Het overige nieuws

Peer - Weer consultaties in MariaziekenhuisZoomMaandag starten de raadplegingen en onderzoeken in het Mariaziekenhuis geleidelijk aan terug op. Moet je naar het ziekenhuis komen? Dan kan je dat met een gerust hart doen.  Wel wordt gevraagd onderstaande afspraken te respecteren.
- Je afspraak gaat ENKEL door als je een sms of telefoontje hebt gekregen. Men start in het ziekenhuis de raadplegingen geleidelijk op. Dit betekent dat eerst voorrang wordt gegeven aan raadplegingen die voorheen uitgesteld waren.
 - Kom alleen, (…) Het hele nieuwsbericht

En maar naaien bij Familiehulp

Donderdag 30 april 2020
Peer - En maar naaien bij FamiliehulpZoomDe medewerksters van Familiehulp zijn er niet alleen voor jou, maar ook voor elkaar! Ze naaiden voor elkaar mondmaskers zodat iedereen veilig aan de slag kan blijven.

Morgen is het 1 mei

Donderdag 30 april 2020
Peer - Morgen is het 1 meiZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad, heeft minister Zuhal Demir vandaag aangekondigd. Bij een opzettelijke doding van een wolf kan de dader voortaan de maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen en een boete van 500.000 euro oplopen. De minister heeft vandaag bij de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet ingediend dat deze wijzigingen behelst. De wolf krijgt op die manier dezelfde bescherming als de bever en de otter. Inmiddels geldt er een jachtverbod in het leefgebied van de wolf tijdens het voortplantingsseizoen.   

Vogelnest vat vuur in schouw

Donderdag 30 april 2020
In de schouw van een woning aan de Eilandweg in Grote-Brogel vatte vanochtend rond 3 uur een vogelnest vuur. De brandweer heeft de schouw vrijgemaakt. Dat nam heel wat tijd in beslag.

Stenengooiers vrijgesproken

Donderdag 30 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Peer - Stenengooiers vrijgesprokenTwee inwoners van Houthalen zijn vandaag in beroep vrijgesproken voor het verwonden van een agent tijdens rellen die in oktober 2013 uitbraken in de wijk Meulenberg. De agent werd geraakt door een steen en is voor 90 procent invalide. Volgens het hof van beroep is het niet bewezen dat de verdachten de bewuste steen gooiden. In eerste aanleg hadden de verdachten 40 en 18 maanden cel gekregen.(PG).

Weg met grasmaaier

Donderdag 30 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Dieven hebben een grasmaaier gestolen uit een tuinhuis aan de Varenstraat in Houthalen-Helchteren. De diefstal is gisteren gepleegd.

Al 5.125 corona-pv's

Donderdag 30 april 2020
De Limburgse politiezones hebben de jongste week 500 corona-pv's opgesteld, meestal voor het maken van niet-noodzakelijke verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn al 5.125 pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 884, Lommel 223, HANO 175, Kempenland 230, Tongeren-Herstappe 192, Beringen-Ham-Tessenderlo 422 en Heusden-Zolder 248.
VolgensLimburg.net is de drukte op de recyclageparken de afgelopen dagen opnieuw toegenomen. Dat zorgt geregeld voor files, ook al omdat mensen zich soms voor de tweede keer in 14 dagen aanbieden. Dat mag voorlopig niet, en dus blijft de slagboom voor hen dan gesloten.
De bezoekersaantallen lopen nu ongeveer gelijk met die van een normale week, terwijl gevraagd is om alleen maar te komen als het echt noodzakelijk is. Via mijn.limburg.net kan je nakijken wanneer iemand van het gezin voor het laatst het recyclagepark heeft bezocht en dus of je de eerstvolgende dagen nog terug kan.
Vanaf dinsdag 5 mei zijn de recyclageparken op weekdagen ook een uurtje langer open, dus niet langer volgens de winterregeling. Check zeker vooraf ook altijd de barometer om lange wachttijden te voorkomen.

Niet iedereen heeft internet

Donderdag 30 april 2020
#samentegencorona
In deze coronacrisis verloopt communicatie hoofdzakelijk digitaal. Toch heeft een aanzienlijk deel van de bevolking nog geen internetconnectie, via eender welk apparaat. In totaal heeft 22% van de alleenstaanden in België thuis geen internet. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat voornamelijk om iets oudere personen: bij de 65-74-jarigen gaat het zelfs om 31%. Ook 2% van de schoolgaande kinderen heeft thuis geen toegang tot internet, en kan dus onmogelijk thuis online les volgen.

Code geel: onweer

Donderdag 30 april 2020
Peer - Code geel: onweerIn de late namiddag en avond worden buien en lokaal onweer verwacht. Tijdens het onweer zouden rukwinden tot 75 km per uur of meer mogelijk zijn. Meestal doet de overlast zich dan lokaal voor, maar voor het KMI zijn de voorspellingen toch genoeg om code geel af te kondigen. Die code staat los van de droogtecode in de natuur.

Leven met corona (1)

Donderdag 30 april 2020
Peer - Leven met corona (1)ZoomVanaf maandag gaat de lockdown een nieuwe fase in. (Cartoon: Fobie)

Van code rood naar code oranje

Woensdag 29 april 2020
Peer - Van code rood naar code oranjeDe regen van gisteren en vandaag heeft de natuur deugd gedaan. Daardoor kan brandfase rood in de natuurgebieden ook teruggeschroefd worden naar code oranje. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. De brandtorens blijven meestal bemand, kinderen mogen niet alleen de natuur in en bezoekers worden tot grote voorzichtigheid aangemaand
Peer - Steun het Rode Kruis, ook zonder stickerZoomDe impact van het coronavirus op de samenleving is duidelijk voelbaar, voor iedereen. Zo hebben onder andere de mensen die werken in de gezondheidszorg de handen vol en is hun inzet bewonderenswaardig. Maar het virus heeft ook een impact op de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis.
Maar liefst 770.000 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. Liever dan ze weg te gooien geeft het Rode Kruis de stickers cadeau. Ze worden op (…) Het hele nieuwsbericht

Mondmaskers verplicht bij De Lijn

Woensdag 29 april 2020
Peer - Mondmaskers verplicht bij De LijnVanaf komende maandag 4 mei zal De Lijn terug op hogere capaciteit uitrijden en zal elke reiziger vanaf 12 jaar verplicht zijn een mondmasker te dragen op bus of tram. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nogmaals bevestigd in het Vlaams parlement. “Die verplichting komt er niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is en de social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer," aldus de minister.

José Vanderhoydonck overleden

Woensdag 29 april 2020
Peer - José Vanderhoydonck overledenIn Peer is gisteren de uit Houthalen afkomstige José Vanderhoydonck overleden, de echtgenote van Michel Linden. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne krijgt een plaats op de begraafplaafs van Hechtel-Eksel.

Op komst: het virustoerisme

Woensdag 29 april 2020
Peer - Op komst: het virustoerismeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
"Noord-Limburg is veel minder zwaar getroffen door het coronavirus dan Zuid-Limburg. (...) Hier in Peer ligt het sterftecijfer tussen 15 maart en 15 april zelfs lager dan het sterftecijfer van de vorige 4 jaar. Ik werk ook samen met het Mariaziekenhuis in Pelt en zelfs daar is de situatie tot nu toe steeds onder controle geweest.”
(Huisarts dr. Simon Lenaerts uit Peer, bij Radio2)

Anna Cuyvers overleden

Woensdag 29 april 2020
Peer - Anna Cuyvers overledenIn Peer is maandag de uit Hechtel afkomstige Anna Cuyvers overleden, de weduwe van Gustaaf Van Rintel. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Rouwadressen: Van Rintel-Brauns, Kersenlaan 12, 3990 Peer; Van Rintel-Snoeks, Lommelsebaan 38, 3940 Hechtel-Eksel.

Thieu Vrijsen overleden

Woensdag 29 april 2020
Peer - Thieu Vrijsen overledenMaandag is de in Helchteren woonachtige en uit Peer afkomstige Thieu Vrijsen overleden, de echtgenoot van Madeleine Jansen. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring.

#nationalenaaiactie

Dinsdag 28 april 2020
Peer - #nationalenaaiactieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Meer hulpvragen bij OCMW's

Dinsdag 28 april 2020
Peer - Meer hulpvragen bij OCMW'sDe Limburgse OCMW's krijgen sinds de coronacrisis meer vragen om financiële hulp. Er zijn ook heel wat mensen en gezinnen bij die voor het eerst beroep doen op een OCMW, zo blijkt. Het OCMW van Tongeren registreert 10 tot 15 procent meer aanvragen. Ook in Lommel bijvoorbeeld is het aantal aanvragen toegenomen.

Wisselvallig weer

Dinsdag 28 april 2020
Weerbericht
Peer - Wisselvallig weerDepressies en storingen doen geregeld hun intrede in ozne streken. De neerslagkansen blijven de volgende dagen erg hoog en de temperaturen zijn aan de lage kant.
Vandaag trekt een storing over onze regio met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Later wordt het droger en zijn er enkele opklaringen. Na de middag komt echter een aantal buien tot stand, soms pittig met kans op een donderslag. De maxima liggen rond 17 graden en de wind waait matig uit het zuidwesten. Woensdag zijn er (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe leerstof

Dinsdag 28 april 2020
Peer - Nieuwe leerstofZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Blijf binnen!

Dinsdag 28 april 2020
#samentegencorona
Peer - Blijf binnen!ZoomEmma De Quick, Sara Schroyen, Sigi Hendrix en Robin Wellens hebben een cover gemaakt van het nummer 'Binnen' van Marco Borsato. En dat wordt in deze coronatijden: blijf binnen. "Zoals we allemaal merken, eisen de maatregelen stilaan hun tol op de bevolking. En omdat het net nu cruciaal is dat we ze nog een tijdje blijven respecteren, heb ik samen met een aantal goede vrienden besloten om hier een nummer naar te herwerken. Enerzijds om iedereen een hart onder de riem te steken en anderzijds om deze toch (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gezien in Bosland
Peer - Eerste geslaagde broedgeval van raven in BoslandZoomIn Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, werd het eerste bevestigde broedgeval van raven vastgesteld door Natuur en Bos.
Al meerdere jaren worden daar raven waargenomen, waaronder ook jonge vogels. Ze voelen zich er dan ook echt thuis. Een divers bos- en natuurbeheer uitgevoerd binnen Bosland zorgt voor een ideaal leefgebied met voldoende rust en voedsel. De aanwezigheid van diverse predatoren zoals de wolf en vos zorgt voor voldoende prooiresten. Alhoewel hij alles lust, verkiest hij (…) Het hele nieuwsbericht

Werkplaats uitgebrand

Dinsdag 28 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Rietstraat in Overpelt is vanochtend een werkplaats, ingericht als schrijnwerkerij, uitgebrand. Het vuur werd rond 5.30 uur opgemerkt door een buurtbewoner die op weg was naar zijn werk. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting.

Christ Winters overleden

Maandag 27 april 2020
Peer - Christ Winters overledenIn WZC Sint-Antonius is zaterdag Christ Winters overleden. Hij was 91 jaar. Het afscheid en de bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats van Grote Brogel vinden in uiterst besloten kring plaats.

Ingrid Peeters overleden

Maandag 27 april 2020
Peer - Ingrid Peeters overledenGisteren is Ingrid Peeters overleden, de partner van Andre Vrijsen. Zij was 58 jaar. Op een later te bepalen tijdstip zal er op passende wijze afscheid genomen worden.

Jan Vandael overleden

Maandag 27 april 2020
Peer - Jan Vandael overledenGisteren is de in Peer woonachtige en uit Eksel afkomstige Jan Vandael overleden, de weduwnaar van Mieke Soors. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Peer - Koningsdag in Nederland. Polonaise!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Het Covid19-virus is via de lucht overdraagbaar. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wetenschappelijk aangetoond. Daardoor is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing noodzakelijk is. Afstand houden, dus!

Noëlla is drachtig

Maandag 27 april 2020
Peer - Noëlla is drachtigZoomHet Agentschap Natuur en Bos laat weten dat er wolvenwelpjes op komst zijn. "Naar aanleiding van de recente berichten over het al dan niet drachtig zijn van Noëlla willen we iedereen geruststellen. Het in Limburg gevestigde wolvenpaar stelt het goed en wolvin Noëlla is wel degelijk drachtig. Als alles verder goed blijft gaan, is een Vlaamse wolvenroedel in de maak. De geboorte van welpen zal niet lang meer op zich laten wachten. De eerste weken na de geboorte leiden wolven een onopvallend (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels vallen raam aan

Maandag 27 april 2020
Peer - Vogels vallen raam aanZoomEén van de meest voorkomende oproepen in het voorjaar in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen gaat over zangvogels die ramen of spiegels aanvallen. Niet onlogisch. In het voorjaar start namelijk de broedperiode voor vogels, en de eerste fase is het afbakenen van een territorium. Mannetjes moeten indruk maken op vrouwtjes. Naast hun soms geweldig klinkende zang doen ze dit ook door aan het vrouwtje te laten zien dat ze sterk genoeg zijn om een goed territorium af te bakenen waarin jongen veilig en (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Peer - Een overzichtje van de maatregelenZoomDe maatregelen die afgelopen vrijdagavond werden afgekondigd, zorgen nog voor veel vragen. De overheid geeft dit schema mee met de belangrijkste maatregelen. Op deze site kan je ook nog alle info vinden over het coronavirus.

Container in brand

Maandag 27 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest vanmorgen uitrukken omdat er brand was ontstaan in een container aan het voetbalveld aan de Eikenlaan in Bocholt. De brand was snel geblust. Hoe de brand ontstond, is nog niet geweten.
Peer - Naar een heropening der scholenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Vanmiddag rond 12.30 uur botsten twee fietsers op de Wijshagerkiezel in Oudsbergen. Eén van hen, een 45-jarige vrouw uit Oudsbergen, raakte daarbij gewond.
UPDATE De lokale politie Beringen Ham Tessenderlo is op zoek naar de verdachte van de feiten van intrafamiliaal geweld in Beringen van gisterennamiddag. Op zaterdag 25 april omstreeks 13u30 werd de lokale politie Beringen Ham Tessenderlo in kennis gesteld van feiten van intrafamiliaal geweld op de Stalsesteenweg te Beringen. Toen de ploegen de ter plaatse kwamen troffen ze er de 46-jarige moeder en haar 28-jarige dochter aan. Beiden werden gekwetst afgevoerd naar het (…) Het hele nieuwsbericht

Asielzoeker dreigt met aanslag

Zondag 26 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vandaag moet een 24-jarige asielzoeker die in het asielcentrum in Helchteren verblijft voor de onderzoeksrechter in Hasselt verschijnen omdat hij meerdere dreigementen uitte. Hij zei onder meer dat hij alle christenen de keel zou oversnijden en zichzelf zou opblazen.
Peer - Weer nieuwe wolven gespot in WalloniëZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Peer - Opgepast: valse sites voor mondmaskersZoomDe afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. "Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren. Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen", waarschuwt de overheid. 
Tips over een veilig internet kan je vinden op de site van safeonweb. Er circuleren trouwens ook weer veel valse mails. Die mails kan je best melden via verdacht[!]safeonweb.be 

'Ik geef om jullie'

Zaterdag 25 april 2020
Een lezer stuurde ons onderstaande tekst om over na te denken. "Laat het een ode zijn aan alle mensen die, waar ook ter wereld, zorg dragen voor anderen," mailt hij. "Zorg dragen, in de breedste betekenis van het woord. Het mag ook een welgemeende en hartelijke dankuwel zijn aan allen die zich zo goed mogelijk proberen te houden aan alle maatregelen. Het is ook een luide oproep aan hen die de maatregelen niet zo nauw nemen of negeren, om het roer om te gooien - vooral uit respect voor allen, (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Eerstelijnszone Noord-Limburg, de Welzijnsregio en Focus Noord hebben gezamenlijk beschermingsmateriaal aangekocht voor de eerstelijnszorgers in de regio.
In een eerste actie werd een groepsaankoop van 720 flessen ontsmettende alcoholgel geplaatst, die aan de hulpverleners konden verdeeld worden. Nu zijn 27.000 FFP2-gekeurde filters beschikbaar gesteld door Eurofilters uit Pelt. Voorzitter Welzijnsregio Ann Van Dorpe: “We zijn heel blij dat we met deze unieke samenwerking tussen (…) Het hele nieuwsbericht

Beestenwagen vat vuur

Zaterdag 25 april 2020
Peer - Beestenwagen vat vuurDe brandweer moest deze namiddag uitrukken naar de Ruitersbaan in Wauberg waar een  voertuig voor het vervoer van dieren had vuur gevat. De brandweer had de wagen snel geblust maar de beestenwagen is verloren. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.
Peer - Mondkapjes worden verplicht bij De LijnZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Al 4,3% heeft antistoffen

Zaterdag 25 april 2020
Peer - Al 4,3% heeft antistoffenDe immuniteit van de Vlaamse bevolking voor Covid-19 is verdubbeld in 2 weken tijd. In totaal heeft 4,3% van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, uitvoert in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen en Le Service du Sang. Ondertussen werden 1327 bloedstalen getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2.
De groepsimmuniteit bouwt zich langzaam maar zeker op, maar blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Octavie Cardinaels overleden

Zaterdag 25 april 2020
Peer - Octavie Cardinaels overledenIn WZC Salvator in Hasselt is op 19 april de uit Grote-Brogel afkomstige Octavie Cardinaels overleden, de weduwe van de vorig jaar overleden Jean Lutsch. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.
Alle winkels mogen op 11 mei weer open, op voorwaarde dat hygiënische maatregelen worden nageleefd. Bedrijven mogen op 4 mei weer openen op voorwaarde dat er duidelijke veiligheidsprotocollen zijn die op sectorniveau zijn vastgelegd. Dat is zonet beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Die besliste ook dat mondmaskers voortaan verplicht worden op bus en trein.
Kort nieuws van bij de buren
Peer - Celstraf voor door elkaar schudden babyDe correctionele rechtbank heeft een 25-jarige man uit Houthalen-Helchteren veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij in januari 2016 in Beringen zijn zes maanden oud zoontje door elkaar schudde. De baby hield er gelukkig geen blijvende letsels aan over. Zijn ex-partner heeft recht op ruim 5.000 euro schadevergoeding. (PG)
De Limburgse politiekorpsen hebben afgelopen week 726 corona-pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 101, Lommel 10, HANO 21, Kempenland 56, Tongeren-Herstappe 47 en Beringen-Ham-Tessenderlo 38. Sommige politiezones schreven de helft minder pv's uit, vergeleken met een week eerder. Dit kan te maken hebben met de versoepeling van de maatregelen.
Peer - Bijeenkomst van de nationale veiligheidsraadZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Alfonsine Hanot overleden

Vrijdag 24 april 2020
Peer - Alfonsine Hanot overledenGisteren is Alfonsine Hanot overleden, de echtgenote van Jaak Nouwen. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Weersverandering!

Vrijdag 24 april 2020
Weerbericht
Peer - Weersverandering!De anticyclonale condities beginnen stilaan te verzwakken. Eerst zien we wat meer wolken, al blijft het voorlopig nog droog. Na het weekend kunnen storingen tot onze streken doordringen en nemen ook de neerslagkansen toe. Het wordt bovendien wat kouder.
Vandaag wordt een zonnige dag met slechts enkele stapelwolken en wat hoge sluierbewolking. Het wordt warm bij maxima rond 22 graden. Er staat een zwak briesje uit het noordwesten.
Zaterdag maken wolkenvelden in de ochtend plaats (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de buxusmot weer

Vrijdag 24 april 2020
Peer - Daar is de buxusmot weerZoomIn al de coronatijden zouden we haast de buxusmot vergeten. De rupsen zijn er al weer en vreten lustig in onze tuin de buxus kaal. Natuurpunt geeft op deze site tips hoe je de buxusmot kan bestrijden op een natuurvriendelijke manier. (foto Stephan Volders)

De coronacijfers in Limburg

Donderdag 23 april 2020
Peer - De coronacijfers in LimburgZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De 'sonic boom' gehoord?

Donderdag 23 april 2020
Peer - De 'sonic boom' gehoord?ZoomDeze namiddag heeft een F16 (foto) van de vliegbasis Kleine Brogel tijdens een Operational Check Flight weer de geluidsmuur doorbroken. Bij de controle van de motor versnelt de testpiloot het toestel boven 1200 km/u. Dat veroorzaakt - zoals vorige week - een 'sonic boom', die in de regio gehoord werd. 
Defensie had deze test op voorhand aangekondigd. "We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn en gaan mee met de moderne (…) Het hele nieuwsbericht

Bèr Cuypers overleden

Donderdag 23 april 2020
Peer - Bèr Cuypers overledenGisteren is de in Wijchmaal woonachtige Bèr Cuypers overleden. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Al 334 coronadoden in ziekenhuizen

Donderdag 23 april 2020
In de Limburgse ziekenhuizen zijn tot op heden 334 coronapatiënten overleden. Er werden nu al 982 coronapatiënten uit de Limburgse ziekenhuizen ontslagen.

Fietsster (63) gewond

Donderdag 23 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Europark in Houthalen-Helchteren vond deze namiddag rond 14.30 uur een aanrijding plaats tussen een 63-jarige fietsster uit Houthalen-Helchteren en een vrachtwagen. De vrouw raakte daarbij gewond.

Te snel: auto kwijt

Donderdag 23 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een politiepatrouille merkte hoe een bestuurder een snelheid van 107 km per uur ontwikkelde en voetgangers en fietsers in gevaar bracht op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. De agenten zetten de achtervolging in en konden de 23-jarige uit Houthalen-Helchteren uit het verkeer plukken. Het rijbewijs van de twintiger is onmiddellijk ingetrokken. Zijn voertuig is in beslag genomen
Peer - Medisch materiaal voor Sint-AntoniusZoomScholen, bedrijven en jongeren die in de bres springen voor de mensen in de zorg - het gebeurt ook in Noord-Limburg. Het woonzorgcentrum Sint-Antonius ontving eind vorige week in eigen atelier gemaakte beschermkappen van het Atlascollege uit Genk en boxen met medisch materiaal, geschonken door Meubelen Heylen uit Peer. Alles werd veilig afgeleverd door Joery Helsen, student aan het Atlacollege, wiens mama in het woonzorgcentrum werkt. Het werd daar met veel enthousiasme, zij het met social distancing, in ontvangst genomen. Hoopgevende acties, een lichtpunt in deze moeilijke tijden!

Miet Linsen overleden

Donderdag 23 april 2020
Peer - Miet Linsen overledenGisteren is Miet Linsen overleden, de echtgenote van Jef Tielemans. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst op de begraafplaats van Wijchmaal.

Lena Gielen overleden

Donderdag 23 april 2020
Peer - Lena Gielen overledenGisteren is de uit Peer afkomstige en in Hechtel-Eksel woonachtige Lena Gielen overleden, de weduwe van Lambert Evens. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Garagisten terug aan het werk

Donderdag 23 april 2020
Peer - Garagisten terug aan het werkZoom                                                                           (Cartoon: Fobie) 

Met de groeten uit... Thailand

Donderdag 23 april 2020
Peer - Met de groeten uit... ThailandZoomSoms krijgen we een foto binnen die we echt geweldig vinden. Zoals deze foto van een krab. Patrick Jacobs ging er aan de kust in Thailand even voor zitten en kon het beestje tot op een paar centimeter benaderen. Het was een ijdele krab, want ze poseerde en liep niet weg. Let op die twee oogjes onder die antennekes!  
Met de groeten uit... Thailand
Zoom
Nadat de voorbije dagen al enkele Limburgse gemeenten aankondigden mondmaskers aan te zullen kopen voor hun inwoners, vroegen verschillende lezers zich af of hun gemeente dat ook zou doen. Dat hoeft niet. Vandaag heeft het provinciebestuur beslist om voor heel Limburg een samenaankoop te doen. Op die manier wil men een opbod voorkomen, zegt gedeputeerde Inge Moors. De gemeentebesturen zijn meteen op de hoogte gebracht en kunnen inschrijven voor de samenaankoop.

Mondmaskers mét Limburg-logo

Woensdag 22 april 2020
Peer - Mondmaskers mét Limburg-logoZoom                                                                               (Cartoon: Fobie)
Het Vlaams onderwijsveld stelt voor, de scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen, die dan een deel van de week les zouden kunnen krijgen in hun klas. Concreet gaat het dan om de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar (4 dagen per week), van het 6de leerjaar (2 dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (1 dag per week in het ASO, 2 dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het 6de als het 7de jaar BSO). Na 1 week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Een en ander is bekendgemaakt door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. Vrijdag zou de nationale veiligheidsraad een beslissing terzake nemen.
#samentegencorona
Peer - Corona: naar versoepeling vanaf 4 mei?De experten die zich buigen over de exitstrategie voor de coronacrisis pleiten voor een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels vanaf 4 mei. Dat meldt Le Soir. Vanaf die datum zouden inperkingsmaatregelen progressief opgeheven kunnen worden voor bepaalde niet-essentiële activiteiten.
Telewerk zou verplicht blijven waar dat mogelijk is. Voorwaarde is ook dat de statistieken de goede kant blijven opgaan.
Ook een avond met familie of goede vrienden zou weer toegelaten (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland woedt al twee dagen een brand in de Peel. Die blijkt erg moeilijk te bedwingen omdat het vuur doordringt in de ondergrond en zich daar uitbreidt via het veen. De brand en de bestrijding ervan zorgen voor geuroverlast vanwege de rook die door de heersende windrichting ook tot bij ons kan geraken.
Peer - Ondertussen, in de doe-het-zelfzaak...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Peer - Museum zet audiotours tijdelijk onlineZoomHet Gallo-Romeins Museum van Tongeren is sinds 13 maart gesloten. Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke expositie ‘Dacia Felix’ zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum
De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt (…) Het hele nieuwsbericht

'Buitenspeeldag' online

Dinsdag 21 april 2020
Morgennamiddag van 13 tot 17 uur organiseert het stadsbestuur  allerlei leuke opdrachten op het Facebook-evenement 'Online Buitenspeeldag in Peer'. De Peerse jeugdverenigingen zorgen voor een mooi programma met activiteiten die je in je tuin
of living kan uitproberen.  
De commissie sociale zaken in de Kamer heeft vandaag het voorstel goedgekeurd om de pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers aan te passen zodat ze in overeenstemming zijn met de afspraken die destijds zijn gemaakt. Een meerderheid van de commissieleden keurde het voorstel goed. Dat moet nu nog wel een administratieve weg afleggen, onder meer langs de voltallige Kamer. De timing daarvan is nu nog niet duidelijk. 

Aanhoudend zonnig, wel wind

Dinsdag 21 april 2020
Weerbericht
Peer - Aanhoudend zonnig, wel windHet omvangrijke en krachtige hogedrukgebied nabij Scandinavië kan onafgebroken het weerbeeld in onze streken domineren. Wolken komen er niet aan te pas en de zon is dan ook vanaf de vroege ochtend tot de late avond aanwezig. Er staat wel een strakke wind. De heldere condities houden tot het einde van de week aan, al zwakt de wind wat af. In het weekend zijn er wat meer wolken.
Morgen/woensdag is het al uitermate zonnig bij het ochtendgloren. De zon blijft volop aanwezig tot ze in de avond achter (…) Het hele nieuwsbericht

Corona-woonerven in Brussel

Dinsdag 21 april 2020
Peer - Corona-woonerven in BrusselZoomAlle straten binnen de Brusselse Kleine Ring worden woonerf tot de coronamaatregelen aflopen. Je mag er dan maximum 20km/u rijden. (Cartoon: Fobie)

'Uitzonderlijk'

Dinsdag 21 april 2020
Vandaag gelezen
"Het noorden van Limburg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk groot areaal Europees en Vlaams beschermde natuur."
(De Vlaamse Minaraad in zijn advies aan de Vlaamse regering over het complex project Noord-Zuidverbinding)
Peer - Ondertussen, bij het woonzorgcentrum...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Voetganger (53) gewond

Dinsdag 21 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Hazelarenstraat in Houthalen-Helchteren raakten gisterenavond rond 19 uur een voetganger en een auto in een aanrijding betrokken. De voetganger, een 53-jarige man uit Houthalen-Helchteren, is daarbij gewond geraakt.

Werkmateriaal gejat

Dinsdag 21 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Verbindingsstraat in Houthalen-Helchteren sloegen dieven toe. Zij gingen met werkmateriaal aann de haal. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Vrouw gewond bij botsing

Dinsdag 21 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen botsten vanmorgen rond 8.15 uur twee voertuigen. Een 39-jarige vrouw uit Oudsbergen is daarbij gewond geraakt.
#samentegencorona
Het bezoeken van je partner valt sinds 17 april officieel onder de essentiële verplaatsingen. Dat betekent dat je hiervoor ook de grens mag oversteken. Let wel: de bewijslast ligt bij de persoon die hiervoor de grens oversteekt. Voorbeelden zijn onder andere een papier met naam, adres en telefoonnummer van de partner, een foto van het koppel, en kopie van de identiteitskaart van de partner... De politie voert controles uit. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete.

Hendrik Cuypers overleden

Dinsdag 21 april 2020
In Hasselt is zondag de uit Grote-Brogel afkomstige Hendrik Cuypers overleden, de echtgenote van Maria Verachtert. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats intieme kring. Rouwadres: fam. Cuypers-Verachtert p/a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Hasselt heeft een 22-jarige transgender uit Pelt tot vijftien maanden cel met uitstel veroordeeld voor de aanranding van twee minderjarigen, respectievelijk 5 en 9 jaar oud op het ogenblik van de feiten. De vrouw moet zich laten behandelen voor haar pedofiele stoornis. De feiten dateren van 2016. De vrouw was toen nog een jongen. De burgerlijke partijen krijgen 1.780 euro schadevergoeding.PG)
#samentegencorona
Welzijnsregio Noord-Limburg en de Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseerden een bevraging naar nood aan beschermingsmateriaal bij de eerstelijnshulpverleners. In samenwerking met de ondernemersclubs van Focus Noord doen ze zorgaanbieders in de eerste lijn een aanbod van chirurgische mondmaskers met kwaliteitscertificaat (wegwerp) en alternatieve kwaliteitsvolle FFP2-maskers. Vanaf eind deze week kunnen de maskers verdeeld worden naar organisaties/personen die hulp en/of zorg verlenen (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: de cijfers...

Maandag 20 april 2020
Peer - Corona: de cijfers...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Jan Braeken overleden

Maandag 20 april 2020
Peer - Jan Braeken overledenGisteren is de uit Peer afkomstige Jan Braeken overleden. Hij was 81 jaar. Het afscheid en de bijzetting van de urne in het familiegraf op de begraafplaats in Grote-Brogel vinden in uiterst besloten kring plaats.

Jef Feyen overleden

Maandag 20 april 2020
Peer - Jef Feyen overledenDrie weken na zijn echtgenote, Theresia Gerits, is zaterdag nu ook Jef Feyen overleden. Hij werd geboren in Meeuwen en woonde in Peer. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Rouwadres: fam. Feyen-Gerits, p/a Schansstraat 4, 3920 Lommel.

Woord van de week: raambezoek

Maandag 20 april 2020
De taaltelefoon heeft weer een nieuw woord opgenomen: raambezoek. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om op bezoek te gaan bij vrienden of familie. Daarom organiseren sommige zorginstellingen raambezoeken of raamvisites. Zo kunnen bewoners hun familieleden in levenden lijve zien, zonder dat er risico is op besmetting. Ook kersverse ouders krijgen tegenwoordig raambezoek. Veilig vanachter het glas tonen ze hun baby aan de mensen buiten.

Code rood in natuurgebied

Maandag 20 april 2020
Peer - Code rood in natuurgebiedZoomIn Limburg is de code "rood" afgekondigd. Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Vuur maken is verboden, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos.
Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. (Foto Rudy Schoofs)

De paasvakantie is voorbij

Maandag 20 april 2020
Peer - De paasvakantie is voorbijZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Gisteren 27 corona-pv's in politiezoneBij een politieactie werden gisteren in de politiezone Kempenland 27 personen beboet die de regeringsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet naleefden, zegt politiewoordvoerder Eric Cenens. "Ze kregen elk een boete van 250 euro. De politiezone zet voor de coronacontroles iedere dag bijkomende ploegen in, bovenop de normale interventieploegen."

Zendmast in brand gestoken

Zondag 19 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de terreinen van Sporting Grote Heide in Neerpelt is gisteravond rond 23.15u een zendmast in brand gestoken. Het zou de eerste keer zijn dat dit in ons land gebeurt; in Nederland was dat al een 15-tal keer het geval. Mogelijk gebeurde dat door personen die denken dat er een verband bestaat tussen het coronavirus en de stralen die door 5G-masten worden uitgezonden. In Pelt heeft de dader de omheining rond de mast doorgeknipt en daar brandversnellers gedeponeerd. Het vuur reikte op een bepaald ogenblik tot op een hoogte van zowat tien meter.

Explosie bij zinkproducent

Zondag 19 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Bij zinkproducent Nyrstar in Overpelt heeft zich vanmiddag een explosie voorgedaan. De oorzaak was een gasophoping. Er zijn geen gewonden gevallen. De schade blijkt beperkt te zijn.

Auto uitgebrand

Zondag 19 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Helchteren is afgelopen nacht een auto uitgebrand. Over de brandoorzaak is er nog geen duidelijkheid.

Man aangehouden voor doodslag

Zaterdag 18 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 50-jarige Peltenaar, die gisteravond zijn 39-jarige bovenbuur in de Jeugdlaan in Overpelt neerstak, verscheen deze namiddag voor de onderzoeksrechter die hem onder elektronisch toezicht plaatste. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Wat er precies gebeurde is niet duidelijk. Volgens de verdachte drong het slachtoffer bij hem binnen na een ruzie en begon hij op hem in te slaan. Daarop zou de Peltenaar een mes hebben gegrepen en hem hebben neergestoken. Nadien zette hij zijn versie van de feiten op Facebook; volgens hem gaat het om zelfverdediging. De bovenbuur liep bij de schermutseling lichte verwondingen op. Hij is niet opgepakt.

Het zit er aan te komen...

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Het zit er aan te komen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Verdienstelijkste kanarie

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Verdienstelijkste kanarieDe 25-jarige uit Peer afkomstige Wolke Janssens is door de spionkop van STVV uitgeroepen tot de meest verdienstelijke speler van dit seizoen.

Melktandje van een mammoetje

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Melktandje van een mammoetjeZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Deze maand is dat de melktand van een mammoet. Die melktand (foto) werd gevonden bij opgravingen in Veldwezelt (Lanaken) waar ook sporen van neanderthalerkampen werden aangetroffen. De kies van dit mammoetkalf is liefst 6cm hoog. Het dier moet ongeveer 50.000 jaar geleden hebben geleefd.
Mammoeten hadden naast twee slagtanden vier kiezen: twee in de onderkaak en twee in de bovenkaak. De ribbels van de kiezen dienden om steppegrassen en dwergstruiken fijn te kauwen. Tijdens hun leven wisselden mammoeten vijfmaal van tanden. Rond hun 35ste gebeurde dat voor het laatst. Die tanden gebruikten ze letterlijk tot op het bot. Vele mammoeten stierven rond hun 50ste of 60ste van ontbering: ze konden hun voedsel niet meer vermalen...

Museum in quarantaine... (3)

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Museum in quarantaine... (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lied troost in coronatijd

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Lied troost in coronatijdZoomDe Duitse componist Christoph Siemons, die zelf een tijdje voor zijn leven moest vechten, componeerde een coronalied. Het wordt gezongen door een groep van zo'n 100 muzikanten. Siemons wil met zijn lied troost en hoop geven.

Zacht en wisselvallig

Zaterdag 18 april 2020
Weerbericht
Peer - Zacht en wisselvalligAan de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied over Scandinavië, kunnen storingen tijdelijk tot over onze streken doordringen. De neerslagkansen nemen daarbij toe. De volgende dagen dwingt het hogedrukgebied de storingen terug naar het zuiden en wordt het stralend zonnig weer met maxima die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar. Er komt wel een strakke wind te staan.
Vandaag wisselen zwaar bewolkte perioden af met enkele opklaringen. In de ochtend kan er hier en daar een (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Winters overleden

Zaterdag 18 april 2020
Peer - Henri Winters overledenDonderdag is de uit Grote-Brogel afkomstige Henri Winters overleden, de weduwnaar van de in 2019 overleden Lène Janssen. Hij was 91 jaar. Er is geen publiek moment van afscheid. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Gerdingen.

Handtas gestolen in supermarkt

Vrijdag 17 april 2020
Peer - Handtas gestolen in supermarktIn een supermarkt aan de Molenstraat is de handtas van een vrouw gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Wees niet bang voor vleermuizen

Vrijdag 17 april 2020
Peer - Wees niet bang voor vleermuizenZoomHet is me wat geweest, de voorbije maanden. Vleermuizen kregen de schuld van de coronacrisis. Maar het zit toch wat ingewikkelder in elkaar, zeggen wetenschappers. Vleermuizen verspreiden geen COVID-19. Mensen verspreiden COVID-19 door het virus van mens op mens over te dragen.   
De verstoring en vernietiging van leefgebieden en de handel in wilde dieren op ongecontroleerde wildmarkten worden genoemd als oorzaken van het ontstaan van het virus en de COVID-19-uitbraak. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen diocesane Lourdesbedevaart

Vrijdag 17 april 2020
Het coronavirus zorgt er nu ook voor dat de jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes niet doorgaat. "Gezien het nog een tijd zal duren vooraleer alles weer een beetje genormaliseerd zal zijn en wij op een veilige manier op bedevaart naar Lourdes kunnen gaan, hebben de diocesane bedevaartorganisaties van ons land beslist om de bedevaarten naar Lourdes te annuleren. Derhalve moeten wij u met spijt in het hart meedelen dat wij onze Limburgse bedevaart van 15 tot 20 juli dan ook annuleren", laat voorzitter Paul Gielen weten. 
Vorig jaar nam er nog een recordaantal van 457 Limburgers deel aan de diocesane Lourdesbedevaart.

Corona-art (2): de toren van Babel

Donderdag 16 april 2020
Peer - Corona-art (2): de toren van BabelZoom                                (Cartoon: Fobie - vrij naar Pieter Bruegel)

Zitdagen belastingen geannuleerd

Donderdag 16 april 2020
Dit jaar organiseert de FOD Financiën geen sessies om burgers te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Het is volgens de FOD onmogelijk om de sessies te laten plaatsvinden met respect voor de afstandsregels en andere veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.
De FOD Financiën zegt dat hij zijn dienstverlening en het goede verloop van de indiening van de aangiften wel wil blijven verzekeren. Je aangifte (grotendeels vooraf ingevuld) of (…) Het hele nieuwsbericht

Glasbollen en kledingcontainers

Donderdag 16 april 2020
Peer - Glasbollen en kledingcontainersZoomIn je buurt staan glasbollen en textielcontainers.
Brengt u glas naar de bol? Zorg er dan voor dat u het glas in de juiste bol deponeert en neem het terug mee naar huis als de glasbol vol is.
Kast opgeruimd? Breng uw textiel niet naar de textielcontainer. Door de coronacrisis verlopen de sortering en de afvoer van het textiel moeizaam. De textielophalers zitten hierdoor met een opslagprobleem. Hou textiel dus nog even bij zodat het na de coronacrisis een tweede leven kan krijgen via de textielcontainers.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 16 april 2020
Peer - Sciensano roept jouw hulp in!Sciensano houdt een 2de COVID-19 gezondheidsenquête die focust op de impact van de huidige crisis op onze levensstijl en ons welzijn. Ze rekenen ook nu op een massale deelname van de burgers. Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 23 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Kogels gevonden in auto

Donderdag 16 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 4 uur ging een auto met Frans kenteken over de kop op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen. De chauffeur en zijn passagier vluchtten het bos in. In de wagen zijn kogels gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is met een schietincident in Zonhoven eerder vanochtend waar later op de dag een wietplantage werd ontdekt.
Peer - Veiligheidsraad laat bezoek in rusthuis toeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 

Tinneke Ulenaers overleden

Donderdag 16 april 2020
Peer - Tinneke Ulenaers overledenIn WZC Den Akker in Sint-Truiden is maandag de uit Peer afkomstige Tinneke Ulenaers overleden, de weduwe van Armand Piquet. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats in Brustem.

Doop volwassenen uitgesteld

Woensdag 15 april 2020
Peer - Doop volwassenen uitgesteldDoor de coronamaatregelen wordt het doopsel van Limburgse volwassenen verdaagd naar een later moment. De kandidaat-dopelingen (catechumenen in kerkelijke termen) worden in normale omstandigheden gedoopt en gevormd in de paaswake. Pastorale eenheden of federaties zoeken nu in samenspraak met de catechumenen een geschikte zondag om hun catechumeen te laten dopen zodra de publieke liturgie terug mogelijk wordt. In Limburg zijn er dit jaar veertien catechumenen.

Ook geen Pukkelpop dit jaar

Woensdag 15 april 2020
Peer - Ook geen Pukkelpop dit jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen die al van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, verlengd tot en met 3 mei 2020.
Daarnaast zijn enkele maatregelen versoepeld. Bewoners van zorginstellingen en woonzorginstellingen mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduide persoon, op voorwaarde dat deze de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen heeft en op voorwaarde dat het steeds om dezelfde persoon gaat. Ook mensen die zich niet kunnen verplaatsen en anders geïsoleerd zouden wonen mogen op deze manier bezoek ontvangen. Tuincentra en doe-het-zelfzaken kunnen weer openen onder dezelfde maatregelen die gelden voor voedingswinkels.Telewerk zal bovendien nog enige tijd de norm blijven.
Een gefaseerde heropstart van de verschillende soorten ondernemingen wordt intussen sector per sector bekeken.

Gewond bij brandje in tuin

Woensdag 15 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanmiddag is een vrouw uit de Schomstraat in Houthalen-Helchteren licht gewond geraakt toen zij afval dat in haar tuin vuur had gevat wou uittrappen. Zij is naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer slaagde erin het brandje snel te blussen.

Limburgers veranderen reisplannen

Woensdag 15 april 2020
Peer - Limburgers veranderen reisplannenZoomMeer dan 8 op de 10 Limburgers veranderen hun reisplannen in de zomer van 2020. Zelfs indien de Belgische grenzen open zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL.
“Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan?” Met deze vraag in het achterhoofd stelde de hogeschool een eenvoudige enquête op die via de sociale media verspreid werd. Bijna (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Corona-art (1): meisje met FFP-maskerZoom                                                 (Cartoon: Fobie, vrij naar Vermeer)

De koning wordt 60

Woensdag 15 april 2020
Peer - De koning wordt 60Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Lena Smeets overleden

Woensdag 15 april 2020
Peer - Lena Smeets overledenZondag is in WZC Gerkenberg in Bree de uit Grote-Brogel afkomstige Lena Smeets overleden, de weduwe van de in 2015 overleden Louis Gorssen. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Landbouw lijdt onder de droogte

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Landbouw lijdt onder de droogteZoomHet heeft al een paar weken nauwelijks geregend en daardoor is de zandgrond in de Kempen flink uitgedroogd. Landbouwers moeten hun velden nu al beregenen. De pompen om water uit de grond te trekken en de sproeitoestellen zijn dit jaar dus erg vroeg opgesteld want normaal moeten de velden pas tegen de zomer extra water krijgen.

Museum in quarantaine (2)

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Museum in quarantaine (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een online museumbezoek

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Een online museumbezoekZoomOm de verspreiding van het coronavirus te vertragen is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren momenteel gesloten. Dat geldt helaas ook voor de expo 'Dacia Felix'. Maar het museum stelt nu 30 topstukken en -ensembles uit die tentoonstelling aan je voor: virusvrij en virtueel. Geniet tijdelijk van die audiotour 'Dacia Felix' online!

Koppel overvallen in woning

Dinsdag 14 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 83-jarige man en zijn 71-jarige partner zijn vanochtend door drie mannen overvallen in hun woning aan de Overpelterbaan in Eksel. Zij werden verplicht om de kluis te openen. Over de buit die de daders konden maken is nog niets geweten. Het parket Limburg tilt zwaar aan de feiten. De daders droegen handschoenen en bivakmutsen. 

750 coronaboetes in paasweekend

Dinsdag 14 april 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben tijdens het paasweekend 750 coronaboetes uitgeschreven. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 20, Beringen-Ham-Tessenderlo 92, CARMA 101, HANO 29, Kempenland 33, Lommel 37, Heusden-Zolder 31.

Museum in quarantaine

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Museum in quarantaineZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jonge gezinnen tijdens corona

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Jonge gezinnen tijdens coronaZoom                                                              (Tekening: Dirk van Bun)

Boer zoekt hulp: helpdeoogst.be

Dinsdag 14 april 2020
Peer - Boer zoekt hulp: helpdeoogst.beZoomVlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits lanceert vandaag de online site helpdeoogst.be. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site van VDAB kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden in een job zich melden. In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zo’n 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat er nog meer.
Op de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
De politiezone Carma heeft deze namiddag op de Industrieweg Noord in Oudsbergen na een achtervolging de bestuurder van een bromfiets klasse A uit het verkeer geplukt. Die haalde een snelheid van 102 km per uur. De bromfietser bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Op de bromfiets hing geen kenteken. De bromfiets was niet verzekerd en was niet ingeschreven bij de Dienst voor het Wegverkeer. Voor al deze inbreuken werd proces-verbaal opgesteld. De bromfietser kreeg in het kader van de coronamaatregelen ook een boete voor het maken van een nodeloze verplaatsing.

Doe uw zeg over de Dommel

Maandag 13 april 2020
Peer - Doe uw zeg over de DommelZoomDe wereld lijkt wel stil te staan in deze merkwaardige coronatijden. Gelukkig kabbelt de Dommel rustig verder. Een maand geleden nog kwamen bijna 100 mensen in Peer en Pelt bijeen met hun ideeën en concrete acties voor die rivier. Klassiekers zijn infiltratie, buffering,… maar de bewoners lieten ook weten dat we bewuster met water moeten leren omgaan, dat biodiversiteit en ecologie belangrijk zijn in functie van klimaatopwarming en dat het water absoluut meer zichtbaar mag worden en de ruimte (…) Het hele nieuwsbericht

Boris Johnson is weer thuis

Maandag 13 april 2020
Peer - Boris Johnson is weer thuisZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Peer - Coronamatregelen te laks opgevolgdZoomWaarnemend gouverneur Michel Carlier roept op tot meer burgerzin en gezond verstand. Hij richt zich in de eerste plaats tot  de mensen die het afgelopen weekend nonchalant omgingen met de coronamaatregelen. Over heel de provincie moest de politie optreden en boetes uitdelen voor nodeloze verplaatsingen en samenscholingen.
Peer - KMO’s zwaar getroffen door coronacrisisZoomDrie op vier Limburgse KMO’s hebben als gevolg van de coronacrisis hun activiteiten volledig of gedeeltelijk moeten staken. Zij hopen eind april/ begin mei hun activiteiten te kunnen hervatten. Dat zegt Unizo.
Peer - De voordelen van 'in uw kot blijven'Zoom                                                              (Tekening: Dirk Van Bun)

'Piste aux Etoiles'

Maandag 13 april 2020
Woorden van Jef
Peer - 'Piste aux Etoiles'Vanmorgen in mijn bed kwam "Piste aux Etoiles" plots voor de gordijnen van mijn geest tevoorschijn. Ik herinner me dat mijn moeder daar graag naar keek. Dat circusoptreden op Rijsel (een Franse zender die wij in West-Vlaanderen goed konden ontvangen met onze antenne) was het enige TV-programma waarbij ze niet in slaap viel in haar relaxzetel. Mijn vader zat dan op de bank zijn krant te lezen, want hij zag liever "Marnix" of "The Fugitive" die op datzelfde moment op de BRT te zien waren. Hij (…) Het hele nieuwsbericht

De klokken zijn gul dit jaar

Zondag 12 april 2020
Peer - De klokken zijn gul dit jaarZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Coronavragen voor HuurderssyndicaatHet Limburgs Huurderssyndicaat krijgt de jongste weken heel wat vragen van huurders op de privémarkt. De meest gestelde vraag gaat over een aanpassing van de huurprijs. Maar volgens het Huurderssyndicaat is er niets wettelijk voorzien, de huurder kan alleen hopen op een inschikkelijke verhuurder.

Chemisch afval gedumpt

Zondag 12 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een weiland achter de Hoolvenstraat in Houthalen-Helchteren zijn zondagmiddag elf lege bidons en een lege kuip aangetroffen. Mogelijk ging het om afval van een drugslabo. De civiele bescherming kwam ter plaatse om alles op te ruimen. De politie onderzoekt de dumping.

Werkplaats uitgebrand

Zondag 12 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Peer - Werkplaats uitgebrandDeze namiddag is aan de Bindemansweg in Hechtel een werkplaats uitgebrand. Die was ondergebracht in een bijgebouw van een huis. De brandweer kon de woning vrijwaren. De brandoorzaak is niet gekend.

De ZadenBib gaat digitaal

Zondag 12 april 2020
Terwijl het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt, voelen de tuinliefhebbers toch de voorjaarskriebel. Ze halen gretig hun zaaidoosjes weer naar boven, maar… omdat alle bibliotheken zijn gesloten, is ook de ZadenBib dicht. Daarom gaat die bib nu digitaal. Op die website vind je onder het tabblad binnengebrachte zaden een overzicht per soort: bloemen, tomaten, bonen en erwten enz. Wil je zaadjes uit die ZadenBib? Gewoon even het formulier invullen dan.

Veilig Pasen (2)

Zondag 12 april 2020
Peer - Veilig Pasen (2)Zoom                                                                        (Cartoion: Fobie)

Veilig Pasen!

Zondag 12 april 2020
Peer - Veilig Pasen!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
De kerkklokken zijn terug in het land en vanmiddag om 12u zullen ze luiden als teken van troost en hoop voor de slachtoffers van het coronavirus. Dat melden de bisschoppen van België. "Mogen onze klokken troost en hoop bieden aan slachtoffers van het coronavirus en aan al wie hen nabij zijn. Mogen ze een hart onder de riem steken bij wie strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder bij onze zorgverstrekkers. Mogen ze ons allen met elkaar verbinden. Ook dit jaar zal het Pasen zijn!" aldus de boodschap.

Van SV Breugel naar Exc. Hamont

Zaterdag 11 april 2020
Tom Van Broekhoven trekt de deur achter zich dicht bij SV Breugel. Hij zal komend seizoen de kleuren van Exc. Hamont verdedigen.

De wereld na corona?

Zaterdag 11 april 2020
Peer - De wereld na corona?Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Warm weekend

Zaterdag 11 april 2020
Weerbericht
Peer - Warm weekendHet hogedrukgebied dat voor het prachtige lenteweer zorgt, evacueert in het weekend naar het oosten. Hierdoor kunnen storingen vanuit het westen tot over onze streken doordringen, al zijn ze vrij verzwakt. Na het weekend bouwt stilaan een nieuw hogedrukgebied op, maar eerst volgen er enkele koude dagen.
Vandaag maakt de zon in de namiddag plaats voor enkele wolken. Het blijft meestal droog bij maxima rond 22 of 23 graden. Er is weinig wind.
Zondag - Paasdag - zijn er wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Winters overleden

Zaterdag 11 april 2020
Peer - Jeanne Winters overledenOp 5 april is in Genk de uit Peer afkomstige Jeanne Winters overleden, de weduwe van de in 1985 overleden Léon De Gryse. Zij was 91 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Oeps! Iets vergeten...

Vrijdag 10 april 2020
Peer - Oeps! Iets vergeten...ZoomVandaag kwam hij wat later, de knal die door een F16 van de vliegbasis Kleine Brogel werd geproduceerd toen een testpoiloot het toestel door de geluidsmuur liet vliegen. We hadden dat gisteren aangekondigd. Maar er was nog een ander mooi verschijnsel: het toestel liet op een hoogte van bijna 12000 meter een fraaie condensstreep achter waardoor men kon zien dat het een grote bocht maakte. Het leek alsof de piloot iets vergeten was... Daarover was vooral op Nederlandse sociale media nogal wat te doen. Peter Geven zag het van op de Grote Heide en maakte deze foto.   
Peer - Rusthuizen hebben nood aan zuurstofZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Nu de recyclageparken weer geopend zijn blijven de bezoekers komen. Met als gevolg: sinds woensdag opnieuw files. "De bezoekersaantallen van de afgelopen dagen liggen in lijn met de bezoekersaantallen op een normale dag. Dit betekent dat heel wat bezoekers ook komen als het niet noodzakelijk is en dat dit opnieuw voor files zal zorgen gezien de beperkingen in het aantal toegelaten bezoekers op het recyclagepark," aldus Limburg.net. "Gezien zaterdag traditioneel de drukste dag is, vreest Limburg.net opnieuw voor files en roept men iedereen op om enkel te komen als het noodzakelijk is.
Middenstandsorganisatie UNIZO is heel tevreden nu de regering ingaat op haar verzoek om de solden te verschuiven naar 1 augustus. In een recente UNIZO-enquête via Checkmarket gaf 73% van de zelfstandige handelaars, uit de mode- maar ook heel wat andere sectoren, aan vragende partij te zijn voor zo'n uitstel. "Deze maatregel zal onze handelaars, die momenteel noodgedwongen gesloten zijn, na de heropening wat extra ademruimte geven", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 
Peer - Geen Muziekfestival in Pelt dit jaarHet EMJ in Pelt gaat dit jaar niet door; volgend jaar komt er een gecombineerd instrumentaal én vocaal Muziekfestival. Dat heeft het organiserend comité beslist. "De organisatie moet vaststellen dat de uitzonderlijke toestand op dit moment er voor zorgt dat het nagenoeg onmogelijk is te voorspellen hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren in Europa," aldus een mededeling. "De aanhoudende coronacrisis zorgt ervoor dat de meeste scholen gesloten blijven in Europa. Hierdoor is het voor (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Al 2.697 inbreuken op coronamaatregelenDe Limburgse politiezones hadden tot en met gisteren al 2.697 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 74, Heusden-Zolder 150, Beringen-Ham-Tessenderlo 210, CARMA 501, HANO 94, Kempenland 104 en Lommel 110.

WMC een jaar opgeschoven

Vrijdag 10 april 2020
Grensgevallen
De 19de editie van het mondiale Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt verplaatst van 2021 naar 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om het WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Extra campagne tegen zwerfvuil

Vrijdag 10 april 2020
Peer - Extra campagne tegen zwerfvuilZoom We zitten allemaal al een tijdje in ons kot en dat heeft heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Daarom lanceert Mooimakers een extra campagne. Om de schaarse tijd die we buiten kunnen spenderen, voor iedereen aangenaam te houden en je afval niet achter te laten. Ze gaan ook gericht communiceren daar waar het probleem groot is, bijvoorbeeld op supermarktparkings. Wil je deze campagne zelf ondersteunen? Dat kan. In webwinkel van Mooimakers vind je een gratis downloadpakket met social posts om te delen op je eigen kanalen.

De klokken vertrokken naar Rome

Donderdag 9 april 2020
Peer - De klokken vertrokken naar RomeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Awel, ik wil praten

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Peer - Awel, ik wil pratenZoom
Awel is gestart met een nieuwe campagne. De huidige situatie rond corona zorgt voor spanningen en dat is een gevaarlijke cocktail. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Meer info via deze link.
Peer - Campagne 'Opstaan en samen doorgaan'ZoomKamer van Koophandel Limburg dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere (…) Het hele nieuwsbericht

Koop in je buurt!

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Peer - Koop in je buurt!ZoomVlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden. We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via een van de verschillende initiatieven.
Binnenkort wordt er ook een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt. De coronacrisis slaat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in uw kot...

Donderdag 9 april 2020
Peer - Ondertussen, in uw kot...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Welzijnsregio Noord-Limburg en RIMO organiseren volgende week dinsdag in samenwerking met Vormingplus en Eurosys een inzamelactie voor gebruikte laptops en tablets
Heb je nog een laptop of tablet liggen die je niet meer gebruikt? Werken ze nog en is er de juiste stroomkabel bij? Dan kan je ze dinsdag tussen 10u en 15u binnenbrengen in het gebouw van Welzijnsregio (Hoekstraat 70, 3910 Pelt).
Eurosys zal vervolgens de toestellen gebruiksklaar maken. Ze worden nadien in de regio verdeeld aan kinderen uit kansarme gezinnen opdat ook zij de komende weken thuisonderwijs kunnen volgen. 
Ook bij een aantal lokale besturen kan je de laptops rechtstreeks binnenbrengen. Check daarvoor de gemeentelijke websites en hun Facebookpagina’s. 

Wachten op de 'boem'

Donderdag 9 april 2020
Peer - Wachten op  de 'boem'ZoomDeze middag en morgen kan u mogelijk een “Sonic Boom” horen. Elke 200 vlieguren ondergaat de motor van een F16 zijn fase-inspectie. Na de “GO” in de testbank van de vliegbasis Kleine Brogel wordt de motor (foto) terug in de F16 gemonteerd. Eén van de testpiloten gaat dan geautoriseerd supersoon vliegen en even met een snelheid van 1200km/u door het luchtruim klieven (zo heet dat dan). Dat is sneller dan het geluid, vandaar de "boem" die u op de grond hoort. UPDATE De "boem" kwam er om 14.27u. (Foto KB Air Base)

Praten met dementerenden

Donderdag 9 april 2020
Mag ik naar huis? Waar is mijn moeder? Iedereen die een alzheimerpatiënt in zijn omgeving heeft, weet dat communiceren vaak lastig is – of je nu op afstand bent of dichtbij. Jorien Marcus ging na hoe je het beste zo’n gesprek kunt voeren. Lees het bij het Genootschap Onze Taal.

Met de groeten uit Thailand

Donderdag 9 april 2020
Peer - Met de groeten uit ThailandZoomPatrick Jacobs moest in Thailand lang wachten voor hij dit beestje uit zijn schelp zag kruipen. Let op die twee oogjes vooraan! Het is een heremietkreeftje, maar in feite is het een soort krab. Bij Wikipedia vindt u er alles over. Een prachtige foto!
Peer - Maak van je tuin een lenteparadijsZoomWe hebben allemaal veel meer tijd om in de tuin te werken, dat zien we overal in het straatbeeld. Natuurpunt geeft in deze coronatijd 13 tips om van je tuin een echt paradijs te maken. Klik via deze link. Je kan er ook gratis een e-book bestellen.

Oude laptops en tablets gezocht

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Peer - Oude laptops en tablets gezochtZoom'Ondernemers voor een Warm België' zoekt laptops en tablets die niet meer gebruikt worden. "We willen die in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs. We doen dit bewust nu. Sinds de uitbraak van het Corona-virus zijn kinderen immers aangewezen op thuisonderwijs. Daarvoor is een computer of tablet echt noodzakelijk. Jammer genoeg heeft niet elk gezin zo’n toestel. Heeft u zelf nog een toestel (of meerdere) dat niet meer gebruikt wordt, dan kan u ons dat (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Moons overleden

Woensdag 8 april 2020
Peer - Jean Moons overledenGisteren is de in Peer woonachtige en uit Heppen afkomstige Jean Moons overleden, de weduwnaar van Wiza Swennen. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna zijn assen worden uitgestrooid op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Help de helpers

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Peer - Help de helpersZoomZorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’  Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Feyen overleden

Woensdag 8 april 2020
Peer - Jan Feyen overledenMaandag is in WZC Kloosterhof in Oudsbergen de uit Grote-Brogel afkomstige Jan Feyen overleden, de echtgenoot van Pauline Feyen. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in uiterst besloten kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Linde-Peer.

Ondertussen, in Wuhan...

Woensdag 8 april 2020
Peer - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Peer - Ook gratis mondmaskers bij Drive-In TIOZoomHet was vandaag even file rijden in de Peltanusstraat in Pelt, ter hoogte van de personeelsparking van Wico-campus TIO. Meer dan 65 zorgverleners uit de regio Noord-Limburg kwamen samen 468 gezichtsbeschermers afhalen. Niet uitsluitend gemaakt door TIO, want ook lokaal blijven de ‘Helpende Handen van het eerste uur’ – zoals men ze daar intussen noemt – onverminderd 3D-printen. Vooraf werden strikte afspraken en richtlijnen meegedeeld om dit in maximale (…) Het hele nieuwsbericht

Keukenbrand

Dinsdag 7 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond ontstond brand in de keuken van een woning aan de Gestelstraat in Meeuwen. De brand werd bestreden door de brandweerkorpsen van Genk en Bree. Al bij al bleef de schade beperkt. De oorzaak van de brand is niet gekend.

Brandfase oranje

Dinsdag 7 april 2020
Peer - Brandfase oranjeVanaf vandaag geldt preventieve brandfase ORANJE in de Limburgse bossen. Plannen om te gaan wandelen? Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Houd kinderen onder toezicht. Vuur maken is zoals steeds verboden.

Recyclageparken weer open

Dinsdag 7 april 2020
Peer - Recyclageparken weer openZoom(                                                                        (Cartoon: Fobie)

Vrijetijdsbesteding anno 2020

Maandag 6 april 2020
Peer - Vrijetijdsbesteding anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Diefstal uit bestelwagen

Maandag 6 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Uit een bestelwagen aan de Goolderheideweg in Bocholt zijn allerhande werkmaterialen gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar mogen voortaan wel de auto nemen om zich te verplaatsen voor recreatieve activiteiten. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Dat laat het federaal crisiscentrum weten, in de richtlijnen voor de politie en de bevolking naar aanleiding van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Peer - Recyclageparken morgen weer openMorgen gaan de recyclageparken van Limburg.net weer open. U gaat er weer één keer per 14 dagen terecht kunnen. Bij de ingang gaat u een bord zien waarop u nog eens kunt lezen waar u op moet letten. Nog een paar vragen en antwoorden:
- Kan er een afspraak gemaakt worden? Nee, een afspraak is niet nodig. De toestroom wordt beperkt via de slagbomen.
- Geldt de regel van één keer per 14 dagen per park? Nee, U kunt 1 keer per 14 dagen in één (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - 80 euro voor uitvaarten en huwelijken
Voor kerkelijke uitvaarten en huwelijken in het bisdom Hasselt vervalt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn het gewone tarief van 275 euro. Er wordt wel een bijdrage van 80 euro gevraagd om minimaal de kosten te dekken. Voor een afscheidsgebed op de begraafplaats wordt geen bijdrage gevraagd”. Dat schreef bisschop Patrick Hoogmartens vandaag aan pastorale medewerkers en kerkbesturen van het bisdom Hasselt.

Peer - Extra tijd voor patiënten MS RevaZoomDe dienst vrije tijd van het Revalidatie & MS Centrum zet heel wat activiteiten op poten voor de patiënten. Extra tijd voor een babbeltje, spelletjesnamiddagen en post voor de familie: het zijn maar enkele initiatieven in het Revalidatiecentrum. Chris Claes van de dienst vrije tijd: “Nu is het moment om iets extra te doen voor onze patiënten. We gaan elke dag de hele afdeling af en bij elke patiënt op bezoek. Waaraan heeft hij of zij nood? Een wandeling naar het (…) Het hele nieuwsbericht

'Doe eens een belletje'

Maandag 6 april 2020
#samentegencorona
Peer - 'Doe eens een belletje'Zoom"Een derde van alle Belgische huishoudens bestaat uit slechts één persoon. Het gaat over 1,7 miljoen mensen van alle leeftijden. Vaak hebben zij het extra moeilijk in deze tijd. Denk daarom aan hen: geef hen een belletje en bied een luisterend oor", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Willem Van Gaal overleden

Maandag 6 april 2020
Peer - Willem Van Gaal overledenIn WZC Sint-Antonius is vrijdag Willem Van Gaal overleden, de echtgenoot van Tina Reyners. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in uiterst besloten kring. Later wordt er een herdenkingsmoment gehouden.
Peer - De échte kampioenen van VlaanderenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
Peer - TIO schakelt een versnelling hogerZoomHet is in deze coronacrisis nog altijd pompen of verzuipen voor de hulpverleners in de zorgsector, vooral door een gebrek aan behoorlijk beschermingsmateriaal. Daarom schakelt Wico-campus TIO in Pelt een versnelling hoger voor de mensen in de eerstelijnszorg. Op advies van enkele lokale zorgverleners en het Mariaziekenhuis verfijnt het leerkrachtenteam van TIO momenteel de kwaliteit, veiligheid en het gebruiksgemak van de gezichtsbeschermers
Zo wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Hou vast voor een houvast

Zaterdag 4 april 2020
Peer - Hou vast voor een houvastZoomEen mooie tekening van Peltenaar Dries Peeten. In deze tijden heb je een houvast nodig. Anderzijds moet je héél voorzichtig zijn, wil je een ander eens goed vastpakken, terwijl je het toch zo graag zou doen...

Mooi lenteweer

Zaterdag 4 april 2020
Weerbericht
Peer - Mooi lenteweerMorgen/zondag wordt het een stralend zonnige en erg warme dag. Het kwik bereikt gemiddeld 20 of 21 graden. De zuidoostenwind spant aan tot matig.
Maandag komt er na de middag meer bewolking opzetten en in de avond is er kans op wat regen in het westen. De maxima liggen rond 19 graden en er staat een matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten.
Dinsdag begint grijs en mistig, maar later breekt de zon door. Bij een zwak briesje uit het oosten liggen de maxima rond 18 (…) Het hele nieuwsbericht

Remco Gijbels scoort 32 keer

Zaterdag 4 april 2020
Peer - Remco Gijbels scoort 32 keerRemco Gijbels van Sporting Grote-Brogel heeft het afgelopen seizoen 32 keer gescoord in 29 wedstrijden. Jonas Meys (Velm) is met 39 doelpunten de topschutter in het provinciaal voetbal.
De voorbije vier dagen zijn in totaal 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie vervoerd. De patiënten worden verplaatst om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen.
Peer - Ondertussen, in het gemeentehuis...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Annie Leijnen overleden

Zaterdag 4 april 2020
Peer - Annie Leijnen overledenDinsdag is in Alken de uit Peer afkomstige Annie Leijnen overleden, de weduwe van de in 1983 overleden Jozef Reekmans. Het afscheid vindt als gevolg van de coronacrisis plaats in intieme kring.
In het Belang verscheen vandaag een artikel over de komst van een huisartsenwachtdienst naar Bree. Men zou uit dat artikel kunnen afleiden dat het de bedoeling is dat mensen uit heel Noord-Limburg, die in het weekend in de wachtpost een huisarts willen raadplegen, voortaan naar Bree zouden moeten gaan. Maar dat klopt niet. "De wachtpost in Bree is vanaf vanavond gewoon een uitbreiding," zegt dr. Jeunen van de overkoepelende vzw. "Hij is er vooral voor mensen uit Maaseik, Kinrooi, Meeuwen en Bree. De wachtdienst in Pelt blijft bestaan, voor de overige gemeenten."
De wachtdienst is geopend in het weekend en op feestdagen. Sinds de coronacrisis kan men er alleen nog terecht na een voorafgaand telefoontje naar het nummer 011 60 40 60; u geeft dan uw gegevens en vraag door, en een huisarts zal u terug contacteren. Heeft u dringende medische hulp nodig, bel dan 112.
Ouders mogen het huwelijk van hun kinderen niet meer bijwonen. Huwelijken kunnen enkel nog doorgaan in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Andere maatregelen: begrafenissen mogen nog maximaal door 15 personen worden bijgewoond. En meerdaagse schooluitstappen worden geschrapt voor heel het schooljaar.
Peer - De mondmaskers zijn aangekomen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Teutenroute afgelast

Vrijdag 3 april 2020
Normaal gezien zou op 17 mei de 21ste Teutenroute worden gereden ten voordele van de strijd tegen MS. Maar omwille van de coronacrisis is het evenement afgelast.

Jasper Vechter overleden

Vrijdag 3 april 2020
Peer - Jasper Vechter overledenWoensdag is Jasper Vechter thuis onverwacht overleden. Hij was 36 jaar. Als gevolg van de coronacrisis vindt de afscheidsplechtigheid in uiterst besloten kring plaats.
Peer - Contact met familie via videochatZoomBezoek is al een hele tijd niet meer toegelaten in de ziekenhuizen. Voor zowel patiënten als hun familie is het zwaar om weinig contact te hebben met elkaar. Daarom heeft het Mariaziekenhuis verschillende tablets aangekocht. Zo kunnen patiënten, via videochat, toch contact houden met familie en vrienden. Dit geeft hen een extra hart onder de riem en doet zichtbaar deugd, horen we in het ziekenhuis.
Anouk en Romy, beiden zesdejaars studenten geneeskunde, en Wendy, docent (…) Het hele nieuwsbericht
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone een competitiehervorming in de nationale en regionale competities doorgevoerd. Zoals de bonden vorige week al aankondigden zijn er geen dalers, enkel stijgers. Vandaag werd er beslist dat er ook geen kampioenen aangeduid worden omdat niet alle competities afgewerkt werden. Voor wat betreft de BENE-League, de grensoverschrijdende competitie met zes Belgische en zes (…) Het hele nieuwsbericht

Op reis na het coronatijdperk

Vrijdag 3 april 2020
Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan? Dat willen de studenten Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL maar al te graag weten. Daarom stelden ze een eenvoudige enquête op om te peilen naar het reisgedrag van de Limburgers na het coronatijdperk. De resultaten zullen een indicatief beeld geven van de reisplannen tussen juli en december 2020.
De bedoeling is om een zicht te krijgen op (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Trajectcontrole op Kamperbaan actiefVanaf vandaag wordt de automatische snelheidscontroleapparatuur in de flitspalen langs de Kamperbaan in Hechtel-Eksel geactiveerd. Het is een systeem met trajectcontrole, waardoor de snelheid niet wordt gemeten op één vaste plaats (die waar de flitspaal staat), maar over een veel langer traject. Dit maakt het onmogelijk om de snelheidsmeting te ontlopen door te vertragen ter hoogte van de flitspaal. De Politiezone Kempenland heeft fors ingezet op trajectcontrole. Bij de ingebruikname van (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Morgen start het huismussentelweekendZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Leven in tijden van corona

Donderdag 2 april 2020
Peer - Leven in tijden van coronaZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Een coronapatiënt uit Noord-Limburg is vandaag vanuit het Mariaziekenhuis in Pelt overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Palfijn in Gent. Dat bevestigt de woordvoerster van het AZ Palfijn. Het is niet bekend waarom de overbrenging gebeurde.
Overigens heeft het Mariaziekenhuis vandaag voor het eerst geen gegevens meer bekendgemaakt over de coronapatiënten. "Ik wil echt af van de 'voetbalpronostiek' tussen de Limburgse ziekenhuizen. We spelen hier immers met mensen en (…) Het hele nieuwsbericht

Steun voor het Mariaziekenhuis

Donderdag 2 april 2020
Peer - Steun voor het MariaziekenhuisZoomOnder het motto "Samen sterk" heeft Rotary Overpelt Noord-Limburg 10.000 euro gedoneerd aan het Mariaziekenhuis in Pelt. De coronapandemie geeft een heel andere wending aan ons leven en dus ook aan het 50-jarig bestaan van de Rotary-afdeling, zegt de afdeling. Dit jubileumjaar staat in het teken van “Lokale hulp en maatschappelijk engagement”. Wat kunnen we vandaag beter doen dan mee inzetten tegen corona? "De ziekenhuizen en hulpverleners staan in de frontlinie en geven iedere dag het (…) Het hele nieuwsbericht

Roger Lams overleden

Donderdag 2 april 2020
Peer - Roger Lams overledenGisteren is Roger Lams overleden, de echtgenoot van Josie Maesen. Hij was 83 jaar en voorzitter van KB Air Museum in Kleine-Brogel.  Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Al 1.513 corona-PV's in Limburg

Donderdag 2 april 2020
Peer - Al 1.513 corona-PV's in LimburgDe Limburgse politiekorpsen hebben al 1.513 corona-PV's opgesteld, voornamelijk voor het overtreden van het samenlevingsverbod en het maken van nodeloze verplaatsingen. De politiezone CARMA maakte de meeste PV's, namelijk 305. De politiezone Lommel maakte er 22, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 160, de politiezone HANO 38, de politiezone Kempenland 60 en de politiezone Tongeren-Herstappe 33.
Peer - Een Ronde van Vlaanderen op rollenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Paul Vossen overleden

Donderdag 2 april 2020
Peer - Paul Vossen overleden
Vandaag is Paul Vossen overleden, de echtgenoot van Maria Lemmens. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in uiterst besloten kring. Er zal op een nog nader te bepalen tijdstip een herdenkingsmoment worden gehouden.

 

Jos Grobben overleden

Donderdag 2 april 2020
Peer - Jos Grobben overledenVandaag is in Overpelt de uit Kleine-Brogel afkomstige Jos Grobben overleden, de echtgenoot van Liza Dilissen. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 2 april 2020
Peer - Sciensano roept jouw hulp in!De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in België heeft ons dagelijks leven stevig door elkaar geschud. Sciensano lanceert daarom de COVID-19 gezondheidsenquête om de impact ervan op onze gezondheid, ons gebruik van gezondheidsdiensten en onze leefgewoonten te achterhalen. Sciensano is de organisatie die ons dagelijks de cijfers en grafieken rond corona bezorgt. Ben je 16 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 9 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Corona: landelijke cijfers

Donderdag 2 april 2020
Peer - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn er 584 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, 363 "ex-corona's" hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Vandaag liggen er in totaal 6.716 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Met 1.144 mensen op intensieve zorgen is zo'n 54 procent van de huidige capaciteit ingenomen. Gisteren zijn in ons land opnieuw 183 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 1011.

De visie van Fobie

Donderdag 2 april 2020
Peer - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Geen Sanicole Airshow dit jaar

Donderdag 2 april 2020
Met pijn in het hart laat Geoffrey Buekenberghs vandaag weten dat de jaarlijkse Sanicole Airshow op het vliegveld van Hechtel-Eksel verschoven wordt naar 2021. "Met veel ontzag hebben wij de afgelopen weken en dagen de media gevolgd. Iedereen, maar zeker niet in het minst onze provincie Limburg gaat door een zeer zware periode," zegt hij. "We hebben dan ook binnen onze organisatie het mogelijke doorgaan van onze vliegshow in 2020 intensief besproken en met zeer veel pijn in het hart moet ik jullie meedelen dat wij unaniem de beslissing genomen hebben om de 42e International Sanicole Airshow dit jaar te annuleren en uit te stellen naar volgend jaar." De nieuwe editie staat nu gepland op 10 & 12 september 2021.

Positief denken...

Donderdag 2 april 2020
Peer - Positief denken...ZoomEn als het nog niet voor mei is, dan gaan we voor juni! (Tekening Dirk Van Bun)
Peer - WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermersZoomWico-campus TIO heeft inmiddels 16 3D-printers bijeen gekregen voor zijn actie ten voordele van de mensen in de eerstelijnszorg: men wil hen zo snel mogelijk gezichtsbeschermers uit kunststof leveren. Inmiddels draaien de 3D-printers op volle toeren, want er zijn bijna 300 stuks besteld en men  hoopt er tegen vrijdag 50 klaar te hebben.
Voor ieders veiligheid nemen de medewerkers maximale preventiemaatregelen in acht. Ze (…) Het hele nieuwsbericht
WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermers
Zoom

Ondertussen, bij de notaris...

Woensdag 1 april 2020
Peer - Ondertussen, bij de notaris...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Pizza's voor het zorgpersoneel

Woensdag 1 april 2020
#samentegencorona
Peer - Pizza's voor het zorgpersoneelZoomDe Turkse gemeenschap van Hechtel-Eksel en omgeving zorgde vandaag bij het Mariaziekenhuis voor de levering van enkele tientallen pizza's voor het personeel. Ze waren gebakken door Koksal Mutlu van kebabzaak Baskent in Wijchmaal. En ze waren lekker! zeggen ze in het ziekenhuis.

Wietplantage ontmanteld

Woensdag 1 april 2020
Peer - Wietplantage ontmanteldGisteravond viel de politie binnen in een huis aan de Kloterstraat in Kaulille. Men trof er een wietplantage aan. Die werd vandaag ontmanteld door de civiele bescherming. UPDATE De politie pakte de bewoner op. Het gaat om een Amerikaans militair.
Het Mariaziekenhuis in Pelt heeft aan de uitgang van zijn mortuarium preventief een mobiel mortuarium geplaatst. Het is een lange koeloplegger van een transportbedrijf. "Dat gebeurde omdat we een beperkte capaciteit hebben in ons eigen mortuarium," zegt de communicatiedienst. "We vinden het belangrijk dat patiënten die overlijden, op een serene manier opgebaard worden. Gezien de onvoorspelbaarheid van de situatie, en om te voorkomen dat we dit op een bepaald moment niet meer sereen zouden kunnen doen, is uit voorzorg deze unit bijgeplaatst."

Corona: landelijke cijfers

Woensdag 1 april 2020
Peer - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn opnieuw 123 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 828. Gisteren werden 560 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging tegenover de vorige dagen. 436 mensen mochten het ziekenhuis verlaten en dat is een record. Daardoor stabiliseert het aantal mensen met corona in Belgische ziekenhuizen nagenoeg op 4.995. Op intensieve zorg liggen 1.088 patiënten, een toename met 67. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.189 tot 13.964. De stijging heeft vooral te maken met het opdrijven van het aantal testen.
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer
Aangeboden
Mini Badlift
Te koop
Te koop
Te koop