Het overige nieuws

Wie de roede spaart...

Vrijdag 31 mei 2013
Nog even in de rand van die GAS-boetes, waarover zoveel te doen is. In het nummer van 1 juni 2013 van het  gezaghebbende (wie kan dat nog zeggen?) juridische tijdschrift Rechtskundig Weekblad wordt een uitspraak van 13 maart 2012 van het Hof van Beroep in Antwerpen gepubliceerd. Die luidt:
"Wanneer een ouder binnen de grenzen van het redelijke en toelaatbare op een proportioneel verantwoorde wijze gebruik maakt van zijn tuchtigingsrecht tegenover zijn onbuigzaam minderjarige kind, is zijn handelswijze gerechtvaardigd en kan hij niet worden gestraft wegens het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen."
Of hoe een uitspraak van een rechter soms een ouderwetse hint oplevert in tijden dat nieuwerwetse pedagogische methoden onder vuur liggen. Maar ook deze hint zal wellicht niet in dank worden aanvaard...

Kort maar interessant

Woensdag 29 mei 2013

* De Russische stuntman Valery Rozov is, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de verovering van de Everest door Edmund Hillary en Tensing Norgay, van een top van die berg op 7.220m hoogte gesprongen (cfr video). Hij deed er vier dagen over om die plek te bereiken; terug naar beneden ging sneller.
* Vlinders leven langer dankzij de kou, meldt Natuurpunt. Sommige blijken hun vleugels als zonnecollectoren te gebruiken.
* In de permafrost van Siberië hebben wetenschappers het goed bewaarde stoffelijk overschot van een volgroeid mammoetwijfje ontdekt. Toen men onder de buik van het dier groef, bleek er zwart bloed in het ijs opgeslagen te liggen; en toen men daarin prikte, begon het bloed - ondanks een temperatuur van -10 graden en een ouderdom van minstens 10.000 jaar - te vloeien. Dat zou het in theorie mogelijk maken om het DNA van de mammoet te bepalen en een mammoet te doen "herrijzen", zeggen de wetenschappers.
U hebt nog twee dagen om uw aanvraagdossier voor een studietoelage in te dienen, want die aanvraag moet uiterlijk op 1 juni 2013 binnen zijn. U doet die aanvraag ofwel online, via www.studietoelagen.be, ofwel via de post, en dan geldt de poststempel als bewijs. Aanvragen die na 1 juni binnenkomen bij de bevoegde dienst worden niet meer onderzocht. Studietoelagen
Oudsbergen - Gratis naar Leo Bormans en Michiel Devlieger?ZoomVanavond niets te doen? Sowieso geen terrasjesweer, dus, waarom niet een gezellige avond beleven in CC De Adelberg te Lommel? Op het podium ontvangt Michiel Devlieger tal van gasten zoals singer-songwriter Jonas Winterland, Leo Bormans, Gudrun Bongaerts en vele anderen, en verder de band 'Vooralsnog Live' op het podium én een heuse receptie achteraf naar aanleiding van '10 jaar Vorming'.
Al wat u moet doen is VOOR 17.00 uur bellen naar 011/553511 en de tien eersten krijgen ieder een duo-ticket gratis voor vanavond om 19.30 uur in De Adelberg!
In deze tijden van crisis en onzekerheid is het vinden van een studentenjob geen sinecure. Nu is er in dat kader een Facebookaccount van start gegaan voor werkgevers en studenten. De bedoeling is dat vraag en aanbod hier elkaar op een efficiënte en gemakkelijke manier ontmoeten. Dus ga en vertel, vind de pagina leuk en zo helpen we de studenten van Noord-Limburg weer een beetje. Want: de aanhouder wint!
Een mailtje van Marc Van Gestel:
"Vandaag/zaterdag wordt onze oudste dochter Ann 30 jaar. Zij is zwaar mentaal gehandicapt en we zouden haar heel graag verrassen. 
"Ann kan niet lezen, dus bedachten wij een alternatief. Op het telefoonnummer 011/98.86.19 werd een voicemail voor haar geïnstalleerd. Concreet kan iedereen op deze verjaardaglijn (dag en nacht) terecht om een boodschap in te spreken. We zullen alles verzamelen en haar nadien laten horen, zodat ze persoonlijk door iedere beller gefeliciteerd werd.
"We zijn ervan overtuigd dat Ann hier heel blij mee zou zijn en het zou ons als ouders ook enorm plezieren om haar gelukkig te zien."
 

Marcel Jonckers overleden

Donderdag 23 mei 2013

Meeuwen-Gruitrode

Dinsdag is Marcel Jonckers overleden. Hij was 67 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Meeuwen.
CERT.be, het federale cyber emergency team, heeft vandaag Safeonweb.be gelanceerd. Dat is een website die de Belgen op een snelle en correcte manier wil informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid. Safeonweb

Gerard Boonen overleden

Dinsdag 21 mei 2013
Meeuwen-Gruitrode - Gerard Boonen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Vrijdag is Gerard Boonen overleden, de echtgenoot van Anna Vanbussel. Hij was 88 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Meeuwen. Woensdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
De Boerenbond kan zich niet vinden in het voorstel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor het vogelrichtlijngebied in de regio Peer. "Wetenschappelijk niet genoeg onderbouwd, onduidelijk over de gevolgen van de maatregelen, en vooral, het zal ten koste gaan van landbouwgrond," zo luidt het verdict. Nog voor de zomer moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken.
In het kader van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) werkte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een voorstel (…) Het hele nieuwsbericht

Nog even voor het slapen gaan

Donderdag 16 mei 2013
Woensdag worden in Brussel de winnaars van de Junior Wiskunde Olympiade en van de Vlaamse Wiskunde Olympiade bekendgemaakt. Een van de vraagstukken voor de "juniors" was deze opgave:
Een lift vertrekt vanaf verdieping 0 (gelijkvloers), gaat naar verdieping 30 en maakt hierbij zeven tussenstops. De lift stopt op de verdiepingen 1, 3, 6, 10, 15, 21 en 28, maar niet in deze volgorde. Hij daalt slechts éénmaal tussen twee stops. De afstand tussen twee verdiepingen is 3 m en de lift legt in totaal 156 m af. Naar welke verdieping daalt de lift?
Echt een vraagstuk om je slaap voor te laten. Of niet? Leerlingen van de tweede graad in het secundair worden geacht het te kunnen oplossen.

Jean Haex overleden

Woensdag 15 mei 2013
Meeuwen-Gruitrode - Jean Haex overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Jean Haex overleden, de echtgenoot van Annie Corstjens. Hij was 66 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Meeuwen.

De Lijn wordt duurder

Dinsdag 14 mei 2013
Oudsbergen - De Lijn wordt duurderVanaf 1 juni wordt een rit met bus of tram van De Lijn duurder, zo meldt De Lijn op haar website. De nieuwe tarieven "volgen de stijging van de levensduurte." Het gaat om een gemiddelde stijging met 1,91 %. De abonnementen worden gemiddeld 2,04 procent duurder. Een Buzzy Pazz (jongerenabonnement voor -25 jaar) voor een jaar kost voortaan 182 euro, een Omnipas (25-64 jaar) 237 euro. Voor sociale abonnementen Omnio-WIGW en VG (Vervoersgarantie) betaalt de reiziger vanaf 1 juni 36 euro voor een jaar.
Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Morgen is het 'autoluwe schooldag'ZoomMorgen, woensdag 15 mei, is het autoluwe schooldag! Laat de auto thuis en breng uw kind(eren) te voet of met de fiets naar school!

Fiets zondag de Teutenroute

Maandag 13 mei 2013
Fifty-One Club ‘De Teuten’ en Defensie organiseren zondag de 14de editie van de familie-fietshappening ‘De Teutenroute’, en dat in samenwerking met de Noord-Limburgse gemeenten. De opbrengst gaat integraal naar de strijd tegen multiple sclerose. Ook deze uitgave is weer gebaseerd op één groene gordel van 119,5 Km en 7 rode verbindingsassen, waardoor men vanuit elk teutenhuis afstanden kan fietsen vanaf 30 tot 119,5 km. Zo ontdekken de meer dan 5.000 fietsers de prachtige groene omgeving van Noord-Limburg.
In de negen teutenhuizen staan verenigingen klaar om de fietser culinair te verwennen met streekgerechten. Er is ook een zeer uitgebreid animatie- en kinderprogramma; zo is de Teutenroute een fietstocht voor alle leeftijden. 
De volledige opbrengst van het fietsevenement zal integraal en onmiddellijk ten goede komen aan de “MS-Liga – Comité Limburg”, de “vzw Boemerang” en de “vzw Intesa”. Teutenroute

Staking op Zaventem

Zondag 12 mei 2013
Wie morgen met een vliegtuig vanaf Zaventem wil vertrekken, kan daar de dupe worden van een staking bij Swissport. Het personeel van deze bagage-afhandelaar staakt tegen onderbezetting. Wie voor morgen een vlucht heeft geboekt, wordt aangeraden vooraf de vluchtinformatie te checken op www.brusselsairport.be.

Stemmen op Femme: nu doen!

Vrijdag 10 mei 2013
Oudsbergen - Stemmen op Femme: nu doen!ZoomWoensdag werd op VTM-Kzoom een filmpje uitgezonden, dat opgenomen werd in de Corneliusschool in het Lindel in Overpelt en waarin niet alleen de kinderen maar ook Femme (16) een hoofdrol spelen. Femme uit Overpelt is nu doorgedrongen tot de laatste twee kandidaten van de wedstrijd voor het nieuwe gezicht van deze jongerenzender. Nu komt het er op aan: stemmen op Femme! En doen, hé!
Oudsbergen - Weer tijgers en leeuwen in het NHCZoomSinds gisteren zijn er bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek weer twee leeuwinnen en twee vrouwelijke tijgers (waarvan één op de foto) ondergebracht. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse autoriteiten, die een tijdelijke opvang vroegen. "Vandaag werden de dieren bij daglicht onderworpen aan een eerste oppervlakkig onderzoek," zegt Syl Janssen van het NHC. "We stelden vast dat bij alle dieren de nagels aan de voorpoten waren uitgetrokken. Een leeuwin miste een stuk staart; omdat die staart gezwollen is besliste de dierenarts om de leeuwin morgen te verdoven voor een grondiger onderzoek." (Foto NHC)
Meeuwen-Gruitrode en Peer krijgen van de Vlaamse regering elk voor 250.000 euro aan trekkingsrechten voor de uitvoering van projecten die te maken hebben met het specifieke karakter van een plattelandsgemeente, zoals aandacht voor de open ruimte, voor de natuur, de landbouw, de leefbaarheid van de dorpen, enzomeer. Het ontwerpdecreet in die zin werd vandaag goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Het is nu aan de betrokken gemeenten - naast Peer en Meeuwen-Gruitrode nog 35 in Vlaanderen - om projecten in te dienen.

Naar Venetië via Eindhoven

Woensdag 8 mei 2013
Vanaf Eindhoven Airport vliegt transavia.com gedurende dit zomerseizoen (april tot en met oktober) driemaal per week met een Boeing 737 naar Venetië. Tot en met 14 mei is dit naar de luchthaven van Treviso, vanaf 16 mei is dit rechtstreeks naar de luchthaven Venetië Marco Polo. Dat heeft de woordvoerster van Eindhoven Airport vandaag bekendgemaakt.
De wijziging in luchthaven is ingegeven door de vraag van passagiers naar een luchthaven die dichter bij de stad (…) Het hele nieuwsbericht

Grootouderdag bij Z33

Woensdag 8 mei 2013
Oudsbergen - Grootouderdag bij Z33ZoomOp woensdag 15 mei organiseert Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg, voor de eerste keer een grootouderdag in Hasselt. Grootouders en hun kleinkinderen kunnen dan - tussen 13 en 16 uur - samen een onvergetelijk ruimte-avontuur beleven in de tentoonstelling Space Odyssey 2.0 beleven. (…) Het hele nieuwsbericht

Elly Moonen overleden

Woensdag 8 mei 2013
Meeuwen-Gruitrode - Elly Moonen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Elly Moonen overleden, de echtgenote van Jean Evens. Ze was 54 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag om 19  uur is er een gebedswake in de kerk van Meeuwen.

Thieu Kerkhofs overleden

Woensdag 8 mei 2013
Meeuwen-Gruitrode - Thieu Kerkhofs overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Thieu Kerkhofs overleden, de weduwnaar van Jeanne Wellens. Hij was 82 jaar. Zaterdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Meeuwen. Vrijdag om 20 uur is er daar een gebedswake.
Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer bemant al 13 jaar het "Groen café" op Blues Peer. "We verkopen daar herbruikbare bekers en verzamelen de recycleerbare plastic bekers," zegt Jan Hendrikx van de milieuvereniging. Geïnteresseerden kunnen op 19, 20 en 21 juli komen helpen. Iedere medewerker krijgt gratis toegang, muziek, eten en drinken en een T-shirt. Bovendien helpt hij/zij mee aan een milieuvriendelijk en afvalarm festival. Geïnteresseerd? Stuur dan asap een mailtje naar jm.hendrikx[!]skynet.be!
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen