Woensdag 25 augustus 2010
De milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag 22 gemeenten uit de
Noorderkempen - waaronder Lommel, Balen, Mol en Geel - geïnformeerd dat ze volgens het voorliggende afvalplan van de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) in aanmerking komen als locatie voor een ondergrondse bergingsplaats voor hoogradioactief afval. Volgens de milieuorganisatie voldoet enkel deze streek aan de geologische kenmerken die NIRAS vooropstelt in haar voorstel voor ondergrondse berging van hoogradioactief en langlevend nucleair afval.
Nog volgens Greenpeace hoopt NIRAS dat de federale regering eind 2010 een principebeslissing neemt over de berging van hoogradioactief afval die de lijnen zal uitzetten voor de komende decennia.
"Met dit plan vraagt NIRAS om goedkeuring te verlenen aan een methode die oncontroleerbare en dus onaanvaardbare risico's inhoudt", zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. "Dit soort afval blijft honderdduizenden jaren gevaarlijk en radioactief. Het vereist een permanente opvolging en mag zeker niet onomkeerbaar tweehonderd meter diep geborgen worden. Als er in de toekomst een oplossing zou komen om radioactiviteit definitief te neutraliseren, kan het begraven afval niet meer behandeld worden." Greenpeace België roept burgers en overheden op om bezwaar in te dienen tegen dit gevaarlijke scenario en eist dat het plan gekoppeld wordt aan de sluiting van de kerncentrales. "Het zijn de kerncentrales die het overgrote deel van dit problematische hoogradioactieve afval produceren", aldus de vereniging.
Het afvalplan van NIRAS ligt nog tot 6 september open voor publieke consultatie.
NIRAS nuanceert de uitspraken van Greenpeace. "Wij hebben als experts ter zake een plan opgemaakt dat alle alternatieven voor nucleair afvalbeheer op lange termijn belicht. Daartoe behoort ook de diep ondergrondse opslag", zegt woordvoerder Sigrid Eeckhout. "Het is aan de federale regering om te beslissen welke weg ze uitwil. Daarom vragen we een principebeslissing rond de toekomstige berging van nucleair afval en duidelijkheid over welke manier van opslag we in de toekomst zullen hanteren."
Eeckhout ontkent ook de beweringen van Greenpeace dat ondergronds bewaard
afval oncontroleerbaar is. "Dat afval is binnen een bepaalde termijn wel degelijk controleerbaar en kan ook worden heropgegraven." Tot slot benadrukt NIRAS ook dat, indien de regering kiest voor diep ondergrondse opslag, ze nog lang geen exacte locatie in gedachten heeft. "Ons plan is louter een opsomming van de verschillende methoden."