Het overige nieuws

Parviz Joudat uit Leopolsburg en Furkan Demirtas uit Beringen hebben de besloten vennootschap Mona Construction opgericht met zetel aan de Stationsstraat in Leopoldsburg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van residentiële gebouwen, elektrotechnische installatiewerken aan gebouwen, de bouw van zwembaden, voegwerken en isolatiewerkzaamheden.

Stookoliefonds eindelijk in werking

Maandag 28 februari 2022
Eigenaars of gebruikers van een lekkende stookolietank kunnen vanaf 1 april 2022 terecht bij de vzw Promaz. De erkenning van het langverwachte stookoliefonds werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat meldt Vlaams minister Zuhal Demir.
De vzw Promaz moet fungeren als erkend stookoliefonds dat eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel moet ondersteunen en ontzorgen op kosten van de sector. “Na bijna 20 jaar onderhandelen met de stookoliesector kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht

Aan de onderhandelingstafel

Maandag 28 februari 2022
Leopoldsburg - Aan de onderhandelingstafelZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gisteren gezien, in Parijs...

Maandag 28 februari 2022
Leopoldsburg - Gisteren gezien, in Parijs...Zoom                                                                      (Foto Marc Faes)

Week van de vrijwillger

Maandag 28 februari 2022
Leopoldsburg - Week van de vrijwillgerZoomWij wensen al de vrijwilligers een dikke proficiat voor hun inzet want een maatschappij zonder helpende handen is ondenkbaar. 'Vrijwilligers bestuiven de toekomst' is dan ook de mooie slogan van dit jaar in het kader van de Week van de vrijwilliger.

Trek de kaart Van Aert

Maandag 28 februari 2022
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Trek de kaart Van AertWeg met corona als onderwerp om over te schrijven. De oorlog is voor ons, vredelievende mensen, ook geen thema. Hier schieten we met losse flodders, niet met dodende munitie. Ik trek de kaart Van Aert. Oorlog op 2 fietswielen is veel leuker. Voor wie het nog niet wist, het Belgische wielerseizoen is gestart met Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. In de omloop trok Wout Van Aert de finale in met als enige ploegmaat Tiesj Benoot. Toen kwam Benoot in nood maar gooide Van Aert zijn kaarten op tafel, de (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Cools overleden

Zondag 27 februari 2022
Leopoldsburg - Jos Cools overledenGisteren is Jos Cools overleden, de echtgenoot van Mariette Janssens. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt donderdag 511 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

'The unmasked dictator'

Zondag 27 februari 2022
Leopoldsburg - 'The unmasked dictator'Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Jos Tielemans overleden

Zondag 27 februari 2022
Leopoldsburg - Jos Tielemans overledenJos Tielemans uit Heppen, weduwnaar van José Dingens († 2010), is overleden.
(° Dessel op 18 oktober 1923 † Hasselt op 23 februari 2022)
Begroeting: woensdag 2 maart 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 u.
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het uitvaartcentrum Convents
Geen bloemen of kransen.

Julius De Vos overleden

Zondag 27 februari 2022
Leopoldsburg - Julius De Vos overledenJulius 'Jules' De Vos uit Leopoldsburg, echtgenoot van Julia Diepvens, is overleden.
(° Zichem op 6 mei 1932 † Mol op 24 februari 2022°
Begroeting: woensdag 2 maart 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 u.
Uitvaart: donderdag 3 maart 2022 om 10.30 uur in de parochiekerk te Leopoldsburg-Centrum
Geen bloemen of kransen

Hoge luchtdruk

Zondag 27 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Hoge luchtdrukEen hogedrukgebied bevindt zich over ons land en zorgt voor droog en zonnig weer. In de nacht koelt het wel flink af met vriestemperaturen. Het hogedrukgebied verplaatst zich stilaan naar het noordoosten, waarbij de wind zuidelijk wordt. Na de doortocht van een zwakke storing op dinsdag en deels woensdag, stijgt de luchtdruk in het tweede deel van de week opnieuw.
Vandaag vriest het in de ochtend met gemiddeld -2 graden. Het is helder en de stralende zon domineert, nauwelijks gehinderd door wolken. Het (…) Het hele nieuwsbericht

KRC Peer klopt Leopoldsburg

Zaterdag 26 februari 2022
Leopoldsburg - KRC Peer klopt LeopoldsburgKRC Peer heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen K. ESK Leopoldsburg. Het won met 3-1, na doelpunten van Cedric Buntinx (2) en Tuur De Poorter.

Joske Thys overleden

Zaterdag 26 februari 2022
Leopoldsburg - Joske Thys overledenWoensdag is in Heppen Joske Thys onverwacht overleden. Hij was 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

En zie plots

Zaterdag 26 februari 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - En zie plotsZoomEdith en Lambert brengen ook deze zaterdag gekleurde woorden en beelden.
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een op vijf Belgen is niet in staat om zich minstens een week vakantie buitenshuis te veroorloven (20,3%). In Wallonië en Brussel gaat het om zo’n derde van de bevolking (30,6% en 28,2%), in Vlaanderen om 13,2% van de bevolking. (Bron: StatBel).
De jonge wolf die op 17 januari werd doodgereden op de A67 nabij Eindhoven was één van de zes Limburgse welpen van 2021. Dat maakt het INBO bekend, dat samen met de Nederlandse zusterorganisatie de herkomst van de wolf onderzocht. De mannelijke welp was pas 9 maanden oud en al heel vroeg gaan zwerven.
Eerder verongelukte ook al een broer van deze welp bij het oversteken van een drukke weg binnen het ouderlijk territorium in Peer. In de nacht van 15 op 16 februari werd nóg een dode wolf (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Vrijdag geen brieven, maandag postkantoren dichtOp vrijdag 25 februari worden er door postbodes geen brieven bezorgd. De postkantoren zijn wel geopend. Op maandag 28 februari is het precies omgekeerd: wel brieven, maar gesloten postkantoren.

Inschrijvingen Regi Academy gestart

Woensdag 23 februari 2022
Showbizz
Leopoldsburg - Inschrijvingen Regi Academy gestartZoomEr komt op VTM een nieuwe reeks van de Regi Academy waarin de Heusdenaar opnieuw op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent. Vorig jaar won de Lommelse Pauline Slangen de wedstrijd en zij mocht nadien onder meer mee optreden in het Sportpaleis. De inschrijvingen zijn nu gestart, kandidaten kunnen hier inschrijven. Waar en wanneer de opnames zullen gebeuren is nog niet bekendgemaakt, maar dat heel wat jonge artiesten in spe zich opnieuw geroepen zullen voelen, staat als een paal boven water. (foto VTM)

Inbraak in Boskantstraat

Dinsdag 22 februari 2022
Leopoldsburg - Inbraak in BoskantstraatDieven sloegen toe in de Boskantstraat. Of zij buit konden maken is nog niet geweten. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.

Zonnig weekend

Dinsdag 22 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Zonnig weekendHet is misschien nog een beetje ver vooruitkijken, maar het weekend ziet er op de weerkaarten veelbelovend uit. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied blijft het droog en kan de zon tevoorschijn komen. De nachten verlopen wel koud met kans op lichte vriestemperaturen. Eer het echter zo ver is, krijgen we nog enkele wisselvallige dagen te verwerken, maar woensdag is er ook de zon.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend en is er ruimte voor de zon. De bewolking neemt echter gestaag toe (…) Het hele nieuwsbericht

Een magische dag

Dinsdag 22 februari 2022
Leopoldsburg - Een magische dagZoomAls je naar buiten kijkt, dan is het een dag als een ander. Een eerder sombere dinsdag in een al even sombere februarimaand. Geen dag om in het huwelijk te stappen. En toch doen dat vandaag 60 koppels in Limburg. Het is immers de 22ste van de 2de maand in het jaar 2022, een palindroomdag dus, waarvan je de datum in twee richtingen kunt lezen. Maar als je het in digitale cijfers zet dan is het getal ook een ambigram. Als je omgekeerd, van boven naar onder draait, blijft die dag dan ook hetzelfde.
In het verleden zijn er nog al palindromen in data geweest: vorig jaar was er 12.02.2021, en twee jaar geleden 02.02.2020. Voordien was het 900 jaar geleden dat er nog eens zo'n datum was. De volgende is er op 03.02.2030 en valt op een zondag. En over 99 jaar is er  12.12.2121!

STIP IT! Week tegen pesten

Dinsdag 22 februari 2022
Leopoldsburg - STIP IT! Week tegen pestenZoom
Het liedje 'Diamant' van Camille is het themaliedje van de Week tegen Pesten. In alle Limburgse scholen is er deze week aandacht rond pesten en zetten kinderen vier stippen op hun hand.
Meer info via deze link.
Leopoldsburg - Wolven in Benelux en Duitsland in kaart gebrachtZoomDoor de grote afstanden die ze tijdens hun leven kunnen afleggen zijn wolven dieren die bijna zeker een of meerdere keren landsgrenzen oversteken. De wolven in Nederland en Vlaanderen maken naar het oosten deel uit van de Centraal-Europese wolvenpopulatie en naar het zuiden van de Alpiene. Samenwerking tussen de Benelux en Duitsland heeft ervoor gezorgd dat er recent een grensoverschrijdende kaart van de wolventerritoria (…) Het hele nieuwsbericht

Limburg telt 860 erfgoedobjecten

Maandag 21 februari 2022
Leopoldsburg - Limburg telt 860 erfgoedobjectenZoomLimburg telt 860 erfgoedobjecten. Tussen 2021 en 2022 steeg het aantal erfgoedobjecten van Monumentenwacht in Limburg van 819 tot 860. Het aantal beschermde objecten nam toe van 500 tot 551, het aantal niet-beschermde daalde van 319 tot 309. Van de 860 monumenten in 2022 hebben er 402 de functie van kerk of kapel, 96 de functie van bewoning, 67 een culturele functie en 49 de functie van abdij of begijnhof. (Bron: Limburg in cijfers)

'Imperium Romanum' in het GRM

Maandag 21 februari 2022
Leopoldsburg - 'Imperium Romanum' in het GRMZoomHet Gallo-Romeins Museum in Tongeren is volop bezig met de voorbereidingen van alweer een verrassende tentoonstelling: ‘Imperium Romanum - Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland’. Ze opent op 4 juni de deuren.
Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Overal zijn er nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten. (…) Het hele nieuwsbericht

Bericht voor de treinreizigers

Maandag 21 februari 2022
Leopoldsburg - Bericht voor de treinreizigersIn de komende drie weekends wordt de oude spoorwegbrug over het Albertkanaal in Herentals vervangen door een nieuwe. Daardoor zal er in die weekends geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Herentals en Lier. Er worden vervangbussen ingelegd en daardoor zal de reistijd wat oplopen. Het gaat om de weekends van 26 en 27 februari, 5 en 6 maart, en 12 en 13 maart. 

Nieuwe RodeKruis-sticker bekend

Zondag 20 februari 2022
Leopoldsburg - Nieuwe RodeKruis-sticker bekendZoomDit jaar prijkt Minnie Mouse van Disneyland® Paris prominent op de sticker van Rode Kruis-Vlaanderen. Disneyland Paris viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan en figuren spreken nog altijd tot de verbeelding van iedereen. Met deze magische sticker wil Rode Kruis-Vlaanderen alle Vlamingen overtuigen om de 228 lokale Rode Kruisafdelingen financieel te steunen. De jaarlijkse stickeractie start op donderdag 21 april 2022 en loopt tot donderdag 5 mei. De prijs voor de sticker blijft ongewijzigd op 5 euro en zal in heel Vlaanderen te verkrijgen zijn op kruispunten (eindelijk terug na 2 jaar), bij lokale handelaars, op de parkings van shopping centra & warenhuizen en uiteraard ook online.
Leopoldsburg - Eunice zorgt voor doorbraak in energiedebatZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg klopt Paal-Tervant AK.ESK Leopoldsburg heeft vanavond Paal-Tervant A met 2-1 verslagen.

Bomen kreunen vreemd

Zaterdag 19 februari 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Bomen kreunen vreemdZoomElke zaterdag krijgen we van Edith Oeyen enkele poëtische woorden op een foto van Lambert Reynders.

Nog steeds harde wind

Vrijdag 18 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Nog steeds harde windEen stormdepressie trekt vandaag over het Verenigd Koninkrijk met daar windkracht 10 en soms 11 en windstoten lokaal boven 160 km/u. Ook onze Noorderburen krijgen stormweer te verwerken met over de Wadden windstoten tot 150-160 km/u. Aan onze kust is een uitschieter van 130 km/u mogelijk en in Limburg zijn uitschieters van 100-110 km/u te verwachten. Daarbij staat een krachtige zuidwestenwind. Daarbovenop gaat het ook nog eens regenen. Het blijft flink waaien tot dinsdag, vanaf dan doet de wind het (…) Het hele nieuwsbericht

Treinverkeer flink verstoord

Vrijdag 18 februari 2022
Leopoldsburg - Treinverkeer flink verstoordDe storm Eunice heeft op veel plaatsen schade aangericht aan ons spoorwegnet. In totaal werden al 40 incidenten opgetekend en het treinverkeer blijft zwaar verstoord. Verschillende ploegen zetten alles op alles om de schade zo snel mogelijk te herstellen zodat het treinverkeer in alle veiligheid kan hervatten.

Louis Dries overleden

Vrijdag 18 februari 2022
Leopoldsburg - Louis Dries overledenIn Leopoldsburg is vandaag Louis Dries overleden, de weduwnaar van Mia Vandeweyer. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats.

Opgelet voor sterke wind

Vrijdag 18 februari 2022
Leopoldsburg - Opgelet voor sterke windHoe zit het vandaag met de storm bij ons? vragen veel mensen zich af. Onze weerman Michel Nulens benadrukt dat het ergste van de storm voorbebehouden is voor Nederland, vooral boven de Wadden, en in iets mindere mate voor onze kust waar uitschieters tot 130 per uur mogelijk zijn. Ook in Limburg wordt het stormachtig, maar minder erg. Hier denken de meteodiensten aan windstoten tot 90 km per uur, met mogelijke uitschieters tot 100 of 110 km per uur en dat vooral na de middag tussen 14 en 18 uur. Weinig reden tot paniek dus, alleen opletten met zaken die kunnen loskomen of wegwaaien - en of het ideaal fietsweer is, laten we ook in het midden... Het KMI geeft voor Limburg code geel.
Vandaag gelezen
"Pesticiden mogen dan wel zijn gewassen beschermen, voor de landbouwer zelf zijn ze niet ongevaarlijk. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er een verband is tussen pesticiden en de ziekte van Parkinson. En de beschermende kledij die landbouwers (zouden) moeten dragen, beschermt hen in veel gevallen helemaal niet. Dat blijkt uit een samenwerkingsproject van media in tien Europese landen, waaronder Knack." (Knack)

Geen treinen in Nederland na 14u morgen

Donderdag 17 februari 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanwege de aangekondigde (hevige) storm Eunice, die morgen voorbijkomt en mogelijk hevige windstoten zal veroorzaken, rijden er morgen vanaf twee uur in de namiddag geen treinen meer in Nederland. Dat is besloten omdat er anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De kans is bijvoorbeeld groot dat er bomen op het spoor waaien en dat het voor storingsploegen te gevaarlijk is om hun werk te doen.

Amerikaanse stierkikker ontdekt in Ham

Donderdag 17 februari 2022
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Amerikaanse stierkikker ontdekt in HamZoomIn een zestal vijvers in het natuurgebied de Rammelaars in Ham zijn DNA-sporen van de Amerikaanse stierkikker ontdekt en dat is geen goed nieuws. Het is een invasieve soort en moet liefst zo snel mogelijk bestreden worden. De provincie Limburg trekt hiervoor als geld uit om de soort snel te bestrijden. Het was onderzoek van het Provinciaal Natuurcentrum en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek dat de aanwezigheid kon aantonen via innovatief DNA-onderzoek. De Amerikaanse stierkikker kan tot 25cm groot worden, een halve kilo wegen en wordt ongeveer 14 jaar oud. Hij dankt zijn naam aan het felle geluid dat hij maakt en dat lijkt op een brullende stier.
Amerikaanse stierkikker ontdekt in HamAmerikaanse stierkikker ontdekt in Ham
Zoom

Wolf doodgereden op autoweg

Donderdag 17 februari 2022
Grensgevallen
Op de A2 in Weert is dinsdagnacht een dode mannetjeswolf aangetroffen. Het dier was aangereden. Er zijn DNA-stalen van het kadaver genomen om de herkomst ervan te bepalen.

Stormachtig!

Donderdag 17 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Stormachtig!De straalstroom ligt bijna recht boven onze regio waardoor tot en met het weekend veel wind verwacht wordt. Vooral op vrijdag passeert een stormdepressie dichtbij onze streken waardoor zeer krachtige rukwinden verwacht worden, met mogelijke windschade als gevolg. De temperaturen blijven ondertussen op een hoog pitje voor de wind.
Vandaag is het bewolkt met in de ochtend kans op enkele buien. Het waait nog flink met rukwinden tot 80 km/u. Na de middag blijft het droog en is er (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel: wind

Donderdag 17 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Code geel: wind
Het KMI waarschuwt voor code geel omwille van storm en wind. Mogelijk wordt dit vandaag nog omgezet naar code oranje.
"Tussen vrijdagmiddag en zaterdag middernacht verwachten we storm (9 Bf) tot zware storm tot zeer zware storm (10-11 Bft) op de Belgische Noordzee, met windstoten die over de noordwestelijke landshelft kunnen oplopen van 100 km/h (meest optimistische scenario) tot 130 km/u of zelfs nog iets meer (meest pessimistische scenario, aan zee) met dus kans op windschade", zegt het KMI. Ondertussen giert de wind ook vandaag al flink. 

Jeffrey Klumpkens overleden

Dinsdag 15 februari 2022
Leopoldsburg - Jeffrey Klumpkens overledenZaterdag is Jeffrey Klumpkens overleden, de partner van Shirley Leijsten. Hij was 32  jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: zondag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Gust Janssens overleden

Dinsdag 15 februari 2022
Leopoldsburg - Gust Janssens overledenOp 7 februari is Gust Janssens overleden, de weduwnaar van Julia Vandeput. Hij was 96 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Leopoldsburg - Valentijn anders (slot): distelboktorrenZoomEen koppeltje distelboktorren vierde gisteren Valentijn tussen de stekels van een distel. Een stekelig gebeuren! (Foto Pierre Rutten)

Brandje op militair domein

Dinsdag 15 februari 2022
Op het schietterrein van het Kamp Beverlo was er deze namiddag een klein brandje. De brandweer liet het betrokken perceel gecontroleerd afbranden.
Leopoldsburg - Valentijn anders (5): toon je witte billenZoomAalscholvers zijn vroege vogels. Hun broedseizoen is nu al van start gegaan en dan zijn de zwarte “waterraven” op hun mooist, met fijne witte sierveertjes rond de nek, een intens gele huid om de snavelbasis en een grote witte vlek op de dijen. Vanuit hun boomnest staren de mannen naar de overvliegende vrouwtjes en slaan ze opgewonden met hun vleugels. Zo worden hun witte dijen afwisselend bedekt en blootgegeven. Probeer daar maar eens aan te weerstaan... (Natuur en Bos - foto Mario Vanoppen)
Vandaag - Valentijn! - schiet Cupido volop liefdespijlen af, maar hij is niet alleen. Ook sommige slakken schieten met scherp. Hun liefdespijlen zijn ongeveer een centimeter lang en bevatten geslachtshormonen die de andere partij ontvankelijker maken voor sperma. Het afschieten van de liefdespijl staat volledig los van de sperma-overdracht, en is dus een voorafgaande 'steekpartij' die de kans op reproductie verhoogt. (Natuur en Bos)

Koester de booster

Maandag 14 februari 2022
Leopoldsburg - Koester de boosterDe optimistische berichten over de pandemie vallen uit de lucht als zwermen valschermspringers tijdens een parashow in Schaffen. Eens ze gesprongen zijn, is er geen terugkeer meer mogelijk. Laten we met zijn allen dan ook hopen dat een terugkeer naar strenge coronamaatregelen niet meer hoeft. “Koester de booster” is de slogan die moet waargemaakt worden. Wellicht zal ik van een aantal antivaxers weer de wind van voor krijgen maar dat geeft niet, zo lang ze maar zonder fouten leren schrijven. Om de (…) Het hele nieuwsbericht

Valentijn anders (3): dansmuggen

Zondag 13 februari 2022
Leopoldsburg - Valentijn anders (3): dansmuggenZoomEen foto van parende dansmuggen (Chironomidae). Het mannetje heeft een prooi gevangen en geeft die als cadeautje aan het vrouwtje, met de bedoeling gemakkelijker te kunnen paren. Zal het vrouwtje dat aannemen?  (Foto Frido Van Hertum)

Lindelhoeven klopt Leopoldsburg

Zaterdag 12 februari 2022
Leopoldsburg - Lindelhoeven klopt LeopoldsburgLindelhoeven VV A heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen K. ESK Leopoldsburg. Het won met 2-1.

Coronabarometer naar oranje

Zaterdag 12 februari 2022
Leopoldsburg - Coronabarometer naar oranjeZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Het stikstofkluwen

Zaterdag 12 februari 2022
Vandaag gelezen
De hoeveelheid stikstof waarover de Vlaamse regering discussieert is een illusie. Haar data kloppen niet. Het is een knoeiboel. Met de intussen vertrouwde ingrediënten: databanken die niet op elkaar aangesloten zijn, verkokering van administraties, naïeve aannames, onderbemande controlediensten, politieke laksheid, dienstbetoon aan de achterban, plooien voor lobby's.
(Karel Verhoeven in De Standaard)

Valentijnsweekend

Zaterdag 12 februari 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - ValentijnsweekendZoomDeze week kleuren de woorden van Edith, hoe kan het ook anders, rood, de kleur van de liefde.

Annie Schraepen overleden

Vrijdag 11 februari 2022
Leopoldsburg - Annie Schraepen overledenIn Heppen is woensdag Annie Schraepen overleden, de echtgenote van Jules Truyens. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Valentijn anders (1): de tijgerspin

Donderdag 10 februari 2022
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - Valentijn anders (1): de tijgerspinZoom"Ter compensatie van de zeemzoete Valentijnberichten, brengen wij de komende dagen enkele opvallende wildeliefdeverhalen uit de dierenwereld. Beginnen doen we met tijgerspinnenliefde, waarbij de vrouw (foto) een echte femme fatale is.
Het is namelijk uitzonderlijk dat het mannetje het liefdesspel overleeft. Na de paring spint de bevruchte tijgerspin haar partner in, om later als voedsel te dienen. Als ultieme wraak laat het mannetje tijdens de paring één van z'n twee genitaliën in het vrouwtje zitten, wat de kans verkleint dat anderen zich nog met haar kunnen voortplanten. Van een giftige, allesverslindende relatie gesproken!"
(Agentschap Natuur en Bos)(Archieffoto Theo Stinckens)
Leopoldsburg - 'Studio 100' krijgt geen radiolicentieZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ongeval in Koning Leopoldlaan

Woensdag 9 februari 2022
Leopoldsburg - Ongeval in Koning LeopoldlaanBij een botsing tussen twee auto's in de Leopoldlaan is één gewonde gevallen. Het ongeval gebeurde deze voormiddag rond 10.25 uur.

Hoge maxima

Woensdag 9 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Hoge maximaMet de aanvoer van lucht van subtropische oorsprong bereikt het kwik uitzonderlijk hoge waarden voor de tijd van het jaar. De wolkenvelden en de wind moeten we er echter wel bijnemen. Na de doortocht van koufront op donderdag, wordt het een flink stuk kouder en tijdens de nacht is er kans op nachtvorst. Overdag krijgen we wel de zon te zien. Na het weekend wordt het terug zachter, maar dat gaat gepaard met regen. 
Vandaag is het zwaar bewolkt met vooral in de ochtend kans op een drupje (…) Het hele nieuwsbericht

Honden in Vlaanderen

Woensdag 9 februari 2022
Leopoldsburg - Honden in VlaanderenZoomSinds 1998 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor honden. Alle honden moeten gechipt worden en geregistreerd zijn voor ze verhandeld worden. In Vlaanderen werden vorig jaar bijna 113.000 honden aangemeld in de hondendatabank, meldt minister Weyts. De totale teller van het aantal geregistreerde honden staat daarmee op 1.378.400. Dit zijn in theorie alle levende honden in Vlaanderen. Baasjes dienen immers ook het overlijden van hun viervoeter verplicht aan te geven in DogID, maar dit (…) Het hele nieuwsbericht
Heb je een goed idee dat als basis of goede praktijk kan ingezet worden om vernieuwende, toekomstgerichte, duurzame, kwaliteitsvolle en betaalbare woonvormen te realiseren in een kwalitatieve woon- en leefomgeving? Dien dan ten laatste op 31 maart 2022 je projectaanvraag in om daarmee het aanbod aan betaalbare en kwalitatieve woonvormen in Limburg te verhogen. Meer informatie en veel gestelde vragen over deze subsidie vind je hier.

Actie voor redding van de kievit

Dinsdag 8 februari 2022
Leopoldsburg - Actie voor redding van de kievitZoomDe populatie van de kievit in Vlaanderen is bedreigd en het is alle hens aan dek, willen we de soort als broedvogel niet kwijtraken in de Vlaamse velden, zegt Natuurpunt. Daarom lanceert de Werkgroep voor Weide- en Akkervogels (WWA) het ‘Actieplan Kievit’ waarbij men landbouwers en vrijwilligers wil verenigen om de handen in elkaar te slaan voor de kievit in Vlaanderen.
Om zoveel mogelijk nesten van kievit in kaart te brengen, is de werkgroep op zoek naar meer vrijwilligers (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Hoeveelheid plastic afval in zee dramatischZoomDe verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigt. Wereld Natuur Fonds.

K ESK klopt Stal Sport

Zondag 6 februari 2022
Wedstrijdverslag
Leopoldsburg - K ESK klopt Stal SportZoomK ESK Leopoldsburg heeft Stal Sport verslagen met 4-1. Het veld van KESK Leopoldsburg lag er zwaar en vettig bij vandaag. Moeilijk spelen dus, maar de thuisploeg had daar duidelijk minder moeite mee dan de gasten. KESK Leopoldsburg Domineerde quasi gans de match en hield oververdiend de drie punten thuis. Van bij de aanvang drukte de thuisploeg Stal terug en dat gaf al snel een grote kans, maar de bal belandde op de lat. Na enkele minuten kwam Stal onder de druk uit en ging geregeld op zoek naar het (…) Het hele nieuwsbericht

Vijf rijbewijzen ingetrokken

Zondag 6 februari 2022
Leopoldsburg - Vijf rijbewijzen ingetrokkenOp verschillende locaties in Peer, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg organiseerde Politie Kempenland gisteren controles. In totaal werden 490 bestuurders gecontroleerd. Het rijbewijs van vier van hen werd ingehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen vanwege het gebruik van drugs in het verkeer. Verder werden er enkele PV's opgesteld voor voertuigen die niet voldeden aan de technische eisen. Een voertuig dat niet ingeschreven en niet (…) Het hele nieuwsbericht

Paraplu open en regenjas aan

Zaterdag 5 februari 2022
Leopoldsburg - Paraplu open en regenjas aanZoomHet KMI voorspelt vanaf vannacht continue regen, die in de loop van morgenochtend intenser wordt. De regen zou kunnen aanhouden tot zondagavond en ook daarna kunnen plaatselijk nog stevige buien vallen. In het hele land, behalve in West-Vlaanderen geldt code geel voor regen, in de provincie Luik geldt zelfs code oranje, daar wordt de meeste neerslag verwacht. Meer info bij VRT-nieuws (Foto Sourav Mishra)

Even naar het verleden kijken

Zaterdag 5 februari 2022
Leopoldsburg - Even naar het verleden kijkenZoomHet KMI voorspelt veel regen voor morgen. Ideaal dus om eens te surfen naar de website van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Want dat museum toont zijn collectie ook online. Je vindt er 150 van de topstukken, met veel duiding. Zopas zijn er 5500 (!) nieuwe voorwerpen toegevoegd, waaronder 500 Romeinse munten. Die krijgen basisinformatie mee. Neem eens een kijkje! Want het is ongelooflijk wat er in onze provincie aan archeologische stukken is bovengehaald en waarvoor die voorwerpen eeeeeeuwen geleden dienden. Zoals deze dobbelsteen, volledig uit mergpijp vervaardigd, met gegraveerde ogen. Hij dateert uit de eerste eeuw na Christus.  (Foto GRM)

Nora Spicker overleden

Zaterdag 5 februari 2022
Leopoldsburg - Nora  Spicker overledenOp 2 februari is in Leopoldsburg Nora Spicker overleden, de echtgenote van Jef Aben. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt intieme familiekring plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in Uitvaartcenter De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen

Louis Vanmeert overleden

Zaterdag 5 februari 2022
Leopoldsburg - Louis Vanmeert overledenGisteren is Louis Vanmeert overleden, de echtgenoot van Sonja Schraeyen. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Wisselvallige week

Zaterdag 5 februari 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallige weekMet een mobiele wig van hogedruk wordt het vandaag vrij zonnig. Zondag trekt een actieve storing over onze streken en krijgen we veel wind en regen. Het wordt dus een erg wisselvallig weekend. Na het weekend breekt een zachte periode aan, maar vanaf de tweede helft van de week wordt het wat kouder.
Vandaag is het best wel koud in de ochtend met minima rond of net boven het vriespunt. De zon domineert en duwt het kwik al vlug richting 8 of 9 graden. Na de middag krijgt de zon wel steeds meer (…) Het hele nieuwsbericht

Slapeloze nachten

Zaterdag 5 februari 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Slapeloze nachtenZoomIedereen heeft wel eens slapeloze nachten. Ook Edith kan er over meespreken.

Limburg blijft één regio

Vrijdag 4 februari 2022
Leopoldsburg - Limburg blijft één regioZoomLimburg blijft één regio. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het oorspronkelijk plan van minister Bart Somers om de provincie te verdelen in drie regio's, wordt afgevoerd. 

Jean Vandijck overleden

Woensdag 2 februari 2022
Leopoldsburg - Jean Vandijck overledenGisteren is Jean Vandijck (87) overleden, de weduwnaar van Maria Linden en de vriend van Anny Van Vleymen. Hij woonde in Hechtel maar was afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Gastronomie anno 2022

Woensdag 2 februari 2022
Leopoldsburg - Gastronomie anno 2022Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Hoge temperaturen, maar veel wind

Woensdag 2 februari 2022
Leopoldsburg - Hoge temperaturen, maar veel windLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied, uitgestrekt over de Atlantische Oceaan tot het zuiden van Frankrijk, wordt in een strakke westelijke tot noordwestelijke luchtstroming, vochtige en gestoorde zeelucht naar onze streken aangevoerd. Daarbij trekken regenzones op tijd en stond over onze regio en staat er flink wat wind.  
Vandaag krijgen we opnieuw erg hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, met maxima rond 10 graden. Ook is de wind voelbaar aanwezig en de (…) Het hele nieuwsbericht

Afwezigheid op werk piekt

Woensdag 2 februari 2022
Leopoldsburg - Afwezigheid op werk piektZoomGemiddeld 8% van de medewerkers in een Limburgse onderneming is afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. Dat is hoogste peil sinds de start van de maandelijkse enquêtes van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. In januari van dit jaar bedroeg het gemiddeld aantal afwezigen nog 6%. Normaliter ligt de afwezigheid op 2 procent, dat is dus nu maal vier. “We zien ook dat in bijna de helft van de Limburgse bedrijven de regels rond ziektebriefjes en quarantaine-attesten niet correct worden opgevolgd”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Werkgevers worden zo nodeloos op kosten gejaagd. Dat moet stoppen.”

Inbraak op Bevrijdingsplein

Dinsdag 1 februari 2022
Leopoldsburg - Inbraak op BevrijdingspleinOp het Bevrijdingsplein is een woninginbraak gepleegd. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.

Peking is klaar voor de Spelen

Dinsdag 1 februari 2022
Leopoldsburg - Peking is klaar voor de SpelenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Oproep tot getuigen

Dinsdag 1 februari 2022
Leopoldsburg - Oproep tot getuigenOp maandag 31 januari 2022 omstreeks 18:50 uur werd er een gewapende overval gepleegd op een filiaal van Carrefour in de Stationsstraat in Tessenderlo. Twee onbekende gemaskerde daders, de ene gewapend met een mes, de andere met een hamer, eisten de inhoud van de kassa. Zij betraden de winkel via de achteringang, aan de kant van parking Binnenhof. Daarna hebben zij te voet de vlucht genomen, één opnieuw via dezelfde parking Binnenhof, de andere verliet de winkel langs de (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen