Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Leopoldsburg - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Leopoldsburg - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Boorsem Sport - K. ESK stopgezet

Zaterdag 29 april 2023
Leopoldsburg - Boorsem Sport - K. ESK stopgezetZoomIn tweede provinciale B is de wedstrijd Boorsem Sport - K. ESK Leopoldsburg vanavond na 36 minuten stopgezet nadat een thuisspeler het bewustzijn verloor. De stand was toen 3-2.
Leopoldsburg - Mijn-Wachtpost zondag moeilijk bereikbaarZoomOp zondag 30 april is de huisartsenwachtpost in Beringen moeilijk bereikbaar tussen 15.00 uur en 1.00 uur ’s nachts o.w.v. Garnizoen 2023. In deze periode kan de aansluiting tussen de Koolmijnlaan en Mijnschoolstraat afgesloten zijn. Patiënten kunnen best via de Kruisbaan/Nijverheidsstraat. Er is een lokale bewegwijzering voorzien. Patiënten moeten altijd eerst bellen voor een afspraak op 011 71 56 50.

Vincent van Gogh

Zaterdag 29 april 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Vincent van GoghZoomEdith vindt deze week inspiratie bij kunstenaar Van Gogh.
Leopoldsburg - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Leopoldsburg - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 

Frans Keyken overleden

Donderdag 27 april 2023
Leopoldsburg - Frans Keyken overledenGisteren is Frans Keyken overleden, de echtgenoot van Louise Cuypers. Hij was 93 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt vrijdag 5 mei (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

Maria Vandyck overleden

Donderdag 27 april 2023
Vandaag is Maria Vandyck (78) overleden. Zij woonde in Genk en was afkomstig uit Leopoldsburg.

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Leopoldsburg - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Leopoldsburg - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Minder startende bedrijven

Woensdag 26 april 2023
Leopoldsburg - Minder startende bedrijvenZoomIn maart 2023 kwamen er 540 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dit is opnieuw een daling van iets meer dan 20% t.o.v. februari, maar vooral ook een daling van 16% t.o.v. van een jaar geleden. De hoge personeels- en energiekost lijkt ook in het eerste kwartaal van 2023 voor veel onzekerheid te zorgen om een nieuwe onderneming te starten.
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Leopoldsburg - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Boerenzwaluw

Woensdag 26 april 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - BoerenzwaluwZoomEén zwaluw maakt nog geen nieuwe lente. Maar twee zwaluwen zo dicht bij elkaar, waarschijnlijk van de koude, moet toch een voorteken zijn dat de lente eindelijk kan beginnen. De boerenzwaluw is weer in het land en geef toe, wat hebben ze prachtige kleuren. (Johan Put) 

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Leopoldsburg - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: CN-Tech

Maandag 24 april 2023
Cihan Yavuz (39) uit Leopoldsburg heeft de besloten vennootschap CN-Tech opgericht met zetel aan de Atheneumstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leveren en plaatsen van zonnepanelen, opslagsystemen, warmtepompen en sanitaire toestellen.

Mankementen

Maandag 24 april 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - MankementenDe perfecte wereld bestaat niet. Hoor mij! De grote filosoof zal ook eens iets zeggen wat iedereen al weet. Al zo lang als de mens hier op deze aarde rondloopt, en onze bol als een strijd- en oorlogsarena ziet, rijgen de conflicten zich aan elkaar vast als de bolletjes tot een paternoster. Helaas is dit voor sommigen totaal geen heilige symbool dat de weg naar vrede zou moeten wijzen. Het gaat altijd over hetzelfde: “Machtspelletjes”. Wie op een wilde en niet democratische wijze aan de macht wil (…) Het hele nieuwsbericht

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Leopoldsburg - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)

Louwel verliest bij K ESK

Zondag 23 april 2023
Leopoldsburg - Louwel verliest bij K ESKEendracht Louwel is bij K ESK Leopoldsburg gaan verliezen met 3-0.

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Bogaerts overleden

Zondag 23 april 2023
Leopoldsburg - Louis Bogaerts overledenLouis Bogaerts uit Leopoldsburg, echtgenoot van Maria Gijbels, is overleden.
(° Koersel op 13 maart 1937 † Leopoldsburg op 22 april 2023) Gebedsdienst : woensdag 26 april 2023 om 18.30 uur in parochiekerk te Stal.
Begroeting: woensdag 26 april 2023 na de gebedsdienst - funerarium - Beringen-Mijn van 19.00 tot 19.30 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Daniel Caluwé overleden

Zondag 23 april 2023
Leopoldsburg - Daniel Caluwé overledenIn Beringen is gisteren Danny Caluwé overleden, de echtgenoot van Simone Bosmans. Hij was 80 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in besloten kring, gevolgd door de asverspreidng op de begraafplaats van Koersel. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Franken in Heusden-Centrum.

Diefstal in Nachtegaalstraat

Zaterdag 22 april 2023
Leopoldsburg - Diefstal in Nachtegaalstraat
Op een werf aan de Nachtegaalstraat is materiaal gestolen. De diefstal is kort voor de middag vastgesteld.

Broos en kwetsbaar

Zaterdag 22 april 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Broos en kwetsbaarZoomDe wekelijkse poëtische woorden van onze huisdichteres Edith. 
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)

Einde ramadan: Eid Mubarak

Vrijdag 21 april 2023
Leopoldsburg - Einde ramadan: Eid MubarakZoom
De moslims vieren het einde van de jaarlijkse vasten, de ramadan. Het Ramadanfeest of Eid-al-Fitr is in de volksmond ook gekend als het Suikerfeest. Het is is een weekend om familie te ontmoeten, samen te eten maar ook om te denken aan de minderbedeelden in de maatschappij door aalmoezen te geven. De mensen wensen elkaar een gezegend feest: Eid Mubarak. 
Leopoldsburg - Pleisters in de plaats van stickersZoom
Het Rode Kruis Vlaanderen stopt na zestig jaar met haar gekende stickeractie. In de plaats worden nu pleisters verkocht. De opbrengst gaan naar de lokale afdelingen. Minister-president Jambon kochtt de eerste pleister van Rode Kruis-Vlaanderen. 
De klassieke stickerverkoop van Rode Kruis-Vlaanderen is  dus niet meer. In plaats daarvan verkopen de vrijwilligers voortaan pleisters en dat tot en met donderdag 4 mei. Op het eerste gezicht lijken de pleisters wel nog op de stickers: het gaat om één groot stuk, waar je zelf kleinere pleisters kan afknippen. En met De Smurfen blijven ook de typische tekenfiguren van de partij. Je betaalt er 10 euro voor, die rechtstreeks naar jouw lokale Rode Kruisafdeling gaat. Daarmee investeren zij bijvoorbeeld in lesmateriaal voor eerstehulpopleidingen, ambulances, materiaal voor hulpposten of in hun sociaal geëngageerde activiteiten.

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Leopoldsburg - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Leopoldsburg - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Julienne Verkoyen overleden

Maandag 17 april 2023
Leopoldsburg - Julienne Verkoyen overledenGisteren is Julienne Verkoyen overleden, de echtgenote van Ludo Forier. Zij was 70 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in aula De Vloot.

Daniëlle Carmans overleden

Zondag 16 april 2023
Gisteren is Daniëlle Carmans overleden, de echtgenote van Norbert Ceustermans. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.
Leopoldsburg - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Thuisverlies voor K ESK

Zaterdag 15 april 2023
Leopoldsburg - Thuisverlies voor K ESKZoomIn Tweede Provinciale heeft K ESK Leopoldsburg met 1-3 verloren van Eendracht Mechelen a/d Maas.

Frans Balis overleden

Zaterdag 15 april 2023
Leopoldsburg - Frans Balis overledenFrans Balis uit Beverlo, weduwnaar van Lieve Claes, is overleden. (° Geraardsbergen 06/10/1932 † Genk 13/04/2023) 

Begroeting in funerarium Hulsmans-Laenen te Leopoldsburg op vrijdag 21 april 2023 van 18.30 tot 19.00 uur. 
Afscheidsplechtigheid in Aula "De Vloot", zal plaatshebben op zaterdag 22 april 2023 om 11.00 uur.

De bijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Beverlo zal in intieme kring plaatshebben.
Leopoldsburg - Win tickets voor 'Catch in the Dark'ZoomVolgende week zaterdag 22 april vindt in CC De Adelberg van Lommel de tweede editie plaats van 'Catch in the Dark', een bijzonder festival! Want de toeschouwer weet op voorhand niet welke bands zullen optreden. Maar desondanks was de eerste editie in een mum uitverkocht, en zagen de aanwezigen o.a. The Haunted Youth op het podium verschijnen. Dit jaar wordt het nóg beter, nóg straffer, belooft organisator Roland Spooren. En wij mogen vier gratis tickets wegschenken. Wil (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Kijk naar haar

Zaterdag 15 april 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Kijk naar haarZoomVandaag haalt Edith inspiratie in bloemen.

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Leopoldsburg - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Jef Geys weg bij K. ESK LeopoldsburgZoomJef Geys trekt de deur achter zich dicht bij K. ESK Leopoldsburg. Hij zal komend seizoen de kleuren va KFC Eksel verdedigen.Tim Strybosch verkast naar Paal-Tervant.

Hélène Perreman overleden

Donderdag 13 april 2023
Leopoldsburg - Hélène Perreman overledenVandaag is in Leopoldsburg Hélène Perreman overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Juul Grandjean. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Beverlo. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula DeVloot in Leopoldsburg. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Heppen.
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Vier nieuwe spelers bij K. ESK LeopoldsburgZoomAlex Thijs (Stal), Ogun Demirci (Lindelhoeven), Yavuz Yücel (THES B) en Niels Bodart (Dimpna Geel) zullen komend seizoen de kleuren van K. ESK Leopoldsburg verdedigen.

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Leopoldsburg - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Leopoldsburg - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Leopoldsburg - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom
Leopoldsburg - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Beflijster gespot

Woensdag 12 april 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - Beflijster gespotZoomVorige week heeft onze natuurfotograaf Johan Put een zeldzame trekvogel gespot, nl de Beflijster. Hij broedt in Scandinavië, Schotland, Kaukasus gebergte. Zij overwinteren in het zuiden en kunnen waargenomen in open vlaktes met enkele bomen om in te schuilen. "Drie dagen heeft hij er verbleven en daarna zijn lange tocht naar het Noorden verder gezet. In Vlaanderen wordt hij zelden gespot. Mijn waarneming was dus een echte meevaller, te meer dat hij een opvallende witte band onder zijn hals heeft".
Beflijster gespot
Zoom
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)
Kort nieuws van bij de buren
De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) mag opnieuw vijf jaar lang naar diepe aardwarmte zoeken. Dat laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weten. De Vlaamse regering keurde de verlenging van de bestaande opsporingsvergunning goed.
Het gebied waar VITO opsporingen mag uitvoeren, bevindt zich onder de Balmatt-site in de regio Mol-Dessel. Vlaams minister Demir: “Door de verlenging van de vergunning kan VITO de komende vijf jaar verdere (…) Het hele nieuwsbericht

Brand in bloembak

Maandag 10 april 2023
Leopoldsburg - Brand in bloembakGisterenavond rond 21 uur ontstond brand in een bloembak op het Hertogin Van Brabantplein. De brandweer heeft het vuur geblust.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.

Winnaars 'André Vermeulen'

Maandag 10 april 2023
Leopoldsburg - Winnaars 'André Vermeulen'ZoomHéél wat lezers mailden om kans te maken op een duo-ticket voor de lezing van André Vermeulen nu woensdag in CC De Adelberg in Lommel... Een onschuldige hand pikte er vijf uit, nl. Marc Tormans en Rudy Reijmen uit Lommel, Mieke Vaes uit Pelt, Diana Serneels uit Leopoldsburg en Eddy Driessens uit Hechtel-Eksel. Proficiat! Voor alle anderen die iets minder geluk hadden... Er zijn nog tickets beschikbaar via deze link!

(On)Zekerheden

Zondag 9 april 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - (On)ZekerhedenWitte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Pasen, er zijn nog zekerheden, zelfs voor wie ‘goddeloos’ door het leven gaat. Ik hoef hier geen deur meer in te trappen door te stellen dat de afgelopen decennia het christelijke paasei een flinke deuk heeft gekregen. Maar ik kies toch liever voor deze vredevolle benadering van het leven dan voor de oorlogsgoden die al eeuwenlang de wereldvrede teisteren. Ik hoef de publieke opinie vandaag maar één vraag te stellen wie de oorlogsgod van het (…) Het hele nieuwsbericht

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Leopoldsburg - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Druglabo's in Diest en Lommel

Zaterdag 8 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Donderdagavond 6 april 2023 is de Federale Gerechtelijke Politie Limburg met bijstand van de lokale politiezone Lommel binnengevallen in een woning aan de Acaciastraat in Lommel waar in een bijgebouw een operationeel synthetisch drugslabo werd aangetroffen, vermoedelijk voor de aanmaak van MDMA. Ook enkele garageboxen waren gevuld met materialen om synthetische drugs te vervaardigen. Ter plaatse werd een 33-jarige man gearresteerd. Het illegaal drugslabo werd ontmanteld door de (…) Het hele nieuwsbericht

Een zalig paasfeest

Zaterdag 8 april 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Een zalig paasfeestZoomEdith kleurt dit weekend haar woorden geel, in het teken van Pasen.
Leopoldsburg - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)

Fons Janssens overleden

Vrijdag 7 april 2023
Leopoldsburg - Fons Janssens overledenGisteren is Fons Janssens (77) overleden, de weduwnaar van Frieda Cools. Hij woonde in Leopoldsburg maar was afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt in beperkte familiekring plaats. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Leopoldsburg - Parket wil 6 mensen vervolgen in zaak DylstZoomHet Openbaar Ministerie wil zes mensen vervolgen in de fraudezaak rond KS Vriendenkring. De zes worden verdacht van het verduisteren van 2,5 miljoen uit de kassa van de mijnwerkersvereniging. De behandeling van de vordering op de raadkamer werd uitgesteld, omdat de advocaten van Michel Dylst en Robert C. bijkomend onderzoek vragen.
Een delegatie van De Waarheid, een groep die streeft om de waarheid te achterhalen in deze zaak, trok deze ochtend naar de raadkamer. "Dit om te (…) Het hele nieuwsbericht

Telecom Zoë Gerson faillliet

Donderdag 6 april 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van telecom Zoë Gerson uit Leopoldsburg. Schuldvorderingen moeten voor 6 mei ingediend worden.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Leopoldsburg - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Leopoldsburg - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)
Leopoldsburg - Campagne: Kraanwater, da’s gaanwaterZoomKraanwater, da’s gaanwater. Want daar kan je uren op blijven gaan. Met deze slogan wil De Watergroep, samen met alle andere Vlaamse waterbedrijven, jong en oud overtuigen om kraanwater te drinken tijdens het sporten. Kraanwater is een gezonde oplossing om je lichaam te hydrateren tijdens het sporten. Het is bovendien een voordelige en duurzame sportdrank. Kraanwater is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor je spierfuncties en bloedcirculatie. Bovendien (…) Het hele nieuwsbericht

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht

Emma Mues overleden

Woensdag 5 april 2023
Leopoldsburg - Emma Mues overledenVandaag is Emma Mues overleden, de weduwe van Ernst Pless. Zij was 99 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Fotowedstrijd in Lommel

Woensdag 5 april 2023
Leopoldsburg - Fotowedstrijd in LommelZoomDe fotowedstrijd 'Architectuur in Lommel' van Internetgazet Lommel loopt ondertussen al geruime tijd, en werd onlangs nog met één maandje verlengd. Je kan dus nog steeds je bijdrage insturen via internetgazet[!]gmail.com, en dit tot eind mei 2023. Belangrijkste is dat het om architectuur gaat op het grondgebied van Lommel, privé of openbaar. Zowel kleur als zwart-wit is toegelaten, en je mag max. 5 foto's per fotograaf insturen. En... de fotograaf zélf moét dus niet in Lommel wonen - het mág wel -,  iedereen kan meedoen! Véél succes!

Paasklokjes

Woensdag 5 april 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - PaasklokjesZoomDe lente is in het land en dat betekent dat er weer heel wat fleurige lentebloeiers opduiken in onze tuinen, waaronder de narcis. In de volksmond noemen wij deze paasbloemen of paasklokjes. Zij kunnen natuurlijk niet ontbreken met Pasen in het vooruitzicht. Hopelijk wordt Pasen even zonnig als de laatste dagen het geval was. (Johan Put)

Manuela Blanco Fueyo overleden

Dinsdag 4 april 2023
Leopoldsburg - Manuela Blanco Fueyo overledenVandaag is Manuela Blanco Fueyo overleden, de weduwe van Jesùs Miranda. Zij was 94 jaar. De bijzetting van de urne vindt in intieme kring plaats. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Leopoldsburg - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Leopoldsburg - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Rik Geenen overleden

Dinsdag 4 april 2023
Leopoldsburg - Rik Geenen overledenZondag is Rik Geenen overleden, de weduwnaar van Mia Lodewijks en de levensgezel van Lena Driessen. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Leopoldsburg - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht
In eerste provinciale mannen van het basketbal heeft Leopoldsburg met 98-47 gewonnen van Sint-Truiden B.
Leopoldsburg - Tristan Volders weg bij K ESKZoomTristan Volders zal niet langer de kleuren van K ESK Leopoldsburg verdedigen. Hij verkast naar THES B.
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)
Leopoldsburg - Kabouters en K ESK spelen gelijkIn Opglabbeek hebben Kabouters Opglabbeek en K ESK Leopoldsburg 2-2 gelijk gespeeld.

Joseph Van Santvoort overleden

Zaterdag 1 april 2023
Leopoldsburg - Joseph Van Santvoort overledenOp 31 maart is Joseph Van Santvoort overleden, de echtgenoot van Gerda Albrecht. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.
Leopoldsburg - Frans Van Craenendonck overledenOp 31 maart is in Leopoldsburg Frans Van Craenendonck overleden, de weduwnaar van Stans Geerts. Hij was 88 jaar Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Tussen regenbui en zonnestraal

Zaterdag 1 april 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Tussen regenbui en zonnestraalZoomHet wisselvallig weer van de afgelopen weken is ook onze huidichteres niet ontgaan.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen