Het overige nieuws

Open Kerkendagen

Woensdag 31 mei 2017
Open Kerken organiseert op 3 en 4 juni Open Kerkendagen  in België, Luxemburg en Oost-Frankrijk. Bijna 600 gebedshuizen van allerlei pluimage zetten hun deuren open zodat u de enorme diversiteit aan religieus erfgoed kunt ontdekken.
Met het thema “Zet de stenen in beweging” wil Open Kerken tonen hoe dynamisch het kerkenlandschap anno 2017 is. In onze provincie kunt U o.a. in de Sint-Trudokerk in Peer, de Sint-Martinuskerk in Meeuwen, de Sint-Pietersbandenkerk (…) Het hele nieuwsbericht
Tussen 2007 en 2016 was augustus 2009 de maand waarin op het Limburgs fietsroutenetwerk het grootste aantal fietsers geteld werd: 390.618 om precies te zijn, een getal dat bekomen wordt op basis van extrapolatie van de gegevens van de telslangen die, verspreid over de provincie, zijn aangebracht.
Oudsbergen - Trakteer je leeuw eens op een ijsjeZoomZodra de temperaturen boven de 30 graden gaan, dan zoekt iedereen een manier om af te koelen. Zo ook in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Een ideale manier om verkoeling te bieden is natuurlijk via ijsjes! Als ze weten dat warme dagen in het verschiet liggen, dan trakteren ze daar de dieren graag op een lekkernij. Het zorgt voor verfrissing én houdt de dieren bezig doorheen de dag. Zo kunnen ze hun vaardigheden uitoefenen en iets nieuws ontdekken. Natuurlijk zijn de ijsjes aangepast aan het dieet van de dieren. Vleeseters zoals  leeuwinnen en sneeuwluipaarden krijgen ijsjes op basis van kippenvlees en -bloed. Alleseters zoals de groep Java-apen en het koppeltje mantelbavianen zijn verzot op ijsjes met fruit. Als extra zijn de ijsjes aangevuld met zonnebloempitten. (Natuurhulpcentrum)
Oudsbergen - Boek 50 jaar bisdom Hasselt voorgesteldIn Tongeren is vandaag het boek '50 jaar bisdom Hasselt' voorgesteld. Het werd geschreven door prof. Mathijs Lamberigts van de KU Leuven.
Het bisdom Hasselt is vandaag dag op dag 50 jaar oud. Paus Paulus VI splitste met de bul Qui christianorum coetui van 31 mei 1967 het grondgebied van de provincie Limburg af van het grote bisdom Luik en vormde het om tot een zelfstandig bisdom. Dat nieuwe bisdom Hasselt mag dan het jongste van het land zijn, het christendom had er in de regio al (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Politie gaat elektrische fietsen controlerenOm de gebruikers van elektrische fietsen aan te zetten zich in regel te stellen – en dan met name de gebruikers van de erg snelle “speed pedelecs”- gaan de Limburgse politiezones tussen 5 juni en 23 juni extra aandacht besteden aan deze weggebruikers. Dat heeft gouverneur Herman Reynders aangekondigd. Bedoeling van deze thema-actie is de bestuurders van elektrische fietsen te herinneren aan de wettelijke verplichtingen enerzijds en anderzijds de bestuurders bewust te maken (…) Het hele nieuwsbericht

Paard in beslag genomen

Woensdag 31 mei 2017
Oudsbergen - Paard in beslag genomenGisterenavond heeft de politie in een weide in de Bosstraat in Bocholt een verwaarloosde Shetlander in beslag genomen. Dat gebeurde na een melding van verwaarlozing. De agenten troffen het paardje liggend aan. De vier hoeven waren zodanig lang dat het paard nauwelijks kon rechtstaan of wandelen. Ook was er geen hooi voorzien in de weide. Het paard werd opgehaald door medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder.
Oudsbergen - Priesters vieren 50 jaar bisdom HasseltMorgen komen de Limburgse priesters in Tongeren bijeen naar aanleiding van het gouden jubileum van het bisdom Hasselt. De samenkomst is precies op de verjaardag van de oprichting van het bisdom op 31 mei 1967. Op het programma staan onder andere een toespraak door prof. dr. Mathijs Lamberigts, een feestelijke maaltijd en een gebedsviering in de OLV-basiliek, voorgegaan door mgr. Patrick Hoogmartens (foto), bisschop van Hasselt. Naar aanleiding van 50 jaar bisdom Hasselt worden er later dit jaar nog andere evenementen gepland.
Meeuwen-Gruitrode - Zuster Irma Palmers overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is de uit Meeuwen afkomstige zuster Irma Palmers overleden. Zij was 90 jaar en lid van de congregatie van de Zusters Kindsheid Jesu. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de OLV van Banneux kerk in Hasselt.
De bekende Limburgse weerman Ruben Weytjens verwacht voor vanavond een gevaarlijk onweer. Hij doet zelden of nooit straffe voorspellingen en wil zijn volgers een zo goed mogelijk weerbeeld geven. Daarom is zijn waarschuwing des te opmerkelijk. "Vanavond krijgen we echt te maken met een potentieel gevaarlijke situatie. Ik "voorspel" dus geen zwaar onweer, ik waarschuw wel voor de kans op lokaal hevige buien. Met daarbij ook kans op grote hagel en zeer veel neerslag in korte tijd. Ook lokale windverschijnselen behoren tot de mogelijkheden. Daarbij denk ik dan aan valwinden", laat hij weten. Je kunt zijn voorspellingen volgen via deze website.

Mathieu Indekeu overleden

Maandag 29 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Mathieu Indekeu overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Mathieu Indekeu overleden, de weduwnaar van Lucienne Mentens. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 28 mei 2017
Oudsbergen - Win een dvd - of een boek!ZoomDeze week laat Stijn Lodewijks een cartoon op u los die de hoge temperaturen van de voorbije dagen tot onderwerp heeft. Zou de versafdeling van de warenhuizen nu meer aftrek hebben dan anders? Uw tekst voor het lege tekstballonnetje graag vóór vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Dan hoort u zaterdagavond of u gewonnen hebt! Daarom: ook uw postadres vermelden.

Wie won de dvd?

Zondag 28 mei 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomHet is Johan Brouwers. Hij liet Trump aan premier Michel vragen hoe hij de bouw van de Muur in Geraardsbergen gefinancierd had. Verschillende inzenders lieten de Amerikaanse president ook vragen naar Manneken Pis, een zak frieten of - voor Melania - een portie lekkere chocolade...
Dadelijk een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Met dit weer zitten de terrassen in Limburg afgeladen vol. De horeca werkt zich uit de naad door een tekort aan personeel. De vele vacatures raken niet ingevuld. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg. Avond- en weekendwerk interesseert sollicitanten niet meer, klinkt het.
In Limburg stonden vorig jaar 380 sociale woningen leeg, op twee jaar na het hoogste cijfer sinds 2008. Dat blijkt uit gegevens van het provinciebestuur.

Oppassen op warme dagen

Vrijdag 26 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Van morgen tot en met (voorlopig) maandag geldt de waarschuwingsfase Vlaams hitteplan. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. Aanleiding zijn de voorspelde temperaturen die in onze contreien tot 35 graden kunnen oplopen. Thuiszorgdiensten, huisartsen en woonzorgcentra krijgen een waarschuwingsmail. Het Agentschap raadt iedereen aan voldoende te drinken, zichzelf en het huis koel te houden, zorg te dragen voor anderen in de buurt - in het bijzonder kinderen en ouderen -,en inspanningen te vermijden op warme momenten. Meer tips vind je hier.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) laat weten dat in Limburg brandfase oranje geldt en dat wil zeggen: hoog gevaar, wees voorzichtig! "Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand", aldus het ANB.
Grensgevallen
In juni houdt het Nederlandse Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) weer een aantal gratis bijeenkomsten voor grensarbeiders. Op maandag 12 juni vanaf 19.00 uur vindt de bijeenkomst in Lommel plaats. Bent u grensarbeider in Nederland of België? Of overweegt u over de grens te gaan werken? Dan is de informatiebijeenkomst voor grensarbeiders van BBZ iets voor u. Grensarbeid kan verregaande gevolgen hebben voor de sociale zekerheid en voor de belastingen. In een aantal presentaties komen die (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomWe zijn deze week een dagje later met de nieuwe opgave, dus krijgt u ook tot zaterdagavond de tijd om een tekstje te verzinnen voor in de lege tekstballon. Wat zegt president Trump donderdag wanneer premier Michel hem welkom heeft geheten bij zijn eerste bezoek aan België?
Mail uw tekstje voor zaterdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien valt uw inzending in de prijzen! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is in onze provincie in vier jaren tijd gedaald van 12,4 naar 10,4 procent. Dat blijkt uit gegevens van de provincie Limburg.

Meeuwen-Gruitrode

De openbare verkoping van de tweewoonst met loods, gelegen Genitsstraat 44, heeft 375.000 euro opgebracht. Er is geen hoger bod meer mogelijk.

Mieke Vandewal overleden

Maandag 22 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Mieke Vandewal overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag is Mieke Vandewal overleden, de weduwe van Jaak Bauduin. Zij was 89 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Meeuwen waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in de Lentestraat.

En wie won de DVD?

Zondag 21 mei 2017
Oudsbergen - En wie won de DVD?ZoomHet is Hendrikus Klomp. Hij kwam met dit tekstje uit de hoek. Maar hij moet ons wel nog zijn postadres mailen. Morgen een nieuwe opgave!
Limburg blijft investeren in dierenwelzijn. Dat is belangrijk voor de dieren, maar ook voor de talrijke vrijwilligers die zich inzetten in de Limburgse dierenasielen.
Zo lanceert het provinciebestuur drie handboeken op maat. Nieuwe vrijwilligers in de dierenasielen kunnen in het handboek voor hond of kat basisinfo en tips vinden voor de verzorging van asieldieren. Voor de asielbeheerders is een handboek beschikbaar met wetenschappelijk onderbouwde informatie inzake de dierenasielgeneeskunde en de (…) Het hele nieuwsbericht

2.839 openstaande vacatures

Zondag 21 mei 2017
De website van de VDAB meldt 553 openstaande jobs in Lommel, 477 in Houthalen-Helchteren, 474 in Overpelt, 379 in Tongeren, 287 in Beringen, 200 in Hamont-Achel, 186 in Meeuwen-Gruitrode, 139 in Peer, 91 in Neerpelt en 53 in Hechtel-Eksel. In het totaal gaat het om 2.839 openstaande vacatures.
Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal eenoudergezinnen in Limburg met 2.389, van 27.339 naar 29.728. Dat is een stijging met 8,7 procent. De cijfers zijn afkomstig van de provincie Limburg.

Helena Stijven overleden

Zaterdag 20 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Helena Stijven overleden

Meeuwen-Gruitrode

In zorgcentrum Kloosterhof in Meeuwen is gisteren Helena Stijven overleden, de weduwe van Michel Creemers. Zij was 92 jaar en wordt dinsdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Neerglabbeek. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Bree. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Een stap in de ruimte

Vrijdag 19 mei 2017
Uit de ruimte
Oudsbergen - Een stap in de ruimteZoomDe NASA heeft weer een prachtig filmpje online gezet. Het toont - via een action cam - NASA-astronaute Shane Kimbrough die met haar ESA-collega Thomas Pesquet reparaties uitvoert aan onderdelen van het Internationaal Ruimtestation ISS. Ze verplaatsten ook een docking-adapter van de poortzijde van de rustmodule naar de ruimtezijde van de Harmony-module van het station. Het is fascinerend om te zien hoe de twee aan de buitenkant van het ISS hangen terwijl dat ruimtestation aan een snelheid van gemiddeld 27.700km per uur rond de aarde zoeft. Wij denken dan altijd: stel dat er eens een kabeltje breekt of zo, dan krijgen ze dat ding nooit meer ingehaald. Maar mooie beelden zijn het wel... (Video NASA)

Leentje Paesen overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Oudsbergen - Leentje Paesen overledenIN WZC Sint-Antonius in Peer is gisteren de uit Meeuwen afkomstige Leentje Paesen overleden, de weduwe van Jan Wellens. Zij was 85 jaar. Het afscheid in uitvaartcentrum Jaeken in Peer vindt in besloten kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk van Peer.

Hubert Martens overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Hubert  Martens overleden

Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen is woensdag Hubert Martens overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Geebelen. Hij was 89  jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerglabbeek. Begroeting: maandag en dinsdag, telkens van 19 tot 20.30 uur, in funerarium Witters in Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
De omstreden kaart die bouwgrond in Vlaanderen omzet in bosgrond moet vervangen worden door een nieuwe. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag gezegd. De voorbije dagen ontstond er veel protest toen bleek dat er op bouwgronden die in sommige bosgebieden liggen, voortaan niet meer gebouwd zou mogen worden. Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel kondigde vanmiddag nog aan dat het naar de Raad van State wilde trekken om de kaart (en haar gevolgen) ongedaan te laten maken. Zover hoeft het nu dus niet te komen.

Begrafenis met omweg

Vrijdag 19 mei 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Begrafenis met omwegWat de laatste wensen van moeder waren, wilde de vrederechter van Leuven weten van de kinderen van een Marokkaanse vrouw, die op negentigjarige leeftijd stierf op de palliatieve dienst van de KU Leuven. Dat zij een graf kreeg in België, antwoordde de dochter. Dat de kinderen geen ruzie maakten, wist de zoon. Een maand na haar dood stonden broer en zus voor de vrederechter. De zoon had het stoffelijk overschot naar Charleroi laten overbrengen, naar de Islamitische Uitvaartvereniging van België, voor (…) Het hele nieuwsbericht

Folder 'asbest in huis'

Donderdag 18 mei 2017
Eerstdaags wordt aan onder andere alle bibliotheken, notarissen, lokale besturen, wooninfopunten, enz. in Limburg een aantal exemplaren van de folder ‘Asbest in huis’ verzonden. Het is de bedoeling dat die terechtkomt bij bouwers en verbouwers. De folder, samengesteld door het provinciebestuur in samenwerking met Limburg.net, geeft een leidraad om asbesthoudende materialen te detecteren, te herkennen en indien nodig veilig te verwijderen, zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig (…) Het hele nieuwsbericht
Vanmorgen hebben de Noord-Limburgse burgemeesters en vertegenwoordigers van VITO, INFRAX, NUHMA, Energyville en POM-Limburg in het Huis van de Stad in Lommel het startschot gegeven voor een taskforce “Geothermie Noord-Limburg”. Deze taskforce of expertengroep moet de mogelijkheden van geothermie en de exploitatie ervan verder verkennen en de gemeentebesturen adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden. Verder wordt van de taskforce verwacht (…) Het hele nieuwsbericht

Albert Brebels overleden

Donderdag 18 mei 2017
Oudsbergen - Albert Brebels overledenIn WZC Sint-Antonius in Peer is dinsdag de uit Ellikom afkomstige Albert Brebels overleden, de echtgenoot van Leontine Erken. Hij was 84 jaar. De afscheidsviering vindt in besloten kring plaats in de aula van uitvaartcentrum Jaeken. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur).
Oudsbergen - Het eerste jonge ree van het jaarZoomIn het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek is het eerste jonge ree van het jaar opgevangen. Het dier - die ogen! - wordt daar verzorgd nadat een man het in Hoegaarden had opgemerkt en had meegenomen, iets wat men beter niét doet, zeggen ze bij het NHC. Lees hier het verhaal. (Foto NHC)

Vooruitgang

Woensdag 17 mei 2017
Vandaag gelezen
"De kans dat een Brits kind van acht een televisie op zijn kamer heeft, is groter dan de kans dat zijn vader bij hem in thuis woont."
(Bron: De Groene Amsterdammer)

Mia Coninx overleden

Woensdag 17 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Mia Coninx overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Mia Coninx overleden, de weduwe van Charel Geers. Zij was 68 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijshagen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Anna Opdeweegh overleden

Woensdag 17 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Anna Opdeweegh overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag is Anna Opdeweegh overleden, de weduwe van Henri Janssen. Zij zou op 27 mei 100 geworden zijn. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode.

Marie Nouwen overleden

Dinsdag 16 mei 2017
Oudsbergen - Marie Nouwen overledenIn WZC Kloosterhof in Meeuwen is gisteren Marie Nouwen overleden, de weduwe van Albert Jansen. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wauberg-Peer en wordt gevolgd door de bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats in Linde-Peer. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

38% van ademtesten positief

Maandag 15 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Afgelopen weekend waren er in Limburg 78 verkeersongevallen, waarvan 21 met gewonden. De politie nam bij die ongevallen 34 ademtesten af. 13 daarvan, of 38,2 procent, waren positief. Er waren 24 gevallen van vluchtmisdrijf.
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Oppassen voor oplichters bij geldautomatenAfgelopen weekend hebben oplichters verschillende mensen die die geld afhaalden via bankautomaten, op een listige manier bestolen, meldt de lokale politie. Er waren aangiften bij de politie over feiten in Peer, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Heusden-Zolder.
Slachtoffers van de oplichters werden meteen nadat zij geld uit de automaat hadden gehaald met hun bankkaart, aangesproken door een man. Die maakte hen erop attent dat zij biljetten hadden laten liggen na hun geldafhaling. Toen de (…) Het hele nieuwsbericht
Confederatie Bouw Limburg en Voka - Kamer van Koophandel Limburg hebben de voorlopige kaarten inzake bestemming industriegrond met de meest kwetsbare waardevolle bossen kunnen inkijken. Alleen al in Limburg gaat het om 311 hectare en dus meer dan 60% van het totaal in Vlaanderen. Het gaat om zonevreemde bossen op gronden die industrie als bestemming hebben. Dit betekent dat ondernemers met hun gronden niet meer zomaar kunnen doen waarvoor de gronden bestemd zijn. Tevens houdt dit een aanzienlijk waardeverlies in waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.

Gratis naar... lezing Zaki

Maandag 15 mei 2017
Oudsbergen - Gratis naar... lezing ZakiZoomAanstaande woensdag om 19u30 komt Zaki, oftewel Jacky Dewaele, naar CC De Adelberg in Lommel. Hij brengt een  boeiende lezing over 'ouder worden'. Maar géén treurzang over allerlei kwaaltjes, neen, een positief verhaal van de vele voordelen van het ouder worden komen aan bod onder de titel 'Ondeugend ouder worden'. Langer en gelukkiger zullen we leven! U kunt hier gratis naartoe indien u bij de eerste vijf (duo-ticket) bent die een mailtje stuurt aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info en tickets via de website.
Oudsbergen - Wie wint de dvd (of het boek)?ZoomMoederdag is weer bijna achter de rug. Meteen een kapstokje voor Stijn Lodewijks om er een cartoon rond te maken. Maar er ontbreekt iets in het rechter tekstballonnetje. Wat zegt moeder als ze van haar echtgenoot (in het café, maar dat weet moeder niet) te horen krijgt dat het zo druk is in de bloemenzaak?
Mail uw tekstje (graag voor vrijdagavond) naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld ook uw postadres. En misschien wordt u wel de nieuwe winnaar!

En wie won de dvd?

Zondag 14 mei 2017
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomHet is Hilda Vanmierlo. Ze kent de gewoonten van wielertoeristen blijkbaar zo goed dat ze bovenstaand tekstje uit haar hoed toverde. Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Nieuwe bvba: Safaa

Zaterdag 13 mei 2017

Meeuwen-Gruitrode

Safaa: dat is de naam van de bvba die door Mahmood Salih en Nisreen A-Obaid, beiden uit Meeuwen-Gruitrode, werd opgericht. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Genitsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van een kapsalon en de in- en uitvoer, groot- en kleinhandel van cosmetica, schoonmaakmiddelen en tabakswaren.

Jaak Jaeken overleden

Zaterdag 13 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Jaak Jaeken overleden

Meeuwen-Gruitrode

Op 7 mei overleed in Maaseik de uit Neerglabbeek afkomstige Jaak Jaeken, de echtgenoot van Christine Herelixka. Hij was 84 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring. Naar zijn persoonlijke wens werd zijn lichaam geschonken aan de wetenschap.
Vandaag gelezen
"Photos from space at night have raised questions about why Belgium burns so bright." (The New York Times)
Oudsbergen - Maandag moeilijk op E314 in ViverselZoomVolgende maandag 15 mei start op de E-314 de effectieve omleiding van het verkeer van de snelwegbrug over het kanaal in Viversel langs de tijdelijke brug. Zoals bekend wordt de brug - die eigenlijk uit twee bruggen bestaat - 1,6 meter verhoogd tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Zo kunnen er schepen met 4 opgestapelde containers onder door.
De werken worden 's avonds en 's nachts uitgevoerd en duren ongeveer een week. In die periode wordt de tijdelijke brug geleidelijk aan in gebruik (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse export van diensten en handel boomt. Voka– KvK Limburg heeft de exportprestaties van Limburg en Vlaanderen naast mekaar gezet. En wat blijkt? Over de afgelopen jaren heeft Limburg een veel grotere groei (45%) gekend dan Vlaanderen (10%). Daardoor heeft onze provincie al een kleine stap genomen, maar de achterstand met Vlaanderen is nog groot. Vooral de dienstverleners en handelaars vinden hun weg naar het buitenland, maar de industrie blijft de grootste exporteur van Limburg.
De gemiddelde prijzen van gewone woonhuizen, villa’s en appartementen zijn in 2016 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. In 2016 werden gewone woonhuizen 4% duurder, villa’s 2,2% en appartementen 0,4%.

We zijn hier niet alleen

Woensdag 10 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
De Belgische soortenlijst telt 22.779 diersoorten, vooral 20.097 geleedpotigen (vliegen, spinnen, kreeften) en 893 gewervelden (vogels, vissen, reptielen, zoogdieren). Binnen de soorten zijn de aantallen enorm. Volgens de tellers zijn er rond de 1,3 miljoen reisduiven, 72.100 zangvinken, 1,5 miljoen honden, ruim 2 miljoen katten en 11 miljoen muizen (5 muizen per kat dus). Maar ook 19.070 everzwijnen, 20.262 reeën en 320 miljoen slachtdieren. (Bron: Het Laatste Nieuws)

Maria Nijs overleden

Woensdag 10 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Maria Nijs overleden

Meeuwen-Gruitrode

Vrijdag is de uit Meeuwen afkomstige Maria Nijs overleden, de echtgenote van Fons Bos. Zij was 81 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Zonhoven-Centrum.

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café In the Mood een tweewoonst met loods, gelegen Genitsstraat 44, openbaar verkocht na hoger bod. Het pand staat op een perceel van 15a72ca. Na hoger bod is de inzetprijs bepaald op 241.200 euro.
Oudsbergen - Dertig kilo cocaïne in beslag genomenDe Limburgse onderzoeksrechter gaf afgelopen vrijdag opdracht aan de federale gerechtelijke politie Limburg om in te grijpen bij een belangrijke drugsdeal van cocaïne. Die zou plaatsvinden in Antwerpen. Vijf personen, zowel de leveranciers van de verdovende middelen als de potentiële kopers, konden worden gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Bij de tussenkomst werden ongeveer 30 kg cocaïne, 16.000 euro en 26.500 Zwitserse frank aangetroffen; vier gebruikte (…) Het hele nieuwsbericht
Het Agentschap Wegen en Verkeer is gestart met de aanpassing van de verkeerslichtenregeling van drie kruispunten op de Grote Baan in Houthalen. Ter hoogte van de Koolmijnlaan zal het agentschap ook de afslagstrook voor het verkeer komende van Hasselt, richting Centrum-Zuid, verlengen. Deze ingrepen moeten, in afwachting van de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding, zorgen voor een tijdswinst voor het verkeer. Meer informatie leest u in het bericht op de Internetgazet van Houthalen-Helchteren.

Wie wint de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Oudsbergen - Wie wint de dvd?ZoomDaar zijn we weer met een nieuwe opgave. Die is opnieuw geïnspireerd door de actualiteit, met name het feit dat de politie te snelle fietsers gaat (kunnen) flitsen. Wat antwoordt de politieman rechts als zijn overste vraagt waar men die radar gaat opstellen?
Uw mail met daarin het antwoord graag voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Tijdens het weekend verneemt u dan of u bij de winnaars bent. We moeten daar wat tijd voor uittrekken omdat er telkens vele honderden inzendingen binnenkomen. Vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd kunnen versturen!

Internetgazet-brood

Zondag 7 mei 2017
Maak dat mee!
Oudsbergen - Internetgazet-broodZoomOnze collega in Heusden-Zolder is vandaag jarig. Reden voor een van zijn medewerkers om voor hem een Internetgazet-brood te laten bakken: een brood met in de korst het Internetgazet-logo verwerkt. En het is lekker! mailt hij...
Vandaag gelezen
"Het is maar een idee, maar moest het overheidsgeld, in tijden van fake news, in journalistiek worden geïnvesteerd, in plaats van in de aandeelhouders van grote mediabedrijven; kranten en tijdschriften zouden geen nieuwe CIM-cijfers nodig hebben om uit de doden op te staan."
(Uit de nieuwsbrief van de kritische website Apache.be)

Wie won de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Oudsbergen - Wie won de dvd?ZoomDeze week gaat het ons geld kosten want we moeten TWEE dvd's weggeven. Twee inzenders hadden identiek dezelfde tekst ingezonden voor het lege tekstballonnetje: Leo Noten en Walter Reijnders. Ze krijgen de dvd eerstdaags in de bus. Onze gelukwensen! Veel inzenders hadden een variante op "Het is niet voor mij maar voor mijn (buur)man". Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Hubert Geerits overleden

Zaterdag 6 mei 2017

Meeuwen-Gruitrode

Woensdag is Hubert Geerits overleden, de echtgenoot van Madeleine Bullen. Hij was 61 jaar. De crematieplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Bree.

Gertrude Voortmans overleden

Zaterdag 6 mei 2017

Meeuwen-Gruitrode

Woensdag is de uit Gruitrode afkomstige Gertrude Voortmans overleden, de weduwe van Henri Vandewal. Zij was 85 jaar. De crematieplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk in Bree waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Bree.

Pikant pand

Vrijdag 5 mei 2017
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Pikant pandDe vrederechter van Gent kreeg te maken met een discussie over huurgelden, uithuiszetting en nietigheid van een huurcontract in verband met een pand in de Pieter Vanderdonckt-doorgang in Gent. Op het eerste zicht een banaal huurgeschil, waar de vrederechter wel raad mee zou weten. Niet zo, vond de vrederechter.
Pieter Vanderdonckt mag dan in 1839 in Gent hebben deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de Orangisten oftewel de ‘Vrienden van de Orde en Publieke Rust’, het straatje is in (…) Het hele nieuwsbericht
Een jaar geleden werd het nieuwe wandelgebied in de vallei van de Abeek geopend. Voor dit project sloegen de gemeenten Peer, Meeuwen-Gruitrode en Bocholt aan de ene kant en Natuurpunt en Regionaal Landschap Kempen en Maasland aan de andere de handen in elkaar. Recent werd er ook een wandelkaart met daarop de wandelingen in het gebied gemaakt. Deze is vanaf nu beschikbaar in de toeristische kantoren van de drie gemeenten.
De Abeek ontspringt in de Monniksvijver op de Donderslagheide in (…) Het hele nieuwsbericht
In 2030 zal het aantal actieve priesters in het bisdom Hasselt nagenoeg worden gehalveerd. In 2020 zullen er in Limburg nog 63 priesters actief zijn. In 2030 zullen er dat nog 37 zijn. Dat meldt Kerk & leven vandaag. Volgens godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van de KU Leuven gaat het om een nog vrij optimistische voorspelling “omdat er geen rekening wordt gehouden met de hoge gemiddelde leeftijd van de clerus en het bijgevolg hogere risico op ziekte en overlijden”. Bij de cijfers is geen rekening gehouden met eventuele nieuwe roepingen.

Carine Caris overleden

Woensdag 3 mei 2017
Meeuwen-Gruitrode - Carine Caris overleden

Meeuwen-Gruitrode

Zondag is Carine Caris overleden, de weduwe van Martin Coolen. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen.
Volgens de meest recente cijfers vertoont 17,3 procent van alle Limburgse kinderen overgewicht. In Tongeren bedraagt dit 19,1 procent, in Houthalen-Helchteren 18,4 procent én in Beringen en Lommel telkens 18,3 procent. In Overpelt heeft 16,2 procent van de kinderen te kampen met overgewicht, in  Neerpelt 15,5 procent, in Meeuwen-Gruitrode 14,9 procent, in Hamont-Achel 14,7 procent, in Hechtel-Eksel 14 procent én in Peer 12,6 procent.

Nog stemmen tot 9 mei

Maandag 1 mei 2017

Meeuwen-Gruitrode

Tot 9 mei (12 uur) kan er nog gestemd worden voor een nieuwe gemeentenaam. Iedereen die op 1 januari in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en op dat moment ouder was dan 12 jaar, mag stemmen. Wordt het Oudsbergen, Oudsberg, Donderslag of Broekstede?

Meeuwen-Gruitrode

AVT Meeuwen-Gruitrode wacht niet op de officiële datum van de fusie om de hand uit te steken naar de inwoners van Opglabbeek. De 5-kerkentocht zal dit jaar naast de kerken van Meeuwen, Wijshagen en Gruitrode ook, de kerken van Opglabbeek en Louwel aandoen. De jogging, die dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd wordt, loopt langs de mooiste plekjes van Meeuwen-Gruitrode en ook nu langs die van Opglabbeek. De totale afstand blijft 25 km maar er zijn ooi kleine etappes gaande van 3,5 tot  6,2km. Praktisch: zondag 7 mei. Vertrek: 10 uur aan de atletiekpiste in Meeuwen.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen