In de komende drie jaar gaan twaalf partners in het kader van het Leader-project, een Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, een zogenaamd landbouweducatief netwerk uitbouwen met als doel het verkleinen van de kloof tussen landbouwer en plattelandsgebruiker of consument. Het netwerk kan rekenen op 310.000 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun.
Aan het project werken de vzw Plattelandsklassen, de vzw Breughelhoeve, de Boerenbond en de gemeenten Peer, Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel,Neerpelt Kinrooi, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode en mee. Ook het provinciebestuur is nauw bij het project betrokken. De uitwerking is in handen van de plaatselijke Leadergroep Kempen en Maasland.
De realisatie van het landbouweducatief netwerk zal via drie luiken verlopen: via nabijheidseducatie, ervaringseducatie en de bouw van een plattelandseducatief centrum. Met dat laatste voor ogen wordt het Zuivelcentrum in Peer omgebouwd tot het Plattelandseducatief Centrum Kempen-Maasland. In het centrum gaat men tentoonstellingsruimte en een educatieve infrastructuur creëren. Het luik nabijheidseducatie omvat een netwerk van minimaal achttien boerderijen, waarbij per gemeente twee boerderijen een actief peterschap aangaan met de lokale scholen. Ook komt er een landbouwkrant waarin lokale bedrijfsleiders zich voorstellen.
Het luik ervaringseducatie is gericht op het op de markt plaatsen van een educatief project en de ontwikkeling van een plattelandsroute op basis van de gps-technologie waarbij landbouweducatie en streekverkenning voorop staan.