Het overige nieuws

Hechtel-Eksel - Fietsroutenetwerk wordt veiligerZoomDit jaar alleen al voorziet de provincie 480.000 euro aan subsidies voor de verbetering van het toeristische fietsroutenetwerk. Daarbij komen nog eens de investeringen door de gemeenten. Het totaal bedrag dat dit jaar geïnvesteerd wordt in het fietsroutenetwerk komt zo op 1,5 miljoen euro. Met dat geld kunnen  onder meer de 17 houten bruggen in het netwerk voorzien van een antisliplaag (foto), die valpartijen bij nat weer op die plaatsen kan voorkomen. 
Ook de veiligheid (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Gemeenten akkoord over crematoriumZoomEr komt een tweede crematorium in Limburg. Zeven gemeenten (Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Lommel, Peer, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg) hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Een en ander gebeurt op initiatief van de gemeente Lommel. Volgende week vrijdag worden daarover meer details bekendgemaakt. Op de foto: de aula van het crematorium in Turnhout. (Foto Leon Alders)

De kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, uitgegeven door Concentra, worden samen met de digitale producten van de Concentra-groep ondergebracht in een joint-venture met Corelio, de uitgever van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Dat meldt De Tijd. Corelio krijgt een meerderheid van 68 procent in de nieuwe combinatie.
Het Mariaziekenhuis in Overpelt mag van de Vlaamse Overheid een hartcatheterisatiecentrum uitbouwen. Daardoor zullen patiënten uit de regio, met een hartinfarct of vernauwingen van de kransslagaders, binnenkort in hun eigen streek behandeld kunnen worden. Deze uitbouw gebeurt in nauwe samenwerking met het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).
Concreet betekent dit dat het Mariaziekenhuis naast de diagnosestelling ook gespecialiseerde ingrepen zal mogen uitvoeren om vernauwde (…) Het hele nieuwsbericht

Wat is dit?

Zaterdag 22 juni 2013
Hechtel-Eksel - Wat is dit?ZoomDit voorwerp heb ik vroeger bij mijn ouders in de tuin gevonden, mailt Luc Swinnen uit Overpelt. Het heeft volgens mij geen waarde, maar ik ben wel nieuwsgierig waarvoor dit eigenlijk ooit gediend heeft. Is het een deel van een oorlogstuig uit de eerste of tweede WO? Wie weet het ?
Het "ding" is ongeveer 15cm hoog; aan de bovenkant staat er een gaatje in en het bovenste gedeelte is hol vanbinnen. Ook de onderkant is hol. Wie weet er meer over?
Hechtel-Eksel - Weekenddienst huisartsen naar oude kliniekZoomVanaf augustus wordt de weekend-wachtdienst van de huisartsen voor de regio georganiseerd in de oude kliniek (foto) van Neerpelt, officieel "Campus Z". De Huisartsenwachtdienst Noord-Limburg heeft daarover een akkoord afgesloten met het gemeentebestuur van Neerpelt, zo vernemen we in huisartsenkringen. Het zou de bedoeling zijn dat de lokalen van de "wachtpost" bemand worden door twee huisartsen terwijl een derde vanuit de wachtdienst op huisbezoek gaat. De "Huisartsenwachtdienst Noord-Limburg" omvat de gemeenten Neerpelt (incl. St.-Huibrechts-Lille), Overpelt, Hamont-Achel, Bocholt (incl. Kaulille), Peer en Hechtel-Eksel.

Files voorspeld op E314

Donderdag 20 juni 2013
Vanaf vrijdagavond 21 juni 21.00 uur tot maandagochtend 24 juni 05.00 uur gaat een aannemer over een lengte van 4,3 km de linker rijstrook op de E314 tussen Lummen en Halen richting Leuven renoveren, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt files op de E314. En zoals afgelopen weekend gebleken is, kunnen die files lang uitvallen...
Hechtel-Eksel - Schrijf je zaterdag in bij het NIKOZaterdag is het de grote inschrijvingsdag bij het NIKO. Wie daar komend schooljaar zijn kennis wil bijschaven of een opleiding wil volgen, kan zich dan op volgende plaatsen melden voor informatie en/of inschrijving:
- Bocholt: De Steen, Pastoorsdreef 3
- Hamont-Achel: Michielshof, Michielsplein 3
- Hechtel-Eksel: De Schans, Rode Kruisplein 10
- Lommel: Huis van de Jeugd, N. Neeckxlaan 50
- Meeuwen-Gruitrode: ’t Heem, Kloosterstraat 5
- Neerpelt: NIKO-Gebouw, Toekomstlaan 9
- Overpelt: Palethe, Jeugdlaan 2
- Peer: Basisschool, Kloosterstraat 35.
Hechtel-Eksel - ARD/ZDF: 'Belgacom wil niet toegeven'Belgacom houdt er een "onaanvaardbare" houding op na tijdens de onderhandelingen over de eventuele terugkeer van ARD en ZDF op de Belgische kabel. Dat zegt dr. Thomas Bellut, de intendant van het ZDF, nu blijkt dat tijdens die onderhandelingen gebleken is dat Belgacom niet zinnens lijkt beide zenders opnieuw op de kabel te zetten.
De Duitsers geven toe dat ze auteursrechten betaald willen zien, maar stellen dat hun voorstel lager ligt dan de norm die elders in Europa van toepassing is. ARD en ZDF blijven tot verdere gesprekken bereid, zo wordt gesteld in deze (Duitstalige) persmededeling. UPDATE Belgacom heeft inmiddels bekendgemaakt dat het de onderhandelingen stopzet omdat "het uitoefenen van druk via een persmededeling niet past in een commerciële relatie".
Hechtel-Eksel - NIKO-leerkrachten brengen 'Koksinella'ZoomGisteren, vandaag en ook morgen zakken ongeveer 2500 kinderen naar Palethe af om ondergedompeld te worden in de wereld van Koksinella: het lieveheersbeestje zonder stippen. Al voor de tweede keer maakten enkele leerkrachten van het NIKO een volledig eigen productie voor leerlingen van de derde kleuterklas, het eerste en tweede leerjaar van de basisscholen in Noord-Limburg. Het maken van eigen een voorstelling groeide uit de traditionele instrumentenvoorstelling waar kinderen warm gemaakt worden om een (…) Het hele nieuwsbericht
NIKO-leerkrachten brengen 'Koksinella'NIKO-leerkrachten brengen 'Koksinella'NIKO-leerkrachten brengen 'Koksinella'NIKO-leerkrachten brengen 'Koksinella'
Zoom

33 graden in Kleine Brogel

Dinsdag 18 juni 2013
Het is vandaag de warmste dag van het jaar, tot dusver: om 16.45u werd in Kleine Brogel een temperatuur van 33 graden C° gemeten. Morgen wordt het wellicht nóg warmer.

Een mailtje over knietrauma's

Maandag 17 juni 2013
"Wij hebben met 6 studenten huisartsgeneeskunde aan de KULeuven een website gemaakt speciaal voor patiënten met traumatische knieproblemen. Patiënten die een knietrauma hebben opgelopen en daarmee naar de huisarts gaan, blijven na een consultatie vaak nog met enkele vragen zitten of willen over hun aandoening nog wat verdere informatie opzoeken. Om de artsen en patiënten daarin te ondersteunen, hebben we in het kader van onze opleiding een website gemaakt waar de patiënt met een (…) Het hele nieuwsbericht

Dag Oude Muziek op 30 juni

Zaterdag 15 juni 2013
Musica organiseert de Dag van de Oude Muziek dit jaar op zondag 30 juni in de Landcommanderij van Alden Biesen. Het is meteen de laatste "Dag" volgens de gekende formule. Dit jaar staat Hendrik van Veldeke er centraal, de eerste met naam bekende auteur in de Nederlandse taal. Naar geschreven bronnen van van Veldeke werd veel onderzoek gedaan, van zijn muziek is echter geen noot bewaard gebleven.
Internationale specialisten gingen vijf jaar geleden aan het werk om het repertoire van van Veldeke tot klinken te brengen. Tijdens de Dag van de Oude Muziek kunt u genieten van historische reconstructies, hedendaagse interpretaties en producties die de dichter opnieuw tot leven wekken. Kijk op www.dagoudemuziek.be voor info en tickets.

Thieu Crijns overleden

Zaterdag 15 juni 2013
Hechtel-Eksel - Thieu Crijns overledenDonderdag is Thieu Crijns overleden, de echtgenoot van Koba Verdonck. Hij was 89 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Eksel. Maandag om 19  uur is er daar een gebedswake.
Hechtel-Eksel - Kinderen op bezoek in het rusthuisZoomEnkele leerlingen van het 3e leerjaar van school 'De Zandkorrel' in Hechtel kwamen een bezoekje brengen aan het rusthuis Sint-Jozef in Neerpelt. Samen met de bewoners kleurden ze kleurplaten in en daarna brachten ze nog op elke verdieping een optreden. Er waren ook leerlingen die uitleg kregen over de tilliften, rolstoelen, enz..
De mama's, papa's, oma's en opa's die chauffeur waren tijdens deze trip naar Neerpelt kregen ondertussen een rondleiding doorheen de gebouwen en er kon nog wat nagepraat worden bij een kop koffie en een koekje. Langs deze weg wil de animatiedienst van het rusthuis de school en in het bijzonder de juffrouw en chauffeurs bedanken voor deze fijne samenwerking.

Even een vliegshow meepikken

Vrijdag 14 juni 2013
Zin om live een vliegshow mee te maken? Er is er een aan de gang boven de luchtmachtbasis in het Nederlandse Volkel. Omroep Brabant zendt hem continu uit. Even naar hier surfen en u maakt het mee alsof u op de eerste rij zit. UPDATE Wat was dàt een mooie show! Hij werd georganiseerd n.a.v. de 100ste verjaardag van de Nederlandse Luchtmacht. UPDATE II Wie niet kon kijken, kan hier zijn schade inhalen, want Omroep Brabant maakte een compilatie van de hoogtepunten.

Tweedaagse eigentijdse bouwcursus

Donderdag 13 juni 2013
Op 22 en 29 juni vindt er in Dommelhof een 2-daagse cursus Infrax Bouwteams plaats. Geïnteresseerden kunnen daar alles leren over onderwerpen zoals het ontwerp van een duurzame woning, het goed isoleren van een woning, het voorkomen van koudebruggen, aangepast ventileren, de keuze van verwarming en warm water, zonne-energie, waterbesparing, hemelwaterbenutting en duurzame materiaalkeuze,... Deelnemen kost 40 euro, broodjesmaaltijd en cursus inbegrepen.
Inschrijven kan via www.bouwteams.be of via het telefoonnummer 016 23 26 49.

Werken op de E314

Donderdag 13 juni 2013
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal komend weekend het rechterrijvak en de pechstrook van de E314 tussen Lummen en Halen richting Leuven laten renoveren. Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt files op de E314.

Politiecontroles in Hechtel-Eksel

Donderdag 13 juni 2013
Bij een grootscheepse politieactie tegen woninginbraken en drugcriminaliteit heeft de lokale politie Kempenland gisteren tussen 16u en middernacht 18 voertuigen en 42 personen grondig gecontroleerd. De politiezone kreeg bijstand van de federale politie en zette 2 controleposten op. Een politieteam stelde zich op langs de Kamperbaan in Hechtel-Eksel, een ander op de Peerderbaan ter hoogte van de Prijzenklopper. Zo kon het verkeer dat de afrit van de N74 vanuit Nederland nam worden afgeleid naar de (…) Het hele nieuwsbericht

Kort maar interessant (3)

Woensdag 12 juni 2013
* Voor de eerste keer is de gehele oppervlakte van de planeet Mercurius in kaart gebracht. Dat is te danken aan de ruimtesonde Messenger die twee jaar geleden in een baan rond Mercurius werd gezet. Bijgaande NASA-video is een compilatie van duizenden beelden van de kleine planeet, waarbij de kleuren wat overdreven zijn om op die manier een beter contrast tussen de verschillende oppervlaktes te krijgen.  De Messenger-ruimtesonde heeft nu met succes haar voornaamste opdracht afgerond.* In Charleroi
gaat de politie u voortaan kunnen toespreken via camera's waarin ook een luidspreker zit. De bedoeling is om op die manier mensen die iets verkeerds uitsteken, terecht te wijzen. Het zal natuurlijk wel in het Frans zijn.

* "De Etrusken: vrouwen van aanzien, mannen met macht"
-
zo heette de tentoonstelling over de Etrusken die vorig jaar in Leiden en Amsterdam, en nu in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren te zien is. In Tongeren kreeg hij de titel "Una storia particulare". U zou die tentoonstelling echt eens moeten gaan bezoeken in de zomervakantie, want hij is prachtig. Een voorproefje krijgt u nu al met onderstaande video die men in Nederland maakte.

Hechtel-Eksel - NIKO-cursisten beeldhouwen blij met atelierZoom"Héhé, eindelijk is ons atelier in orde. Wij, dat zijn de cursisten beeldhouwen van het NIKO, zijn blij met onze nieuwe ruimtes. Veel praktischer en ze voldoen aan de veiligheids- en milieunormen, die heden ten dage geëist worden. Gisteren werd even gestopt met werken om met een hapje en een drankje en een hoop schoon volk van de bij het NIKO aangesloten gemeenten de nieuwe lokalen officieel in te wijden. Al waren er toch nog enkele studenten die niet konden stoppen, want volgende week is het (…) Het hele nieuwsbericht
NIKO-cursisten beeldhouwen blij met atelierNIKO-cursisten beeldhouwen blij met atelier
NIKO-cursisten beeldhouwen blij met atelierNIKO-cursisten beeldhouwen blij met atelier
Zoom

Nisla Gielen overleden

Woensdag 12 juni 2013
Hechtel-Eksel - Nisla Gielen overledenZondag is Nisla Gielen overleden, de echtgenoot van Ghislaine Deckers. Hij zou volgende week 77 jaar worden. Vrijdag om 12u is er een afscheidsceremonie met asurn in Aula 't Sant in Hechtel. Om 19u morgenavond wordt daar een avonddienst gehouden.

Maria Wouters overleden

Maandag 10 juni 2013
Hechtel-Eksel - Maria Wouters overledenDonderdag is Maria Wouters overleden, de echtgenote van Jan Theunis. Ze was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begrafenis hebben in familiekring plaatsgevonden.

Radio2 Limburg ligt (even) uit

Maandag 10 juni 2013
Door de breuk van een glasvezelkabel bij graafwerken in Genk ligt Radio2 Limburg sinds half negen volledig uit. De radioluisteraars die het signaal uit de lucht moeten halen, zijn aangewezen op de programma's van de andere Radio2-omroepen. Tussen 12 en 13u wordt een gezamenlijk programma uitgezonden. Het kan nog wel even duren voor alles hersteld is. UPDATE Inmiddels is alles weer in orde.
Gisteren was er in de sporthal van Eksel de jaarlijkse familiedag met barbecue van karateclub KCAR, met liefst 145 deelnemers. Daar was mooi nieuws te rapen: Lars Winters uit Wijchmaal en Marie de Rycke uit Eksel zijn voor volgend seizoen geselecteerd als Vlaamse VKF-belofte/elite. Dat brengt het aantal elitesporters in KCAR op zes. Een mooi succes!

Wies Willems overleden

Zaterdag 8 juni 2013
Hechtel-Eksel - Wies Willems overledenDonderdag is Wies Willems overleden, de weduwe van Pol Leeten. Ze was 77 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Dinsdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Nieuwe thema-actie van politie

Donderdag 6 juni 2013
Hechtel-Eksel - Nieuwe thema-actie van politieTot eind deze maand gaat de politie het parkeren op plaatsen voor personen met een handicap extra controleren. Daarbij worden autobestuurders geviseerd die zonder zo'n specifieke parkeerkaart op zo'n parkeerplaats gaan staan, maar ook chauffeurs die zulke kaart onrechtmatig gebruiken. De parketten werken mee aan de actie.
 

Het is maar dat u het weet

Donderdag 6 juni 2013
Het Agentschap Wegen en Verkeer laat komend weekend het linkerrijvak van de E314 in Lummen richting Leuven renoveren. Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt files op de E314 tussen Zolder en Lummen-centrum.
We meldden het al: het NIKO gaat starten met een afdeling "popmuziek". Dit zeggen ze er zelf van:
Vanaf september 2013 zal de kunstacademie haar afdeling jazz uitbreiden met popmuziek. De academie, gevestigd in de acht Noord-Limburgse gemeenten, wist hiervoor Andy Willems, Gerold Olieberg en Adriaan Vervoort als leerkrachten aan te trekken. Alle drie zijn ze actief in verschillende jazz-, pop-, rock- en begeleidingsbands en staan ze regelmatig op het podium met binnen- en buitenlandse artiesten. De (…) Het hele nieuwsbericht
Juicht, Limburgers, juicht: de Duitse kanselier Angela Merkel, volgens sommigen de machtigste vrouw ter wereld, gaat zich eens bezighouden met de klachten die vele Limburgers hebben nadat Belgacom de ARD en het ZDF van de kabel heeft verwijderd. Steun uit onverwachte hoek! Mevr. Merkel heeft aangekondigd dat ze het probleem gaat bespreken met premier Di Rupo.

Kort maar interessant (2)

Zaterdag 1 juni 2013
Hechtel-Eksel - Kort maar interessant (2)Zoom* Weet u wat dit roosje is? Dat is een infrarode foto van de draaikolk op de noordpool van de planeet Saturnus. De rode tinten tonen de "lage" wolken, de groene de hoge. De wolken aan de buitenkant van die draaikolk hebben een snelheid van meer dan 500 km/u. Het oog van deze storm is bijna 2000 km breed. De foto werd genomen door de ruimtesonde Cassini-Huygens, die specifiek voor het onderzoek van Saturnus werd gelanceerd in een samenwerkingsverband tussen NASA, ESA en ASI. (Foto NASA) Cassini-Huygens

* In het handbal heeft Initia Hasselt vanavond de testmatch tegen en in Bocholt gewonnen met 31-32.

* Weet u wat het betekent in het oog van een tornado te zitten? De jonge Amerikaanse tornadojagers in onderstaand filmpje, die vandaag op zoek gingen naar tornado's in Oklahoma, zijn blij dat ze het nog kunnen navertellen... Hoe hun auto er achteraf uitzag, wordt niet gezegd. UPDATE Drie andere storm chasers kwamen vrijdag in een tornado in Oklahoma om het leven, zo meldt ABC.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen