De nieuwe editie van
"De Achelse Kapetulie" staat weer vol met Achelse wetenswaardigheden uit het verleden. Eerdaags rolt ze van de persen. Er zijn zelfs enkele primeurs bij. Zo kan de lezer vernemen waarom er in 2009 geen eeuwfeest-festiviteiten waren naar aanleiding van de bouw van de nieuwe kerktoren in 1909. Een ander verhaal dat totaal onbekend is, is dat een pater van de Achelse Kluis tijdens de Tweede Wereldoorlog in België in het verzet ging en nadien naar Nederland trok om ook daar de Duitse bezetter het leven zuur te maken. Hij zou het met zijn leven moeten bekopen.
(We komen er nog op terug)De Achelse volleybalclub Avoc viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Twee bestuursleden van de kring stonden mee aan de wieg van het volleybal in Achel. Zij vertellen hoe de eerste wedstrijden gespeeld werden in Achel-Statie aan "De Stel" en op "De Koekoek" in het Dorp.
Wie kent er nog de
bareeldraaisters aan de spooroverweg nabij de Quatre Bras en die bij CSM? Elza Reynders en Jet Tielemans doen uit de doeken wat ze precies moesten doen wanneer een trein "in aantocht" was.
In het derde deel over de kloostergemeenschap van de kruisheren worden de spots gezet op de vroegere bewoners van het kasteel. En dat waren er heel wat sinds de kruisherenorde het kasteel kocht in 1935.
Andere artikels zijn: de viering van de 500ste abonnee, een gouden bruiloft in Achel, actualia, overlijdensbericht van drie abonnees, de grenskapel nabij de Achelse Kluis en een stukje Achels dialect waarin oud-Achelaar Nes Willems verslag uitbrengt van een fietstocht naar Wallonië.
Een jaarabonnement van De Achelse Kapetulie kost € 10 en is te verkrijgen bij penningmeester Louis Van der Velden, Catharinadal 2 in Achel (tel. 011/64.21.67).
Foto: de eerste volleybalploegen in Achel met
Astavoc (staande) en
Vocado.