Woensdag 22 december 2010
Enkele berichten uit de gemeenteraad van gisteravond:
- De gemeenteraad keurde het OCMW-budget voor 2011 goed. Er is een tekort van 2.546.779 euro. De gemeentelijke bijdrage voor 2011 bedraagt uit 2.963.464 euro.
Bij monde van gemeenteraadslid Jan Bouly wees CD&V op de spectaculaire stijging van het aantal jongere leefloongerechtigden in 2010: er zijn er nu 37, terwijl het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar ongeveer 20 bedroeg. De OCMW-voorzitter zei te vermoeden dat het gaat om een tijdelijk fenomeen, te wijten aan de asielproblematiek.
- Zoals elk jaar bij de bespreking van de begroting werden de verschillende lokale belastingen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Aktief stemde tegen de belasting op het afhalen van restafval omdat dit volgens haar een asociale belasting is. CD&V stemde tegen de belasting op de drijfkracht van motoren omdat de beloofde eerlijker belasting t.a.v. bedrijven achterwege blijft. De belasting treft nu vooral KMO's. De burgemeester verzekerde dat er nog altijd wordt gezocht naar een nieuwe formule die dezelfde belastingopbrengst verzekert.
CD&V drong ook aan op de afschaffing van de belasting op de afgifte van administratieve stukken, omdat die overwegend betrekking heeft op basisverlening. Jaak Theuws (CD&V) wees ook nog eens op het feit dat de onroerende voorheffing ten onrechte wordt verhoogd, omdat een aantal onheilsvoorspellingen niet terecht waren.
Schepen van financiën Lavreysen wees erop dat het belastingpeil in Lommel één van de laagste van Vlaanderen is.
Ten slotte drong Staf Henderickx (Aktief) aan op een bijzondere regeling voor dienstverleners ivm retributie op het betalend parkeren.
- Het begrotingsdebat nam bijna de volledige zitting in beslag, zitting die na middernacht eindigde. Heel wat behandelde items komen ongetwijfeld nog aan bod op de Internetgazet. In dit verslag toch alvast het volgende: schepen Lavreysen kondigde aan dat Lommel in 2010 driemaal zo veel investeert als andere gemeenten. Maar hij wees er ook op dat de inkomsten ook in Lommel niet meer stijgen, terwijl de uitgaven wel stijgen. Dat heeft te maken met de dalende inkomsten uit dividenden en bedrijfswinsten (ondermeer Dexia), aldus de schepen. Volgens hem wordt de beheersing van de uitgaven dan ook een belangrijke uitdaging. Staf Henderickx (Aktief) maakte zich zorgen over de spanning tussen inkomsten en uitgaven en stelde moeite te hebben met het cadeau van 250.000 euro aan Dexia. Hij drong erop aan dat de financiële lasten worden gedragen door de breedste schouders. De forfaitaire huisvuilbelasting moet volgens hem worden afgeschaft en de belastingen op zandwinning zouden moeten worden verhoogd. Grote nieuwe bouwprojecten zijn volgens hem niet meer aangewezen.
Jaak Theuws (CD&V) betitelde de begroting 2011 als een voorzichtig werkstuk. Hij was positief over het feit dat het stadsbestuur voor een aantal investeringen leningen aanging i.p.v. “cash te betalen”. Op die manier worden de uitgaven voor de Lommelse bevolking gespreid over 20 jaar, aldus Theuws. Hij drong er ten slotte op aan dat het stadsbestuur zich ontpopt als gangmaker voor een nieuw woonbeleid dat woonkansen geeft aan Lommelaars.
Eefje Beckers (SP.a) prees het stadsbestuur omdat het met de beschikbare middelen omzichtig omgaat.
De burgemeester van zijn kant zei dat Lommel streeft naar een maximale subsidiëring van investeringen, reden waarom een aantal projecten (molen Kattenbos en de vernieuwing van de Molsekiezel) op zich hebben laten wachten. Na deze legislatuur wordt eventueel overwogen om de zandbelastingen te verhogen, en dit in samenspraak met andere gemeenten.
- Na de financiële ronde stelde elke schepen zijn beleidsdomein voor.
Zoals gisteren hier al bericht werd, gaan de grootste begrotingsinspanningen naar de wegenis- en rioleringswerken. Het gaat om 13 miljoen euro, bedrag dat zal besteed worden aan infrastructuurwerken aan Kristalpark III, vrijliggende fietspaden langs de N712, fietssuggestiestroken langs de Stadslaan... Het plein aan de Vryheyt wordt heringericht.
Naar de bouw van een nieuw asiel gaat 915.000 euro, waarvan 734.000 euro voor de provincie. De molen van Kattenbos wordt verplaatst (871.550 euro, waarvan 500.000 euro voor de Vlaamse overheid). Het masterplan rond park de Soeverein kent een begin van uitvoering.
Schepen Verduyckt toonde zich zeer tevreden over het feit dat het EK judo voor -20 jarigen in Lommel zal plaatsvinden.
In een reactie zei Jan Bouly (CD&V) te betreuren dat de beleidsnota in cruciale beleidsdomeinen, nl. wonen en mobiliteit, vaag is. Hij verwees in zijn interpellatie ook naar de ingebrekestelling van het communicatiebureau CIBE (zie eerder bericht). Schepen Verduyckt besloot dat het stadsbestuur zeer veel had gedaan aan communicatie en overleg.
Bouly vroeg ook aandacht voor een interne nota van het stadsbestuur over Balendijk-West. In die nota drukken de buurtwerkers die daar actief zijn hun bekommernis uit over het feit dat de wijk steeds meer bewoners van allochtone origine kent en dat vooral het aantal allochtone jongeren onder de tien jaar heel belangrijk is (121 kinderen onder de tien jaar van Turkse origine en 17 van Belgische origine). Dit betekent, aldus de interne nota, dat we binnen enkele jaren een enorm groot aandeel pubers van Turkse origine in de wijk Balendijk-West hebben. Bouly zei dat de wijk zeker niet mag worden gestigmatiseerd, doch dat er aandacht moet zijn voor de wens van de buurtwerkers om zich verder te verdiepen in thema's die de komende jaren aan belang zullen winnen: jeugdwerking, tewerkstelling van allochtone jongeren, ... Schepen Vanwelsenaers zei te betreuren dat de wijk in een negatief daglicht werd geplaatst.
Schepen Caerts gaf een opsomming van inspanningen die het stadsbestuur deed om woongelegenheid te scheppen in Lommel, samen met sociale huurmaatschappijen. Maar, aldus de schepen, de relatief hoge grondprijs in Lommel maakt het moeilijk om een echt doelgroepenbeleid te ontwikkelen.
- De gemeenteraad keurde een subsidiereglement goed voor de scheiding van afval- en hemelwater op privé-domein. Jaak Theuws (CD&V) vond dit bedrag te weinig. De burgemeester wees er echter op dat deze subsidie kan worden gecombineerd met de subsidie voor de aanleg van een hemelwaterput met pompinstallatie en ook met de subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening. Aldus kan een subsidie van 900 euro worden bekomen. Ook zou de definitieve som van de subsidie vastgelegd worden als de “ontkoppelingsdeskundige” zijn dossier heeft opgesteld.
- De kelder van het Raadhuis op het dorpsplein wordt heringericht als tentoonstellingsruimte voor kunstwerken (21.305 euro). Nancy Bleys (CD&V) vroeg het stadsbestuur ook na te denken over een nieuw globaal concept voor die kelder.
- Tot slot kwamen de sneeuw- en ijsperikelen in het Lommelse straatbeeld nog eens aan bod. Schepen Kuijken wees op de grote inzet van het stadspersoneel, het feit dat de hoofdwegen veilig waren. Fietspaden kunnen volgens hem nog beter. Er was alleszins genoeg zout, aldus de schepen.
Namens CD&V wees Jan Bouly er op dat zijn fractie al drie maal had aangedrongen op de inzet van loonwerkers om het stadspersoneel te ondersteunen bij het sneeuwruimen tijdens piekmomenten. Op die manier kunnen alle buurten bereikbaar blijven, want niet alleen de hoofdwegen zijn belangrijk.