Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Houthalen-Helchteren - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Politie Carma heeft nu rubberbootVandaag heeft politiezone Carma haar rubberboot voorgesteld die zal ingezet worden voor interventies op het water. Het gaat om een Zodiac. Het grondgebied van politiezone Carma omvat heel wat waterlopen, vijvers, plassen en zelfs een grote binnenjachthaven.

Cucina di Gio in top 50

Donderdag 29 juni 2017
Cucina di Gio, gelegen aan de Weg naar Zwartberg, maakt deel uit van de top-50 van de beste Italiaanse restaurants in ons land. De top werd samengesteld door label Gusto Cultura. Gefeliciteerd!

Vier honden inbeslaggenomen

Donderdag 29 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Vier honden inbeslaggenomenDe politie nam vandaag in een woning aan de Nieuwe Kuilenweg in Genk vier Amerikaanse staffords in beslag. De dieren leefden in zeer slechte omstandigheden. De agenten troffen een teef en drie pups aan. De pups kwamen nooit buiten de woning. De honden worden nu verzorgd en opgevangen door het dierenasiel in Genk. Bij dezelfde eigenaar is enkele jaren geleden ook al een Amerikaanse stafford in beslag genomen na een bijtincident.

Wies Leppens overleden

Donderdag 29 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Wies Leppens overledenDinsdag is de uit Kleine Brogel afkomstige Wies Leppens overleden, de weduwe van Zander Maesen. Zij was 71 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Adriaan Costermans overleden

Donderdag 29 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Adriaan Costermans overledenOp 23 juni overleed Adriaan Costermans, de echtgenoot van Germaine Eurlings. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Laak. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium De Backer-Put aan de Guldensporenlaan.
Grensgevallen
Houthalen-Helchteren - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht

Overval op apotheek mislukt

Woensdag 28 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Overval op apotheek misluktDinsdagavond probeerden twee gewapende mannen een apotheek op de Richter in Genk te overvallen. Ze dropen af zonder buit. Twee personen raakten lichtgewond.
Kort voor 18u kwamen twee onbekende mannen met helm de apotheek binnen. Eén van hen bedreigde de apothekeres met een vuurwapen en eiste het geld uit de kassa. De apothekeres weerde de man af en er ontstond een schermutseling. Haar man hoorde geroep vanuit de woonvertrekken en snelde ter hulp. Samen slaagden zij erin de man buiten te werken. Op (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Politie waarschuwt bestelwagenbezittersDe afgelopen week werden er in Lommel tijdens verschillende nachten en op verschillende plaatsen drie bestelbussen van het merk Mercedes gestolen. Blijkt dat de daders de gestolen voertuigen starten met valse sleutels, meldt de lokale politie Lommel. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de gestolen voertuigen naar Nederland verdwijnen. Eigenaars van bestelbussen Mercedes Viano of Vito wordt aangeraden bijkomende maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.”
JNJ Solutions uit Peer en de bvba Finack uit Houthalen hebben de vennootschap onder firma (VOF) Isoworx J&S opgericht met zetel in Overes. Het betreft een onderneming voor onder meer de installatie van antennes en bliksemafleiders, de isolatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie én het optrekken en afbreken van steigers en werkplatforms.

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)

Gemeente telt 30.601 inwoners

Woensdag 28 juni 2017
De gemeente Houthalen-Helchteren telde op 1 januari 2017 30.601 inwoners: 15.308 mannen en 15.293 vrouwen. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Openbare verkoping: Kleuterweg

Woensdag 28 juni 2017
Morgennamiddag wordt in brasserie "Den Noordkant" een woning en een perceel bouwgrond gelegen aan de Kleuterweg openbaar verkocht na hoger bod. De woning heeft een oppervlakte van 5a69ca en een K.I. van 651 euro; de bouwgrond is 5a76ca groot. In eerste roep is er 266.200 euro geboden voor de massa.

Mathieu Meus overleden

Dinsdag 27 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Mathieu Meus overledenZondag is Mathieu Meus overleden, de echtgenote van Betty Zwakhoven. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Oost.
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Nieuwe bvba: Timmers Service

Zaterdag 24 juni 2017
Peter en Wim Timmers, beiden uit Houthalen-Helchteren, hebben de bvba Timmers Service opgericht met zetel aan de Weg naar Zwartberg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer detailhandel in brandstoffen en smeer- en koelmiddelen voor auto's, het verlenen van advies in verband met beheer en management van ondernemingen en het beheer van patrimonium.

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Autodief aangehouden

Vrijdag 23 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Autodief aangehoudenEen 38-jarige man stal woensdagmiddag op de Inhamstraat in Genk een auto. Tijdens een testrit bedreigde hij de verkoper met een mes. De man is nog dezelfde dag opgepakt. De onderzoeksrechter hield de man aan.
De man uit Luik ging rond 14 uur langs bij een Genkse autohandelaar. Hij had interesse in een Mercedes E200 CDI en vroeg de verkoper om er een testrit mee te maken. Tijdens de proefrit vroeg de klant om een tussenstop. Toen zowel de verkoper als de klant naast de auto stonden, haalde de klant (…) Het hele nieuwsbericht

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Ravex

Donderdag 22 juni 2017
Rüstem Avci en Yesim Konakci, beiden uit Oudenaarde, hebben de bvba Ravex opgericht met zetel aan Lillosteenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van koerierdiensten, algemene transporten van goederen en personen én het organiseren van verhuizingen.
Houthalen-Helchteren - Hitte: gratis snorkelen in duikcentrumZoomWe spreken nu officieel van een hittegolf en om wat afkoeling te krijgen mag je vandaag tussen 16u en 20u gratis gaan snorkelen bij duikcentrum TODI in Beringen. Je moet je aanmelden aan de balie met je zwemgerief.
Voor de derde dag op rij was het vandaag prijs op de E314. Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. Voka – Kamer van Koophandel Limburg, samen met de sociale partners verenigd in de SERR, zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleit Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een performant disaster recovery beleid.  Op die manier kunnen dergelijke ongevallen performanter en dus sneller afgehandeld worden, wat een voordeel is voor heel de maatschappij, aldus Voka.
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)
Morgennamiddag wordt in brasserie Belfleur de woning Snijwitstraat 15 openbaar verkocht na hoger bod. Ze staat op een perceel van 10a86ca. Na hoger bod is de inzetprijs bepaald op 141.200 euro.

Openbare verkoping: Kazernelaan

Woensdag 21 juni 2017
Morgennamiddag wordt in café Sporting in Helchteren de woning Kazernelaan 55 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 17a en heeft een K.I. van 1400 euro.

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Speelpleinwerking Meulenberg

Dinsdag 20 juni 2017
De jeugdwelzijnswerking in Meulenberg (JWW Meulenberg) organiseert elke weekdag in juli een speelpleinwerking voor een 100-tal kinderen tussen 5 en 14 jaar. De activiteiten van deze werking gaan door op het domein Berkenveld, een locatie rondom het jeugdhuis van JWW Meulenberg dat te vinden is aan de Bakkersstraat 20 in Houthalen. De toegang is vrij. Alle kinderen krijgen een begeleiding van een enthousiaste groep van monitoren en teamleden van JWW Meulenberg. Wie meer info wilt over de speelpleinwerking kan hiervoor JWW Meulenberg contacteren via tel. 011 917 144 of via de Facebookpagina.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Frank Augustyniak overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Frank Augustyniak overledenVrijdag is Frank Augustyniak overleden, de echtgenoot van Christine Mankowski. Hij was 53 jaar en wordt vrijdag gecremeerd, na de afscheidsplechtigheid in de aula van begrafenissen Witters en Baes aan de Weg naar Zwartberg.
Morgennamiddag wordt in hotel-brasserie Belfleur een bedrijfsgebouw gelegen Centrum-Zuid 3210 openbaar verkocht. Het bestaat uit kantoren en een werkplaats. Het complex staat op een perceel van 67a91ca.
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Controles in zes cafés

Zondag 18 juni 2017
De politie heeft vrijdagnacht controles verricht in zes cafés en op enkele overlastplaatsen in Houthalen-Helchteren en Genk. De agenten betrapten vier personen op drugsbezit. Eén persoon was in het bezit van een verboden wapen en twee personen kregen een pv voor verstoring van de openbare orde.
Houthalen-Helchteren - Gestolen voertuig snel teruggevondenIn de Slagmolenweg in Genk werd een bestelwagen gestolen. Het voertuig kon teruggevonden worden in de Wandelstraat. Een verdachte is door de onderzoeksrechter aangehouden.
Een werknemer van een bouwfirma liet zijn Volkwagen Transporter vrijdagnamiddag enkele minuten onbeheerd en met draaiende motor achter bij een werf. Even later zag hij een onbekende wegrijden met zijn voertuig. Op basis van het track en trace-systeem kon de bestelwagen kort na de diefstal gelokaliseerd worden in de (…) Het hele nieuwsbericht

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Cuva heeft nieuwe coach

Vrijdag 16 juni 2017
Stefan Sappenberghs is de nieuwe coach van Cuva Houthalen. Sappenberghs volgt Ronie McCollum op en verdiende zijn sporen bij Gembo Borgerhout en Leuven.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Mullens overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Jos Mullens overledenDinsdag is Jos Mullens overleden, de echtgenoot van Monique Gijbels. De afscheidsviering vindt maandag in besloten kring plaats en wordt gevolgd door de asverstrooiing op de begraafplaats van Helchteren.

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Nieuwe bvba: Le plaisir du pain

Donderdag 15 juni 2017
Geert Verbeelen uit Knokke-Heist en Katrien Poozen uit Hasselt hebben de bvba Le plaisir du pain opgericht met zetel aan de Vredelaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer beschuit, biscuit en ander banketbakkerswerk; het klaarmaken, thuisbezorgen en eventueel serveren van maaltijden en bereide schotels én het organiseren en verzorgen van bruiloften, banketten, cocktails, lunches, communiefeesten en babyborrels.

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht
Vanmorgen zijn zware beschadigingen vastgesteld aan een bedrijf op de Toekomstlaan in Genk. Onbekenden hadden twee granaten naar de gevel gegooid.
De bewoner van het pand had afgelopen nacht twee luide knallen gehoord. Tijdens een rondgang op het bedrijventerrein had hij niets onregelmatigs kunnen vaststellen. Vanmorgen zag hij dan toch beschadigingen aan de voorgevel. In de kiezel vlak voor het bedrijf waren twee kraters geslagen en alle acht ruiten waren licht tot zwaar beschadigd. De politie ging (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Ask! Consultancy

Woensdag 14 juni 2017
Ask! Consultancy: dat is de naam van de bvba die door Giel Kreemers en Annelien Smeets, beiden uit Houthalen-Helchteren werd opgericht. De zetel van de bvba met een maatschappelijk kapitaal van 18.600 euro is gelegen aan Het Steegje. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de organisatie van feesten, recepties en evenementen; de productie en verkoop van kant-en-klare gerechten én de uitbating van een broodjesbar.

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht
Morgennamiddag wordt in de Belfleur de woning Sint-Luciastraat 9 openbaar verkocht. Het pand, momenteel ingericht als kinderopvang, staat op een perceel van 06a87ca en heeft een K.I. van 743 euro.
Morgennamiddag wordt in de Belfleur het gebouw gelegen Herebaan-Oost 44 openbaar verkocht. Het is momenteel ingericht als kinderdagverblijf. Het pand staat op een perceel van 46a39ca en heeft een K.I. van 6.398 euro.
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht
De raad van bestuur van sociale bouwmaatschappij Kempisch Tehuis keurde het jaarverslag van 2016 goed. Met 106 opgeleverde nieuwe woningen in Bocholt, Neerpelt, Peer en Zonhoven overschreed Kempisch Tehuis in 2016 de kaap van 3.100 woningen waarmee de teller op 1 januari 2016 op 3.103 verhuurde sociale woningen komt te staan. In Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Bree en Zonhoven waren de werken al gestart voor 106 woningen en worden nieuwe projecten voor nog eens 251 (…) Het hele nieuwsbericht

Lucien Gilissen overleden

Maandag 12 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Lucien Gilissen overledenVandaag is de uit Houthalen afkomstige Lucien Gilissen overleden, de echtgenoot van Bertha Vangerven. Hij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Beverlo. Vrijdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Convents in Beringen-Mijn.

Maurice Poelmans overleden

Maandag 12 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Maurice Poelmans overledenDonderdag is de uit Houthalen afkomstige Maurice Poelmans overleden, de weduwnaar van Maria Nulens. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake en mogelijkheid tot begroeting bij begrafenissen Witters en Baers in  Zolder-Centrum.

Ria Cuppens overleden

Maandag 12 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Ria Cuppens overledenDonderdag is de uit Lommel afkomstige Ria Cuppens overleden. Zij was 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Overval op supermarkt

Zondag 11 juni 2017
Gisterenavond rond 18 uur heeft een gemaskerde man in motorkledij een supermarkt op de Zaveldriesstraat in Genk overvallen. Hij kwam de handelszaak binnen en bedreigde de zaakvoerster met een wapen. Hij vroeg om twee geldlades te openen en nam zelf het geld uit de kassa’s. Daarna vluchtte de man op een witte scooter.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Dronken bestuurders betrapt

Zondag 11 juni 2017
Vrijdagavond-en nacht organiseerde Politie Carma een gerechtelijke controleactie op drie locaties in Houthalen-Helchteren en Zutendaal. Tussen 20uur en  4 uur werden voertuigen onderschept en aan een grondige controle onderworpen. Er werden twee rijbewijzen ingetrokken wegens dronkenschap van de bestuurders. Eén persoon kreeg een pv voor bezit van een kleine hoeveelheid drugs, één bestuurder kon geen geldige verzekering voorleggen en twee bestuurders hadden geen geldig keuringsbewijs. Ook zij kregen hiervoor een pv.
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.
In Houthalen-Helchteren woonden vorig jaar 12.823 personen van niet Belgische herkomst waarvan 4.700 uit Zuid-Europa en 3.264 uit Turkije. De cijfers zijn afkomstig uit het Rijksregister.

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Bussels overleden

Donderdag 8 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Mia Bussels overledenZondag overleed Mia Bussels, de weduwe van  August De Ryck. Zij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake.
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.

Eén op vijf woont alleen

Woensdag 7 juni 2017
Qua gezinstype woont in Houthalen-Helchteren 22,6 procent alleen. 56,3 procent is gehuwd, 10,3 procent woont samen. Het aantal eenoudergezinnen bedraagt 9,3 procent. 1,4 procent behoort tot een ander gezinstype.
21,9 procent van de inwoners van Houthalen-Helchteren behoort tot de leeftijdscategorie 0-19 jaar. 55,1 procent van de inwoners behoort tot de leeftijdscategorie 20-59 jaar. 23 procent is 60 jaar of ouder.

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
In Houthalen-Helchteren wordt 13,33 procent van de kinderen geboren in een kansarm gezin. Dat is meer dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.
41,9 procent van de inwoners van Houthalen-Helchteren is van niet-Belgische herkomst. Dat is beduidend meer dan het Limburgse gemiddelde dat 25,4 procent bedraagt. In 2008 telde Houthalen-Helchteren 11.315 inwoners van niet-Belgische herkomst. In 2016 waren er dat 12.823.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Antonie Lemmens overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Houthalen-Helchteren - Antonie Lemmens overledenWoensdag overleed Antonie Lemmens, de echtgenote van René Maris. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lillo-Houthalen. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium De Backer-Put aan de Guldensporenlaan in aanwezigheid van de familie.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.
31/01

hey daar in HELICHTREN jarige MATHIAS SCHILDERMANS HI PEIP HOE RA VANDAAG MAAK ER EEN MOOIE DAG VAN GROETJES VAN MOEKE EN OPA OVERPELT

johan schildermans
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Houthalen-Helchteren