Wist je dat Vlaanderen maar liefst 387 wekelijkse markten telt, verspreid over 247 gemeenten, waaronder Lommel? Van bruisende stadspleinen tot gezellige dorpspleinen: markten brengen sfeer, ambacht en lokaal talent samen.
Daarom zetten de vijf Vlaamse provincies, met steun van VLAIO, in april de wekelijkse markten in de kijker via de campagne Maand van de Markt. Ook wij van Internetgazet Lommel dragen ons steentje bij en brengen het verhaal van enkele Lommelse marktkramers.
Vandaag stellen we Anke Cuypers en haar vader Mon voor. Vader en dochter delen hun passie voor de markt: “We hebben van onze hobby ons beroep kunnen maken – zalig toch?”
Wie op woensdag over de markt in Lommel wandelt, heeft een grote kans om zowel Anke Cuypers als haar papa Mon tegen het lijf te lopen. Om de twee weken wisselen ze elkaar af op dezelfde standplaats, en één keer per week staan ze zelfs zij aan zij. Anke verkoopt
handtassen, haar vader – in de volksmond beter bekend als '
Mon van de potten en pannen' – biedt er een indrukwekkend
assortiment huishoudartikelen aan.
Mon Cuypers
(foto boven) is een vaste waarde op de markten in de regio. Al veertig jaar lang verkoopt hij alles van leder- en meubelpoets tot hoofdkussens, en vooral een uitgebreid gamma aan kookgerei: van braadpannen tot wokpannen, pannenkoekenpannen en klassieke kookpotten. “Voor een pan groot of klein, moet je bij Mon zijn,” klinkt het vaak onder zijn vaste klanten.
De liefde voor het leven als marktkramer gaf Mon van jongs af aan door aan zijn dochter Anke
(foto 1 onder). “Ik ging als kind al mee in het weekend en in de vakanties om hem te helpen,” vertelt ze. “Toen ik oud genoeg was voor een studentenjob, kreeg ik zelfs een stukje van zijn kraam. Ik verkocht toen aardappelmesjes. Zo ben ik er beetje bij beetje ingerold.”
Inmiddels heeft Anke al 23 jaar haar eigen handtassenkraam. Met haar stijlvolle collectie brengt ze
kleur in het straatbeeld. Niet alleen in Lommel trouwens, want ze staat wekelijks op maar liefst negen verschillende markten. “Ik vind het leuk om klanten te helpen bij het vinden van de perfecte tas voor elke outfit,” zegt ze. “Mijn populairste producten zijn de cross-over tasjes, maar ik bied ook seizoensgebonden modellen aan.”
Voor Anke is het
sociale aspect van haar werk onbetaalbaar. “De contacten met mensen zijn het mooiste aan dit beroep. Ik heb veel trouwe klanten die al jaren bij mij komen. En als ze tevreden zijn, brengen ze vaak vriendinnen mee. Mond-tot-mondreclame is nog altijd het krachtigst.”
Hoewel haar vader intussen officieel met pensioen is, blijft hij actief. “Papa doet nog graag een paar markten per week,” zegt Anke. “Het sociaal contact houdt hem jong. En op dagen dat hij zelf geen markt heeft, helpt hij mij in mijn kraam. Vroeger hielp ik hem, nu is het andersom. Dat vind ik echt mooi.”
Samen rijden ze vaak naar jaarmarkten en gaan ze wekelijks tasjes inkopen – momenten die Anke koestert. “We hebben van onze hobby ons beroep kunnen maken. Dat is op zich al fantastisch, maar het is nog zoveel leuker omdat we het samen doen.”
Toch blijft het beroep van marktkramer een
uitdaging. “Elke dag opnieuw alles aantrekkelijk presenteren, ongeacht het weer – dat vergt veel inzet,” aldus Anke. “Maar sinds corona merk ik dat mensen weer vaker naar de markt komen. Dat is een mooie evolutie.”
Wat de toekomst betreft, hoopt Anke haar vertrouwde plek op de Lommelse markt nog lang te kunnen behouden. “Markten brengen leven in de stad. Je vindt ze in heel wat landen, en ik hoop dat ze blijven bestaan. Want voor veel mensen zijn het echte ontmoetingsplaatsen.”