Het overige nieuws

Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg lokt elk jaar 3 miljoen wandelaars. Dat blijkt uit een onderzoek van Visit Limburg en de drie Limburgse Regionale Landschappen. 87 % van de wandelaars komt uit Vlaanderen. Het grootste deel van de wandelaars (65%) zijn wandelaars die binnen een straal van 20 km van hun woonplaats een wandeling maken. 19 % woont op meer dan 20 km van het wandelgebied. De overigen (16%) zijn verblijfstoeristen.

Vlaanderenleestdag

Dinsdag 23 april 2024
Leopoldsburg - VlaanderenleestdagZoomVandaag, niet toevallig Wereldboekendag, vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Op die dag roept Vlaanderen iedereen op om te lezen. Tijdens de lunchpauze, op weg naar het werk of op school, bij de kapper of gewoon thuis, lezen kan je overal en altijd! Maar let toch maar wat op tijdens het werk...
Je kan misschien beginnen met Internetgazet te lezen! Tja, maar wie dit leest, leest Internetgazet natuurlijk al. Toch veel leesplezier!

Gendergerelateerd geweld

Dinsdag 23 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Of het geweld nu psychologisch, fysiek, seksueel of intimidatiegerelateerd is, en of het nu in de privésfeer, op het werk of in de openbare ruimte plaatsvindt, vrouwen worden meer blootgesteld aan geweld dan mannen . En als het gebeurt, is het vaker en ernstiger. Maar naast deze duidelijke vaststelling blijkt ook dat niet alle vrouwen in dezelfde mate aan geweld worden blootgesteld. Bepaalde profielen van vrouwen, die met heel wat sociale kwetsbaarheid te kampen hebben (met name financiële (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde huurprijzen voor een studentenkamer in Vlaanderen liggen nu overal boven de 400 euro. In Hasselt - nog altijd de duurste Vlaamse studentenstad - werd de kaap van 500 euro al gerond. Daar ligt de gemiddelde huurprijs van een kot op 516 euro.

Marc Vereecke overleden

Maandag 22 april 2024
Leopoldsburg - Marc Vereecke overledenZaterdag is Marc Vereecke overleden, de echtgenoot van Netty Vandermeulen. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in de aula.

Lea Vanhove overleden

Maandag 22 april 2024
Leopoldsburg - Lea Vanhove overledenZaterdag is Lea Vanhove overleden, de weduwe van Albert Matton. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Beringen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in aula De Vloot in Leopoldsburg.
Leopoldsburg - Houthalen VV - K.ESK Leopoldsburg 3-3In Tweede Provinciale B hebben Houthalen VV en K.ESK Leopoldsburg vanmiddag 3-3 gelijkgespeeld. Na twee minuten kwam Houthalen VV 1-0 voor via Paredis. Demirci hing de bordjes twee minuten later gelijk en drie minuten later scoorde Swolfs de 1-2. in de 58ste minuut zorgde Pellegriti voor de 2-2. Pinna maakte er in de 64ste minuut 3-2 van. Geys scoorde in de 83ste minuut de 3-3.Houthalen VV staat achtste in de stand, K. ESK Leopoldsburg laatste.

Lenteherinnering

Zondag 21 april 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - LenteherinneringZoomHet lijkt eerder herfst van lente maar met deze gekleurde woorden van Robert hopen we toch wat lentegevoel te brengen bij onze lezers.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 22,6% van de bosbomen in het bosvitaliteitsmeetnet beschadigd. Dat blijkt uit resultaten van het meetnet dat de vitaliteit of kwaliteit van de bossen in het Vlaamse Gewest opvolgt. Corsicaanse den en Zomereik waren de meest beschadigde boomsoorten in 2023, met respectievelijk 28,3% en 33,5% beschadigde bomen. Ook het aandeel beschadigde Amerikaanse eik (26,9%) en Beuk (24,5%) is hoger dan het algemeen cijfer. (Statistiek Vlaanderen)

Theresia Tips overleden

Zaterdag 20 april 2024
Leopoldsburg - Theresia Tips overledenIn Leopoldsburg is donderdag Theresia Tips overleden. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in familiekring. De asverspreiding vindt plaats op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

De lente...in de verte

Zaterdag 20 april 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - De lente...in de verteZoomEcht lenteweer is het niet maar dat weerhoudt Edith niet om haar gekleurde woorden van deze week in het teken van de lente te zetten. 

VDAB en vervoersarmoede

Vrijdag 19 april 2024
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) lanceert een proefproject met shuttlebusjes voor werkzoekenden die een opleiding willen volgen in het opleidingscentrum van Bilzen. Zo kunnen 'kwetsbare' werkzoekenden die anders moeilijk of niet over vervoer beschikken (de zogenaamde vervoersarmoede) toch een opleiding volgen. De deelnemers worden in hun woonplaats opgehaald en naar Bilzen gebracht. Acht werkzoekenden uit West-Limburg en vier uit Noord-Limburg zijn al mee in het project gestapt. Zij worden begeleid door de lokale OCMW's.
Het is maar dat je 't weet
Eind 2023 werkten 29.517 personen bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het aantal personeelsleden steeg van 2006 tot 2009 en daalde daarna tot 2014. Tussen 2014 en 2019 kwamen er opnieuw ongeveer 1.500 personeelsleden bij. Die laatste stijging was onder andere een gevolg van de zesde staatshervorming en de interne bestuurshervorming waardoor Vlaanderen nieuwe bevoegdheden kreeg en personeelsleden overkwamen van het federale en provinciale niveau. Tussen 2022 en 2023 nam het aantal personeelsleden toe met 515 personen. Niet alle personeelsleden werken voltijds.
Leopoldsburg - Campagne tegen agressie bij Limburg.netZoomVandaag op de internationale dag van de medewerker wil Limburg.net het welzijn van haar mensen onder de aandacht brengen. De afvalophalers, medewerkers in de recyclageparken en de klantendienst zijn altijd paraat, in weer en wind. Dat verdient respect maar het afgelopen jaar zag Limburg.net een stijging in het aantal gevallen van agressie tegenover afvalmedewerkers. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, delen medewerkers van Limburg.net een flyer uit in de recyclageparken met uitleg en de boodschap (…) Het hele nieuwsbericht

Even een rustpauze

Donderdag 18 april 2024
Leopoldsburg - Even een rustpauzeZoomNa de donder,  regen en hagel van afgelopen dagen, krijgen we vandaag even rust en een relatief zonnige dag. (Gust Ischen)

Wie doet nog mee?

Donderdag 18 april 2024
Leopoldsburg - Wie doet nog mee?ZoomDe Brabantse Pijl zit er op. De Waalse Pijl zit er op. Wie bleef overeind en wie doet nog mee in Luik-Bastenaken-Luik? (cartoon Fobie)

Botsing op Hechtelsesteenweg

Woensdag 17 april 2024
Leopoldsburg - Botsing op HechtelsesteenwegOp de Hechtelsesteenweg botsten vanmorgen rond 7.30 uur twee auto's. Daarbij viel één gewonde.

Wie speelt mee in 'Evita'?

Woensdag 17 april 2024
Leopoldsburg - Wie speelt mee in 'Evita'?ZoomDe Musicalvereniging 'Samaritan Musical Productions' brengt in mei 2025 (u leest het goed, mei 2025!) hun musical 'Evita'. Hiervoor wordt samengewerkt met Maarten Cox, die in de huid kruipt van kolonel Péron. De rollen van Evita en Che Guevara liggen ook zo goed als vast. Maar de vereniging zoekt nog een heleboel (al dan niet) Limburgse kinderen, mannen en vrouwen om mee te schitteren in deze prachtige musical(ervaring). Wie zich geroepen voelt: tot en met 27 april kan er nog ingeschreven worden op de audities die op 4 en 5 mei zullen plaatsvinden in Peer. Meer info via deze link
Het is maar dat je 't weet
In België is ongeveer 1 op de 3 personen (32,2%) tussen 18 en 74 jaar al het slachtoffer geweest van seksueel, fysiek of psychologisch geweld door een (ex-) intieme partner. Deze verhouding is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksueel geweld door een partner zijn bijna uitsluitend vrouwen. Ongeveer 1 op de 13 vrouwen (7,6%) is slachtoffer. Ook onder slachtoffers van fysiek geweld zijn vrouwen sterker vertegenwoordigd dan mannen. In België gaf 15% van de vrouwen aan al fysiek geweld te hebben ondergaan door een partner (tegenover 8% van de mannen). Vrouwen maken ook vaker melding van 'ernstig' fysiek geweld. Wat psychologisch geweld betreft, is het percentage slachtoffers vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen.
Leopoldsburg - Vijf jaar Anoniem Drugsmeldpunt LimburgZoomHet Anoniem Drugsmeldpunt bestaat vijf jaar. Het is een samenwerking tussen Parket Limburg, de Provincie Limburg en de politie. Burgers kunnen telefonisch of online melding maken als zij vermoeden dat er in hun buurt sprake is van een plantage of labo. Het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) volgt deze meldingen op en verstuurt ze vervolgens naar de betrokken politiedienst. Het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg werd opgestart op 17 april 2019. Naast de lancering van een telefonisch meldpunt op het (…) Het hele nieuwsbericht

Boompieper

Woensdag 17 april 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - BoompieperZoomDe boompieper leeft graag aan de rand van bossen en open plekken. Moerasachtige grond is ook een geliefd terrein, samen met heideterreinen. Rond deze tijd zit hij meestal hoog in een boom op een kaal terrein en vliegt hij recht omhoog, terwijl hij zijn typisch sissend liedje zingt. Daarna landt hij weer in een andere boom. Op een paar details na lijkt hij natuurlijk ook veel op de graspieper, maar hij is wel groter dan de graspieper. (Johan Put) 
BoompieperBoompieperBoompieper
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 2025 krijgt Limburg zijn eigen Pride-Parade in Hasselt. Het moet een evenement worden met een Pride Village, een optocht door het centrum van Hasselt en een Pride Festival. Op zaterdag 13 juli zal Hasselt helemaal in het teken staan van de regenboogvlag. De Pride is een manifestatie voor de rechten van LGBTQIA+-personen.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag de werkzaamheidsgraad bij de bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 76,8%. Dat betekent dat 76,8% van de 20- tot 64-jarigen in dat jaar arbeid verrichtte. De werkzaamheidsgraad is tussen 1999 en 2019 toegenomen van 67,9% tot 75,5%. In 2020 was er een lichte daling tot 74,7%, gevolgd door een stijging in 2021-2022 en een stabilisatie in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Tips om bij te komen in gewicht

Dinsdag 16 april 2024
Gezondheid
Leopoldsburg - Tips om bij te komen in gewichtVoor velen lijkt dit vanzelfsprekend en is vaak het omgekeerde veel moeilijker. Maar toch is het een veelvoorkomend probleem waar ik, als dietiste in het ziekenhuis, dagelijks mee te maken krijg. Dit kan door ziekte zijn, ouderdom of simpelweg door je metabolisme! Het kan een enorme opgave zijn om te eten met als doel aan te komen, wat het hele eetproces minder aangenaam kan maken.
In dit artikel geef ik enkele belangrijke tips die zouden kunnen helpen. Het basisprincipe is om zoveel mogelijk calorieën (…) Het hele nieuwsbericht

Twee woorden

Dinsdag 16 april 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Twee woordenHet leven is samen te vatten in twee woorden :”Geluk hebben.” Zelfs bij pech kan dat een positief verschil maken. Een gezondheidsdiagnose kan, ondanks de eerste onheilspellende berichten, toch nog goed uitdraaien. Alles heeft twee kanten. In welke situatie men ook verkeert, familiaal, financieel, beroepshalve, op gezondheidsvlak, er zijn vaak nog onvermoede mogelijkheden om het tij te doen keren. Ik tracht met deze woorden sommige mensen een hart onder de riem te steken en probeer er zo voor te zorgen (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Reflecties op onze Vlaamse kunstZoomGisteren presenteerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met auteurs Koenraad Jonckheere en Lien Vandenberghe en uitgeverij Hannibal Books ‘Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap’.   “Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap toont voor het eerst het resultaat van jarenlang verzamelen en onthult de diversiteit van kunst in Vlaanderen. Topstukken worden naast onbekende schatten geplaatst. Heden en verleden (…) Het hele nieuwsbericht
Het boek van de maand
Leopoldsburg - Rebecca Yarros: 'Fourth Wing' - In steen gebrandWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Fourth Wing" van Rebecca Yarros.
Fantasy lezers zullen het met mij eens zijn dat een goed gemaakte fantasy roman het perfecte middel is om de gedachten te verzetten en eens lekker door te lezen. Dit boek – dat een eerste deel is van een reeks van drie of vier – is daar een uitgelezen voorbeeld van.
Hoofdpersonage (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Doet ie het of doet ie het niet?Zoom(cartoon Fobie)

Marie-José Hendrikx overleden

Zondag 14 april 2024
Leopoldsburg - Marie-José Hendrikx overledenGisteren is Marie-José Hendrikx overleden, de weduwe van Louis Meeus. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (12 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen.
Leopoldsburg - Pandoering voor K.ESK LeopoldsburgZoomK.ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 7-2 verloren van FC Paal-Tervant. K.ESK Leopoldsburg staat laatste in de stand, FC Paal-Tervant negende.

Daar is de lente

Zaterdag 13 april 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Daar is de lenteZoomVandaag haalt Edith inspiratie in de ontluikende lente.

Meer dringende ambulanceritten

Vrijdag 12 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In tien jaar tijd is het aantal dringende ritten van ziekenwagens in Limburg met 60 procent gestegen. Ambulanciers zelf geven aan dat er heel veel onnodige ritten tussen zitten. "Mensen staan soms met een ingepakte koffer aan de deur te wachten." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nuanceert de problemen, maar komt wel met extra fondsen en hervormingen.

Pierre Schroyen overleden

Vrijdag 12 april 2024
Leopoldsburg - Pierre Schroyen overledenGisteren is Pierre Schroyen overleden, de echtgenoot van Marie-Lou Boonen. Hij was 78 jaar. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Heppen vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

De wolf in een nieuw jasje

Vrijdag 12 april 2024
Leopoldsburg - De wolf in een nieuw jasjeZoom(cartoon: Fobie)

Algemene Onderneming Sebo failliet

Donderdag 11 april 2024
De rechbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Algemene Onderneming Sebo uit Leopoldsburg. Schuldvorderingen moeten voor 10 mei ingediend worden.

Toename van het vrijwilligerswerk

Donderdag 11 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In de periode 2021-2023 is er een toename te zien van het vrijwilligerswerk in de periode 2021 tot 2023. Het percentage dat vrijwilligerswerk verricht steeg van 35% in 2021 tot bijna 40% in 2023. Het percentage dat nooit vrijwilligerswerk verricht daalt van 65,2% in 2021 tot 60,3% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Een boek over Theo Brouns

Donderdag 11 april 2024
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Een boek over Theo BrounsZoomBrouns is een typische naam van Kinrooi. Kijk maar naar minister Brouns en zijn vader, voormalig burgemeester. Ze zijn familie van Theo Brouns. Die werd in 1911 in Kessenich (nu Kinrooi) geboren. Hij was pas 34 toen hij in Hasselt terechtgesteld werd.
Bruno Indekeu heeft een boek* geschreven over de complexe Maaslander. In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging heeft Jos Bouveroux 25 jaar geleden Brouns beschreven als “een typisch product van de Vlaams-nationale beweging, die onder invloed van nazi-Duitsland tegelijk een anti-Belgische en een maatschappelijke revolutie nastreefde, in de hoop dat Vlaanderen in het Groot-Germaanse Rijk zijn eigenheid kon behouden.”
Brouns was een radicaal-Vlaamse nazaat van een middenstandsgezin en liep college in Hechtel en Maaseik. Hij promoveerde aan de universiteit van Gent en werd in 1936 advocaat aan de balie van Hasselt. Maar zijn politieke overtuiging zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij was “een complexe figuur die je niet zomaar in een korte tekst kan vatten ,” zegt Bruno Indekeu. De biografie die hij over Brouns schreef is dan ook fascinerend.

*Bruno INDEKEU, “Theo Brouns (1911-1946): Führer van Limburg of martelaar van de collaboratie?”, Leuven (eigen beheer), 2024, 131 blz., geill. met foto’s. Prijs 25 euro (verzendingskosten incl.) op rekening BE95 0638 8306 1258 van Bruno Indekeu
Nieuwe boeken
Leopoldsburg - Helder Camara - Als het leven gave wordtZoomDom Helder Camara (1909-1999) was bisschop in Brazilië. Zijn sterk profetisch profiel bleef niet onopgemerkt. Wereldwijd gaat zijn naam nog altijd over de lippen. Zijn voorkeur voor de armen liet een grote indruk na. Hij liet zijn bisschoppelijk paleis voor wat het was en nam zijn intrek in een sacristie. ‘Als ik een arme een brood geef, dan noemen ze me een heilige. Als ik vraag waarom hij arm is, noemen ze me een communist’, is een van zijn bekendste uitspraken. Hierin lezen we niet alleen zijn basisvisie, maar proeven we meteen de weerstand die hij zijn hele leven zal ervaren. Hij is een gehoorzame anarchist, wanordeling te midden van orde, vreedzame revolutionair, achterdochtige enthousiasteling, nederige leider, ernstige grappenmaker. Het verhaal van zijn leven, verteld door Eduardo Hoornaert, die jaren met hem samenwerkte, geeft een goed inzicht in wie Helder Camara was en hoe zijn opvattingen door de jaren heen sterk evolueerden. Het boek kost 29,99 euro en is een uitgave van Halewijn.
Leopoldsburg - Zakken voor tuinafval worden groenerZoomDe nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren: met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinafvalzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen.

Toon Hoogsteyns overleden

Woensdag 10 april 2024
Leopoldsburg - Toon Hoogsteyns overledenGisteren is Toon Hoogsteyns overleden, de echtgenoot van José Quintens. Hij was 89 jaar en afkomstig uit Heppen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder.

Vlinders voelen de lente

Woensdag 10 april 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Vlinders voelen de lenteZoomBegin van de lente, en het wordt al wat warmer, zoals vorig weekend. De zon schijnt langer en dan verschijnen de vlinders ook opnieuw. Vlinders hebben hun eigen tactiek om de winter goed door te komen. Ze overwinteren doorgaans verscholen als eitje, rups of pop. Pas als de temperatuur hoog genoeg is zetten ze hun ontwikkeling verder waar ze in het najaar mee gestopt zijn. Daarom ook dat ze niet allemaal tegelijk tevoorschijn komen in het voorjaar. Vlinders die we op dit moment als meeste zien zijn de citroenvlinder, gehakkelde aurelia en het oranjetipje. In nattere gebieden is de gewone bandspanner dan weer meer aanwezig. (Johan Put)
Vlinders voelen de lente
Zoom
Leopoldsburg - Zonsverduistering in New York CityZoomVrijdag werd New York City opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4.8. Vandaag konden New Yorkers genieten van een veel aangenamer natuurverschijnsel. Een zonsverduistering die bijna 90% van de zon verborg. Het weer was vrij goed met geen zware bewolking. In Manhattan kwamen New Yorkers massaal de straat op om van dit gebeuren te genieten. Brilletjes om veilig naar de zon te staren waren gratis verkrijgbaar in de lokale bibliotheken.
Om een volledige zonsverduistering te zien in de staat New York moest je ongeveer 450 km noordwaarts reizen. (Dirk Vandenberk)

Doorstart bij Van Hool

Dinsdag 9 april 2024
Leopoldsburg - Doorstart bij Van HoolZoom(Cartoon Fobie)
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Blijven haar kinderen eigenlijk ook zijn kinderen?Het aantal partners dat uit elkaar gaat neemt toe. En dus ook het aantal partners dat een nieuwe partner vindt. Vandaar ook meer gezinnen met kinderen van de voormalige partner en van de nieuwe partner. Maar ook die nieuwe relaties kunnen op de klippen lopen.
Hoe voelt het dan voor die nieuwe partner – inmiddels weer ex-partner – als de nieuwe partner – ondertussen ook ex-partner – vraagt om onderhoudsgeld voor een gemeenschappelijk kind, ermee rekening houdend dat hij of zij nu (…) Het hele nieuwsbericht

Guido Thys overleden

Zondag 7 april 2024
Leopoldsburg - Guido Thys overledenVrijdag is Guido Thys overleden, de echtgenoot van Beatrijs Fuchs. Hij was 84 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Leopoldsburg-Centrum.
Leopoldsburg - K.ESK Leopoldsburg - Anadol 1-2ZoomIn Tweede Provinciale B heeft K.ESK Leopoldsburg met 1-2 verloren van FC Anadol. Voor de thuisploeg scoorde Demirci.
Het is maar dat je 't weet
Er is een groot tekort aan kleuterleerkrachten in Limburg. Werkzoekenden kunnen zich vanaf september gratis omscholen tot kleuterleerkracht. Dat is mogelijk omdat leerkracht kleuteronderwijs officieel erkend is als knelpuntberoep. "We hebben op een week tijd al 11 aanvragen voor de opleiding gekregen", is te horen bij VDAB Limburg.

Gemeentehuis

Zaterdag 6 april 2024
Uit de oude doos
Leopoldsburg - GemeentehuisZoomHet gemeentehuis in een ver verleden.

Als vaders sterven

Zaterdag 6 april 2024
Gekleurde Woorden
Leopoldsburg - Als vaders stervenZoomEdith vindt deze week woorden van troost in het overlijden van haar vader.

Waltraut Graupner overleden

Vrijdag 5 april 2024
Leopoldsburg - Waltraut Graupner overledenVandaag is Waltraut Graupner overleden, de weduwe van Frans Jozef Van Pee. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Lüdenscheid (D). Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Eddy Van Hoecke overleden

Vrijdag 5 april 2024
Leopoldsburg - Eddy Van Hoecke overledenGisteren is Eddy Van Hoecke overleden, de weduwnaar van Magda Merckaert. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Zottegem. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

140.000 hectare bos in Vlaanderen

Donderdag 4 april 2024
Het is maar dat je 't weet
De oppervlakte bos in het Vlaamse Gewest wordt geschat op 140.279 hectare. Dat komt overeen met 10 procent van de Vlaamse grondoppervlakte. De bosoppervlakte in Vlaanderen is sinds 2000 nagenoeg constant gebleven. (Agentschap Natuur en Bos)
Het is maar dat je 't weet
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Limburg 211 bedrijven failliet verklaard. Dat is vijftien procent meer dan vorig jaar. Bouw, transport, garages en horeca domineren de faillissementen.

Op naar de finale!

Donderdag 4 april 2024
Leopoldsburg - Op naar de finale!ZoomOp paaszondag ging de halve (basket)finale door tussen de U12 van Bree en Union Leopoldsburg. De bezoekers begonnen echter verzwakt aan de wedstrijd, 3 gekwetsten/zieken. Na een moeizame, spectaculaire doch verdiende overwinning tegen Bree werd de halve finale gewonnen door Union Leopoldsburg met 62 - 64. Dus op naar de finale jongens op 18 mei 24.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Verlenging subsidies wolfwerende maatregelenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring kunnen nu ook voor (…) Het hele nieuwsbericht

Op hoop van zegen

Woensdag 3 april 2024
Leopoldsburg - Op hoop van zegenZoomDe zegen kwam vandaag al uit de hemel maar we moeten nog een paar regenzones trotseren. Zaterdag worden we, als de weermodellen niet veranderen, getrakteerd op een zalige 24°. (Gust Ischen)

Cetti's zanger

Woensdag 3 april 2024
Puur natuur
Leopoldsburg - Cetti's zangerZoom
Als je de naam Cetti's zanger hoort zou je denken: welke vogel is dat? Maar hij is aan een geweldige opmars bezig. Hij is afkomstig uit het Middellands zeegebied, maar zijn aantallen de laatste 10 jaar in onze streken zijn spectaculair gestegen, zeker omwille van de zachte winters. Je vindt hem aan de kanten waar veel water is, en vooral aan de rietkant. Nog opvallend is zijn heel luide zang. Hij schettert immers steeds zijn kort maar krachtig liedje. Hem waarnemen is niet vanzelfsprekend. Je hoort hem opeens maar voor je hem ziet is hij al weer weg...
Voor deze foto's heb ik meer dan 2 uur moeten wachten. (Johan Put)
Cetti's zanger
Zoom

Margriet Huysmans overleden

Dinsdag 2 april 2024
Leopoldsburg - Margriet Huysmans overleden
Margriet Huysmans uit Beringen, echtgenote van Lambert Reynders 'Ber Frit', medestichtster van frituur Ber Frit, is overleden.
(° 30 maart 1944 te Heppen † 1 april 2024 te Beringen)
Groeten: funerarium van Franken uitvaartzorg, Koerselsebaan 37 te Heusden-Centrum op vrijdag 5 april 2024 tussen 19 uur en 19.30 uur.
De uitvaartliturgie voor Margriet zal doorgaan in de Sint-Pietersbandenkerk Markt 6, 3580 Beringen op zaterdag 6 april 2024 om 10.30 uur. (samenkomst in de kerk vanaf 10 uur). Gevolgd door de crematie en de begraving in het urneveld op de begraafplaats van Heusden-centrum. 

Kwakkelweer

Dinsdag 2 april 2024
Leopoldsburg - KwakkelweerZoomDe start van de paasvakantie was niet meteen eentje met mooi weer. We kregen als troost wel een mooie zonsondergang. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig. Het zou wachten zijn tot het weekend voor echt mooi lenteweer. (Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Jeugdbewegingen tellen 283.000 ledenZoomDe vijf grootste jeugdbewegingen in ons land telden in 2022 iets meer dan 283.000 leden en leiding. Dat aantal neemt sinds 2010 geleidelijk aan toe. Toen waren bijna 231.000 jongeren lid.
Alles samen nam het totaal aantal leden tussen 2010 en 2022 toe met 23%. Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen blijven de grootste jeugdbewegingen, met respectievelijk 113.127 en 98.893 leden. Samen waren ze in 2022 goed voor drie kwart van het totaal. Daarna volgt de KSA met iets meer dan 37.000 leden.

Vijgen na Pasen

Maandag 1 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf. Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Ons immuunsysteem

Maandag 1 april 2024
Gezondheid
Leopoldsburg - Ons immuunsysteemHet immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het beschermen van ons lichaam tegen ziekten en infecties. Naast een gezonde levensstijl en voldoende slaap, kan voeding een belangrijke rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen:
1. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen: Vitamine C staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Huis vol rook door verwarmingsketel
Een woning aan de Bernheimlaan kwam vandaag onder de rook te zitten door de verwarmingsketel. De brandweer heeft het huis geventileerd.
Het is maar dat je 't weet
In Duitsland is met ingang van vandaag onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik legaal. Volgens de nieuwe wet mogen meerderjarigen 25 gram cannabis op zak hebben en mogen ze in hun woning drie planten voor de kweek hebben. Verder mogen er verenigingen komen voor de teelt en consumptie.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen