Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Oudsbergen - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Politie Carma heeft nu rubberbootVandaag heeft politiezone Carma haar rubberboot voorgesteld die zal ingezet worden voor interventies op het water. Het gaat om een Zodiac. Het grondgebied van politiezone Carma omvat heel wat waterlopen, vijvers, plassen en zelfs een grote binnenjachthaven.

Theo Neyens overleden

Donderdag 29 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Theo Neyens overleden

Meeuwen-Gruitrode

Dinsdag overleed de uit Gruitrode afkomstige Theo Neyens. Hij was 85 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Beek (Bree). Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake.
Grensgevallen
Oudsbergen - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Politie waarschuwt bestelwagenbezittersDe afgelopen week werden er in Lommel tijdens verschillende nachten en op verschillende plaatsen drie bestelbussen van het merk Mercedes gestolen. Blijkt dat de daders de gestolen voertuigen starten met valse sleutels, meldt de lokale politie Lommel. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de gestolen voertuigen naar Nederland verdwijnen. Eigenaars van bestelbussen Mercedes Viano of Vito wordt aangeraden bijkomende maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.”

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)

Meeuwen-Gruitrode

Op 1 januari 2017 telde Meeuwen-Gruitrode 13.057 inwoners. Het gaat om 6.652 mannen en 6.405 vrouwen.Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café Het Pleintje de woning Weg naar Ellikom 41 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 11a21ca en heeft een K.I. van 997 euro.

Antoon Pex overleden

Dinsdag 27 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Antoon Pex overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zondag is de uit Gruitrode afkomstige Antoon Pex overleden, de echtgenoot van Helena Smeets. Hij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Opoeteren. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake.
Oudsbergen - Tien maanden cel voor bedreigingenOmdat hij dreigde het zoontje van de onderzoeksrechter in Tongeren van kant te maken is een gedetineerde uit Meeuwen-Gruitrode vandaag tot tien maanden celstraf veroordeeld. De man kreeg ook een boete van 800 euro. De feiten dateren van 17 maart. (PG)
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Nieuwe bvba: Essers Consultancy

Zaterdag 24 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

Kathleen Essers uit Meeuwen-Gruitrode heeft de bvba Essers Consultancy opgericht met zetel aan de Hensemstraat. De vennootschap heeft tot doel de burgerlijke werkzaamheden van belastingconsulent uit te oefenen. Het maatschappelijk kapitaal van de bvba bedraagt 18.600 euro.

Catho Janssen (100) overleden

Zaterdag 24 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Catho Janssen (100) overleden

Meeuwen-Gruitrode

Donderdag is de uit Gruitrode afkomstige Catho Janssen overleden, de weduwe van Jef Reyners. Zij was 100 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in  de parochiekerk van Bocholt

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Oudsbergen - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Germaine Schepers overleden

Vrijdag 23 juni 2017
Oudsbergen - Germaine Schepers overledenGisteren is de uit Meeuwen afkomstige Germaine Schepers overleden, de echtgenote van Bèr Van Baelen. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Dinsdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Lindel-Hoeven (Overpelt) waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Oudsbergen - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht
Voor de derde dag op rij was het vandaag prijs op de E314. Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. Voka – Kamer van Koophandel Limburg, samen met de sociale partners verenigd in de SERR, zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleit Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een performant disaster recovery beleid.  Op die manier kunnen dergelijke ongevallen performanter en dus sneller afgehandeld worden, wat een voordeel is voor heel de maatschappij, aldus Voka.
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Oudsbergen - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Oudsbergen - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Openbare verkoping: Grote Baan

Dinsdag 20 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café "Het Pleintje" het woon- en handelshuis gelegen Grote Baan 14 openbaar verkocht. Het staat op een perceel van 9a39ca en heeft een K.I. van 1444 euro.
Wie in de buurt van varkens-, kippen- of geitenstallen woont heeft vaker longontstekingen dan gemiddeld.  Dat blijkt uit onderzoek in de Nederlandse regio's Oost-Brabant en Noord-Limburg en waarvan de resultaten vanavond zijn bekendgemaakt. Het was de grootste veldstudie op dit gebied ter wereld, uitgevoerd in de meest veedichte regio van Nederland. Het gezondheidsrisico, zo blijkt uit het onderzoek, zit vooral in de uitstoot van fijnstof uit stallen. Deze minuscule deeltjes binden zich met ammoniak en micro-organismen, zoals virussen of dierlijke cellen. Dat kan longproblemen veroorzaken. 
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Lucia Kesters

Maandag 19 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Lucia Kesters

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Lucia Kesters overleden, de weduwe van Frans Schoofs. Zij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters aan de Lentestraat.

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Oudsbergen - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht

Guido Tijskens overleden

Donderdag 15 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Guido Tijskens  overleden

Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen is zaterdag Guido Tijskens overleden, de echtgenoot van Garda Hillen. Hij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de dekenale kerk in Bree.
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Oudsbergen - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht
De raad van bestuur van sociale bouwmaatschappij Kempisch Tehuis keurde het jaarverslag van 2016 goed. Met 106 opgeleverde nieuwe woningen in Bocholt, Neerpelt, Peer en Zonhoven overschreed Kempisch Tehuis in 2016 de kaap van 3.100 woningen waarmee de teller op 1 januari 2016 op 3.103 verhuurde sociale woningen komt te staan. In Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Bree en Zonhoven waren de werken al gestart voor 106 woningen en worden nieuwe projecten voor nog eens 251 (…) Het hele nieuwsbericht

Tina Claesen overleden

Maandag 12 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Tina Claesen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Vrijdag is Tina Claesen overleden, de weduwe van Jef Meekers. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerglabbeek. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Oudsbergen - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.

Lieske Janssen overleden

Zaterdag 10 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Lieske Janssen overleden

Meeuwen-Gruitrode

In WZC Kloosterhof in Meeuwen is donderdag Lieske Janssen overleden, de weduwe van Jozef Geelen. Zij was 89 jaar. Het afscheid en de bijzetting in het familiegraf in Gruitrode vinden in intieme kring plaats.

Jef Spaepen overleden

Zaterdag 10 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Jef Spaepen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Donderdag is de uit Meeuwen afkomstige Jef Spaepen overleden, de echtgenoot van Denise Luyckx. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Maandag (18.30 uur) is er een avondwake in de Christus Koningkerk in Waterschei.

702 Nederlanders

Zaterdag 10 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen-Gruitrode woonden vorig jaar 1.584 personen van niet-Belgische herkomst waarvan 702 Nederlanders. Onze noorderburen vormen met 44,3 procent de grootste groep buitenlanders.

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.

Torlu failliet verklaard

Woensdag 7 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

De rechtbank van Koophandel in Tongeren heeft het faillissement uitgesproken van horecazaak Torlu in Meeuwen-Gruitrode. Schuldvorderingen moeten voor 6 juli worden ingediend.

58,2 procent gehuwd

Woensdag 7 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

Qua gezinsvorm is in Meeuwen-Gruitrode 58,2 procent gehuwd, 11,4  procent is samenwonend. 22,2 procent woont alleen. Er zijn 7,1 procent eenoudergezinnen. 1,2 procent behoort tot een ander gezinstype.

Openbare verkoping: Snepstraat

Woensdag 7 juni 2017

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café De Kastelein in Gruitrode de woning Snepstraat 20 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 15a en heeft een K.I. van 1.137 euro.

Meeuwen-Gruitrode

24,5 procent van de inwoners van Meeuwen-Gruitrode is 60 jaar of ouder. 54,3 procent van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 20-59 jaar. 21,2 procent van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 0-19 jaar.

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Oudsbergen - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
De brandweer moest in de vooravond uitrukken voor een dakbrand in het Sint-Augustinusinstituut in Bree. Het dak boven het secretariaat van de school liep zware schade op. De brand werd veroorzaakt door de zonnepanelen die de isolatie van het dak vuur hadden doen vatten. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen-Gruitrode zijn er 2,84 procent geboortes in kansarme gezinnen. Dat is beduidend minder dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.

Nieuws vanop de vliegbasis

Zondag 4 juni 2017
De 10e Wing laat weten dat er op Pinkstermaandag 5 juni enkele F16's zullen opstijgen en landen. Tot 4 september vinden er geen avond- en nachtvluchten plaats.

Meeuwen-Gruitrode

12,1 procent van de inwoners van Meeuwen-Gruitrode is van niet-Belgische herkomst. Dat is beduidend minder dan het Limburgse gemiddelde dat 25,4 procent bedraagt. In 2008 woonden er in de gemeente 1.183 inwoners van niet-Belgische herkomst. Dat aantal steeg tot 1.584 in 2016.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Albert Leynen overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Albert Leynen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is de uit Ellikom afkomstige Albert Leynen overleden, de echtgenoot van Maria Knevels. Hij was 71 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) bij uitvaartzorg Vanhove in Bocholt.

Jos Coenen overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Meeuwen-Gruitrode - Jos Coenen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Woensdag overleed de uit Gruitrode afkomstige Jos Coenen, de echtgenoot van Mia Gabriëls. Hij was 75 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Louwel-Opglabbeek.

Bosbrand in Bocholt

Vrijdag 2 juni 2017
Vanavond rond 17 uur moest de brandweer uitrukken voor een bosbrand aan de Bergerheidestraat in Reppel (Bocholt). Enkele tientallen aren bos ging in de vlammen op. Brandstichting wordt niet uitgesloten geacht. Er werden namelijk twee brandhaarden aangetroffen.

Daar zijn de processierupsen

Vrijdag 2 juni 2017
Oudsbergen - Daar zijn de processierupsenZoomOok al jeukende bultjes op je huid ontdekt? Vermoedelijk komen ze van de haartjes van de eikenprocessierups. Het Provinciaal Natuurcentrum meldt dat er bij terreincontroles al veel rupsen in het 4de vervellingsstadium zijn aangetroffen. Vanaf dat  stadium bezitten de rupsen de brandharen over hun hele lijf, zegt het Natuurcentrum. "Hierdoor gaat de hinder toenemen en dat duurt tot aan de fase van de verpopping." De vorige jaren vond die verpopping einde juni plaats.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.
27/04

Gefeliciteerd met je verjaardag Ali!, 42 begint al oud te worden lol. MAAk er en SUPER gezelige dag van bozo. Inshalah

Sam Wouters
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Oudsbergen