UPDATE Volgens Peter Adriaenssens, de gewezen voorzitter van de commissie naar seksueel misbruik in de Kerk, zou de paus best zelf zijn ambt neerleggen. Dat zegt Adriaenssens in een interview zaterdag in De Morgen, zo bericht de krant. Volgens Adriaenssens heeft de Kerk al wel een begin gemaakt met de aanpak van het misbruik, door er tenminste over te praten, maar is men nog lang niet ver genoeg gegaan.
Adriaenssens zegt dat "er een verschil is tussen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. Als ieder van ons het logisch vindt dat Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte zijn opgestapt na de ontsnapping van Dutroux, ook al waren zij niet zijn bewakers, dan kun je toch alleen maar zeggen dat na alles wat in de Kerk naar boven is gekomen, iemand zijn verantwoordelijkheid moet nemen."
Aangezien het niet alleen om een Belgisch, maar om een wereldwijd probleem gaat, is het de paus die het voorbeeld moet stellen, vindt Adriaenssens. "De paus zou niet alleen zijn spijt moeten betuigen, maar ook afstand moeten nemen van zijn functie en zijn ontslag indienen. Om te tonen dat het hem dat waard is, om te tonen dat het niet
had mogen gebeuren en nooit meer zal gebeuren, als het van het instituut afhangt. Dan heeft de Kerk een historische kans om opnieuw een morele standaard voor alle andere instituten te stellen."
UPDATE Het Vaticaan weerlegt die logica. "Het is onmogelijk om de paus te
vergelijken met een minister", stelt woordvoerder Federico Lombardi op de website van het Vaticaan. Volgens hem hebben de verantwoordelijkheden in de Kerk en in het aangehaalde voorbeeld een totaal andere natuur. Volgens Lombardi heeft de paus aan zijn verantwoordelijkheid voldaan door de slachtoffers een kanaal te geven om de problemen aan te kaarten. De woordvoerder haalt het recente bezoek aan Groot-Brittannië van de paus aan. "Daar heeft hij de slachtoffers ontmoet en naar hen geluisterd. Hij heeft gedeeld in hun verdriet en vervolgens de personen ontmoet die instaan voor de preventie." Dat zijn volgens Lombardi de drie stappen die nodig zijn om het probleem aan te pakken.