Woensdag 23 februari 2011
Nog enkele korte berichten uit de gemeenteraadszitting van gisteravond:
* Ten overstaan van de gehele gemeenteraad werden de eretekens van het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid uitgereikt. De laureaten worden geselecteerd op basis van hun vakbekwaamheid. Pieter Pennemans werd gelauwerd als kadet in de sector defensie. Rico Arizo, Manuel Blanco-Cumpledo, Lucien en Patrick Jansen ontvingen elk uit handen van burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) de zilveren erepenning in de sector bouw.
* Mobiliteit was het hoofdthema op de gemeenteraad. Niet alleen lag de definitieve vaststelling van het gemeentelijk mobiliteitsplan aan de gemeenteraad voor, ook werd gevraagd het contract te verlengen van het communicatiebureau dat het verkeerskwaliteitsbeleidsplan begeleidt, de goedkeuring van de aanleg van fietssuggestiestroken op de stadslaan en de goedkeuring voor de aanstelling van een ontwerper voor de herinrichting van de stadslaan;
* Bij de sneltoets in 2007 bleek dat het stedelijk mobiliteitsplan aan vervanging toe was, lichtte schepen Kris Verduyckt (sp.a) toe. Na de voorlopige vaststelling op de gemeenteraad van november 2010 werd het plan voorgelegd aan de Provinciale Auditcommissie, die het goedkeurde onder voorwaarden. Op basis van dit plan zal de gemeente verder werken aan de belangrijkste items, zoals het oprichten van een werkgroep trage wegen, een snelheidsbeleid, de omleidingsweg Kattenbos en alles rond het centrumgebeuren. Buiten de opmerkingen die we reeds gemaakt hebben bij de voorlopige goedkeuring, de te drastische verandering van het verkeersplan in het centrum, het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen, het ontbreken van een goede ontsluiting van het park De Soeverein en de schoolcampus (Wico), zijn er nog andere plannen opgenomen in het definitieve mobiliteitsplan die verontrustend zijn, aldus Jan Bouly (CD&V). Het plan voorziet immers dat op termijn de Kerkstraat en het Dorp fietsvrij worden gemaakt omdat het flaneergedrag van het winkelgebeuren strijdig is met fietsverkeer, vervolgde hij (zie ons eerder bericht vandaag). Daarnaast wordt nu een nieuwe lokale route Plantaanstraat-Slinkerstraat-Heidestraat (type 2) ingericht. Deze route zal het centrum moeten ontlasten vanuit Lutlommel, Barrier en Kolonie naar het noordoosten. Ter vergelijking: ook de Norbert Neeckxlaan, de Stationsstraat en de Molsekiezel zijn een lokale route type 2. Deze straten zijn echter helemaal niet geschikt voor dit verkeer, stelde Jos Maes (CD&V). De nieuwe route is gelegen langs woonstraten in de kern van Heide-Heuvel, met veel zijstraten; zij passeert 2 basisscholen en het parochiecentrum. Volgens schepen Verduyskt zal op deze route niet meer verkeer passeren dan nu, en dit betekent dan ook niet dat er een apart fietspad zal aangelegd worden; de route is breder dan de Voermansstraat en dus beter geschikt. De Voermansstraat zal op termijn gelegen zijn langs parkgebied en zal worden ingericht voor de trage weggebruiker, aldus nog de schepen. Bovendien zijn er mogelijkheden om de Plantaanstraat in de toekomst rechtstreeks aan te sluiten op Lutlommel, repliceerde schepen Veronique Caerts (Open VLD). De CD&V-fractie stemde tegen.
* Veel vragen ook bij de goedkeuring van de verlenging van het contract van het communicatiebureau dat de participatie van de inwoners en communicatie rond het verkeerskwaliteitsplan moet verzorgen. Onze fractie heeft er altijd voor gepleit om de inspraak van de bewoners van de stadslaan te vrijwaren, aldus Peter Luykx (N-VA). Het kan veel beter dan het tot nu toe is geweest, nu is er voornamelijk sprake van eenrichtingsverkeer, het verduidelijken van de plannen. Niet lang geleden moesten we vaststellen dat het stadsbestuur het nodig vond om het communicatiebureau in gebreke te stellen, nu zijn de plooien blijkbaar glad gestreken, vervolgde Jan Bouly.
* Aan de raad werd de goedkeuring voorgelegd voor de aanleg van fietssuggestiestroken op de stadslaan voor een totaal bedrag van 176.600 euro. Volgens Jos Maes (CD&V) geven deze stroken een vals gevoel van veiligheid aan de fietser. De veiligheid van de gebruikers van de stadslaan komt momenteel in het gedrang, sloot Peter Luykx (N-Va) zich hierbij aan. Dit was niet nodig geweest indien de stadslaan eerst was heraangelegd. Staf Henderick (Aktief) stelde zich vragen bij de kostprijs van deze werken, die slechts voorlopig zullen zijn. De werken werden uiteindelijk meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.
* De raad moest ook stemmen over de aanstelling van de ontwerper voor de herinrichting van de stadslaan. Onze fractie kan daar alleen mee akkoord gaan als die ontwerper de volledige vrijheid krijgt met het oog op de verkeersveiligheid van de gebruikers, met respect voor de bewoonbaarheid van de bewoners van de stadslaan, aldus Staf Henderickx (Aktief). De N-VA kan de aanstelling niet goedkeuren omdat eerst een grondige evaluatie van het ingevoerde plan had moeten gebeuren, aldus Peter Luykx (N-VA). Voor Jan Bouly (CD&V) is het belangrijk dat de bewoners kunnen participeren bij het ontwerp van de herinrichting.
* De verkoop van de Heksenkruishoeve (hoeve Spooren): schepen Jansen onderzoekt de mogelijkheden, maar heeft nog geen nuttige bestemming voor deze beschermde hoeve. Misschien toont een privé-investeerder interesse, opperde hij.
* Het voorstel om een Noord-Limburgs "Kunst in huis"-filiaal uit te bouwen in Lommel werd door schepen Jan Swinnen inventief genoemd. Hij zal het voor verder onderzoek voorleggen aan de kunstcommissie.
* De N-VA bracht het opheffen van de voorpost civiele bescherming - o.m. in Lommel - ter sprake. Burgemeester Peter Vanvelthoven zei net zo verrast te zijn geweest als interpellant Peter Luykx, toen hij het bericht las. De Limburgse gemeenten moeten volgens hem ijveren om een voorpost in Limburg te houden, waar zij het materiaal kunnen bewaren.