Het overige nieuws

Veel wind en wolken

Dinsdag 31 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Veel wind en wolkenEen storing schuift over onze streken en zorgt vooral voor veel wolken en af en toe wat regen of een bui. Daarbij is de isobarische gradiënt vrij strak en dat vertaalt zich in behoorlijk wat wind. De aangevoerde lucht komt van over de oceaan en is relatief zacht bij maxima enkele graden boven de normale waarden en ook minima die ruim positief blijven in Vlaanderen.
Woensdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag af en toe een drupje regen. Er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht

Minder bouwprojecten door crisis

Dinsdag 31 januari 2023
Leopoldsburg - Minder bouwprojecten door crisisZoomDe eerste tien maanden van 2022 zijn er maar liefst 8 procent minder nieuwe residentiële gebouwen vergund ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (bron: Statbel). “De crisis speelt hier duidelijk een rol”, verklaart Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “De stijging van de bouwmateriaalprijzen, de oplopende energieprijzen en de door de oorlog gecreëerde onzekere tijden hebben er duidelijk ingehakt. Mensen zijn onzeker geworden en stellen plannen uit”. De (…) Het hele nieuwsbericht

Karina Van Goethem overleden

Dinsdag 31 januari 2023
Leopoldsburg - Karina Van Goethem overleden
Karina Van Goethem uit Beringen, weduwe van Hilaire Van Speybroeck, is overleden.
(° Wenduine 01/11/1931 † Beringen 27/01/2023)
Wegens omstandigheden zal de mogelijkheid tot laatste groet met de urne doorgaan op vrijdag 17 maart 2023 van 18.30 tot 19.00 uur, in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen te Leopoldsburg.
Het afscheid zal in intieme kring plaatshebben.
U kan steeds uw medeleven betuigen door online te condoleren.
Het Huis voor de Kunsten Limburg lanceert de wedstrijd InBeeld 2023, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Dit keer staat de prijs in het teken van het thema 'nieuwe verlangens'. Belgisch- en Nederlands-Limburgse beeldende amateurkunstenaars kunnen t/m 31 maart 2023 hun werk - ook fotografie of film - met dit thema insturen. Middels diverse voorrondes door beide provincies worden de werken geëxposeerd en door een jury geselecteerd voor de finale-expositie. Meer info
Vandaag gelezen
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica vormen een risico voor het leven in sloten en plassen. Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis komen zo vaak in het oppervlaktewater voor, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van o.m. de Universiteit Maastricht en wetenschappers.
(Trouw)

HCL-Lek bij Vynova Tessenderlo

Maandag 30 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - HCL-Lek bij Vynova Tessenderlo
FLASH 10u45: De brandweer van zone Zuid-West Limburg is opgeroepen voor een interventie met een chemische stof bij het bedrijf Vynova in Tessenderlo. Woon je in de buurt van het industriegebied Geenrode in Tessenderlo? Of ben je daar op dit moment in de buurt? Dan blijf je best binnen, houd ramen en deuren dicht en zet de ventilatie uit, ook van je wagen. "Hinder is mogelijk maar er is geen gevaar", zegt de brandweer. Je kan de omgeving best vermijden.
UPDATE 12u10: Het gaslek is gedicht. Alle voorzorgsmaatregelen worden opgeheven.

Denemarken wint WK handbal

Zondag 29 januari 2023
Leopoldsburg - Denemarken wint WK handbalDenemarken heeft het WK handbal gewonnen. In de finale in Stockholm versloegen de Denen olympisch kampioen Frankrijk met 34-29. Spanje is derde geworden, gevolgd door Zweden, Duitsland en Noorwegen. België eindigde op de 21ste plaats. Denemarken heeft nu drie keer op rij het wereldkampioenschap handbal gewonnen.

Kijk omhoog...

Zondag 29 januari 2023
Leopoldsburg - Kijk omhoog...Zoom...want er is, met wat moeite en een verrekijker, in het noorden van de sterrenhemel ter hoogte van de Kleine Beer een komeet zichtbaar, signaleert Peter D'Joos. Hij kon de komeet - C/2022 E3 (ZTF) - afgelopen nacht fotograferen. De streepjes op de foto hebben te maken met de lange belichtingstijd en de gevolgen daarvan op het beeld van de sterrenhemel. UPDATE De komeet was zowat 50.000 jaar geleden nog te zien. In die tijd bewoonden Neanderthalers Eurazië nog en zwierven zoogdieren en sabeltandkatten door het landschap. De kosmische bezoeker passeert onze planeet op een afstand van ongeveer 42,5 miljoen km.

Verlies voor K ESK

Zondag 29 januari 2023
Leopoldsburg - Verlies voor K ESKZoomIn Tweede Provinciale is K ESK Leopoldsburg bij FC Anadol gaan verliezen met 2-0.

Het wordt zachter

Zondag 29 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt zachterEen hogedrukgebied neemt de volgende dagen positie over de Atlantische Oceaan ten westen van Frankrijk. Er komt daarbij een noordwestelijke luchtstroming te staan met aanvoer van zachtere, maar onstabiele en gestoorde oceaanlucht. De temperaturen komen hoger uit, maar de neerslag kansen zijn ook relatief hoog.
Vandaag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het een graadje zachter bij 4 graden. Wolken overheersen, maar het is wel meestal droog.
Maandag verlaat een storing met (…) Het hele nieuwsbericht

Poëzieweek

Zaterdag 28 januari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - PoëzieweekZoomIn deze poëzieweek kunnen de gekleurde woorden van Edith uiteraard niet ontbreken.
Het is maar dat je 't weet
Vakbonden en werkgeversorganisaties sloten vandaag in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een cao over de fietsvergoeding. Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt uiterlijk vanaf 1 mei e.k. een vergoeding van 0,27 euro per km.
Een werknemer heeft recht op deze vergoeding voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer voor een maximale afstand van 40km per dag. Dit bedrag stijgt automatisch mee met het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag. Voor diegenen die vandaag al recht hebben op een fietsvergoeding op basis van een cao verandert er niets.
De Nationale Arbeidsraad dringt erop aan deze regeling ook door te trekken in de openbare sector voor hen die nog geen recht hebben op een fietsvergoeding.

Studenten mogen 600u/jaar werken

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Na advies van de Raad van State voorziet de Vlaamse Regering definitief in een verhoging van het aantal toegelaten uren studentenarbeid. In 2023 en 2024 kunnen studenten telkens tot 600 uur studentenarbeid presteren zonder dat deze tewerkstelling zal leiden tot een schorsing van het recht op de gezinsbijslagen. Hierdoor wordt vermeden dat de studenten die extra uren studentenarbeid presteren, door de aangepaste federale regelgeving negatieve gevolgen ondervinden in het kader van het recht op gezinsbijslagen.

Woninginbraak in Dennenstraat

Vrijdag 27 januari 2023
Leopoldsburg - Woninginbraak in DennenstraatIn een woning aan de Dennenstraat in Heppen kwamen inbrekers over de vloer. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is vanochtend vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.
Leopoldsburg - Internationale Herdenkingsdag voor de HolocaustZoom27 januari is het International Holocaust Remembrance Day, ofwel Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Leger het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau. De wereldwijde herdenking van de Holocaust op 27 januari is een nog vrij jonge traditie. De officiële beslissing over de International Holocaust Remembrance Day nemen leiders van over de hele wereld op 1 november 2005. Dat doen ze bij unanimiteit tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. (foto Hans Put)
Het is maar dat je 't weet
Limburg krijgt (voorlopig?) geen internationale school. Er zijn te weinig expatkinderen en bovendien blijkt uit een bevraging dat expats 10.000 euro inschrijvingsgeld per jaar te hoog vinden. Limburg is de enige Vlaamse provincie zonder internationale school. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM) onderzocht eind vorig jaar de haalbaarheid van een internationale basis- en middelbare school in Limburg.

5,5% meer doden in 2022

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in België voorlopig zo'n 116.500 overlijdens geregistreerd. Dat zijn ongeveer 4.000 doden meer dan het jaar ervoor, of een stijging van 3,7% ten opzichte van 2021. Ten opzichte van een ruimere referentieperiode, namelijk het gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021, dit is een stijging van 5,5%. De stijging is het meest merkbaar in het Vlaamse en Waalse Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in april, tijdens de zomer en in december werd een hoger dan gebruikelijke sterfte waargenomen. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal overlijdens in het jaar 2022, voor alle doodsoorzaken, van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
De rechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van tegelbedrijf Deniz uit Leopoldsburg. Schuldvorderingen moeten voor 25 februari ingediend worden.

Het nieuwe IJzeren Gordijn

Vrijdag 27 januari 2023
Leopoldsburg - Het nieuwe IJzeren GordijnZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Dievegge (35) wordt geinterneerd

Woensdag 25 januari 2023
Leopoldsburg - Dievegge (35) wordt geinterneerdEen 35-jarige vrouw uit Leopoldsburg wordt geinterneerd. Dat heeft de rechter in Hasselt beslist. De vrouw lijdt aan een geestestoornis. Zij pleegde meerdere diefstallen, werd in het bezit gevonden van drugs en van een luchtdrukpistool en deelde klappen uit aan een andere vrouw (PG)

Winterkou wordt traag verdreven

Woensdag 25 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Winterkou wordt traag verdrevenEen hogedrukgebied kan tijdelijk het weer in onze streken bepalen met droog weer, maar komende nacht trekt een niet erg actieve storing over onze streken. Opgelet: komende nacht gaat het licht regenen. Daarbij is er tijdelijk ijzel of natte sneeuw mogelijk.
Donderdag bevindt een storing zich over onze regio met veel wolken en lichte regen, of regen en sneeuw gemengd. Tegen de middag wordt het droger, maar mistig. Na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 4 (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Schrijf nu in voor de Geknipte Internetgazet QuizZoomInternetgazet Lommel organiseert de vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' op vrijdag 10 maart! Neem deel aan niet de grootste, maar wél de leukste quiz met een ploeg van max 6 personen, en maak kans op de hoofdprijs, een mooie glazen trofee, gemaakt in het GlazenHuis. Inschrijven kan via internetgazetquiz2023[!]telenet.be en kost slechts 20 euro per ploeg! En de volledige opbrengst van de quiz gaat naar het Goede Doel, nl. Sint Vincentius. Maak u op voor een hele portie muziek, film, actua, geschiedenis en vele andere vragen, en kom naar CC De Adelberg in Lommel op 10 maart.

Nu ook wolventaart in Limburg

Woensdag 25 januari 2023
Leopoldsburg - Nu ook wolventaart in LimburgZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Martijn Moonen overleden

Woensdag 25 januari 2023
Leopoldsburg - Martijn Moonen overledenZondag is Martijn Moonen plots overleden. Hij was 27 jaar en leerkracht aan het Sint-Michielscolllege in Leopoldsburg. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neeroeteren. Begroeting: vrijdag (20-20.45 uur) in uitvaartcentrum Bussels aan het Scholtisplein in Neeroeteren.

Limburgse mobiliteitscafés

Woensdag 25 januari 2023
Leopoldsburg - Limburgse mobiliteitscafésZoomDe vervoerregio Limburg organiseert volgende maand 5 mobiliteitscafés over de plannen om meer Limburgers op de fiets of het openbaar vervoer te krijgen. In elk café krijgen 100 Limburgers uitleg over hoe de plannen tussen nu en 2050 vorm zullen krijgen. Ze kunnen opmerkingen maken over die plannen, maar ze zullen ook stilstaan bij hun eigen mobiliteitsgedrag. Het eerste mobiliteitscafé heeft plaats in Heusden-Zolder, op 1 februari van 19.30 uur tot 22 uur in CC Muze. De andere momenten zijn 2 februari Dilsen-Stokkem, Zaal Nieuwenborg, 7 februari Diepenbeek, Universiteit, 8 februari Borgloon, Panishof Bommershoven en 15 februari Lommel, De Soeverein, telkens van 19.30 uur tot 22 uur. Inschrijven vooraf is noodzakelijk

Het Grote Vogelweekend

Woensdag 25 januari 2023
Leopoldsburg - Het Grote VogelweekendZoom
Dit weekend organiseert Natuurpunt het jaarlijkse Grote Vogelweekend. Een kwartier tellen is al genoeg om bij te dragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Vorig jaar bestond de top 3 uit: huismus, koolmees en vink. 
“Dit weekend voorspellen ze fris weer. Als je dan enkele vetbollen hangt of zaadjes strooit op de bevroren grond, dan zullen de vogels makkelijk de weg vinden naar je tuin”, voorspelt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. “Zet ook een schaaltje met vers water zodat de vogels kunnen drinken of een badje nemen. Benieuwd welke vogels zich dit weekend laten opmerken.”
Op vogelweekend.be kan je tijdens het telweekend jouw vogels in een telformulier ingeven én vind je tips hoe je de vogels herkent. Geef je resultaten door vóór zondag 29 januari middernacht. Zo worden ze meegenomen in de eerste persresultaten op maandag 30 januari. (Foto Natuurpunt)

Het leven is hard

Dinsdag 24 januari 2023
Leopoldsburg - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie heeft de Koning Boudewijnstichting (KBS) een update gegeven aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen. Een bewindvoerder wordt aangesteld in het kader van een gerechtelijke bescherming, vaak de beste manier om een familielid te helpen met beslissingen over zijn/haar financiën of over zichzelf, die hij/zij niet (meer) alleen kan nemen.
Voor de regeling van de persoonlijke zaken van (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Gezocht: durvers, dansers en acrobatenZoomWil jij samen met een groep jongeren je grenzen verleggen op het podium? Voor het project 'Beyond the Edge' worden Limburgse jongeren (m/v/x) tussen 13 en 23 jaar gezocht die bezig zijn met parkour, circus, dans, acrogym, taekwondo of andere uitdagende sporten en geen hoogtevrees hebben.
Om de juiste groep jongeren te vinden voor deze productie organiseert fABULEUS auditieworkshops. Dat zijn open workshops waaraan iedereen mag deelnemen, ook als je nog twijfelt of dit project iets (…) Het hele nieuwsbericht

En de winnaars zijn...

Dinsdag 24 januari 2023
Leopoldsburg - En de winnaars zijn...ZoomHéél wat gegadigden voor de gratis tickets voor de voorstelling/concert 'Tribute aan rock-icoon Patti Smith', nu donderdag in CC De Adelberg in Lommel. De drie die een dubbel ticket winnen zijn Marc Ramaekers (Hamont-Achel), Ronny Houben (Pelt) en Adinda Deroo (Peer). Alle anderen: volgende keer meer succes. Maar... er zijn nog tickets beschikbaar via deze link.

Godelieve Pauwels overleden

Maandag 23 januari 2023
Leopoldsburg - Godelieve Pauwels overledenGodelieve Pauwels uit Leopoldsburg, echtgenote van René Swerts, is overleden.
(° Beverlo op 26 juni 1934 † Leopoldsburg op 21 januari 2023) Begroeting: woensdag 25 januari 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring
Leopoldsburg - WK handbal: Belgen verliezen laatste matchZoomDe Red Wolves hebben hun eerste WK afgesloten met een nederlaag tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen de Belgen met 24–22. Halfweg de partij was het 14–12. In de tweede helft kwamen de Red Wolves tot twee keer toe op voorsprong maar, net als in de vorige wedstrijden, waren ze ook nu niet efficiënt genoeg. De Belgen konden op dit WK één keer winnen van Tunesië. Tegen de toplanden leden de Red Wolves telkens een logische nederlaag, maar tegen Bahrein (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Belgen verliezen laatste matchWK handbal: Belgen verliezen laatste match
Zoom

Jan Baptiste De Preter overleden

Maandag 23 januari 2023
Leopoldsburg - Jan Baptiste De Preter overledenGisteren is Jan Baptiste De Preter overleden, de weduwnaar van Ulrike Adam. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Chinees jaar van het konijn

Maandag 23 januari 2023
Leopoldsburg - Chinees jaar van het konijnZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Tribute Patti Smith

Zondag 22 januari 2023
Leopoldsburg - Tribute Patti SmithZoomNu donderdag 26 januari kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een bijzondere voorstelling/concert, nl. 'My Heart Still Hums', oftewel een ode aan rock-icoon Patti Smith. Denk aan 'Because the night' of 'Horses', en dan weet u wat te verwachten... Meer info en tickets hier. Maar... u kan ook gratis naar deze voorstelling, want we mogen drie dubbeltickets wegschenken. Mailen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Koud winterweer

Zaterdag 21 januari 2023
Leopoldsburg - Koud winterweerMorgen/zondag vriest het in de ochtend algemeen; lokaal, waar er sneeuw op de weg ligt, is het glad. Er kan bovendien ook aanvriezende mist voorkomen. De wolken blijven meestal aanwezig en later is er ook wat motsneeuw mogelijk. Er wordt evenwel niet veel sneeuw verwacht. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 2 en er staat een schrale noordoostenwind.
Maandag is er kans op hardnekkige mist. Het is wel meestal droog, maar de lage wolken kunnen wel eens de hele dag aanwezig (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkZoomOp het WK handbal hebben de Red Wolves vanavond hun wedstrijd tegen Kroatië verloren met 34–26. Halfweg de partij was het 21–13 in het voordeel van de Kroaten. Over de gehele wedstrijd ontbrak het de Belgen aan efficiëntie en dat werd afgestraft door handbalgrootmacht Kroatië.
België en Kroatië speelden de voorbije jaren regelmatig tegen elkaar. De laatste keer dateert van oktober toen de Red Wolves in het kader van de EK-kwalificatie het (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkWK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
Zoom

Nieuw: Gebroeders Claessens

Zaterdag 21 januari 2023
Jason Claessens uit Ham en Matthew Claessens uit Heppen hebben de besloten vennootschap Gebroeders Claessens opgericht met zetel aan de Dorpsstraat in Heppen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene bouwwerkzaamheden, schoonmaakwerkzaamheden en verhuur van rollend materieel.

Alle voetbalwedstrijden afgelast

Zaterdag 21 januari 2023
Leopoldsburg - Alle voetbalwedstrijden afgelastVanwege het slechte voetbalweer heeft Voetbal Vlaanderen alle wedstrijden in de provincie afgelast.
Leopoldsburg - Tips om veilig te rijden in de sneeuwZoomBij sneeuwval gebeuren er altijd meer ongevallen, meestal door onaangepast rijgedrag. Het verkeersreglement stelt dat de weggebruiker zijn rijstijl en snelheid moet aanpassen en moet kunnen stoppen in alle omstandigheden. Het verkeersinstituut VIAS geeft 10 tips om veilig te rijden in de sneeuw.

Over zingen

Zaterdag 21 januari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Over zingenZoomDe gekleurde woorden van Edith vandaag in een winters kleedje dankzij Lambert.

Op naar het 101ste autosalon

Zaterdag 21 januari 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Op naar het 101ste autosalonZoomMorgen is het de laatste dag van het autosalon. Heb jij je oog laten vallen op een nieuwe wagen? Of blik je liever nostalgisch terug op je eerste wagen?

Code geel: sneeuw en gladheid

Vrijdag 20 januari 2023
Leopoldsburg - Code geel: sneeuw en gladheidHet KMI geeft voor vandaag en vannacht code geel. Vooral in onze provincie wordt er nog sneeuw verwacht wat voor gladheid kan zorgen op onze wegen.

Sneeuwpret

Vrijdag 20 januari 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - SneeuwpretZoomHet is van alle tijden: een sneeuwballen gevecht. Heb jij nog leuke sneeuwfoto's van vroeger of nu? Laat het ons weten.
Leopoldsburg - Jef Geys weg bij K ESK LeopoldsburgZoomJef Geys verlaat K ESK Leopoldsburg. De middenvelder verkast naar eerste provincialer KFC Eksel.

Informatie voor veehouders

Donderdag 19 januari 2023
Leopoldsburg - Informatie voor veehoudersZoomOm veehouders extra te informeren over de wolven in Vlaanderen en de steun die veehouders terzake krijgen, wordt sinds deze week informatie verspreid via PlattelandsTV. Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team (WFT) leggen in een reportage uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het initiatief speelt in op de vraag voor versterkte informatie-initiatieven door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en het Wolvenoverleg. Het komende voorjaar volgen nog initiatieven, meldt de minister.
Leopoldsburg - WK handbal: België verliest van EgypteZoomDe Red Wolves hebben vanavond op het WK handbal in de wedstrijd tegen Egypte een logische nederlaag geleden: 33-28.
Jeroen De Beule opent de score voor de Belgen maar Egypte reageert meteen, legt een verschroeiend tempo op en laat geen enkele kans onbenut. Na iets meer dan vier minuten is het 6–2 voor Egypte. Yérime Sylla stuurt bij via een time-out waarna het tempo wat uit de wedstrijd gaat en de Belgen terugkomen tot 7–4. We spelen twaalf minuten wanneer de Red Wolves (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België verliest van EgypteWK handbal: België verliest van Egypte
Zoom

Irène Van Gool overleden

Donderdag 19 januari 2023
Leopoldsburg - Irène Van Gool overledenGisteren is Irène Van Gool overleden, de echtgenote van Eduard Mondelaers. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De vLoot in Leopoldsburg. Begoeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Extra verlichting aan oversteekplaatsenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de zichtbaarheid ter hoogte van oversteekplaatsen op gewestwegen verhogen. Op 49 oversteekplaatsen in Limburg installeerde AWV het afgelopen jaar LED-verlichting via asymmetrisch geplaatste galgpalen boven de oversteekplaats. Waar nodig, werden wachtzones voorzien, obstakels weggewerkt en de signalisatie verbeterd. In 2023 worden nog een 50-tal oversteekplaatsen in Limburg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - 'Anti-tekenmiddelen slecht voor het milieu'ZoomHondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze stoffen via de honden in de directe omgeving terechtkomen en een risico vormen voor het milieu, schrijft naturetoday.com. (Foto Pexels - Dominika Rosecla)

Jean-Louis Van Cleemput overleden

Woensdag 18 januari 2023
Leopoldsburg - Jean-Louis Van Cleemput overledenMaandag overleed Jean-Louis Van Cleemput. Hij was 52 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Beg
Het ministerie van Defensie gaat een uitgebreide geluidsstudie laten uitvoeren om de hinder van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen in kaart te brengen. Dat heeft minister van Landsverdediging Ludvine Dedonder (PS) geantwoord op een vraag van Kamerlid Kris Verduyckt.
Het is de bedoeling de geluidsimpact van de vluchten te voorspellen en hinder zoveel mogelijk te beperken voor de inwoners rond de vliegbases van Kleine-Brogel en Florennes, aldus de minister. Een eerste deel van de geluidsstudie werd al (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg valt veel meer onderwijzend personeel ziek uit dan in andere provincies. Dat staat in het jaarlijkse rapport over het ziekteverzuim in het onderwijs. Opvallend is ook dat er meer zieken zijn bij vrouwelijke leerkrachten, leerkrachten ouder dan 55 en bij directies.
"Het hoge ziekteverzuim van leerkrachten in Limburg kan gelinkt worden aan de grote diversiteit bij de leerlingen in sommige Limburgse gemeenten zoals Genk", zegt Yves Vannijlen van ACOD onderwijs Limburg. "Dat vraagt een grotere (…) Het hele nieuwsbericht

Fanny Curinckx overleden

Woensdag 18 januari 2023
Leopoldsburg - Fanny Curinckx overledenOp 14 januari overleed Fanny Curinckx, de echtgenote van Karel Sterckx. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Winters weer

Dinsdag 17 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Winters weerDe weerkaarten voor de volgende dagen en het weekend zien er vrij winters uit, al wordt er zeker geen zwaar winterweer verwacht. Het zijn vooral de temperaturen die winterse waarden hebben met in de nacht algemene vorst en overdag slechts een graad of 4. Er is wel kans op af en toe een bui van smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdens de nacht en in de vroege ochtend is het uitkijken voor lokale gladde wegen.
Morgen/woensdag is het droog met opklaringen in de ochtend, maar ook een aantal wolkenvelden. De (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeZoomDe Red Wolves hebben dinsdagavond een 28–30 nederlaag geleden tegen Bahrein. Na een blitzstart zakten ze volledig weg en gingen bij een 12–15 stand rusten. Later op de avond versloeg Denemarken Tunesië met 21–34, waardoor de Belgen derde eindigen in groep H en doorstoten naar de tweede ronde.
Yérime Sylla voert één wijziging door in zijn selectie. Danesi is volledig hersteld van zijn blessure en komt ten nadele van Joris Gillé in de (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeWK handbal: Red Wolves naar tweede ronde
Zoom
Leopoldsburg - 'Toontje met het varken' is nu erfgoedZoomVlaams minister van Cultuur Jan Jambon plaatst de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze jaarlijkse volksfeesten ter ere van Sint Antonius, de patroonheilige van de varkens, varkenshoeders en slagers, worden in tal van Vlaamse dorpen georganiseerd rond 17 januari. Toch is op veel plaatsen de traditie ook verdwenen. De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, (…) Het hele nieuwsbericht

Hugo Van Rompaey overleden

Dinsdag 17 januari 2023
Leopoldsburg - Hugo Van Rompaey overledenVandaag is Hugo Van Rompaey overleden, de echtgenoot van Annie Slegers. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Kijk straks naar de Red Wolves

Dinsdag 17 januari 2023
Leopoldsburg - Kijk straks naar de Red WolvesOm 17.55 uur begint de uitzending van de handbalwedstrijd België - Bahrein op het wereldkampioenschap in Denemarken. De match is rechtstreeks te bekijken op Sporza, op Canvas en via de video-app VRT Max. Ook Radio 1 is er live bij.

Iréne Verberne overleden

Dinsdag 17 januari 2023
Leopoldsburg - Iréne Verberne overledenGistren is Iréne Verberne overleden, de echtgenote van Pierre Cortens. Zij was 83 jaar en woonde in Heppen. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: zondag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.
Leopoldsburg - Limburg voorop in plaatsing laadpalenZoomIn bijna een op drie gemeenten in Vlaanderen is minder dan een kwart van de publieke laadinfrastructuur die in 2025 nodig zal zijn, al geïnstalleerd. Dat leert dataonderzoek van De Tijd naar de huidige en gewenste laadpaleninfrastructuur.
Opvallend is dat Limburgse steden en gemeenten veelal bij de voorlopers zitten. Zeven gemeenten - een zesde van het totale aantal in Limburg - hebben de behoefte voor 2025 al ingevuld. Nog eens 12 procent zit aan minstens drie vierde van de nodige laadequivalenten.
Voor de Internetgazetgemeenten zijn de cijfers als volgt (eerst de nu al geïnstalleerde laadpalen, tussen haakjes het voor 2025 gewenste aantal): Genk 220 (227), Beringen 103 (71), Houthalen-Helchteren 89 (47), Tongeren 89 (206), Pelt 54 (54), Lommel 50 (55), Oudsbergen 30 (40), Leopoldsburg 12 (83), Hamont-Achel 12 (22), Hechtel-Eksel 12 (21), Bocholt 7 (22), Heusden-Zolder 58 (51), Peer 15 (28). (Foto Hans Put)

Code geel voor sneeuw en ijs

Maandag 16 januari 2023
Leopoldsburg - Code geel voor sneeuw en ijsHet KMI waarschuwt voor sneeuwval en ijsplekken. Boven een hoogte van 400-500 m valt de neerslag geleidelijk onder de vorm van sneeuw. Tegen middernacht kan er daardoor een sneeuwlaag gevormd worden van 5 cm of lokaal wat meer. Vannacht verschijnen er opklaringen en gaat het overal vriezen. Het is opletten voor ijsplekken in het hele land.

Je eerste auto?

Maandag 16 januari 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Je eerste auto?ZoomTijdens het autosalon worden traditioneel veel auto's verkocht. Welke was uw eerste auto? Heb je nog een foto? Stuur hem naar leopoldsburg[!]internetgazet.be.

Crisis nekt verre export

Maandag 16 januari 2023
Leopoldsburg - Crisis nekt verre exportZoomGeen domein dat de oorlog in Oekraïne en de bijhorende gevolgen harder voelde dan onze Limburgse verre export. Zo daalde het aantal certificaten van oorsprong het afgelopen jaar met 17,7% in vergelijking met 2021, en dat terwijl de totale gemiddelde goederenwaarde zelfs iets hoger uitkomt dan twee jaar geleden. In de top drie van exportbestemmingen valt vaste waarde Rusland weg. “De geopolitieke onstabiele toestand heeft onvermijdelijk een impact op de internationale handel buiten de EU. De (…) Het hele nieuwsbericht

Vijf chauffeurs onder invloed

Maandag 16 januari 2023
Leopoldsburg - Vijf chauffeurs onder invloed
De politiezone Kempenland heeft het voorbije weekend vijf bestuurders onder invloed uit het verkeer geplukt: vier van hen hadden drugs gebruikt, de andere had te veel gedronken.

'F35 maakt veel te veel lawaai'

Maandag 16 januari 2023
Leopoldsburg - 'F35 maakt veel te veel lawaai'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Iconische wagens op 100ste autosalonZoom
Het 100ste Autosalon Brussel lokte afgelopen weekend al meteen veel volk, er zit duidelijk nog geen sleet op de formule van het Autosalon in Brussel. En er is dit jaar een heel gevarieerd aanbod. Wie honderdste verjaardag zegt, zegt ook feest. "Terwijl een led- en lasershow de bezoekers dagelijks zal verrassen op de gevel van het iconische Paleis 5, stellen we in de Patio vijftien emblematische auto's uit de voorbije honderd jaar tentoon. Zij werden door een panel van deskundigen geselecteerd op basis van hun populariteit of hun bijdrage aan de technologische en maatschappelijke innovatie. Deze vijftien modellen staan centraal in een klank- en lichtspel met videomapping, aangevuld met de projectie van een film over honderd jaar Autosalon van Brussel en specifieke activiteiten en animaties die door de exposanten zijn gepland".
Iconische wagens op 100ste autosalonIconische wagens op 100ste autosalonIconische wagens op 100ste autosalon
Zoom
Leopoldsburg - WK handbal: België klopt TunesiëZoomOp het WK handbal heeft België zijn eerste punten behaald. Het versloeg Tunesië met 31-29. De 31ste Belgische goal werd gescoord door Serge Spooren van Sezoens Bocholt. UPDATE De Red Wolves hebben zondagavond een historische zege geboekt. De Belgen versloegen Tunesië met 31–29 en winnen bij hun eerste deelname aan een WK hun tweede groepswedstrijd. Halfweg de partij was het 17–16 in het voordeel van de Red Wolves. In de tweede helft liepen de Belgen (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
Zoom
Leopoldsburg - Nieuwe Chinese auto's op het autosalonZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Gustaph naar Songfestival

Zondag 15 januari 2023
Showbizz
Leopoldsburg - Gustaph naar SongfestivalZoomGustaph zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival dat dit jaar in het Britse Liverpool zal gehouden worden. Afgelopen zomer stond hij nog op het podium tijdens Parkies Beverlo als zanger van de Parkiesband. Gustaph is een pseudoniem voor Stef Caers. Hij is ook gekend onder de naam Steffen. Stef Caers is docent aan de Hogeschool Gent binnen de opleiding jazz / pop en aan de pop- en rockmuziekopleiding van Hogeschool PXL in Hasselt. (foto Johan Put)
Gustaph naar Songfestival
Zoom

KRC Peer verliest van Leopoldsburg

Zaterdag 14 januari 2023
Leopoldsburg - KRC Peer verliest van LeopoldsburgIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer met 1-2 verloren van K ESK Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Zaadgoed met streekbloemen en kruidenZoomWie een weide of akker wil inzaaien met streekbloemen of -kruiden heeft nog tot 24 februari de tijd om zaadgoed te bestellen. De drie Limburgse regionale landschappen hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Bloemenakkers en bloemenweides zorgen voor een enorme biodiversiteit. De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed doen aan de nectar. Ook tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en insecten. Sommige brengen er zelfs hun jongen in groot of gaan er schuilen. (…) Het hele nieuwsbericht

Het 100ste Autosalon is gestart

Zaterdag 14 januari 2023
Leopoldsburg - Het 100ste Autosalon is gestartZoomVeel aandacht voor elektrische auto's op het 100ste Autosalon, dat vandaag van start gaat...  (Cartoon: Fobie)

100ste autosalon

Zaterdag 14 januari 2023
Leopoldsburg - 100ste autosalonZoomIn Brussel start vandaag het 100ste autosalon en dat ziet er heel anders uit dan pakweg 50 jaar geleden. De reclame toen alludeerde op de slechte toestand van de Belgische wegen...Vandaag is een heel ander vraagstuk aan de orde. Benzine, diesel, elektrisch, hybride (plug-in of zelfoplaadbaar) of gas (gecomprimeerd of vloeibaar)? Het aanbod van motorisaties is nog nooit zo ruim en verscheiden geweest. Meer dan ooit wenst het Autosalon daarom consumenten te begeleiden, te informeren en gerust te stellen bij (…) Het hele nieuwsbericht

Alles is weer opgeborgen

Zaterdag 14 januari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Alles is weer opgeborgenZoomEdith kijkt al reikhalzend uit naar de lente...
Leopoldsburg - WK handbal: België verliest van DenemarkenZoomOp het WK handbal hebben de Belgen vandaag de wedstrijd tegen Denemarken - hun eerste wedstrijd in een wereldkampioenschap - verloren met 43-28. De ruststand was 22-15. Voor de wedstrijd waren 12.000 Deense en 300 Belgische supporters komen opdagen. Denemarken werd eerder al twee keer wereldkampioen. (Foto IHF)

José Albert overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Leopoldsburg - José Albert overledenWoensdag is José Albert overleden. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Het wordt kouder

Vrijdag 13 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt kouderDe temperaturen komen na het weekend een flink stuk lager uit bij maxima rond 4 of 5 graden. Het blijft echter nog wisselvallig met buien, die stilaan een winters karakter kunnen krijgen. Op het einde van volgende week lijkt het terug wat zachter te worden. Het weekend verloopt wel nog zacht, winderig en vooral ook nat.
Vandaag zijn er opklaringen en het is overwegend droog. In de loop van de ochtend komen er meer wolken opzetten en hier en daar kan er een bui of een spat regen vallen. Er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Hele weekend alcoholcontroles

Vrijdag 13 januari 2023
Voor dit weekend heeft de politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol' op het getouw gezet. Vanaf 22 uur vanavond tot 6 uur maandagochtend mogen weggebruikers op de gemeente- en gewestwegen zich aan extra controles verwachten. De federale wegpolitie neemt de op- en afritten of parkings van de snelwegen voor haar rekening. 

6.392 baby's geboren in 2022

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In de Limburgse ziekenhuizen zijn vorig jaar 6.932 baby's geboren, 66 minder dan in 2021. Bij die baby's waren er 113 tweelingen. Het ziekenhuis in Genk telde met 2.088 het hoogste aantal geboortes. In Noorderhart in Pelt werden 900 baby's geboren, in het AZ Vesalius in Tongeren 475.

Jachtgebied in Limburg krimpt

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Jachtgebied in Limburg krimptZoomIn Limburg is zo'n 245 hectare grond niet langer jachtgebied. 108 privé-eigenaars hebben vorig jaar namelijk een aanvraag ingediend om het jachtgebied op hun eigendom te laten uitkleuren.  In Vlaanderen is ongeveer 2/3 ingekleurd als jachtgebied, veel daarvan ligt op privé-terrein. Maar niet alle eigenaars zijn daarvan op de hoogte. (Radio 2)

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen is in de eerste 9 maanden van 2022 gedaald met 7,8% tot 22.494 gebouwen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 7,1%. In het Waalse Gewest lag het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen 9,8% lager en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest registreerde een daling met 11,1%. Sinds 2007 is het aantal vergunningen voor het verbouwen van woningen over het algemeen hoger dan het aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Gemachtigde opzichters gezocht

Donderdag 12 januari 2023
Leopoldsburg - Gemachtigde opzichters gezochtZoomDe provincie Limburg organiseert dit jaar voor de twaalfde keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Al meer dan 4.000 Limburgers volgden deze opleiding.
Iedereen van minstens 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid.
Gemachtigd opzichters zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van zwakke weggebruikers. Je maakt het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, ouderen (…) Het hele nieuwsbericht

Waar haalde de pimpelmees haar naam?

Donderdag 12 januari 2023
Leopoldsburg - Waar haalde de pimpelmees haar naam?ZoomZou een pimpelmeesje zijn naam te danken hebben aan het feit dat het veel drinkt?
We hebben het even opgezocht, maar geen duidelijk antwoord gevonden. Pimpelen wordt vrijwel overal in verband gebracht met drinken en zuipen. Je zou het die vogeltjes niet nageven. Is er iemand die weet hoe het komt dat een pimpelmees pimpelmees heet?
Overigens nog iets interessants gelezen tijdens onze zoektocht: "Vanwege de goede leervaardigheid van de pimpelmees moest rond de jaren (…) Het hele nieuwsbericht

Sigarenbandje Dancing In 't Zwaantje

Donderdag 12 januari 2023
Leopoldsburg - Sigarenbandje Dancing In 't ZwaantjeZoomWie heeft er nog gedanst in Dancing In 't Zwaantje in Heppen? Heb je nog oude foto's of anekdotes? Laat het ons gerust weten!

Chinese Marsmissie op dood spoor?

Donderdag 12 januari 2023
Leopoldsburg - Chinese Marsmissie op dood spoor?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ludo Maes overleden

Donderdag 12 januari 2023
Leopoldsburg - Ludo Maes overledenDinsdag is Ludo Maes overleden, de levenspartner van Betty Boirts. Hij was 71 jaar.
(° Koersel 22/12/1951 † Leopoldsburg 10/01/2023)
Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Ferdinand Vangeel overleden

Donderdag 12 januari 2023
Maandag is Ferdinand Vangeel overleden. Hij was 75 jaar. Het afscheid op de begraafplaats van Heppen vindt plaats in intieme kring.

'Mogelijk minder insecten'

Donderdag 12 januari 2023
Puur natuur
Leopoldsburg - 'Mogelijk minder insecten'ZoomDoor het zachte winterweer van de afgelopen tijd zien we deze lente en zomer mogelijk minder insecten. Onder meer bijen, vlinders en wespen beginnen nu al te vliegen. En dat kan ze fataal worden, zeggen verschillende experts.(nu.nl)
Leopoldsburg - Marie-Thérèse Borrenberghs overledenGisteren is Marie-Thérèse Borrenberghs overleden, de echtgenote van Jean Dierckx. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin in Lommel. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Trekvogels keren (nu al) terug

Woensdag 11 januari 2023
Leopoldsburg - Trekvogels keren (nu al) terugZoom
Zouden die zich vergissen - of is de lente echt al op komst? (Foto Josh Vandijck)

Stuk van dodecaëder gevonden

Woensdag 11 januari 2023
Leopoldsburg - Stuk van dodecaëder gevondenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Code geel: regen en wind

Woensdag 11 januari 2023
Leopoldsburg - Code geel: regen en windVandaag en morgen waarschuwt het KMI met code geel voor regen en rukwinden. In de loop van volgende nacht en aanvankelijk op donderdag waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 km/u.

Kernakkoord met Engie

Woensdag 11 januari 2023
Leopoldsburg - Kernakkoord met EngieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Na het weekend gevoelig kouder

Dinsdag 10 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Na het weekend gevoelig kouderNa de doortocht van een warmtefront komen we in de warme sector terecht en gaat het kwik flink oplopen. We zijn dan wel reeds in de avondperiode. De volgende dagen blijven de temperaturen hoog, maar we krijgen ook geregeld regen of buien en het gaat vooral bij momenten erg hard waaien. Na het weekend komt de straalstroom ten zuiden van onze regio te liggen. Er wordt dan koudere lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik een flink stuk lager uitkomt.
Morgen verlaat regen in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

François Zanen overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Leopoldsburg - François Zanen overleden
Gisteren is François Zanen overleden, de echtgenoot van Alice Grondelaers. Hij was 95 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (12 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Hulsmans-Laenen.

Laat een adoptiehond niet alleen

Dinsdag 10 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Een geadopteerde hond wordt in de eerste weken na de adoptie best niet alleen gelaten. Dat blijkt uit een studie van Jana Vanhoutte aan de Hogeschool Vives. Met haar onderzoek richtte ze zich op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde voor mensen die een hond adopteerden een informatiebrochure samen om de verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen. Met haar scriptie won ze de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs, goed voor 1500 euro.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Straks verkeerswisseling op viaduct BoorsemZoomDe werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer komende nacht omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al gestart met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag.
Verkeer op de trage of rechterrijstrook richting Lummen blijft vanaf morgen tijdens de werken op de brughelft waar gewerkt wordt. Verkeer op de andere 3 rijstroken rijdt over het vernieuwde viaduct (zie afbeelding hierboven). De versmalde rijstroken, de snelheidsbeperking van 70 km/u en de tonnagebeperking op de linkerrijstrook blijven gelden. Het fietsverkeer rijdt tot het einde van de werken in twee richtingen op de zuidkant van het viaduct. Ook het fietspad aan de noordzijde wordt gerenoveerd. (Afb. AWV)

Alles op zijn kop

Dinsdag 10 januari 2023
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Alles op zijn kopOp weg naar de nieuwjaarsduik in de Paalse Plas zag ik in de berm van de toegangsweg de narcissen al in pracht en praal groeien. Het was 8 januari. Waar gaat de natuur naar toe? Alles staat op zijn kop. Bovendien zijn er nu al pollen in de lucht. We leven op weer- en natuurvlak met uitersten. Hoge temperaturen zodat je bijna geen ijsberenduik meer kunt houden. Het is als skiën op een piste die gedeeltelijk enkel uit sneeuw bestaat die uit sneeuwkanonnen wordt getoverd. Ik doe toch mijn (driekoningen)hoed af (…) Het hele nieuwsbericht

Pollenseizoen gestart

Maandag 9 januari 2023
Leopoldsburg - Pollenseizoen gestartZoomHet nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: de eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Personen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen. De gele katjes (zo wordt de bloeiwijze genoemd) van de els en vooral de hazelaar zijn al sinds december goed zichtbaar. Het lijkt erop dat de uitzonderlijk hoge temperaturen de ontwikkeling heeft versneld, waardoor het pollenseizoen heel vroeg is begonnen. Er zijn dus naar verhouding meer met stuifmeel beladen bloemen vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.
Leopoldsburg - Koningin krijgt eredoctoraat UHasseltZoomDe UHasselt bestaat 50 jaar en gaat bij deze gelegenheid een eredoctoraat uitreiken aan koningin Mathilde. “Koningin Mathilde, die in 2023 net als UHasselt haar vijftigste verjaardag viert, willen we als instelling eren voor haar sterke rol om pertinente problemen in onze samenleving aan te kaarten. Of het nu gaat om opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, mentale gezondheid of de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden," zegt rector Bernard Vanheusden. "In haar publieke rol toont (…) Het hele nieuwsbericht

Suzanne Verachten overleden

Maandag 9 januari 2023
Leopoldsburg - Suzanne Verachten overledenOp 6 januari is Suzanne Verachten overleden, de weduwe van Denis Ooms. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Eksel. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in fuinerarium Wittrs in Eksel.

Astmasymptomen door koken op gas?

Maandag 9 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Astmasymptomen door koken op gas?ZoomIn heel Europa zouden afgelopen jaar 700.000 kinderen astmatische klachten hebben gehad door het koken op gas. Dat concluderen twee Europese organisaties op basis van o.m. onderzoek van het Nederlandse instituut TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Volgens Clasp, een non-profitorganisatie rond schone energie, zou twaalf procent van het aantal huidige astmatische kinderen voorkomen kunnen worden door het gasstel uit de keuken te bannen. Ook volwassenen die al longproblemen hebben kunnen klachten ervaren door gasfornuizen. (Foto Pexels - Torsten Dettlaff)
Leopoldsburg - Dan toch brief voor vernieuwing rijbewijsZoom Wie zijn rijbewijs moet vernieuwen zal voortaan toch een brief krijgen. In het verleden kreeg je geen verwittiging dat je rijbewijs was vervallen met als resultaat dat veel chauffeurs rondrijden met een vervallen rijbewijs. Op het systeem kwam veel kritiek en minister Gilkinet heeft nu geld vrijgemaakt om toch brieven rond te sturen. Het systeem van rijbewijzen in de vorm van een 'bankkaart' werd ingevoerd in 2010 en het rijbewijs was geldig voor tien jaar. Veel rijbewijzen zijn dus aan vernieuwing toe. Voor alle veiligheid kijk je best even naar de vervaldatum van je rijbewijs voor wie er eentje kreeg in 2010, 2011 of 2012. Wie nog een papieren versie heeft moet deze tegen 2033 ten laatste vervangen.

Yvonne Boonen overleden

Maandag 9 januari 2023
Leopoldsburg - Yvonne Boonen overledenOp 6 januari is in haar woonst in Antwerpen Yvonne Boonen overleden. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Leopoldsburg. Het afscheid vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Antwerpen.
Leopoldsburg - Fietspaden in Limburg worden aangepastZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Kijk mama! Zonder handen...

Zaterdag 7 januari 2023
Leopoldsburg - Kijk mama! Zonder handen...ZoomZoiets moet astronaut Bruce McCandless II gedacht hebben toen hij onlangs volledig los van de Space Shuttle door de ruimte zweefde in zijn manned maneuvering unit, die hem in leven hield. Daarmee was hij de eerste ruimtevaarder in de geschiedenis die dat deed. Het is misschien wel de meest angstaanjagende ruimtefoto tot nu toe. Onderaan in beeld: onze Aarde. We vonden het een mooie foto om de nacht in te gaan... (Credits: NASA)

Winderig met geregeld buien

Zaterdag 7 januari 2023
Weerbericht
Leopoldsburg - Winderig met geregeld buienEen omvangrijke en krachtige depressie met kern ten noorden van Schotland is de sturende motor van het weerbeeld op korte termijn. Storingen doen geregeld onze streken aan en bij momenten staat er veel wind. De temperaturen zijn wel hoog. Alvast tot volgend weekend houdt het wisselvallige en eerder zachte weer aan. Daarna lijkt het wel droger te worden, maar ook iets kouder.
Morgen is de eerste helft van de dag droog met opklaringen. Tijdelijk zijn dat brede opklaringen. Na de middag komen er echter (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - Heusden-Zolder 0-1ZoomIn tweede provinciale B heeft K. ESK Leopoldsburg vanavond thuis met 0-1 verloren van KVV Heusden-Zolder.

Nu de maan de kilte voelt

Zaterdag 7 januari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Nu de maan de kilte voeltZoomEdith haalt deze week haar inspiratie in de maan.

Twijfelachtig testament

Vrijdag 6 januari 2023
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Twijfelachtig testamentVan de familierechtbank van Hasselt mocht een dame bezit nemen van de volledige nalatenschap van een dame die was gestorven op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis. De dame had aan de rechtbank een testament getoond, door de overledene op haar ziekbed geschreven. In dit testament was zij de enige begunstigde en de overledene had geen beschermde erfgenamen.
Maar de zuster van de overledene tekende met succes verzet aan tegen de beslissing van de familierechtbank. De begunstigde dame ging vervolgens (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstbestand in Oekraïne?

Vrijdag 6 januari 2023
Leopoldsburg - Kerstbestand in Oekraïne?Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Nieuwe Seveso-borden

Vrijdag 6 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Nieuwe Seveso-bordenZoomDe oplichtende Seveso-borden in Tessenderlo, Ham en Beringen zijn sinds 1 januari 2023 weer actief na een grondige update. Als de borden oplichten moet iedereen omkeren en de omgeving meteen verlaten. Dit geldt voor àlle weggebruikers: voertuigen, fietsers, voetgangers, ... Open nooit het raam van je voertuig en zet de ventilatie onmiddellijk af. Meer info op seveso.be

Hatsjie! Daar zijn de pollen

Donderdag 5 januari 2023
Het hooikoortsseizoen is al begonnen. Dat hebben we te danken aan het zachte weer van eind december en begin januari, waardoor de eerste elzen en hazelaars al in bloei zijn gekomen, meldt het weerplatform Meteovista. Door de regen zullen mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars nog niet veel last ondervonden hebben, maar tijdens droge periodes kunnen wel klachten ontstaan. Hatsjie!
Leopoldsburg - Lichaam van Benedictus XV bijgezet in crypteZoom"Het lichaam van de overleden paus zal in drie kisten worden gelegd: een cipreshouten kist, vervolgens een kist van zink die zal worden verzegeld en een kist van massief eikenhout."
                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Na meer dan 20 jaar heeft Proximus een einde gemaakt aan de gratis digitale telefoongids 1207.be. Op die website kon iedereen gratis telefoonnummers zoeken of nagaan wie er gebeld had. Voor dergelijke inlichtingen zal voortaan moeten betaald worden via het telefoonnummer 1207.

Nieuwe vennootschap: Yanconstruct

Woensdag 4 januari 2023
Yanco Schols (24) uit Maaseik heeft de besloten vennootschap Yanconstruct opgericht met zetel aan de Vaartstraat in Leopoldsburg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van kantoorgebouwen, huizen en appartementen, de montage van hangars, loodsen, schuren en silo's voor landbouwdeleinden en de installatie van bewakingssystemen.

Griepepidemie in ons land

Woensdag 4 januari 2023
De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames is er een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV.
“De griep is in volle opmars en de criteria van een griepepidemie zijn nu vervuld. Naast het griepvirus, (…) Het hele nieuwsbericht

Te weinig starters

Woensdag 4 januari 2023
Vandaag gehoord
"Helaas moeten we wel vaststellen dat onze provincie het laagste aantal starters registreert. En dat is alarmerend, want we hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit nodig. Vers ondernemersbloed is noodzakelijk om mee bij  te dragen aan de welvaart in Limburg. Een inhaalbeweging is daarom meer dan een must."
(Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg) 

Van den Bergh geen wereldkampioen

Dinsdag 3 januari 2023
Leopoldsburg - Van den Bergh geen wereldkampioenZoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Verboden te roken op alle perrons

Dinsdag 3 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Verboden te roken op alle perronsZoomSinds 1 januari 2023 zijn alle perrons in de Belgische spoorwegstations rookvrij, ook die in open lucht. Sinds 2004 geldt al een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei v an vorig jaar heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Het is het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Het nieuwe jaar in met Fobie !

Dinsdag 3 januari 2023
Leopoldsburg - Het nieuwe jaar in met Fobie !Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Hoe je afval correct aanbieden?

Maandag 2 januari 2023
Leopoldsburg - Hoe je afval correct aanbieden?Zoom
Veel bewoners bieden hun afval niet correct aan. Daarom nog even deze herinnering: in de papieren afvalkalender of op www.limburg.net/ afvalkalender kan je terugvinden wanneer het afval bij jou aan huis wordt opgehaald.
Zet je afval de avond voordien buiten. De ophalers starten hun ronde al om zes uur ’s ochtends.
Zet je afval in het zicht. Zorg ervoor dat de ophalers het afval goed zien. Verstop het dus niet achter een muurtje of een haag.
Afval dat niet correct is aangeboden, krijgt een rode sticker en de ophalers laten het staan. Je moet het afval dan binnenhalen, de fout corrigeren en bij een volgende ophaling opnieuw buitenzetten.
Vragen? Contacteer Limburg.net via www.limburg.net/meldingen of info[!]limburg.net.

Frans Baeyens overleden

Maandag 2 januari 2023
Leopoldsburg - Frans Baeyens overledenGisteren is Frans Baeyens overleden, de weduwnaar van Jeannine Piqueur. Hij was geboren in het Duitse Welver en werd 77 jaar. Het afscheid vindt dinsdag 10 januari (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Ongeval in Jacoletstraat

Maandag 2 januari 2023
Leopoldsburg - Ongeval in JacoletstraatIn de Jacoletstraat is een bromfietser gewond geraakt bij een botsing met een auto. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 20.40 uur.

Een omgekeerde nieuwjaarsbrief

Zondag 1 januari 2023
Het is een jaarlijkse traditie op 1 januari dat een ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat - dit jaar is dat Kathy Lindekens - haar of zijn wensen en goede voornemens aanbiedt aan de jongeren. Een omgekeerde nieuwjaarsbrief dus. Vorige jaren werden gelijkaardige nieuwjaarsbrieven voorgelezen door jeugdschrijver Marc De Bel (2020), jeugdauteur Linda Van Mieghem (2021) en acteur Warre Borgmans (2022). De nieuwjaarsbrief van Kathy vindt u hier.

Winter door Robert

Zondag 1 januari 2023
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Winter door RobertZoomRobert Leyssens bezorgde ons nog deze winterse poëtische woorden.

Gelukkig nieuwjaar!

Zondag 1 januari 2023
Uit de oude doos
Leopoldsburg - Gelukkig nieuwjaar!ZoomMet deze oude kaart wensen wij al onze lezers een een gelukkig en gezond nieuwjaar!
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen