Het overige nieuws

Aan het Astridplein vatte deze namiddag een haag vuur. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een niet gedoofd sigarettenpeukje.

De Zandkorrel fietst

Maandag 31 mei 2021
Hechtel-Eksel - De Zandkorrel fietstZoomFietsvaardigheid is voor jonge fietsers van kapitaal belang om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te kunnen verplaatsen. Daarom zet lagere school De Zandkorrel al jaren, onder impuls van de leerkracht bewegingsopvoeding, in op lessen fietsvaardigheid voor alle studiejaren. Als apotheose van dit fietsend werkjaar werd er gekozen voor een grote fietstocht door de groenste gemeente van Vlaanderen. Voor het derde tot en met het zesde leerjaar werd er een route van 13 km uitgezet. Het eerste en (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Winters overleden

Maandag 31 mei 2021
Hechtel-Eksel - Maria Winters overledenGisteren overleed Maria Winters, de echtgenote van Louis Peeters. Zij was 85 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne krijgt een plaats in het columbarium op de begraafplaats van Heppen.

Zomers zonnig

Maandag 31 mei 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zomers zonnigEen hogedrukgebied met kern over de Noordzee, nabij Schotland, stuurt droge landlucht vanuit het oosten naar onze streken. De zon domineert het hemelruim en de wolken zijn in de minderheid. Het kwik bereikt aangename waarden. Na het weekend verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich naar Scandinavië en wordt de luchtstroming wat meer zuidelijk. Het wordt dan zomers warm.
Vandaag is, op een enkel stapelwolkje na, de zon alleenheerser aan het hemelruim. De oostenwind spant aan tot (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - 'Week van de Bij' is begonnenZoomIn Bokrijk is vandaag de "Week van de Bij" plechtig geopend door minister Zuhal Demir. Het gaat om een initiatief in samenwerking met de provincie Limburg. “Bijen zijn geen bijzaak in Vlaanderen," zei de minister. "Ze houden ons een spiegel voor over hoe we omgaan met ons ruimtegebruik, het evenwicht tussen beton en groen. Nergens beter om daar aandacht voor te vragen dan in de groene oase rond Bokrijk. Eén derde van het voedsel dat we eten bestaat enkel dankzij bestuiving. Al 62 (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel in natuurgebieden

Zondag 30 mei 2021
Hechtel-Eksel - Code geel in natuurgebiedenHet Agentschap Natuur en Bos heeft code geel afgekondigd voor de Limburgse natuurgebieden. Ondanks de vele regen van de afgelopen weken, is de vegetatie momenteel erg droog en is het brandgevaar reëel. Daarom mag in de natuur geen vuur gemaakt worden of mogen wandelaars niet roken.
Hechtel-Eksel - Drugsmeldpunt nu ook digitaalOp 17 april 2019 startte het parket Limburg het anoniem drugsmeldpunt op. De balans na twee jaar is uiterst positief te noemen. Het anoniem drugsmeldpunt Limburg is, door de steun van de burgers, een succes in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Maar liefst 28 positieve meldingen leidden tot de ontdekking van onder meer 5 druglabo’s, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats voor chemisch afval. Tijdens de afgelopen 2 jaren werden in Limburg in totaal 28 labo’s ontmanteld, 37 dumpingen opgeruimd en 228 cannabisplantages opgerold. Omwille van het succes van de anonieme meldingen, besliste het parket Limburg samen met haar partners om vanaf vandaag digitaal melden mogelijk te maken via deze link. De meldingen worden strikt anoniem en vertrouwelijk behandeld.
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Bloemen in de wegberm (3): klaprozenZoomEen klaproos (Papaver) houdt van bewerkte grond, zoals bermen die gemaaid worden en akkers. Als de bodem een tijdje met rust gelaten wordt, verdwijnt de klaproos weer. Twee soorten klaproos die bij ons veel voorkomen zijn bleke klaproos en gewone of grote klaproos. Bleke klaproos heeft lichte, meer oranje bloemen. Grote klaproos (foto) is intenser rood gekleurd. Klaprozen volgen de zon met hun bloem. ‘s Morgens staan ze naar het oosten, ‘s avonds naar het westen. (Foto Pierre Rutten) 
Hechtel-Eksel - Fietsster en politiemotard botsenOp de Peerderbaan raakten deze voormiddag een fietsster en een politiemotard in een aanrijding betrokken. De fietsster werd daarbij gewond.
Hechtel-Eksel - Meetfietser gaat fietspaden testenZoomIn het kader van het interprovinciale project “Fietsbarometer” is de provincie samen met de Fietsersbond gestart met het in kaart brengen van de kwaliteit van de Limburgse fietspaden. De Fietsersbond wierf een extra meetfietser aan die de analyse in Limburg zal voltooien. Concreet zal Niele Geypens - de Limburgse meetfietser - (centraal op de foto) de komende jaren zo’n 2000 km aan functionele fietspaden affietsen met een speciale fiets, om onder meer het (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Meer startende bedrijven ondanks crisisZoomDe coronacrisis schrikt de Limburgse ondernemers niet af, zo blijkt uit de cijferanalyse van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. In het eerste kwartaal van 2021 schoten maar liefst 2.570 Limburgse ondernemers uit de startblokken. Dat is een stijging van 13,8% en 8,8% procent tegenover de eerdere recordjaren 2019 en 2020.  Uit de analyse van Voka blijkt dat de Limburgse starters tussen 2015 en 2020 maar liefst 41.358 jobs creëerden. Van de 47.000 startende ondernemingen die tussen 2015 en 2020 (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg is prachtig

Woensdag 26 mei 2021
Vandaag gelezen
"Limburg is prachtig en, u moet er eens op letten, vaak in het nieuws. Vorige week de spoorloze militair. Afgelopen weekend werd Genk bijna voetbalkam­pioen. En maandag verloor een renner de Ronde van Limburg door op 500 meter van de finish fout te rijden.
Wedden dat Bob Dylan een tante had die in Limburg opgroeide?"
(Rik Van Puymbroeck in De Tijd)

Daar staat ie

Dinsdag 25 mei 2021
Hechtel-Eksel - Daar staat ieZoomDeze NASA-foto toont de Marsjeep "Curiosity" die in augustus 2012 door de NASA werd gelanceerd en op de planeet Mars werd gedeponeerd in de 154 km brede Gale-krater. De missie, bedoeld om vast te stellen of het gebied ooit microbieel leven heeft gekend, heeft een positief resultaat opgeleverd: de waarnemingen van de robot op zes wielen hebben aangetoond dat Gale in het verre verleden lange tijd een potentieel bewoonbaar meer- en stroomsysteem heeft gekend. In september 2014 bereikte Curiosity de uitlopers (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in het Nat. Park Hoge Kempen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Bloemen in de wegberm (2)

Dinsdag 25 mei 2021
Hechtel-Eksel - Bloemen in de wegberm (2)ZoomEen paardenbloem (Taraxacum officinale). Je vindt ze minder in de wegberm dan langs paden. Paardenbloemen hebben een rozet met grote veerdelige bladeren, een onvertakte bladloze stengel en een bloemhoofdje, met daarop honderden lintbloemen. Het zijn planten met wit melksap. De vruchten worden na rijping aan witte uit haren bestaande 'parachuutjes' verspreid. Deze haren noemen we pappus. De naam paardenbloem heeft te maken met de voorkeur die paarden hebben voor deze plant. Ook konijnen (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Inbraak in Sint-LambertusstraatEr is ingebroken in een loods aan de Sint-Lambertusstraat. Om binnen te geraken maakten zij een gat in de wand. De feiten zijn gisteren in de vooravond vastgesteld.
Hechtel-Eksel - Het is te koud voor de tijd van het jaarZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Federaal procureur Frédéric Van Leeuw heeft in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM vanavond Jürgen Conings, de zwaarbewapende militair die al sinds dinsdag gezocht wordt, opgeroepen om contact op te nemen "met iemand die hij vertrouwt". De procureur wees erop dat de afgelopen dagen bij de zoektocht geen slachtoffers gevallen zijn.
Hechtel-Eksel - Nationaal defilé in het Nationaal Park...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Te koud voor de tijd van het jaarIn april waren de maxima meestal onder de normale temperaturen en ook mei lijkt af te stevenen op een te koude maand. De temperaturen blijven nog aan de koude kant en echt warm weer zit er voorlopig niet aan te komen. Bovendien zorgen depressies en storingen voor erg wisselvallig weer met geregeld buien of perioden van regen. Tussendoor zijn er wel wat drogere momenten. Pas in de tweede helft van volgende week lijkt het droger te worden en iets warmer.
Vandaag is het bedroevend gesteld met de (…) Het hele nieuwsbericht
Het aantal woongelegenheden in Limburgse woonzorgcentra groeide van 6.248 in 2011 tot 9.352 in 2020. In 2021 ligt de capaciteit dan opeens weer lager dan het jaar ervoor: 9.207 woongelegenheden. Tussen 2011 en 2021 groeide de capaciteit van het aantal woongelegenheden in woonzorgcentra in Limburg met 47,4%, in Vlaanderen slechts met 22,1%. (Bron: provincie Limburg).

Nationaal Park terug open

Zaterdag 22 mei 2021
Hechtel-Eksel - Nationaal Park terug openZoomNa overleg met het Nationaal Crisiscentrum en het federaal parket heeft de gouverneur beslist om het Nationaal Park Hoge Kempen opnieuw open te stellen voor het publiek. De intensieve zoekacties in het park zijn afgerond, het is dan ook niet langer noodzakelijk om het park te sluiten voor het publiek. Aan wandelaars in het park wordt gevraagd om verdachte elementen onmiddellijk te melden bij de politie. De gouverneur wenst alle omwonenden te bedanken voor hun begrip en medewerking.

Herman Lemmens overleden

Zaterdag 22 mei 2021
Hechtel-Eksel - Herman Lemmens overledenDonderdag is Herman Lemmens overleden, de echtgenoot van Karine De Wyngaert. Hij was 60 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Mia Jannis overleden

Zaterdag 22 mei 2021
Hechtel-Eksel - Mia Jannis overledenDonderdag overleed Mia Jannis, de echtgenote van Nand Claes. Zij was 86 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Dragen van mondmasker helpt echtIn een omgeving of ruimte met een lage virusconcentratie kan correct gebruik van een eenvoudig chirurgisch mondmasker het reproductiegetal al duidelijk verlagen. In een omgeving waar meer virusdeeltjes rondwaren, zoals in ziekenhuizen of slecht geventileerde binnenruimten, is een simpel mondkapje volgens de onderzoekers niet genoeg. Daar is betere bescherming nodig, zoals een FFP2- of N95-masker. Dat concluderen wetenschappers van het Duitse Max Planck Instituut en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn na een uitgebreid onderzoek. Daarin stelden ze ook vast dat er in gebieden waar consequent een mondmasker gedragen wordt minder coronabesmettingen zijn.

Bloemen in de wegberm (1)

Vrijdag 21 mei 2021
Hechtel-Eksel - Bloemen in de wegberm (1)ZoomDit is de Grote Muur of de Stellaria Holostea L. Josh Vandijck fotografeerde de bloem in Peer.
Toerisme
Hechtel-Eksel - Op virtuele reis in het Romeinse TongerenZoomIn Tongeren is een nieuw toeristisch project gelanceerd: "Per Pedes". De nieuwe virtuele stadswandeling neemt wandelaars mee langs een gedeelte van de belangrijkste heirbaan die de Noordzee verbond met de Rijn. Deze weg, die ook via Tongeren liep, vergemakkelijkte zowel handel als het transport van troepen en bevoorrading naar de Rijngrens. Wij kennen haar vandaag als de Via Belgica
De Per Pedes-wandelapp begeleidt wandelaars interactief vanaf het toeristisch infopunt naar (…) Het hele nieuwsbericht
Op virtuele reis in het Romeinse TongerenOp virtuele reis in het Romeinse Tongeren
Op virtuele reis in het Romeinse Tongeren
Zoom
Hechtel-Eksel - Bosland-zaadpakketjes voor schoolkinderenZoomIn Bosland worden vanaf vandaag 11.000 zaadpakketjes verdeeld onder alle kleuters en leerlingen van de lagere scholen. Het initiatief zorgt in de eerste plaats voor nectar en stuifmeel voor vlinders en bijen in de Boslandse tuinen. Want een insectenvriendelijke tuin in Bosland, daar heeft iedereen baat bij.
In 2021 blaast Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, 15 kaarsjes uit. Via een opvallende actie willen de partners nu heel Bosland in de bloemen zetten. Iedere leerling van een (…) Het hele nieuwsbericht
Musica, Impulscentrum voor Muziek, is op zoek naar een warm gastgezin voor Marius Hartig. De 25-jarige jongeman uit München zal het Musica-team vanaf 1 juni een jaar lang versterken op Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt in het kader van een AFS-vrijwilligersproject. Het gastgezin moet op haalbare afstand van Provinciaal Domein Dommelhof wonen, zodat Marius zich met de fiets of het openbaar vervoer naar zijn werk kan verplaatsen.
Marius spreekt Engels en Duits, en kijkt ernaar uit om een de (…) Het hele nieuwsbericht

Ten strijde tegen zwerfvuil

Vrijdag 21 mei 2021
Hechtel-Eksel - Ten strijde tegen zwerfvuilZoomWie voortaan de straten in Vlaanderen vervuilt, heeft een grotere kans op een boete dan ooit tevoren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stelt vanaf deze zomer én op kosten van de verpakkingssector 30 extra handhavers aan die zich uitsluitend bezig houden met het controleren op zwerfvuil. Daarnaast krijgen 273 bestaande handhavers van de Vlaamse overheid de bevoegdheid om GAS-boetes uit te schrijven voor zwerfvuil, aangezien dat tot nu niet kon. Het gaat onder meer om bos- en parkwachters en inspecteurs van de VLM en VMM. Nieuw is dat ook werkgestraften voortaan een grotere kans maken om in geschakeld te worden voor zwerfvuilprojecten. De OVAM en Mooimakers slaan daarvoor de handen in elkaar met de Justitiehuizen. “De tijd van vooral sensibiliseren is gedaan. Wie koppig blijft sluikstorten, moet dit in zijn portemonnee voelen. De pakkans vergroten is daarvoor de enige manier”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Hechtel-Eksel - Aantal personen met antistoffen stijgtSciensano volgt de evolutie van de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus bij verschillende populaties, meer bepaald bij gezondheidswerkers, schoolkinderen en -personeel en bij de algemene Belgische bevolking. De meest recente resultaten wijzen op een stijging van het aantal mensen met antistoffen in al deze groepen. Bij de algemene bevolking, scholieren en schoolpersoneel vonden we in de periode februari-april 2021 gelijkaardige percentages: ongeveer 1 op 4 à 5 personen heeft al antistoffen. Bij de gezondheidswerkers is de impact van de vaccinatie duidelijk zichtbaar.

Bouwen wordt duurder

Donderdag 20 mei 2021
Hechtel-Eksel - Bouwen wordt duurderZoomDe prijsindex van bouwmaterialen is sinds november vorig jaar gestegen met 4,3%. Op jaarbasis is dit een stijging met 13%. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelt vast dat deze prijsstijging ongezien is en bovendien vele malen groter is dan de consumptieprijsindex. Deze laatste steeg in dezelfde periode met minder dan 1%. (Bron: Bouwkroniek)
De klopjacht op de zwaarbewapende beroepsmilitair Jürgen Conings heeft voorlopig nog niets opgeleverd. Rond 9 uur vanmorgen reden opnieuw heel wat legervoertuigen aan. Voor het eerst wordt ook beroep gedaan op politiepaarden. Het parket gaat ervan uit dat Conings zich verschanst heeft en dus nog in leven is. Zijn teruggevonden wagen toont aan hoe gevaarlijk deze operatie is: met een granaat en draden had Conings een val gemaakt voor wie het voertuig zou openen. Ondertussen staan de speciale eenheden (…) Het hele nieuwsbericht

Waar zit Jürgen?

Donderdag 20 mei 2021
Hechtel-Eksel - Waar zit Jürgen?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Nationaal Park Hoge Kempen geslotenZoomDoor de actuele dreiging wordt het Nationaal Park Hoge Kempen uit voorzorg afgesloten voor het publiek. Het is verboden om je in het park te begeven. Ben je in de buurt? Volg de aanwijzingen van de politie op.
Hechtel-Eksel - Deep Fake filmpje voor Rode DuivelsZoomRaymond Goethals en Guy Thijs komen terug tot leven dankzij dit filmpje gemaakt op basis van Deep Fake. Chris Ume uit Paal is een specialist en maakte dit filmpje voor de Rode Duivels. In het filmpje is ook te zien hoe Deep Fake werkt.
Hechtel-Eksel - Opsporingsbericht Jurgen ConingsZoomDe Federale Politie verspreidt het volgend opsporingsbericht: Op maandag 17 mei 2021 's morgens verliet de 46-jarige Jurgen Conings zijn woning in Dilsen-Stokkem. Hij begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Zijn voertuig werd op 18 mei 2021 omstreeks 18u teruggevonden in het bos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As. Jurgen Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het (…) Het hele nieuwsbericht

Te koud en wisselvallig

Dinsdag 18 mei 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Te koud en wisselvalligDepressies blijven het weerbeeld in onze streken bepalen en met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. De temperaturen zijn ondermaats voor de maand mei en de neerslagkansen zijn zowel op korte als lange termijn hoog. Tussendoor zijn er wel droge perioden en is er ook ruimte voor wat zon, maar er gaat geen dag voorbij of er valt wel een regenbui. Pas halfweg volgende week is er enig teken van beterschap met hogere temperaturen en wat meer zon.
Vandaag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Nachtvluchten, zei u?

Dinsdag 18 mei 2021
In de maand mei zijn er enkele verschuivingen in de nachtvluchten vanop de vliegbasis van Kleine-Brogel.
Morgen/woensdag zullen er extra nachtvluchten uitgevoerd worden ter vervanging van de trainingen die in maart niet plaatsgevonden hebben omwille van een inspectie. 
Er zijn geen nachtvluchten op Pinkstermaandag, wel volgende week dinsdag en woensdag (25 en 26 mei).
24 procent van de Limburgers is 65-plusser. 30 procent is tussen de 45 en de 65 jaar, 22 procent tussen 25 en 45 jaar, 11 procent tussen 15 en 25 jaar en 13 procent tussen 0 en 15 jaar. (Bron: provincie Limburg)

Constant Schoeters overleden

Dinsdag 18 mei 2021
Hechtel-Eksel - Constant Schoeters overledenGisteren is Constant Schoeters overleden, de echtgenoot van Madeleine Bogaerts. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt vrijdag plaats in intieme kring.

Slimme schoen voor blinden

Maandag 17 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
Computerwetenschappers van de TU Graz (Oostenrijk) hebben een beeldherkenningssysteem voor een schoen ontwikkeld dat blinden en slechtzienden waarschuwt voor obstakels. Je kijkt als het ware met je tenen. Deze slimme schoen helpt blinden en slechtzienden veilig over straat te lopen, meldt de Eindhovense website innovationorigins.com.

Gezamenlijke controleactie

Maandag 17 mei 2021
De politiezone zones Carma en Kempenland hebben vrijdag een gezamenlijke controleactie gehouden. Beide politiezones voerden aan enkele grenspunten statische en dynamische controles uit. De actie was voornamelijk gericht op gerechtelijke aspecten, maar ook verkeersgerelateerde zaken en de coronamaatregelen werden gecontroleerd. Politie CARMA stelde in totaal 15 overtredingen vast. Eén bestuurder reed onder invloed van drugs en mocht zijn rijbewijs al meteen voor 15 dagen inleveren. Zeven (…) Het hele nieuwsbericht

Helena Swennen overleden

Maandag 17 mei 2021
Hechtel-Eksel - Helena Swennen overledenOp 13 mei is in Eksel Helena Swennen overleden, de weduwe van de in 1998 overleden Jaak Eerdekens en de levensgezellin van de in 2014 overleden Fred Schildermans. Zij was 85 jaar. Haar urne wordt op de begraafplaats van Gruitrode begraven na het afscheid in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Weer contactonderwijs voor 2de en 3de graadVanaf morgen mag er weer voltijds contactonderwijs gegeven worden in de tweede en derde graad van de scholen in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt. Vorige maandag bleek dat niet mogelijk vanwege de coronacrisis. “Door de ingaande versoepelingen rond de Covid-19 maatregelen en de extra inspanningen die de afgelopen tijd zijn geleverd, is er beslist om het advies rond het voltijds opstarten niet te verlengen”, aldus de Eerstelijnszone Noord-Limburg. Wel wordt het belang van de extra inspanningen benadrukt die in overleg met de preventieadviseur moeten blijven geleverd worden.
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - Laat de vliegenbiefstuk maar komenZoomTwee soorten vleesetende planten. Links een venus vliegenval, waarvan de twee helften kunnen dichtklappen als een vossenklem. De wimpers op de randen vormen een traliewerk, dat belet dat het insect nog ontsnapt, eens de val is dichtgeklapt. Rechts een zonnedauw, die zijn prooi vangt met lijmdruppels. Hierin blijven insecten plakken, waarna het hele blad zich om de prooi krult. Deze foto is genomen in een serre, vandaar de vroege groei. (Pierre Rutten)
Hechtel-Eksel - Mooie prestaties van NWC in SzegedOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged hebben de vaarders van NWC nog deelgenomen aan 2 A-finales en 1 B-finale. In de voormiddag wist Hermien Peters een 7de plaats te behalen in de K1 500 meter. Lize Broekx werd in de B-finale 3de, wat overeenkomst met een 12de plaats overall.
In de namiddag nam Artuur Peters nog deel aan de massastart in K1 over 5 km. Maar nog voor halfweg moest hij een kopgroep van vijf vaarders laten gaan. Hij won uiteindelijk de (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: onweer

Zondag 16 mei 2021
Hechtel-Eksel - Code geel: onweer Het KMI waarschuwt met code geel voor deze namiddag: "Deze namiddag en tijdelijk vanavond wordt de atmosfeer opnieuw onstabiel waardoor felle buien tot ontwikkeling komen met lokaal onweer. Op meerdere plaatsen kan er meer dan 10 l/m² op 1 uur tijd vallen. Ook hagel en felle windstoten zijn plaatselijk mogelijk".

Wizz Air gaat op Rome vliegen

Zaterdag 15 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
De lagekostenmaatschappij Wizz Air vliegt vanaf 2 juli vier keer per week tussen Eindhoven Airport en de Italiaanse hoofdstad. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag wordt gevlogen op Rome-Fiumicino, de grootste luchthaven van Italië. Het is na Milaan de tweede Italiaanse bestemming van Wizz Air vanuit Eindhoven Airport. Daarmee komt het totale aantal WIZZ-lijndiensten vanuit de Noord-Brabantse luchthaven op 30.

'Groeizaam' weer

Zaterdag 15 mei 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - 'Groeizaam' weerNeen, wij mensen worden er niet echt blij van, maar de fauna en flora zijn wel in hun nopjes. Regenbuien afgewisseld met zonneschijn, het kan niet beter om alles te laten groeien. Er komt voorlopig nog geen einde aan dit wisselvallige weer. Met een op gang komende zonale stroming blijft het de volgende dagen aanhouden. Bovendien zijn ook de temperaturen aan de lage kant.
Vandaag is het al vlug zwaarbewolkt en valt er periodiek regen of zijn er buien. Later in de namiddag zijn er enkele opklaringen (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Verkoop duurzame auto's verdubbeldZoomDe verkoop van duurzame personenwagens in Limburg is vorig jaar verdubbeld. In 2020 werden in Limburg 5.817 nieuwe hybride en elektrische auto’s ingeschreven, meer dan een verdubbeling t.o.v. 2019.  Net als vele andere sectoren kende ook de autoverkoop een moeilijk jaar. In totaal werden vorig jaar in Limburg 28.823 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dit zijn er 18,5% minder dan het jaar voordien. Het aantal ingeschreven hybride personenwagens (benzine en diesel) in Limburg steeg op een jaar (…) Het hele nieuwsbericht

Camiel Vanbuel overleden

Vrijdag 14 mei 2021
Hechtel-Eksel - Camiel Vanbuel overledenWoensdag overleed Camiel Vanbuel, de weduwnaar van Anna Antonissen. Hij was 91 jaar en woonde in Eksel. Het afscheid vindt woensdag plaats in intieme kring.

Wisselvallig met buien

Donderdag 13 mei 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig met buienDepressionaire invloeden over de lage landen zorgen bij ons voor erg wisselvallig weer met vrij hoge neerslagkansen. De temperaturen liggen daarbij net iets onder de normale waarden. De volgende dagen komt er een zonale stroming te staan. Daarbij trekken storingen geregeld van west naar oost over onze streken. Er komt voorlopig nog geen einde aan het wisselvallige en iets te koele weer.
Vandaag is het flink zonnig in de ochtend. De wolken nemen echter al vlug toe en dan komen er buien (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Kajak: Artuur Peters naar de Spelen?Vandaag en morgen worden in het Hongaarse Szeged de kwalificatiewedstrijden kajak voor selectie voor de Olympische Spelen gevaren. Artuur Peters van de Neerpeltse Watersport Club neemt er deel aan de K1 1000 m en aan de K2 1000 m. In de K1 1000 m kon Artuur zich vandaag rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. Hij won vlot zijn reeks en had van alle deelnemers de vierde snelste tijd. In de finalemorgen moet hij top-twee varen om naar de Olympische Spelen te mogen.
Ook in de K2 1000 m kon Artuur zich, samen met Mechelaar Bram Sikkens, met een tweede plaats in de halve finale plaatsen voor de A-finale. In deze A-finale moet het duo winnen om een ticket voor Tokyo te verzilveren.
Vrijdag, zaterdag en zondag gaat in Szeged de gewone Wereldbeker door waaraan ook Lize Broekx en Hermien Peters deelnemen. Zij hebben hun selectie voor Tokyo al gehaald.

Week van de Groeilamp

Woensdag 12 mei 2021
Hechtel-Eksel - Week van de GroeilampZoomKomende zondag start de Week van de Groeilamp, een Vlaamse actie om opvoeding extra in de belangstelling te plaatsen. De Opvoedingswinkel Noord-Limburg heeft naar aanleiding daarvan een regionale actie georganiseerd (Pelt, Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Bocholt, Bree, Peer en Oudsbergen), waarbij inwoners via een inschuifsjabloon iemand die voor hen belangrijk is in de spotlights kunnen zetten. Daarnaast zijn er ook 'fysieke fotokaders' (foto onder) die vrijdag in Pelt, Peer en Lommel geplaatst zullen worden. Via Facebook wordt er een wedstrijd georganiseerd om een weekendje weg te winnen.
Week van de Groeilamp
Zoom

Nieuwe dierenartsenpraktijk

Woensdag 12 mei 2021
Maude Desmet (29) uit Hechtel-Eksel heeft de dierenartsenpraktijk Maude Desmet opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Keverstraat.

App ObsIdentify vernieuwd

Woensdag 12 mei 2021
Hechtel-Eksel - App ObsIdentify vernieuwdZoomVandaag lanceert Waarneming.nl de vernieuwde versie van de populaire natuur-app ObsIdentify. Welke vlinder zit daar? Welke plant is dat? Maak een foto met je smartphone en ObsIdentify geeft je het antwoord. De app herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten.  Op de foto een rozemarijngoudhaantje. Meer info (Foto Frido Van Hertum)

Jaak Geuens overleden

Woensdag 12 mei 2021
Hechtel-Eksel - Jaak Geuens overledenGisteren is Jaak Geuens overleden, de weduwnaar van Mariette Goven. Hij was 82 jaar en afkomstig van Eksel. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Wijchmaal.
Hechtel-Eksel - Weer vooruitzichten voor kermissenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Sint-Truiden...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Auto over de kop op N-Z verbindingOp de Noord-Zuidverbinding in Overpelt is deze namiddag een auto over de kop gegaan. De bestuurder raakte daarbij gewond. Het gaat om een twintigjarige man uit Hechtel-Eksel.

Maria Put overleden

Maandag 10 mei 2021
Hechtel-Eksel - Maria Put overledenZaterdag is Maria Put overleden, de weduwe van Nicolaas Jamers. Zij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Hechtel.

Frieda Vrijsen overleden

Maandag 10 mei 2021
Hechtel-Eksel - Frieda Vrijsen overledenIn WZC Immaculata is vandaag Frieda Vrijsen overleden, de weduwe van Michel Van Broekhoven. Ze was 91 jaar. De afscheidsviering en de asverstrooiing vinden plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: donderdag van 10u30 tot 11u00 bij Uitvaartzorg Severens in Pelt.
Hechtel-Eksel - Waardplant voor de kleine parelmoervlinderZoomEen waardplant is een plant waarop een vlinder meestal haar eitjes afzet. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel.
Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig; het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat tropische vlinders (gemiddeld) kieskeuriger (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Meer toeristen naar LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - 'Iedereen 1000' voor Kom op tegen KankerZoomVanaf morgen tot 16 mei organiseert Kom Op Tegen Kanker Iedereen1000, een coronaveilig alternatief voor de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. Het doel is 2 miljoen euro te verzamelen voor kankeronderzoek. Voor deze actie werden 8 fietslussen van 125 km uitgestippeld door Flanders Classics. Voor elke lus werd een meter of peter gevraagd. Voor de fietslus Limburg Noord is dat Joke Emmers geworden. Omdat ze zelf niet zo'n geoefend fietser is en ze natuurlijk wel die 1000 km (of meer) en liefst een mooi (…) Het hele nieuwsbericht
De meeste wolven die in België en Nederland verschijnen stammen af van wolvenpopulaties uit Oost-Polen en de Baltische staten. En als het een beetje meezit, eten de wolven alle everzwijnen op, zodat we ook van die plaag verlost zijn. Lees dit mooie verhaal bij Nature Today.

Terrassen anno 2021

Zondag 9 mei 2021
Hechtel-Eksel - Terrassen anno 2021Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Marcel Heylen overleden

Zondag 9 mei 2021
Hechtel-Eksel - Marcel Heylen overledenIn Leopoldsburg is vrijdag Marcel Heylen overleden, de weduwnaar van Godelieve Truyers. Hij was 75 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Sam Daemen en Gilsi Vervecken, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap Daemen s'ng opgericht met zetel aan de Kamperbaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bosbouw, vervaardiging van schrijn- en timmerwerk en sloop- en afbraakwerken.
Hechtel-Eksel - Mijn coronaverhaal, dat wil jij niet meemaken!ZoomWie straks een terras opzoekt, vrienden ontmoet of met z’n tienen van de openlucht geniet, denkt best eerst even aan één van de coronaverhalen uit Noord-Limburg die de Eerstelijnszone vandaag gelanceerd heeft. Door het verhaal te vertellen van mensen die dicht bij de inwoners staan, wil men de impact van een besmetting heel concreet maken. “Het is geen ver-van-mijn-bedshow, het kan mij ook overkomen.” Zo wil men de inwoners blijven aansporen om zich aan de regels te (…) Het hele nieuwsbericht
Mijn coronaverhaal, dat wil jij niet meemaken!
Zoom
Hechtel-Eksel - Vang eens een vis voor de arendZoomHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is op zoek naar grote vissen om zijn zeearenden te voederen. De vogels eten graag vis, geen visfilet van de visboer maar volledige vissen. En die mogen best groot zijn, minstens 30 cm, maar liefst nog groter. Met zijn oproep mikt het Natuurhulpcentrum dan ook in de eerste plaats op vissers: ze kunnen helpen met stevige karpers, forellen, zalmen, kabeljauwen,... "Het gaat om grote vogels die veel voedsel nodig hebben. Ze zitten hier al enkele jaren na een (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nieuwe hoofdtrainer voor Eksel BJan Vermeulen is de nieuwe hoofdtrainer van vierde provincialer Eksel B. Vorig seizoen was Vermeulen trainer van de U21.

Nieuwe vennootschap: V&H Group

Donderdag 6 mei 2021
Hovhannes Martirosyan uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap V&H Group opgericht met zetel aan de Peerderbaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer een takeldienst en pechverhelpingsdienst, het vervoer van goederen en de levering van brieven en pakketten.
Hechtel-Eksel - Uitbreiding Mariaziekenhuis en MS RevaZoomIn het kader van de nieuwe investeringen in de Vlaamse ziekenhuisinfrastructuur heeft de Vlaamse regering de financiering van twee belangrijke investeringsprojecten van Noorderhart in Pelt principieel goedgekeurd.
Het eerste project betreft de bouw van het nieuwe Revalidatie en MS Centrum op de site van het Mariaziekenhuis in Pelt. Het tweede project handelt over de bouw van een nieuw chirurgisch dagziekenhuis. Beide projecten worden gerealiseerd aan de (…) Het hele nieuwsbericht
Er is duidelijk vooruitgang geboekt in het onderzoek naar een tracé voor de Noord-Zuid. De drie alternatieven en de twee extra combinatiealternatieven die eind vorig jaar nog uit het participatieproces voortkwamen, werden grondig onderzocht. De resultaten van al die onderzoeken liggen nu op tafel. Vanmorgen werd de stand van zaken toegelicht aan de betrokken burgemeesters en Limburgse parlementsleden. Nog deze maand volgt de geïntegreerde afweging die zal leiden tot een voorkeursalternatief. (…) Het hele nieuwsbericht
Voormalig radio- en tv-presentator Zaki ijvert voor een andere aanpak in woonzorgcentra. "Mijn generatie, de babyboomers, komt eraan. De visie die vandaag heerst in woonzorgcentra, is niet de juiste voor de toekomst," zegt hij. Lees bij VRT Nieuws "Zaki roept op om meer te luisteren naar de ouderen"
Hechtel-Eksel - Wisselvallig richting zonnig weekendIn het kielzog van een naar noordoost wegtrekkende depressie, wordt in een strak windveld onstabiele en vrij koude lucht naar onze streken gestuurd. Ook de volgende dagen is het koud en wisselvallig, al wordt het droger op vrijdag. In het weekend draait de wind naar het zuiden en na de doortocht van een warmfront wordt gevoelig warmere lucht aangevoerd met maxima boven 20 graden.
Vandaag komt het kwik amper boven 10 graden uit en dat is echt wel veel te koud voor deze tijd van het jaar. (…) Het hele nieuwsbericht

Wandeling van de Bosdravers

Dinsdag 4 mei 2021
Nog tot 31 mei kan men in Eksel een wandeling maken die uitgepijld is door de Bosdravers. Aan de kerk in de Berkenlaan kan men een QR-code scannen. Er zijn drie wandelingen uitgepijld: een van 7, een van 13 en een van 17km. Ze leiden de wandelaar langs bossen en velden. Aangeraden wordt om wat drinken en/of eten mee te nemen.

Mia Vanherck overleden

Dinsdag 4 mei 2021
Hechtel-Eksel - Mia Vanherck overledenVandaag is Mia Vanherck overleden, de echtgenote van Jozef Meus. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Hechtel-Eksel - Sigarettendief krijgt 15 maanden celEen 50-jarige man heeft vandaag 15 maanden cel gekregen voor de diefstal van 253 pakjes sigaretten, 98 pakken roltabak en een dertigtal zakjes pistachenoten. Hij sloeg onder meer toe in warenhuizen in Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lommel, Oudsbergen en Peer.
Hechtel-Eksel - Minder vrijwilligers door coronaZoomDe Barometer van de Verenigingen 2020 leert dat tijdens de eerste coronagolf 33 procent van de verenigingen hun aantal vrijwilligers met de helft zag terugvallen. Een scherpe daling die deels te verklaren is door de leeftijd van de vrijwilligers van wie bijna een derde ouder dan 60 jaar is. Dit woog zwaar op de werking van veel organisaties, vooral op de grotere die het vaakst een beroep doen op vrijwilligers. Zestigplussers steken bovendien meer tijd (gemiddeld 249 uur per jaar) in vrijwilligerswerk dan (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe wolvenwelpen

Maandag 3 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
Wolvin Noëlla heeft nieuwe welpjes geworpen. Dat heeft minister Zuhal Demir deze namiddag bekendgemaakt in Beringen. Over hoeveel welpen het gaat is nog niet bekend. De minister kreeg de informatie van het Agentschap Natuur en Bos, dat verder ging op camerabeelden.  

Test-evenement La Boum 2...

Maandag 3 mei 2021
Hechtel-Eksel - Test-evenement La Boum 2...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Noëlla is weer drachtig

Zondag 2 mei 2021
Hechtel-Eksel - Noëlla is weer drachtigZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Minister Peeters lanceert fietscampagneZoomVia een affichecampagne wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op een positieve manier de vele voordelen die fietsen biedt in de kijker zetten. “Het is belangrijk dat ook voor functionele verplaatsingen steeds meer mensen voor de fiets kiezen,” zegt de minister. De vier verschillende affiches zijn in de maand mei terug te vinden langs de hoofdwegen; alsook enkele varianten op plakborden in steden en gemeenten. Bij verschillende bakkers in meer dan 20 steden zullen ook broodzakken te vinden zijn met de tekst ‘even strakke billen krijgen als je pistolets? Fiets!’.

Gerard Deckers overleden

Zondag 2 mei 2021
Hechtel-Eksel - Gerard Deckers overleden
Vrijdag is Gerard Deckers overleden, de echtgenoot van Alfonsine Ulenaers. Hij was 63 jaar en afkomstig van Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Eksel waarna hij wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Hechtel-Eksel - Schrijver Pieter Aspe overledenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Zonnig en meestal droog

Zondag 2 mei 2021
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig en meestal droogStoringen schuiven rakelings ten oosten van onze regio voorbij. De wolkenband kan echter tot over onze streken doordringen, maar neerslag van betekenis wordt er dit weekend niet verwacht. Bij een koele noordwestenwind zijn de temperaturen ondermaats. Na het weekend wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien, maar de temperaturen kunnen in de tweede helft van de week hoger uitkomen.
Vandaag is er flink wat zon in de ochtend. Later komen er weer wolkenvelden opzetten, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel