Het overige nieuws

Achel VV verliest van De Kempen

Zaterdag 31 juli 2021
Hamont-Achel - Achel VV verliest van De KempenIn de eerste ronde van de Croky Cup heeft Achel VV vandaag thuis met 0-2 verloren van KFC De Kempen Tielen-Lichtaart.
Hamont-Achel - Stroomonderbreking in vaccinatiecentrum...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Momenteel worden phishing mails verspreid die melden dat er "urgente document(en) in jouw 'My e-Box in verband met jouw COVID-certificaat" ter beschikking staan. Met een frauduleuze link proberen deze mails persoons- en bankgegevens van de ontvanger los te krijgen. De mails zijn opgemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid, met vermelding van logo, campagnebeeld en zogenaamd ondertekening door administrateur-generaal Dirk Dewolf. Het afzenderadres wil de indruk wekken dat de mails afkomstig zijn van o.a. doclr, een mutualiteit of een overheidsinstantie. Maar dat is dus niet zo.
Ga niet in op deze mails. Het is nooit nodig om bankgegevens of andere persoonlijke informatie in te geven om COVID-certificaten te raadplegen. Die certificaten zijn steeds beschikbaar na een beveiligde aanmelding (bv. met Itsme of eID) via mijngezondheid.be, myhealthviewer.be of mijnburgerprofiel.be.
Hamont-Achel - Landbouwers moeten van stookolie naar aardgasZoom Het gasnetbedrijf Fluxys tracht landbouwbedrijven te motiveren door landbouwers die omschakelen van stookolie naar aardgas, een financiële duw te geven. Hiervoor richtte het bedrijf een exclusief subsidiefonds op. Om het traject van de eerste interesse tot concrete omschakeling te realiseren, begeleidt de provincie Limburg in het project ‘Nieuwe energie voor de landbouw van morgen’ 30 land- en tuinbouwbedrijven in hun omschakelingsproces. Door 34.000 euro te voorzien (gelijk verdeeld (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Vakantiebestemmingen kleuren roderZoomVandaag zijn de nieuwe kleurenzones bekendgemaakt waarmee op Europees vlak wordt aangegeven in hoeverre een land te kampen heeft met coronabesmettingen. Grote delen van Spanje kleuren donkerrood, de zuidelijke helft van Frankrijk kleurt rood en steeds meer gebieden in Italië gaan naar oranje. Hier kunt u lezen wat dat betekent voor mensen die op vakantie gaan of uit vakantie terugkeren.
Hamont-Achel - Ondertussen, op de Olympische Spelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Esp. Pelt - Achel VV 2-0

Woensdag 28 juli 2021
In een oefenwedstrijd heeft Esperanza Pelt Achel VV geklopt met 2-0. Doelpuntenmakers waren Meeusen en Theuwis. De doelpunten vielen in het laatste kwartier.

Burenkijkdag op de vliegbasis

Woensdag 28 juli 2021
Op vrijdag 10 september nodigt de vliegbasis van Kleine-Brogel de inwoners van al zijn buurgemeenten uit voor een unieke kijk achter de schermen van de vliegbasis, als dank voor het begrip en vertrouwen dat zij tonen voor de dagelijkse vliegactiviteiten. Het is zeker de moeite om eens langs te gaan, want Kleine-Brogel is dat weekend de gastbasis voor alle demo-teams die deelnemen aan de Sanicole Airshow op zondag.
Tickets kosten 10 euro. Dit ticket kan je op het evenement zelf (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Olympische Spelen: Wout is er klaar voor!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Olympische Spelen: de plank...

Dinsdag 27 juli 2021
Hamont-Achel - Olympische Spelen: de plank...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Ongeval op Michielsplein

Dinsdag 27 juli 2021
Op het Michielsplein in Achel raakten deze namiddag rond 15.30u een fietser en een auto in een aanrijding betrokken. De fietser, een 75-jarige man uit Pelt, liep daarbij verwondingen op.

Broodfokker veroordeeld

Dinsdag 27 juli 2021
Grensgevallen
Een 55-jarige man uit Maarheeze is vandaag door de rechtbank in Den Bosch (Ned.) veroordeeld tot een boete van 7.200 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het verwaarlozen van honden. In de komende drie jaar mag hij geen honden meer fokken, verkopen of daarin bemiddelen. Tijdens controles bij de hondenfokker hadden dierenorganisaties verschillende keren erg verwaarloosde honden aangetroffen.  
Hamont-Achel - Olympische Spelen: de nieuwe sporten (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Opgepast voor valse mails

Maandag 26 juli 2021
Hamont-Achel - Opgepast voor valse mailsZoomMinister van Volksgezondheid Wouter Beke waarschuwt voor phishingmails die momenteel de ronde doen. Het gaat om mails over het Covid-certificaat dat moet opgevraagd via My e-Box. Met een frauduleuze link proberen op die manier persoons- en bankgegevens van de ontvanger los te krijgen. De mails zijn zeer geloofwaardig opgemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid en vermelden ook het logo en de ondertekening door administrateur-generaal Dirk Dewolf.

Mari Tijsen overleden

Maandag 26 juli 2021
Hamont-Achel - Mari Tijsen overledenVrijdag is Mari Tijsen overleden, de echtgenoot van Angela de Werdt. Hij was 72 jaar en afkomstig van Leende. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna de urne in het columbarium van het Boskerkhof een plaats zal krijgen. Begroeting: donderdag (19-20.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.
Hamont-Achel - Olympische Spelen: de nieuwe sporten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Peer SV - KFC Hamont 99 0-3

Zondag 25 juli 2021
In een oefenwedstrijd verloor Peer SV van KFC Hamont 99. Uitslag: 0- 3.
Hamont-Achel - Olympische Spelen: de nieuwe sporten (1)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Chel Driesen is met vakantie

Zaterdag 24 juli 2021
Hamont-Achel - Chel Driesen is met vakantieU zocht vanmorgen naar de veertiendaagse column van Chel Driesen? Vergeefs: Chel is met vakantie!

Regen en onweer

Vrijdag 23 juli 2021
Hamont-Achel - Regen en onweerEen depressie trekt traag van Frankrijk naar de Noordzee in de komende 72 uur. De ermee gepaard gaande storingen schuiven over ons land met soms stevige buien, vergezeld van onweer. Daarbij kan er op korte tijd flink wat neerslag vallen. De volgende dagen blijft het erg wisselvallig met geregeld buien en nog steeds kans op onweer. Het wordt daarbij ook een graadje koeler.
Vandaag is het aangenaam en warm zomerweer met maxima rond 25 graden. Het is de laatste dag op rij met droog weer. (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Pukkelpop dit jaar

Vrijdag 23 juli 2021
Hamont-Achel - Geen Pukkelpop dit jaarZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Opgepast: code oranje

Vrijdag 23 juli 2021
Hamont-Achel - Opgepast: code oranjeVoor de komende dagen voorspelt het KMI neerslag in het hele land, die op sommige plaatsen intens kan zijn of gepaard kan gaan met onweer. Dit weekend geldt daarom code oranje.

Lies Jeurissen overleden

Donderdag 22 juli 2021
Hamont-Achel - Lies Jeurissen overledenDinsdag is Lies Jeurissen overleden, de levenspartner van Gerrit Kroon en de weduwe van Toine van der Schoot. Ze was 89 jaar en afkomstig uit Valkenswaard. De afscheidsceremonie zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: zondag (15-17u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Weer rondleidingen in Dorplein

Donderdag 22 juli 2021
Grensgevallen
De laatste tijd kregen ze in Dorplein vaak de vraag: wanneer zijn er weer rondleidingen? En dan was het antwoord; als corona het toelaat, gaan we zo snel mogelijk aan de gang. Dat is inmiddels al gebeurd. Er zijn alweer een aantal groepjes in Dorplein rondgeleid. De reacties waren heel positief. In veel gevallen beloofden de deelnemers nog eens met een andere groep, familie, vereniging of buurt terug te komen. En dat is prima. Een aantal groepen die zich hebben aangemeld gaan binnenkort van start. De (…) Het hele nieuwsbericht

Rustig zomerweer

Donderdag 22 juli 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Rustig zomerweerOnder invloed van een hogedrukgebied, uitgestrekt van Schotland tot over onze streken, overheerst een stabiele atmosfeer. Er is weinig wind en het is vooral droog. Een storing in de golf van Biskaje trekt de volgende dagen naar het noorden en bereikt onze regio in het weekend. De neerslagkansen nemen toe en het wordt bovendien onweerachtig. Er is weinig verandering in de temperaturen.
Vandaag houdt het zomerweer aan. De zon overheerst, al zijn er ook een aantal stapelwolken. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Rutten overleden

Donderdag 22 juli 2021
Hamont-Achel - Mia Rutten overledenIn Reppel is dinsdag Mia Rutten overleden, de echtgenote van Mathieu Leen. Zij was 72 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Nederlander mee in ruimtereis

Dinsdag 20 juli 2021
Hamont-Achel - Nederlander mee in ruimtereisZoomDe kijk van Fobie op de ruimtereis van Jeff Bezos en zijn jonge Nederlandse medereiziger…
In 2020 telde Limburg het hoogste aantal leefloners van het decennium. Tussen 2010 en 2020 was het aantal leefloners in Limburg het laagst in 2012 (1.921). Vanaf dat jaar steeg het van jaar tot jaar, tot het hoogste cijfer in 2020 (3.528). Het aantal equivalent leefloners in Limburg was in dezelfde periode het hoogst in 2011 (862), om erna jaarlijks te dalen tot het laagste cijfer in 2017 (186). Sinds dat jaar stijgt het opnieuw elk jaar, tot 229 in 2020. In 2020 waren er vijf gemeenten die het aantal (equivalent) leefloners per 1.000 inwoners van Limburg overschreden: Hasselt, Tongeren, Genk, Sint-Truiden en Bocholt.

Elisa Kenis overleden

Dinsdag 20 juli 2021
Hamont-Achel - Elisa Kenis overledenIn WZC Ploegdries in Lommel is zondag Elisa Kenis overleden, de weduwe van de in 2006 overleden Jaak Huibers. Zij was 92 jaar en afkomstig van Bocholt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hamont. Haar urne wordt bijgezet in het columbarium van het Boskerkhof in Hamont. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort in Hamont.

Wolf gespot in het Hageven

Dinsdag 20 juli 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Wolf gespot in het HagevenZoomIn het Hageven werd begin april een wolf gespot. Dat meldt INBO. Het natuurgebied ligt op de rand van zowel het territorium van de roedel van August en Noëlla als dat van de solitaire wolf die net over de grens in Nederland ronddoolt.
Hamont-Achel - Koe gered die 100 km was meegesleurdZoom
Nederlandse koe gered die 100 km was meegesleurd. Fobie zag het zo.

Mikado op het ruitertoernooi

Maandag 19 juli 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Mikado op het ruitertoernooiZoomOp het ruitertoernooi van de Stal Tops in Valkenswaard heeft de Olympiër Abdel Saïd (Egypte) met Arpège du Ru de hoofdrubriek CSI 4* gewonnen, vóór de Amerikaanse Laura Kraut met Confu en de Nederlander Jack Ansems met Fliere Fluiter. Meer foto's van Rik Vander Sanden achter deze link, maar bovenstaande foto vonden we de mooiste. Alsof die ruiter mikado aan het spelen was en zijn paard dat niet begrepen heeft...  
Hamont-Achel - Jaak Van Samang (100) overledenGisteren is Jaak Van Samang overleden, de echtgenoot van Thoke Achten. Hij was 100 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna zijn urne wordt begraven in het urnenbos op het Boskerkhof in Hamont. Begroeting: vrijdag (18.30-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.
Vlaams minister van Sport Ben Weyts trekt 875.000 euro uit voor de nieuwbouw van de sporthal in Achel. Dat is 13 procent van de geraamde kostprijs. Momenteel zijn er twee kandidaat-bouwheren die tegen september een ontwerp indienen. Wie het sterkste dossier kan voorleggen, mag de nieuwe sporthal bouwen. Tegen eind dit jaar wordt het contract met de bouwfirma afgesloten en kan de bouwaanvraag worden ingediend zodat de werken in het voorjaar van 2022 kunnen starten.
Vanmorgen om 8 uur verbleef er één patiënt met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Er zijn momenteel geen patiënten met vermoeden van Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.
Hamont-Achel - Wacht met inzamelen van goederen!Naar aanleiding van de watersnood in ons land zijn er zeer veel blijken van solidariteit. Het zijn één voor één prachtige blijken van steun en medeleven. Er worden enorm veel inzamelingsacties op poten gezet door burgers, verenigingen of bedrijven. Er is op dit moment echter geen zicht op welke goederen waar precies nodig zijn. De focus van de lokale overheden en hulpdiensten ligt nog steeds op de acute fase. Er zijn nog steeds mensen vermist en er zijn nog acties nodig in het kader van de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Koningspaar bezocht overstroomd gebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Koe gered uit de Maas

Zaterdag 17 juli 2021
Grensgevallen
In Nederland heeft de brandweer vandaag een koe gered uit de overstroomde Maas. Van de koe staken alleen de neusgaten nog boven het stromende water uit. De koe, die al drijvend 100 km in de Maas had afgelegd, is door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed.

Ondertussen, bij Tops...

Vrijdag 16 juli 2021
Hamont-Achel - Ondertussen, bij Tops...Zoom...in Borkel: daar wordt er - zonder dat er vanwege corona publiek is toegelaten - weer gesprongen dat het een lieve lust is. En wie zien we op deze foto? Jessica Springsteen, dochter van the Boss, met haar Belgisch paard Don Juan van de Donkhoeve. Met dat paard trekt ze over enkele dagen naar de Olympische Spelen. Bekijk eens de lach en het oog van dat paard. Zou het komen omdat het dier fotograaf Rik Vander Sanden herkende?

En waar zijn de wolven?

Vrijdag 16 juli 2021
Hamont-Achel - En waar zijn de wolven?Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Bisschop roept op tot solidariteitDe onmacht van mensen die “hebben en houden” verliezen door de overstromingen van deze dagen, is hartverscheurend. Ze doet ons meteen ook denken aan zoveel leed van mensen wereldwijd. Deze gebeurtenissen tonen ons hoe klein we zijn tegenover de natuurelementen maar evenzeer maken ze ons tot getuige van medeleven en solidariteit. We bewonderen de inzet van families en buren, van hulpdiensten en van verantwoordelijken op alle niveaus, aldus mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt." Wie (…) Het hele nieuwsbericht

Maasdorpen geëvacueerd

Donderdag 15 juli 2021
Het is maar dat je 't weet
Vanwege het toenemende risico op overstroming van de Maas heeft de provinciale crisiscel vanavond aangedrongen op de evacuatie van de inwoners van de Maasdorpen Meeswijk, Leut en Vucht-dorp. 
De Nederlandse regering heeft de wateroverlast in Nederlands-Limburg inmiddels tot "nationale ramp" uitgeroepen.
Hamont-Achel - Ondertussen, in de vaccinatiecentra...ZoomGrapje! (Cartoon: Fobie)
De gemeentebesturen krijgen veel vragen over coronacertificaten. Maar die kunnen zij niet leveren. Hoe kan je aan zo'n certificaat geraken, nadat je gevaccineerd bent?
- via de CovidSafe-app, te downloaden via https://covidsafe.be/
- via de website www.mijngezondheid.belgie.be
- telefonisch via het nummer 078 78 78 50.
Meer info via https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat
Hamont-Achel - Coronavaccinatie: grijp die herkansing!ZoomVorige week steeg het aantal coronabesmettingen in Vlaanderen opnieuw. Het coronavirus blijft sterk circuleren; vooral de deltavariant zorgt nu voor een opflakkering bij jongeren. Daarom blijft het belangrijk om in te zetten op vaccinatie. De voorbije weken en maanden ontving bijna iedereen in Vlaanderen een uitnodiging voor een eerste prik. Ondertussen zijn jongeren tussen 12 en 15 jaar aan de beurt. We merken dat ook binnen Eerstelijnszone Noord-Limburg de respons op de uitnodiging groot is. Toch (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Impact wateroverlast  op afvalophalingDe wateroverlast heeft in enkele Limburgse gemeenten een impact op de ophaling van het afval, meldt Limburg.net. Alle ophaalwagens zijn vanochtend uitgereden maar sommige straten zijn niet berijdbaar of werden afgesloten door de hulpdiensten. De ophaalwagens van Limburg.net doen al het nodige om zoveel mogelijk afval toch op te halen. In straten of wijken die niet toegankelijk zijn door wateroverlast kan het afval echter niet opgehaald worden. Aan het einde van de dag wordt in kaart (…) Het hele nieuwsbericht

Toerisme in Limburg

Donderdag 15 juli 2021
Hamont-Achel - Toerisme in LimburgZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Studietoelage aanvragen

Donderdag 15 juli 2021
Het is maar dat je 't weet
De kosten om te studeren kunnen hoog oplopen. Om iedereen de kans te geven om hoger onderwijs te volgen, geeft de Vlaamse overheid in bepaalde gevallen een studietoelage. Deze kan je nu aanvragen voor academiejaar 2021-2022. Alle informatie over wat je moet doen vind je op www.studietoelagen.be.
Hamont-Achel - Chirokamp voortijdig opgebroken...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Erasmus+-middelen voor WICO

Woensdag 14 juli 2021
Hamont-Achel - Erasmus+-middelen voor WICOEerder dit jaar berichtte scholengroep WICO trots dat haar aanvragen voor Erasmus+ accreditaties overtuigend goedgekeurd werden. Nu, enkele maanden later, wordt de waarde daarvan stilaan duidelijk. Dankzij de accreditaties kreeg men de bevestiging dat WICO in het komende schooljaar voor €83.000 steun voor zijn Erasmus+-projecten zal ontvangen.
Erasmus+ staat vooral bekend als uitwisselingsprogramma voor studenten in het hoger onderwijs, maar ook secundaire scholen kunnen met dit (…) Het hele nieuwsbericht

Geniet van de vakantie!

Woensdag 14 juli 2021
Hamont-Achel - Geniet van de vakantie!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Veel regen, nadien zomer

Dinsdag 13 juli 2021
Hamont-Achel - Veel regen, nadien zomerEen depressie trekt van Frankrijk naar Duitsland en blijft de volgende dagen nabij ons land rondtollen. De bijbehorende storing komt over onze streken te liggen en zorgt voor langdurige en overvloedige regenval. De weermodellen geven indicatie van 80 tot lokaal 100 mm hemelwater. Nadien kan een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren stilaan het weer onze regio beïnvloeden en volgt er een periode met droog, vrij zonnig en vooral ook warm weer.
Morgen bevindt een storing zich over (…) Het hele nieuwsbericht

Alle kinderen testen op kamp?

Dinsdag 13 juli 2021
Hamont-Achel - Alle kinderen testen op kamp?Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

KMI kondigt 'code oranje' af

Dinsdag 13 juli 2021
Hamont-Achel - KMI kondigt 'code oranje' afHet KMI voorspelt zeer veel regen voor de komende dagen en heeft daarom voor bepaalde delen van het land, waaronder Limburg, code oranje afgekondigd. Het noodnummer 1722 wordt geactiveerd en kan gebeld worden voor niet-levensbedreigende hulp (wateroverlast, stormschade...). Zo blijft het noodnummer 112 vrij voor de echt levensbedreigende noodoproepen.
Hamont-Achel - Een 'probeerabonnement' van De LijnLeerlingen die overstappen naar het secundair onderwijs kunnen ook dit jaar een gratis abonnement van De Lijn krijgen voor de maand september. Ouders met kinderen geboren in 2009 hebben een brief ontvangen met informatie over hoe ze dit gratis probeerabonnement kunnen aanvragen. Registreren ze zich voor 17 augustus met het rijksregisternummer van hun kind op delijn.be/probeeractie, dan ontvangen ze het probeerabonnement per post in augustus. Voor kinderen die niet geboren zijn in 2009, maar ook (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Plessers (100) overleden

Dinsdag 13 juli 2021
Hamont-Achel - Anna Plessers (100) overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Anna Plessers overleden, de weduwe van Chel Stalmans, die in 2010 overleed. Ze was afkomstig van Kleine-Brogel en werd 100 jaar. Vrijdag wordt ze begraven in Neerpelt na een uitvaartiturgie in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat 5 in Kaulille. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.  
Hamont-Achel - De ruimtereis van Richard BransonZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
In de periode 2011-2021 was het aantal openstaande vacatures in Limburg het laagst in 2015 (1.940). Sinds dat jaar ging het aantal van jaar tot jaar de hoogte in, met een voorlopige piek van 4.921 begin 2020. De grootste jaarlijkse stijging deed zich voor tussen begin 2017 en begin 2018, toen we een toename met 39,4% (van 2.897 naar 4.038) noteerden. Tussen begin 2020 en begin 2021 viel het aantal openstaande vacatures in onze provincie terug van 4.921 naar 4.069. Dat is een daling met 17,3%, de op één na sterkste van het voorbije decennium. Tussen begin 2012 en begin 2013 viel het aantal openstaande vacatures nog sterker terug (met 30,1%). (Bron provincie Limburg)
De lokalen van De Burg zijn opnieuw beschikbaar voor vergaderingen. Uiteraard zijn de coronaregels van toepassing: afstand houden, mondmasker dragen en handen ontsmetten. Voor afspraak in de agenda kan U best terecht op nr +32 472 40 39 20 van de concessiehouder Tine Daemen. Voor verenigingen kan, zoals in het verleden, de agenda voor een heel jaar worden vastgelegd

Jacky Janssen overleden

Maandag 12 juli 2021
Hamont-Achel - Jacky Janssen overledenGisteren is Jacky Janssen overleden. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Zijn asurn wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Achel. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Mariette Van Hout overleden

Maandag 12 juli 2021
Hamont-Achel - Mariette Van Hout overledenZaterdag is Mariette Van Hout overleden. Ze was 74 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers.

Veel Olympiërs bij Tops

Maandag 12 juli 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Veel Olympiërs bij TopsZoomTijdens het "Summer event" van afgelopen weekend bij de Stal Tops in Borkel kwamen veel deelnemers aan de Olympische Spelen hun paarden nog eens testen op het hoogste niveau (1m50/1m60) in de CSI 5*. Bijgaande foto is van Rik Vander Sanden; meer foto's van hem vindt u hier.
De fietsbieb Hamont-Achel heeft zijn eerste stappen gezet. Sinds de opening in februari werden er al 44 fietsen in circulatie gebracht, nadat ze door vrijwilligers een nazicht en een opfrisbeurt kregen. Een dertigtal kinderen kan nu probleemloos naar een andere fiets vragen, als hun huidige exemplaar te klein is geworden. Ook De Robbert heeft in samenwerking met de Fietsbieb nu een aantal fietsjes in voorraad, zodat straks in september klasuitstapjes per fiets voor iedereen mogelijk worden.
Maar de (…) Het hele nieuwsbericht

De waarheid over 1302

Zondag 11 juli 2021
Vandaag is het 11 juli. Vlaamse feestdag, dank zij de Guldensporenslag van 11 juli 1302. Is die feestdag terecht? Neen, schrijft Peltenaar Piet Peters op zijn website leugensvan1302.be. Volgens hem was de slag bij Woeringen op 5 juni 1288 veel belangrijker voor Vlaanderen: "Woeringen 1288 is een gewonnen veldslag die effectief leidt tot definitieve gebieds- en machtsuitbreiding en volledig nieuwe machtsverhoudingen in het grote gebied van Maas, Roer, Moezel en Rijn. Kortrijk 1302 daarentegen is wel een gewonnen veldslag, maar het resultaat wordt op korte termijn (1304) volledig ongedaan gemaakt. Vlaanderen beleeft daarna de zwartste tijd uit heel zijn geschiedenis," schrijft hij. 
Hamont-Achel - Discotheken weer open in Frankrijk...Zoom (Cartoon: Fobie)

Taalinsufficiëntie

Zaterdag 10 juli 2021
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - TaalinsufficiëntieInsufficiëntie: volgens Van Dale het tekortschieten in functie, vooral met betrekking tot organen van het menselijk lichaam. Als je lijdt aan nierinsufficiëntie bijvoorbeeld, werken je nieren onvoldoende.
Ooit heb ik plechtig beloofd dat ik het nooit meer zou doen. Mij cursiefgewijs boos maken over taalblunders, bedoel ik. Bij deze breek ik moedwillig die duur gezworen eed. Zou het komen omdat ik wat meer dan gemiddelde aandacht besteed aan teksten die ik voor de neus krijg, of is het toch (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: onweer

Zaterdag 10 juli 2021
Hamont-Achel - Code geel: onweerHet KMI geeft code geel. Zaterdagnamiddag en -avond trekken er regen- en onweersbuien over het hele land. Lokaal kunnen deze buien intens zijn en kan er veel neerslag op korte tijd vallen. Het noodnummer 1722 wordt geactiveerd.

Nog altijd wisselvallig

Zaterdag 10 juli 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Nog altijd wisselvalligDepressies, storingen en buienlijnen bevinden zich dicht in onze buurt. Het blijft dan ook nog een aantal dagen erg wisselvallig, waarbij ook de temperaturen wat tegenvallen. Tussendoor zijn er wel af en toe zonnige momenten. Op de lange termijn lijkt het hogedrukgebied der Azoren een uitloper uit te rollen naar onze streken. We zijn dan echter al in de helft van de maand.
Vandaag is er al  in de ochtend veel bewolking en komen er stilaan enkele buien opzetten. Vooral na de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Eric Hendriks nieuw coördinerend directeur WICOIn opvolging van Bart Kerkhofs, die op 1 september met pensioen gaat, heeft de raad van bestuur van scholengroep vzw WICO beslist om Eric Hendriks (foto) aan te stellen als de nieuwe coördinerend directeur van de scholengemeenschap. Al sinds 1984 was hij achtereenvolgens leraar, adjunct-directeur, directeur eerste graad en campusdirecteur in de vroegere WICO Campus Sint-Hubertus. Momenteel is Hendriks directeur personeel en organisatie in de centrale dienst van WICO. Vanaf 1 september zal hij de functie van coördinerend directeur opnemen.

Elisa Branders overleden

Vrijdag 9 juli 2021
Hamont-Achel - Elisa Branders overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Elisa Branders overleden, de weduwe van Pierre Bergs en de levenspartner van Pierre Dedroog. Ze was 91 jaar en afkomstig van Overpelt. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Hamont-Achel - Acht nieuwe spelers voor Achel BAchel B heeft acht nieuwe spelers: Pieter Bloemen (Breugel), Milan Dekkers (Mofa Hasselt), Steff Nijssen (Sparta Lille), Raf Theunissen (Breugel), Bert Van Den Dungen (KFC Hamont), Robin Van Elsen (Breugel), Pieter Van Nerum (Breugel) en Jarno Verberne (Breugel).
Grensgevallen
Deze voormiddag is er een gewonde gevallen bij een steekincident in het asielzoekerscentrum in Budel. Dinsdag viel daar ook al een gewonde bij een steekpartij. Volgens de politie is er geen verband tussen beide.

Normale temperaturen

Donderdag 8 juli 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - Normale temperaturenEen depressie nabij Schotland zorgt voor een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming over onze streken. Daarbij is de luchtmassa onstabiel en kunnen lokale buien ontstaan. Bovendien trekt op tijd en stond een storing voorbij en komt er meer neerslag opzetten. Voorlopig komt er nog geen einde aan dit wisselvallige weer. Het positieve nieuws komt er van de temperaturen, die zijn normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag is het droog in de ochtend met opklaringen. Vanuit het zuidwesten (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
De burgemeester van Cranendonck heeft gisteren een pand aan de Instraat in Budel tijdelijk gesloten. De maatregel kwam er omdat in het pand een hennepkwekerij werd aangetroffen.

Brug Viversel eindelijk klaar

Woensdag 7 juli 2021
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Brug Viversel eindelijk klaarZoomVrijdagmorgen gaat de brug op de E314 over het Albertkanaal in Viversel open. Dan kan het verkeer over de vernieuwde zuidelijke kanaalbrug rijden in de richting Nederland. In de andere richting was ze al eerder verhoogd en afgewerkt. Na het succesvol aanbrengen van de waterdichting, werd de afgelopen weken het nieuwe wegdek in asfalt aangelegd.
Het omzetten van het verkeer naar de nieuwe brug gebeurt gefaseerd tijdens 2 nachten vanaf (…) Het hele nieuwsbericht

Kuddewaakhonden tegen de wolf

Woensdag 7 juli 2021
Om vee te beschermen tegen de wolf worden binnenkort ook in de Nederlandse provincie Noord-Brabant kuddewaakhonden ingezet. In Nederland blijkt in de schapenhouderij een grote behoefte te zijn aan meer preventieve voorbeeldprojecten voor zowel veilige nachtkralen als de inzet van kuddewaakhonden. Lees meer bij naturetoday.com.
Hamont-Achel - Ondertussen, op het EK voetbal...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Met de trein naar de kust

Dinsdag 6 juli 2021
Hamont-Achel - Met de trein naar de kustSinds maandag rijdt er weer een IC-trein van en naar Blankenberge. Op werkdagen vertrekt die in Hamont om 7u50 en arriveert in Blankenberge om 10u54. Hij vertrekt er weer om 18u03 en arriveert in Neerpelt (dus niet in Hamont) om 20u59.
In het weekend en op feestdagen vertrekt de trein vanuit Neerpelt om 7u58 en komt hij in Blankenberge aan om 10u54; het vertrek in Blankenberge gebeurt om 18u03, de aankomst in Neerpelt is voorzien om 21u02.
Hamont-Achel - Nog altijd dieselstellen op spoorlijnZoomIn antwoord op een vraag van Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) over de treinstellen die sinds de elektrificatie ingezet worden op de spoorlijn Hamont-Mol heeft minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) vandaag geantwoord dat er voorlopig geen Desiro-treinstellen op de lijn zullen ingezet worden.
Raskin wilde weten of die moderne Desiro-treinstellen, die van stal werden gehaald bij de feestelijke inhuldiging van de verbinding (foto) - in aanwezigheid van de minister en de CEO’s van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Transfernieuws Excelsior HamontGwenn Nijs (Sporting Wijchmaal) zal komend seizoen de kleuren van Excelsior Hamont verdedigen. Nick Patterson verkast naar Sporting Grote Heide.

Rina Baens overleden

Dinsdag 6 juli 2021
Hamont-Achel - Rina Baens overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is zondag Rina Baens overleden, de echtgenote van Driek Moonemans. Ze was 69 jaar en afkomstig van Hamont. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
In het asielzoekerscentrum in Budel is afgelopen nacht rond 0.30u een man gewond geraakt door een steekpartij. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht. De politie heeft een verdachte opgepakt. De aanleiding voor de steekpartij is niet bekend.

Bep Oudendijk overleden

Dinsdag 6 juli 2021
Hamont-Achel - Bep Oudendijk overledenIn het rusthuis in Hamont is zondag Bep Oudendijk overleden, de weduwe van Leo Burghouwt, die in 1992 stierf. Ze was 93 jaar en afkomstig uit het Nederlandse Driehuis. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Een nieuwe fietsbeleving!

Maandag 5 juli 2021
Hamont-Achel - Een nieuwe fietsbeleving!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
Hamont-Achel - Buitenexpositie Beeld & Beleving geopendZoomIn Bergeijk is vanmiddag de monumentale buitenexpositie Beeld & Beleving geopend. Een voor Bergeijk uniek evenement, omdat nooit eerder zo veel kunstenaars uit binnen- en buitenland hun monumentale werken in Rietvelddorp Bergeijk en in het Mien Ruyspark van de gerestaureerde Ploegfabiek exposeerden. Info en routes: Cultuurhuis, Domineestraat 8a, Bergeijk. Website: www.beeldenbeleving.nl. De toegang is gratis, de beleving staat vrij en ontmoeting staat voorop, zeggen de organisatoren. Op de foto: "Temple of Doom", van Olaf Mooij. .

Het virus is er nog altijd

Zondag 4 juli 2021
Hamont-Achel - Het virus is er nog altijdZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nu 'Fietsen door de heide'

Zondag 4 juli 2021
Toerisme
Hamont-Achel - Nu 'Fietsen door de heide'ZoomOp de Weg naar Zutendaal in Maasmechelen is vandaag 'Fietsen door de Heide' geopend, een nieuwe belevingsroute die een extra attractiepool voor het fietstoerisme in Limburg moet vormen. Passanten krijgen er een kijk op het Nationaal Park Hoge Kempen en worden voor een stuk met het mijnverleden geconfronteerd.
Na "Fietsen door het Water" in Bokrijk en "Fietsen door de Bomen" in het Bosland in Hechtel-Eksel is "Fietsen door de Heide" de derde toeristische topper in Limburg voor fietstoeristen. De (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser gewond bij val

Zondag 4 juli 2021
Grensgevallen
Gisteren rond 23.15 uur is een fietser gewond geraakt bij een val op de Grootschoterweg in Budel. De man die vermoedelijk te diep in het glas had gekeken is naar het ziekenhuis in Weert gebracht.
Hamont-Achel - Vaccinatieschema's opnieuw aangepastZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Versterking voor KFC Hamont 99KFC Hamont 99 heeft drie inkomende transfers gerealiseerd: Mick van Geenen (Bocholt VV), Andris Lenders (vrije speler) en Sjoerd van Beers (Grote Heide). Bert Van den Dungen verkast naar Achel VV B en Joren Vrijsen naar SV Breugel. Harald Pinxten hangt zijn schoenen aan de haak.
Het is maar dat je 't weet
Komende woensdag 7 juli kan je op Vliegbasis Kleine-Brogel uitzonderlijk terecht voor het maken van foto’s voor je communie- of lentefeest. De basis voorziet vier standen waar de kinderen kunnen poseren: de F-16 aan de hoofdingang van de vliegbasis, een stoere Panther brandweerwagen, een volledig operationeel gepantserd patrouillevoertuig en een unieke selfie-stand. Succes! 
Hamont-Achel - F16 tegen loods op vliegveld LeeuwardenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gewond bij zware klap

Zaterdag 3 juli 2021
Grensgevallen
Hamont-Achel - Gewond bij zware klapOp de Randweg-Oost in Budel raakten deze voormiddag een vrachtwagen en een tractor met aanhanger in een aanrijding betrokken. De vrachtwagenchauffeur is daarbij gewond geraakt. De vrachtwagen was niet meer rijvaardig en is afgesleept door een berger.
Grensgevallen
Aan de Kerverij in Valkenswaard heeft een man vandaag even voor de middag de handtas van een vrouw geroofd. Dat heeft de politie gemeld. De dader werd enkele uren later opgepakt. 

Onweerachtig

Zaterdag 3 juli 2021
Weerbericht
Hamont-Achel - OnweerachtigEen omvangrijke depressie ten westen van het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor een erg wisselvallig en onstuimig weekend, althans wat het weer betreft. Na het weekend houdt het wisselvallige weer aan, al lijkt het op het einde van de week een stuk rustiger en droger te worden.
Vandaag is het drukkend warm. Het kwik kan oplopen tot 25 of 26 graden en de luchtvochtigheid is erg hoog. Er is wat zon, maar er zijn ook talrijke stapelwolken. Na de middag en in de avond komen er buien (…) Het hele nieuwsbericht

België uitgeschakeld op EK

Zaterdag 3 juli 2021
Hamont-Achel - België uitgeschakeld op EKZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

België uitgeschakeld op EK

Vrijdag 2 juli 2021
Hamont-Achel - België uitgeschakeld op EKZoomDe Rode Duivels hebben vanavond met 2-1 verloren van Italië en zijn uitgeschakeld voor het Europees kampioenschap. Het was een mooie en spannende wedstrijd, waarbij de Belgen in de tweede helft enkele open doelkansen misten. Het enige Belgische doelpunt werd uit penalty gescoord door Lukaku. 

Transfers bij Achel VV

Donderdag 1 juli 2021
Hamont-Achel - Transfers bij Achel VVAchel VV heeft (voorlopig?) vier inkomende transfers gerealiseerd: Ivan Rosario (Helson), Maxim Schouteden (Witgoor), Jarne Stelten (Lindelhoeven) en Kenneth Ulenaers (Balen).
Hamont-Achel - Vervroegde vaccinatie in Lommel en PeerVoor de inwoners van Noord-Limburg is het nu ook mogelijk om hun tweede vaccinatie met AstraZeneca te vervroegen. Ze kunnen hun afspraak zelf online omboeken. Dat meldt de Hulpverleningszone.
AstraZeneca heeft 700.000 extra vaccins aan België geleverd. Daardoor is een tweede prik met het vaccin nu vervroegd mogelijk. Ook de vaccinatiecentra van Lommel en Peer krijgen extra vaccins. Verantwoordelijke Maarten Mulkers: “Op 5 juli is een grote levering gepland voor de vaccinatiecentra in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Limburg krijgt droogtecoördinatorZoomOm in de toekomst een structureel, weloverwogen antwoord te kunnen bieden op droogte en waterschaarste, werkte de provincie Limburg sinds 2019 samen met de Bodemkundige Dienst van België, KU Leuven en VUB aan een studie die de waterbalans (het wateraanbod en de watervraag)  van de hele provincie in kaart brengt en inschat in welke Limburgse regio’s watertekorten kunnen optreden. Op basis daarvan wordt momenteel een dynamisch actieplan met structurele ingrepen uitgewerkt om waterschaarste zoveel mogelijk te voorkomen. Recent aangeworven droogtecoördinator, Nathalie Leynen, zal de Limburgse droogteaanpak coördineren en de gemeentebesturen en andere stakeholders hierbij ondersteunen.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel