Het overige nieuws

Brandgeur trekt de grens over

Woensdag 31 augustus 2022
De geur van een brand in de Peel bij het Nederlandse Helenaveen is in onze regio goed te ruiken. De brand brak gisteren uit. Hij heeft al ruim 30ha in de as gelegd. Het vuur woedt ondergronds verder in het veen, dus de brand kan nog een hele tijd duren - mogelijk enkele dagen.
Pelt - Chris Umé stunt weer in 'America's Got Talent'ZoomChris Umé uit Paal is al jaren de expert op het gebied van deepfake video's. Met zijn bedrijf Metaphysic neemt hij deel aan de beroemde show "America's Got Talent". Hij verbaasde afgelopen nacht Amerika in de halve finales met een nummer zogezegd gebracht door Simon, Terry en Howie. De jury en de presentator gaven een staande ovatie en Simon kreeg zelfs de krop in de keel. Chris kan nu naar de finale doorstoten maar hiervoor moet het publiek stemmen. Dat resultaat weten we pas vanavond. 
UPDATE Chris heeft de finale bereikt! 
Pelt - 1,3 miljoen fietsers geteld in de zomerZoomDe fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Brandweerteam naar de Wereldspelen

Woensdag 31 augustus 2022
Pelt - Brandweerteam naar de WereldspelenZoomVan 7 tot 11 september vaardigt Hulpverleningszone Noord-Limburg een ploeg van 6 hulpverleners (foto), gespecialiseerd in technische hulpverlening, af naar de wereldkampioenschappen in Luxemburg. De organisatie gaat uit van de World Rescue Organisation, een instantie die tracht om alle schakels van de veiligheidsketen in geval van een ongeval te verbeteren en hiervoor samenwerkt met de grote autoconstructeurs. Het evenement vindt jaarlijks in een ander land plaats. Aan deze wedstrijd in september nemen 32 brandweerploegen uit 17 landen deel.

Morgen start MS-campagne

Woensdag 31 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 september schiet de jaarlijkse MS-campagne opnieuw uit de startblokken. Tot en met 31 december zijn dan in heel België honderden vrijwilligers op de been om chocolade van Galler en koekjes van Jules Destrooper te verkopen. “De opbrengsten van deze MS-campagne ondersteunen de werking van MS-Liga Vlaanderen en haar afdelingen”, vertelt adjunct-directeur Paul Vanlimbergen. “Zo kunnen we met een hecht en enthousiast team van 17 vaste medewerkers en meer dan 600 (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11.584.008

Dinsdag 30 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2022 telde de Belgische bevolking 11.584.008 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 62.770 inwoners. In procenten uitgedrukt is de bevolking met 0,54% gegroeid. Dat groeipercentage ligt dubbel zo hoog dan vorig jaar, waar de COVID-19-pandemie voor een vertraging zorgde. Het overgrote deel van de bevolkingsgroei kan verklaard worden door een sterk positief internationaal migratiesaldo. (…) Het hele nieuwsbericht

Beerbaum & Weishaupt winnen bij Tops

Dinsdag 30 augustus 2022
Grensgevallen
Pelt - Beerbaum & Weishaupt winnen bij TopsZoomDe Berlin Eagles (Ludger Beerbaum & Philipp Weishaupt) hebben zondag de Nederlandse editie van de Global Champions League in de Tops International Arena in Borkel en Schaft gewonnen, vóór de Stockholm Hearts (Lily Attwood & Malin Baryard-Johonsson) en Rome Gladiators' pairing Nina Mallevaey & Shane Breen). Uiterst rechts op de foto Jan Tops. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Grensgevallen
Op 15 september staat in de Nederlandse Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat de elektrificatie van de spoorlijn Hamont-Weert op de agenda. De rails liggen er, de stations zijn er, de NMBS-trein staat gereed en de behoefte en milieuvoordelen zijn bekend, maar om de lijn compleet te maken moet nu aan Nederlandse kant worden geïnvesteerd in de modernisering van het laatste traject.
De Vereniging Treinreizigers Vervoer, die de voltooiing nastreeft, zal, om dit streven kracht bij te zetten, met een ruime delegatie aanwezig zijn bij het debat. Een bus met leden en ondersteuners vanuit onder andere Mol, Hamont, Weert en Cranendonck zal zich samen met vertegenwoordigers van de Provincie Limburg en de Gemeente Weert in Den Haag melden om aan te geven dat alle seinen op veilig staan.En nu maar hopen dat ze genoeg druk kunnen uitoefenen!

Vier generaties dank zij Elise

Dinsdag 30 augustus 2022
Pelt - Vier generaties dank zij EliseZoom"Vier generaties waar mijn oma ongelooflijk trots op is", mailt Caroline Timmermans. Caroline is de mama van de jonge Elise Pauwels. Verder op de foto Myriam Pellens en ongelooflijk trotse oma Helga Schüller.

Vlaamse Verbouwlening van start

Dinsdag 30 augustus 2022
In de aanloop naar de eerste schooldag wordt ook de nieuwe Vlaamse Mijn Verbouwlening geactiveerd. Dat is een renteloze lening voor energiezuinige renovaties. Vlaams minister Zuhal Demir kwam ze vanmorgen in Koersel voorstellen. Wij kondigden die nieuwe lening al aan op 23 juni. In dat bericht staat ook de link naar een pagina van Energiehuis Limburg waar alle voorwaarden voor het bekomen van zo'n lening staan vermeld.

Onstabiel weer

Dinsdag 30 augustus 2022
Weerbericht
Pelt - Onstabiel weerVanuit het zuiden nadert een depressie via Frankrijk, die stilaan de anticyclonale condities verdrijft. De atmosfeer wordt onstabiel en geleidelijk aan neemt de kans op een bui toe. De volgende dagen nemen de neerslagkansen toe onder de vorm van lokale buien. Dan wordt ook onweer mogelijk. Het blijft wel de hele periode nog behoorlijk warm met geregeld zomerse temperaturen.
Vandaag is de atmosfeer licht onstabiel. Dat wordt vooral gekenmerkt door een aantal stapelwolken. Er komen ook wat (…) Het hele nieuwsbericht

Eddy Oyen overleden

Dinsdag 30 augustus 2022
Pelt - Eddy Oyen overledenGisteren is Eddy Oyen overleden, de echtgenoot van Maaike Raeymaekers. Hij was 68 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in Maranatha Lommel, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

Auto met bewusteloze chauffeur

Dinsdag 30 augustus 2022
Iedereen heeft de voorbije dagen wel het bericht gelezen over de bewusteloze chauffeur wiens auto bleef rijden tussen Genk en Halen tot de politie hem kon tegenhouden. De Nederlandse nieuwssite nu.nl heeft daar een interessant bericht over gemaakt. Wie een nieuwe wagen koopt, krijgt vaak te maken met diverse hulp- en assistentiesystemen die bij vele chauffeurs boosheid, radeloosheid, hulpeloosheid of onverschilligheid kunnen veroorzaken. Moeten we daar dan blij mee zijn?  Lees dit verhaal bij nu.nl.

Da Silva verlaat Sp. Grote Heide

Dinsdag 30 augustus 2022
Pelt - Da Silva verlaat Sp. Grote HeideJesus Da Silva verlaat Sporting Grote Heide. Hij verkast naar Schoonbeek-Beverst.

Man (28) gewond bij botsing

Maandag 29 augustus 2022
Op het kruispunt van de Hamonterweg en Haag in Sint-Huibrechts-Lille is een 28-jarige man uit Hamont-Achel gewond geraakt bij een kop-staartbotsing. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 9 uur.

Sp. Grote Heide - Exc Hamont 2-3

Maandag 29 augustus 2022
Pelt - Sp. Grote Heide - Exc Hamont 2-3Sporting Grote Heide heeft thuis met 2-3 verloren van Exc. Hamont.

Esperanza Pelt B verliest in Heusden

Maandag 29 augustus 2022
Pelt - Esperanza Pelt B verliest in HeusdenEsperanza Pelt B heeft met 4-3 verloren op het veld van SK Heusden 06.

Lindelhoeven VV - Heusden-Zolder 2-3

Maandag 29 augustus 2022
Pelt - Lindelhoeven VV - Heusden-Zolder 2-3Lindelhoeven VV heeft thuis met 2-3 verloren van KVV Heusden-Zolder.

Maria Janssen overleden

Maandag 29 augustus 2022
Pelt - Maria Janssen overledenVrijdag is Maria Janssen overleden, de weduwe van Fons Van Dingenen Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van 't Lindel. Begroeting: woensdag (17.45-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Esperanza Pelt - Achel VV 1-3

Maandag 29 augustus 2022
Pelt - Esperanza Pelt - Achel VV 1-3In een vriendschappelijke wedstrijd heeft Esperanza Pelt met 1-3 verloren van Achel VV. Hendrix scoorde voor Eperanza. Hendriks, Peeters en Vandebroek maakten de Achelse doelpunten.

Bidde vur ’t ète

Maandag 29 augustus 2022
Pelter Hükske
Pelt - Bidde vur ’t èteZoomMenieër pestoeër kwam inne klas vur te kiêke, of de jung wel genoeg wisse over de godsdienst en over hunne kaddegismus. En vandaag ondervrugt ie de jung over… bidde. Lüstert.
En had ullie goe! Tot tekomede wèèk. (Fons Tuyaerts)

En toen was het avond

Zondag 28 augustus 2022
Grensgevallen
Pelt - En toen was het avondZoomEn dus landde die warmeluchtballon gisteravond rond 20u zachtjes in een veld bij Bergeijk.

Tenniskampioenen!

Zaterdag 27 augustus 2022
Pelt - Tenniskampioenen!ZoomElla Schuurmans en Gitte Overath werden vandaag Vlaams kampioen bij de U11/4 meisjes. In een beslissend dubbelspel speelden de meisjes sterk tegen Tennifun uit Hoegaarden. Proficiat!
Tenniskampioenen!
Zoom

Therapie voor mensen met dementie

Zaterdag 27 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De UHasselt heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om mensen met dementie meer te laten bewegen, aan de hand van muziek en filmpjes. Het gaat om een onderzoek met de steun van de stichting Alzheimer Onderzoek. Met de nieuwe therapie wil de UHasselt het tekort aan kinesisten opvangen waar woonzorgcentra vaak mee kampen.

Zizou Bergs uitgeschakeld op US Open

Zaterdag 27 augustus 2022
Peltenaar Zizou Bergs (ATP-155) is uitgeschakeld in de US Open. In de derde ronde verloor hij in twee sets van de Chinees Zhizhen Zhang (ATP-138): 2-6, 4-6.

Startdag KSA Herent

Vrijdag 26 augustus 2022
Pelt - Startdag KSA HerentZoomKSA Herent start binnenkort weer aan een spetterend werkjaar vol avonturen. Het is een jeugdbeweging voor meisjes vanaf het eerste leerjaar tot het vierde middelbaar. Dit jaar wordt er gestart met vier groepen in plaats van drie. Om de twee weken komen de meisjes samen op zondagnamiddag van 14u tot 17u om samen met de ukkies, de Jimmers, de Rakkers en de Jonghernieuwers een superleuke tijd te beleven. Zo staan er steeds tal van leuke activiteiten op de planning zoals: bosspel, een quiz, knutselen, (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen gewond bij botsing

Vrijdag 26 augustus 2022
Een 27-jarige vrouw uit Pelt en een 28-jarige vrouw uit Duffel zijn deze voormiddag rond 11 uur gewond geraakt op het kruispunt van de Europalaan en de Leukenstraat in Overpelt. Daar botsten twee auto's.

Fietsster (49) gewond bij aanrijding

Vrijdag 26 augustus 2022
Bij een aanrijding op het kruispunt van Herent en Winterdijk in Neerpelt is een 49-jarige fietsster gewond geraakt. Het ongeval gebeurde vanmiddag rond 13 uur.

Bezorgd over schoolfacturen

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Almaar meer gezinnen vragen zich bij de start van het nieuwe schooljaar af of zij de schoolfactuur nog wel zullen kunnen betalen. Volgens de ouderkoepel van het katholiek onderwijs maakt 1 op de 3 ouders zich daar ernstig zorgen over. Twintig procent van hen heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. 13 procent had wel al eerder problemen om de schoolfactuur betaald te krijgen. Ook armoedeorganisaties zien een toenemende vraag om ondersteuning.
Het Netwerk tegen Armoede ziet een van de belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

Paula Schoonis overleden

Vrijdag 26 augustus 2022
Pelt - Paula Schoonis overledenVandaag is Paula Schoonis overleden. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

De nieuwste stadsloop in Antwerpen

Vrijdag 26 augustus 2022
Pelt - De nieuwste stadsloop in AntwerpenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Lisa Van Broekhoven overleden

Vrijdag 26 augustus 2022
Pelt - Lisa Van Broekhoven overledenGisteren is Lisa Van Broekhoven overleden, de weduwe van Henri Vaesen, die in 2005 stierf. Ze was 85 jaar. De afscheidsviering en de begraving zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Erwin is dartskampioen bij 't BlökskeZoomDe leden van Dartsclub 't Blökske uit Sint-Huibrechts-Lille organiseerden het clubkampioenschap voor de titel van Dartskampioen 2022. Na een spannende namiddag werd Eddy Mispoulier derde, Bart Quanten tweede en Erwin Theunis de kampioen. Proficiat aan de finalisten, en weer op weg naar een sportief en gezellig volgend seizoen darten! (Marc Eerdekens)
Erwin is dartskampioen bij 't Blökske
Zoom

Massaal op reis

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Belgen reisden massaal tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Na bijna twee jaar hun reisplannen te hebben moeten opschorten, is er begin 2022 sprake van een aanzienlijke opleving. De Belgen hebben in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 4 miljoen reizen ondernomen, 27% meer dan het gemiddelde voor de eerste trimesters 2016-2019. Daarbij gaat het om 46% meer reizen binnen België, waarvan +79% met bestemming kust; 21% meer buitenlandse reizen, waarvan +51% naar Frankrijk maar -6% buiten de EU en 33% meer vakantiereizen. (Statbel)
Pelt - Versterking voor damesploeg Kadijk SKDe damesploeg van Kadijk SK heeft negen nieuwe speelsters aangetrokken: Jolien De Cremer (Sparta Lille), Karen Janssens-Lens (SK Beveren), Sofie Kleynen (vrije speelster) en Lore Hendrix, Sanne Lehaen, Janna Van Hove, Stephanie Vriens, Roos Reijnders en Melisa Vanderheyden, allen Esperanza Pelt, waar de damesploeg er mee stopt.

Vrouwelijke personages in romans

Vrijdag 26 augustus 2022
Wetenschap
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.
Dankzij algoritmes die hij tijdens zijn promotietraject ontwikkelde kon Smeets een (…) Het hele nieuwsbericht

Voor wat, hoort wat

Donderdag 25 augustus 2022
Grensgevallen
Pelt - Voor wat, hoort watZoom"Als jij mij een beetje wil krabben, krijg je van mij een knuf." Rik Vander Sanden maakte deze foto vandaag in Tops International Arena in Borkel en Schaft. Daar vindt van morgen tot en met zondag de Nederlandse editie van de "Longines Global Champions Tour" plaats. Vandaag kregen de deelnemende paarden er hun veterinaire keuring. Let even op die blauwe nageltjes... Meer foto's

Zizou Bergs naar tweede ronde US Open

Donderdag 25 augustus 2022
Peltenaar Zizou Bergs (ATP-155) heeft de tweede ronde bereikt in de kwalificaties voor de US Open. Hij versloeg gisteren de Argentijn Olivio (ATP-172) in twee sets: 6-2, 6-4. In de tweede ronde treft hij Yuki Bhambri (ATP-552) die in de eerste ronde het negende reekshoofd versloeg, Radu Albot (ATP-107).

Bert Slenders overleden

Donderdag 25 augustus 2022
Pelt - Bert Slenders overledenGisteren is Bert Slenders overleden, de echtgenoot van Mariette Swinnen. Hij was 77 jaar en afkomstig uit Hamont. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

Colette Bergs overleden

Donderdag 25 augustus 2022
Pelt - Colette Bergs overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Colette Bergs overleden, de echtgenote van Henri Rabijns. Ze was 77 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Wanneer raken vissen in ademnood?

Donderdag 25 augustus 2022
Wetenschap
Pelt - Wanneer raken vissen in ademnood?ZoomGrotere vissoorten komen sneller in ademnood in opwarmend water dan kleine vissoorten. Hetzelfde geldt voor vissen met grote cellen, zagen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bovendien zijn zeevissen minder goed bestand tegen zuurstofarm water dan zoetwatervissen. Met deze inzichten willen de onderzoekers uiteindelijk kunnen voorspellen welke soorten in gevaar komen bij veranderingen in het water door klimaatopwarming en industriële vervuiling.
Een groot probleem voor vissen en (…) Het hele nieuwsbericht

Minder planlast voor de CLB's

Donderdag 25 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) moet vanaf het nieuwe schooljaar niet meer verplicht betrokken worden bij elke beslissing om een kind in de basisschool een jaar te laten overdoen, om langer in het kleuter- of in het lager onderwijs te blijven of om vroeger dan voorzien te beginnen aan het lager onderwijs. Ook in het secundair onderwijs moet het CLB geen advies meer geven voor een scholier die een jaar moet overdoen. Dat heeft minister van onderwijs Ben Weyts beslist.
De maatregel betekent (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Levensverwachting naar beneden door COVID-19ZoomIn 2020 stierven in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit de officiële sterftecijfers voor 2020 die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft bekend gemaakt. Het grote aantal overlijdens door COVID heeft de levensverwachting in Vlaanderen terugbracht tot ongeveer het niveau van 2015.
In totaal stierven er in Vlaanderen vorig jaar 70.219 personen. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de registraties in Vlaanderen (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk wint van Nevok Gruitrode

Woensdag 24 augustus 2022
Pelt - Kadijk wint van Nevok GruitrodeKadijk SK heeft vanavond de oefenwedstrijd tegen Nevok Gruitrode gewonnen met 2-1. Voor Kadijk scoorden Florin Theuwis en Noah Vankemenade.
Het is maar dat je 't weet
CVO De Verdieping, PCVO Limburg en PCVO Moderne Talen, drie Limburgse centra voor volwassenenonderwijs, willen mensen aan een job helpen die echt bij hen past. Om het recordaantal vacatures te doen dalen, hebben ze op hun website "Leer in Limburg" met dat doel een online test ontwikkeld. Na 5 vragen weet je daar welke opleiding jou het best zou liggen.
Het resultaat van de test kan je linken aan een korte dagopleiding van (…) Het hele nieuwsbericht
Radio en TV
Pelt - Veel kritiek op afschaffen 'Start je Dag' Radio 2Zoom
Er komt veel kritiek op de beslissing van de VRT om het regionale ochtendblok 'Start je Dag' bij Radio 2 te vervangen door een nationaal programma gepresenteerd door Peter Van de Veire. Veel luisteraars reageren massaal negatief op deze beslissing maar ook de politiek moeit zich. Zo is de Limburgse gouverneur niet te spreken over deze beslissing. "Ik heb hiervoor heel weinig begrip. In eerste instantie geeft de VRT hiermee te kennen dat ze in bedrijfseconomische termen denkt en geen begrip heeft voor de mensen. Het valt mij ook op dat men sterren inzet in plaats van lokale mensen om dat lokale nieuws te brengen", zegt de gouverneur. Enkele jaren geleden werd ook al het regionale avondblok afgeschaft. Ook de keuze voor Peter Van de Veire als nieuwe presentator bij de familiezender valt niet overal in goede aarde. (foto VRT)

Herman Poorters overleden

Woensdag 24 augustus 2022
Pelt - Herman Poorters overledenMaandag is Herman Poorters overleden, de echtgenoot van Marijke Hendrix. Hij was 65 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer.

Beiaardier worden?

Woensdag 24 augustus 2022
Je hebt hem wellicht al gehoord, de beiaard van Neerpelt, maar wist je dat je het instrument ook kan leren bespelen? Mocht dat je interesseren of wil je het eens uitproberen, dan ben je nu zaterdag of zaterdag 3 september, telkens om 11 uur, van harte welkom onder aan de beiaardtoren van de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt-centrum.
Je kan de opleiding tot beiaardier in Noord-Limburg volgen aan de KANL of de plaatselijke afdeling van de Mechelse beiaardschool. Het kan je eerste instrument zijn, maar het kan ook als tweede, derde… instrument. Jong of net iets minder jong - het kan allemaal.
Benieuwd geworden? Mail naar verheyenjan[!]gmail.com.
Pelt - Kris Vos weer koning bij St.-SebastiaanZoomKermismaandag werd er door de leden van de Lilse schutterij Sint-Sebastiaan gestreden om het koningschap van de vereniging. Na negen jaren ging Kris Vos opnieuw aan de haal met de koningstitel! Net als in 2013 eindigde de wedstrijd met een spannende kavelronde tussen Kris en Marc Eerdekens. Marc wilde graag zijn titel verlengen maar dat is hem niet gelukt. Op de foto zien we een glunderende koning Kris samen met zijn vrouw Sofie - de nieuwe koningin - en hun twee trotse kinderen Anna en Tuur. Gefeliciteerd!

Gratis naar 'Neerpelt bruist!' ?

Woensdag 24 augustus 2022
Pelt - Gratis naar 'Neerpelt bruist!' ?ZoomHet einde van de zomer nadert, dus is het tijd voor een nieuwe editie van "Neerpelt Bruist!", met de groeten van handbalclub Sporting Pelt. Dat feestje heeft plaats op de speelplaats van de Juniorcampus aan het college. Je kan er al terecht vanaf 19u; om 21u treedt partyband Double-D op en daarna is het de beurt aan deejay Tony de Ruyter. Tickets kosten 8 euro in voorverkoop, 10 euro aan de kassa. Maar misschien kan je er gratis naartoe? Wij mogen tien tickets weggeven. Stuur als de bliksem een mail met "Leve Neerpelt Bruist" naar redactie[!]internetgazet.be en je maakt er kans op. De winnaars krijgen een mailtje van ons, de anderen niet.UPDATE Alle tickets zijn de deur uit!

Frater Petrus Dilissen overleden

Woensdag 24 augustus 2022
Pelt - Frater Petrus Dilissen overledenOp 19 augustus is Petrus Dilissen overleden, lid van de congregatie van de Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. Hij was 89 jaar, afkomstig uit Pelt, en werkzaam als missionaris in Congo en Namibië. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zonhoven. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Reweghs-Pipeleers in Zonhoven.

Opgroeien in kwetsbare gezinnen

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In België leeft 1 op de 7 kinderen (14,5%) in een huishouden dat risico loopt op monetaire armoede. Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft onderzocht wat het betekent voor een kind om onder de armoedegrens te leven. Voor een derde van hen (33%) betekent dit dat zij geen nieuwe, maar alleen tweedehandse kledij kunnen dragen en voor 14% van hen betekent dit dat zij niet ten minste 2 paar schoenen hebben. Om financiële redenen eet 7% van de kinderen die onder de armoedegrens leven niet elke (…) Het hele nieuwsbericht

Brandweer worstelt met wespen

Dinsdag 23 augustus 2022
Pelt - Brandweer worstelt met wespenZoomDe Limburgse brandweer wordt dagelijks geconfronteerd met een groot aantal aanvragen voor het verdelgen van wespennesten. "De gewone wesp kan flink vervelend zijn, maar toch durven we vragen om niet elk nest meteen te willen verdelgen: wespen zijn nuttige beestjes en eten per dag onder andere héél wat muggen, vliegen en bladluizen op. Dus als het kan, laat je het nest best met rust. Ondervind je toch te veel last van de wespen omdat ze bv. in je woning binnendringen, dan kan je een (…) Het hele nieuwsbericht

Varkensvlees meest geconsumeerd

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Met een aandeel van 51,5 procent blijft varkensvlees, in al zijn vormen, het meest geconsumeerde vlees in België, vóór vlees van pluimvee en runderen. (Statbel)

Tropische temperaturen

Dinsdag 23 augustus 2022
Weerbericht
Pelt - Tropische temperaturenEen briesje vanuit een zuidelijke sector voert lucht aan van subtropische oorsprong. Hierdoor kan het kwik erg hoge waarden bereiken. Een storing ten westen van ons stuurt op tijd en stond wat wolkenvelden over onze streken, maar voorlopig wordt geen neerslag verwacht. Na de doortocht van deze storing op vrijdag, met kans op lokale onweersbuien, wordt koelere lucht aangevoerd.
Vandaag is er flink wat zon, maar er komen ook wel enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en het wordt warm bij maxima rond (…) Het hele nieuwsbericht

Sporting Grote Heide - KRC Peer 0-4

Dinsdag 23 augustus 2022
Pelt - Sporting Grote Heide - KRC Peer 0-4In een oefenwedstrijd heeft Sporting Grote Heide met 0-4 verloren van KRC Peer.

Badmintoncriterium voor 50-plussers

Dinsdag 23 augustus 2022
De Noord-Limburgse sportdiensten slaan opnieuw de handen in elkaar en organiseren van oktober tot en met februari verschillende badmintoncriteria. Tijdens deze recreatieve badmintonontmoetingen voor 50-plussers wordt steeds dubbel gespeeld. Lottrekking koppelt iedere deelnemer aan een partner. Plezier beleven tijdens het spel blijft steeds belangrijker dan scores. Bij deelname aan vier van de vijf criteria ontvang je een mooi aandenken.
Wanneer?
• 18.10.2022: (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol wint van KFC Eksel

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Herkol wint van KFC EkselHerkol heeft vanavond, in het kader van de Expoline Cup, KFC Eksel verslagen met 4-1.

Brandstofprijzen

Maandag 22 augustus 2022
Opinie
Eergisteren werd op de radio aangekondigd dat de benzine aan de pomp twintig cent goedkoper wordt. Vandaag wordt gemeld dat de diesel vanaf morgen stijgt tot meer dan 2 euro per liter (basisprijs). Twee dagen geleden dacht ik al: wacht, nu de prijs voor bezine daalt, stijgt straks die voor diesel. Het is zover. Alsof ik op mijn voorgevoel wordt bediend. Wie gelooft de wetten van de markt nog?
Dit is helemaal niet de wet van vraag en aanbod. Dit is het spel van hebzucht en bedrog. Voor hebzucht en (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting 81,7 jaar

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,0 jaar en voor mannen gaat het om 79,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte steeg tegenover 2020 met 0,9 jaar voor de totale bevolking. Dat blijkt uit een analyse van de algemene sterfte door Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Afvalproductie stabiel gebleven

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2020 werd in België 68 miljoen ton afval geproduceerd. Dat is een stagnatie ten opzichte van 2018. De stijging in de afvalproductie door de landbouw (+15%), de huishoudens (+9%) en de industrie (+7%) werd gecompenseerd door dalingen met respectievelijk 21% en 9% in de dienstensector en de bouwnijverheid. De industrie is de sector die met 37 miljoen ton het meeste afval produceert, gevolgd door de bouw (20 miljoen ton) en de huishoudens (5,3 miljoen ton). (Bron Statbel).

Studentenkamers in Limburg duurder

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De studentenkamers in Limburg zijn duurder geworden, gemiddeld zo'n 15 tot 20 euro per maand. In Hasselt, Diepenbeek en Genk kost een studentenkamer gemiddeld 311 euro, een studio 410 euro.

Sparta Lille verslaat Grote Heide

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Sparta Lille verslaat Grote HeideSparta Lille heeft aan het langste eind getrokken tegen Sporting Grote Heide. Het won met 3-2.

Koersel B - Lindelhoeven B 3-2

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Koersel B - Lindelhoeven B 3-2Weerstand Koersel B heeft met 3-2 gewonnen van Lindelhoeven VV B.

Witgoor Desssel - Herkol 2-1

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Witgoor Desssel - Herkol 2-1In een oefenwedstrijd heeft Herkol met 2-1 verloren bij Witgoor Dessel.

Beachteam pakt goud in Portugal

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Beachteam pakt goud in PortugalZoomDit weekend vond het WEVZA U19 BEACH-toernooi plaats in het Portugese Cortegaça. Na twee super intense dagen behaalde Annelore Bex (Pelt) samen met partner Marion Beauve (Herve) na een spannende finale de eerste plaats. Het eerste weekend van september zullen Annelore en Marion België vertegenwoordigen op het EK U18 in Griekenland. Alvast veel succes!

Priester Michel Alders overleden

Maandag 22 augustus 2022
Pelt - Priester Michel Alders overledenIn woonzorgcentrum Coham in Ham is vrijdag E.H. Michel Alders overleden. Hij was 91 jaar en afkomstig van Neerpelt. Op 6 mei 1962 werd hij in Oud-Heverlee priester gewijd. Hij was een tijdlang pastoor in Leopoldsburg, Neerpelt-Boseind, Achel-Statie en Wijchmaal. Donderdag wordt hij gecremeerd, na de uitvaartliturgie (11 u) in de kerk van Achel-Statie. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Poetin en de overwinning

Maandag 22 augustus 2022
Pelter Hükske
Pelt - Poetin en de overwinningZoomDisser nog ieën, hennig aktueel, oet Oekraïne… vur’t aaf te lieëre.
Poetin, dieje kumt bij en woarzegster en hij wilt es wieëte hoe dettet allemoal git aafloeëpe. Lüstert wa ze in Oekraïne vertèlle… En had ullie goe! Tot tekomede wèèk! (Fons Tuyaerts)

Kadijk klopt K ESK Leopoldsburg

Zondag 21 augustus 2022
In een wedstrijd voor de Beker van Limburg is Kadijk bij K ESK Leopoldsburg gaan winnen met 2-4. Florin Theuwis scoorde drie keer voor Kadijk, Gwenn Dierckx één keer.

Mia Thijs overleden

Zondag 21 augustus 2022
Pelt - Mia Thijs overledenVrijdag is Mia Thijs overleden, de weduwe van Jef Hendriks. Ze was afkomstig van Kleine-Brogel en werd 86 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: woensdag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Lucie Vanherck overleden

Zondag 21 augustus 2022
Gisteren is Lucie Vanherck overleden, de weduwe van Louis Schoofs. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag 30 augustus (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Dries-Hulsmans in Balen.
Vandaag berichten verschillende media over de mogelijke aanwezigheid van een goudjakhals (Canis aureus) in Vlaanderen, meldt het Agentschap Natuur en Bos. "Deze soort werd hier nog nooit formeel geregistreerd en dat is tot op vandaag ook niet het geval. Het Agentschap voor Natuur en Bos noch het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deden zelf al waarnemingen ter zake en kunnen dus de beweringen in de media bevestigen noch weerleggen. Het is wel bekend dat de goudjakhals reeds werd waargenomen in (…) Het hele nieuwsbericht

Gauwdiefstal in Staakstraat

Zondag 21 augustus 2022
Bij een gauwdiefstal in de Staakstraat in Overpelt zijn een gsm en een bankkaart buitgemaakt. De diefstal werd gisteren gepleegd.

EK: 8ste plaats voor heren K2 500m

Zondag 21 augustus 2022
Op de laatste dag van het Europees Kampioenschap kajaksprint in het Duitse München kwam nog één Belgische boot aan de start met NWC-er Artuur Peters en Mechelaar Bram Sikkens. Na een zwakke start konden beiden de achterstand niet meer goedmaken en eindigden 8ste in een tijd van 1’33”, minder dan 1” van een bronzen medaille in een wedstrijd die gewonnen werd door Hongarije (1’31”) voor Duitsland (1’31”) en Litouwen (1’32”).
Toch mogen de NWC-ers terugblikken op een geslaagd EK met twee medailles en nog een extra finaleplaats. Voor Artuur Peters en Lize Broekx zit hiermee het internationaal seizoen er op. Hermien Peters neemt volgend weekeinde nog deel aan de internationale supercup sprint in het Amerikaanse Oklahoma en Amber Van Broekhoven zal binnen 14 dagen nog deelnemen aan het WK -23-jarigen in het Hongaarse Szeged.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Nieuwe vaccinatiecampagne vanaf 12 septemberOp 12 september gaat de nieuwe vaccinatiecampagne van start. In Lommel moeten de inwoners niet meer naar De Soeverein, maar naar de sporthal daar vlakbij. De inwoners van Pelt zullen voor hun boosterprik voortaan naar Peer moeten, in plaats van naar Lommel. Burgemeester Frank Smeets: "De Soeverein in Lommel is niet meer beschikbaar, maar wel een kleinere sporthal. Daardoor is die enkel geschikt voor de inwoners van Lommel. We gaan er vanuit dat we het beter in Peer kunnen regelen, met meer vaccinatiedagen, waardoor de inwoners van Pelt daar ook terecht kunnen. Voor mensen van Pelt is Peer even ver of even dichtbij als Lommel."

Airco in de trein

Zondag 21 augustus 2022
Vandaag gelezen
Op dit moment heeft 40% van de Belgische treinen geen airco, schrijft DHnet. Wel zijn 445 nieuwe treinen met luchtkoeling besteld, die volgend jaar gaan rijden. Ook dan zal nog niet 100% van de wagons gekoeld worden. En de koeling werkt ook niet als de stroom uitvalt. (WaalsWeekblad.be)

De droogte slaat toe

Zondag 21 augustus 2022
Vandaag gelezen
"We gingen op het Hageven in Neerpelt op zoek naar het gentiaanblauwtje. We telden 25 eitjes, terwijl er dat vroeger tienduizend konden zijn. Ik kon wel huilen".
(Dirk Maes, vlinderspecialist van het Inbo, dit weekend in De Standaard)

De zomer van Antwerpen...

Zaterdag 20 augustus 2022
Pelt - De zomer van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Hard gekreten, gauw vergeten

Zaterdag 20 augustus 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - Hard gekreten, gauw vergetenWat doe je als je ‘s morgens bij de bakker staat en je wil de sfeer wat opkrikken met een leuk gesprek? Als mensen niet meteen een interessant gespreksonderwerp kunnen bedenken, is er altijd nog het weer. Slagers en bakkers zelf zijn daar beroepshalve ware virtuozen in geworden.
En vandaag zit ik zo een beetje met dat probleem. Er wordt een stukje van me verwacht en ik weet niks. Ja, soms lijkt het alsof we het stilaan aan het vergeten zijn, maar er is nog steeds die ellendige oorlog in Oekraïne (…) Het hele nieuwsbericht

Leon Aegten overleden

Zaterdag 20 augustus 2022
Pelt - Leon Aegten overledenOp 12 augustus overleed Leon Aegten, de echtgenoot van Monika Bode. Hij was 70 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Zuster Magda Janssen overleden

Zaterdag 20 augustus 2022
Woensdag is zuster Magda Janssen overleden. Zij was 93 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de kapel van het Gemeenschapshuis Sint-Camillus in Antwerpen.

Lindelhoeven VV - E. Louwel 6-2

Vrijdag 19 augustus 2022
Pelt - Lindelhoeven VV - E. Louwel 6-2In een oefenwedstrijd heeft Lindelhoeven VV A Eendracht Louwel verslagen met 6-2.

Jean Loenders overleden

Vrijdag 19 augustus 2022
Pelt - Jean Loenders overledenIn Pelt is vandaag Jean Loenders overleden, de echtgenoot van Lisette Philipsen. Hij was afkomstig van Neerpelt en was maandag 68 jaar geworden. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 

Fietsers gewond bij botsing

Vrijdag 19 augustus 2022
Pelt - Fietsers gewond bij botsingGistervond botsten twee fietsers op het kruispunt van Stationsstraat en Saxbylaan. Ze liepen beiden lichte verwondingen op aan het hoofd en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.

Simone Kinet overleden

Vrijdag 19 augustus 2022
Pelt - Simone Kinet overledenIn Rillaar is gisteren Simone Kinet overleden, de weduwe van Robert Vanherk. Ze was afkomstig van Boechout en werd 84 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

Esperanza trekt middenvelder aan

Vrijdag 19 augustus 2022
Pelt - Esperanza trekt middenvelder aanEsperanza Pelt heeft de 21-jarige aanvallende middenvelder Djaniny Lopes Mendes van de Nederlandse club Alphense Boys aangetrokken.
Op de eerste dag van het Europese kampioenschap kajaksprint in München zijn de Neerpeltse kajakkers goed begonnen. Artuur Peters won zijn reeks K1 1000 m en kon zich rechtstreeks plaatsen voor de A-finale.
Ook Lize Broekx en Hermien Peters hadden in de K2 500m deze kans maar werden, na fotofinish en discussie tussen de wedstrijdafgevaardigden, met 0,007” achter de Duitse K2 geklasseerd. Ze moeten derhalve nog de halve finale varen.
 Artuur Peters met Mechelaar Bram Sikkens werden in K2 500m derde en gaan derhalve ook nog van start in de halve finale. Zowel bij de dames als bij de heren gaan de eerste drie van elke halve finale naar de A-finale.

Toos op den Buijs overleden

Donderdag 18 augustus 2022
Pelt - Toos op den Buijs overledenZaterdag is Toos op den Buijs overleden, de echtgenote van Ludwig Demandt. Ze was 83 jaar. De afscheidsdienst wordt zaterdag om 16.15u gehouden in de aula van het crematorium in Heeze (Ned.). Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Rouwadres: Leopoldlaan 28/1, 3900 Pelt.

Herkol wint bij Gruitrode

Woensdag 17 augustus 2022
Herkol is bij Nevok Gruitrode een vriendschappelijke wedstrijd gaan winnen met 0-3.

Esperanza Pelt - KFC Eksel 0-0

Woensdag 17 augustus 2022
Pelt - Esperanza Pelt - KFC Eksel 0-0Esperanza Pelt en KFC Eksel hebben in een vriendschappelijke wedstrijd  0-0 gelijkgespeeld.
Pelt - WTC Blijf Jong zat drie dagen op de fietsZoomAfgelopen weekend trotseerden leden van WTC Blijf Jong Pelt de hittegolf gedurende de jaarlijkse driedaagse fietstocht. Dit jaar gebeurde dat in en rond het Nederlandse Etten-Leur. In drie lussen, waaronder het prachtige natuurgebied De Biesbosch, werd er circa 330 km afgelegd. (Foto Rv)

Hevige regen in Oost-Vlaanderen

Woensdag 17 augustus 2022
Pelt - Hevige regen in Oost-VlaanderenZoom (Cartoon: Fobie)

Auto overkop op Noord-Zuid

Woensdag 17 augustus 2022
Op de Noord-Zuidverbinding ter hoogte van Lindel-Hoeven richting Hasselt is een auto vanmiddag even na 14u beginnen te slingeren en overkop gegaan. De bestuurster, een 26-jarige vrouw uit Hechtel-Eksel, werd niet gewond. Maar na het ongeval moest de Noord-Zuid deels worden afgesloten om de berging van de wagen toe te laten. Het wegdek werd door de brandweer schoon gespoten.

Hélène Adriaens overleden

Woensdag 17 augustus 2022
Pelt - Hélène Adriaens overledenIn WZC Sint-Jozef in Pelt is gisteren Hélène Adriaens overleden, de weduwe van Pascal Delameilleure. Zij was 89 jaar en wordt maandag begraven op de begraafplaats van Boseind na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille.

Maria Gielen (100) overleden

Woensdag 17 augustus 2022
Pelt - Maria Gielen (100) overledenIn WZC Aan de Beverdijk in Achel is maandag Maria Gielen (100) overleden. Zij was 100 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats De Roosen in Pelt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Pier Mentens overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Pelt - Pier Mentens overledenIn Lindel-Hoeven is zondag Pier Mentens overleden, de echtgenoot van Elly Damm. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Open tennistoernooi Metallic

Dinsdag 16 augustus 2022
Pelt - Open tennistoernooi MetallicZoomGisteren is het tennistoernooi Deco Metallic Open van start gegaan. Tijdens de laatste twee weken van augustus wordt er in een gezellige sfeer getennist op de Metallic (foto). In de tweede week van het tornooi ie er een viersterrentornooi voor de dames waarbij toptennis is voorzien. Supporters kunnen bij Metallic ook terecht voor een drankje of hapje. De keuken is dagelijks geopend vanaf 17u.

Moke Smits overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Pelt - Moke Smits overledenGisteren is Raymond Smits overleden, de echtgenoot van Marleen Triki. Moke was 69 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
 
Zondag is er de kermiskoers in SHLille. Wie daaraan wil meedoen kan zich misschien zaterdag al warm rijden in Lindel-Hoeven. Want daar is de dorpskoers terug! Na een onderbreking van twee jaar organiseert supportersclub De Hoevespurters er dit jaar opnieuw twee dorpskoersen. Om 14u wordt er uit uitgepakt met een gloednieuw concept: de Pelter ploegentijdrit! Ploegen van drie of vier renners rijden op een afgesloten parcours tegen de tijd om de wisseltrofee in de wacht te slepen. Om 16.30u vindt dan de traditionele wielerwedstrijd plaats met een gescheiden klassement voor deelnemers jonger en ouder dan 36 jaar. De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Start en aankomst gebeuren naar aloude gewoonte aan de Ballasthoeve.

Jubileumeditie kermiskoers Lille

Maandag 15 augustus 2022
Pelt - Jubileumeditie kermiskoers LilleZoomGeen kermis in Lille zonder de traditionele kermiskoers. Dit jaar zal het de 10e editie zijn. In deze korte periode is de organisatie al snel gegroeid tot een echte klassieker in het circuit.
Zoals het al jaren de gewoonte is, zullen er zondag twee wedstrijden plaats vinden. Om 16u is er de dorpskoers waar alleen plaatselijke renners uit Pelt mogen deelnemen. Zij betwisten een wedstrijd over 15 ronden. De ‘grote’ kermiskoers, die om 17u30 van start gaat, (…) Het hele nieuwsbericht

Heksenjacht bestaat nog altijd

Maandag 15 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De Duitse sectie van Missio waarschuwt in een rapport ervoor dat vrouwen, maar soms ook mannen en zelfs kinderen, uit minstens 43 landen vandaag in levensgevaar zijn omdat ze worden vervolgd als vermeende heksen. Meer nog, het fenomeen neemt vandaag nog toe. De afgelopen 60 jaar werden meer mensen gedood als vermeende heksen en tovenaars dan in 350 jaar heksenjachten in Europa. De meeste getroffen landen liggen in Afrika, maar het fenomeen bestaat ook in Zuidoost-Azië, Mexico, Bolivia, Guatemala en (…) Het hele nieuwsbericht

Moederdag in tijden van droogte

Maandag 15 augustus 2022
Pelt - Moederdag in tijden van droogteZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

En mop over Poetin

Maandag 15 augustus 2022
Pelter Hükske
Pelt - En mop over PoetinZoom In Moskou dò stön er dees daag wir hiel lang rije ón de winkels, liek in den tiêd van de Sovjets. Mer op ne kieër kriegt den aauwe Vladimir het er op z’n heupen van. Lüstert… Tot tekomede wèèk! (Fons Tuyaerts)

Esperanza wint nipt van Meeuwen

Zondag 14 augustus 2022
Pelt - Esperanza wint nipt van MeeuwenEsperanza Pelt heeft vanavond tijdens een oefenwedstrijd nipt gewonnen van eersteprovincialer KSK Meeuwen: 1-2. Pelt liet 11 spelers die gisteren actief waren tegen Grote Heide rusten. Een mix van enkele A-kernspelers, beloften en U19 haalde een nipte overwinning over de streep. Doelman Birger Van Dael redde een strafschop in de eerste helft, in de tweede helft kreeg de thuisploeg een tweede strafschop die wel binnen ging. Voor Pelt scoorden Jarne Beckers en Tuur Rijkers.
Pelt - Sporting Grote Heide op teambuildingZoomGisteren verloor Sporting Grote Heide nog de finale van de Beker van Pelt, vandaag hield de club een teambuilding bij Sporta in Westerlo.
Pelt - 'Theater op de Markt' ondanks hitte groot succesZoomHet vijfdaagse stadsfestival "Theater op de Markt" in Hasselt bracht een massa volk op de been. Maar liefst 52 gezelschappen uit binnen- en buitenland presenteerden het neusje van de zalm op gebied van circus en locatietheater op meer dan 20 locaties in de binnenstad. “Met 100.000 toeschouwers en tal van uitverkochte voorstellingen kunnen we alleen maar tevreden zijn over deze prachtige editie,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.
De organisatie blikt tevreden terug op de (…) Het hele nieuwsbericht

Lisette Keunen overleden

Zondag 14 augustus 2022
Pelt - Lisette Keunen overledenIn WZC Ezeldijk in Diest is vrijdag Lisette Keunen overleden, de weduwe van Harry Jaspers. Zij was 98 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats De Jacht in Heverlee vinden plaats in intieme kring.

Morgen de Pelt Classic fietsen

Zondag 14 augustus 2022
Morgen/maandag organiseert wielerclub De Kleppers opnieuw haar jaarlijkse fietsevenement Pelt Classic/ Pelt Fietst. Routes van 50-80-140 km zijn uitgestippeld in en rond Pelt. Inschrijven en vertrekken kan tussen 7u30 en 15u vanuit ’t Pelterke. Meer info vind je op de website van De Kleppers. Om goed voorbereid deze mooie fietsdag te beginnen, kunnen deelnemers nu al de GPX-route op hun smartphone of GPS-toestel zetten via deze link. Dat kan natuurlijk ook ter plaatse nog, maar ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. (Jorg Martens)

Een wespspin op de buitenmuur

Zondag 14 augustus 2022
Pelt - Een wespspin op de buitenmuurZoomOp zo'n prachtige augustusdag 's morgens buitenkomen en dan ineens een wespspin op de muur zien zitten - het overkwam Lea Lamers vanmorgen. Nog nooit gezien, mailt ze, maar ze maakte wel een foto. Een wespspin wordt vanwege de opvallende tekening op haar lijf ook wel tijgerspin genoemd. En, het moge een geruststelling voor Lea zijn, de spin eet voornamelijk sprinkhanen.  

Ondertussen, in Borgerhout...

Zaterdag 13 augustus 2022
Pelt - Ondertussen, in Borgerhout...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Esperanza wint 'Beker van Pelt'

Zaterdag 13 augustus 2022
Pelt - Esperanza wint 'Beker van Pelt'Esperanza Pelt heeft vanavond op het veld van Lindelhoeven VV de "Beker van Pelt" gewonnen. Het versloeg Grote Heide met 4-0. Bij de rust was het al 3-0, na doelpunten van Maxim Goossens, Jan Smolders en Kristof Bloemen. In de tweede helft scoorde Bob Adriaans de vierde goal.
Eerder won Herkol met 1-5 van LHVV A en versloeg Kadijk Sparta Lille met 3-0.

Geef de wolf geen kans...

Zaterdag 13 augustus 2022
Pelt - Geef de wolf geen kans...Zoom...en maak je weide wolfproof!                         (Cartoon: Fobie)

Verhalen over kapelletjes gezocht

Zaterdag 13 augustus 2022
Pelt - Verhalen over kapelletjes gezochtZoomVlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Veel van deze kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. PARCUM start daarom met een grootschalig project over kapelletjes en hun erfgoed. "Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelen (…) Het hele nieuwsbericht

Pieter Plessers overleden

Vrijdag 12 augustus 2022
Pelt - Pieter Plessers overledenIn het UZ Gasthuisberg in Leuven is vandaag Pieter Plessers overleden, de echtgenoot van Josée Drees. Hij was 84 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Geef je hond geen ijsblokjes

Vrijdag 12 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Geef je hond geen ijsblokjes of andere diepvriesartikelen om hem af te koelen. Die waarschuwing geeft een dierenarts op Facebook: "IJsblokjes koelen de honden niet af. Honden ijsblokjes geven in de hitte heeft het tegenovergestelde effect. (...) In extreme hitte moet de temperatuur van een hond geleidelijk verlaagd worden. In lauw water gedrenkte handdoeken die in de vacht bij de huid worden gewreven om de warmte van het lichaam weg te houden, houden de hond koel."

De Rijn valt stilaan droog

Vrijdag 12 augustus 2022
Pelt - De Rijn valt stilaan droogZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Een prachtige volle maan vanavond

Donderdag 11 augustus 2022
Pelt - Een prachtige volle maan vanavondZoomJan Van Ormelingen maakte vanavond deze foto van de volle maan. Het was een opvallend goudkleurige maan - zo prachtig hebben we haar nog maar zelden gezien! UPDATE Deze volle maan was iets groter en levendiger dan normaal. Het is ook de laatste supermaan van het jaar, volgens de NASA.

Jackie Pellens overleden

Donderdag 11 augustus 2022
Pelt - Jackie Pellens overledenGisteren is Jackie Pellens(68) overleden, de echtgenoot van Diane Mennen. Hij woonde in Achel maar was afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Dodentocht ingekort door hitte

Donderdag 11 augustus 2022
Pelt - Dodentocht ingekort door hitteZoomZo ziet Fobie het.

Voka tegen verhoging bedrijfsbelasting

Donderdag 11 augustus 2022
De stijgende kosten van de inflatie-en energiecrisis hebben ook een impact op de werking van steden en gemeenten in onze provincie. Voka – Kamer van Koophandel Limburg dringt er echter op aan om in het kader van de komende begrotingsgesprekken Limburgse bedrijven te ontzien van nieuwe verhogingen van de bedrijfsbelastingen. “Verschillende Limburgse gemeenten voerden sinds het begin van de legislatuur al een verhoging van de belastingen door”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van (…) Het hele nieuwsbericht

Finaledagen Beker van Pelt

Donderdag 11 augustus 2022
Pelt - Finaledagen Beker van PeltZoomDe afgelopen weken werd er door alle eerste elftallen en reserveploegen van de zes Peltse voetbalclubs in twee reeksen een voorronde gespeeld in het kader van de Beker van Pelt. Dit ter voorbereiding van het nieuwe seizoen 2022-2023.
Na enkele spannende wedstrijden staan vanaf morgen de plaatsingswedstrijden op het programma. Deze wedstrijden gaan allemaal door op de terreinen van K. Lindelhoeven VV.

Elisa Van de Broek overleden

Donderdag 11 augustus 2022
Pelt - Elisa Van de Broek overledenDinsdag is Elisa Van de Broek overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Joseph Cox. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Pelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Reweghs-Pipeleers in Diepenbeek.

Mier en leeuw

Woensdag 10 augustus 2022
Pelt - Mier en leeuwZoomGisteren kreeg Theo Savelkouls een mierenleeuw op bezoek. Die zat op een touw van een oude tuinparasol (foto). Mierenleeuwen danken hun naam aan hun roofzuchtige larven die gespecialiseerd zijn in het vangen van bodembewonende insecten. Ze maken vooral mieren buit, maar ook andere kleine diertjes worden gevangen met behulp van een zelf gegraven valkuiltje. Mierenleeuw

Code rood in de bossen

Woensdag 10 augustus 2022
Pelt - Code rood in de bossenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Winst voor Esperanza en Grote Heide

Woensdag 10 augustus 2022
Pelt - Winst voor Esperanza en Grote HeideIn de competitie voor de Beker van Pelt heeft Esperanza Pelt vanavond Lindelhoeven VV verslagen met 6-0. Grote Heide won met 3-1 van Herkol.

Truck met oplegger in berm beland

Woensdag 10 augustus 2022
Deze namiddag is een Nederlandse truck met oplegger in de berm beland op de Noord-Zuidverbinding. Een berger heeft de wegreus die vastzat losgetrokken.

Hittegolf: code rood

Woensdag 10 augustus 2022
Pelt - Hittegolf: code roodDoor de aanhoudende droogte en hitte geldt vanaf morgen code rood in alle bos- en natuurgebieden. De toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. Dat geldt op de eerste plaats uiteraard voor de gebieden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos maar de maatregelen gelden evenzeer voor bos en natuur in beheer van natuurorganisaties, de gemeente en privé-eigenaars.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en zijn collega van Omgeving Zuhal Demir voorzien samen voldoende middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar die een bedreiging vormt voor onze honingbij. Zo zal er dit jaar nog 130.000 euro extra uitgetrokken worden. De betrokken overheidsdiensten - het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos - evalueren de situatie in het najaar en werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar op middellange en lange termijn. Dat hebben beide ministers deze namiddag bekendgemaakt.

Brand in weide achter woning

Woensdag 10 augustus 2022
Gisteravond rond 20.30u vloog een weide achter een woning op het Herent in brand. De brandweer had het vuur snel onder controle. Er is ongeveer 100m2 in vlammen opgegaan.
Pelt - Zou men armoe lijden, om een wolfje meer?ZoomHet wolvenkoppel August en Noëlla heeft dit jaar niet 8 maar 9 welpen op de wereld gezet. Dat meldt Welkom Wolf op basis van gegevens van INBO/ANB en waarnemingen. De negen zouden vanmorgen ook gespot zijn door geïnteresseerden die ingegaan waren op een uitnodiging om van op de terril van Zwartberg naar wolven te zoeken. UPDATE Meer bij VRTnieuws

Pinopop in Lommel in volle opbouw

Woensdag 10 augustus 2022
Pelt - Pinopop in Lommel in volle opbouwZoomDit weekend vindt de tweede editie plaats van het Tribute Festival Pinopop op de festivalweide op de Balendijk in Lommel. Het belooft een mooie editie te worden, met geweldige bands op het podium, en nu al meer dan 2.000 tickets verkocht voor zowel zaterdag als zondag! De opbouw is nog volop bezig, maar de organisatoren gaan er alles aan doen om het het publiek zo aangenaam mogelijk te maken. Er worden, gezien de weersverwachting, dan ook shelters voorzien tegen de zon, er zal zonnecrème beschikbaar zijn en uiteraard zal het aan water en andere dranken niet ontbreken. Er zijn nog tickets beschikbaar via de website. (Foto's Jan Buyens)
Pinopop in Lommel in volle opbouwPinopop in Lommel in volle opbouw
Zoom

Even uitrusten...

Dinsdag 9 augustus 2022
Vandaag gezien
Pelt - Even uitrusten...ZoomBlijkbaar moet de opkomende maan af en toe ook eens uitrusten... Het is warm voor iedereen! (Foto Hans Put)

Hittegolf met tropische maxima

Dinsdag 9 augustus 2022
Weerbericht
Pelt - Hittegolf met tropische maximaDe hittegolf is nu goed van start gegaan en we kijken aan tegen minstens zes tropische dagen. Door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied is het ook kurkdroog en overheerst de zon het weerbeeld. Pas na volgend weekend is er kans op wat neerslag en uiteindelijk geraken we ook verlost van de tropische temperaturen. Tot dan zien we haast iedere dag het kwik wat hoger uitkomen.
Morgen is het stralend zonnig weer. Die enkele hoge sluierwolk aan de blauwe hemel hindert de zon in zijn (…) Het hele nieuwsbericht

BC 't Pelterke wint wisselbeker

Dinsdag 9 augustus 2022
Pelt - BC 't Pelterke wint wisselbekerZoomNa een spannende finale won BC 't Pelterke van tegenstander BC De Ketsers in de strijd om de wisselbeker van BC Aeroport. Hulde aan Françis Stalmans, Stef Franssen en Jean Vlems!

Jan Schildermans overleden

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Jan Schildermans overledenGisteren is Jan Schildermans overleden, de echtgenoot van Mariette Kuppens. Hij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Serverens aan de Houtmolenstraat.

Geiser vat vlam

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Geiser vat vlam
Deze namiddag vatte een geiser vlam aan de Moldershoevenstraat in Overpelt. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek de brand al geblust door buren. De bewoner inhaleerde rook en is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. 

Mijnramp in Marcinelle herdacht

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Mijnramp in Marcinelle herdachtZoomIn Marcinelle werd vanmorgen de mijnramp herdacht die daar 66 jaar geleden is gebeurd. Op 8 augustus 1956 kwamen in de mijn Bois du Cazier 262 mijnwerkers van verschillende nationaliteiten om het leven. Vanuit het hele land namen reddingsploegen deel aan de hulpverlening. Ook als jonge ingenieur is Jos Legrand, laatste directeur ondergrond KS West, als hoofd van de reddingsbrigade Helchteren-Zolder meermaals afgedaald tijdens de reddingsoperatie.
Vandaag nam dan ook een grote delegatie Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Anita Langen overleden

Maandag 8 augustus 2022
Gisteren is Anita Langen overleden, de partner van Jos Geeraerts. Zij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Jet Alen overleden

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Jet Alen overledenGisteren is Jet Alen (80) overleden, de echtgenote van Frans Quanten. Zij woonde in Lommel maar was afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schanstraat in Lommel.

Leon Vanhoof overleden

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Leon Vanhoof overleden
Gisteren is Leon Vanhoof (89) overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Antoinette Vreys. Hij woonde in Lommel en was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in iunerarium Witters in Lommel.

Hou het koel deze week

Maandag 8 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Hou het koel deze weekZoomSinds zaterdag is de waarschuwingsfase van zowel het federale ozon- en hitteplan als het Vlaamse Warmteactieplan actief. Het KMI voorspelt vanaf woensdag hoge temperaturen van 30°C en meer. Zeer warme dagen zijn niet zonder risico’s. Neem de nodige voorzorgen. Denk aan kwetsbare personen. En vergeet ook je huisdieren niet. Een overzicht van de mogelijke gezondheidsklachten en wat je hierbij kan doen vind je hier. Op de foto: zo trof Josh Vandijck op straat een merel aan die bijna omkwam van de dorst.

Ze waren aan het spelen, daarboven

Maandag 8 augustus 2022
Pelt - Ze waren aan het spelen, daarbovenZoomNiet te tellen hoeveel foto's van de condenssporen van vliegtuigen we vanmorgen binnenkregen. Deze is van Eric Swinnen. De tijd dat een condensspoor blijft hangen is sterk afhankelijk van zonlicht, temperatuur, windrichting of luchtvochtigheid en de hoogte waarop wordt gevlogen. Gewone condenssporen kunnen op die manier uitgroeien tot cirrusachtige wolken die uren blijven hangen. Vliegtuigen veroorzaken door hun verbruik van kerosine ook een milieuverontreiniging, net als alle verbruikers van fossiele brandstof. Deze vervuiling is echter niet zichtbaar en staat los van deze condenssporen. (Foto onder: Jens Veraa)
Ze waren aan het spelen, daarboven
Zoom

Adam en Eva in 't Aards Paradiês

Maandag 8 augustus 2022
Pelter Hükske
Pelt - Adam en Eva in 't Aards ParadiêsZoom’t is hieël schoeë weer in ’t Aards Paradiês, en Adam en Eva, die liggen inne külleschòj onder ne kierseboeëm in’t groas. Lüstert…
Profiteert van ‘t goe weer en had ullie goe! (Fons Tuyaerts)

Herkol wint van Bolderberg

Zondag 7 augustus 2022
Pelt - Herkol wint van BolderbergIn de competitie voor de Expoline Cup heeft Herkol vanavond Bolderberg verslagen met 0-2.
Pelt - Een hittegolf tijdens de schoolvakantieZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Sporting Grote Heide - Ham 0-3

Zondag 7 augustus 2022
Pelt - Sporting Grote Heide - Ham 0-3Sporting Grote Heide heeft thuis met 0-3 verloren van Ham United.

Lindelhoeven - Leopoldsburg 1-4

Zondag 7 augustus 2022
Pelt - Lindelhoeven - Leopoldsburg 1-4Lindelhoeven VV heeft thuis met 1-4 verloren van K. ESK Leopoldsburg.

Sus Nijssen overleden

Zondag 7 augustus 2022
Pelt - Sus Nijssen overleden
Vrijdag is Sus Nijssen overleden, de echtgenoot van Victoire Tuyaerts. Hij was 83 jaar. Het afscheid  vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.
Pelt - Zoeken naar de Aziatische hoornaarZoomUPDATE Het Vlaams Bijeninstituut, dat instaat voor het opsporen en verdelgen van de Aziatische hoornaar, kan voorlopig geen nesten meer bestrijden: het geld is op en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns heeft geen extra budget voorzien. Volgens voorzitter René De Backer is men al drie jaar in gesprek over een beheerregeling en is die er nog altijd niet.
Het gevaar bestaat dat mensen nu zelf nesten zullen proberen te verdelgen, zegt De Backer. “Dat is (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf maandag geldt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden ALTIJD een algemeen rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. In alle provincies heeft het Vlaamse agentschap Natuur en Bos nu al code oranje afgekondigd, wat betekent dat er een hoog risico op natuurbrand is, wegens de ernstige droogte. Er was al een tijdelijk rook- en vuurverbod van kracht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid tot een decretaal en permanent rook- en vuurverbod in al onze bos-, natuur- en heidegebieden. En dat het hele jaar door.

Grondwater zakt verder

Zondag 7 augustus 2022
Pelt - Grondwater zakt verderZoomDoor de droogte zakte het grondwater in Limburg verder. Dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand (= de bovenste laag grondwater) voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten.
Juli was in heel Vlaanderen extreem droog. De neerslagtotalen in het VMM pluviometernetwerk variëren tussen 3,8 mm en 37,0 mm. In Ukkel noteerde het KMI slechts 5,2 mm neerslag (de normale waarde voor juli bedraagt 76,9 mm). Het rapport kan je lezen via deze link.

Droogte creëert mogelijkheden

Zaterdag 6 augustus 2022
Pelt - Droogte creëert mogelijkhedenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Beker van Limburg: Kadijk klopt HechtelIn de Beker van Limburg heeft Kadijk vanavond Hechtel verslagen met 7-2, na doelpunten van Theunis (4), Thijs, Nijs en Molenberghs.

Scoreloos gelijkspel voor Esperanza

Zaterdag 6 augustus 2022
Pelt - Scoreloos gelijkspel voor EsperanzaDe oefenwedstrijd tussen Hoogstraten en Esperanza Pelt is vandaag op 0-0 geëindigd.

Ponykamp bij 'De Dravers'

Zaterdag 6 augustus 2022
Pelt - Ponykamp bij 'De Dravers'ZoomBij Ponyfarm De Dravers op de Grote Heide hebben ze een plezierig ponykamp achter de rug. Samen met 13 leuke dravertjes en hun eigen pony, en met een topteam ouders die kwamen helpen was het een geslaagde activiteit!
Kamal Ghani (30) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Kamal Barber Shop opgericht met zetel aan de Koning Albertlaan in Neerpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een kapperszaak en schoonheidssalon en het reinigen van gebouwen en tapijten.

Bosland lanceert BoslandTraildreef

Zaterdag 6 augustus 2022
Met een dikke 4000 deelnemers vindt in het laatste weekend van september weer de BoslandTrail plaats. Om de vijfde editie te vieren ging de organisatie aan de slag met vijf unieke initiatieven. Zo lanceerde men eerder al het initiatief van de gepersonaliseerde startnummers, de BoslandTrail Villages, het BoslandTrailbier én de vijf goede doelen. Als laatste bijzondere initiatief plant de organisatie voor elke jubileumdeelnemer, dat zijn zij die voor de 5e keer deelnemen aan BoslandTrail, een (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Nog steeds veel duiven niet teruggekeerdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Diamanten bruiloft in Beringen

Zaterdag 6 augustus 2022
Pelt - Diamanten bruiloft in BeringenZoomHet stadsbestuur van Beringen heeft gisteren Gerard Cuyvers en Yvonne Geerts in de bloemen gezet. Ze vierden er hun diamanten bruiloft. Gerard (82) is afkomstig van Neerpelt, Yvonne (81) van Heusden. Ze hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. Gefeliciteerd!

Het zwarte goud

Zaterdag 6 augustus 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - Het zwarte goudOver wijlen onze eerste minister Jean-Luc Dehaene wordt verteld dat hij, toen hij in de Verenigde Staten bij Bill Clinton op bezoek was, tijdens een informeel gesprek – de uitspraak van zijn Engels was niet geheel accentvrij – vertelde dat hij erg van paarden hield. “Aai fok, euh, horses”, zou hij onder andere gezegd hebben. Waarop Clinton begrijpelijkerwijze verbaasd reageerde met “Pardon?” (Wablief?) En Jean-Luc weer: “Zjuust! Paarden.”
Twee exemplaren (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe hittegolf in de maak

Vrijdag 5 augustus 2022
Weerbericht
Pelt - Nieuwe hittegolf in de maakNa de doortocht van een buienlijn neemt een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland positie over de Britse Eilanden en breidt de volgende dagen verder uit richting Denemarken en later de Scandinavische landen. Hierbij staat er gedurende een lange periode zonnig, warm en vooral droog weer op het programma. Sterker nog, na het weekend wordt de kans op een hittegolf erg groot.
Vandaag is de afkoeling na de buien in de ochtend zeker welkom. Er is kort na de middag nog kans op een (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Derickx overleden

Vrijdag 5 augustus 2022
Pelt - Mia Derickx overledenVandaag is Mia Derickx overleden, de echtgenote van Henri Loos. Ze was afkomstig van Mol en werd 76 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Hitte funest voor windturbines

Vrijdag 5 augustus 2022
Pelt - Hitte funest voor windturbinesZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Christiane Stappers overleden

Vrijdag 5 augustus 2022
Pelt - Christiane Stappers overledenGisteren is Christiane Stappers overleden, de weduwe van Ivo Thijs. Ze was 64 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Op het WK kajak in Halifax (Canada) zijn Lize Broekx en Hermien Peters in K2 doorgestoten naar de A-finale. Die wordt zondag gevaren. Artuur Peters en Bram Sikkens werden in de K2 500m verwezen naar de halve finale die voor vanavond op het programma staat. In de K1 vaart ook Hermien straks de halve finale in de K1 500m.

'Theater op de Markt' in Hasselt

Vrijdag 5 augustus 2022
Volgende week, van 10 tot 14 augustus, neemt Theater op de Markt de Hasseltse binnenstad weer in. Op het programma staan 52 gezelschappen die allemaal verschillende keren spelen. Na de door de pandemie afgelaste editie van 2020 is het vier jaar geleden dat het Limburgse festival voor circus en locatietheater plaatsvond in Hasselt.
Met toegankelijke voorstellingen wil het festival de drempel voor kunstbeleving verlagen en iedereen uitnodigen om te komen genieten van circus- en locatietheater. Aan veel (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bib

Vrijdag 5 augustus 2022
En weer zijn er in de bib nieuwe boeken te leen:
- Engelwater/ Mons Kallentoft
- Thuis in het duincagé/ Debbie Johnson
- Langs de rivier/ Esther Kinsky
- Een liefde in de lente/ Katie Fforde
- De roodborst/ Jo Nesbo
- Wie is die vrouw?/ Elke Geurts
- Herinneringen aan het levenloze/ Michiel Cox
- Winter in Sokcho/ Elisa Shua Dusapin
- Schijndood/ Angela Marsons
- Het zwarte boek van de uren/ Eva Garcia Saenz de Urturi
- Verwachting/ J.D. Robb
- Onschuld/ J.D. Robb
- Weg naar nergens/ Nele Neuhaus
- De 6:20-man/ David Baldacci
- Het evangelie van de nieuwe wereld/ Maryse Condé
- Drie zomers/ Margarita Liberaki
- Het smalle land/ Christine Dwyer Hickey
- De schelp: memoires van een gevangene/ Mustafa Khalifa
- Ardèche. Drôme/ Michelin
- Fire: hoe op jonge leeftijd stoppen met werken/ Charlotte Van Brabander
- De dieetmythe: de echte wetenschap achter wat we eten/ Tim Spector.

Lena Winters overleden

Donderdag 4 augustus 2022
Pelt - Lena Winters overledenIn WZC Hoevezavel in Lommel is op 22 juli Maria (Lena) Winters overleden, de weduwe van Jozef Boonen. Ze was geboren in Neerpelt en werd 96 jaar. De afscheidsviering vond in intieme kring plaats en de urn is geplaatst op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Nachtbussen bij Pukkelpop

Donderdag 4 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Samen met de provincie Limburg en 37 gemeenten zorgt Pukkelpop na iedere festivaldag voor extra nachtritten. De nachtbussen zijn gratis voor inwoners van de betrokken gemeenten, op vertoon van je PKP22-polsbandje. De nachtbussen rijden op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus, met vertrek om 02.30u, en op zondag 21 augustus, met vertrek om 00.30u. Meer info

Bromfietsster slipt op olieplek

Donderdag 4 augustus 2022
Een 17-jarige bromfietsster uit Hechtel-Eksel is gewond geraakt toen zij uitgleed op een olieplek in de Molenstraat in Neerpelt. Het ongeval gebeurde gisterenavond.

Weerstand Koersel - Lindelhoeven 3-2

Donderdag 4 augustus 2022
Pelt - Weerstand Koersel - Lindelhoeven 3-2In een oefenwedstrijd heeft Weerstand Koersel A met 3-2 gewonnen van Lindelhoeven VV.

Magriet Peeten overleden

Donderdag 4 augustus 2022
Pelt - Magriet Peeten overleden
Dinsdag is Magriet Peeten overleden, de weduwe van Hubert Thaens. Zij was 90 jaar en woonde in Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring, waarna de begraving volgt op de begraafplaats op Boseind. Begroeting: zondag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

De woestijn rukt op

Donderdag 4 augustus 2022
Pelt - De woestijn rukt opZoomVandaag gezien aan Groot-Gestel in Oudsbergen: kamelen in een weide! (Foto Josh Vandijck)

Esperanza klopt Kadijk met 0-3

Woensdag 3 augustus 2022
Pelt - Esperanza klopt Kadijk met 0-3In de competitie voor de Beker van Pelt is Esperanza Pelt bij Kadijk gaan winnen met 0-3. Bij de rust was de stand 0-1. De doelpunten werden gescoord door Bob Adriaens en Aleksandar Stankov (2). 
Bij de beloften won Kadijk: het versloeg Esperanza met 4-2.

Stijgende prijzen nekken bouw

Woensdag 3 augustus 2022
Pelt - Stijgende prijzen nekken bouwZoomEen gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka en de Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen. 53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer, zo blijkt uit de enquête.

Fietssters botsen in Heggestraat

Woensdag 3 augustus 2022
In de Heggestraat in Overpelt kwam het gisterennamiddag rond 15.30u tot een aanrijding tussen twee fietssters. Eén van hen, een 66-jarige vrouw uit Zonhoven, raakte daarbij licht gewond en werd voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. De andere fietsster, een 62-jarige vrouw uit Pelt, bleef ongedeerd..

Kadijk SK - Bocholter VV 2-2

Woensdag 3 augustus 2022
Pelt - Kadijk SK - Bocholter VV 2-2De dames van Kadijk SK en Bocholter VV hebben 2-2 gelijkgespeeld. Het betrof een vriendschappelijke wedstrijd.

Tropisch, nadien afkoeling

Woensdag 3 augustus 2022
Weerbericht
Pelt - Tropisch, nadien afkoelingVerbonden aan een depressie nabij Schotland trekt een storing over het zuiden van Engeland. De overhangende hoge bewolking kan tot onze streken reiken, maar de neerslag krijgen we "voorlopig" niet mee. Wel wordt aan de voorzijde van deze storing erg warme lucht naar ons land getransporteerd.
Vandaag wordt het op de meeste plaatsen tropisch warm.
Na een zwoele nacht bij minima rond 17 of 18 graden komen de maxima na de middag uit op gemiddeld 32 graden. Er zijn wat hoge wolken aanwezig, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Drie dagen jumping bij Tops

Dinsdag 2 augustus 2022
Grensgevallen
Pelt - Drie dagen jumping bij TopsZoomZondag zijn bij Tops in Borkel en Schaft de "Summer Events" geëindigd. Gedurende drie weekends kon het publiek prachtige jumpings met bekende ruiters en paarden meemaken. Rik Vander Sanden was daarbij en maakte voor de lezers van de Internetgazet een selectie uit zijn foto's (een 500-tal) van de drie weekends. Mooi! Meer foto's

Foto-fietstocht op de Grote Heide

Dinsdag 2 augustus 2022
Ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw is er weer een foto-fietszoektocht op de Grote Heide. Ze is 15 km lang en kan vanaf nu tot 12 september worden gereden. Formulieren zijn verkrijgbaar bij bakkerij Luys in de Hayenhoek, Jos Castelo aan de Turfheidestraat 81 en Michel Giesbers aan de Weidenstraat 55. Deelnameprijs: 5 euro. De Dag van de Landbouw is op zondag 18 september.

Esperanza B - Lindelhoeven B 1-2

Dinsdag 2 augustus 2022
Pelt - Esperanza B - Lindelhoeven B 1-2Esperanza Pelt B heeft van Lindelhoeven VV B verloren met 1-2.
Pelt - Kadijk boekt 1-4 winst in Heusden-ZolderKadijk SK is met 1-4 gaan winnen op het veld van Heusden-Zolder.
Pelt - Drumband van Lille is wereldkampioen!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Drinkwater mogelijk 11,86% duurder

Dinsdag 2 augustus 2022
De Watergroep heeft bij de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij een aanvraag voor een tariefverhoging voor het drinkwater ingediend. Ze voorziet voor de periode 2023-2028 een geleidelijke stijging van 11,86 procent, los van een eventuele indexering. Terwijl de klanten nu 1,97 euro per 1.000 liter betalen, wordt dat in 2028 2,20 euro. De watermaatschappij verantwoordt de prijsstijging door extra investeringen in opslagruimtes en digitalisering en door de klimaatuitdagingen, zoals de droogte. Eind december wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.

Slechts 89 Limburgse biobedrijven

Maandag 1 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
België telde in 2021 2.590 biologische landbouwbedrijven, een kleine toename in vergelijking met 2020. Limburg telt slechts 89 biologische landbouwbedrijven, het kleinste aantal van alle Belgische provincies. Namen en Luxemburg zijn de provincies met de meeste bio-bedrijven. (bron: Statbel)

Eén gewonde bij botsing op N71

Maandag 1 augustus 2022
Deze namiddag botsten drie voertuigen op de N71. Daarbij is één gewonde gevallen. Overbrenging van het slachtoffer naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.

Willy Cox overleden

Maandag 1 augustus 2022
Pelt - Willy Cox overledenIn Genk is vandaag Willy Cox overleden, de echtgenoot van Irène Konings. Hij was afkomstig van Lommel en werd 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.
Vorige week werd de Pelter Fietsslinger georganiseerd en er was ook een tombola, waarbij een elektrische scooter te winnen was. Die gaat naar de bezitter van het nummer 1017 (reservenummer 1168). De winnaar mag contact opnemen met Palliovik via 0474 105 060.
Pelt - Engelse voetbalsters Europees kampioenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Herfst in volle zomer: droogtestressZoomWie de laatste dagen een fiets- of wandeltocht heeft gedaan, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het op bepaalde plaatsen wel herfst lijkt. Bomen verliezen hun bladeren door droogtestress.
"In de zomer kan de bodem zo ver uitdrogen, dat planten niet meer optimaal kunnen verdampen. Ze ondervinden dan droogtestress. Eerst sluit een plant zijn huidmondjes om waterverlies via verdamping te voorkomen, maar uiteindelijk kan hij geheel of gedeeltelijk afsterven. Droogtestress komt (…) Het hele nieuwsbericht
Pelter Hükske
Pelt - Drij aauw rakkers: aktief moedde bliêveZoomDrij aauw rakkers kome mekoar tegen oppe mêrt. Ze wille van mekoar wieëte, hoe ze den daag um kriêge. Lüstert… En let es op hoe ze in ’t Pèlter ’t ieën en ’t ander veul direkter en straffer kosse zegge as in oas ‘beschafd’ Nederlands!
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt