Davidsfonds Lommel organiseerde op dinsdag 2 december een boeiende en druk bijgewoonde avond met niemand minder dan Jan Tournier, de 44-jarige Lommelse sterrenchef van Restaurant Cuchara. In de warme setting van zijn eigen zaak nam Jan de aanwezigen mee door zijn opmerkelijke levensloop – een parcours dat langs koorknaap, speelvogel en zelfs bouwer van judomatten uiteindelijk leidde naar culinaire wereldfaam.
Hoewel hij als leerling in de koksschool van Geel eerder onopvallend was, legde Jan tijdens stages bij topchefs de basis voor zijn eigen signatuur. Als echte selfmade man bleef hij experimenteren en groeien. In 2009 transformeerde hij broodjesbar
Het Lepeltje tot een volwaardig restaurant. Vier jaar later werd die inzet beloond met een
eerste Michelinster.
“Ik was niet eens aanwezig op de uitreiking, ik lag gewoon in bed toen ik gebeld werd,” vertelde hij lachend.
In 2019 volgde een tweede ster, een moment dat hij dit keer wél bewust beleefde. “Een van de mooiste dagen uit mijn leven,” aldus Tournier.
“Maar zo’n erkenning brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Je wil dat niveau vasthouden en, als het kan, nog verder verbeteren.”
Met zijn vierkoppig team lukt dat wonderwel: Cuchara blijft jaar na jaar een vaste waarde binnen de Belgische gastronomie. En daar is heel Lommel terecht trots op.
De deelnemers aan de gespreksavond kregen niet alleen een inkijk in het leven en de filosofie van de chef, maar werden ook culinair verwend met een subtiel tweesterren-hapje en een glas heerlijke wijn.
De meer dan vijftig aanwezigen gingen dan ook huiswaarts met een warm gevoel en veel bewondering voor deze gedreven Lommelaar.