Gisteren was het zover: na jaren voorbereiding en het volledig zélf in elkaar steken (samen met twee erg goeie vrienden...) van de brouwerij, kon
Timothy Vandijck eindelijk zijn eigen bier '
Slijkvisser' officieel voorstellen. Uiteraard hoorde daar ook een proevertje bij, en het mag gezegd, de tripel die hij brouwde mag er absoluut zijn.
Timothy is al jaren fanatiek bezig met bier en bierbrouwen. Al in 2000 brouwde hij ambachtelijk enkele kleine vaatjes. In 2010 volgde hij de Brouwerijschool en in 2019 produceerde hij zijn eerste échte brouwsel. Ondertussen is dit verder verfijnd, met deze tripel als resultaat. En zoals u op de foto onderaan kan zien is het initiatief ondertussen uitgegroeid tot een semiprofessionele microbrouwerij, brouwerij Vandijck. De brouwerij draagt deze naam met trots, want het is
een échte familieaangelegenheid geworden, met zijn broer die vooral de praktische zaken doet zoals de social media, zijn vader die heel wat helpende handen uitstak, en zijn echtgenote die, zoals ze zelf zei "mijn man 4 jaar (heeft) moeten missen." Op dit eigenste ogenblik rijpen er in de kelder ook nog enkele vaten van zijn bier op whiskyvaten (een goeie 800 liter), volgend jaar voorjaar klaar om gedronken te worden. Ondertussen heeft de brouwerij ook al
een eigen webstek, en ook op Facebook en Instagram zijn ze actief.
Voorlopig is het bier verkrijgbaar op fles, maar de ambitie is wél om op termijn ook bier op vaten te kunnen maken. Belangrijk ook nog om zeker te vermelden is dat Timothy ook ecologisch wil brouwen... Hij heeft speciaal zonnepanelen laten leggen én na het kookproces wordt de wort gekoeld met een platenwisselaar met een gescheiden circuit en met regenwater. Een milieubewuste brouwer dus. Van naijver is er in het Lommelse bierlandschap geen sprake, want de Vandijcks kregen heel wat goede raad van die andere Lommelse brouwer, Henk Fijneman van de 'Loemelaer'. Deze laatste is ondertussen in iedere zichzelf respecterende horecazaak verkrijgbaar, nu maar hopen dat diezelfde zaken ook de 'Slijkvisser' gaan aanbieden!
Wie zich afvraagt waar deze toch
erg speciale naam voor zijn bier vandaan komt: daar hangt een héél verhaal vast, dat je best zelf eens aan de brouwer zélf vraagt. Maar enige info daarover vind je ook al op hun website. (
Foto's Jan Buyens)