• Met 26 agendapunten van de meerderheid leek het gisteravond een historisch korte gemeenteraad te worden. Dat was echter buiten de oppositie gerekend die de agendapunten bijna verdubbelde tot 44. Ook een aantal inwoners van Lommel maakte gebruik van het spreekrecht, zodat het een erg gevulde gemeenteraad was.
• Bij aanvang van de zitting vroeg het buurtcomité Adelbergpark aandacht voor de overlastproblemen in het Adelbergpark. Verkeers- en parkeerproblemen, rondhangende jongeren, druggebruik en vandalisme teisteren de buurt, die aangekondigd werd als een autoluw woon- en winkelerf. Al sinds 1999 dringen de buurtbewoners aan op een oplossing. Maatregelen als de omvorming van de noodparking in een goed verlichte, groene parking, het herstel van het parkeerverbod langs de stoepranden, camerabewaking van het Astridpark en de parking, duidelijk aangeduide busparking en beperking tot plaatselijk verkeer zouden volgens het buurtcomité de overlastproblemen oplossen. De burgemeester beloofde de voorstellen te bekijken.
• Ook verenigingen kunnen voortaan voor hun activiteiten de ontmoetingsruimte op het Michiel Jansplein huren via het Cultureel Centrum. De gemeenteraad keurde hiervoor een reglement goed tussen de Stad Lommel en de verhuurder, het Kempisch Tehuis.
• Aan de gemeenteraadsleden werd het beleidsplan kinderopvang 2008-2013 voorgesteld. In Lommel is er veel kinderopvang en werken alle actoren goed samen om problemen bij kinderopvang op te vangen, aldus Walter Cremers (SP.A). Volgens Jos Maes (CD&V) moet het stadsbestuur actief bijdragen om de voor- en naschoolse opvang in de scholen financieel te ondersteunen en op elkaar af te stemmen.
• De samenstelling van de nieuwe GECORO (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) werd aan de gemeenteraad voorgelegd . Naast 9 vertegenwoordigers van de voornaamste belangengroepen en evenveel plaatsvervangers bestaat de GECORO uit 11 deskundigen, onder wie 5 plaatsvervangers die door de gemeenteraad worden aangeduid. De deskundigen werden via verschillende kanalen aangezocht om zich kandidaat te stellen, aldus Veronique Caerts (VLD). Lommelse kandidaten genoten de voorkeur. Op de vraag van Nancy Bleys (CD&V) of de werking van de GECORO wel gegarandeerd kan worden als 6 van de 11 deskundigen werken of werkten voor hetzelfde Lommels Architectenbureau, antwoordde de schepen bevestigend. Het nieuwe huishoudelijke reglement van de GECORO zal een regeling tegen belangenvermenging voorzien, zei ze.
• Heel wat commotie is er rond een dossier waarin een Lommelaar niet tijdig heeft gebouwd op een grond die hij kocht van de stad. De stad eist nu 31.730 € als boete. Uit het dossier bleek evenwel dat de stad de Lommelaar pas vier jaar na het verstrijken van de termijn om te bouwen in gebreke stelde, om dan met terugwerkende kracht een boete te eisen in overeenstemming met het aantal jaren overschrijding. Zowel Staf Henderickx (Aktief) als Staf Nijs (CD&V) zijn van oordeel dat het stadsbestuur nalatig is geweest door de kopers niet tijdig in gebreke te stellen. Jan Bouly (CD&V) vroeg om overleg tussen meerderheid en oppositie om een oplossing te zoeken voor Lommelaren die nu plots in een gelijkaardige situatie terechtkomen. Het schepencollege ging hier niet op in en de boete werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.
• In de OCMW-raad neemt Jos Aerts (CD&V) ontslag. Hij wordt opgevolgd door Heidi Van Hooff (CD&V) van Kolonie.
• Het dossier van de uitbreiding van het motorcrosscentrum met een rallycircuit sleept al 7 jaar aan, aldus Peter Luykx (N-VA). Gedurende al die tijd heeft de VZW Stedelijke Motorcrosscentrum haar ongerustheid geuit over de mogelijkheid dat de uitbreiding de activiteiten van de motorcross zal beperken. De N-VA kant zich tegen de komst van het rallycircuit. Wij zullen de komst van het rallycircuit enkel steunen indien dit de motorcrossers niet beperkt, aldus schepen Walter Cremers (SP.A).
• Meerderheid en oppositie waren het erover eens dat, ondanks alle inspanningen van de stadsdiensten, de staat van de wegen en fietspaden na de recente sneeuwval zeer te wensen overliet. Schepen Rina Ven (SP.A) wist te vertellen dat de diensten de problemen hebben geanalyseerd en aan een nieuw draaiboek werken om die in de toekomst te voorkomen. Staf Nijs (CD&V) stelde het stadsbestuur voor om samen te werken met particulieren en loonwerkers om bij uitzonderlijke sneeuwval de fietspaden en wegen te ruimen, zoals in omliggende gemeenten gebeurt. Bovendien moet aan de schoolomgeving en fietspaden prioriteit worden gegeven, aldus Peter Luykx (N-VA) en Staf Henderickx (Aktief).
• UPDATE Nog dit: er komt blijkbaar geen extra gemeenteraadslid voor de SP.A. De nieuwe OCMW-voorzitter, Jean Lavreysen, nam gisteravond plaats bij het schepencollege, maar nam geen ontslag als gemeenteraadslid. Hij blijft dus én lid van het schepencollege, én OCMW-voorzitter én gemeenteraadslid.