Het overige nieuws

Over stikstof en zo

Donderdag 30 juni 2022
Vandaag gelezen
"Onze uitstoot móét omlaag. Nergens ter wereld is de stikstofneerslag per hectare zo groot als in Nederland en Vlaanderen. Het klopt ook dat de landbouwsector daar grotendeels voor verantwoordelijk is."
Minister van landbouw Jo Brouns in HUMO.
Dit weekend werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Hasselt ter hoogte van de Kempischesteenweg aan de kant van de binnenring (fase 3b). De werken starten opnieuw vrijdagavond en duren tot maandagochtend. In de periode is er slechts één linksaf beweging mogelijk: vanaf de Kuringersteenweg/kanaalkom richting Zonhoven. Verkeer van en naar het centrum volgt een omleiding via de Vildersstraat en de Elfde-Liniestraat.
De boodschap blijft om de omgeving van het drukke kruispunt te vermijden en via de alternatieve routes via de E314 - E313 en Genk – Diepenbeek – Hasselt naar en van Hasselt te rijden.
Op donderdag 7 juli wordt een stuk van de binnenring geasfalteerd. Hierdoor rijdt het verkeer tussen de brug van de kanaalkom en het kruispunt de hele dag over één rijstrook. De oprit van de Scheepvaartlaan naar de binnenring is dan afgesloten.

Christiane Jacobs overleden

Woensdag 29 juni 2022
Leopoldsburg - Christiane Jacobs overledenOp 21 juni is Christiane Jacobs overleden, de weduwe van Wally Douven. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen.
Leopoldsburg - Bellen aan het stuur: 1.040 rijbewijzen afgepaktZoomTijdens de GSM-actie van 16 mei tot en met 12 juni 2022 heeft Parket Limburg in totaal 585 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, waarvan 130 tijdens de twee nationale actiedagen van 17 en 18 mei. Nadien, en ondanks alle waarschuwingen werden nog er nog 455 ingetrokken. 
De bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken zullen zich in september en oktober moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij riskeren boetes van 240 tot 4000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Uit de resultaten van de actie blijkt eens te meer dat gsm-gebruik achter het stuur een hardnekkige gewoonte is. Volgens berekeningen van VIAS worden hierdoor 50 doden en 4.500 gewonden per jaar veroorzaakt. Dit is vermijdbaar en daarom zal het Parket Limburg deze actie geregeld herhalen.
Radio en TV
Leopoldsburg - Daan Masset verlaat Radio 2 LimburgZoomZonet kondigde Daan Masset op Radio 2 in Limburg aan dat hij komende vrijdag 1 juli voor de laatste keer Start Je Dag presenteert. Twaalf jaar lang (om precies te zijn: elf jaar en zes maanden) stond Daan samen met de Limburgers op en zorgde hij voor een fris, boeiend en vrolijk begin van de dag. Binnenkort gaat Daan andere programma’s maken voor Radio 2. “Het ochtendblok is het mooiste blok in de radiowereld. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. En dat twaalf jaar op de grootste zender van het land én in het prachtige Limburg, mijn eigen provincie die me bijzonder na aan het hart ligt. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om uit te groeien tot de radiomaker die ik nu ben", vertelt Daan. (foto VRT)
Partnerbijdrage
Leopoldsburg - Zonnepanelen een goede investering?ZoomHet aantal mensen dat zonnepanelen laat plaatsen, blijft steeds meer stijgen. Wil jij binnenkort ook zonnepanelen laten plaatsen op het dak? Dan wil je waarschijnlijk dat alles goed verloopt. Het
plaatsen van zonnepanelen kan namelijk een grote investering zijn. Maar wist je dat zonnepanelen in een aantal gevallen ook voor storingen kunnen zorgen? Wil je dit voorkomen? Lees dan onze tips om optimaal van je zonnepanelen te kunnen genieten.
 
Installatie
Allereerst is de juiste (…) Het hele nieuwsbericht
Weerbericht
Leopoldsburg - Zomerse temperaturen, daarna minder warmMet drukstijgingen blijft het een etmaal droog en is er veel zon. De temperaturen gaan dan ook flink de hoogte in. Na de doortocht van een actieve storing op donderdag met flink wat hemelwater en mogelijk onweer, wordt het tijdelijk koeler. In het weekend gaat het kwik echter opnieuw de hoogte in.
Vandaag is een zomerse dag bij maxima rond 25 graden en er zijn nauwelijks wolken. Later op de dag zijn hier en daar enkele stapelwolken mogelijk, maar die hinderen de zon nauwelijks. De wind waait zwak uit (…) Het hele nieuwsbericht

Iedereen kunstenaar

Maandag 27 juni 2022
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Iedereen kunstenaarHet gebeurt dat ik in de voorbereiding op een nieuwe Losse Flodders wat korte notities neer schrijf . Dat zijn allemaal losse floddertjes op zich die dan uiteindelijk samenvloeien tot het grotere geheel van een volwaardige column. Dat proces heb ik dit keer doorworsteld om deze editie uit mijn toetsenbord te toetsen. ‘Iedereen kunstenaar’ is een ietwat gewaagde theorie maar zoals altijd verklaar ik mij nader want een holle kreet zonder inhoud, daar hou ik niet van. We zijn allemaal kunstenaars om met (…) Het hele nieuwsbericht

Roos Geuens overleden

Maandag 27 juni 2022
Leopoldsburg - Roos Geuens overledenIn WZC Reigersvliet in Leopoldsburg is vandaag Roos Geuens overleden, de weduwe van de in 1988 gstorven Willem Maussen. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Adelberg. Rouwadres: Alex Maussen, Dorperheide 25, 3920 Lommel.

Agnes Bonten overleden

Maandag 27 juni 2022
Leopoldsburg - Agnes Bonten overledenIn Leopoldsburg is vandaag Agnes Bonten overleden, de weduwe van Georges Leijnen. Ze was afkomstig van Stramproy ( Ned.) en werd 77 jaar. De afscheidsviering zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Weer zes wolvenwelpen

Maandag 27 juni 2022
Leopoldsburg - Weer zes wolvenwelpenZoomWolvin Noëlla heeft dit jaar minstens zes welpen op de wereld gezet. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos. Daarmee zijn er op dit moment in totaal minstens tien wolven in Limburg: naast de minstens zes nieuwe welpen de twee jaarlingen - die ten laatste volgend jaar vertrekken - en twee ouderdieren.
(Foto INBO & Natuur en Bos)
Kerk
Leopoldsburg - Limburgse gelovigen laten zich horenBij Limburgse gelovigen leeft de duidelijke vraag om het gewijde ambt open te stellen voor gehuwden en voor vrouwen. Men vraagt dit niet omdat men denkt dat daarmee de problemen rond het priestertekort opgelost zouden zijn maar wel omdat dit meer blijk zou geven van gedeelde verantwoordelijkheid en een modernere visie op het ambt in de Kerk. Dat blijkt uit gesprekken in het kader van het synodaal proces in het bisdom Hasselt. Dat proces kaderde in het vorig jaar gelanceerde verzoek van paus (…) Het hele nieuwsbericht

Kornelia Sommers overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Leopoldsburg - Kornelia Sommers overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt is vandaag Kornelia Sommers overleden, de echtgenote van Marcel Dewingaerden. Conny was afkomstig van Altenrath (D) en werd 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister Zuhal Demir en minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling. Die wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State. Tegelijk wordt de goedkeuring van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Vlaanderen kondigt aan dat vanaf 1 juli 2022 het maximaal renteloos te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot 60.000 euro per wooneenheid. De maximale looptijd wordt verlengd van 10 naar 25 jaar. De doelgroep zal afgestemd worden op de laagste en middelste inkomens van de aangekondigde 'Mijn Verbouwpremie'. Daarnaast komt er ook een eengemaakte premie voor energiebesparende investeringen. 'Mijn Verbouwpremie' gaat vanaf 1 juli in voege en kan officieel en enkel digitaal aangevraagd worden vanaf 1 oktober. Alle info vind je op de website van Energiehuis Limburg.

Maria Laenen overleden

Donderdag 23 juni 2022
Leopoldsburg - Maria Laenen overledenGisteren is Maria Laenen overleden, de weduwe van de in 2001 gestorven Frans Torfs. Zij was 93 jaar en afkomstig van Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Komend weekend wordt het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg in Hasselt vernieuwd. Tijdens de werken zal het onmogelijk zijn om op het kruispunt links af te slaan. Dat geldt voor het verkeer uit alle rijrichtingen. Er zijn omleidingen aangeduid.

André Diepvens overleden

Donderdag 23 juni 2022
Leopoldsburg - André Diepvens overledenGisteren is André Diepvens overleden, de echtgenoot van Albertine Nys. Hij was 87 jaar en afkomstig van Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag 1 juli (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg-Strooiendorp. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Maria Lemmens overleden

Woensdag 22 juni 2022
Leopoldsburg - Maria Lemmens overleden
Vandaag is Maria Lemmens oveleden. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Met bussen en bolderkarren naar de festivalsZoomDe zomer staat voor de deur, en dus maken de zomerfestivals en -events zich klaar om weer massa’s bezoekers te ontvangen. Uiteraard is De Lijn van de partij om al die festivalgangers, feestvierders en muziekliefhebbers veilig en vlot naar hun bestemming te brengen. Hiervoor worden flink wat extra bussen en nachtbussen voorzien. Overigens pakt De Lijn dit jaar ook uit met een ongewoon vervoermiddel: bolderkarren. De Lijn wil een belangrijke partner zijn in het verduurzamen van de mobiliteit in (…) Het hele nieuwsbericht

Warm, maar onweersdreiging

Dinsdag 21 juni 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Warm, maar onweersdreigingDe volgende dagen wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Een depressie over het zuiden van Europa is verantwoordelijk voor een toenemende onweersdreiging. Vooral op vrijdag zijn er pittige onweersbuien mogelijk. In het weekend blijft het eerder wisselvallig, maar wordt het minder warm.
Vandaag is de langste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we ook het meeste zonlicht hebben. Integendeel, wolkenvelden verstoppen de zon vaak in de (…) Het hele nieuwsbericht

Braderie in Mol

Dinsdag 21 juni 2022
Het is maar dat je 't weet
Morgen start in het centrum van Mol de braderie. Er geldt een passeer- en parkeerverbod op het verkeersvrij parcours van de braderie van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni. De Corbiestraat is op die dagen verkeersvrij.

Beperkte staking bij bedrijven

Maandag 20 juni 2022
Leopoldsburg - Beperkte staking bij bedrijvenZoomDe Limburgse bedrijven stellen in het algemeen een beperkte actiebereidheid vast op de vloer van hun ondernemingen. Bij enkele grote ondernemingen in onze provincie is de hinder wel aanzienlijk. "Ondanks de beperkte hinder zadelt de actiedag onze Limburgse economie op met verdere schade en komt de concurrentiekracht van de bedrijven verder onder druk. De vakbonden kondigen nu al een hete sociale herfst aan, en dat is onbegrijpelijk”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. De vakbondsactie van vandaag was vooral te voelen bij de luchthaven van Zaventem en bij De Lijn.
Partnerbijdrage
Leopoldsburg - Vijf tips om je cv te laten opvallenZoomEen opvallend cv geeft een goede eerste indruk. Het is het eerste wat een recruiter van je ziet. En gezien recruiters een cv maar heel kort bekijken, heb je dus ook maar heel even de tijd om indruk te maken. Hiervoor is het dus belangrijk dat je een cv hebt dat aantrekkelijk, gefocust, beknopt en duidelijk is. Je wilt in één klap laten zien dat jij de juiste kandidaat bent. Dus wil je graag opvallen? Volg dan deze vijf tips voor een cv dat (…) Het hele nieuwsbericht

50 jaar Toekomst Geneberg

Maandag 20 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - 50 jaar Toekomst GenebergZoomVoetbalclub Toekomst Geneberg viert 50- jarig bestaan. Een klein hardnekkig beestje stak 2 jaar stokken in de wielen maar dat kan de feestende voetballers van wijk- en recreatieploeg Toekomst Geneberg toch niet meer tegenhouden om het 50-jarig bestaan te vieren. Om correct te zijn : ‘Het is 50+2 jaar’ dat gevierd wordt op 24-25 en 26 juni. De club werd immers in 1970 opgericht en speelt nog steeds op hetzelfde terrein aan de Verbindingsweg van de wijk Geneberg (Ham). Daar zal ook een grote feesttent (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Weldra aftreden van paus Franciscus?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Frisser maar dan weer warmer

Zondag 19 juni 2022
Leopoldsburg - Frisser maar dan weer warmerNa de doortocht van een storing vandaag stroomt gevoelig koelere lucht over onze streken. Na het weekend gaat het op en af met het kwik, de ene dag normale temperaturen, de andere zomerse. Zo is het ook met het weerbeeld, de ene keer zon, de andere keer buien. 
Vandaag is het wisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de latere ochtend of middag komen er plaatselijke buien opzetten. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het kwik kan nog oplopen tot 25 graden, maar na de doortocht van (…) Het hele nieuwsbericht

VOKA veroordeelt staking

Zondag 19 juni 2022
Voka – KvK Limburg vreest voor aanzienlijke hinder op de nationale actiedag van morgen. Een rondvraag bij verschillende private werkgevers in de provincie leert dat sommige bedrijven erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet in elke Limburgse onderneming het geval. “Wij veroordelen de acties van de vakbonden”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

De hakken in het zand

Zaterdag 18 juni 2022
Leopoldsburg - De hakken in het zandZoomMen zegt soms: "Hij zette zijn hakken in het zand". Dat is wat er vandaag gebeurde tijdens een springtornooi in SenTower Park in Oudsbergen. Een paard wou niet springen en zette zijn voorste benen in het zand. De achterste - dat was wat moeilijker... (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Code oranje voor hitte

Zaterdag 18 juni 2022
Leopoldsburg - Code oranje voor hitteVandaag wordt het warm, erg warm, met in de Limburgse Kempen temperaturen tot 35 graden en mogelijk zelfs meer. Daarom heeft het KMI, alleen voor Limburg, code oranje voor hitte afgekondigd. Dat moet mensen attent maken voor de gevolgen van de hitte en zeker extra aandacht geven aan kleine kinderen en senioren, niet alleen om ze uit de zon te houden maar ook om ze voor uitdroging te behoeden.

Soms scherp in mijn pen

Zaterdag 18 juni 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Soms scherp in mijn penZoomEen dichter zonder scherpe pen, dat bestaat niet...

Caroline Fabry overleden

Vrijdag 17 juni 2022
Leopoldsburg - Caroline Fabry overledenGisteren is Caroline Fabry overleden, de echtgenote van Jaques Boucaut. Zij was 60 jaar. De uitvaartlitirgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.
Leopoldsburg - Het hooikoortsfestival is begonnenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Restaurant My Eatpoint failliet

Donderdag 16 juni 2022
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag restaurant My Eatpoint uit Leopoldsburg failliet verklaard. Neerlegging van de schuldvorderingen op 16 juli.
Het is maar dat je 't weet
Start je kind na de zomervakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een probeerabonnement van De Lijn aan. Daarmee kan je kind de hele maand september gratis op de bus stappen, met uitzondering van de Limburgse snellijnen met nummer 68, 178 en 179. Verder overal en altijd, zowel op schooldagen als tijdens het weekend.
Aanvragen is eenvoudig. Is je kind geboren in 2010? Dan ontving je vast al een brief van De Lijn over hoe je het gratis probeerabonnement kan aanvragen. Dat verloopt zo: (…) Het hele nieuwsbericht

Francine Van Genechten overleden

Donderdag 16 juni 2022
Leopoldsburg - Francine Van Genechten overledenGisteren is Francine Van Genechten overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Georges Haveneers. Zij was 76 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen . Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Vier ogen zien meer dan twee

Woensdag 15 juni 2022
Vandaag gezien
Leopoldsburg - Vier ogen zien meer dan tweeZoomVandaag gezien in SenTower park in Oudsbergen. Op de foto amazone Anna-Julia Kontio en Jay Jay van de Mortelhoeve. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Tropische temperaturen

Woensdag 15 juni 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Tropische temperaturenHet wordt warm de volgende dagen met eerst zomerse maxima, maar op vrijdag en zaterdag bereikt het kwik tropische waarden. Zondag komt er een einde aan het warme weer, wanneer een actieve storing doorheen de regio trekt met een flinke plens hemelwater. Na het weekend zijn de temperaturen opnieuw normaal voor de tijd van het jaar. 
Vandaag kan de zon de hele dag het weerbeeld overheersen. Af en toe zijn er wel enkele hogere wolkenvelden en hier en daar een stapelwolkje, maar die (…) Het hele nieuwsbericht
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op maandag 20 juni opnieuw een vakbondsactie. Hierdoor zal er onder andere hinder zijn bij De Lijn en op de luchthaven van Zaventem. Reizigers van De Lijn checken best eerst de app of website. Verschillende vluchten op Zaventem worden afgelast en reizigers worden opgeroepen om, indien mogelijk, hun reis op maandag uit te stellen.
Leopoldsburg - Grote renovatie voor VOKA-gebouwZoom28 jaar na de officiële inhuldiging van het gebouw kiest Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een grondige renovatie van het Huis van de Limburgse Ondernemer in Hasselt. “De bestaande infrastructuur dateert van 1994 en is dus niet aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen. Om te kunnen groeien als organisatie is het tijd om ons gebouw klaar te maken voor de toekomst”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We kiezen bewust voor een duurzaam (…) Het hele nieuwsbericht

André Everaert overleden

Maandag 13 juni 2022
Leopoldsburg - André Everaert overledenZaterdag is André Everaert overleden, de echtgenoot van Romanie Beckers. Hij was 82 jaar en afkomstig van Leopoldsburg. Het afscheid vindt zaterdag (13.30 uur) plaats in de aula van Uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Augustinus Dierckx overleden

Maandag 13 juni 2022
Zaterdag is Augustinus Dierckx (89) overleden. Hij woonde in Genk maar was afkomstig van Heppen. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse regering heeft een pakket met studiemaatregelen voor het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Alle studenten die starten vanaf academiejaar 2023-2024 zullen op het einde van hun 2de jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit hun 1ste jaar. Als dat niet lukt, dan kunnen ze bij hun instelling niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding. Deze zogenaamde ‘knip’ moet een einde maken aan de situatie waarbij studenten sommige vakken maar blijven meesleuren, waardoor ze (…) Het hele nieuwsbericht

Warme vooruitzichten

Zondag 12 juni 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Warme vooruitzichtenEen uitloper van het hogedrukgebied der Azoren bepaalt het weer zowel op korte als lange termijn. Af en toe kunnen verzwakte storingen nog over onze regio schuiven, maar dit vertaalt zich enkel in wolkenvelden. In de tweede helft van komende week wordt het bovendien zomers warm.
Vandaag is het in de vroege ochtend flink zonnig. Een wolkenband schuift echter in de loop van de ochtend vanuit het westen over onze streken en tempert het oplopen van de temperaturen. Het blijft wel droog, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Stefanie Borrenberghs overleden

Zaterdag 11 juni 2022
Leopoldsburg - Stefanie Borrenberghs overledenStefanie Borrenberghs uit Korspel, weduwe van Alois Theunis, is overleden.
(° Lommel 26/03/1936 - † Koersel 08/06/2022) Begroeting in het funerarium Hulsmans, Generaal Lemanstraat 17 te Leopoldsburg op vrijdag 10 juni 2022 van 18.30 tot 19.00 uur.
De afscheidsviering zal plaatsvinden op zaterdag 11 juni 2022 om 12.00 uur in de kerk van Korspel, gevolgd door de begraving aldaar.

Een fijne vaderdag

Zaterdag 11 juni 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Een fijne vaderdagZoomDe gekleurde woorden van deze zaterdag staan in het teken van vader.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Heb je een dergelijk bericht ontvangen? Klik niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in. Stuur het bericht door naar verdacht[!]safeonweb.be en verwijder het daarna.
Leopoldsburg - Sabien is 'Zorgleerkracht van het jaar'Sabien Segers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Limburgs ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De zorgleerkracht van de basisschool De Kei Beek in Bree werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit bijna 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.
De jury verraste Sabien Segers vanmorgen in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.
De vliegbasis van Kleine-Brogel heeft vanmorgen aangekondigd dat er op maandag 13 en dinsdag 14 juni nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van eerder geannuleerde nachtvluchten. Die zijn volgens de basis nodig om de piloten toe te laten hun kwalificaties te behouden. Normaal vinden er in juni, juli en augustus géén nachtvluchten plaats.

Gestorven en weer opgezet

Donderdag 9 juni 2022
Leopoldsburg - Gestorven en weer opgezetZoomHet INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek - heeft de enige twee vrouwelijke wolvenwelpen van 2020 van de roedel van Hechtel-Eksel laten opzetten. De twee jonge wolvinnen kwamen beide om het leven in het verkeer op resp. 9 en 19 oktober van dat jaar. Het heeft even geduurd bij de taxidermist, maar vandaag werden de opgezette dieren geleverd in het INBO-kantoor in Geraardsbergen (foto). Later gaan ze Vlaanderen rond. (Foto INBO)

Nieuwe doelman voor K.ESK

Donderdag 9 juni 2022
Leopoldsburg - Nieuwe doelman voor K.ESKZoomGlenn Evens wordt volgend seizoen de nieuwe doelman van K ESK Leopoldsburg. Hij volgt Jens Slegers op, die aan het einde van het huidige seizoen een zware knieblessure opliep en tot januari buiten strijd is. Glenn Evens is 22 jaar, kreeg zijn opleiding gedurende 11 jaar bij Lommel SK en woont in Leopoldsburg.

Kansarmoede in Vlaanderen

Donderdag 9 juni 2022
Om over na te denken
"Bijna 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin dat geen onverwachte uitgaven van 1.100 euro aankan. 15% van de kinderen kunnen met hun gezin geen week buitenshuis op vakantie. Toegang tot internet, het huis voldoende kunnen verwarmen en regelmatig een maaltijd met vlees, kip of vegetarisch alternatief gebruiken is op dit moment voor veel minder kinderen (2%) een probleem. Regelmatig deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of een keer per maand afspreken om iets te gaan eten of te drinken is voor ongeveer 1 op de 10 kinderen niet mogelijk."
Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Opgroeien.
Leopoldsburg - Carpoolparkings worden gereinigdZoom
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vrijdagnacht en in de nacht van 17 op 18 juni opnieuw de carpoolparkings in Limburg laten reinigen. Tijdens de reinigingswerken zal op de betreffende parkings tussen 20u en 6u een parkeerverbod gelden.
Vrijdagnacht zijn de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aan de beurt.Tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni reinigt het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.(Foto AWV)
Leopoldsburg - Steunmaatregelen tegen wolvenschade uitgebreidZoomSinds vorig jaar is een nieuwe regeling van kracht voor veehouders die hun rasters wolfwerend maken. Hiermee biedt de Vlaamse overheid financiële steun bij het beschermen van vee tegen eventuele wolvenschade. Tot op heden was deze steun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de huidige Limburgse wolvenroedel. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft deze steun nu op basis van wetenschappelijk advies op twee manieren uitgebreid.
In de eerste plaats wordt de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Onderzoek naar grote piramidefraudeDe Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Parket Limburg zijn een onderzoek gestart naar de beleggingsvehikels 4&MORE en Strategy Collectiv, beide uit Alken. Middels 4&More en Strategy Collectiv zou piramidefraude gepleegd zijn. Hierbij worden hoge intresten beloofd aan de beleggers. De gelden van die beleggers worden echter niet effectief belegd. De intresten van de eerste inleggers worden betaald met de gelden die binnenkomen van de nieuwe geronselde beleggers. Een systeem dat (…) Het hele nieuwsbericht

U moet toch niet naar Hasselt?

Woensdag 8 juni 2022
Vrijdag 10 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Met vakantie: wat met je huisvuilzak ?ZoomHeb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je weinig ruimte, waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tussen 14 juni en 10 september je gele keukenafval-, groene tuinafval- en/of grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen als je volgende regels respecteert:
- Je mag enkel grijze huisvuil-, gele keukenafval- en groene tuinafvalzakken van Limburg.net (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Boswachters hebben het moeilijkZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Sinxenregen, Godes zegen

Zondag 5 juni 2022
Leopoldsburg - Sinxenregen, Godes zegenZoomVandaag zagen we alleen maar vijftig tinten grijs aan de hemel en werden we op deze Pinksteren gezegend met regen want een oude weerspreuk zegt immers: Sinxenregen, Godes zegen. En andere weerspreuk zegt ook nog: regent het op Pinkstermaandag, dan regent het zeven zondagen.
Voor de boeren betekent Pinksteren ook de start van de oogsttijd en zo is er nog een spreekwoord: Natte Pinksteren, vette Kerstmis. En als de aardbeien in uw tuin rijp zijn, dat wordt het een goed wijnjaar.
Tijdens het (…) Het hele nieuwsbericht

Code oranje voor Limburg

Zondag 5 juni 2022
Weerbericht
Omwille van een golf van plaatselijke intense regenbuien kondigt het KMI code oranje af voor de provincie Limburg tot 17 uur. Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet-levensbedreigende schade. In geval van nood bel je de noodcentrale 112.

Louis Vanierschot overleden

Zondag 5 juni 2022
Leopoldsburg - Louis Vanierschot overledenLouis Vanierschot uit Leopoldsburg, weduwnaar van Maria (May) Peeters (†2014), is overleden.
(° Heppen op 22 september 1926 † Leopoldsburg op 3 juni 2022)  Uitvaart: donderdag 9 juni 2022 om 13.00 uur in de aula van het uitvaartcentrum Convents Beringen-Mijn.
Op het Extrema Outdoor Festival in Houthalen-Helchteren werd gisteren een XTC-pil met een extreem hoge MDMA-dosis aangetroffen. De pil ziet eruit als een roze MARIO BROS. Het parket Limburg en politie willen graag waarschuwen voor deze erg gevaarlijke pil die potentieel dodelijk kan zijn. De pil bevat maar liefst 300 mg MDMA en dit is 4 keren hoger dan een normale XTC-pil. Vanaf 125 mg is een XTC-pil immers erg gevaarlijk. Vorig jaar werd ook een gevaarlijke pil aangetroffen. Deze bevatte 'slechts' 175 mg MDMA.

Welkom juni

Zaterdag 4 juni 2022
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Welkom juniZoomEen nieuwe maand, een nieuwe zaterdag en dat is Edith weer klaar voor een gedicht met een foto van Lambert Reynders.

Aan onze lezers in Spanje

Vrijdag 3 juni 2022
De voorbije dagen melden Internetgazetlezers in Spanje ons dat ze daar op enkele plaatsen geen verbinding met de Internetgazet kunnen maken, ook niet via 4G en zelfs niet via 5G.
Dat is niet onze schuld. We hebben na enig onderzoek vastgesteld dat minstens één plaatselijke provider in Spanje problemen heeft met het linken naar Belgische websites. Vanuit België kunnen we helaas niets ondernemen om die problemen te verhelpen. We raden de gedupeerde lezers aan zo mogelijk een andere provider in Spanje te zoeken. (PP)

Wisselvallig pinksterweekend

Vrijdag 3 juni 2022
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig pinksterweekendHet verlengde weekend verloopt erg wisselvallig. Eerst bereikt gestoorde en zeer warme lucht ons land vanuit het zuiden en zorgt voor lokale onweersbuien. Op zondag schuift een bijzonder actieve storing over onze streken met veel neerslag en lokaal hevig onweer. Daarna wordt koudere, maar nog steeds onstabiele lucht aangevoerd. Ook na het weekend blijft de kans op neerslag hoog.
Zaterdag wisselen zonnige perioden af met bewolkte perioden. Het is meestal droog, maar naarmate de dag vordert, (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - 'Merkwaardige bomen in Limburg'ZoomAan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek “Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Zeg nooit zomaar studio tegen een kamerEen coöperatieve vennootschap kocht in 2011 van twee leken-verkopers een gebouw in het oude centrum van Antwerpen. Het werd door de makelaar aangeprezen als een “opbrengsthuis met 20 studio’s, alle gemeubileerd en volledig verhuurd”. Prijs € 1.020.000. De verkopers hadden het gebouw vier jaar eerder onder dezelfde noemer gekocht met de nodige attesten daterend van 1997.
Enkele jaren nadat de vennootschap het gebouw aankocht, verklaarde de burgemeester van Antwerpen de (…) Het hele nieuwsbericht

7.751 nieuwe Limburgers

Vrijdag 3 juni 2022
Herinneringen
Vorig jaar kwamen in Limburg 7.751 baby’s ter wereld. “Dat aantal lag in 2020 nog een stuk lager. Het geboortecijfer kende toen een opvallende daling,” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “We zien sinds corona dus opnieuw een stijging van het aantal pasgeborenen in Limburg. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. De stijging in Limburg met 2,5% blijft dus wel eerder bescheiden in vergelijking met andere provincies zoals Antwerpen (5,4%) en Oost-Vlaanderen (7%). West-Vlaanderen sluit de rij met 2,3%.”
Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Limburg. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst moeder.

Met de fiets op de trein

Vrijdag 3 juni 2022
Wie een fiets wil meenemen in de trein, zal nu de meest geschikte trein kunnen zoeken. Hoe? Op de website BikeOnTrain zie je meteen in welke trein je je fiets kan meenemen, want dat kan niet in elke trein. BikeOnTrain

René Spruyt overleden

Vrijdag 3 juni 2022
Leopoldsburg - René Spruyt overledenWoensdag overleed René Spruyt, de echtgenoot van Brigitte Kuppens. Hij was 62 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in aula De Vloot.

Wim Volders overleden

Donderdag 2 juni 2022
Leopoldsburg - Wim Volders overledenVandaag is Wim Volders overleden. Hij was 54 jaar. Het afscheid vindt donderdag 9 juni (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Opnieuw wat warmer

Donderdag 2 juni 2022
Leopoldsburg - Opnieuw wat warmerEen hogedrukgebiedje zorgt vandaag tijdelijk voor droog weer, maar vanaf morgen nemen de neerslagkansen opnieuw toe op nadering van een storing uit het zuiden. Het weekend verloopt wisselvallig en de temperaturen dalen opnieuw met een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming. Op korte termijn krijgen we enkele regenbuien te verwerken.
Vandaag wordt een droge en vooral ook zonnige dag. Er zijn wel wat hoge wolkenvelden en af en toe ook enkele stapelwolken, maar de zon blijft de hele dag (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Stefan Schildermans fietst voor Diabetes LigaZoomVan zaterdag 11 t.e.m. donderdag 16 juni fietsen 17 leden van het Diabetes Liga Cycling Team en 5 begeleiders van het Diabeteshuis te Gent naar de voet van de Galibier in Valloire om daar aan te sluiten met de andere leden van het Diabetes Liga Cycling Team bij het Climbing for Life event. Een pittige tocht van ruim 900 kilometer en 8500 hoogtemeters in zes etappes. En één van deze 17 enthousiaste fietsers is Lommelaar - Noord-Limburger bij uitbreiding - Stefan Schildermans, 51 en (…) Het hele nieuwsbericht

Giovannina Gallucci overleden

Woensdag 1 juni 2022
Leopoldsburg - Giovannina Gallucci overledenGiovannina Gallucci uit Leopoldsburg is overleden.
(° Lattarico (IT) op 21 september 1953 † Leuven op 31 mei 2022)
Begroeting: vrijdag 3 juni 2022 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19u.
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het uitvaartcentrum Convents
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen