Het overige nieuws

Twee fietsers botsen

Woensdag 30 juni 2021
Op het fietsroutenetwerk tussen Hechtel en Zonhoven in Houthalen-Helchteren zijn vanmorgen rond 7.10 uur twee fietsers gebotst. Een 46-jarige man uit Hechtel-Eksel en een 50-jarige man uit Zonhoven raakten gewond.

Vruchtbare politiecontroles

Woensdag 30 juni 2021
Hechtel-Eksel - Vruchtbare politiecontrolesMaandag en dinsdag voerde de lokale politie Kempenland op diverse locaties in de politiezone snelheids- en verkeerscontroles uit met interceptie door motards en dit in samenwerking met de douane. 52 bestuurders reden te snel. Enkele voertuigen bleken niet in orde bevonden met de technische eisen. Er werden 301 ademtesten afgenomen, waarvan één positief.
Vier bestuurders werden geverbaliseerd voor inbreuken op de rijbewijswetgeving. Zeven inzittenden kregen een onmiddellijke inning voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Somber en koud

Woensdag 30 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Somber en koudNet nu de zomervakantie voor de deur staat, zit het weer in het slop. Verbonden aan een depressie over Denemarken, trekt een storing vandaag over onze streken en wordt het een sombere dag. Daarbij blijft het kwik ver onder de normale waarden. De volgende dagen wordt het weerbeeld gedomineerd door depressies en zijn de neerslagkansen vrij hoog. De temperaturen komen wel wat hoger uit en bereiken de normale waarden, maar de wind is voelbaar aanwezig.
Vandaag sluiten we de maand (…) Het hele nieuwsbericht

Graag traag!

Dinsdag 29 juni 2021
Hechtel-Eksel - Graag traag!ZoomEr zijn altijd wel ergens wegenwerken aan de gang. En hoewel ze zorgen voor betere wegen brengen ze ook risico’s met zich mee. "In 2019 noteerden we 7 dodelijke en 454 letselongevallen bij wegenwerken in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Onoplettendheid is daarbij de grootste oorzaak, gevolgd door onaangepaste snelheid". Recente cijfers van Vias tonen aan dat 2 op de 3 Belgen ‘vergeet’ te (…) Het hele nieuwsbericht

Vier speurtochten in Bosland

Dinsdag 29 juni 2021
Hechtel-Eksel - Vier speurtochten in BoslandZoomIn Bosland worden vandaag, in het kader van '15 Jaar Bosland', vier  nieuwe speurtochten voor kinderen gelanceerd: een 'Speurneuzentocht' in Resterheide (Hechtel-Eksel), een 'Steentjestocht' in Blauwe Kei - De Maat (Lommel), een 'FeestBEESTEN gezocht'-speurtocht in de Abeekvallei (Peer) en een '50 tinten natuurtocht' in Holven - 't Plat (Pelt).
"Er werd bewust gekozen om de iets minder bekende wandelgebieden in de kijker te zetten, of zelfs volledig nieuwe routes uit te stippelen, telkens met een (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Mondmasker in recyclagepark niet meer verplichtVanaf morgen/dinsdag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen in de buitenlucht op de recyclageparken van Limburg.net. Alleen indien een veilige afstand tussen bezoekers en/of parkwachters niet mogelijk is moet het mondmasker buiten nog gedragen worden. Uiteraard is het dragen van een mondmasker nog steeds toegelaten indien je daar zelf voor kiest. En soms is het wel aangeraden. 

Nu ook in Genk!

Maandag 28 juni 2021
Hechtel-Eksel - Nu ook in Genk!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Belgen winnen van Portugal

Zondag 27 juni 2021
Hechtel-Eksel - Belgen winnen van PortugalZoomDe Rode Duivels hebben vanavond Portugal met 1-0 verslagen. Het was opvallend hoe agressief Portugal soms speelde. Dieptepunt van de wedstrijd was de manier waarop Kevin De Bruyne werd neergehaald; aanvankelijk leek hij nog verder te kunnen spelen, maar in de tweede helft moest hij vanwege die enkelblessure al vroeg worden vervangen door Dries Mertens. 
De tegenstander in de kwartfinales wordt Italië. De wedstrijd vindt vrijdagavond om 21u plaats in München.

Oranje naar huis

Zondag 27 juni 2021
Hechtel-Eksel - Oranje naar huisZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Wie zag deze parkiet?

Zondag 27 juni 2021
Hechtel-Eksel - Wie zag deze parkiet?ZoomGisteren is Kevin Vanoppens zonneparkiet gaan vliegen. De vogel werd nadien meermaals gezien aan de Meule in Eksel, en volgens sommige bronnen heeft een bejaarde fietsster hem daar gevangen en in een kartonnen doos meegenomen. Kevin is dus op zoek naar deze dame en uiteraard naar zijn parkiet. Wie tips heeft kan hem bellen via 0473 648 851.
Hechtel-Eksel - Ook voor de judoclub lonkt de vakantieZoomVrijdag was het alweer de laatste training van Judoteam Ōkami in Eksel. Ook voor de judoclub was het omwille van corona een vreemd seizoen, maar de leden hadden het super naar hun zin. Nu mag iedereen genieten van een welverdiende vakantie, om er in september weer keihard in te vliegen. Wie graag wil kennismaken met deze leuke sport: gedurende de hele maand september zullen er weer initiaties zijn. De inschrijvingen hiervoor openen 4 juli. Meer info op de website.  

KMI kondigt 'code oranje' af

Zondag 27 juni 2021
Hechtel-Eksel - KMI kondigt 'code oranje' afHet KMI heeft voor vanavond "code oranje" afgekondigd vanwege de kans op hevig onweer en intense buien die tot 30l water per m² kunnen genereren. 
Hechtel-Eksel - De opstelling van de Belgen, straksZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Onstabiel weer

Zaterdag 26 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Onstabiel weerEen storing schuift over onze streken en blijft nagenoeg het hele weekend aanwezig. Er zijn veel wolken en de storing wordt door de dagelijkse gang van de temperaturen gereactiveerd. Daarbij ontstaan er buien en is er kans op onweer. De volgende dagen wordt het weer bepaald door een depressie in de Golf van Biskaje en kunnen er soms pittige buien ontstaan. Er wordt daarbij wel behoorlijk warme lucht aangevoerd, met zomerse maxima.
Vandaag bevindt zich de zwakke storing over onze (…) Het hele nieuwsbericht

Fina Vanderhoydonck overleden

Vrijdag 25 juni 2021
Hechtel-Eksel - Fina Vanderhoydonck overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is gisteren Fina Vanderhoydonck overleden, de weduwe van Pol Vanhees. Zij was 81 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Grote-Brogel vindt in intieme kring plaats. Begroeting: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Silvier Peeters overleden

Vrijdag 25 juni 2021
Hechtel-Eksel - Silvier Peeters overledenGisteren is Silvier Peeters overleden, de weduwnaar van Micheline Jonckers. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
In vijf Limburgse gemeenten wordt een bevolkingsgroei van meer dan 10% verwacht tegen 2040. Volgens de nieuwe bevolkingsprognoses van Statistiek Vlaanderen zal de totale bevolking in Limburg tussen 2020 en 2030 groeien tot 899.748 inwoners. Dat is een groei met 2,6%, minder sterk dan in heel Vlaanderen (4,1%). Tussen 2020 en 2040 zou de totale bevolking in Limburg met 4,2% groeien, tot 914.400 inwoners. In heel Vlaanderen zou de totale bevolking in dezelfde periode groeien met 7,5%.
De sterkste (…) Het hele nieuwsbericht
Ruim 10 procent van alle schoolverlaters in Limburg heeft een jaar later nog geen werk. Het gaat over 886 Limburgse jongeren die in 2019 de schoolbanken verlieten, en in de zomer van 2020 nog geen werk hadden. Limburg kent het kleinste aantal schoolverlaters van alle provincies: 8.335. 10,6% of 886 van hen is een jaar later werkzoekend. Dat blijkt uit het jaarlijks schoolverlatersrapport van VDAB. (Radio 2)
Hechtel-Eksel - STEM- en zorgrichtingen: meeste kans op werkZoomIn onze door technologie gedreven kennismaatschappij blijft er grote nood aan wetenschappelijke en technische profielen. De schoolverlaters uit een STEM-opleiding vinden globaal gezien dan ook vlot aansluiting met de arbeidsmarkt, vooral de hoger opgeleiden. Slechts 7 jongeren op 100 met een STEM-diploma zijn na een jaar werkzoekend. Dat maakte minister Crevits vandaag bekend.
Schoolverlaters uit ‘Industriële wetenschappen en technologie’ en ‘Toegepaste (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Mertens (101) overleden

Donderdag 24 juni 2021
Hechtel-Eksel - Henri Mertens (101) overledenGisteren is in Eksel Henri Mertens overleden, de weduwnaar van Louise Swerts. Hij was 101 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer.

Maurice Braeken overleden

Donderdag 24 juni 2021
Hechtel-Eksel - Maurice Braeken overledenDinsdag is Maurice Braeken overleden, de echtgenoot van Lisa Daniëls. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Laten vaccineren of niet?

Donderdag 24 juni 2021
Vandaag gelezen
Hechtel-Eksel - Laten vaccineren of niet?Nog altijd zijn er mensen die zich niet tegen het coronavirus willen laten vaccineren. In The New Yorker schrijft Dhruv Kullar daarover: "Een samenleving die weer opengaat terwijl ze gedeeltelijk gevaccineerd is, is als een schip dat een ijsberg nadert. Het schip is de terugkeer naar het normale leven en de blootstelling aan virussen die dat met zich meebrengt; de ijsberg is de bevolking van ongevaccineerde mensen. Voorzorgsmaatregelen zoals sociale afstand kunnen de snelheid van het schip vertragen, en vaccinatie kan de omvang van de ijsberg doen afnemen. Maar in elke heropende samenleving die er niet in geslaagd is iedereen in te enten, is een botsing tussen het virus en de kwetsbaren onvermijdelijk."
In de 1/8ste finales van het EK voetbal treffen de Rode Duivels zondagavond om 21u Portugal. De wedstrijd wordt gespeeld in Sevilla.

Ondertussen, in München...

Woensdag 23 juni 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in München...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Terug wat warmer

Woensdag 23 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Terug wat warmerTussen een uitloper van hogedruk over de Noordzee en een depressie over het oosten van Frankrijk, overheerst een noordelijke luchtstroming. De depressie zorgt voor wolkenvelden en mogelijk een bui. Dankzij de stijgende luchtdruk is de buienactiviteit echter sterk beperkt. De volgende dagen kan er soms een bui vallen, maar vaak is het droog. Het wordt stilaan ook warmer.
Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd kan er een drupje regen vallen. Er zijn tussendoor echter ook wel droge (…) Het hele nieuwsbericht

Tony Vander Elst overleden

Woensdag 23 juni 2021
Hechtel-Eksel - Tony Vander Elst overledenGisteren is Tony Vander Elst overleden, de echtgenoot van Godelieve Cruys. Hij was 72 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Overpelt-Lindel.
De algemene ticketverkoop voor de Sanicole Airshow, die vandaag gelanceerd werd, heeft zijn start niet gemist. Nu al zijn enkele ticketformules volledig uitverkocht voor één of meerdere dagen, meldt de organisatie.
De Sanicole Airshow zal dit jaar plaatsvinden op 10 (sunset), 11 en 12 september. De organisatoren beslisten eerder dit voorjaar al om het bezoekersaantal per dag te beperken tot 7500 personen. Om zo veel mogelijk bezoekers de kans te geven de airshow bij te wonen wordt het evenement dit jaar over drie dagen gespreid. De tickets zijn te koop via www.sanicole.com.
Hechtel-Eksel - Drugsmeldpunt nu ook op politiewagensZoomOp alle politievoertuigen in Limburg zullen er vanaf 1 juli stickers hangen met het logo en oproepnummer van het anoniem drugsmeldpunt Limburg. In totaal worden 230 voertuigen van 14 politiekorpsen en van de federale politie uitgerust met een sticker op de achterruit (foto).  
In april 2019 startte het parket Limburg met het anoniem drugsmeldpunt, ondersteund door de communicatiedienst van de provincie. Sindsdien werden dankzij meldingen van inwoners vijf  drugslabo’s, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats voor chemisch drugafval ontdekt en ontmanteld. Om de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit verder op te drijven, is het sedert enkele weken mogelijk om signalen ook digitaal te melden via de website www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be. (Foto politie LRH)
Economisch nieuws
Hechtel-Eksel - Doorbraaklening voor Limburgse bedrijvenZoomDe Limburgse Reconversiemaatschappij, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Universiteit Hasselt lanceren de doorbraaklening. Dat is een combinatie van begeleiding, onderzoek en financiering voor Limburgse bedrijven. Limburgse ondernemers die met hun bedrijf een ambitieuze doorbraak voor ogen hebben, kunnen van deze achtergestelde lening gebruik maken.
De lening varieert in principe van 50.000 euro tot 250.000 euro en heeft een looptijd van 7 jaar. De focus ligt op digitale (…) Het hele nieuwsbericht

Ruit winkel ingeslagen

Maandag 21 juni 2021
Hechtel-Eksel - Ruit winkel ingeslagenOnbekenden hebben een ruit van een winkel aan de Peerderbaan stukgeslagen. Dat gebeurde met een steen. Het vandalisme is vanmorgen vastgesteld.
Hechtel-Eksel - EK: België wint ook van FinlandZoomOp het Europees voetbalkampioenschap hebben de Rode Duivels vanavond ook hun wedstrijd tegen Finland gewonnen. Uitslag: 0-2. Ze zijn daardoor groepswinnaar in groep B.
Bij de rust was het vanwege de erg defensief spelende Finnen nog altijd 0-0; in de tweede helft moest de uitstekend keepende Fin Hradecky zich gewonnen geven door een own-goal en pikte ook Romelu Lukaku weer zijn goaltje mee. Een eerdere goal van Lukaku werd afgekeurd vanwege twijfelachtig buitenspel. Ook opvallend: de inzet van Hans Vanaken, die vanaf de 90ste minuut Kevin De Bruyne kwam vervangen.
De Rode Duivels spelen hun wedstrijd in de 1/8ste finales komende zondag 27 juni in Sevilla.    

Weer code 'groen' in natuur

Maandag 21 juni 2021
Hechtel-Eksel - Weer code 'groen' in natuurZoomDe regenval van de voorbije dagen heeft er voor gezorgd dat er in onze provincie minder risico is op natuurbranden. Daarom wordt in overleg met Natuur en Bos het alarmniveau voor de Limburgse bossen en natuurgebieden vandaag teruggebracht naar code GROEN.
Hechtel-Eksel - Zuster Maria Vanduffel overledenIn Duffel is op 17 juni zuster Maria Vanduffel overleden, van het Convent van Betlehem. Ze was 96 jaar en jarenlang erg actief in Sint-Huibrechts-Lille. Vanwege coronamaatregelen zal de uitvaartliturgie in beperkte kring doorgaan in Duffel. Gelegenheid tot groeten: alle werkdagen (9-19u) in uitvaartcentrum Dirk Broes (Kapelstraat 59 - 2570 Duffel) na telefonische afspraak (tel.015 32 23 00.

Ondertussen, in Antwerpen...

Maandag 21 juni 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Antwerpen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vandaag begint de zomer

Maandag 21 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Vandaag begint de zomerZoomU had het natuurlijk al gemerkt: vandaag, 21 juni, begint de zomer. De dagen worden weer korter. Vandaag is het de langste dag van het jaar, met 16 uur en 30 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang.
Hechtel-Eksel - Mogelijk opnieuw onweer komende nachtZoomVanavond en vannacht trekken er opnieuw intense regen- of onweersbuien vanuit Frankrijk het land binnen vanuit het zuidoosten, meldt het KMI. Tijdens de onweersbuien kan er veel neerslag vallen op korte tijd en zijn er rukwinden mogelijk tot 70 km/h. De kans op hagel is een stuk kleiner dan afgelopen nacht. (Foto Albert Loos)

Tomorrowland wordt Lobbyland

Zondag 20 juni 2021
Hechtel-Eksel - Tomorrowland wordt LobbylandZoomDoorgaan van festival bedreigd? Neem een minister in de arm. (Cartoon: Fobie)
In het Dilserbos is naar alle waarschijnlijkheid het stoffelijk overschot van de voortvluchtige militair Jürgen Conings aangetroffen. Dat gebeurde nadat de Maaseikse burgemeester Johan Tollenaere tijdens het mountainbiken een penetrante lijkgeur rook. Hij gaf de coördinaten door aan de onderzoekers en die kwamen op het stoffelijk overschot uit. UPDATE  Het federaal parket bevestigt dat het om Jürgen Conings gaat. 
Vandaag ligt er één patiënt met COVID-19 in Noorderhart Mariaziekenhuis. Dat heeft het ziekenhuis gemeld.

Christiane Eerdekens overleden

Zaterdag 19 juni 2021
Hechtel-Eksel - Christiane Eerdekens overledenGisteren is Christiane Eerdekens overleden, de echtgenote van Marcel Put. Zij was 78 jaar. Het afscheid en de teraardebestelling vinden in alle stilte plaats. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

35.000 euro voor wereldnoden

Vrijdag 18 juni 2021
Kerk
Hechtel-Eksel - 35.000 euro voor wereldnodenUit solidariteit met de wereldkerk schenkt het bisdom Hasselt uit zijn fonds wereldnoden 35.000 euro aan projecten van onder meer Caritas International, het zusterbisdom Nyundo in Rwanda, de Heralds of Good News in India en aan het bisdom Miracema do Tocantins in Brazilië. Het bisdom Hasselt keert 35.000 euro uit aan concrete noden in Brazilië, Indië en Rwanda. Het bisdom doet dit via projecten van onder meer Caritas International, via de Heralds of Good News en via de projecten van (…) Het hele nieuwsbericht

Struikgewas vat vlam

Donderdag 17 juni 2021
Deze namiddag vatte struikgewas vuur aan de brug over de Noord-Zuidverbinding tussen Eksel en het Lindel. De oorzaak van de brand is niet bekend.
Hechtel-Eksel - EK: België wint ook van DenemarkenZoomGoed dat er nog een tweede helft in een voetbalwedstrijd is. Want dat stelde de Belgen in Denemarken in de vooravond in staat om na een ontzettend zwakke eerste helft - waarin ze op een 1-0 achterstand kwamen - de Denen toch nog te verslaan. Uitslag: 1-2. 

Jonger dan 41 jaar?

Donderdag 17 juni 2021
Hechtel-Eksel - Jonger dan 41 jaar?Noord-Limburgers jonger dan 41 jaar kunnen zich sinds kort opgeven voor een vrijwillige vaccinatie met het vaccin van Johnson & Johnson. Daarnaast kunnen jongeren van 16 en 17 jaar zich nu ook registreren op een reservelijst. 
De vaccinatiecentra van Noord-Limburg (gelegen in Lommel en Peer) hebben besloten het systeem van QVax te gebruiken om inwoners jonger dan 41 jaar de kans te geven om zich vrijwillig te laten vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson. Van dit type (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11,5 miljoen

Donderdag 17 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2021 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.521.238 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 28.597 inwoners of 0,25%. Dat is een halvering in vergelijking met de voorgaande jaren, waar het groeipercentage steeds rond de 0,5% schommelde.
De COVID-19-pandemie had dan ook een grote impact op meerdere demografische fenomenen. Zo is het natuurlijk saldo – het verschil tussen (…) Het hele nieuwsbericht

Reis veilig

Donderdag 17 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Reis veiligGa je binnenkort op reis in de EU? Bewijs dan dat je Covid Safe bent met je persoonlijke COVID-certificaat. Om dat certificaat te verkrijgen installeer je eenvoudigweg de CovidSafeBE-app. Op vraag kan jouw COVID-certificaat ook per post worden toegestuurd. Blijf je ook tijdens je reis aan de basisregels houden en informeer je over de regels die op je bestemming van kracht zijn!

Rosa Vanwetswinkel overleden

Donderdag 17 juni 2021
Hechtel-Eksel - Rosa Vanwetswinkel overledenDinsdag is in Peer Rosa Vanwetswinkel overleden, de weduwe van Eugène Vanotterdijk. Zij was 92 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Henri Schildermans overleden

Donderdag 17 juni 2021
Hechtel-Eksel - Henri Schildermans overledenDinsdag is Henri Schildermans overleden, de weduwnaar van Mary Stalmans. Hij was 86 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt maandag plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Het wordt onweerachtig

Woensdag 16 juni 2021
Hechtel-Eksel - Het wordt onweerachtigDe invloed van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren neemt af. Hierdoor wordt de atmosfeer onstabiel en wordt de kans op een lokale onweersbui groter. Donderdag en vrijdag trekt een storing over de regio met een grotere onweersdreiging. De dagen nadien wordt het wat minder warm en kan er af en toe een bui vallen.
Vandaag wordt het tropisch warm. Het kwik kan oplopen tot 32 of 33 graden. De dag begint uitermate zonnig, maar na de middag ontstaan er hier en daar stapelwolken. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: de deltavariant

Dinsdag 15 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Corona: de deltavariantWe hopen dat ie nooit tot hier geraakt, die deltavariant van het coronavirus, maar in Groot-Brittannië hebben ze er hun handen mee vol. En dan is het misschien toch wel aangewezen te weten wat de symptomen van dat deltavirus zijn. Hebt u hoofdpijn, en vervolgens keelpijn, een loopneus en koorts: laat u dan zo spoedig mogelijk testen!

Maria Loenders overleden

Dinsdag 15 juni 2021
Hechtel-Eksel - Maria Loenders overledenVandaag is Maria Loenders overleden, de weduwe van René Frederix. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt maandag plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Amerikaanse president in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Leve de patat!

Dinsdag 15 juni 2021
Het is maar dat je 't weet
Aardappelen zijn de belangrijkste maaltijdbegeleider in België: op een gemiddelde dag in 2020 at 41% van de Belgen aardappelen (inclusief friet). Aardappelen werden doorgaans al vaak thuis geconsumeerd en door Covid-19 en de bijhorende maatregelen is dat vorig jaar nog toegenomen. Dat resulteerde in een stijging in het thuisverbruik van verse aardappelen met 8%. (Bron: VLAM)

Maria Snoeks overleden

Maandag 14 juni 2021
Hechtel-Eksel - Maria Snoeks overledenZaterdag is Maria Snoeks overleden, de weduwe van de eerder dit jaar overleden Louis Willems. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt vrijdag plaats in beperkte kring. Haar urne wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Jef Vranken overleden

Maandag 14 juni 2021
Hechtel-Eksel - Jef Vranken overledenZaterdag is Jef Vranken overleden, de weduwnaar van de in 2018 overleden Mia Wuyts. Hij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Het is maar dat je 't weet
Vijf orthodoxe kerkfabrieken hebben hun jaarrekening 2020 ingediend bij het provinciebestuur, zo blijkt uit de agenda van de provincieraadszitting van woensdag. De kerken staan in Beringen, Genk (2), Hasselt en Maasmechelen.
Anderzijds hebben ook 12 islamitische gemeenschappen bij de provincie hun jaarrekening 2020 ingediend en goedkeuring voor hun budget 2021 gevraagd. Het gaat om gemeenschappen in Bilzen, Genk (5), Hasselt, Heusden-Zolder (2), Houthalen-Helchteren, Lommel en Sint-Truiden.

Vier wolvenwelpjes geboren

Maandag 14 juni 2021
Hechtel-Eksel - Vier wolvenwelpjes geborenZoomEerder dit jaar zijn er in de Midden-Limburgse wolvenroedel vier wolvenwelpjes geboren. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) leidt dat af uit foto's van boswachter Ernesto Zvar (hierboven en -onder) en wildcamera's. Men gaat er op basis van die foto's ook vanuit dat één van de vorig jaar geboren wolven inmiddels de roedel heeft verlaten. (Foto's INBO) 
Vier wolvenwelpjes geborenVier wolvenwelpjes geboren
Zoom
Hechtel-Eksel - Nederlanders keken massaal thuis...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jan Driesen overleden

Zondag 13 juni 2021
Hechtel-Eksel - Jan Driesen overledenVrijdag is Jan Driesen overleden, de weduwnaar van Maria Deckers. Hij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Eksel, gevolgd door de teraardebestelling op de gemeentelijke begraafplaats.

Een voorzichtige start...

Zondag 13 juni 2021
Hechtel-Eksel - Een voorzichtige start...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Weer coronapatiënten in MariaziekenhuisVorige week dinsdag was de corona-afdeling van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt voor het eerst sinds lang leeg. Maar die vreugde heeft niet lang geduurd. Vrijdag waren er weer twee patiënten opgenomen, vandaag drie - een van hen wordt op de afdeling intensieve zorgen verpleegd. Het virus is nog niet verdwenen...

Rode Duivels kloppen Rusland

Zaterdag 12 juni 2021
Hechtel-Eksel - Rode Duivels kloppen RuslandZoomWeinig verkeer op straat vanavond - dat kon ook niet anders, want de Belgen voetbalden tegen Rusland in het kader van het Europees Kampioenschap. België won met 0-3, na doelpunten van Lukaku (2) en Meunier.

Tijdelijk minder warm

Zaterdag 12 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Tijdelijk minder warmNa de doortocht van een zwak koufront, vooral gekenmerkt door wolkenvelden en in mindere mate door neerslag, stroomt vandaag koelere lucht over onze streken. De dagen nadien wordt het weerbeeld opnieuw bepaald door drukstijgingen en is er meer zon. Het kwik gaat dan terug flink de hoogte in en tropische maxima worden mogelijk. Vanaf donderdag wordt het koeler en nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag trekt een zwak koufront van west naar oost over onze regio. Tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Een zwarte rugzak gevonden!

Vrijdag 11 juni 2021
Hechtel-Eksel - Een zwarte rugzak gevonden!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Lorenz Maes (31) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Lorenz Maes opgericht met zetel in Verloren Eind. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het schilderen van gebouwen, kleinhandel in verf, behang, tapijten, vloerbekleding en decoratie én vervaardiging van kantoor, winkel- en keukenmeubelen.

Een hapje uit de zon

Donderdag 10 juni 2021
Hechtel-Eksel - Een hapje uit de zonZoomEen gedeeltelijke zonsverduistering vanmorgen. Wie niet keek, merkte er niets van. (Foto Guido Swusten)
Hechtel-Eksel - Vandaag een kleine zonsverduisteringZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Morgen zonsverduistering

Woensdag 9 juni 2021
Morgen zal er een zonsverduistering plaatsvinden die 26% van de zonnediameter bedekt. Rond 11u17 zal het begin van de eclips te zien zijn. Bij helder weer is de verduistering goed te zien. Begin van de eclips: 11u17; maximale eclips: 12u19. Einde van de eclips: 13u25. Tip: kijk niet recht in de zon, gebruik een eclips- of lasbril of maak een eclipskijker(Jens Veraa)
Hechtel-Eksel - Geen coronapatiënten meer in MariaziekenhuisVoor het eerst sinds lang zijn er geen mensen met Covid-19 meer opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Gisteren waren er dat nog vier. Het gaat dus duidelijk de goede kant uit met de coronabesmettingen!
Vanaf vandaag zal het vanaf brandcode geel, wanneer er een verhoogde kans is op brandgevaar, verboden zijn om een sigaret op te steken of vuur te maken in de Vlaamse natuur. Dat meldt Vlaams minister Zuhal Demir.
Tot voor kort gold bij code geel enkel een verhoogde waakzaamheid, maar daar brengt minister Demir nu verandering in. Het verbod op vuur maken vanaf code geel geldt vanaf vandaag en werd verspreid naar de verschillende provinciegouverneurs. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Eerst vaccinatie, dan vakantieHet callcenter van de vaccinatiecentra in Noord-Limburg krijgt regelmatig vragen over het verplaatsen van vaccinatiedata vanwege geplande vakantie. Maar het callcenter gaat daar niet op in, het heeft dus ook geen zin om hiervoor naar het callcenter te bellen.
Je kan met je vaccinatiecode wel beperkt zelf aanpassingen doen in de data. Denk eraan om deze wijzigingen binnen de 20 dagen na ontvangst van de uitnodiging te doen.
Wie niet op zijn tweede afspraak ingegaan is, kan in september aanspraak maken op een inhaalvaccinatie. Momenteel wordt deze regeling nog verder uitgewerkt.

Twee fietsers botsen

Zondag 6 juni 2021
Een 52-jarige fietser uit Hechtel-Eksel is deze voormiddag rond 11.35 uur gewond geraakt bij een botsing met een andere fietser. Het ongeval gebeurde op de Kantonnale Baan in As.
Ook dit jaar zijn er voor het invullen van je belastingbrief via de FOD Financiën enkel telefonische contacten mogelijk.  
Wie dit jaar geen papieren aangifte in de bus vond, zal er in principe geen krijgen en kan zijn aangifte online indienen of naar het contactcenter bellen om er alsnog één te ontvangen. Wie vorig jaar zijn aangifte online deed of zijn voorstel voor vereenvoudigde aangifte online raadpleegde, kreeg dit jaar geen papieren brief in de bus.
Voor (…) Het hele nieuwsbericht

Leven met zwervende wolven

Zondag 6 juni 2021
Vandaag gelezen
"In gebieden met uitsluitend onbereikbare schapen en ander vee of grootschalige akkergebieden valt voor een wolf weinig te halen en deze gebieden zal hij daarom vaak snel weer verlaten. Dat is anders als de aanwezige schapen helemaal niet beschermd zijn - zulk gemakkelijk voedsel kan een zwervende wolf verleiden om te blijven. Zo bezien hebben we een wat langer verblijf van een zwervende wolf in een onwenselijk gebied zelf in de hand." (Naturetoday.com)
Hechtel-Eksel - Jonge reeën in het hoge grasZoomRond deze tijd van het jaar worden reekalfjes geboren. Voor de moeders breekt een drukke tijd aan. Helaas zijn er elk jaar ook dramatische verhalen van reeën die aangevallen worden door honden en van kalfjes die verstoten worden door hun moeder - je hond aanlijnen is steeds de boodschap... (Foto Jacky Vangeneugden)
Hechtel-Eksel - EK-brons voor Artuur Peters in K1 1000mVandaag werden de A-finales gevaren op het EK kajak in het Poolse Poznan. Artuur Peters moest het afleggen tegen de wereldtop en wist er zijn mannetje te staan. In een spannende wedstrijd moest hij enkel de regerende wereld- en Europees kampioen Balint Kopasz (3’41”) uit Hongarije en de Portugees Fernando Pimenta (3’43”) laten voorgaan. Artuur legde de volle km af in 3’44” en zit dus goed op schema met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo.
Ook Lize Broekx en Hermien Peters hebben hun A-finale in K2 500 m achter de rug. Na een zwakke start kwamen zij na 250 m door op een achtste plaats. Maar ze konden zich nog enigszins verbeteren om uiteindelijk op een 6de positie te eindigen in 1’47”. De wedstrijd werd gewonnen door Hongarije (1’44”) voor Polen (1’45”420) en Wit-Rusland (1’45”450). Ook Lize en Hermien zullen verder blijven werken naar de Olympische Spelen toe.

Als de bank niet lenen wil

Vrijdag 4 juni 2021
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Als de bank niet lenen wilWie een huis koopt, tekent meestal eerst een “compromis” of een zogenaamde voorlopige verkoopovereenkomst. Maar, weinig zaken zijn zo definitief als een voorlopige overeenkomst. Zo ondervond ook de koper waar het over gaat in een uitspraak van het hof van beroep van Gent. Hij kocht een huis voor 130.000 euro. Als hij geen lening kreeg van 130.000 euro aan een normaal tarief, mocht hij afzien van de uiteindelijke ondertekening van de notariële verkoopakte.
Binnen de afgesproken termijn liet (…) Het hele nieuwsbericht

Minder warm, onweer mogelijk

Vrijdag 4 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Minder warm, onweer mogelijkNa een zwoele dag met onweersbuien maakt een koufront op zaterdagochtend een einde aan het warme weer. Na de doortocht van deze storing stroomt koelere en licht onstabiele lucht over onze streken. Het kwik gaat een stukje omlaag en de wind kiest voor het noorden. De volgende dagen bouwt er een nieuw hogedrukgebied op over West-Europa. In eerst instantie is de invloed nog bescheiden en blijft het niet geheel droog. In de tweede helft van volgende week wordt het echter droog en warmer.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ook Artuur Peters naar A-finale op EK kajakVandaag heeft ook NWC-er Artuur Peters zich kunnen plaatsen voor de A-finale op het Europese Kampioenschap kajak in het Poolse Poznan. In zijn halve finale lag Artuur van kop tot finish aan de leiding; hij won in een tijd van 3’45” voor de Spanjaard Roi Rodriguez (3’46”) en de Fransman Etienne Hubert (3’47”). De A-finale wordt zaterdag om 11:16 uur gevaren. Lize Broekx en Hermien Peters hadden zich eerder al geplaatst voor de A-finale in K2 500 meter en gaan hierin van start op zaterdag om 11:32 uur.

Waag je kans!

Vrijdag 4 juni 2021
Hechtel-Eksel - Waag je kans!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - NWC-ers starten goed op EK kajakOp de eerste dag van het Europees kampioenschap kajak in het Poolse Poznan is Artuur Peters in zijn reeks K1 1000 m tweede geworden achter regerend Europees- en Wereldkampioen Balint Kopasz uit Hongarije. Enkel de snelste van elke reeks gaat rechtstreeks naar de A-finale. Daardoor wordt Artuur doorverwezen naar de halve finale. Van alle deelnemers in de drie reeksen zette Artuur echter wel de op één na snelste tijd neer.
In de namiddag kwamen Lize Broekx en Hermien Peters aan (…) Het hele nieuwsbericht

Stephan Kerkhofs overleden

Donderdag 3 juni 2021
Hechtel-Eksel - Stephan Kerkhofs overledenGisteren is Stephan Kerkhofs overleden, de echtgenoot van Monique Agten. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. De asverpreiding vindt plaats op de gemeentelijke begraafplaats.

Fiets jij naar het werk?

Donderdag 3 juni 2021
Hechtel-Eksel - Fiets jij naar het werk?ZoomVan 14 en 18 juni is het de #fietsnaarhetwerk-week. Schrijf je nu in via deze link en fiets mee met deze toffe actie. 
Hechtel-Eksel - 'Vakantiehuisje van Jürgen Conings ontdekt'Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Bloemen in de wegberm (4): madeliefjesZoomHet madeliefje (Bellis perennis) kan tot 15 cm hoog worden. Er zijn twee hypothesen over de herkomst van de Nederlandse naam 'madeliefje'. De eerste is een samentrekking van het woord 'made', wat weide of hooiveld betekent (vgl. ook 'maaien'), en het woord 'lief', omdat men de bloem waarschijnlijk graag zag in het gras. De tweede hypothese geeft aan dat het woord mogelijk afkomstig is van maagde-lief, omdat het bloempje in verband gebracht werd met de maagd Maria.
Ook (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Opnieuw fotowedstrijd van BoslandMet 'Bosland in Beeld' lanceert Bosland de tweede editie van haar fotowedstrijd die inzoomt op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Drie maanden lang kunnen deelnemers foto's maken en via Instagram met de hashtag #boslandinbeeld2021 delen. Beelden die de preselectie halen maken kans op een publieks- en juryprijs. Winnaars kunnen bij één van de Gastheren terecht voor een overnachting, om een lokaal producten te proeven, te overnachten of pakweg een leuke gezinsactiviteit (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Minder dan 10 coronapatiënten in ziekenhuisVanmorgen waren er zeven patiënten, waarvan drie op intensieve zorg, met COVID-19 opgenomen in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Dat is veel mindr dan pakweg een of twee maanden geleden, en het lijkt er dus op dat we de goeie kant opgaan, dank zij de anti-coronaverplichtingen die men zich oplegt en het stijgend aantal vaccinaties. Maar we moeten nog even volhouden!

Het wordt zomer

Dinsdag 1 juni 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Het wordt zomerNiet alleen begint de meteorologische zomer op 1 juni, ook het weer is zomers. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen, wordt in een oostelijke luchtstroming droge landlucht naar onze streken aangevoerd. De zon krijgt alle kansen en het kwik komt boven de zomerse grens van 25 graden uit. De volgende dagen bereikt een depressie vanuit het zuiden onze streken. De atmosfeer wordt onstabiel en de kans op neerslag en onweer neemt toe. Het blijft wel vrij warm.
Vandaag (…) Het hele nieuwsbericht

'Lichtende nachtwolken'

Dinsdag 1 juni 2021
Vandaag gelezen
"Deze zomer lijkt het erop dat er meer lichtende nachtwolken voor kunnen komen dan in voorgaande jaren. Deze wolken worden door de zon beschenen terwijl het bij ons nacht is, waardoor het lijkt alsof ze licht geven aan de noordelijke horizon." (Jaco van Wezel, Weeronline.nl)

Wolf past menu aan

Dinsdag 1 juni 2021
Hechtel-Eksel - Wolf past menu aanZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel