Eeuwenlang was het gebied dat we nu kennen als
Lommel-Kolonie een heidevlakte. Dit heidelandschap was tijdens het
Ancien Régime van economische betekenis voor de boeren van het Lommelse gehucht
Heuvel. De plek droeg toen de naam “Heuvelsche Heide”. In het midden van de negentiende eeuw werd het gebied ontdekt door de Belgische overheid. Het Kempens Kanaal werd gegraven met de bedoeling de streek te ontsluiten. Enkele jaren later werden na hard labeur 230 ha heide omgevormd tot vruchtbare vloeiweiden. De stichting van een heuse
landbouwkolonie, bestaande uit twintig boerderijen, een kerk, een pastorij en een school, volgde al snel. De ingrepen van de overheid leverden echter niet het verwachte succes op. Pas met de komst van de Overpeltse zinkfabriek leefde het gehucht wat op.
De voorbije decennia ontdekten heel wat gezinnen Lommel-Kolonie als een rustige plek om te wonen. Op vraag van Erfgoed Lommel, LEF Stadsdynamica (Tilburg) en Hilvaria Studio’s (Hilvarenbeek)
trokken twee fotografen enkele dagen door het grenslandschap van de Kolonie. Een Belgische fotograaf,
Michiel Hendryckx, en een Nederlandse fotograaf,
Paul Bogaers. Uiteraard maakten ze foto’s. Ze legden vast hoe de Kolonie de voorbije honderdvijftig jaren evolueerde van een heidelandschap naar een beschreven landschap. Elke fotograaf deed dat in de hem kenmerkende stijl. Michiel Hendryckx is fotograaf voor de krant De Standaard en bij het grote publiek bekend van prachtige tv-programma’s zoals “De bende van Wim” en “Het Bourgondisch complot”. Hij heeft een passie voor de wereld rondom hem, die hij op een geheel eigen manier registreert en documenteert. Paul Bogaers brengt als fotograaf samenhangen aan het licht waaraan we in ons dagelijkse leven vaak voorbijlopen. Associatie en suggestie zijn belangrijke elementen in zijn werk en dat niet alleen in zijn fotografisch, maar ook in zijn beeldend en literair werk. U heeft zeker al gehoord over zijn boeken “Tropenwee” en “Onderlangs”? Het gaat om romans, samengesteld met fragmenten uit bestaande boeken, waarin een magische wereld wordt opgeroepen.
Het fascinerende, leerrijke en poëtische resultaat van hun fotografische ontdekkingstocht door de Kolonie kunt u komen bekijken op de fototentoonstelling “De Kolonie” die plaats vindt in Museum De Kolonie en in Hilvaria Studio’s. Het werk van Michiel Hendryckx wordt eerst in Museum De Kolonie getoond en verhuist daarna naar Hilvaria Studio’s. De foto’s van Paul Bogaers volgen de omgekeerde weg.
Dat betekent dat de foto's van Michiel in het museum De Kolonie te zien zijn van 26 oktober tot en met 14 december; en die van Paul Bogaers van 21 december tot en met 8 februari.