Een man kan niet meer goed nadenken als hij in gezelschap is van een mooie vrouw. Mannen zijn dan zo bezig om indruk op haar te maken, dat hun hersencapaciteit het even laat afweten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen binnenkort publiceert. Volgens Karremans kunnen zijn bevindingen een verklaring zijn voor het bekende gegeven dat jongens het in het voortgezet onderwijs slechter doen dan meisjes. Dat zou dus niet alleen te maken hebben met inzet en discipline.
Karremans voerde experimenten uit met studenten. Zo liet hij mannen en vrouwen gesprekjes voeren, waarna ze een bepaalde taak moesten uitvoeren. Mannen bleken die taak veel slechter te doen als ze voordien met een vrouw hadden gepraat die ze mooi vonden. Na een gesprekje met een man ging het beter. Het maakte niet uit of de mannen al een vaste relatie hadden, aldus de psycholoog.
Karremans denkt dat zijn onderzoek niet de eensluidende verklaring is voor het verschil in cognitief presteren in het onderwijs. "Maar het kan een aanvullende verklaring zijn: jongens gaan cognitief gewoon slechter presteren in het bijzijn van (mooie) meisjes. Hier is gewoon nog niet eerder aandacht voor geweest", zo stelt de hoogleraar in het universiteitsblad.