Het overige nieuws

Over stikstof en zo

Donderdag 30 juni 2022
Vandaag gelezen
"Onze uitstoot móét omlaag. Nergens ter wereld is de stikstofneerslag per hectare zo groot als in Nederland en Vlaanderen. Het klopt ook dat de landbouwsector daar grotendeels voor verantwoordelijk is."
Minister van landbouw Jo Brouns in HUMO.
Dit weekend werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Hasselt ter hoogte van de Kempischesteenweg aan de kant van de binnenring (fase 3b). De werken starten opnieuw vrijdagavond en duren tot maandagochtend. In de periode is er slechts één linksaf beweging mogelijk: vanaf de Kuringersteenweg/kanaalkom richting Zonhoven. Verkeer van en naar het centrum volgt een omleiding via de Vildersstraat en de Elfde-Liniestraat.
De boodschap blijft om de omgeving van het drukke kruispunt te vermijden en via de alternatieve routes via de E314 - E313 en Genk – Diepenbeek – Hasselt naar en van Hasselt te rijden.
Op donderdag 7 juli wordt een stuk van de binnenring geasfalteerd. Hierdoor rijdt het verkeer tussen de brug van de kanaalkom en het kruispunt de hele dag over één rijstrook. De oprit van de Scheepvaartlaan naar de binnenring is dan afgesloten.
Oudsbergen - Transfernieuws bij Eendracht LouwelEendracht Louwel was erg bedrijvig op de transfermarkt. De club trok dertien spelers aan: Bram Winkels (Boorsem), Dries Vercruysse (Termien), Dario Baeten (Gruitrode), Quinten Bartsch (Meeuwen), Paolo Chiarelli (Beringen), Ignas Cox (Opitter), Bram Dirkx (Elen), Jens Hendrix, (Wavo), Pieter Hendrikx (Grimbie), Dries Lahraoui (Aarschot), Kobe Roex (Reppel), Kobe Vanhengel (Zutendaal) en Kenzo Verbeke (Sint Gillis Waas.

Auto's botsen: man (50) gewond

Donderdag 30 juni 2022
Op de Sportlaan in Bree botsten deze namiddag rond 14.45 uur twee auto's. Een 50-jarige man uit Kinrooi liep daarbij verwondingen op.

Zeventiger gewond bij botsing

Donderdag 30 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Bevrijdingslaan in As gebeurde gisterenavond rond 18.30 uur een aanrijding tussen een motorfietser en een auto. Een 72-jarige man uit Kortessem raakte daarbij gewond.

Pieter Willems overleden

Donderdag 30 juni 2022
Oudsbergen - Pieter Willems overledenDinsdag is Pieter Willems overleden, de echtgenote van Yvonne Malfait. Hij was 92 jaar. De uitvaartlitirgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Kort nieuws van bij de buren
In de Toleikstraat in Bree botsten deze voormiddag rond 10.50 uur een auto en een 70-jarige fietsster uit Bree. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Tegen vangrail en over de kop

Woensdag 29 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de N75 in As is gisterenavond rond 17.30 uur een auto tegen de vangrail gebotst en vervolgens over de kop gegaan. Een 57-jarige vrouw uit Dilsen-Stokkem raakte daarbij gewond. Het ongeval zorgde voor veel verkeershinder.
Oudsbergen - Bellen aan het stuur: 1.040 rijbewijzen afgepaktZoomTijdens de GSM-actie van 16 mei tot en met 12 juni 2022 heeft Parket Limburg in totaal 585 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, waarvan 130 tijdens de twee nationale actiedagen van 17 en 18 mei. Nadien, en ondanks alle waarschuwingen werden nog er nog 455 ingetrokken. 
De bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken zullen zich in september en oktober moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij riskeren boetes van 240 tot 4000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Uit de resultaten van de actie blijkt eens te meer dat gsm-gebruik achter het stuur een hardnekkige gewoonte is. Volgens berekeningen van VIAS worden hierdoor 50 doden en 4.500 gewonden per jaar veroorzaakt. Dit is vermijdbaar en daarom zal het Parket Limburg deze actie geregeld herhalen.
Radio en TV
Oudsbergen - Daan Masset verlaat Radio 2 LimburgZoomZonet kondigde Daan Masset op Radio 2 in Limburg aan dat hij komende vrijdag 1 juli voor de laatste keer Start Je Dag presenteert. Twaalf jaar lang (om precies te zijn: elf jaar en zes maanden) stond Daan samen met de Limburgers op en zorgde hij voor een fris, boeiend en vrolijk begin van de dag. Binnenkort gaat Daan andere programma’s maken voor Radio 2. “Het ochtendblok is het mooiste blok in de radiowereld. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. En dat twaalf jaar op de grootste zender van het land én in het prachtige Limburg, mijn eigen provincie die me bijzonder na aan het hart ligt. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om uit te groeien tot de radiomaker die ik nu ben", vertelt Daan. (foto VRT)
Weerbericht
Oudsbergen - Zomerse temperaturen, daarna minder warmMet drukstijgingen blijft het een etmaal droog en is er veel zon. De temperaturen gaan dan ook flink de hoogte in. Na de doortocht van een actieve storing op donderdag met flink wat hemelwater en mogelijk onweer, wordt het tijdelijk koeler. In het weekend gaat het kwik echter opnieuw de hoogte in.
Vandaag is een zomerse dag bij maxima rond 25 graden en er zijn nauwelijks wolken. Later op de dag zijn hier en daar enkele stapelwolken mogelijk, maar die hinderen de zon nauwelijks. De wind waait zwak uit (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is in Neeroeteren een visser omgekomen nadat hij de Zuid-Willemsvaart viel. Aangenomen wordt dat de man onwel was geworden. Het slachtoffer is een man uit Neeroeteren. Het duikteam van de brandweer heeft het levenloze lichaam geborgen.

Brand in poolhouse

Dinsdag 28 juni 2022
Oudsbergen - Brand in poolhouseDeze namiddag ontstond brand in een poolhouse aan de Boogschuttersstraat in Bree. De brandweer kon de schade beperken. Hoe de brand ontstond, is nog niet geweten.

Lena Heylen overleden

Dinsdag 28 juni 2022
Oudsbergen - Lena Heylen overledenOp 24 juni is in WZC Mandana in Genk Lena Heylen overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Georges Siemiontkowski. Zij was 83 jaar en afkomstig van Gruitrode. Het afscheid en de bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats van Gruitrode vinden plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Remans aan de Hoogstraat in Genk.

Jeannie Fromont overleden

Maandag 27 juni 2022
Oudsbergen - Jeannie Fromont overledenOp 23 juni overleed Jeannie Fromont (91), de weduwe van de in 2016 gestorven Charel Stassen. Zij woonde in Opglabbeek maar was afkomstig van Genk. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Botsing op 't Hasseltkiezel

Maandag 27 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag rond 14.30 uur botsten twee auto's op 't Hasseltkiezel in Bree. Een 45-jarige vrouw uit Beringen en een 34-jarige man uit Heist-op-den-Berg liepen daarbij verwondingen op.
Kort nieuws van bij de buren
In de Dorpsstraat in As is vanochtend rond 2.45 uur een auto tegen een geparkeerde bestelwagen gebotst. Een 42-jarige vrouw uit As raakte daarbij gewond

Weer zes wolvenwelpen

Maandag 27 juni 2022
Oudsbergen - Weer zes wolvenwelpenZoomWolvin Noëlla heeft dit jaar minstens zes welpen op de wereld gezet. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos. Daarmee zijn er op dit moment in totaal minstens tien wolven in Limburg: naast de minstens zes nieuwe welpen de twee jaarlingen - die ten laatste volgend jaar vertrekken - en twee ouderdieren.
(Foto INBO & Natuur en Bos)
Kerk
Oudsbergen - Limburgse gelovigen laten zich horenBij Limburgse gelovigen leeft de duidelijke vraag om het gewijde ambt open te stellen voor gehuwden en voor vrouwen. Men vraagt dit niet omdat men denkt dat daarmee de problemen rond het priestertekort opgelost zouden zijn maar wel omdat dit meer blijk zou geven van gedeelde verantwoordelijkheid en een modernere visie op het ambt in de Kerk. Dat blijkt uit gesprekken in het kader van het synodaal proces in het bisdom Hasselt. Dat proces kaderde in het vorig jaar gelanceerde verzoek van paus (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Vrouw (66) gewond bij botsingZoomEen 66-jarige vrouw uit de gemeente is gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde gisterenmiddag rond 12 uur.

Elektrische step gestolen

Zondag 26 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Uit een garage aan de Grauwe Torenwal in Bree is een elektrische step gestolen. De diefstal werd vrijdag gepleegd.

Auto tegen lantaarnpaal

Zondag 26 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Stationsstraat in As is vanmorgen rond 6 uur een auo tegen een lantaarnpaal gereden. Een 36-jarige man uit As raakte daarbij gewond.

Rosa Dreezen overleden

Zaterdag 25 juni 2022
In WZC O.L.Vrouw van Lourdes in Erps-Kwerps is donderdag Rosa Dreezen overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Leon Loyens. Zij was 81 jaar en afkomstig van Gruitrode. Het afscheid vindt zaterdag 2 juli (10 uur) plaats in aula Eikenveld van Begrafenissen Pues in Herent. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Zichen-Bolder.

Truike Peeters overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Oudsbergen - Truike Peeters  overledenWoensdag is Truike Peeters overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Thieu Donné. Zij was 90 jaar en afkomstig van Meeuwen. Het afscheid en de bijzetting van de urne op de begraafplaats De Kluis in Bree vinden in intieme kring plaats.

Elvire Houbrechts overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Oudsbergen - Elvire Houbrechts overledenDonderdag is Elvire Houbrechts overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Theo Boonen. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats.
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Twee gewonden op BocholterkiezelZoomDeze voormiddag rond 11.15 uur botsten twee auto's op de Bocholterkiezel in Bree. Een 76-jarige man uit Bocholt en en 56-jarige vrouw uit Dilsen-Stokkem raakten daarbij gewond.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Witte Torenwal in Bree botsten deze voormiddag rond 11 uur een auto en een 89-jargie fietsster uit Bree. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Op de Nielerlaan in As raakten gisterennamiddag rond 15.45 uur een auto en een 47-jarige fietser uit Hoeselt in een aanrijding betrokken. Deze laatste liep daarbij verwondingen op.
Oudsbergen - Fietspaden Grote Baan medio augustus klaarZoomKomende maandag schuiven in Houthalen-Helchteren de werken aan de nieuwe fietspaden op naar de drie laatste zones aan de oostkant van de Grote Baan, waar het verkeer richting Hechtel-Eksel rijdt. Vanaf begin augustus krijgt ook de rijweg aan de oostkant van de Grote Baan een nieuwe asfaltlaag. Volgens de huidige planning zijn de fietspaden tegen midden augustus volledig klaar voor gebruik.
In de vierde fase werkt de aannemer aan de fietspaden in drie zones: van de Koolmijnlaan tot de (…) Het hele nieuwsbericht
Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister Zuhal Demir en minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling. Die wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State. Tegelijk wordt de goedkeuring van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Vlaanderen kondigt aan dat vanaf 1 juli 2022 het maximaal renteloos te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot 60.000 euro per wooneenheid. De maximale looptijd wordt verlengd van 10 naar 25 jaar. De doelgroep zal afgestemd worden op de laagste en middelste inkomens van de aangekondigde 'Mijn Verbouwpremie'. Daarnaast komt er ook een eengemaakte premie voor energiebesparende investeringen. 'Mijn Verbouwpremie' gaat vanaf 1 juli in voege en kan officieel en enkel digitaal aangevraagd worden vanaf 1 oktober. Alle info vind je op de website van Energiehuis Limburg.

Jef Willems overleden

Donderdag 23 juni 2022
Oudsbergen - Jef Willems overledenGisteren is Jef Willems overleden, de echtgenoot van Suzanne De Winter. Hij was 76 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Dinsdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in UCOP aan de Weg naar As.
Komend weekend wordt het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg in Hasselt vernieuwd. Tijdens de werken zal het onmogelijk zijn om op het kruispunt links af te slaan. Dat geldt voor het verkeer uit alle rijrichtingen. Er zijn omleidingen aangeduid.

Simsalabim - en 't is vakantie!

Donderdag 23 juni 2022
Oudsbergen - Simsalabim - en 't is vakantie!ZoomHet is weer de laatste (volledige) week van het schooljaar, ideaal om de leerlingen van de 2e en 3e leerjaren te laten kennismaken met de Kunstacademie. De leraren van de Kunst Academie Noord Limburg speelden voor hen een reeks voorstellingen van 'Simsalabim'. Over poppen die gaan dansen en oude fotoportretten die tot leven komen... tot de heks komt opdagen. Maar liefst 1.975 leerlingen uit Oudsbergen, Bocholt, Peer, Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel en Hamont-Achel kwamen kijken. (Foto's Albert Loos)Meer foto's

Lucienne Mulders overleden

Donderdag 23 juni 2022
Oudsbergen - Lucienne Mulders overledenDinsdag is Lucienne Mulders overleden, de echtgenote van Jean Limerkens. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.
Op de fiets dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen. Dat kan met vijf nieuwe fietsroutes langs bijzondere historische locaties in Nederlands-Limburg. Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven. Dankzij de speciale Archeo Route Limburg 2.0 komen fietsers namelijk via 3D-technieken en augmented reality oog in oog te staan met archeologen en hun vondsten. Meer info

Drie fietsers botsen

Woensdag 22 juni 2022
Op het Stadionplein in Genk botsten deze namiddag rond 14.15 uur drie fietsers. Twee van hen raakten daarbij gewond. Het betref twee mannen uit Oudsbergen, respectievelijk 62 en 74 jaar.

Man (67) bezwijkt na ongeval

Woensdag 22 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Man (67) bezwijkt na ongevalIn de Neeroeterenstraat in Opoeteren is de 67-jarige fietser Jean Delbroek uit Neeroeteren gisterenavond levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij tegen een openslaand autoportier terechtkwam. Hij bezweek vandaag aan de opgelopen verwondingen. Het parket gaf een verkeersdeskundige opdracht de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Kamiel Vandeurzen overleden

Woensdag 22 juni 2022
Oudsbergen - Kamiel Vandeurzen overledenZondag is Kamiel Vandeurzen overleden, de weduwnaar van Netty Verlaak. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt maandag plaats in intieme kring. Begroetig: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Warm, maar onweersdreiging

Dinsdag 21 juni 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Warm, maar onweersdreigingDe volgende dagen wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Een depressie over het zuiden van Europa is verantwoordelijk voor een toenemende onweersdreiging. Vooral op vrijdag zijn er pittige onweersbuien mogelijk. In het weekend blijft het eerder wisselvallig, maar wordt het minder warm.
Vandaag is de langste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we ook het meeste zonlicht hebben. Integendeel, wolkenvelden verstoppen de zon vaak in de (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeersactie: 31 pv's

Maandag 20 juni 2022
Politie Carma heeft gisteren van 9 tot 15 uur een controleactie gehouden op twee verschillende locaties in Houthalen-Helchteren en Oudsbergen. Eén bestuurder reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Eén persoon reed onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd drie uur ingehouden. Dertien personen droegen geen veiligheidsgordel en zestien personen kregen een boete omdat hun voertuig niet in orde was met de technische eisen.
In een woning aan de Gildenstraat zijn juwelen gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Kevin Luyten (42) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap LuKe Project opgericht met zetel aan de Notenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het waterdicht maken van daken, het plaatsen van dakgoten en regenafvoerbuizen, het bouwen en onderhoden van zwembaden en de installatie van garagepoorten, luiken, zonneblinden en traliewerk.
Oudsbergen - Weldra aftreden van paus Franciscus?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Ongeval op Wijshagerkiezel

Zondag 19 juni 2022
Op de Wijshagerkiezel botsten vrijdagavond rond 21.40 uur een motard en een auto. Bij het ongeval is een 40-jarige man uit de gemeente gewond geraakt.
Oudsbergen - Nieuwe spoorlijn Balen-Neerpelt geplandZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Frisser maar dan weer warmer

Zondag 19 juni 2022
Oudsbergen - Frisser maar dan weer warmerNa de doortocht van een storing vandaag stroomt gevoelig koelere lucht over onze streken. Na het weekend gaat het op en af met het kwik, de ene dag normale temperaturen, de andere zomerse. Zo is het ook met het weerbeeld, de ene keer zon, de andere keer buien. 
Vandaag is het wisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de latere ochtend of middag komen er plaatselijke buien opzetten. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het kwik kan nog oplopen tot 25 graden, maar na de doortocht van (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaargewond bij auto-ongeval

Zondag 19 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is een bestuurder zwaargewond geraakt bij een auto-ongeval op de Europalaan in As. De man zat bekneld in zijn auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is naar het ziekenhuis in Genk gebracht onder begeleiding van een medisch urgentieteam.

Code oranje voor hitte

Zaterdag 18 juni 2022
Oudsbergen - Code oranje voor hitteVandaag wordt het warm, erg warm, met in de Limburgse Kempen temperaturen tot 35 graden en mogelijk zelfs meer. Daarom heeft het KMI, alleen voor Limburg, code oranje voor hitte afgekondigd. Dat moet mensen attent maken voor de gevolgen van de hitte en zeker extra aandacht geven aan kleine kinderen en senioren, niet alleen om ze uit de zon te houden maar ook om ze voor uitdroging te behoeden.

Pluimveeslachterij veroordeeld

Vrijdag 17 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Een pluimveeslachterij uit Bree is veroordeeld tot een boete van 4.000 euro voor inbreuken op de hygiëne en de voedselveiligheid. Aan de veroordeling gingen drie controles in de slachterij vooraf.(PG)
In de Berglaan in Genk botsten vanmorgen rond 8.15 uur een auto en een 63-jarige fietser uit Oudsbergen. De fietser is daarbij gewond geraakt.

Een auto voor vakantie

Vrijdag 17 juni 2022
Partnerbijdrage
Oudsbergen - Een auto voor vakantieZoomEr zijn heel wat verschillende leuke dingen die je in de zomervakantie kan gaan doen. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om op vakantie te gaan. Je kan op vakantie in het buitenland, maar je zal er ook voor kunnen kiezen om in het binnenland op vakantie te gaan. In beide gevallen kan het handig zijn om een auto te hebben voor de vakantie.
Een auto gaan huren
Je zal ervoor kunnen kiezen om een auto te gaan huren. Een auto hurenop  ibiza is een goed voorbeeld. Op Ibiza kun je op die (…) Het hele nieuwsbericht

Jean-Pierre Kessels overleden

Vrijdag 17 juni 2022
Oudsbergen - Jean-Pierre Kessels overledenDinsdag is Jean-Pierre Kessels overleden, de echtgenoot van Linda Willems. Hij was 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Oudsbergen - Het hooikoortsfestival is begonnenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

'Ergens onderweg' in KANL

Donderdag 16 juni 2022
Oudsbergen - 'Ergens onderweg' in KANLZoomZondag was er de opendeurdag bij de KunstAcademie Noord-Limburg, maar tegelijkertijd liep ook de tentoonstelling "Ergens onderweg" van de leerlingen van de kinder- en jongerenateliers van de academie. Kinderen uit Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt hadden er hun beste beentje voorgezet. De tentoonstelling is nog open morgen/vrijdag van 9.00-17.00 uur, en volgende zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
'Ergens onderweg' in KANL'Ergens onderweg' in KANL
'Ergens onderweg' in KANL
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Start je kind na de zomervakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een probeerabonnement van De Lijn aan. Daarmee kan je kind de hele maand september gratis op de bus stappen, met uitzondering van de Limburgse snellijnen met nummer 68, 178 en 179. Verder overal en altijd, zowel op schooldagen als tijdens het weekend.
Aanvragen is eenvoudig. Is je kind geboren in 2010? Dan ontving je vast al een brief van De Lijn over hoe je het gratis probeerabonnement kan aanvragen. Dat verloopt zo: (…) Het hele nieuwsbericht

Botsing op Bocholterkiezel

Donderdag 16 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag rond 14.55 uur kwam het tot een aanrijding tussen twee auto's op de Bocholterkiezel in Bree. Een 91-jarige man en een 74-jarige vrouw, beiden uit Bocholt, raakten daarbij gewond.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Opitterkiezel in Bree botsten gisterennamiddag rond 17 uur een auto en een 60-jarige fietser uit Bree. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Aangetroffen bom opgehaald

Donderdag 16 juni 2022
Oudsbergen - Aangetroffen bom opgehaaldZoomBij werken aan de N76 werd een vliegtuigbom (foto) uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Het was een Duitse vliegtuigbom met een betonnen omhulsel - aan het einde van de tweede wereldoorlog was staal schaars, vandaar. Er was op geen enkel moment gevaar voor de omwonenden, zegt burgemeester Marco Goossens. De bom werd meegenomen door DOVO en zal ontmanteld worden.

Een avontuurlijke Abeek-tocht

Woensdag 15 juni 2022
Oudsbergen - Een avontuurlijke Abeek-tochtZoomEen Abeeknatuurontdekkingstocht vlak bij de school - dat was een unieke mogelijkheid voor de 52 leerlingen van de twee vijfdes van Klim-op Meeuwen. Vrijwilligers van Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode en Peer hadden op verscheidene plaatsen uitwijkmogelijkheden voorzien. Aan de natuurlijke loop van de Abeek werd geen afbreuk gedaan.
De juffen Els, Marina, Farah, educatief medewerkster Tina en enkele vrijwilligers begeleidden deze toch wel niet-alledaagse tocht. Het was een lange sliert van durvers en (…) Het hele nieuwsbericht
Een avontuurlijke Abeek-tochtEen avontuurlijke Abeek-tocht
Een avontuurlijke Abeek-tocht
Zoom

Tropische temperaturen

Woensdag 15 juni 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Tropische temperaturenHet wordt warm de volgende dagen met eerst zomerse maxima, maar op vrijdag en zaterdag bereikt het kwik tropische waarden. Zondag komt er een einde aan het warme weer, wanneer een actieve storing doorheen de regio trekt met een flinke plens hemelwater. Na het weekend zijn de temperaturen opnieuw normaal voor de tijd van het jaar. 
Vandaag kan de zon de hele dag het weerbeeld overheersen. Af en toe zijn er wel enkele hogere wolkenvelden en hier en daar een stapelwolkje, maar die (…) Het hele nieuwsbericht
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op maandag 20 juni opnieuw een vakbondsactie. Hierdoor zal er onder andere hinder zijn bij De Lijn en op de luchthaven van Zaventem. Reizigers van De Lijn checken best eerst de app of website. Verschillende vluchten op Zaventem worden afgelast en reizigers worden opgeroepen om, indien mogelijk, hun reis op maandag uit te stellen.
Oudsbergen - Grote renovatie voor VOKA-gebouwZoom28 jaar na de officiële inhuldiging van het gebouw kiest Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een grondige renovatie van het Huis van de Limburgse Ondernemer in Hasselt. “De bestaande infrastructuur dateert van 1994 en is dus niet aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen. Om te kunnen groeien als organisatie is het tijd om ons gebouw klaar te maken voor de toekomst”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We kiezen bewust voor een duurzaam (…) Het hele nieuwsbericht

Ongeval op Weg naar As

Dinsdag 14 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar As in Dorne (Opoeteren) botsten gisteren in de vooravond twee voertuigen. Daarbij is een 21-jarige uit As gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Lieske Schreurs overleden

Maandag 13 juni 2022
Oudsbergen - Lieske Schreurs overledenIn zorghuis Toermalien in Genk is zaterdag Lieske Schreurs overleden, de weduwe van Antoine Geussens die in 1984 overleed. Ze was de vroegere uitbaatster van frituur Antoine in Opglabbeek en werd 84 jaar. De afscheidsdienst en de crematie vinden plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Jaakske Conen overleden

Maandag 13 juni 2022
Oudsbergen - Jaakske Conen overledenZaterdag is Jaakske Conen overleden, de weduwnaar van de in 2012 gestorven Jeanne Evens. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse regering heeft een pakket met studiemaatregelen voor het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Alle studenten die starten vanaf academiejaar 2023-2024 zullen op het einde van hun 2de jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit hun 1ste jaar. Als dat niet lukt, dan kunnen ze bij hun instelling niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding. Deze zogenaamde ‘knip’ moet een einde maken aan de situatie waarbij studenten sommige vakken maar blijven meesleuren, waardoor ze (…) Het hele nieuwsbericht

Louise Hayot overleden

Maandag 13 juni 2022
Oudsbergen - Louise Hayot overledenOp 7 juni is Louise Hayot overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Maurice Kumps. Zij was 84 jaar en afkomstig van Opglabbeek. Het afscheid vond plaats in familiekring.

Warme vooruitzichten

Zondag 12 juni 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Warme vooruitzichtenEen uitloper van het hogedrukgebied der Azoren bepaalt het weer zowel op korte als lange termijn. Af en toe kunnen verzwakte storingen nog over onze regio schuiven, maar dit vertaalt zich enkel in wolkenvelden. In de tweede helft van komende week wordt het bovendien zomers warm.
Vandaag is het in de vroege ochtend flink zonnig. Een wolkenband schuift echter in de loop van de ochtend vanuit het westen over onze streken en tempert het oplopen van de temperaturen. Het blijft wel droog, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Bij en woninginbraak aan de Weg naar Zwartberg zijn juwelen en geld gestolen. De diefstal is vanochtend vastgesteld.
Op de Europarklaan in Houthalen botsten gisterennamiddag rond 13.30 uur een auto en een 75-jarige fietser uit Oudsbergen. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Lei Geris overleden

Vrijdag 10 juni 2022
Oudsbergen - Lei Geris overledenVandaag is Leon Geris (72) overleden, de echtgenoot van Mieke Hellinx. Hij woonde in As maar was afkomstig van Opgabbeek. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Hugette Lowagie overleden

Vrijdag 10 juni 2022
Oudsbergen - Hugette Lowagie overledenGisteren is in Meeuwen Hugette Lowagie overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Etienne Demaeghdt. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerariulm Witters in Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Heb je een dergelijk bericht ontvangen? Klik niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in. Stuur het bericht door naar verdacht[!]safeonweb.be en verwijder het daarna.
Oudsbergen - Sabien is 'Zorgleerkracht van het jaar'Sabien Segers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Limburgs ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De zorgleerkracht van de basisschool De Kei Beek in Bree werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit bijna 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.
De jury verraste Sabien Segers vanmorgen in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.
De vliegbasis van Kleine-Brogel heeft vanmorgen aangekondigd dat er op maandag 13 en dinsdag 14 juni nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van eerder geannuleerde nachtvluchten. Die zijn volgens de basis nodig om de piloten toe te laten hun kwalificaties te behouden. Normaal vinden er in juni, juli en augustus géén nachtvluchten plaats.
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond rond 20 uur botsten twee voertuigen op de Bocholterkiezel in Bree. Een 38-jarige vrouw uit Bree raakte daarbij gewond.

Gestorven en weer opgezet

Donderdag 9 juni 2022
Oudsbergen - Gestorven en weer opgezetZoomHet INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek - heeft de enige twee vrouwelijke wolvenwelpen van 2020 van de roedel van Hechtel-Eksel laten opzetten. De twee jonge wolvinnen kwamen beide om het leven in het verkeer op resp. 9 en 19 oktober van dat jaar. Het heeft even geduurd bij de taxidermist, maar vandaag werden de opgezette dieren geleverd in het INBO-kantoor in Geraardsbergen (foto). Later gaan ze Vlaanderen rond. (Foto INBO)

Kansarmoede in Vlaanderen

Donderdag 9 juni 2022
Om over na te denken
"Bijna 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin dat geen onverwachte uitgaven van 1.100 euro aankan. 15% van de kinderen kunnen met hun gezin geen week buitenshuis op vakantie. Toegang tot internet, het huis voldoende kunnen verwarmen en regelmatig een maaltijd met vlees, kip of vegetarisch alternatief gebruiken is op dit moment voor veel minder kinderen (2%) een probleem. Regelmatig deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of een keer per maand afspreken om iets te gaan eten of te drinken is voor ongeveer 1 op de 10 kinderen niet mogelijk."
Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Opgroeien.

Louis Soors overleden

Donderdag 9 juni 2022
Oudsbergen - Louis Soors overledenIn Rotem is op 4 juni Louis Soors overleden, de echtgenooot van Maria Cavé. Hij was 68 jaar en afkomstig van Ellikom. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.
Oudsbergen - Carpoolparkings worden gereinigdZoom
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vrijdagnacht en in de nacht van 17 op 18 juni opnieuw de carpoolparkings in Limburg laten reinigen. Tijdens de reinigingswerken zal op de betreffende parkings tussen 20u en 6u een parkeerverbod gelden.
Vrijdagnacht zijn de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aan de beurt.Tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni reinigt het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.(Foto AWV)

Jos Verheyen overleden

Donderdag 9 juni 2022
Oudsbergen - Jos Verheyen overledenOp 4 juni is Jos Verheyen overleden, de echtgenoot van Liliane Nys. Hij was 76 jaar en afkomstig van Gruitrode. Het afscheid en de begraving van de urne begraafplaats De Kluis in Bree vinden plaats in intieme kring.

Michel Koopmans overleden

Woensdag 8 juni 2022
Oudsbergen - Michel Koopmans overledenZondag is Michel Koopmans overleden, de echtgenoot van Rita Fromont. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van UCOP aan de Weg naar As. Begroetinbg: vrijdag (19-20 uur).
Oudsbergen - Steunmaatregelen tegen wolvenschade uitgebreidZoomSinds vorig jaar is een nieuwe regeling van kracht voor veehouders die hun rasters wolfwerend maken. Hiermee biedt de Vlaamse overheid financiële steun bij het beschermen van vee tegen eventuele wolvenschade. Tot op heden was deze steun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de huidige Limburgse wolvenroedel. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft deze steun nu op basis van wetenschappelijk advies op twee manieren uitgebreid.
In de eerste plaats wordt de (…) Het hele nieuwsbericht

Laserwaterpas gestolen

Woensdag 8 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Gerkenbergstraat in Bree is een laserwaterpas gestolen op een bouwwerf. Dat gebeurde vanmiddag.
Oudsbergen - Onderzoek naar grote piramidefraudeDe Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Parket Limburg zijn een onderzoek gestart naar de beleggingsvehikels 4&MORE en Strategy Collectiv, beide uit Alken. Middels 4&More en Strategy Collectiv zou piramidefraude gepleegd zijn. Hierbij worden hoge intresten beloofd aan de beleggers. De gelden van die beleggers worden echter niet effectief belegd. De intresten van de eerste inleggers worden betaald met de gelden die binnenkomen van de nieuwe geronselde beleggers. Een systeem dat (…) Het hele nieuwsbericht

U moet toch niet naar Hasselt?

Woensdag 8 juni 2022
Vrijdag 10 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op (…) Het hele nieuwsbericht

Anny Dirckx overleden

Woensdag 8 juni 2022
Oudsbergen - Anny Dirckx overledenMaandag is Anny Dirckx overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Henri Spreeuwers. Zij was 79 jaar en afkomstig van Genk. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.
Kort nieuws van bij de buren
Bij graafwerken aan de Rode Kruislaan in Bree ontstond vanmiddag een gaslek. Fluvius heeft het lek gedicht.

Martha Verheyen overleden

Dinsdag 7 juni 2022
Oudsbergen - Martha Verheyen overledenVrijdag is Martha Verheyen overleden, de weduwe van de eerder dit jaar gestorven Antonio Luigi Grasso. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18-18.30 uur) in funerarium Witters aan de .Lentestraat.

Netty Verlaak overleden

Dinsdag 7 juni 2022
Oudsbergen - Netty Verlaak overledenVrijdag is Netty Verlaak overleden, de echtgenote van Kamiel Vandeurzen. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
Oudsbergen - Week van de Bij bij VBS Ellikom 2de graadZoomMet hun Bij-zonderproject geven de 16 leerlingen van de 2de graad in VBS Ellikom een mooie invulling aan de Week van de Bij. Juf Annemie is animator en begeleidster van deze 9- en 10-jarigen. Zij mobiliseert de compostmeesters, vrijwilligers van Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer en deze van de Limburgse Imkersbond. Op maandag 30 mei werden per groep kleine bijenhotelletjes voor de solitaire bijen met zelfbouwpakketjes met de schroefboor- en nietmachine gemaakt. Ieder kind had zo zijn of haar (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Met vakantie: wat met je huisvuilzak ?ZoomHeb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je weinig ruimte, waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tussen 14 juni en 10 september je gele keukenafval-, groene tuinafval- en/of grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen als je volgende regels respecteert:
- Je mag enkel grijze huisvuil-, gele keukenafval- en groene tuinafvalzakken van Limburg.net (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Boswachters hebben het moeilijkZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor Limburg

Zondag 5 juni 2022
Weerbericht
Omwille van een golf van plaatselijke intense regenbuien kondigt het KMI code oranje af voor de provincie Limburg tot 17 uur. Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet-levensbedreigende schade. In geval van nood bel je de noodcentrale 112.

Aan onze lezers in Spanje

Vrijdag 3 juni 2022
De voorbije dagen melden Internetgazetlezers in Spanje ons dat ze daar op enkele plaatsen geen verbinding met de Internetgazet kunnen maken, ook niet via 4G en zelfs niet via 5G.
Dat is niet onze schuld. We hebben na enig onderzoek vastgesteld dat minstens één plaatselijke provider in Spanje problemen heeft met het linken naar Belgische websites. Vanuit België kunnen we helaas niets ondernemen om die problemen te verhelpen. We raden de gedupeerde lezers aan zo mogelijk een andere provider in Spanje te zoeken. (PP)

Wisselvallig pinksterweekend

Vrijdag 3 juni 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Wisselvallig pinksterweekendHet verlengde weekend verloopt erg wisselvallig. Eerst bereikt gestoorde en zeer warme lucht ons land vanuit het zuiden en zorgt voor lokale onweersbuien. Op zondag schuift een bijzonder actieve storing over onze streken met veel neerslag en lokaal hevig onweer. Daarna wordt koudere, maar nog steeds onstabiele lucht aangevoerd. Ook na het weekend blijft de kans op neerslag hoog.
Zaterdag wisselen zonnige perioden af met bewolkte perioden. Het is meestal droog, maar naarmate de dag vordert, (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - 'Merkwaardige bomen in Limburg'ZoomAan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek “Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Zeg nooit zomaar studio tegen een kamerEen coöperatieve vennootschap kocht in 2011 van twee leken-verkopers een gebouw in het oude centrum van Antwerpen. Het werd door de makelaar aangeprezen als een “opbrengsthuis met 20 studio’s, alle gemeubileerd en volledig verhuurd”. Prijs € 1.020.000. De verkopers hadden het gebouw vier jaar eerder onder dezelfde noemer gekocht met de nodige attesten daterend van 1997.
Enkele jaren nadat de vennootschap het gebouw aankocht, verklaarde de burgemeester van Antwerpen de (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Peeters overleden

Vrijdag 3 juni 2022
Oudsbergen - Willy Peeters overledenGisteren is Willy Peeters overleden, de echtgenoot van Leonie Vanderhoeven. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Lentestraat.

7.751 nieuwe Limburgers

Vrijdag 3 juni 2022
Herinneringen
Vorig jaar kwamen in Limburg 7.751 baby’s ter wereld. “Dat aantal lag in 2020 nog een stuk lager. Het geboortecijfer kende toen een opvallende daling,” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “We zien sinds corona dus opnieuw een stijging van het aantal pasgeborenen in Limburg. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. De stijging in Limburg met 2,5% blijft dus wel eerder bescheiden in vergelijking met andere provincies zoals Antwerpen (5,4%) en Oost-Vlaanderen (7%). West-Vlaanderen sluit de rij met 2,3%.”
Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Limburg. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst moeder.

Met de fiets op de trein

Vrijdag 3 juni 2022
Wie een fiets wil meenemen in de trein, zal nu de meest geschikte trein kunnen zoeken. Hoe? Op de website BikeOnTrain zie je meteen in welke trein je je fiets kan meenemen, want dat kan niet in elke trein. BikeOnTrain
Oudsbergen - Anna Vanbussel (100) overledenWoensdag is Anna Vanbussel overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Gerard Boonen. Zij was 100 jaar en afkomstig van Kaulille. Zij wordt donderdag in Meeuwen begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de plaatselijke parochiekerk. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters aan de Lentestraat.

Opnieuw wat warmer

Donderdag 2 juni 2022
Oudsbergen - Opnieuw wat warmerEen hogedrukgebiedje zorgt vandaag tijdelijk voor droog weer, maar vanaf morgen nemen de neerslagkansen opnieuw toe op nadering van een storing uit het zuiden. Het weekend verloopt wisselvallig en de temperaturen dalen opnieuw met een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming. Op korte termijn krijgen we enkele regenbuien te verwerken.
Vandaag wordt een droge en vooral ook zonnige dag. Er zijn wel wat hoge wolkenvelden en af en toe ook enkele stapelwolken, maar de zon blijft de hele dag (…) Het hele nieuwsbericht

Inbreker krijgt 18 maanden cel

Woensdag 1 juni 2022
Kort nieuws van bij de buren
De rechter heeft een dertiger veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf omdat hij een inbraak pleegde in een computerwinkel in Bree. Hij was er met 14 gsm's en 8 laptops aan de haal gegaan. (PG)

Alda Creemers overleden

Woensdag 1 juni 2022
Oudsbergen - Alda Creemers overledenZondag is Alda Creemers overleden, de weduwe van de in 2004 gestorven Theodoor Schruers. Zij was 90 jaar en afkomstig van Neerglabbeek. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Dorne (Opoeteren). Begroeting: donderdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen