Normaal gezien begint een gemeenteraad bij agendapunt 1, maar niet die van 26 juni. Die begon met agendapunt 10, en dan niet om dat punt te behandelen, wel om het te verdagen naar de volgende gemeenteraad. Het onderwerp: een aanvullend verkeersreglement voor het invoeren van snelheidszones op het grondgebied van Pelt. Voorzitter Marc Desmet stelde dat het punt bij voorkeur diende behandeld te worden met behulp van een kaart die alle wijzigingen 'in kaart' bracht. En die was nog niet klaar. Samengevat komt het er op neer dat gans Pelt zone 50 zou worden, met uitzondering van de zones 30 en de wegen in beheer van het Vlaams Gewest waar het 70 blijft.
Waarom een lagere snelheid in Pelt belangrijk is (volgens agendapunt 10):
In heel wat (woon)straten in de gemeente Pelt geldt momenteel nog een snelheidsregime van 70 km/u. Nochtans maken deze wegen vaak deel uit van het functionele of toeristische fietsroutenetwerk, of zijn ze belangrijke verbindingen voor voetgangers. Ze zijn echter zelden aangepast aan zo'n hoge snelheid, zowel qua inrichting als qua ligging in de leefomgeving.
Een lagere snelheid voor gemotoriseerd verkeer draagt in belangrijke mate bij tot de verkeersveiligheid. Ze zorgt voor een kortere remweg, meer reactietijd bij onverwachte situaties en een grotere overlevingskans bij ongevallen. Onderzoek toont aan dat een daling van de gemiddelde snelheid leidt tot minder ongevallen en tot minder zware gevolgen bij een ongeval.
Daarnaast bevordert een lagere snelheid ook de verkeersleefbaarheid. Ze zorgt voor minder lawaai en minder uitstoot, wat ten goede komt aan het milieu en het comfort van omwonenden. Bovendien voelen weggebruikers en bewoners zich veiliger in een omgeving waar trager gereden wordt, zeker in dorpskernen en woonwijken.
Het verlagen van de snelheid naar 50 of zelfs 30 km/u is dan ook een bewuste keuze. Het verhoogt de veiligheid, vermindert het risico op ernstig letsel of overlijden, en draagt bij aan een aangenamere en gezondere leefomgeving.
UPDATE In een reactie laat burgemeester Dennis Fransen weten dat het een en 't ander nog niet helemaal op punt staat, en dat er tegenstrijdigheden waren met de kaarten en de tekst van het besluit, vandaar de verdaging. De mogelijke wijzigingen werden 'in kaart gebracht' door ze 'op kaart' te zetten, maar bij het omzetten naar de tekst, zouden er mogelijke verschillen kunnen zijn. Het punt komt terug op de agenda zodra alles 100 % juist is.