Het proces tegen Janus van W. in de Hasseltse correctionele rechtbank kende
vanmorgen weer een tumultueuze start. Mr. Hans Rieder, advocaat van Jacobus "Tinus" van W., had voor de zitting procureur Ann Durwael, voormalig onderzoeksrechter Luc Jans en een speurder van de Hasseltse fgp als getuigen gedagvaard. Procureur Durwael liet weten dat het parket als vervolgende partij niet als getuige kan gehoord worden.
De voorzitter besliste op het einde van de pleidooien uitspraak te doen over het al of niet horen van de onderzoeksrechter en de Hasseltse speurder als getuigen. Rieder dagvaardde hen om zicht te krijgen op het proactief onderzoek. "Mijn cliënt heeft het recht na te kijken of dat onderzoek volgens de regels is verlopen. Een verdachte heeft
het recht getuigen te verhoren en vragen te stellen", aldus Femke De Backer, een medewerkster van Rieders' kantoor.
Een reactie van federaal magistraat Marianne Cappelle liet niet lang op zich wachten. "De hele discussie van de verdediging is een poging om het proactieve dossier naar voren te brengen. Er is een wettigheidscontrole gebeurd en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) oordeelde dat het dossier volledig is. De gedagvaarde personen kunnen omwille van hun beroepsgeheim niet op de vragen antwoorden."
Na de schorsing wilde meester De Backer door de griffier laten acteren dat de getuigen in de zittingszaal met elkaar contact hadden. Getuigen moeten immers afgezonderd worden. Het openbaar ministerie ontkende het contact niet, maar beweerde dat er niet over de zaak is gesproken. "U weet dat het niet mag. Dit is minstens heel onhandig", aldus Mr. Philip Daeninck tegen Cappelle. Daarop besliste De Backer dat ze haar pleidooi voor bekeken hield, waarna zij en haar cliënt Jacobus "Tinus" Van Wesenbeeck, de zaal verlieten. Rieder had ook al tevergeefs geprobeerd de drie rechters te wraken.