Het overige nieuws

Peter Last overleden

Maandag 31 mei 2021
Pelt - Peter Last overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is gisteren Peter Last overleden, de echtgenoot van Heidi Timmermans. Hij was 54 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Zomers zonnig

Maandag 31 mei 2021
Weerbericht
Pelt - Zomers zonnigEen hogedrukgebied met kern over de Noordzee, nabij Schotland, stuurt droge landlucht vanuit het oosten naar onze streken. De zon domineert het hemelruim en de wolken zijn in de minderheid. Het kwik bereikt aangename waarden. Na het weekend verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich naar Scandinavië en wordt de luchtstroming wat meer zuidelijk. Het wordt dan zomers warm.
Vandaag is, op een enkel stapelwolkje na, de zon alleenheerser aan het hemelruim. De oostenwind spant aan tot (…) Het hele nieuwsbericht

Wêrk inne brouwerij

Maandag 31 mei 2021
Pelter Hükske
Pelt - Wêrk inne brouwerijZoom Drieka vrugt ón Suska hoe dettet git en… of heure Sus now wêrk hit. Lüstert – en vertellet vort in oas schoeë Pèlter dialect. En haddoch! We zien höst boe we wille ziên: ne zomer liek vrüger! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)
Pelt - 'Week van de Bij' is begonnenZoomIn Bokrijk is vandaag de "Week van de Bij" plechtig geopend door minister Zuhal Demir. Het gaat om een initiatief in samenwerking met de provincie Limburg. “Bijen zijn geen bijzaak in Vlaanderen," zei de minister. "Ze houden ons een spiegel voor over hoe we omgaan met ons ruimtegebruik, het evenwicht tussen beton en groen. Nergens beter om daar aandacht voor te vragen dan in de groene oase rond Bokrijk. Eén derde van het voedsel dat we eten bestaat enkel dankzij bestuiving. Al 62 (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel in natuurgebieden

Zondag 30 mei 2021
Pelt - Code geel in natuurgebiedenHet Agentschap Natuur en Bos heeft code geel afgekondigd voor de Limburgse natuurgebieden. Ondanks de vele regen van de afgelopen weken, is de vegetatie momenteel erg droog en is het brandgevaar reëel. Daarom mag in de natuur geen vuur gemaakt worden of mogen wandelaars niet roken.
Pelt - Drugsmeldpunt nu ook digitaalOp 17 april 2019 startte het parket Limburg het anoniem drugsmeldpunt op. De balans na twee jaar is uiterst positief te noemen. Het anoniem drugsmeldpunt Limburg is, door de steun van de burgers, een succes in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Maar liefst 28 positieve meldingen leidden tot de ontdekking van onder meer 5 druglabo’s, 15 cannabisplantages en een dumpingplaats voor chemisch afval. Tijdens de afgelopen 2 jaren werden in Limburg in totaal 28 labo’s ontmanteld, 37 dumpingen opgeruimd en 228 cannabisplantages opgerold. Omwille van het succes van de anonieme meldingen, besliste het parket Limburg samen met haar partners om vanaf vandaag digitaal melden mogelijk te maken via deze link. De meldingen worden strikt anoniem en vertrouwelijk behandeld.

Banden lek gestoken

Zondag 30 mei 2021
Pelt - Banden lek gestokenIn de Oude Kerkhofstraat in Neerpelt hebben vandalen twee banden van een voertuig lekgestoken en het koetswerk met een spuitbus bewerkt. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.
Grensgevallen
Pelt - Lichaam in Dommel in ValkenswaardWandelaars hebben rond vijf uur vanmiddag in de Dommel in Valkenswaard het stoffelijk overschot van een overleden persoon aangetroffen. Er wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd en om wie het gaat. Mogelijk is het een vermiste vrouw van 45 jaar uit Valkenswaard. Die verdween enkele dagen geleden en werd het laatst in Dommelen gezien. UPDATE De politie heeft bevestigd dat het om de vermiste vrouw gaat.

Het leven is hard

Zondag 30 mei 2021
Pelt - Het leven is hardZoomBijen en hommels zijn verzot op paarskleurige bloemen. Deze spin weet dat. En daarom was ze vanmorgen in zo'n paarse bloem begonnen met het weven van een bijna onzichtbaar web. Straks komt er een hommel heel onschuldig langs, op zoek naar nectar, en dan - pats. Adieu hommel. (Foto Rik Vander Sanden) UPDATE Wat U op deze foto ziet is een komkommerspin met de signaaldraad, signaleert onze medewerker Pierre Rutten. "Het web van deze spin hangt buiten de bloem, en is verbonden met een signaaldraad met de spin in de bloem. Als er een insect in het net vliegt, begint het net te schudden en dit wordt via deze draad dan doorgegeven naar de spin. De spin zal zich nu spoeden naar het net om de prooi te consumeren."
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Een transgender plant: gagelZoomOoit Gageleer gedronken? Dat is een bier dat gebrouwen is op basis van gagel, meer bepaald de mannelijke knoppen van die plant. Gagel is een curieuze plant. De meeste planten zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen voorkomen op dezelfde plant. Daarnaast heb je ook nog de eenhuizige planten, die enkel mannelijke of vrouwelijke bloemen dragen. Hier heb je dus twee planten nodig voor de bevruchting. Gagel, een struik die in Bosland voorkomt op arme vochtige grond, is zo'n eenhuizige plant. Maar gagel gaat nog een stapje verder: een mannelijke plant kan soms veranderen naar vrouwelijk, en vrouwelijk naar mannelijk. En dan is er nog dat gagelbier, misschien dat onze kandidaat transgenders er baat bij hebben, u weet maar nooit... (Pierre Rutten)

Waar ligt Mozambique?

Zaterdag 29 mei 2021
Chel mag het zeggen
Pelt - Waar ligt Mozambique?Een van de godsdienstleraars die we op het college het leven zuur maakten, heeft ons ooit verteld dat onze stamouders, Adam en Eva, de enige mensen zijn geweest die geen navel hadden. Kijk, daar hadden we toen nog niet over nagedacht. Maar terwijl wij in die godsdienstlessen zo veel te slikken kregen dat pertinent onlogisch was, leek deze mededeling ons een aannemelijke voltreffer. Hoe zouden die twee ook aan een navel geraakt zijn? Zij waren immers nooit geboren. De Schepper had Adam immers uit wat klei (…) Het hele nieuwsbericht

Bericht aan de treinreizigers

Zaterdag 29 mei 2021
Pelt - Bericht aan de treinreizigersTijdens de weekends van 29 (vandaag) en 30 mei, 5 en 6 juni en 12 en 13 juni wordt er gewerkt aan het spoor tussen Herentals en Lier. Tussen beide steden wordt er dan voor treinreizigers een vervangbus ingelegd. Hou dus rekening met een verlenging van de reisduur... 

Lambert Kelchtermans overleden

Zaterdag 29 mei 2021
We meldden het overlijden van Lambert Kelchtermans al. Hij was de echtgenoot van Miet Winters en werd 91 jaar. Het afscheid en de begraving van de urne op de gemeentelijke begraafplaats aan de Roosendijk zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag na telefonische reservatie bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt, tel. 089 463 323.

Pierre Grossard overleden

Zaterdag 29 mei 2021
Pelt - Pierre Grossard overledenIn WZC Toermalien in Genk is woensdag Pierre Grossard overleden, de weduwnaar van de in 2012 overleden Jeanette Vorst. Hij was 89 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid en de bijzetting van de urne in het urnenveld op de begraafplaats van Genk-Centrum vinden in intieme kring plaats.

'Is di nou loater?'

Vrijdag 28 mei 2021
Pelt - 'Is di nou loater?'ZoomPeltenaar Raf Cox geeft op het TIO praktijklessen ‘Hoek-lassen’ in het Buitengewoon Beroepsonderwijs. Hij zingt al een tijdje bij Just Music. Maar sinds een paar jaar treedt hij ook solo op met Nederlandstalige en popmuziek met een karaoke-set. Vorig jaar stond hij voor de eerste keer op een groot podium op het Mega Schlagerfest in het Dommelhof. En nu heeft hij dit nummer in het Pelts "vertaald" en een stukje rond Corona toegevoegd. "is di nou loater?" Dames en heren: Raf Cox! 
"Ter ondersteuning van onze mede-Peltenaren zijn de dienstencentra BinnenHOF en Pelle Melle momenteel op zoek naar een vrijwillige digi-assistent. Ben jij iemand die een goede kennis heeft van smartphone en/of tablet? Wil jij daar ook graag mensen een stukje mee op weg helpen? Dan zijn wij op zoek naar jou! In onze dienstencentra Pelle Melle en BinnenHOF willen we immers graag een digi-café starten waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over hun smartphone of tablet. In eerste instantie (…) Het hele nieuwsbericht

Bob Dylan op beiaard

Vrijdag 28 mei 2021
Pelt - Bob Dylan op beiaardZoomBob Dylan vierde begin deze week zijn tachtigste verjaardag. Reden genoeg om zijn muziek over Neerpelt uit te strooien. Beiaardier Jan Verheyen speelt morgen Dylan's grootste hits zoals “Blowing in the wind”, “Mister Tambourine Man”, “Knocking on heavens door”… Daarnaast ook wat zonnige muziek, want het lijkt eindelijk toch lente te worden. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Puur natuur
Pelt - Bloemen in de wegberm (3): klaprozenZoomEen klaproos (Papaver) houdt van bewerkte grond, zoals bermen die gemaaid worden en akkers. Als de bodem een tijdje met rust gelaten wordt, verdwijnt de klaproos weer. Twee soorten klaproos die bij ons veel voorkomen zijn bleke klaproos en gewone of grote klaproos. Bleke klaproos heeft lichte, meer oranje bloemen. Grote klaproos (foto) is intenser rood gekleurd. Klaprozen volgen de zon met hun bloem. ‘s Morgens staan ze naar het oosten, ‘s avonds naar het westen. (Foto Pierre Rutten) 
Pelt - Meetfietser gaat fietspaden testenZoomIn het kader van het interprovinciale project “Fietsbarometer” is de provincie samen met de Fietsersbond gestart met het in kaart brengen van de kwaliteit van de Limburgse fietspaden. De Fietsersbond wierf een extra meetfietser aan die de analyse in Limburg zal voltooien. Concreet zal Niele Geypens - de Limburgse meetfietser - (centraal op de foto) de komende jaren zo’n 2000 km aan functionele fietspaden affietsen met een speciale fiets, om onder meer het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Meer startende bedrijven ondanks crisisZoomDe coronacrisis schrikt de Limburgse ondernemers niet af, zo blijkt uit de cijferanalyse van Voka - Kamer van Koophandel Limburg. In het eerste kwartaal van 2021 schoten maar liefst 2.570 Limburgse ondernemers uit de startblokken. Dat is een stijging van 13,8% en 8,8% procent tegenover de eerdere recordjaren 2019 en 2020.  Uit de analyse van Voka blijkt dat de Limburgse starters tussen 2015 en 2020 maar liefst 41.358 jobs creëerden. Van de 47.000 startende ondernemingen die tussen 2015 en 2020 (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Therese Knapen overleden

Woensdag 26 mei 2021
Pelt - Marie-Therese Knapen overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Marie-Therese Knapen overleden. Zij was 95 jaar. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Boseind vindt in intieme kring plaats. Begroeting: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Limburg is prachtig

Woensdag 26 mei 2021
Vandaag gelezen
"Limburg is prachtig en, u moet er eens op letten, vaak in het nieuws. Vorige week de spoorloze militair. Afgelopen weekend werd Genk bijna voetbalkam­pioen. En maandag verloor een renner de Ronde van Limburg door op 500 meter van de finish fout te rijden.
Wedden dat Bob Dylan een tante had die in Limburg opgroeide?"
(Rik Van Puymbroeck in De Tijd)

Nieuwe T2 voor Esperanza

Dinsdag 25 mei 2021
Pelt - Nieuwe T2 voor EsperanzaDavide D'Angelo, onder meer ex-speler van KRC Genk, wordt de nieuwe T2 van Esperanza Pelt. Hij is 39 jaar en komt van Calcio Genk waar hij aan de slag was als sportief verantwoordelijke.

Daar staat ie

Dinsdag 25 mei 2021
Pelt - Daar staat ieZoomDeze NASA-foto toont de Marsjeep "Curiosity" die in augustus 2012 door de NASA werd gelanceerd en op de planeet Mars werd gedeponeerd in de 154 km brede Gale-krater. De missie, bedoeld om vast te stellen of het gebied ooit microbieel leven heeft gekend, heeft een positief resultaat opgeleverd: de waarnemingen van de robot op zes wielen hebben aangetoond dat Gale in het verre verleden lange tijd een potentieel bewoonbaar meer- en stroomsysteem heeft gekend. In september 2014 bereikte Curiosity de uitlopers (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Jef 2de in Vlaamse Chemie-olympiadeJef Van Eester, zesdejaarsleerling Grieks-Wiskunde aan WICO Campus Overpelt, behaalde afgelopen week een aanmoedigingsprijs in de finale van de Vlaamse Wiskunde-olympiade en een knappe tweede plaats in de Vlaamse Chemie-olympiade, nadat hij vorig jaar al derde geworden was. Deze wetenschappelijke en wiskundige bolleboos zette doorheen het schooljaar in op alle wetenschaps- en wiskunde-olympiades, en plaatste zich steeds voor een volgende ronde, maar moest uit praktische overwegingen een keuze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Ondertussen, in het Nat. Park Hoge Kempen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Pelt - Sporting verliest heenwedstrijd tegen ViséZoomSporting Pelt heeft vanavond thuis de heenwedstrijd in de kruisfinales tegen Visé verloren met 32-35. Sporting moet zaterdag in de terugwedstrijd dus met vier doelpunten extra winnen om door te stoten naar de echte finale. Na afloop van de wedstrijd nam de club afscheid van drie spelers (vooraan op de foto): Marko Pedic, Ephrahim Jerry en Tom Lukkesen.(Foto Marc Faes) Meer foto's

Bloemen in de wegberm (2)

Dinsdag 25 mei 2021
Pelt - Bloemen in de wegberm (2)ZoomEen paardenbloem (Taraxacum officinale). Je vindt ze minder in de wegberm dan langs paden. Paardenbloemen hebben een rozet met grote veerdelige bladeren, een onvertakte bladloze stengel en een bloemhoofdje, met daarop honderden lintbloemen. Het zijn planten met wit melksap. De vruchten worden na rijping aan witte uit haren bestaande 'parachuutjes' verspreid. Deze haren noemen we pappus. De naam paardenbloem heeft te maken met de voorkeur die paarden hebben voor deze plant. Ook konijnen (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in vrachtwagen

Dinsdag 25 mei 2021
Pelt - Inbraak in vrachtwagenOp de Haagdoorndijk in Neerpelt is ingebroken in een vrachtwagen. Of de daders buit konden maken, is niet geweten.

Auto op dak beland

Maandag 24 mei 2021
Op de rotonde aan de Gamma is een auto op zijn dak beland. Daarbij viel één gewonde. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 21 uur.

Zjang in ’t zörgcentrum

Maandag 24 mei 2021
Pelter Hükske
Pelt - Zjang in ’t zörgcentrumZoomZjang van Door van Tieneke, diejen hemme ze nò e zörgcentrum moete brènge. En “aawdmennekeshoês”, liek dä ze vrüger zeje. Zjang, dieje weget nie mieër zoe goed. En den urste naacht hemme ze aal e probleem mè Zjang. Lüstert. En had ullie goed! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Een meikever in mei

Zondag 23 mei 2021
Pelt - Een meikever in meiZoomIn de serre van zijn ouders zag Danny Van der Sande de jongste dagen verschillende meikevers. Zeg nu zelf, als je deze foto bekijkt - zijn ze niet schattig? 
Pelt - Het is te koud voor de tijd van het jaarZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Federaal procureur Frédéric Van Leeuw heeft in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM vanavond Jürgen Conings, de zwaarbewapende militair die al sinds dinsdag gezocht wordt, opgeroepen om contact op te nemen "met iemand die hij vertrouwt". De procureur wees erop dat de afgelopen dagen bij de zoektocht geen slachtoffers gevallen zijn.
Pelt - Nationaal defilé in het Nationaal Park...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Pelt - Sporting in kruisfinales handbalSporting Pelt heeft vanavond Initia Hasselt verslagen met 35-20. Sporting is daardoor zeker van de kruisfinales in de minicompetitie van het handbal. Dinsdag komt Wezet op bezoek; de terugwedstrijd wordt volgende week zaterdag gespeeld.

Ludo Jacobs overleden

Zaterdag 22 mei 2021
Pelt - Ludo Jacobs overledenGisteren is Ludo Jacobs overleden, de echtgenoot van Els Lenaerts. Hij was 83 jaar en afkomstig van Mechelen-aan-de-Maas. De uitvaart zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.
Weerbericht
Pelt - Te koud voor de tijd van het jaarIn april waren de maxima meestal onder de normale temperaturen en ook mei lijkt af te stevenen op een te koude maand. De temperaturen blijven nog aan de koude kant en echt warm weer zit er voorlopig niet aan te komen. Bovendien zorgen depressies en storingen voor erg wisselvallig weer met geregeld buien of perioden van regen. Tussendoor zijn er wel wat drogere momenten. Pas in de tweede helft van volgende week lijkt het droger te worden en iets warmer.
Vandaag is het bedroevend gesteld met de (…) Het hele nieuwsbericht
Het aantal woongelegenheden in Limburgse woonzorgcentra groeide van 6.248 in 2011 tot 9.352 in 2020. In 2021 ligt de capaciteit dan opeens weer lager dan het jaar ervoor: 9.207 woongelegenheden. Tussen 2011 en 2021 groeide de capaciteit van het aantal woongelegenheden in woonzorgcentra in Limburg met 47,4%, in Vlaanderen slechts met 22,1%. (Bron: provincie Limburg).

Nationaal Park terug open

Zaterdag 22 mei 2021
Pelt - Nationaal Park terug openZoomNa overleg met het Nationaal Crisiscentrum en het federaal parket heeft de gouverneur beslist om het Nationaal Park Hoge Kempen opnieuw open te stellen voor het publiek. De intensieve zoekacties in het park zijn afgerond, het is dan ook niet langer noodzakelijk om het park te sluiten voor het publiek. Aan wandelaars in het park wordt gevraagd om verdachte elementen onmiddellijk te melden bij de politie. De gouverneur wenst alle omwonenden te bedanken voor hun begrip en medewerking.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Dragen van mondmasker helpt echtIn een omgeving of ruimte met een lage virusconcentratie kan correct gebruik van een eenvoudig chirurgisch mondmasker het reproductiegetal al duidelijk verlagen. In een omgeving waar meer virusdeeltjes rondwaren, zoals in ziekenhuizen of slecht geventileerde binnenruimten, is een simpel mondkapje volgens de onderzoekers niet genoeg. Daar is betere bescherming nodig, zoals een FFP2- of N95-masker. Dat concluderen wetenschappers van het Duitse Max Planck Instituut en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn na een uitgebreid onderzoek. Daarin stelden ze ook vast dat er in gebieden waar consequent een mondmasker gedragen wordt minder coronabesmettingen zijn.

Vogelgriep in Weert

Vrijdag 21 mei 2021
Grensgevallen
Bij een kalkoenenbedrijf in Weert is de vogelgriep (H5) vastgesteld. Volgens het Nederlandse ministerie van Landbouw gaat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant die tot ernstige ziekte of zelfs overlijden van de dieren kan leiden. Zowel het besmette bedrijf als een leghennenbedrijf in de buurt worden geruimd. Op het kalkoenenbedrijf gaat het om zo'n 13.000 dieren en op het leghennenbedrijf om 66.000 dieren. In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf, liggen nog zeven andere (…) Het hele nieuwsbericht

Bloemen in de wegberm (1)

Vrijdag 21 mei 2021
Pelt - Bloemen in de wegberm (1)ZoomDit is de Grote Muur of de Stellaria Holostea L. Josh Vandijck fotografeerde de bloem in Peer.
Pelt - Sporting morgen thuis tegen HasseltMorgen/zaterdagavond is er in het handbal de laatste speeldag in de mini-competitie. Sporting speelt thuis tegen Initia Hasselt; ginds werd nog vlot gewonnen. Hasselt heeft nog een waterkans(je), als ze met 20 goals verschil van Neerpelt winnen. Bij winst mag Sporting zich opmaken voor een dubbele confrontatie met Visé (komende dinsdag en zaterdag); de winnaar speelt dan voor de Belgische titel.
De match van morgen, die om 20.15u start, kan via het scherm gevolgd worden op het terras van café De Dommel. Wie ze thuis wil volgen kan dat via deze link.
Toerisme
Pelt - Op virtuele reis in het Romeinse TongerenZoomIn Tongeren is een nieuw toeristisch project gelanceerd: "Per Pedes". De nieuwe virtuele stadswandeling neemt wandelaars mee langs een gedeelte van de belangrijkste heirbaan die de Noordzee verbond met de Rijn. Deze weg, die ook via Tongeren liep, vergemakkelijkte zowel handel als het transport van troepen en bevoorrading naar de Rijngrens. Wij kennen haar vandaag als de Via Belgica
De Per Pedes-wandelapp begeleidt wandelaars interactief vanaf het toeristisch infopunt naar (…) Het hele nieuwsbericht
Op virtuele reis in het Romeinse TongerenOp virtuele reis in het Romeinse Tongeren
Op virtuele reis in het Romeinse Tongeren
Zoom
Pelt - Bosland-zaadpakketjes voor schoolkinderenZoomIn Bosland worden vanaf vandaag 11.000 zaadpakketjes verdeeld onder alle kleuters en leerlingen van de lagere scholen. Het initiatief zorgt in de eerste plaats voor nectar en stuifmeel voor vlinders en bijen in de Boslandse tuinen. Want een insectenvriendelijke tuin in Bosland, daar heeft iedereen baat bij.
In 2021 blaast Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, 15 kaarsjes uit. Via een opvallende actie willen de partners nu heel Bosland in de bloemen zetten. Iedere leerling van een (…) Het hele nieuwsbericht

Dora Umans overleden

Vrijdag 21 mei 2021
In Kleine-Brogel is gisteren Dora Umans overleden, de weduwe van Julien Verpoorten en de levenspartner van Hubert Wijnants. Ze was 81 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats van Lommel-Centrum vinden in intieme kring plaats. Online condoleren kan via www.begrafenissen-witters.be.
Grensgevallen
Vanaf komende dinsdag krijgen parkeerwachters in Eindhoven hulp van een scanauto die met gemak duizend auto's per uur kan controleren. Dat meldt Eindhovens Dagblad. De gemeente zelf verwacht dat het aantal parkeerboetes daardoor minstens gaat verdubbelen. Het "parkeerboetekanon" heeft 12 camera's aan boord en scant de nummerplaat van geparkeerde auto's, waarbij de software controleert of er parkeergeld is betaald.

Songfestival op beiaard

Vrijdag 21 mei 2021
Pelt - Songfestival op beiaardZoomHet is weer Songfestival, zaterdagavond live vanuit Rotterdam. Maar in Neerpelt hoort u al morgenvoormiddag live vanuit de beiaardtoren bekende Songfestival-liedjes van vroeger en nu. Benieuwd welke melodieën u nog herkent… Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt, morgen vanaf 11 uur.

Ten strijde tegen zwerfvuil

Vrijdag 21 mei 2021
Pelt - Ten strijde tegen zwerfvuilZoomWie voortaan de straten in Vlaanderen vervuilt, heeft een grotere kans op een boete dan ooit tevoren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stelt vanaf deze zomer én op kosten van de verpakkingssector 30 extra handhavers aan die zich uitsluitend bezig houden met het controleren op zwerfvuil. Daarnaast krijgen 273 bestaande handhavers van de Vlaamse overheid de bevoegdheid om GAS-boetes uit te schrijven voor zwerfvuil, aangezien dat tot nu niet kon. Het gaat onder meer om bos- en parkwachters en inspecteurs van de VLM en VMM. Nieuw is dat ook werkgestraften voortaan een grotere kans maken om in geschakeld te worden voor zwerfvuilprojecten. De OVAM en Mooimakers slaan daarvoor de handen in elkaar met de Justitiehuizen. “De tijd van vooral sensibiliseren is gedaan. Wie koppig blijft sluikstorten, moet dit in zijn portemonnee voelen. De pakkans vergroten is daarvoor de enige manier”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Alice Bierkens overleden

Vrijdag 21 mei 2021
Pelt - Alice Bierkens overledenIn het WZC Sint-Jozef is gisteren Alice Bierkens overleden, de weduwe van Raf Meuwis, die in 2006 overleed. Ze was 82 jaar.  De afscheidsdienst in de parochiekerk van Boseind en de bijbegraving op de begraafplaats aan de Roosendijk vinden in intieme kring plaats. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.
Pelt - Aantal personen met antistoffen stijgtSciensano volgt de evolutie van de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus bij verschillende populaties, meer bepaald bij gezondheidswerkers, schoolkinderen en -personeel en bij de algemene Belgische bevolking. De meest recente resultaten wijzen op een stijging van het aantal mensen met antistoffen in al deze groepen. Bij de algemene bevolking, scholieren en schoolpersoneel vonden we in de periode februari-april 2021 gelijkaardige percentages: ongeveer 1 op 4 à 5 personen heeft al antistoffen. Bij de gezondheidswerkers is de impact van de vaccinatie duidelijk zichtbaar.

Bouwen wordt duurder

Donderdag 20 mei 2021
Pelt - Bouwen wordt duurderZoomDe prijsindex van bouwmaterialen is sinds november vorig jaar gestegen met 4,3%. Op jaarbasis is dit een stijging met 13%. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelt vast dat deze prijsstijging ongezien is en bovendien vele malen groter is dan de consumptieprijsindex. Deze laatste steeg in dezelfde periode met minder dan 1%. (Bron: Bouwkroniek)

Nieuwe vennootschap: Givaco

Donderdag 20 mei 2021
Gijsbertus Van Kollenburg uit Neerpelt heeft de besloten vennootschap Givaco opgericht met zetel in Boseind. Het gaat om een bouwfirma en een studie- en adviesbureau.
De klopjacht op de zwaarbewapende beroepsmilitair Jürgen Conings heeft voorlopig nog niets opgeleverd. Rond 9 uur vanmorgen reden opnieuw heel wat legervoertuigen aan. Voor het eerst wordt ook beroep gedaan op politiepaarden. Het parket gaat ervan uit dat Conings zich verschanst heeft en dus nog in leven is. Zijn teruggevonden wagen toont aan hoe gevaarlijk deze operatie is: met een granaat en draden had Conings een val gemaakt voor wie het voertuig zou openen. Ondertussen staan de speciale eenheden (…) Het hele nieuwsbericht

Vally Martens overleden

Donderdag 20 mei 2021
Pelt - Vally Martens overledenGisteren is Vally Martens overleden, de weduwe van Gerard Loos. Ze was 86 jaar en afkomstig van Hasselt. De afscheidsviering zal plaatsvinden in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Waar zit Jürgen?

Donderdag 20 mei 2021
Pelt - Waar zit Jürgen?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Henri Wynants overleden

Donderdag 20 mei 2021
Pelt - Henri Wynants overledenZondag overleed Henri Wynants, de echtgenoot van Anita Vanoppen. Hij was 75 jaar en afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in uitvaartcentrum Schraepen-Mathijsen in Zonhoven.

Nieuwe vennootschap: Eedi

Woensdag 19 mei 2021
Arjan Hermans uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Eedi opgericht met zetel aan de Astridlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie en het onderhoud van alarmsystemen en het uitbaten, beheren en hosten van webshops, domeinnamen en internetsites.

Nicole De Ridder overleden

Woensdag 19 mei 2021
Gisteren is Nicole De Ridder overleden, de weduwe van Karel Van Genechten, Zij was 74 jaar en heeft haar lichaam geschonken aan de wetenschap. De asverspreiding zal op een later tijdstip plaatsvinden op de begraafplaats aan de Roosendijk. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Nationaal Park Hoge Kempen geslotenZoomDoor de actuele dreiging wordt het Nationaal Park Hoge Kempen uit voorzorg afgesloten voor het publiek. Het is verboden om je in het park te begeven. Ben je in de buurt? Volg de aanwijzingen van de politie op.
Pelt - Deep Fake filmpje voor Rode DuivelsZoomRaymond Goethals en Guy Thijs komen terug tot leven dankzij dit filmpje gemaakt op basis van Deep Fake. Chris Ume uit Paal is een specialist en maakte dit filmpje voor de Rode Duivels. In het filmpje is ook te zien hoe Deep Fake werkt.
Het einde van de elektrificatiewerkzaamheden op de spoorlijn Mol-Hamont (grens) is in zicht, meldt het Facebook-account Trein Weert-België. Vanaf komende zondag 23 mei wordt de nieuwe bovenleiding onder spanning gezet en wordt deze uitvoerig getest. Volgende week zal een werktrein 's nachts nog verschillende onderdelen afwerken. Op zondag 30 mei vinden tussen middernacht en ’s ochtends testritten plaats op normale snelheid. De officiële indienstneming volgt midden juni (start van de zomerdienst).
Pelt - Opsporingsbericht Jurgen ConingsZoomDe Federale Politie verspreidt het volgend opsporingsbericht: Op maandag 17 mei 2021 's morgens verliet de 46-jarige Jurgen Conings zijn woning in Dilsen-Stokkem. Hij begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Zijn voertuig werd op 18 mei 2021 omstreeks 18u teruggevonden in het bos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As. Jurgen Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Derikx overleden

Dinsdag 18 mei 2021
Pelt - Maria Derikx overledenVandaag is Maria Derikxoverleden, de weduwe van Jan Engelen. Zij was 76 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Te koud en wisselvallig

Dinsdag 18 mei 2021
Weerbericht
Pelt - Te koud en wisselvalligDepressies blijven het weerbeeld in onze streken bepalen en met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. De temperaturen zijn ondermaats voor de maand mei en de neerslagkansen zijn zowel op korte als lange termijn hoog. Tussendoor zijn er wel droge perioden en is er ook ruimte voor wat zon, maar er gaat geen dag voorbij of er valt wel een regenbui. Pas halfweg volgende week is er enig teken van beterschap met hogere temperaturen en wat meer zon.
Vandaag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Nachtvluchten, zei u?

Dinsdag 18 mei 2021
In de maand mei zijn er enkele verschuivingen in de nachtvluchten vanop de vliegbasis van Kleine-Brogel.
Morgen/woensdag zullen er extra nachtvluchten uitgevoerd worden ter vervanging van de trainingen die in maart niet plaatsgevonden hebben omwille van een inspectie. 
Er zijn geen nachtvluchten op Pinkstermaandag, wel volgende week dinsdag en woensdag (25 en 26 mei).
24 procent van de Limburgers is 65-plusser. 30 procent is tussen de 45 en de 65 jaar, 22 procent tussen 25 en 45 jaar, 11 procent tussen 15 en 25 jaar en 13 procent tussen 0 en 15 jaar. (Bron: provincie Limburg)
Pelt - Magriet Vanderhoydonks overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is vandaag Magriet Vanderhoydonks overleden, de echtgenote van Ludo Daems. Ze was 70 jaar en afkomstig van Lommel. De uitvaartplechtigheid zal in kleine kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Marie-Louise Kwanten overledenGisteren is Marie-Louise Kwanten overleden. Ze was 67 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag van 18 tot 18.30u bij uitvaartcentrum Severens.
Economisch nieuws
Ramen- en deurenfabrikant Profel gaat veertig aanwervingen doen. Daartoe is besloten omdat de vraag sinds het uitbreken van de coronacrisis bijzonder sterk is toegenomen.

Theo Smolders overleden

Maandag 17 mei 2021
Pelt - Theo Smolders overledenGisteren is Theo Smolders overleden, de weduwnaar van Maria Kelgtermans en van Josée Bleyen én de levenspartner van Guido Versaevel. Hij was 84 jaar en afkomstig van Hamont. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in intieme familiekring in de dekenale kerk in Overpelt.

Slimme schoen voor blinden

Maandag 17 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
Computerwetenschappers van de TU Graz (Oostenrijk) hebben een beeldherkenningssysteem voor een schoen ontwikkeld dat blinden en slechtzienden waarschuwt voor obstakels. Je kijkt als het ware met je tenen. Deze slimme schoen helpt blinden en slechtzienden veilig over straat te lopen, meldt de Eindhovense website innovationorigins.com.

Drij pinguins

Maandag 17 mei 2021
Pelter Hükske
Pelt - Drij pinguinsZoomSus en Zjang en Toon zitten òn e töffeke ónder de linneboeëm bij den Hoan.
Stopt dò nen otto mè drij pinguins van aachter tereen. Allè sèg! Wa kan ne miens toch mè drij pinguins oanvange? Die kunde toch nie haawe? Lüstert – en vertèllet vort in ’t schoeën dialect van Pèlt.
Had ullie nog goe, en tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Weer contactonderwijs voor 2de en 3de graadVanaf morgen mag er weer voltijds contactonderwijs gegeven worden in de tweede en derde graad van de scholen in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt. Vorige maandag bleek dat niet mogelijk vanwege de coronacrisis. “Door de ingaande versoepelingen rond de Covid-19 maatregelen en de extra inspanningen die de afgelopen tijd zijn geleverd, is er beslist om het advies rond het voltijds opstarten niet te verlengen”, aldus de Eerstelijnszone Noord-Limburg. Wel wordt het belang van de extra inspanningen benadrukt die in overleg met de preventieadviseur moeten blijven geleverd worden.

Weer allemaal op de fiets

Zondag 16 mei 2021
Pelt - Weer allemaal op de fietsZoomDoor de recente versoepelingen van de coronamaatregelen waardoor men weer met z'n tienen mag fietsen is bij WTC "Allemaal op de Fiets" uit SHLille na drie maanden eindelijk het 46ste fietsseizoen van start gegaan. De leden hadden er dan ook naar uitgekeken om nog eens samen een rit te fietsen. Het rittenschema diende wel aangepast omdat er voorlopig alleen ritjes op Belgisch grondgebied in groep zijn toegelaten.
Pelt - Mooie prestaties van NWC in SzegedOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged hebben de vaarders van NWC nog deelgenomen aan 2 A-finales en 1 B-finale. In de voormiddag wist Hermien Peters een 7de plaats te behalen in de K1 500 meter. Lize Broekx werd in de B-finale 3de, wat overeenkomst met een 12de plaats overall.
In de namiddag nam Artuur Peters nog deel aan de massastart in K1 over 5 km. Maar nog voor halfweg moest hij een kopgroep van vijf vaarders laten gaan. Hij won uiteindelijk de (…) Het hele nieuwsbericht

BMW gestolen in Grote Heide

Zondag 16 mei 2021
Op de Grote Heide in Neerpelt is een BMW X5 gestolen. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

Code geel: onweer

Zondag 16 mei 2021
Pelt - Code geel: onweer Het KMI waarschuwt met code geel voor deze namiddag: "Deze namiddag en tijdelijk vanavond wordt de atmosfeer opnieuw onstabiel waardoor felle buien tot ontwikkeling komen met lokaal onweer. Op meerdere plaatsen kan er meer dan 10 l/m² op 1 uur tijd vallen. Ook hagel en felle windstoten zijn plaatselijk mogelijk".

Chris Thijssing overleden

Zondag 16 mei 2021
Pelt - Chris Thijssing overledenGisteren is in Bocholt Chris Thijssing overleden, de echtgenoot van Madeleine Jaeken. Hij was 78 jaar en afkomstig van Overpelt. De afscheidsplechtigheid en de begraving op de begraafplaats van Bocholt vinden plaats in intieme kring. Schriftelijk condoleren: fam. Thijssing-Jaeken, p/a Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.
Pelt - Sporting Pelt verliest van BocholtSporting Pelt heeft vanavond met 35-28 verloren van Sezoens Bocholt. Bij de rust was het al 20-11. In de minicompetitie gaat Bocholt nu de kruisfinales spelen tegen Tongeren.

Wizz Air gaat op Rome vliegen

Zaterdag 15 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
De lagekostenmaatschappij Wizz Air vliegt vanaf 2 juli vier keer per week tussen Eindhoven Airport en de Italiaanse hoofdstad. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag wordt gevlogen op Rome-Fiumicino, de grootste luchthaven van Italië. Het is na Milaan de tweede Italiaanse bestemming van Wizz Air vanuit Eindhoven Airport. Daarmee komt het totale aantal WIZZ-lijndiensten vanuit de Noord-Brabantse luchthaven op 30.

'Groeizaam' weer

Zaterdag 15 mei 2021
Weerbericht
Pelt - 'Groeizaam' weerNeen, wij mensen worden er niet echt blij van, maar de fauna en flora zijn wel in hun nopjes. Regenbuien afgewisseld met zonneschijn, het kan niet beter om alles te laten groeien. Er komt voorlopig nog geen einde aan dit wisselvallige weer. Met een op gang komende zonale stroming blijft het de volgende dagen aanhouden. Bovendien zijn ook de temperaturen aan de lage kant.
Vandaag is het al vlug zwaarbewolkt en valt er periodiek regen of zijn er buien. Later in de namiddag zijn er enkele opklaringen (…) Het hele nieuwsbericht

Germaine Driesen overleden

Zaterdag 15 mei 2021
Pelt - Germaine Driesen overledenDonderdag is Germaine Driesen overleden, de weduwe van Antoine Wuytjens, die in 1993 overleed. De afscheidsdienst en de bijbegraving bij haar echtgenoot op het kerkhof aan de Roosendijk vinden in intieme kring plaats. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.
Pelt - Verkoop duurzame auto's verdubbeldZoomDe verkoop van duurzame personenwagens in Limburg is vorig jaar verdubbeld. In 2020 werden in Limburg 5.817 nieuwe hybride en elektrische auto’s ingeschreven, meer dan een verdubbeling t.o.v. 2019.  Net als vele andere sectoren kende ook de autoverkoop een moeilijk jaar. In totaal werden vorig jaar in Limburg 28.823 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dit zijn er 18,5% minder dan het jaar voordien. Het aantal ingeschreven hybride personenwagens (benzine en diesel) in Limburg steeg op een jaar (…) Het hele nieuwsbericht

Vooruit: achteruit!

Zaterdag 15 mei 2021
Pelt - Vooruit: achteruit!Het is zaterdagmorgen half acht. Ik lig nog in bed en worstel, zoals elke morgen trouwens, met het dilemma: blijf ik nog even horizontaal of begin ik alvast naar de vloer te tasten? Met één been voorlopig. In plaats daarvan wurmt mijn linkerarm zich volkomen zelfstandig onder het dekbed uit en mijn wijsvinger drukt de aan-uitknop van de radio in. Mijn linkerschouder voelt wat pijnlijk aan. De rechter ook trouwens, maar niet zo erg. Raar!
Gisteren heb ik in de Soeverein mijn tweede Pfizer-vaccin (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Loos overleden

Zaterdag 15 mei 2021
Pelt - Mia Loos overledenIn Peer is op 7 mei Mia Loos overleden, de echtgenote van Hubert Mouling. Zij was 85 jaar en afkomstig van Overpelt. De teraardebestelling vindt plaats in beperkte kring. De uitvaartliturgie vindt plaats op een later tijdstip.

Mia Alders overleden

Vrijdag 14 mei 2021
Pelt - Mia Alders overledenOp 10 mei is Mia Alders overleden, de echtgenote van Jean Leroux. Zij was 77 jaar en afkomstig van Neerpelt. De uitvaartliturgie, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Genk-Centrum, vindt in intieme familiekring plaats.

Nieuwe vennootschap: Naepenhof

Donderdag 13 mei 2021
Laurentius Engelen en Petronella Hertroijs, beiden uit Pelt, hebben de naamloze vennootschap Naepenhof opgericht met zetel in Welpenbos. Het gaat onder meer om een onderneming in onroerende goederen.
Pelt - De ochtendstond heeft dauw in de mondZoomDat stelde Rik Vander Sanden vanmorgen vast toen hij de bedauwde azalea's in zijn tuin bekeek.

Mia Voets (100) overleden

Donderdag 13 mei 2021
Pelt - Mia Voets (100) overledenGisteren is Mia Voets overleden, de weduwe van André Bawin. Ze was in december 100 jaar geworden. De afscheidsplechtigheid en de begraving op de begraafplaats van Pelt-Centrum zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

Wisselvallig met buien

Donderdag 13 mei 2021
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig met buienDepressionaire invloeden over de lage landen zorgen bij ons voor erg wisselvallig weer met vrij hoge neerslagkansen. De temperaturen liggen daarbij net iets onder de normale waarden. De volgende dagen komt er een zonale stroming te staan. Daarbij trekken storingen geregeld van west naar oost over onze streken. Er komt voorlopig nog geen einde aan het wisselvallige en iets te koele weer.
Vandaag is het flink zonnig in de ochtend. De wolken nemen echter al vlug toe en dan komen er buien (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Kajak: Artuur Peters naar de Spelen?Vandaag en morgen worden in het Hongaarse Szeged de kwalificatiewedstrijden kajak voor selectie voor de Olympische Spelen gevaren. Artuur Peters van de Neerpeltse Watersport Club neemt er deel aan de K1 1000 m en aan de K2 1000 m. In de K1 1000 m kon Artuur zich vandaag rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. Hij won vlot zijn reeks en had van alle deelnemers de vierde snelste tijd. In de finalemorgen moet hij top-twee varen om naar de Olympische Spelen te mogen.
Ook in de K2 1000 m kon Artuur zich, samen met Mechelaar Bram Sikkens, met een tweede plaats in de halve finale plaatsen voor de A-finale. In deze A-finale moet het duo winnen om een ticket voor Tokyo te verzilveren.
Vrijdag, zaterdag en zondag gaat in Szeged de gewone Wereldbeker door waaraan ook Lize Broekx en Hermien Peters deelnemen. Zij hebben hun selectie voor Tokyo al gehaald.
Een 35-jarige man uit Pelt is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Grote Baan met Herebaan-Oost in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 15.40 uur.

Week van de Groeilamp

Woensdag 12 mei 2021
Pelt - Week van de GroeilampZoomKomende zondag start de Week van de Groeilamp, een Vlaamse actie om opvoeding extra in de belangstelling te plaatsen. De Opvoedingswinkel Noord-Limburg heeft naar aanleiding daarvan een regionale actie georganiseerd (Pelt, Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Bocholt, Bree, Peer en Oudsbergen), waarbij inwoners via een inschuifsjabloon iemand die voor hen belangrijk is in de spotlights kunnen zetten. Daarnaast zijn er ook 'fysieke fotokaders' (foto onder) die vrijdag in Pelt, Peer en Lommel geplaatst zullen worden. Via Facebook wordt er een wedstrijd georganiseerd om een weekendje weg te winnen.
Week van de Groeilamp
Zoom

Reggae Geel afgelast

Woensdag 12 mei 2021
Reggae Geel, dat gepland was op 6 en 7 augustus e.k., gaat niet door. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. "De verplichting om niet meer dan 5.000 mensen toe te laten maakt het voor de organisatie onmogelijk het evenement te laten plaatsvinden," zeggen ze. "Bovendien zijn er nog te veel beperkingen en restricties."
"Los daarvan betwijfelt de organisatie of festivals in die periode überhaupt veilig kunnen georganiseerd worden. We onderschatten het maatschappelijk belang van het (…) Het hele nieuwsbericht

App ObsIdentify vernieuwd

Woensdag 12 mei 2021
Pelt - App ObsIdentify vernieuwdZoomVandaag lanceert Waarneming.nl de vernieuwde versie van de populaire natuur-app ObsIdentify. Welke vlinder zit daar? Welke plant is dat? Maak een foto met je smartphone en ObsIdentify geeft je het antwoord. De app herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten.  Op de foto een rozemarijngoudhaantje. Meer info (Foto Frido Van Hertum)
Florece Baert uit Lommel en Liesbeth Jannis uit Overpelt hebben de besloten vennootschap Groepspraktijk Het Lindel opgericht met zetel aan Driehoek in Lommel. Doel van de vennootschap: het uitoefenen van de geneeskunde als huisarts.

Nieuwe vennootschap: BIZW

Woensdag 12 mei 2021
Tom Claesen (34) uit Pelt heeft de besloten vennootschap BIZW opgericht met zetel aan de Nachtegaalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectmanagement in de bouw en dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatie en communicatietechnologie.
Pelt - Weer vooruitzichten voor kermissenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Donderdag geen afvalophaling

Dinsdag 11 mei 2021
Donderdag 13 mei -Hemelvaartsdag - zijn de recyclageparken van Limburg.net gesloten omwille van een feestdag. Die dag wordt er ook geen afval opgehaald. De inhaaldag gaat door op zaterdag 15 mei.
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei zijn de Limburg.net-parken open.
Pelt - Bestelwagen tegen vrachtwagen
Vanmiddag is op de Ringlaan in Overpelt een bestelwagen tegen een vrachtwagen gereden. De bestuurder, een 24-jarige man uit Wetteren, raakte daarbij lichtgewond. Hij had niet gemerkt dat de vrachtwagen stilstond voor een verkeerslicht.
Pelt - Ondertussen, in Sint-Truiden...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Auto over de kop op N-Z verbindingOp de Noord-Zuidverbinding in Overpelt is deze namiddag een auto over de kop gegaan. De bestuurder raakte daarbij gewond. Het gaat om een twintigjarige man uit Hechtel-Eksel.
Musica, Impulscentrum voor Muziek, is op zoek naar een warm gastgezin voor Marius Hartig. De 25-jarige jongeman uit München zal het Musica-team vanaf 1 juni een jaar lang versterken op Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt in het kader van een AFS-vrijwilligersproject. Het gastgezin moet op haalbare afstand van Provinciaal Domein Dommelhof wonen, zodat Marius zich met de fiets of het openbaar vervoer naar zijn werk kan verplaatsen. Marius spreekt Engels en Duits, en kijkt ernaar uit om een (…) Het hele nieuwsbericht

Frieda Vrijsen overleden

Maandag 10 mei 2021
Pelt - Frieda Vrijsen overledenIn WZC Immaculata is vandaag Frieda Vrijsen overleden, de weduwe van Michel Van Broekhoven. Ze was 91 jaar. De afscheidsviering en de asverstrooiing vinden plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: donderdag van 10u30 tot 11u00 bij Uitvaartzorg Severens in Pelt.

Moeder overste

Maandag 10 mei 2021
Pelter Hükske
Pelt - Moeder oversteZoom Wa dingde: lüstere nonnekes oech nò oas moppen? En of, zeker wieëte! Dees mop kumt van en non. Jewèl! Rèècht oet e klóster. Aal zien die van hun nie altij zoe van die ‘oangebrande’ liek dä wèllie die vertèlle. Lüstert. En vertèlt ze mer vort in oas sappig Pèlter dialect. Had ullie goe en tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts) 
Pelt - Moederdag bij Ferm Grote HeideZoomFerm Grote Heide vergat haar leden niet op moederdag. Ze kregen thuis bloemen en handzeep aangeboden.
Pelt - Moederdag bij de GezinsbondZoomVandaag was het moederdag en dat is op vele plaatsen terecht gevierd. Bij de Gezinsbond van Sint-Huibrechts-Lille mochten de mama's vandaag een mooie bloem komen afhalen en wie wilde kon ook een lekkere take away-koffie of -thee meenemen.
Pelt - Hoe voelen mensen zich nu op een terrasje?ZoomHoe voelt dat, na zoveel maanden opnieuw een terrasje doen, in coronatijden? Rudy Luys ging het vragen aan enkele mensen op het terras van de 3 Swaentjes in Peer en op dat van de Scoutsrally in Pelt.  
Pelt - Meer toeristen naar LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - 'Iedereen 1000' voor Kom op tegen KankerZoomVanaf morgen tot 16 mei organiseert Kom Op Tegen Kanker Iedereen1000, een coronaveilig alternatief voor de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. Het doel is 2 miljoen euro te verzamelen voor kankeronderzoek. Voor deze actie werden 8 fietslussen van 125 km uitgestippeld door Flanders Classics. Voor elke lus werd een meter of peter gevraagd. Voor de fietslus Limburg Noord is dat Joke Emmers geworden. Omdat ze zelf niet zo'n geoefend fietser is en ze natuurlijk wel die 1000 km (of meer) en liefst een mooi (…) Het hele nieuwsbericht
De meeste wolven die in België en Nederland verschijnen stammen af van wolvenpopulaties uit Oost-Polen en de Baltische staten. En als het een beetje meezit, eten de wolven alle everzwijnen op, zodat we ook van die plaag verlost zijn. Lees dit mooie verhaal bij Nature Today.

Terrassen anno 2021

Zondag 9 mei 2021
Pelt - Terrassen anno 2021Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Ook in mei biedt wandelclub De Dommeltrippers weer een tijdelijke coronawandeltocht aan. Gestart wordt dan vanaf de parking nabij het Fierkant, Fierkensbroek in SHLille. Er zijn drie 3 mooie, aparte wandelroutes van resp. +/- 5,5 km uitgezet en 2 aparte lussen van +/- 8,5 km. Deze tochten kunnen dus prima gecombineerd worden. Van 13 mei t/m 30 mei zullen beide routes netjes met de WSVL-wandelpijlen uitgepijld zijn.
De tochten leiden de wandelaar doorheen de mooie natuur van ons teutendorp Lille met (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Fietser (13) gewond in StationsstraatVanmorgen is een 13-jarige fietser uit Pelt achter tegen een auto gereden in de Stationsstraat in Neerpelt. Hij raakte daarbij gewond.
Pelt - Mijn coronaverhaal, dat wil jij niet meemaken!ZoomWie straks een terras opzoekt, vrienden ontmoet of met z’n tienen van de openlucht geniet, denkt best eerst even aan één van de coronaverhalen uit Noord-Limburg die de Eerstelijnszone vandaag gelanceerd heeft. Door het verhaal te vertellen van mensen die dicht bij de inwoners staan, wil men de impact van een besmetting heel concreet maken. “Het is geen ver-van-mijn-bedshow, het kan mij ook overkomen.” Zo wil men de inwoners blijven aansporen om zich aan de regels te (…) Het hele nieuwsbericht
Mijn coronaverhaal, dat wil jij niet meemaken!
Zoom
Pelt - Vang eens een vis voor de arendZoomHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is op zoek naar grote vissen om zijn zeearenden te voederen. De vogels eten graag vis, geen visfilet van de visboer maar volledige vissen. En die mogen best groot zijn, minstens 30 cm, maar liefst nog groter. Met zijn oproep mikt het Natuurhulpcentrum dan ook in de eerste plaats op vissers: ze kunnen helpen met stevige karpers, forellen, zalmen, kabeljauwen,... "Het gaat om grote vogels die veel voedsel nodig hebben. Ze zitten hier al enkele jaren na een (…) Het hele nieuwsbericht

Jules Dubrulle overleden

Vrijdag 7 mei 2021
Pelt - Jules Dubrulle overledenGisteren is Jules Dubrulle overleden, de echtgenoot van Mia Mariën. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt woensdag plaats in beperkte kring.

K3 op klokken

Vrijdag 7 mei 2021
Pelt - K3 op klokkenZoomK3 is weer volop in het nieuws. Zo moet Klaasje vervangen worden en start er weer een zoektocht. Deze week raakte ook bekend dat Miguel Wiels stopt als creatieve componist van het populaire drietal. Genoeg redenen om deze meidengroep nog eens beiaardgewijs in de kijker te zetten; ze heeft trouwens Neerpeltse roots. Hun manager van het prille begin tot het grote succes was immer de Neerpeltse Niels William. Zing dus rustig mee met hits als Oma’s aan de top, Alle Kleuren van de Regenboog, Heyah Mama, 10000 luchtballonnen enz. U hoort het als u over de markt wandelt, maar ook… als u rustig op het terras zit ! Vanaf 11 morgen op de Neerpeltse weekmarkt.

Wies Custers overleden

Vrijdag 7 mei 2021
Pelt - Wies Custers overledenOp 1 mei is Wies Custers overleden, de echtgenote van Jos Mathijs. Zij was 67 jaar , woonde in Bree en was afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Sporting wint van Initia

Donderdag 6 mei 2021
Pelt - Sporting wint van InitiaDestijds waren het heroïsche avonden, maar ook die zijn door de lockdown vlak gestreken omdat er geen publiek meer aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden. Maar het is toch goed om te weten dat Sporting Pelt vanavond met 20-39 gewonnen heeft van Initia Hasselt.
Niels Bollen uit Overpelt heeft de besloten vennootschap NB Concepts opgericht met zetel aan de Astridlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwikkelen van bouwprojecten, het waterdicht maken van daken en terrassen en de installatie van bewakingssystemen.

Nieuw: Max de tweede

Donderdag 6 mei 2021
De besloten vennootschap McFIE uit Pelt heeft de besloten vennootschap Max de tweede opgericht met zetel aan de Toekomstlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het beheer en de exploitatie van restaurants volgens de methode McDonald's en het uitoefenen van management- en consultingactiviteiten.
Er is duidelijk vooruitgang geboekt in het onderzoek naar een tracé voor de Noord-Zuid. De drie alternatieven en de twee extra combinatiealternatieven die eind vorig jaar nog uit het participatieproces voortkwamen, werden grondig onderzocht. De resultaten van al die onderzoeken liggen nu op tafel. Vanmorgen werd de stand van zaken toegelicht aan de betrokken burgemeesters en Limburgse parlementsleden. Nog deze maand volgt de geïntegreerde afweging die zal leiden tot een voorkeursalternatief. (…) Het hele nieuwsbericht
Voormalig radio- en tv-presentator Zaki ijvert voor een andere aanpak in woonzorgcentra. "Mijn generatie, de babyboomers, komt eraan. De visie die vandaag heerst in woonzorgcentra, is niet de juiste voor de toekomst," zegt hij. Lees bij VRT Nieuws "Zaki roept op om meer te luisteren naar de ouderen"
Pelt - Nieuwe doelman voor EsperanzaEsperanza Pelt heeft een nieuwe doelman aangetrokken: Birger Van Dael van eersteprovincialer Zonhoven. Van Dael is 20 jaar en kreeg zijn opleiding bij Lommel SK.

Liza Lucas overleden

Woensdag 5 mei 2021
Pelt - Liza Lucas overledenVandaag is Liza Lucas overleden, de weduwe van André Van Bun. Zij was 79 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.
Promotekst
Pelt - Asperges langs de PeerderbaanZoomVerse asperges! Gezien langs de Peerderbaan ter hoogte van de grens met Kleine-Brogel: een verkoopkraam van verse asperges en frambozen. Vanaf half mei wordt het aanbod aangevuld met o.a. dagverse frambozen,.... De kraam is een initiatief van De Kolis bv in Hamont-Achel. Openingstijden: van dinsdag tot zaterdag 10.00u - 17.30u; op zondag 9.30u-13.30u. Info: Facebook.com/Kolisbos Korte Keten Producten.

Tony Fanelli overleden

Woensdag 5 mei 2021
Pelt - Tony Fanelli overledenGisteren is in Leuven Tony Fanelli overleden, de echtgenoot van Mia Smolders. Hij was 63 jaar, afkomstig van Houthalen en woonde in Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Wisselvallig richting zonnig weekendIn het kielzog van een naar noordoost wegtrekkende depressie, wordt in een strak windveld onstabiele en vrij koude lucht naar onze streken gestuurd. Ook de volgende dagen is het koud en wisselvallig, al wordt het droger op vrijdag. In het weekend draait de wind naar het zuiden en na de doortocht van een warmfront wordt gevoelig warmere lucht aangevoerd met maxima boven 20 graden.
Vandaag komt het kwik amper boven 10 graden uit en dat is echt wel veel te koud voor deze tijd van het jaar. (…) Het hele nieuwsbericht

André Aerts overleden

Dinsdag 4 mei 2021
Pelt - André Aerts overledenZondag is André Aerts overleden. Hij was 78 jaar en afkomstig van Overpelt. Het afscheid op de begraafplaats van Houthalen vindt plaats in besloten kring.
Gisteren heeft CM een nieuw CM-gezondheidspunt geopend aan de Leopoldlaan 32, aan de Koel. Het gezondheidspunt vervangt de CM-kantoren van Overpelt en Neerpelt, die op 3 mei dichtgingen. De CM-brievenbussen blijven hangen aan de oude kantoren en worden regelmatig leeggemaakt; je vindt ook een brievenbus aan het nieuwe CM-gezondheidspunt. Dat moet volgens CM een fysiek en lokaal trefpunt worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken aan zorg, gezondheid en welzijn. Gezien de huidige (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Minder vrijwilligers door coronaZoomDe Barometer van de Verenigingen 2020 leert dat tijdens de eerste coronagolf 33 procent van de verenigingen hun aantal vrijwilligers met de helft zag terugvallen. Een scherpe daling die deels te verklaren is door de leeftijd van de vrijwilligers van wie bijna een derde ouder dan 60 jaar is. Dit woog zwaar op de werking van veel organisaties, vooral op de grotere die het vaakst een beroep doen op vrijwilligers. Zestigplussers steken bovendien meer tijd (gemiddeld 249 uur per jaar) in vrijwilligerswerk dan (…) Het hele nieuwsbericht
"Haal je zakje bloemenzaad", meldden we op 30 april. Veel Peltenaren repten zich met dat doel naar de vrijetijdsbalie in Palethe, waar het gemeentebestuur zakjes bloemenzaad gratis ter beschikking stelde. Zoveel Peltenaren, dat alle zakjes nu weg zijn, meldt het gemeentebestuur. Op is op, zeggen ze dan in de reclame. 

Ria Saenen overleden

Maandag 3 mei 2021
Pelt - Ria Saenen overleden
Vandaag is Ria Saenen overleden, de echtgenote van Leon Janssen. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van 't Lindel in Overpelt.
Marc en Martijn Rubens en Heidi Hendrikx, allen uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap Tuin- en grondwerken Rubens opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Schansstraat.
Bart Cresens uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Commercial Properties opgericht met zetel aan de Tielenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in onroerende goederen, groot- en kleinhandel in verwarmingstoestellen en het verlenen van juridisch advies.

Nieuwe wolvenwelpen

Maandag 3 mei 2021
Het is maar dat je 't weet
Wolvin Noëlla heeft nieuwe welpjes geworpen. Dat heeft minister Zuhal Demir deze namiddag bekendgemaakt in Beringen. Over hoeveel welpen het gaat is nog niet bekend. De minister kreeg de informatie van het Agentschap Natuur en Bos, dat verder ging op camerabeelden.  

Test-evenement La Boum 2...

Maandag 3 mei 2021
Pelt - Test-evenement La Boum 2...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Zènne paasser kwiêt

Maandag 3 mei 2021
Pelter Hükske
Pelt - Zènne paasser kwiêtZoomKlèè Suske is oppe weeg vanne school trug nò hoês. Mer hij jankt zich en oeëg oêt, zoe bang issie vur zènne pa. Vurwa? Hij is zènne paasser kwiêt! Mer is dä daan zoe er’g? Lüstert… en vertèllet vort. In’t schoeë dialekt van Pèlt, natürlek!
Haddoch goe en tot tekomende móndig! (Fons Tuyaerts)
Giel Cambré uit Olen en Pieter Mermans uit Dessel hebben de besloten vennootschap Groeispurters opgericht met zetel aan de Emiel Vlieberghlaan in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer grafisch ontwerp, webdesign, copywriting en concepten voor communicatiecampagnes.
De besloten vennootschap Yammyou Beheer uit Herten (Ned.) heeft de besloten vennootschap Yammyou Pelt opgericht met zetel aan de Stationsstraat in Neerpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de exploitatie van horeca, eet- en drinkgelegenheden met beperkte bediening én catering.

Noëlla is weer drachtig

Zondag 2 mei 2021
Pelt - Noëlla is weer drachtigZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Minister Peeters lanceert fietscampagneZoomVia een affichecampagne wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op een positieve manier de vele voordelen die fietsen biedt in de kijker zetten. “Het is belangrijk dat ook voor functionele verplaatsingen steeds meer mensen voor de fiets kiezen,” zegt de minister. De vier verschillende affiches zijn in de maand mei terug te vinden langs de hoofdwegen; alsook enkele varianten op plakborden in steden en gemeenten. Bij verschillende bakkers in meer dan 20 steden zullen ook broodzakken te vinden zijn met de tekst ‘even strakke billen krijgen als je pistolets? Fiets!’.
Pelt - Schrijver Pieter Aspe overledenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Zonnig en meestal droog

Zondag 2 mei 2021
Weerbericht
Pelt - Zonnig en meestal droogStoringen schuiven rakelings ten oosten van onze regio voorbij. De wolkenband kan echter tot over onze streken doordringen, maar neerslag van betekenis wordt er dit weekend niet verwacht. Bij een koele noordwestenwind zijn de temperaturen ondermaats. Na het weekend wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien, maar de temperaturen kunnen in de tweede helft van de week hoger uitkomen.
Vandaag is er flink wat zon in de ochtend. Later komen er weer wolkenvelden opzetten, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Pelt - Twee gewonden bij ongeval in BergeijkAan de Fressevenweg in Bergeijk zijn vanavond bij een verkeersongeval twee inzittenden van een auto gewond geraakt. Hun wagen kwam in botsing met een andere en sloeg daarna overkop. In de tweede auto werd niemand gewond. De twee auto's werden zwaar beschadigd; het gaat om een Belgische en een Nederlandse wagen.

Nieuw: Koen Kenis Consulting

Zaterdag 1 mei 2021
Koen Kenis uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Koen Kenis Consulting opgericht met zetel aan de Wilgenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van diensten, bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privépersonen en instellingen, voornamelijk doch niet uitsluitend op het vlak van management, productie, ontwikkeling en processing.

Inbraak in Maststraat

Zaterdag 1 mei 2021
Pelt - Inbraak in MaststraatIn Neerpelt is een inbraak gepleegd in een pand aan de Maststraat. Of de daders er buit hebben gemaakt, is niet geweten. De inbraak is vandaag vastgesteld.
Voor de 10de maand op rij hebben De Bokkenrijders een permanente wandeltocht uitgestippeld. Netjes afgepijld presenteren ze opnieuw wandelingen van 6,5 en 10 km met vertrek en aankomst aan De Ballasthoeve, Ballaststraat 75 in Overpelt. Zoals steeds zijn de plannetjes en QR-codes weer beschikbaar bij de start. Mocht je onregelmatigheden vaststellen, laat het dan zo snel mogelijk weten. Geniet van deze tocht, geniet van de natuur maar… hou het veilig en hou het netjes. Laat geen afval achter en hou zeker ook rekening met de droogte! Ter info: de permanente wandelingen zijn steeds beschikbaar op de website www.debokkenrijders.be.

Pinneselien

Zaterdag 1 mei 2021
Chel mag het zeggen
Pelt - PinneselienMaandag heb ik verbaal in de clinch gelegen met een gepensioneerde verpleegkundige. Zij beklaagde er zich over dat ‘het ziekenhuispersoneel van tegenwoordig’ geen tijd meer nam voor persoonlijk contact. “Alles draait om geld in de ziekenhuizen”, schreef ze op Facebook. “En opservatie is die naam niet eens meer waard.” Toen ik er haar attent op maakte dat observatie echt wel met een b moet, snelde een vriendin haar meteen te hulp. “Wat voor belang hebben taalfouten (…) Het hele nieuwsbericht
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt