In een tweede luik van de gemeenteraadszitting kwamen de mondelinge vragen van de oppositie aan bod. Liefst 13 vragen waren er, gaande van mobiliteit, stadsfinanciën, elektriciteitsnetwerk en stroomvoorziening in Lommel, over sociale woningen - of een gebrek eraan -, vervuild Lommels straatmeubilair en Huis van de Stad tot het Offerfeest en de bibliotheek.
Als eerste nam Kris Verduyckt opnieuw het voortouw, ditmaal rond
mobiliteit in Noord-Limburg. Hij verwees naar de geplande industriële ontwikkeling van het aspergeveld in Pelt, vlakbij Lommel, en pleitte voor een
intergemeentelijk overleg over openbaar vervoer.
“Als daar een logistiek centrum komt, kunnen we dat misschien koppelen aan een vervoersknoop voor de hele regio,” stelde hij.
Zijn voorstel werd ingebracht via een motie, die onder meer opriep tot overleg met het gemeentebestuur van Pelt, de Vlaamse overheid en De Lijn.
Schepen Luc Ooms (CD&V) schaarde zich volledig achter het voorstel, maar stelde voor om de motie aan te passen om ze krachtiger en breder te maken. Hij legde de nadruk op de economische ontsluiting van Kristalpark en Nolimpark, die ook baat zouden hebben bij een betere openbaar vervoer-ontsluiting. De motie werd unaniem goedgekeurd.
Verduyckt reageerde opgetogen: “Dit is geen ideologisch dossier, dit is gezond verstand. Een vervoersknoop op die plek versterkt niet alleen Lommel, maar heel Noord-Limburg.”
Ook burgemeester Bob Nijs (CD&V) toonde zich tevreden: “We sturen hiermee een duidelijk signaal aan onze buurgemeenten en hogere overheden.”
Met zijn tweede vraag kwam Kris Verduyckt terug op het thema
bosuitbreiding in Lommel. Eerder die avond werd al stilgestaan bij de ambitie om sinds 2021 maar liefst 34.900 bomen aan te planten. Met voorlopig slechts 4.600 gerealiseerde aanplantingen, stelde Verduyckt vast dat er nog werk aan de winkel is.
Daarop riep hij het stadsbestuur op om sterker in te zetten op samenwerking met de bosgroepen zonder daarbij de bestaande samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) te willen ondermijnen.
Schepen Joris Mertens erkende de waarde van de bosgroepen, maar benadrukte dat Lommel historisch gezien vooral samenwerkt met ANB. Toch bleek uit de repliek van Mertens dat Lommel al in contact staat met de bosgroepen, onder meer via overleg op 25 maart ll. Hij gaf aan dat er permanent overleg plaatsvindt, al wees hij erop dat de stad enkel kan beslissen over haar eigen gronden.
Verduyckt benadrukte in zijn slotwoord dat zijn voorstel vooral gericht was op het verwerven van extra gronden via samenwerking met private eigenaars, over uitbreiding dus.
In een volgende vraag bracht Ersin Kemaldar (Samen Vooruit) crisisvoorbereiding onder de aandacht met een vraag over het
72-uur noodpakket. In een wereld die alsmaar vaker geconfronteerd wordt met extreme weersomstandigheden, stroomonderbrekingen en geopolitieke onzekerheid, is crisisvoorbereiding geen overbodige luxe. “Drie dagen zonder hulp – daar moet je als gezin klaar voor zijn", aldus Kemaldar.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) stelde de raad gerust: “Het 72-uur noodpakket is opgenomen in het gemeentelijk rampenplan. We werken ook via onze communicatiekanalen – website, sociale media en infobrochures – aan bewustmaking rond zelfredzaamheid.”
Toch gaf hij toe dat er nog werk aan de winkel is.
Kemaldar pleitte tot slot voor meer zichtbaarheid rond het onderwerp, bijvoorbeeld via infopunten in het Huis van de Stad of op evenementen.
Ook het
financiële beleid van de stad kwam onder het vergrootglas te liggen. Rita Philippo (Samen Vooruit) stelde kritische vragen bij de nieuwe lening van 7,5 miljoen euro, die door de meerderheid werd goedgekeurd. Philippo vroeg zich af of het verantwoord is om een extra schuldenlast aan te gaan en verwees naar eerdere leningen, het belang van transparantie en prioriteiten.
Schepen Luc Ooms (CD&V): “Deze lening past binnen de contouren van onze meerjarenplanning 2020–2025 om een reeks strategische investeringen te financieren.”
Hij was formeel: “Zonder deze middelen zouden we onze ambities moeten afbouwen. Wij investeren in de toekomst van Lommel.” Ook volgens Ooms wordt de financiële gezondheid van de stad nauwgezet bewaakt, onder andere via de jaarlijkse rapportering aan Audit Vlaanderen en de Vlaamse overheid.
De
toenemende vraag naar elektriciteit in Lommel baart gemeenteraadsleden zorgen. Zowel Jean-Jacques Melotte (Samen Vooruit) als Karel Wieërs (N-VA) uitten hun bezorgdheid over de capaciteit van het lokale elektriciteitsnet, zeker in het licht van de snelle ontwikkelingen in industrie, mobiliteit en woningbouw.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) bevestigde dat de stad zich bewust is van de toenemende druk op het net en bevestigt dat Lommel hierover al geruime tijd in overleg is met Elia en Fluvius. Volgens Nijs is de versterking van het elektriciteitsnet niet alleen een lokale, maar ook een bovenlokale opdracht.
De invoering van het
federale rookverbod op speelpleinen en in de onmiddellijke omgeving van scholen roept in veel steden vragen op over handhaving en bewustwording. In Lommel is dat niet anders. Tijdens de gemeenteraad vroeg Rina Alen (N-VA) hoe het stadsbestuur dit verbod concreet gaat afdwingen.
Schepen Katrien Cools (CD&V) antwoordde dat de stad momenteel werkt aan bijkomende signalisatie met duidelijke pictogrammen en infoborden op speelpleinen, parken en plekken waar kinderen samenkomen. Wat sancties betreft, hield Cools de deur open voor strengere maatregelen bij herhaalde overtredingen. Ze kondigde aan dat de stad het rookverbod ook zal opnemen in haar handhavingsplan en politiezone-overleg, zodat handhavers weten wanneer en hoe op te treden.
In verband met
sociale woningen verwees Karel Wieërs (N-VA) naar een krantenartikel waarin 'een socialistisch politicus uit Lommel' zich zorgen maakte over de woningnood in Vlaanderen. “Het is een structureel probleem dat niet langer genegeerd kan worden.”
Vervolgens haalde hij het zogenaamde Bindend Sociaal Objectief (BSO) aan: de Vlaamse norm die elke gemeente een minimumaantal sociale woningen oplegt. Wieërs waarschuwde dat gemeenten in de toekomst mogelijk financieel gestraft zullen worden als ze die doelstelling niet halen, "waardoor het ons serieus geld kan kosten".
Schepen Katrien Cools (CD&V) legde uit dat Lommel de in het Grond- en Pandenbeleid vermelde doelstellingen gehaald heeft, en zelfs verder gegaan is. Daarnaast zijn er nog verschillende projecten in voorbereiding.
“We hebben dus onze verplichtingen gehaald,” stelde de schepen. Ze is zich ook bewust van het feit dat de noden groot blijven, zeker door de veranderende demografie en sociale uitdagingen.
Na een felle tussenkomst van Kris Verduyckt (Samen Vooruit), die stelde dat er al 15 jaar geen sancties waren voor gemeenten die hun verplichtingen negeerden, en het bijgevolg logisch vindt dat Vlaanderen daar nu op ingrijpt, mengde ook Sofie Mertens (CD&V) zich in het debat met een pleidooi voor nuance. "We moeten de realiteit erkennen: sociale woningen neerpoten is één ding, maar het moet ook op een plek zijn met scholen, winkels en openbaar vervoer. Daar schort het soms aan.” Waar Verduyckt opnieuw fel op reageerde: "Vlaanderen moet doorpakken en gemeenten die achterblijven, effectief responsabiliseren."
Besluit: Lommel doet het goed. In de gemeenteraad klinkt geen euforie, maar waakzaamheid.
Met het Offerfeest in aantocht vroeg Karel Wieërs (N-VA) hoe de stad Lommel omgaat met
rituele slachtingen en welke maatregelen genomen worden om illegale praktijken te voorkomen. Hij pleitte voor duidelijke communicatie over wat wettelijk is toegestaan en wat niet.
Schepen Joris Mertens (CD&V) legde uit dat er in Lommel hierrond geen problemen zijn. Rituele slachtingen mogen enkel onder strikte voorwaarden in erkende slachthuizen gebeuren. In het slachthuis van Lommel mogen geen schapen geslacht worden, enkel runderen. Sinds 2017 zijn er in Lommel geen tijdelijke slachtvloeren meer. In Lommel zijn hier dus geen problemen mee.
Tijdens de gemeenteraad bracht Karel Wieërs (N-VA) zijn frustraties en vaststellingen over de witte betonnen straatblokken en de achterzijde van het Huis van de Stad op directe, maar luchtige toon naar voren. Zijn boodschap was duidelijk: de
staat van het straatbeeld en het stadspatrimonium moet beter. Het straatmeubilair zit vol groene aanslag en vuile strepen en de travertijnstenen gevel aan de achterzijde van het Huis van de Stad heeft volgens hem dringend een onderhoudsbeurt nodig.
Schepen Medard Verstraeten (CD&V) lichtte de situatie toe. Hij erkende de problematiek en benadrukte dat de stad intussen al drie weken bezig is met een grootschalige reinigingsronde van het straatmeubilair met een biologisch – of ecologisch – product op basis van enzymen. Deze methode heeft echter tijd nodig om resultaat te zien. In een volgende fase worden de meest vervuilde onderdelen manueel gereinigd met hogedrukstoom. Naast de betonnen blokken en banken worden ook straatnaamborden en infopanelen op publieke locaties aangepakt.
Wat betreft de achtergevel van het Huis van de Stad gaf schepen Verstraeten gaf toe dat deze moeilijk te onderhouden is vanwege het poreuze, grofkorrelige karakter van de natuursteen. Een offerte voor het ‘gommen’ van de steen bleek extreem duur, daarom werd intussen een proefzone aan de achterzijde besproeid met hetzelfde biologisch product dat ook voor het straatmeubilair wordt gebruikt. Het resultaat daarvan is af te wachten. Ook maakt de gevelreiniging deel uit van een ruimere patrimoniumstudie, waarin gekeken wordt naar de toekomstige aanpak van het volledige gebouw.
Ook kwam een
vermeende illegale B&B in Lommel-Kolonie ter sprake, waar volgens meldingen 28 arbeidsmigranten zouden verblijven, ondanks een vergunning voor slechts vier kamers. Raadslid Rina Alen (N-VA) stelde scherpe vragen over de overlast voor de buurt, de ware functie van het pand en de vergunningstoestand.
Volgens burgemeester Bob Nijs (CD&V) is het pand al langer onderwerp van onderzoek. De uitbating is niet in overeenstemming met de verleende toeristische vergunning, en het dossier is doorgegeven aan het parket.
Ook andere raadsleden, waaronder Karel Wieërs (N-VA) en Katrien De Ruysscher (Samen Vooruit), vroegen meer transparantie naar de buurtbewoners, die zich onvoldoende geïnformeerd voelen.
Intussen onderzoekt de stad ook andere panden, waaronder één aan de Luikersteenweg, waar gelijkaardige signalen zijn opgevangen.
De laatste inhoudelijke tussenkomst van de avond kwam er rond de
Lommelse bibliotheek, een instelling die de laatste jaren stevig evolueerde richting digitale en educatieve dienstverlening. Rina Alen (N-VA) stelde de vraag hoe de bib zich aanpast aan veranderende noden in de samenleving, en dan vooral bij jongeren, nieuwkomers en mensen met beperkte leesvaardigheid.
Ook Ersin Kemaldar (Samen Vooruit) kwam tussen en wees op het belang van een bibliotheek die meer is dan een klassieke uitleenplek.
Schepen Loucka Vreys (CD&V) bevestigde dat de bibliotheek mee is met haar tijd en volop inzet op inclusie, diversiteit en digitale toegankelijkheid. Ook wordt geïnvesteerd in activiteiten op maat van jongeren, workshops mediawijsheid en programma’s voor anderstaligen. Het aanbod wordt ook voortdurend geëvalueerd, onder andere via feedback van gebruikersgroepen en samenwerkingen met scholen en welzijnsorganisaties.