Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Hamont-Achel - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV B - H. Wijshagen 9-2

Zondag 30 april 2023
Hamont-Achel - Achel VV B - H. Wijshagen 9-2In Vierde Provinciale heeft Achel VV B de kroon op het werk gezet met een 9-2 overwinning op Heidebloem WIjshagen.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verslaat KaboutersKFC Hamont 99 heeft thuis met 4-2 gewonnen van Kabouters Opglabbeek. Voor KFC Hamont scoorden Baerts (2), Meli en J. Peeters. Voor de Kabouters troffen Neyens en Garcia raak. Er waren 500 toeschouwers.
Hamont-Achel - Exc. Hamont wint van SLW MaaseikIn derde Provinciale heeft Exc. Hamont in de wedstrijd tegen SLW Maaseik de punten thuis gehouden: uitslag 2-1. Van Broekhoven en Stevens scoorden voor de thuisploeg. Voor de wedstrijd daagden 80 toeschouwers op.
Hamont-Achel - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Hamont-Achel - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Tectum Achel verliest van Menen

Zaterdag 29 april 2023
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van MenenIn de play-offs van het volleybal is Tectum Achel in Menen gaan verliezen met 3-1. Setstanden: 25-20, 24-26, 25-22, 25-14.

Juve Hasselt -Achel VV A 1-0

Zaterdag 29 april 2023
Hamont-Achel - Juve Hasselt -Achel VV A 1-0In eerste provinciale heeft Achel VV vanavond met 1-0 verloren van Juve Hasselt, de voorlaatste in de stand.

Theu van Veldhoven overleden

Zaterdag 29 april 2023
Hamont-Achel - Theu van Veldhoven overledenVandaag is Theu van Veldhoven overleden, de echtgenoot van Mia Janssen. Hij was geboren in Eindhoven en werd 74 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Johannes Gerlings en Francisca van Daal, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Stribbel Strips opgericht met zetel aan de Thomas Watsonlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in nieuwe -en tweedehands boeken, en strips; speelgoed, hobbyartikelen, rookwaren, dagbladen, weekbladen en tijdschriften.
Hamont-Achel - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Hamont-Achel - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 
Ronnie Slegers en Inge Houben, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Antique Slegers opgericht met zetel aan de Middenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van een antiquairszaak en kleinhandel in meubelen, huishoudelijke artikelen, ijzerwaren, textiel, kleding en lederwaren.
Elise Mertens gaat naar de derde ronde van het WTA 1.000-toernooi in Madrid. In de tweede ronde versloeg ze de Canadese Rebecca Marino (WTA 79) in twee sets: 6-3 en 6-1
Hamont-Achel - Schroeven en Bouvier vervoegen TectumDe Belgen Jippe Schroeven en Damien Bouvier verdedigen volgend seizoen de kleuren van Tectum Achel.
Schroeven, 20 jaar oud en 1m98 lang, komt over van VBC Waremme en genoot voordien zijn opleiding bij de Topsportschool Volley Vlaanderen. Tectum Achel is alvast overtuigd van de kwaliteiten én de groeimarges die aanwezig zijn bij de linkshandige opposite die in Mol woont.
Verder werd na het vertrek van de libero’s Claes en Duwaerts uitgekeken naar het invullen van deze positie. In de persoon van Damien Bouvier (26 jaar en 1m75), eerder actief bij onder andere Nivelles, Walhain en Waremme, werd een ervaren en oerdegelijke libero aangetrokken.

Johan Michael Vermeulen overleden

Donderdag 27 april 2023
Hamont-Achel - Johan Michael Vermeulen overledenIn Achel is zaterdag Johan Michael Vermeulen overleden. Hij zou overmorgen 43 jaar geworden zijn. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden waarna hij te rusten gelegd wordt bij zijn vader op het Boskerkhof. Begroeting: maandag (19-21u) in het funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Hamont-Achel - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan de treinreizigers...

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - Aan de treinreizigers...Gedurende vijf weekends gaan er geen treinen rijden tussen Mol en Herentals wegens spoorwerken in Herentals. Dat geldt voor komend weekend (zaterdag, zondag én maandag), het weekend van 6 en 7 mei, dat van 13 en 14 mei, 20 en 21 mei en ten slotte 27 en 28 mei.
De treinen worden dan vervangen door een busdienst tussen Mol en Herentals (en v.v.). Dit heeft ook gevolgen voor de 2 P-treinen (studententreinen op zondag) tussen Hamont-Mol-Lier-Leuven-Heverlee. Hou rekening met extra reistijden, busdienst Mol-Herentals (en v.v.) en extra overstappen. Raadpleeg alleszins de NMBS-website. (Bron: trein Weert-België)

De Teutenroute komt er aan!

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - De Teutenroute komt er aan!ZoomOp zondag 7 mei organiseert de Fifty One Club ‘De Teuten’ samen met de vliegbasis Kleine-Brogel de tweeëntwintigste editie van de fietshappening de ‘Teutenroute’. Deelnemers fietsen niet alleen voor eigen plezier maar dragen ook hun steentje bij voor het goede doel: de vzw Boemerang en de MS-Liga Limburg, beide gevestigd in Pelt.
De nieuwste editie van de Teutenroute is wederom gebaseerd op één groene gordel van 88,2 Km en 11 rode verbindingsassen waardoor (…) Het hele nieuwsbericht

Simone Prinsen overleden

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - Simone Prinsen overledenMaandag is SImone Prinsen overleden, de levensgezellin van Adrie Boonen en de weduwe van Wim Niklaus. Ze was geboren in Hamont en werd 77 jaar. De crematieplechtigheid en begraving van de urne in het urnenbos op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in het funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Hamont-Achel - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Fiets de 'Smokkelroute'

Dinsdag 25 april 2023
Hamont-Achel - Fiets de 'Smokkelroute'ZoomIn Budel is gisteren de nieuwe fietsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide officieel geopend. Fietsers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge met deze fietstocht van ca. 44 km door Natuurgrenspark De Groote Heide. De opening vond plaats bij het Smokkel- en Grensmuseum in Budel.
Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, zo ook in de grensstreek van Hamont-Achel, Pelt, Lommel en Cranendonck. Aanvankelijk was het smokkelen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - De Grevenbroekers op weekend in de EifelZoomVrijdag vertrokken 48 Grevenbroekers op wandelweekend naar de Eifel. De eerste top is in Koblenz. Na een lekker stukje Apfelstrudel met ijs en een koffietje wordt er nog een bezoek gebracht aan het "Deutsches Eck", een gedenkteken in Koblenz, op het punt waar Moezel en Rijn samenvloeien. Daarna wordt ook in Koblenz een gegidst bezoek gebracht in en rond het prachtige "Schloss Stolzenfels", gelegen op een heuvel met een schitterend zicht op de Rijn. Daarna gaat het richting Lutzerath waar zij logeren (…) Het hele nieuwsbericht
De Grevenbroekers op weekend in de Eifel
Zoom

Nieuwe vennootschap: Scopo

Maandag 24 april 2023
Michel Dekerf en Jessica Kwanten, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Scopo opgericht met zetel aan de Bosstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van metalen constructiewerken, schrijnwerk, en handel in aanhangwagens, opleggers en caravans.

Magriet Van Vlierden overleden

Maandag 24 april 2023
Hamont-Achel - Magriet Van Vlierden overledenGisteren is Magriet Van Vlierden overleden, de weduwe van Toine Coolen. Ze was 99 jaar. De afscheidsviering en de bijbegraving op het Boskerkhof vinden in familiekring plaats. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

FC Turkse wint van Exc. Hamont

Zondag 23 april 2023
Hamont-Achel - FC Turkse wint van Exc. HamontFC Turkse heeft Exc. Hamont verslagen met 2-1. Turkse FC verovert zo de titel in derde provinciale B en gaat terug naar tweede provinciale. En dat werd flink gevierd in Beringen. 

KNBC wint biljartbeker

Zondag 23 april 2023
Hamont-Achel - KNBC wint biljartbekerZoomBiljartclub KNBC heeft de biljartbeker in Achel gewonnen in een sportieve en vriendschappelijke derby tegen buur BC De Peel. Dirk en Adriaan plaatsten kopman Toon in een zetel tegen respectievelijk Alex, Cyriel en kopman Jos.(Foto GC)

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Hamont-Achel - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Achel B verplettert Bree-Beek BIn Vierde Provinciale is Achel VV B bij Bree-Beek B gaan winnen met 0-8.

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht

Achel klopt Torpedo Hasselt

Zondag 23 april 2023
Hamont-Achel - Achel klopt Torpedo HasseltOp de laatste speeldag van de competitie heeft Achel VV ook Torpedo Hasselt verslagen. Uitslag: 2-0. Janssens en Daniels maakten de doelpunten, respectievelijk in de 81ste en de 84ste minuut. UPDATE Een verslag van Vital Davids:
Een ogenschijnlijk droge thuisoverwinning voor de thuisploeg maar groen-wit had meer dan de handen vol aan een sterk Torpedo Hasselt dat zijn 3de plaats in de rangschikking niet gestolen heeft. Torpedo schoot ook het sterkst uit de (…) Het hele nieuwsbericht

Riksjapiloten gevraagd

Zondag 23 april 2023
De vzw Fietsen Zonder Leeftijd Hamont-Achel is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Daarom organiseert men twee kennismakingsdagen.
Nu de winter achter ons ligt verwacht de vzw de komende maanden weer heel wat minder mobiele mensen van alle leeftijden blij te maken met een gratis fietstochtje door onze stad. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar extra riksjapiloten, zowel uit Hamont als uit Achel. Lijkt het jou ook wel wat om een paar keer per jaar plaats te nemen op de sociale driewieler? Ga dan (…) Het hele nieuwsbericht

Gelijkspel voor KFC

Zaterdag 22 april 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel voor KFCKFC Hamont 99 heeft vanavond bij Kadijk 2-2 gelijk gespeeld.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)

OKRA-Hamont viert lentefeest

Vrijdag 21 april 2023
Hamont-Achel - OKRA-Hamont viert lentefeestZoomOok dit jaar vierde OKRA-Hamont weer zijn lentefeest. Er namen 84 leden aan deel. Tijdens de feestbijeenkomst werden de 80-jarigen en de uittredende bestuursleden in de bloemen gezet. (JJS)
Hamont-Achel - Trainer Lunenberg weg bij Achel VVTrainer Benny Lunenberg trekt eind dit seizoen de deur achter zicht dicht bij Achel VV. De 48-jarige begint komend seizoen als trainer van Sporting Hasselt.
Hamont-Achel - Inbraak in auto in BoskerkhofwegAutoschuimers verbrijzelden deze namiddag, vermoedelijk rond 14 uur, een achterruit om in een auto te geraken aan de Boskerkhofweg. Uit het voertuig is een handtas gestolen. Daarin zaten documenten en geld.

Paula Rycken overleden

Vrijdag 21 april 2023
Hamont-Achel - Paula Rycken overledenWoensdag is Paula Rycken (92) overleden, de weduwe van Jozef Poelmans. Zij woonde in Hasselt maar was afkomstig uit Hamont. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 29 april (10.30 uur) plaats in de kathedraal in Hasselt. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Hamont-Achel - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.

Een expo van De Constghesellen

Woensdag 19 april 2023
Hamont-Achel - Een expo van De ConstghesellenZoomAfgelopen weekend opende de Peltse kunstgroep De Constghesellen onder grote belangstelling haar thema-tentoonstelling ENERGIE in Expo De Wal in Hamont. Je kan deze werken komend weekend nog bezoeken, zowel op zaterdag als op zondag van 14 tot 18 uur. De groep bestaat uit Marleen Verhaeren, Rikie Manders, Bart van Gerwen, Lut Bloemen en gastkunstenaar Marion de Goey.
Een expo van De ConstghesellenEen expo van De ConstghesellenEen expo van De Constghesellen
Zoom
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Hamont-Achel - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Nico van Elderen overleden

Dinsdag 18 april 2023
Hamont-Achel - Nico van Elderen overledenIn Genk is zaterdag Nico van Elderen overleden, de echtgenoot van Marie van Alem. Hij werd geboren in Eindhoven en werd 87 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 13u) in het crematorium in Lommel. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Nieuwe voorzitter voor WICO

Maandag 17 april 2023
De Noord-Limburgse scholengroep WICO heeft een nieuwe voorzitter: An Van Gompel. Ze werd door de raad van bestuur aangesteld in opvolging van Guy Klok.
In zijn eerste Amstel Gold Race is Achelaar Kamiel Bonneu vandaag 43ste geëindigd. Hij was daarmee de zesde Belg in de uitslag. In de wedstrijd van 256km moesten 33 hellingen worden bedwongen.
Hamont-Achel - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Winst voor Tectum Achel

Zaterdag 15 april 2023
Hamont-Achel - Winst voor Tectum AchelIn een goed gevulde sporthal - 343 toeschouwers! - heeft Tectum Achel vanavond in het kader van de Challenge Play Offs Waremme Volley verslagen met 3-2. Setstanden: 22-25, 25-22, 25-18, 24-26 en 15-10.

Thuiswinst voor KFC Hamont 99

Zaterdag 15 april 2023
Hamont-Achel - Thuiswinst voor KFC Hamont 99In Tweede Provinciale heeft KFC Hamont 99 vanavond Stal Sport verslagen met 6-1.

Kamiel Bonneu in Amstel Gold Race

Zaterdag 15 april 2023
Achelaar Kamiel Bonneu staat morgen aan de start van de Amstel Gold Race. Hij draagt het rugnummer 202. 

Gelijkspel voor Exc. Hamont

Zaterdag 15 april 2023
Hamont-Achel - Gelijkspel voor Exc. HamontIn Derde Provinciale is Exc. Hamont bij Ham United niet verder geraakt dan een gelijkspel: 2-2.

Achel VV wint bij Park Houthalen

Zaterdag 15 april 2023
Hamont-Achel - Achel VV wint bij Park HouthalenIn Eerste Provinciale is Achel VV bij Park Houthalen gaan winnen met 0-1. Bij de rust was het nog 0-0. Dors maakte het enige doelpunt.

Achel VV B oververdiend kampioen

Zaterdag 15 april 2023
Hamont-Achel - Achel VV B oververdiend kampioenAchel VV B en KFC Eksel B maakten het hele seizoen het mooie weer in Vierde Provinciale en lieten elkaar, vooral na nieuwjaar, geen duimbreed toe. Hét bewijs dat het "B-ploegen-project" van de voetbalbond kan slagen! De apotheose volgde vanavond met een kampioenenduel tussen de nummers 1 en 2 aan De SIggert in Achel. De thuisploeg trok een povere partij naar zich toe - uitslag: 2-0 na doelpunten van Kevin Hermsen - en kroont zich oververdiend tot kampioen. Volgend seizoen speelt Achel B in Derde Provinciale!
De wedstrijd aan De SIggert werd door zowat 300 supporters bijgewoond.
Tectum Achel heeft voor het komende seizoen de Duitse spelverdeler Mario Schmidgall vastgelegd. Schmidgall, 2m06, komt over van het Duitse A-liga-team Netzhoppers KW Bestensee en zit al enkele jaren in de ruime kern van het Duitse nationale team. Voor Schmidgall, 25 jaar, is het een bewuste keuze om een volgende stap in zijn carrière te zetten en zo zijn ambitie, eerste setter van het Duitse nationale team te worden, waar te maken. Met zijn lengte brengt hij Tectum in ieder geval al stevig wat blokkracht bij.
Hamont-Achel - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Hamont-Achel - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht
Op het kanaal Bocholt-Herentals is gisternamiddag ter hoogte van de Kruisboogstraat in Herentals een leeg schip tegen de spoorwegbrug gevaren. "Het is met de cabine tegen de brug gevaren", vertelt Ben Nauwelaers van de Vlaamse Waterweg. "Een aantal brokstukken van het schip is in het water beland, maar die zijn er ondertussen al weer uitgevist. De cabine is er grotendeels af. Het schip heeft zich vlak na de brug aan de kade gelegd, toevallig ook de eindbestemming van het schip."
De brug (…) Het hele nieuwsbericht

Chantal Kelders overleden

Donderdag 13 april 2023
Hamont-Achel - Chantal Kelders overledenGisteren is Chantal Kelders overleden, de echtgenote van Paul Rackels. Ze was geboren in Hamont en werd 66 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in familiekring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Lipkens overleden

Donderdag 13 april 2023
Hamont-Achel - Jef Lipkens overledenIn Balen is dinsdag Jef Lipkens overleden. Hij was 86 jaar, vrijgezel en afkomstig uit Hamont. Hij heeft zijn lichaam afgestaan aan de wetenschap. Condoleren kan bij Jan Lipkens, Watertorenstraat 23 in Hamont-Achel.

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Hamont-Achel - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Hamont-Achel - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Hamont-Achel - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom
Hamont-Achel - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Elise Mertens maakt geen deel uit van het Belgische team dat vrijdag en zaterdag in Vancouver gaat deelnemen aan de Billie Jean King Cup. Volgens Wim Fissette, de kapitein van het team, paste ze voor de verre trip naar het westen van Canada.

Eeuweling in Achel

Dinsdag 11 april 2023
In het weekend van 18,19 en 20 augustus viert FERM Achel-centrum haar eeuwfeest. Om een tentoonstelling te maken zijn ze daar nog op zoek naar materiaal. Wie heeft misschien op oma's zolder nog informatie, foto's, knutselwerken, boeken, verslagen, zelfs leuke verhalen,.... over wat ooit Boerinnenbond, later KVLV vrouwen met vaart was en nu Ferm heet? Je kan contact nemen via marion.verweyen1[!]gmail.com.

Woninginbraak in Bremstraat

Dinsdag 11 april 2023
Hamont-Achel - Woninginbraak in BremstraatIn een huis aan de Bremstraat kwamen inbrekers over de vloer. Zij kwamen binnen via een raam. Volgens de eerste vaststellingen is er niets weg.
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Marie Panken overleden

Dinsdag 11 april 2023
Hamont-Achel - Marie Panken overledenGisteren is Marie Panken overleden, de weduwe van Ad Buijtels. Ze was geboren in Eindhoven en werd 80 jaar. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden en de urn wordt begraven in het urnenbos op het Boskerkhof. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Gewijzigde bezoekuren in Noorderhart-ziekenhuisDe bezoekuren van het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt zijn gewijzigd. Het ziekenhuis vestigt daar de aandacht op omdat er nog altijd veel mensen klaarblijkelijk daar niet van op de hoogte zijn.
Van 15 tot 20 uur ben je bij Noorderhart welkom om bij een patiënt op bezoek te komen. Er zijn wel enkele uitzonderingen.
Verder is een mondmasker niet meer verplicht, behalve op intensieve zorgen, oncologisch dagziekenhuis, pediatrie, neonatologie, spoedgevallen, geriatrie en G-dagziekenhuis. Voor geriatrische patiënten die door de geriaters worden behandeld op niet-geriatrische afdelingen gelden dezelfde regels.

Marietje Geusens overleden

Dinsdag 11 april 2023
Hamont-Achel - Marietje Geusens overledenZaterdag is Marietje Geusens overleden, de weduwe van Jan Rijcken. Ze was geboren in Rekem en werd 92 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een afscheidsviering (om 16u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Hamont-Achel - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Tectum Achel wint bij AxisGuibertinTectum Achel is vanavond met 2-3 gaan winnen bij Volley AxisGuibertin. Setstanden: 25-18, 24-26, 25-15, 19-25 en 15-17.
Op het tennistoernooi van Bogota in Colombia heeft Elise Mertens (WTA-29) de eerste ronde niet overleefd. Als eerste reekshoofd verloor ze in drie sets van de Zweedse Mirjam Björklund (WTA-133): 1-6, 6-4 en 6-7. Volgens Elise kon ze haar beste tennis niet tonen door de blessure aan haar schouder.

Vier gewonden bij verkeersongeval

Donderdag 6 april 2023
Hamont-Achel - Vier gewonden bij verkeersongevalDeze namiddag rond 14.15 uur botsten twee auto's op het kruispunt van de Meeuwerkiezel en de Herenbosstraat in Bree. Daarbij raakten een 72-jarige man uit Bocholt en een 48-jarige vrouw en twee minderjarige passagiers uit Hamont-Achel gewond.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Hamont-Achel - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Hamont-Achel - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

Mariette Evers overleden

Donderdag 6 april 2023
Hamont-Achel - Mariette Evers overledenDinsdag is Mariette Evers overleden, de echtgenote van Harry Leyssen. Ze was 80 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 12.30u) in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Begroeting: woensdagavond (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)

Open Scholendag op 12 mei

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Liefst 551 scholen verspreid over heel Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste ‘Open Scholendag’. Wie nadenkt over de stap naar het onderwijs kan zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen dan proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht

Auto en bestelwagen botsen

Woensdag 5 april 2023
Een 61-jarige man uit Genk en een minderjarige jongen uit Hamont-Achel raakten gisterennamiddag gewond bij een botsing tussen een auto en een bestelwagen op 't Hasseltkiezel in Bree. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Fotowedstrijd in Lommel

Woensdag 5 april 2023
Hamont-Achel - Fotowedstrijd in LommelZoomDe fotowedstrijd 'Architectuur in Lommel' van Internetgazet Lommel loopt ondertussen al geruime tijd, en werd onlangs nog met één maandje verlengd. Je kan dus nog steeds je bijdrage insturen via internetgazet[!]gmail.com, en dit tot eind mei 2023. Belangrijkste is dat het om architectuur gaat op het grondgebied van Lommel, privé of openbaar. Zowel kleur als zwart-wit is toegelaten, en je mag max. 5 foto's per fotograaf insturen. En... de fotograaf zélf moét dus niet in Lommel wonen - het mág wel -,  iedereen kan meedoen! Véél succes!

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Hamont-Achel - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Hamont-Achel - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Hamont-Achel - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Michiel Jannis weg bij Exc. HamontMichiel Jannis trekt de deur achter zich dicht bij Exc. Hamont. Hij verkast naar Herkol.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Naar aanleiding van corona week het Rode Kruis voor de bloedcollectes uit naar De Posthoorn. Maar sinds dit jaar is men weer van de partij in de eigen lokalen in de Steenstraat 5 in Hamont. Daar zullen voortaan de bloedinzamelingen weer gebeuren.
Hamont-Achel - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Gaslek aan Bandel

Maandag 3 april 2023
Hamont-Achel - Gaslek aan BandelBij het uitvoeren van graafwerken aan Bandel in Achel is deze namiddag een gaslek ontstaan. Fluvius is er snel in geslaagd het lek te dichten.

Tweepuntnul Horeca failliet

Maandag 3 april 2023
De ondernemersrechtbank in Hasselt heeft Tweepuntnul Horeca uit Hamont-Achel failiet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 29 april ingediend worden.

Jan Emmers overleden

Maandag 3 april 2023
Hamont-Achel - Jan Emmers overledenIn Bree is vrijdag Jan Emmers overleden, de weduwnaar van Mia Reynders. Hij was geboren in Hamont en werd 93 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne op de begraafplaats in Bree zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: morgen/dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers, Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt E. HouthalenExc. Hamont heeft de punten thuisgehouden: tegen E. Houthalen werd het vandaag 4-2.

Inbraak in Sint-Odilialaan

Zondag 2 april 2023
Hamont-Achel - Inbraak in Sint-OdilialaanIn de Sint-Odilialaan sloegen inbrekers toe. Wat er werd gestolen, is niet geweten. De inbraak is gisterennamiddag vastgesteld.
Hamont-Achel - Paashaas op bezoek in Achel-StatieZoomVoor de tweede keer op rij organiseerde het Kinderspelen-Sinterklaascomité van Achel-Statie een paaseierentocht. Helaas liet het weer het dit jaar afweten. Maar dat liet de paashaas zich niet aan het hart komen. Hij nodigde de kinderen en hun ouders uit in de gezellige parochiezaal voor spelletjes en heel wat lekkers. Opnieuw namen er een vijftigtal gezinnen deel. Het paasteam van het comité bedankt alle deelnemers en zijn vrijwilligers! (Koen Voortmans)
Paashaas op bezoek in Achel-StatiePaashaas op bezoek in Achel-Statie
Zoom
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)
Achelaar Kamiel Bonneu is vandaag 7de geëindigd in de Volta Limburg Classic, een koers over 193,4km die in Nederlands-Limburg werd gereden. Vorig jaar werd hij daar 5de.

KFC Hamont 99 verliest in Elen

Zaterdag 1 april 2023
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 verliest in ElenKFC Hamont 99 heeft vanavond met 4-2 verloren op het veld van St. Elen.

Ook winst voor Achel VV B

Zaterdag 1 april 2023
Hamont-Achel - Ook winst voor Achel VV BNiet alleen de eerste ploeg van Achel VV won vanavond met 4-0, ook de tweede ploeg deed dat, zij het op verplaatsing: met 0-4 werd Neeroeteren verslagen.

Achel VV wint van KSK Meeuwen

Zaterdag 1 april 2023
Hamont-Achel - Achel VV wint van KSK MeeuwenAchel VV heeft vanavond KSK Meeuwen verslagen met 4-0.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel