Plaats van afspraak was het bezoekerscentrum van
Limburgs Landschap in Hengelhoef. Daar vertrok onder de deskundige leiding van natuurgids Sylvaire Bloemen een groepje van 12 wandelaars richting Ten Haagdoornheide. We leerden dat de heide bloeit tussen twee feesten van Maria in, namelijk OLV-Hemelvaart en OLV-Boodschap. Om de variatie te houden wordt de heide in kleine percelen gemaaid. De schapen eten alleen de topjes van de plant.
Er was niet alleen de purperen heide, ook heel wat ander natuurschoon werd er uit de doeken gedaan. Zo leerden we dat het pijpenstrootje zijn naam niet gestolen heeft. Het werd vroeger namelijk gebruikt om de pijp schoon te maken. De Beenbreek wordt zo genoemd omdat de koeien na het eten van dit gras vaak hun poten braken. Verklaring hiervoor is het totaal gebrek aan kalk in dit gewas. Wist je dat de Zonnedauw een vleesetende plant is? Insecten die neerstrijken op de plakkerige vloeistof op de rode blaadjes - gelijkend op dauwdruppels - blijven kleven en worden gevangen wanneer de plant haar blaadjes sluit.
Als afsluiter van deze leerzame wandeling kon iedereen in de plaggenhut proeven van een heideborrel, gestookt in Massy, op basis van een recept van 1905. We voelden ons terug gekatapulteerd naar de tijd van toen...
(Jef Lingier)