Volgende week krijgen de bijna 500 abonnees het heemkundige tijdschrift
“De Achelse Kapetulie” weer in hun brievenbus. De redactie schreef 40 pagina’s vol met Achelse wetenswaardigheden, aangevuld met talrijke illustraties. In zijn voorwoord steekt voorzitter Harrie Stienaers het niet onder stoelen en banken dat Achel met reden de titel van “Groen Dorp” draagt. Priester Jan Kwanten belicht de architectuur van het mooie Genenbroekkasteel, beter gekend als het Kruisherenkasteel. Hij maakt ons duidelijk waar in de kasteelmuren
“voluten” en
“trigliefen” te vinden zijn.
De redactie besteedt aandacht aan de schitterende restauratie – door Evert Meijs uit de Grevenbroekstraat - van het oude torenuurwerk van de Monulfus- en Gondulfuskerk. De Chirojeugd van Achel bestaat een halve eeuw. De eerste proost/kruisheer Fritz Timmermans haalt herinneringen op van toen hij enkele Achelse jonge volwassenen warm kon krijgen om deze jeugdbeweging op te starten.
Verder een uitgebreide bijdrage over de enige Achelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits concentratiekamp overleed. François Van Meensel liet op 24-jarige leeftijd het leven in het mensonterende kamp Dora, nabij Nordhausen. Het verhaal wordt geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s en brieven van deze vaderlandslievende Achelaar.
In de dialect-rubriek “Op zien Achels” wordt de eerste etappe van de na-oorlogse fietstocht van vier jonge Achelaars beschreven.
Een jaarabonnement op De Achelse Kapetulie kost € 10 bij penningmeester Louis Van der Velden, Catharinadal 2 in Achel (tel. 011/64.21.67).
Foto: André Verweyen en Michel Scheepers in 1960, niet lang nadat de Chiro-afdeling Achel was opgericht.