Het overige nieuws

Hechtel-Eksel - Uw dag is aangebroken: stop met roken!In mei start het Mariaziekenhuis in Overpelt met twee nieuwe rookstopcursussen “Rook-arm, hart-rijk”. De eerste reeks start op 6 mei en telt acht sessies op maandagnamiddag. De tweede reeks begint op 27 mei, met 8 sessies op maandagavond.
Slechts 3 tot 5% van de rokers slaagt erin om te stoppen met roken zonder hulp, en daarom biedt de dienst cardiale revalidatie van het Mariaziekenhuis al jarenlang deze rookstopcursus aan. Omdat stoppen zo moeilijk is, proberen zij de kans te vergroten door te werken in een groep van een 10-tal personen, onder begeleiding van een erkende tabakologe. Het ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij Karlien Kuyken (tel. 011 826 076 of rookstop[!]mznl.be). 

Toch even lezen

Zondag 28 april 2013
Hechtel-Eksel - Toch even lezenZoomIn de groot-Peltse brievenbussen viel vorige week het krantje "In een notendop" (foto), waarin het EMJ uitlegt wat er komend weekend allemaal te gebeuren staat rond het Muziekfestival in Neerpelt en hoe dat praktisch geregeld is. Het is misschien toch interessant om dat blad eens te lezen, want er staat zoveel in dat wij dat onmogelijk allemaal op de Internetgazet kunnen zetten. Het blad kan ook verkregen worden bij een aantal VVV's in de omgeving, gemeentelijke bibliotheken, culturele centra... (Foto EMJ)

Ook het NIKO zit nu op Facebook

Zaterdag 27 april 2013
Ook het NIKO heeft nu een Facebook-account. 'Liken' maar! Op de pagina vindt u alvast een mooi gesprek met Joost Vermeiren over het orgel. Maar opgepast: als u de pagina ooit zoekt moet u voluit "NIKO Kunstacademie" intikken; met NIKO alleen komt u er (spijtig genoeg) niet. NIKO Kunstacademie
Op zondag 19 mei vindt op de testbaan van Ford - wereldwijd heet die de ‘Ford Lommel Proving Ground" - in Lommel de jaarlijkse fietsdag plaats. Fietsers en skeelers uit alle windstreken zijn er welkom om even te voelen hoe het is om  te rijden op die testbaan. Ze is in totaal 80 km lang! De toegang is gratis en men kan er terecht van 9 tot 16 uur. Adres: Oude Diestersebaan 135. Ford Lommel Proving Ground

Lut Maes overleden

Vrijdag 26 april 2013
Hechtel-Eksel - Lut Maes overledenZondag is Lut Maes overleden, de echtgenote van Ron Heynen. Ze was 59 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. 

Lente of zomer?

Donderdag 25 april 2013
In Kleine Brogel was het om 16u 25,9 graden, signaleert Ruben Weytjens, in Oostende 13 graden, of zowat de helft. Is het lente of zomer?
Hechtel-Eksel - Gratis naar Mintzkov en Geppetto & The Whales?ZoomUPDATE VRIJDAGavond om 20.30u staat er weer een prachtige muziekavond op de agenda in De Posthoorn in Hamont. Daar kunt u gaan kijken en luisteren naar een optreden van Mintzkov, de ongekroonde indiegroep van het land, en een van Gepetto & The Whales. Die laatste groep brengt dit jaar een tweede album op de markt, dus reken maar dat ze daaruit nieuwe songs zullen brengen. Allen daarheen! In voorverkoop kost een ticket 13,50 euro, aan de kassa 2 euro meer, maar misschien kunt u er gratis naartoe? We mogen per Internetgazetgemeente drie vrijkaarten weggeven. Daarom: snel een mailtje sturen naar vrijetijd[!]hamont-achel.be (uw adres niet vergeten), en dan maakt u er kans op. Succes!  AHA
Aan de sluis van Lozen is vandaag het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste Arnold Huibers uit Bocholt. De tachtigjarige man was op 15 april met zijn fiets thuis vertrokken en nadien verdwenen zonder enig spoor na te laten. Opsporingen leverden niets op. Het is niet bekend hoe de man in het kanaal is beland.

Martin Colemont overleden

Dinsdag 23 april 2013
Hechtel-Eksel - Martin Colemont overledenVrijdag is Martin Colemont overleden, de echtgenoot van Lucienne Monten. Hij was 65 jaar. De afscheidsceremonie en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19 uur is er een avondwake in de kerk van Eksel.

Elza Philippe overleden

Dinsdag 23 april 2013
Hechtel-Eksel - Elza Philippe overledenVrijdag is Elza Philippe overleden, de echtgenote van Fernand Geys. Ze was 74 jaar. Donderdag om 11.30 uur is er een afscheidsceremonie met asurne in Aula 't Sant.

De '10 Miles' van Antwerpen...

Maandag 22 april 2013
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - De '10 Miles' van Antwerpen...Zoom....gezien door de ogen van Fobie!

Het nieuwe 5 eurobiljet

Maandag 22 april 2013
Hechtel-Eksel - Het nieuwe 5 eurobiljetZoomVanaf 2 mei wordt een nieuw biljet van 5 euro verspreid. Dat gaat het oude geleidelijk vervangen. In de loop van de komende jaren worden de overige euro-bankbiljetten vernieuwd. De nieuwe hebben allemaal Europa als thema, een Griekse mythologiefiguur naar wie ons continent is genoemd. Nieuwe euro-bankbiljetten
Hechtel-Eksel - Wordt Femme het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom?ZoomOverpeltse Femme zit bij de vijf finalisten die kans maken om het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom te worden. Vanavond maakte ze alvast een reportage op de circusschool Circ-O-Fun (foto). Hopelijk haalt ze voldoende stemmen  voor de volgende ronde! Stemmen voor haar kan nog tot zondagavond op www.vtmkzoom.be/jij-kiest/nieuws. Doen! Foto Marc Ras)

Nu hebt u de kans nog!

Donderdag 18 april 2013
Tip voor motorrijders: doe mee aan een motorscreening. Er worden er eerstdaags twee georganiseerd, in Lommel. Die van 20 april is al volgeboekt, maar voor die van 27 april zijn er nog twintig plaatsen vrij: tien in de voormiddag en tien in de namiddag.
Tijdens zo'n screening krijgt u (gratis!) de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. Ook de recente wijzigingen in regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting komen er uitgebreid aan bod. Even praktisch: zaterdag 27 april 2013 in Lommel, Marie Curiestraat (crossterrein). Timing: van 9 tot 12 u. OF van 13 tot 16 u. Uiterste inschrijvingsdatum: 25 april. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verkeersdienst van uw politiezone. Inschrijven is noodzakelijk en kan via tel. 011 23 80 43.
Hechtel-Eksel - Wring eens een dweil uit in de ruimteAls u een natte dweil uitwringt, loopt het water netjes in de emmer - of toch alleszins richting aarde. Maar wat zou er gebeuren als u hetzelfde doet in de ruimte? Dat vroegen twee Canadese scholieren zich af en met hun vraag wonnen ze een wedstrijd van het Canadian Space Agency (CSA). De hoofdprijs was de uitvoering van hun experiment. In het internationale ruimtestation (ISS) ging de Canadese astronaut Chris Hadfield zopas aan de slag met water en een doek. Eén ding maakt het filmpje duidelijk: het (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Serviceclubs N.-Limburg steunen 't BrugskeZoomDe 17 serviceclubs van Noord-Limburg  (Fifty One , Kiwanis, Ladies Circle,  Lions, Ronde Tafel, Rotary en Soroptimisten)  organiseren jaarlijks een ontmoetingsdag ter bevordering van de onderlinge vriendschap en verstandhouding. Daarbij kiezen ze ook een gezamenlijk sociaal project dat elke club met haar bijdrage steunt.
Dit jaar werd het tuinproject van Orthopedagogisch Centrum  ’t Brugske uit Leopoldsburg gekozen. Dagcentrum ‘t Brugske voorziet opvang voor mensen met een verstandelijke beperking, voornamelijk uit de regio Noord-Limburg. Er werd zopas een tehuis gebouwd en de financiële middelen ontbraken voor de ontwikkeling van de omringende tuin. Met de 8.250 euro steun kan een groot deel van dit tuinproject afgewerkt worden. Mooi!
Hechtel-Eksel - Karate: 33 keer provinciaal podium voor KCARZoomAfgelopen zaterdag organiseerde karateclub KCAR in samenwerking met Wado Vlaanderen de jaarlijkse Wado-stage in Eksel. Met 200 deelnemers van alle leeftijden en 10 trainers uit heel Vlaanderen behoort deze stage tot de grootste in België. Zondag was er dan de jaarlijkse afspraak op het provinciaal kampioenschap in Leopoldsburg. In de voormiddag namen 22 kampers deel aan het onderdeel Kata. Na de middag was er het onderdeel Kumite waar KCAR met evenveel deelnemers pas echt een visitekaartje afgaf. Met in totaal liefst 33 podiumplaatsen was deze dag een mooie afsluiter voor een succesvol weekend.

Jean Truyens overleden

Woensdag 17 april 2013
Hechtel-Eksel - Jean Truyens overledenVrijdag is Jean Truyens overleden. Hij was 64 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsceremonie (om 10.30 uur) in Aula 't Sant. Donderdag om 19 uur is er daar een avonddienst.

Een 'event' over apps

Maandag 15 april 2013
Op 3 en 4 mei organiseert de Hogeschool PXL Apps City, het eerste grote event rond mobiele applicaties in Vlaanderen.  Wie een smartphone of tablet-pc gebruikt (en dat zijn er elke dag meer en meer), gebruikt apps in diverse soorten en toepassingen. Een app om je tv-avond te plannen, je Facebookpagina te checken of je bankrekening te betalen: in de app-wereld is er voor ieder wat wils. 
Hoog tijd voor een heuse app-conferentie, vonden ze bij Hogeschool PXL (XIOS) in (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Van Oers overleden

Zaterdag 13 april 2013
Hechtel-Eksel - Louis Van Oers overledenWoensdag is Louis Van Oers overleden, de weduwnaar van Maria Hulselmans. Hij was 85 jaar. Maandag wordt hij begraven na een afscheidsplechtigheid (om 11 uur) in de aula ' Similar'.

Collectiedag WO I in Hasselt

Vrijdag 12 april 2013
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) roept alle inwoners van Limburg op om voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen in verband met Wereldoorlog I op zondag 21 april mee te brengen naar de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. “De verzamelde stukken worden in het kader van het project Europeana 1914-1918 opgenomen in een centrale Europese databank. Tegelijk past de collectiedag in het project Limburg 1914-1918, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

Radio Hechtel-Eksel is terug

Donderdag 11 april 2013
Radio Hechtel-Eksel is terug van weggeweest. Vanaf 21 april wordt dit programma om de twee weken uitgezonden op FM Goud. Gemeentelijk nieuws, wedstrijden, muziek en nog veel meer zullen de revue passeren. In elke uitzending zet Radio Hechtel-Eksel ook een lokale vereniging of een lokale ondernemer in de kijker. Als je hiervoor interesse hebt, stuur dan een mailtje naar info[!]hechtel-eksel.be.

Adrienne Janssen overleden

Woensdag 10 april 2013
Hechtel-Eksel - Adrienne Janssen overledenMaandag is Adrienne Janssen overleden, de echtgenote van Theo Rubens. Ze was 78 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Eksel.
Zaterdag vanaf 20.30u vindt op diverse locaties in Hamont-Achel de "Tour culturel" plaats, een culturele ontdekkingstocht die door de dienst "Vrije tijd" van de gemeente is uitgewerkt. Tijdens die tocht gaat u uitkomen op een aantal markante culturele experimenten. U laten verrassen is dus aanbevolen, en tijdig kaarten kopen ook, want het aantal tickets is beperkt. Die tickets kosten in voorverkoop 13,50 euro en aan de kassa 15 euro.
Maar... misschien kunt u er gratis naartoe? Mail dan zo vlug mogelijk naar vrijetijd[!]hamont-achel.be en u maakt kans op een vrijkaart! Per Internetgazetgemeente mogen we er twee weggeven. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Succes!

Het einde voor Windows XP

Maandag 8 april 2013
Softwaregigant Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat het over exact een jaar gaat stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf 8 april 2014 worden er geen updates meer uitgebracht. Het besturingssysteem is normaal zo ingesteld dat het automatisch zulke updates installeert om bugs en veiligheidsproblemen op te lossen. Over een jaar is het echter gedaan daarmee, waardoor PC’s met Windows XP op termijn kwetsbaar worden. Het besturingssysteem mag dan wel 12 jaar oud zijn, het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
In een mededeling hebben de burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten vandaag de Vlaamse regering opgeroepen om op korte termijn op basis van het huidig voorgestelde traject een decreet in het Vlaams parlement in te dienen.
"Met het Strategisch Actieplan Limburg in Kwadraat (SALK) heeft de Vlaamse regering het voortouw genomen om de relance en de toekomst van Limburg in kaart te brengen. Tijdens de begrotingscontrole van vorige week werden ook extra middelen voorzien," aldus de (…) Het hele nieuwsbericht

Maurice Truyens overleden

Donderdag 4 april 2013
Hechtel-Eksel - Maurice Truyens overledenMaandag is Maurice Truyens overleden, de echtgenoot van Madeleine Renckens. Hij was 66 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Hechtel-Eksel - Gratis naar... Théâtre La Licorne?ZoomKomende zondag 7 april om 20.15 uur speelt het Franse toneelgezelschap Théâtre la Licorne op uitnodiging van cultuurNoord in CC Palethe met de voorstelling ‘Spartacus’. Zaterdag is er ook al een voorstelling, maar die is uitverkocht.
Licorne neemt je mee naar een Romeins colosseum. Je volgt er het verhaal van de gladiator Spartacus die samen met andere slaven vecht voor zijn vrijheid.
De voorstelling ‘Spartacus’ betekent een visueel (…) Het hele nieuwsbericht
Op zaterdag 20 april organiseert VVIA-Limburg (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) een open ledendag in het Mijndepot, gelegen in het hoofdgebouw van de voormalige koolmijn van Waterschei. Iedereen met belangstelling voor industriële archeologie is daar welkom! Je hoeft dus geen lid te zijn van de VVIA. In de voormiddag wordt er vergaderd en gediscussieerd en in de namiddag wordt de mijnsite bezocht. Meer info vind je hier.

De klokken zijn terug!

Woensdag 3 april 2013
De klokken zijn terug uit Rome en ze hangen onder meer in de toren van de Hasseltse kathedraal. Vanaf komende zaterdag (om 14u) worden daar op elke eerste zaterdag van de maand rondleidingen in georganiseerd door Geert Kooken, gevolgd door hippe beiaardmuziek.
Het beiaardmuseum is daar uitzonderlijk geopend tijdens de paasvakantie, telkens van 14 tot 17u en dat:
• tot zondag 7 april
• van dinsdag 9 tot zondag 14 april
Toegang: 1,5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Nog geen omleidingsweg...

Dinsdag 2 april 2013
De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de aanleg van een omleidingsweg in Houthalen-Helchteren vernietigd. Dat is vernomen bij de Vlaamse regering. De Raad heeft dus het advies van de auditeur gevolgd. Een en ander betekent dat de hele procedure voor de verlenging van de Noord-Zuidverbinding moet worden overgedaan.
In een reactie zeggen de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters het arrest te betreuren.
"Aan onze raadslieden is gevraagd om een analyse (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Vandaag is het Wereld Autisme DagZoomVandaag is het Wereld Autisme Dag, een initiatief van de Verenigde Naties. Eén op 100 mensen heeft een stoornis in het autistisch spectrum; in Limburg gaat het om 8.000 mensen bij wie autisme in een of andere vorm voorkomt. In het kader van de autismeweek, die nu loopt, doorkruist een karavaan van oldtimertractoren de provincie om tijdens een halte aan elk gemeentehuis aandacht te vragen voor autisme. Donderdagnamiddag komen de gemeenten in Noord-Limburg aan de beurt, vrijdagochtend volgen Peer en Meeuwen nog. www.autismelimburg.be
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel