Het overige nieuws

Nieuwe vennootschap: Go4sfeer

Woensdag 31 maart 2021
Ralf Schreinemacher en Merel De Waele, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap Go4sfeer opgericht met zetel aan de Nachtzwaluwstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer alle activiteiten van management, consultancy en marketing én projectontwikkeling met betrekking tot onroerende goederen.
Mustafa Agdere uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Agdere Company opgericht met zetel aan de Crommertenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de ontwikkeling van residentiële bouwprojecten, de reiniging van gebouwen en de reparatie van elektrische apparatuur.
Morgen voert Limburg.net de Nieuwe Blauwe Zak in. Vanaf dan kan je naast PMD ook gemengde zachte plastics zoals botervlootjes en folies in de blauwe zak aanbieden. Die nieuwe blauwe afvalzak wordt gewoon aan huis opgehaald zoals de 'oude' blauwe zak.
Niet vergeten:
- de nieuwe blauwe zak is verkrijgbaar bij dezelfde verkooppunten als de 'oude' blauwe zakken aan 3 euro per rol; 
- je 'oude' blauwe zakken blijven nog geldig tot 31 december 2021;
- in je 'oude' blauwe zakken mag je vanaf morgen ook de gemengde zachte plastics aanbieden;
- vanaf morgen verdwijnt de container voor gemengde zachte plastics op het recyclagepark. Als je zachte plastics naar het recyclagepark wil brengen, moeten die in de blauwe zak zitten.

Code geel in natuurgebied

Woensdag 31 maart 2021
De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Het Agentschap Natuur en Bos kondigt daarom Code geel af in de natuurgebieden. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten. 

Lena Haels overleden

Woensdag 31 maart 2021
Hechtel-Eksel - Lena Haels overledenIn Eksel is maandag Lena Haels overleden, de weduwe van Fons Leekens. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Grote-Brogel.

Nachtvluchten Kleine-Brogel

Woensdag 31 maart 2021
Volgende week zullen de nachtvluchten van op de vliegbasis van Kleine-Brogel uitzonderlijk op dinsdag 6 en woensdag 7 april plaatsvinden, dus niet op paasmaandag. Dat meldt de vliegbasis.
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nog even lente, daarna flink kouderDe volgende dagen wordt het een schril contrast met de temperaturen die we vandaag hebben; we gaan zowat de helft verliezen. Na de doortocht van een zwakke storing op donderdag, wordt het vanaf vrijdag gevoelig kouder. Er nestelt wel een hogedrukgebied nabij IJsland, waardoor het droog blijft. Na het weekend wordt het weerbeeld gestuurd door depressies en storingen en staat er koud, nat en guur weer op het programma. Eerst krijgen we echter nog prachtig lenteweer.
Vandaag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, aan de kust...

Woensdag 31 maart 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In het Noorderhart Mariaziekenhuis hebben gynaecologen Lieve Schops en Anne François vrijdag een Limburgse primeur behaald met een nieuwe operatietechniek: vNOTES. Gynaecologe Lieve Schops: “De vNOTES-procedure werd afgelopen vrijdag succesvol uitgevoerd bij vier patiënten. vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Dit is een minimaal invasieve techniek voor de verwijdering van de baarmoeder en eventueel eierstokken. Wij combineren in deze techniek de voordelen van een kijkoperatie en een vaginale verwijdering van de baarmoeder.” Gynaecologe Anne François: “Deze kijkoperatie wordt via de vaginale weg uitgevoerd en niet via de buik, zoals gebruikelijk is. Met deze nieuwe techniek zijn er geen littekens ter hoogte van de buik. De operatietijd is korter. Bovendien is er een kortere hospitalisatieduur en is er beduidend minder postoperatieve pijn.”
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de vaccinatiecentra...Zoom(Cartoon: Fobie)
De politie Kempenland heeft tijdens het voorbije weekend bij een controle 13 flessen lachgas aangetroffen in een voertuig. De flessen zijn in beslag genomen.
Hechtel-Eksel - Paaspresentje voor de Samana-ledenZoomOok dit jaar kon Samana geen paasfeest aanbieden voor de 250 leden. De kernleden van Samana Hechtel brachten daarom alle leden een drempelbezoek om een lekkere attentie, een paaskaarsje en een kaartje met wensen te overhandigen.
Hechtel-Eksel - Huismussen tellen komend weekendZoomOok dit jaar organiseert Vogelbescherming Vlaanderen tijdens het verlengde paasweekend van 3, 4 en 5 april haar ‘Huismussentelweekend’. Daar doen wij graag aan mee, want als er opgewekte vogels in de tuin ronddartelen, dan zijn het wel huismussen. Hoe gaat dat tellen in zijn werk: ga 5 tot 10 minuten buiten staan, bij voorkeur in de ochtend. Tel hoeveel huismusmannetjes je gelijktijdig hoort en/of ziet tsjilpen. Ook als je geen mussen ziet of hoort, is dat belangrijke info. Vul vervolgens het (…) Het hele nieuwsbericht

Extra geld voor Digisprong

Dinsdag 30 maart 2021
De Vlaamse regering heeft extra geld vrijgemaakt om de digitalisering van het onderwijs in een hogere versnelling te brengen. Het ICT-budget voor alle Vlaamse scholen bedroeg voor de coronacrisis € 32 miljoen per jaar. Dat relatief lage bedrag maakt dat de ICT-infrastructuur in veel scholen verouderd is, dat digitale leermiddelen niet overal ingeburgerd zijn en dat veel leerlingen geen toegang hebben tot een ICT-toestel. In totaal investeert de Vlaamse Regering via het project Digisprong 375 miljoen in ICT-toestellen, ICT-opleidingen en ICT-coördinatoren.
Hechtel-Eksel - App vertelt in 18 talen alles over coronaZoomHet is niet voor iedereen gemakkelijk om alles over het coronavirus te begrijpen. Daarom ontwikkelde het agentschap Integratie & Inburgering nu ook een app Crisis Information Translated. Zo blijf je in realtime op de hoogte van de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagne. De app is beschikbaar in 18 talen. Meer info via deze link.
Het is maar dat je 't weet
"Overvloedig gebruik van lachgas kan niet alleen het zenuwstelsel aantasten, maar leidt ook tot bloedstolsels met hartinfarcten en andere vaatafsluitingen als gevolg. In een ziekenhuis in Amsterdam hebben vijf twintigers het afgelopen jaar zware operaties moeten ondergaan. Van één patiënt moest een been worden geamputeerd."
(Gelezen in Het Parool)

Louis Swinnen overleden

Maandag 29 maart 2021
Hechtel-Eksel - Louis Swinnen overledenVandaag is Louis Swinnen overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Theuwissen. Hij was 84 jaar, woonde in Pelt en was afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt zaterdag plaats in intieme kring.

Henri Walbers overleden

Maandag 29 maart 2021
Hechtel-Eksel - Henri Walbers overledenGisteren overleed Henri Walbers, de echtgenoot van Magda Jaeken. Hij was 72 jaar, woonde in Eksel en was afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt vrijdag plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, langs het Suezkanaal...Zoom                                                                               (Cartoon: Fobie)

Amper bussen door staking

Maandag 29 maart 2021
Hechtel-Eksel - Amper bussen door stakingDe nationale vakbondsstaking zorgt voor veel hinder bij De Lijn. In Limburg rijdt gemiddeld slechts 1 bus op 10. Wie vandaag de bus moet nemen, controleert best eerst de website van De Lijn.

Yvo Pellens overleden

Zondag 28 maart 2021
Hechtel-Eksel - Yvo Pellens overledenVrijdag is Yvo Pellens, de echtgenoot van Marie-Thérèse Martens. Hij was 60 jaar. Het afscheid vindt woensdag plaats in intieme kring.

Mieke Thielemans overleden

Zondag 28 maart 2021
Hechtel-Eksel - Mieke Thielemans overledenVrijdag is Mieke Thielemans overleden, de echtgenote van Tony Aerts. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt donderdag plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Zomeruurregeling in het recyclageparkVanaf dinsdag gaat de zomeruurregeling in op het recyclagepark. Die geldt tot en met zaterdag 30 oktober. Nieuw is dat het park op dinsdag in plaats van op donderdag tot 18u geopend is. Op de andere werkdagen sluit het park om 17u, op zaterdag om 16u. 's Maandags is het recyclagepark gesloten.

Een uur minder slapen

Zaterdag 27 maart 2021
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Een uur minder slapenDaar is het zomeruur weer. Komende nacht kunt u daardoor één uur minder lang slapen. Om 02.00u wordt de tijd onherroepelijk op 03.00u gezet. En dat kunt u zelf ook beter doen om te vermijden dat u morgen overal een uur te laat komt. Wie vannacht moet werken heeft een voordeel: hij of zij kan een uur vroeger naar huis...
Hechtel-Eksel - Fobie's coronacartoons geëxposeerdZoomNog tot 31 mei is in de gemeentelijke bibliotheek aan de Norbertinessenlaan in Pelt een tentoonstelling van cartoons van onze huiscartoonist Fobie te zien. Het gaat om cartoons die in het eerste jaar van de coronatijd werden getekend. Ze verschenen op de Internetgazet, maar ook op Instagram of Linked.in. Je kan de cartoons zien in de originele setting, en dat is toch nog anders dan de weergave op bijvoorbeeld de Internetgazet. De tentoonstelling kan bezocht worden tijdens de openingsuren van de bib, mits inachtname van de coronamaatregelen. Dat betekent: van dinsdag tot vrijdag tussen 14 en 19u, en op zaterdag van 9 tot 12u. Een bezoek waard!

En maar reserveren...

Vrijdag 26 maart 2021
Hechtel-Eksel - En maar reserveren...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nóg twee weken...

Donderdag 25 maart 2021
Hechtel-Eksel - Nóg twee weken...Het heeft er de schijn van dat er momenteel meer mensen onder de 65 jaar gevaccineerd zijn dan 65-plussers. Om van de heel oude inwoners maar te zwijgen... Zo blijken nog altijd veel 90-plussers nog niet ingeënt te zijn tegen Covid-19. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft dat te maken met "een technisch probleem" en wordt er op Vlaams niveau hard gewerkt om die fout op te lossen. Uiterlijk binnen twee weken zou iedereen uit die groep een uitnodiging moeten krijgen. 

Regering last een paaspauze in

Donderdag 25 maart 2021
Hechtel-Eksel - Regering last een paaspauze inZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Twee arrestaties tijdens verkeerscontrolesTijdens een controleactie heeft de lokale politie Kempenland gisteren een man gearresteerd nadat bij een huiszoeking in zijn woning 85 gram speed was gevonden en inbeslaggenomen. De man was tijdens een verkeerscontrole tegengehouden en daarbij was eveneens een hoeveelheid speed aan het licht gekomen.
De politie arresteerde ook een andere man, die geseind stond voor arrestatie en verhoor.
De controleactie vond gespreid over het hele grondgebied van de politiezone plaats. Eén rijbewijs werd (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Opgepast voor valse vaccinatie-uitnodigingenZoomCybercriminelen grijpen elke actualiteit aan om de internetgebruiker in de val te lokken. Het was dan ook te verwachten dat er vroeg of laat valse uitnodigingen voor vaccinaties de ronde zouden doen. Safeonweb ontving al enkele meldingen van frauduleuze uitnodigingen, dus wees aandachtig als je een uitnodiging krijgt voor je vaccinatie.
Je wordt uitgenodigd door de Vlaamse overheid. Je krijgt in geen geval een uitnodiging van je gemeente, of van één van de merken van de vaccins (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nu ook hoofdkapjes in het onderwijsZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Corona: de nieuwe maatregelen

Woensdag 24 maart 2021
Hechtel-Eksel - Corona: de nieuwe maatregelenWat heeft het Overlegcomité met de vier regeringen vandaag beslist inzake nieuwe maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus? Een heleboel. Lees even mee bij VRT Nieuws.

Recyclagepark blijft open

Woensdag 24 maart 2021
Hechtel-Eksel - Recyclagepark blijft openGrote drukte op de recyclageparken vandaag. Limburg.net wijt dat aan een combinatie van factoren: enerzijds de invoering van de nieuwe blauwe zak waardoor bezoekers nog zachte plastics gratis willen brengen maar vooral ook de vrees voor een sluiting van de parken.
De recyclageparken van Limburg.net behoren tot de essentiële dienstverlening en zullen dus voorlopig en volgens de huidige maatregelen niet sluiten, zegt Limburg.net. Daarnaast zal er ook niet gewerkt worden met een afsprakensysteem. De huidige maatregelen (beperken van het aantal bezoekers, mondmaskers, afstand houden,…) zorgen voor een veilige situatie op de recyclageparken. Mensen plannen best hun bezoek op basis van de druktebarometer op deze website. Daar kunnen ze voor elk recyclagepark de drukte raadplegen en daarmee rekening houden. 

Mia Agten overleden

Woensdag 24 maart 2021
Hechtel-Eksel - Mia Agten overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Mia Agten overleden, de echtgenote van Harrie Achten. Ze was 86 jaar en afkomstig van Eksel. De afscheidsviering en de begraving op begraafplaats De Roosen van Pelt vinden plaats in intieme kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-Severens.be.

Lente in zicht

Woensdag 24 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Lente in zichtHet gaat de goede kant op met de temperaturen. Woensdag wordt het al wat warmer bij 14 graden en na een dipje op zaterdag, wordt het vanaf zondag lenteachtig bij maxima rond 15 graden. Volgende week dinsdag en woensdag komt zelfs 20 graden in het bereik. Op de korte termijn moeten we echter enkele storingen verwerken.
Vandaag zijn er brede opklaringen in de ochtend, waarbij de zon al vlug van de partij is. Het is wel vrij fris bij een graad of vier, maar de zon duwt het kwik al vlug de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Petitie 'Red Limburg' tegen opsplitsing in regio'sZoomEen vijftigtal organisaties uit Limburg is een petitie gestart om Limburg te behouden als één regio. Zoals bekend wil minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) Vlaanderen indelen in 17 referenteiregio's. Limburg zou dan opgesplitst worden in drie regio's. En dat is niet naar de zin van het Limburgse middenveld. Zo staat de drie werkgeversorganisaties (Voka, VKW en Unizo), de drie vakbonden (ACV, ABVV en ACLVB), de Boerenbond, de Confederatie Bouw, de Provinciale (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Aandacht voor 'vergeten' groepenZoomMet de Dag van de Zorg vroeg het bisdom Hasselt om ook aandacht te hebben voor ‘vergeten’ groepen. In aanloop naar de Dag van de Zorg kregen de mensen van de zorg een week lang (van 15 tot en met 21 maart) alle aandacht die ze verdienen. Het vicariaat diaconie zette alle professionele zorgverleners, maar ook de vrijwilligers en mantelzorgers in de kijker met de campagne “ik hou van u”. Zij deden dat door te informeren en te verbinden. Terecht ging heel wat aandacht naar de mensen van (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Je fiets registreren is nooit slechtZoomDe vijf Vlaamse provincies slaan de handen in elkaar om gevonden fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Zij werken hiervoor samen met Bikebank, die het registratieplatform aanbiedt.
Op de website gevondenfietsen.be vind je niet alleen je teruggevonden fiets terug, als fietseigenaar kan je er ook je eigen fiets registreren. Hoe meer specificaties en kenmerken een fietseigenaar ingeeft, hoe groter de kans op herkenning (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Linsen overleden

Dinsdag 23 maart 2021
Hechtel-Eksel - Mia Linsen overledenIn Eksel is gisteren Mia Linsen overleden, de weduwe van Albert Schoeters. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne krijgt een plaats in het columbarium op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

De bijbedoeling van de NMBS

Maandag 22 maart 2021
Hechtel-Eksel - De bijbedoeling van de NMBSZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Hond aan de leiband houden...

Maandag 22 maart 2021
Hechtel-Eksel - Hond aan de leiband houden...ZoomHet broedseizoen komt er aan. Veel vogels maken hun nest op de grond, jonge dieren blijven in het gras liggen,... Loslopende honden kunnen veel ellende berokkenen als ze zoiets opmerken. Hou je hond dus aan de leiband en blijf tijdens het wandelen op het wandelpad... 

'Dag van de zorg' vandaag

Zondag 21 maart 2021
Hechtel-Eksel - 'Dag van de zorg' vandaagZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Een beetje zachter

Zaterdag 20 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Een beetje zachterOnder invloed van een hogedrukgebied nabij Ierland staat er droog weer op het programma. Het hoog verliest tijdelijk aan kracht, waardoor een zwakke storing over onze streken kan doordringen. De wolken nemen daarbij toe, de kans op neerslag blijft echter beperkt. Na het weekend domineert het hogedrukgebied opnieuw, maar met een luchtstroming van over zee zijn er steeds veel wolken.
Vandaag is het licht bewolkt of helder in de ochtend, maar ook erg koud bij algemene vriestemperaturen. De (…) Het hele nieuwsbericht

José Leen overleden

Zaterdag 20 maart 2021
Hechtel-Eksel - José Leen overledenVandaag is José Leen overleden, de weduwe van Jan Swennen. Zij was 87 jaar en afkomstig van Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nieuw: A & L Dakwerken Alex

Zaterdag 20 maart 2021
Alexandru Bivolaru uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap A&L Dakwerken Alex opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Hasseltsebaan.

Nieuwe vennootschap: My Best Food

Zaterdag 20 maart 2021
Sirin Koytaviloglu uit Lanaken en Oguzhan Kaya uit Genk hebben de besloten vennootschap My Best Food opgericht met zetel aan de Eikendreef in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer groot- en detailhandel in vlees en vleesproducten, vervaardiging van charcuterie en detailhandel in diepvriesproducten.
Hechtel-Eksel - Gemiddelde leeftijd sterk gestegenZoomDe gemiddelde leeftijd van de Limburgse bevolking is tussen 1990 en 2020 veel sterker gestegen dan in heel Vlaanderen: van 34,9 jaar naar 43,0 jaar. In 1990 hinkte Limburg ongeveer drie leeftijdsjaren achterop vergeleken met de vier andere Vlaamse provincies. De gemiddelde leeftijd ging dan gestaag omhoog en sinds 2015 is die in Limburg hoger dan in heel Vlaanderen. Alleen West-Vlaanderen scoort nog hoger.
In 2020 is de gemiddelde leeftijd in Limburg 43,0 jaar, in heel Vlaanderen 42,3 jaar en in (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Verkoop duurzame auto's verdubbeldZoomIn 2020 werden in Limburg 5.817 nieuwe hybride en elektrische auto’s ingeschreven, meer dan een verdubbeling t.o.v. 2019. “Het groter wordende aanbod aan duurzame wagens weet nu ook de consument duidelijk te overtuigen van een milieubewuste keuze. Maar om van een echte duurzame mobiliteit te kunnen spreken, hebben we nog een hele weg af te leggen”, aldus gedeputeerde van Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput. Net als vele andere sectoren kende ook de autoverkoop een moeilijk (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Voorstellen gevraagd rond waterbesparingZoomAanhoudende droogte heeft desastreuze gevolgen voor alles en iedereen, de agrarische sector inbegrepen. Vanuit het provinciebestuur werd eind vorig jaar het Droogte Innovatie Fonds (DIF) opgericht. De focus binnen de projecten van het DIF ligt op samenwerking rond waterbesparende maatregelen, efficiënter waterverbruik en innovatieve ondersteunende systemen.
“De twee eerste projecten werden vorige maand door de deputatie goedgekeurd. Het bestuur voorziet 5 jaar (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Minder ongevallen door wildwaarschuwingZoomHet aantal ongevallen met wild op de Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg is met twee derde gedaald. Dat is te danken aan de installatie van wildrasters met twee doorgangen en een wildwaarschuwingssysteem. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse overheid. Het systeem zal nu in Oudsbergen en later ook in Lommel geïnstalleerd worden.
Uit onderzoek is nu gebleken dat het aantal ongevallen met wild er met tweederde daalde, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. In 2018 (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, aan de grens...

Donderdag 18 maart 2021
Hechtel-Eksel - Ondertussen, aan de grens...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Mondmaskerplicht in 5de en 6de leerjaarDe coronacijfers gaan opnieuw de slechte kant uit. In de voorbije maanden bleek keer op keer dat een stijging binnen de brede samenleving ook zorgt voor een stijging binnen de scholen, die de trend altijd met enige vertraging volgen. Dat is slecht nieuws, omdat het Vlaams onderwijsveld wil dat álle scholieren na de Paasvakantie opnieuw voltijds op een veilige manier naar school kunnen. Dat zegt minister van Onderwijs Ben Weyts.
Het Vlaams onderwijsveld neemt daarom nu extra maatregelen (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in het Natuurhulpcentrum...Zoom                                                                          (Cartoion: Fobie)
Hechtel-Eksel - 1.217 dak- of thuislozen in LimburgZoomIn de nacht van 29 op 30 oktober werden 932 personen geteld die dak- of thuisloos zijn en in de provincie Limburg verblijven. Er werden ook 285 minderjarige kinderen geteld die dezelfde precaire verblijfplaats hebben als hun ouder(s). In totaal werden er toen dus 1.217 dak- of thuisloze volwassenen en kinderen in Limburg geteld. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting waarvan de resultaten vandaag zijn bekendgemaakt. De dak- en thuislozen verbleven het vaakst bij familie en vrienden (34,5 procent), in opvang en tijdelijk verblijf (21,1 procent) of in een instelling (17 procent).

Wolven waren ook in Stramproy

Woensdag 17 maart 2021
Op 27 januari van dit jaar hebben wolven een schaap gedood in de Nederlandse gemeente Stramproy, buurgemeente van Bree en Kinrooi. Onderzoek bracht de genetische handtekening van het Belgisch-Limburgse wolvenroedel aan het licht, meldt Jan Loos van "Welkom Wolf". Het staat vast dat wolf August betrokken was, samen met een tweede wolf waarvan de volledige identiteit niet achterhaald kon worden, maar uiteraard gaat de verdenking dan uitsluitend naar een ander lid van het Vlaamse wolvenroedel.
Het was (…) Het hele nieuwsbericht

Laat het gras groeien tot 1 mei

Woensdag 17 maart 2021
Hechtel-Eksel - Laat het gras groeien tot 1 meiZoomByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijen we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd. 
“Een gemillimeterd gazon is niet meer dan een groene woestijn. Het is het meest onnatuurlijke wat er is. Dankzij jarenlange propaganda van (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nieuwe blauwe afvalzak bij Limburg.net
Op donderdag 1 april voert Limburg.net de Nieuwe Blauwe Afvalzak in. Vanaf dan kan je naast PMD ook gemengde zachte plastics zoals botervlootjes en folies in de blauwe zak aanbieden. Die nieuwe blauwe afvalzak wordt gewoon aan huis opgehaald zoals de 'oude' blauwe zak.
Verder onthouden:
- je 'oude' blauwe zakken blijven nog geldig tot 31 december 2021;
- in je 'oude' blauwe zakken mag je vanaf 1 april ook de gemengde zachte plastics aanbieden;
- de nieuwe blauwe zak is verkrijgbaar bij dezelfde verkooppunten als de 'oude' blauwe zakken;
- de kostprijs blijft dezelfde: 3€ per rol;
- vanaf 1 april verdwijnt de container voor gemengde zachte plastics op het recyclagepark. Als je zachte plastics naar het recyclagepark wil brengen, moeten die in de blauwe zak zitten.
Nieuwe blauwe afvalzak bij Limburg.net
Zoom

Werken op E314 richting Limburg

Dinsdag 16 maart 2021
Hechtel-Eksel - Werken op E314 richting LimburgHet Agentschap Wegen en Verkeer is deze week gestart met de eerste ingrepen in een groot vernieuwingsproject op de E314. Het gaat meer bepaald over het elf km lange stuk weg tussen het viaduct van Wilsele en het op- en afrittencomplex van Aarschot. "Met deze investering van 32,8 miljoen euro maken we een cruciaal stuk van de E314 klaar voor de toekomst. Het wegdek krijgt in de twee rijrichtingen een grondige onderhoudsbeurt, we plaatsen portieken met rijstrooksignalisatie en last but not least: vanaf september 2021 krijgt de pendelaar een spitsstrook voor een vlottere avondspits richting Limburg", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Terug wat kouder

Dinsdag 16 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Terug wat kouderEen hogedrukgebied bouwt op van de Atlantische Oceaan richting Ierland. Hierdoor komt er bij ons een koude noordwestelijke en later noordoostelijke luchtstroming te staan. Aanvankelijk worden er veel wolken naar onze streken gestuurd en een storing zorgt voor enige tijd regen. Vanaf het einde van de week kan de zon meer doorbreken en blijft het droog. Met de aanvoer van koude lucht presteert het kwik echter ondermaats en tijdens de nacht is er kans op vorst.
Vandaag komt er een storing vanuit het (…) Het hele nieuwsbericht

Rosa Ooms overleden

Dinsdag 16 maart 2021
Hechtel-Eksel - Rosa Ooms overledenZondag is Rosa Ooms overleden, de weduwe van de in 2010 overleden Jef Knevels. Zij was 87 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Vijf rijbewijzen ingetrokken

Maandag 15 maart 2021
Hechtel-Eksel - Vijf rijbewijzen ingetrokkenHet voorbije weekend controleerden de ploegen van politiezone Kempenland 400 voertuigen tijdens twee verkeersacties binnen de zone. Vijf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken; de betrokken bestuurders reden onder invloed van alcohol of verdovende middelen. Eén niet-verzekerd voertuig werd inbeslaggenomen. Vijf voertuigen waren niet in orde met de technische voorschriften. Zeven inzittenden kregen een onmiddellijke inning voor het niet-dragen van de veiligheidsgordel. Verder werden er enkele PV's opgesteld voor inbreuken inzake het rijbewijs, het negeren van de bevelen of onaangepast rijgedrag.

Weer meer coronabesmettingen

Zondag 14 maart 2021
Hechtel-Eksel - Weer meer coronabesmettingenHet aantal besmettingen met het coronavirus neemt weer toe. De incidentie liep in bijna alle gemeenten van de Eerstelijnszone Noord-Limburg op tot gemiddeld 134/100.000 inwoners per week, een stijging van 28 procent. Alleen Hechtel-Eksel vertoonde nog nog een dalende trend. In onze Nederlandse grensgemeenten was de stijging nog sterker, tot gemiddeld 238/100.000 inwoners per week, een stijging met 41 procent.
Ook op provinciaal vlak loopt de incidentie verder op: tot 141/100.000 inwoners per week (+27%). Verder is het aantal gemeenten dat een lagere incidentie vertoont (lager dan 100/100.000 per week) in Limburg gedaald: van 24 naar 18 gemeenten. Vier Limburgse gemeenten hadden in de afgelopen week terug een incidentie hoger dan 200/100.000: Lommel, Heusden-Zolder, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren.
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 maart weer de carpoolparking in Houthalen reinigen. Tijdens de reinigingswerken geldt daar een parkeerverbod zodat de aannemer grondig en efficiënt te werk kan gaan. De reiniging gebeurt grotendeels met een grote borstelwagen. Gezien daarmee niet tussen en onder auto's kan gereinigd worden, is het belangrijk dat de parking volledig leeg is tussen 20 uur en 6 uur.

Wisselvallig weertje

Zaterdag 13 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weertjeAan de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten westen van Frankrijk, wordt in een noordwestelijke luchtstroming koude en onstabiele lucht naar onze streken gestuurd. Buien kunnen hierbij gemakkelijk ontstaan. De volgende dagen verplaatst de kern van het hoog zich naar Engeland. In de tweede helft van de week wordt de buienkans gevoelig kleiner, maar het wordt iets kouder.
Vandaag kende de dag een onstuimig begin met hevige regenvlagen en zware windstoten. Er vallen nog (…) Het hele nieuwsbericht

Mieke Tips overleden

Zaterdag 13 maart 2021
Hechtel-Eksel - Mieke Tips overledenGisteren is de uit Eksel afkomstige Mieke Tips overleden, de weduwe van Henri Ulenaers. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Hélène Stinckens overleden

Zaterdag 13 maart 2021
Hechtel-Eksel - Hélène Stinckens overledenGisteren is in Sint-Truiden Hélène Stinckens overleden. Zij was 76 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt donderdag plaats.

'Limburg blijft Limburg'

Vrijdag 12 maart 2021
Hechtel-Eksel - 'Limburg blijft Limburg'ZoomDe Vlaamse regering heeft vandaag de startnota goedgekeurd met 17 afgebakende regio’s voor Vlaanderen. Met in de startnota één supra regio voor Limburg en daarbinnen drie regio’s. De indeling van deze regio’s is niet gefinaliseerd. De gouverneur krijgt de opdracht zijn oefening voor Limburg te hernemen om samen met onze lokale besturen te kijken naar een logische oefening op maat van Limburg. Hij heeft de opdracht gekregen om voor het paasreces een oefening te (…) Het hele nieuwsbericht

Madeleine Deckers overleden

Vrijdag 12 maart 2021
Hechtel-Eksel - Madeleine Deckers overledenWoensdag is Madeleine Deckers overleden, de weduwe van de in 2016 overleden Jef Gielen. Zij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Eksel.
Hechtel-Eksel - 'Vaccinatie kan rood plekje veroorzaken'Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

KMI: code geel

Donderdag 11 maart 2021
Hechtel-Eksel - KMI: code geelHet KMI waarschuwt met code geel voor wind. "Vanochtend neemt de zuidwestenwind in kracht toe in het hele land met een piek op het einde van de voormiddag en het begin van de namiddag. Op dat moment kunnen de rukwinden oplopen tot 80 of zelfs 90 km/h in het centrum van het land en tot 100 km/h (of plaatselijk nog wat meer) aan de kust. In het oosten en het zuiden van het land verwachten we rukwinden tussen 70 en 80 km/h. Op het einde van de namiddag en avond, neemt de wind geleidelijk af met dan nog rukwinden tot 60 of plaatselijk 70 km/h", zegt het KMI.

Nieuwe vennootschap: KB Support

Woensdag 10 maart 2021
Kris Bosmans (35) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap KB Support opgericht met zetel in Verloren Eind. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privé-personen en instellingen, onder meer op het vlak van management, marketing, productie en ontwikkeling.

Regen en wind

Woensdag 10 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Regen en windOmvangrijke depressionaire gebieden over de nabije Atlantische Oceaan zijn weerbepalend voor de korte zowel als de lange termijn. Er komt een forse weersverandering met veel wind en geregeld regen of buien. Het ziet er zelfs naar uit dat er ook een aantal maartse buien gaan vallen. Alvast tot halfweg volgende week houdt het wisselvallig en winderige weer aan. De meeste wind wordt echter op donderdag verwacht!
Vandaag is het droog in de ochtend met kans op lokaal grondvorst. Er zijn enkele (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Claesen overleden

Maandag 8 maart 2021
Hechtel-Eksel - Jean Claesen overledenZaterdag is Jean Claesen overleden, de echtgenoot van Marie-Claire Vanrintel. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt vrijdag plaats in intieme kring.

De visie van Fobie...

Maandag 8 maart 2021
Hechtel-Eksel - De visie van Fobie...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Lisette Ector overleden

Maandag 8 maart 2021
Hechtel-Eksel - Lisette Ector overledenZaterdag is Lisette Ector overleden, de weduwe van Henri Reijmen. Zij was 77 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag in intieme kring plaats in de parochiekerk van Eksel.

Jan Dalemans overleden

Maandag 8 maart 2021
Hechtel-Eksel - Jan Dalemans overledenVrijdag is Jan Dalemans overleden, de echtgenoot van Marleen Steurs. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats in de parochiekerk van Hechtel.

War Bernaerdts overleden

Maandag 8 maart 2021
Hechtel-Eksel - War Bernaerdts overledenVrijdag is de uit Hechtel afkomstige War Bernaerdts overleden. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, op het voetbalveld...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
De Vlaamse overheid is bezig met de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) om een reservatiestrook vast te leggen voor een ondergrondse leidingstraat tussen de Antwerpse haven tot aan de grens met Nederland (Geleen) en verder door tot in het Ruhrgebied.
Een leidingstraat is een zone waarin pijpleidingen gebundeld kunnen worden aangelegd.
Het plan ligt op het grondgebied van 45 gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. De startnota is nog tot en (…) Het hele nieuwsbericht

Anny Quirijnen overleden

Zaterdag 6 maart 2021
Hechtel-Eksel - Anny Quirijnen overledenGisteren is Anny Quirijnen overleden, de echtgenote van Robert Claes. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Nieuwe vennootschap: S. Claes

Zaterdag 6 maart 2021
Seppe Claes (26) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap S. Claes opgericht met zetel aan de Kerkhovensesteenweg in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van winkels en supermarkten en de productie en verkoop van allerhande bereide maaltijden, salades en soepen.

Nieuwe vennootschap: Into Padel

Zaterdag 6 maart 2021
Guido Schroeyers uit Peer, Eli Henrotay uit Houthalen-Helchteren en Jurgen Agten uit Hechtel-Eksel hebben de besloten vennootschap Into Padel opgericht met zetel aan de Hulststraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verhuring van padel courts, het uitbaten van padelvelden en het geven van sportlessen.

Rob Beyen overleden

Vrijdag 5 maart 2021
Hechtel-Eksel - Rob Beyen overledenIn Eksel is gisteren Rob Beyen overleden, de partner van Annick van Wijk. Hij was 51 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Olga Geys overleden

Vrijdag 5 maart 2021
Hechtel-Eksel - Olga Geys overledenIn Koersel is woensdag de uit Eksel afkomstige Olga Geys overleden, de echtgenote van Maurice Caubergs. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt donderdag plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents in Beringen-Mijn.
De handbalfederatie organiseert tussen 17 april en 5 juni een volwaardige nationale competitie voor herenteams bestaande uit zes clubs. De zes deelnemende ploegen worden opgedeeld in twee poules van telkens drie teams waarvan de nummers 1 en 2 van elke poule op het einde een kruisfinale zullen spelen. De winnaars van die kruisfinales spelen één finale in Hasselt om zo tot een nationaal kampioen te komen en de Europese tickets te verdelen. In deze competitie zijn er geen dalers. De (…) Het hele nieuwsbericht

Koud maar veel zon

Vrijdag 5 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Koud maar veel zonAnticylonale condities domineren in het weekend het weerbeeld in onze streken. De zon presteert overuren, maar er wordt koude lucht aangevoerd, waarbij de maxima ondermaats zijn. Tijdens de nacht vriest het algemeen. De volgende dagen verliest het hogedrukgebied zijn kracht en halfweg de week kunnen Atlantische storingen over onze streken doordringen met veel regen en wind.
Vandaag is het flink zonnig met nauwelijks wolken, maar het is niet al te warm. Na een koude ochtend met hier en (…) Het hele nieuwsbericht

Coronakorting. Of niet?

Vrijdag 5 maart 2021
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Coronakorting. Of niet?Al tijdens de eerste coronagolf waren er nogal wat huurders van handelspanden die het niet billijk vonden dat zij de volledige huur moesten betalen. Zo was er een ondernemer uit Noord-Limburg die in mei en juni 2020 maar de helft van de huur betaalde. Hij wees er de vrederechter van Bree op dat de drastische coronamaatregelen leidden tot stopzetting en sluiting van zijn handelszaak. Mogelijk zelfs tot het tenietgaan van het handelspand. Elke bedachtzame huurbaas zou trouwens tijdelijk een korting op de huur (…) Het hele nieuwsbericht

De impact van de coronacrisis

Vrijdag 5 maart 2021
Hechtel-Eksel - De impact van de coronacrisisZoomDe COVID-19 pandemie heeft al geruime tijd een drastische impact op ons dagelijks leven. Om in kaart te brengen wat deze periode van onzekerheid en social distancing met ons doet, voeren de Vakgroep Communicatiewetenschappen en de Vakgroep Criminologie aan de Universiteit Gent een onderzoek uit naar de impact van de coronacrisis (en maatregelen) op ons welzijn en onze relaties. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen zij nieuwe en waardevolle inzichten bieden voor wetenschap, beleid en (…) Het hele nieuwsbericht

Schrijnwerker Bart Berx failliet

Donderdag 4 maart 2021
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag schrijnwerker Bart Berx uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 3 april ingediend worden.

'Beleef Bosland!'

Donderdag 4 maart 2021
Hechtel-Eksel - 'Beleef Bosland!'ZoomVanaf vandaag kan men in de toeristische infokantoren de nieuwe Boslandbrochure uithalen. Ze heet "Beleef Bosland" en neemt de lezer mee door het grootste "avonturenbos" van Vlaanderen. Je vindt er onder meer tips in rond fietsen, wandelen, voor kinderen, cultuur,... maar ook praktische informatie over routes, knooppunten, startplaatsen,...
Bosland stelt in deze forse brochure ook een nieuwe fietsroute voor. 'Toeren door Bosland' leidt de bezoeker door de vier Boslandgemeenten en bundelt alles wat deze regio zo uniek maakt: 6 natuurgebieden, 7 startplaatsen, 19 picknickplekken en 23 interessante plekken onderweg.
De brochure wordt verspreid in een oplage van 38.500 exemplaren. Van Bosland maken Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt deel uit.

De visie van Fobie

Donderdag 4 maart 2021
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Toerisme lente 2021

Woensdag 3 maart 2021
Hechtel-Eksel - Toerisme lente 2021Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Jos Boonen overleden

Woensdag 3 maart 2021
Hechtel-Eksel - Jos Boonen overledenOp 26 februari overleed in Lanklaar de uit Hechtel afkomstige Jos Boonen, de echtgenoot van Francine Janssen. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Weersverandering

Dinsdag 2 maart 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - WeersveranderingAan het rustige en zonnige weer komt een einde. Een storing schuift over onze streken met wat regen en nadien volgt gevoelig koudere lucht vanuit het noorden. De volgende dagen bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De kern bevindt zich ten noorden van ons, waardoor er lucht van polaire oorsprong wordt aangevoerd. Het weekend verloopt droog, maar koud. Na het weekend nemen de neerslagkansen sterk toe.
Vandaag is het uitermate zonnig in de namiddag en er komen nauwelijks wolken voor. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Gezinsbond zoekt vrijwilligers

Maandag 1 maart 2021
Heb je af en toe wat vrije tijd? Help je graag mensen? Wil je als vrijwilliger tegen vergoeding oppas bieden bij ouderen? Dan is oppas wellicht iets voor jou? Dit kan bij de Gezinsbond! Die wil ervoor zorgen dat iedere "oudere" WAARDIG in zijn/haar EIGEN HUIS kan blijven wonen. De oppas- en gezelschapsdiensten van Gezinsbond Regio Maaseik zoeken vrijwilligers (m/v) voor oppas, gezelschap, assistentie, tuinonderhoud. Ook in jouw gemeente/stad zoeken ze vrijwilligers. Per prestatie krijgt u een vrijwilligersvergoeding en verplaatsingsonkosten. Nieuw is ook de hulp bij tuinonderhoud! Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Luk Remans: 0478/999997. Hij legt je graag uit hoe je mee kan werken aan een mooie thuis voor mensen die zorgbehoevend zijn.

Toine Quanten overleden

Maandag 1 maart 2021
Hechtel-Eksel - Toine Quanten overledenGisteren is Toine Quanten overleden, de weduwnaar van Toke Plessers. Hij was afkomstig uit Eksel en werd 96 jaar. De uitvaartliturgie en de bijbegraving bij Toke op de gemeentelijke begraafplaats ‘De Roosen’ van Pelt, zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

'Vervoer op maat' goedgekeurd

Maandag 1 maart 2021
Hechtel-Eksel - 'Vervoer op maat' goedgekeurdZoomDe Limburgse vervoerregioraad keurde vandaag de verdere concretisering van het Vervoer op maat unaniem goed. Daarmee werd een belangrijke stap gezet om het nieuwe OV-systeem vanaf 1 januari 2022 te operationaliseren.
Limburg wordt om praktische redenen ingedeeld in 6 flexregio’sIn deze regio’s wordt het flexvervoer georganiseerd. Het flexvervoer dient om Limburgers die in de spreekwoordelijke witte vlekken wonen snel, comfortabel en flexibel te vervoeren naar (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Eerste telpalen op fietssnelwegenZoomHet provinciebestuur wil méér Limburgers op de fiets krijgen. Niet enkel in het weekend, maar ook voor de dagelijkse functionele verplaatsingen. Daarom investeert het onder meer in comfortabele en veilige fietsroutes, maar het bestuur zet ook in op fietsdata. Zo werden er drie gloednieuwe fietstelpalen geplaatst op de Limburgse fietssnelwegen in Hasselt, Houthalen-Helchteren en Dilsen-Stokkem. De fietstelpaal telt er 24/7 elke fietser die passeert over de fietssnelwegen (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel