Deze zomer ontvangt Oudsbergen opnieuw zo’n 8.000 jongeren op kamp. Als blijvende herinnering krijgen zij allemaal een
patch met jeugdmascotte Oudsie mee naar huis – een kleurrijk geborduurd embleem dat symbool staat voor een onvergetelijke kampervaring in de grootste en groenste gemeente van Limburg.
“We vinden het belangrijk om al die groepen persoonlijk welkom te heten en hen een fijn verblijf toe te wensen,” zegt schepen van toeristische beleving Hanne Schrooten. “Daarom geven we, voor het tweede jaar op rij, een tastbaar aandenken mee. De patch kunnen ze op hun hemd, broek of rugzak bevestigen – zo dragen ze een stukje Oudsbergen altijd mee.”
Meer foto'sHet is het tweede opeenvolgende jaar dat zo'n patch wordt uitgedeeld, zo vertelt Hanne ons verder. Een resultaat van onze werkgroep 'City Marketing', en de ervaring na het uitreiken van de patch vorig jaar was zo positief dat het initiatief herhaald wordt.
Niet alleen de kampende jeugd uit andere gemeenten krijgt zo’n Oudsiepatch, ook Oudsbergse jeugdverenigingen die elders op kamp trekken, worden bedacht. “Zij kunnen zo trots tonen dat ze uit Oudsbergen komen, waar ze ook naartoe gaan,” aldus Schrooten.
Groene troef én logistiek goed uitgerust
De populariteit van Oudsbergen als kampbestemming is geen toeval. “Met onze uitgestrekte bossen, valleien en 20 goed uitgeruste kampplaatsen – waarvan sommige tot 400 jongeren tegelijk kunnen ontvangen – bieden we een ideaal kader voor jeugdgroepen,” zegt Schrooten.
Die grote toestroom vraagt ook om aandacht voor veiligheid en leefbaarheid. Burgemeester Ilse Wevers: “We zijn fier dat zoveel jongeren hier welkom zijn, maar willen tegelijk dat het ook voor de omwonenden aangenaam blijft.” Daarom wordt elk kamp op voorhand geïnformeerd via een kampeerbrochure, en staan er infoborden met het kampreglement op de terreinen zelf. “Met een QR-code kunnen ze het volledige reglement en extra info eenvoudig online raadplegen,” vult Schrooten aan.
De gemeente werkt ook nauw samen met de wijkpolitie. “Die bezoekt bij de start van ieder kamp alle terreinen. Ze zijn er niet alleen om toe te zien op de regels, maar ook als aanspreekpunt voor de leiding,” aldus Wevers.
Ook lokale handelaars profiteren mee
De kampzomer heeft bovendien een positieve impact op de lokale economie. “De jeugdbewegingen kopen hun inkopen vooral lokaal,” zegt Schrooten. “En vaak keren jongeren later als toerist terug naar Oudsbergen, omdat ze hier zo’n fijne tijd hadden. Onze kampeerders van vandaag zijn de toeristen van morgen.”
De kampeerders uit Torhout waren alvast blij, niet alleen met hun patch, maar ook met alle media-aandacht. Vanavond gaan ze in Torhout alvast massaal naar TVL kijken...