Sofie Monsieurs (Groen) liet nog een tweede agendapunt toevoegen, om op te roepen tot solidariteit met de bevolking van Palestina en een oproep tot actie. "De aanval van Hamas op Israël in oktober 2023 leidde tot een grootschalig militair offensief in Gaza, waarbij inmiddels meer dan 54.000 mensen, onder wie 15.000 kinderen, het leven verloren. Volgens mensenrechtenorganisaties en de VN maakt Israël zich schuldig aan oorlogsmisdaden, etnische zuivering en mogelijk genocide." Hoewel buitenlandse politiek geen kerntaak is van lokale besturen, vindt Sofie Monsieurs dat zwijgen geen optie is. "Ook een gemeenteraad kan een krachtig signaal geven van solidariteit en menselijkheid."
Haar voorstel van beslissing:
De gemeenteraad van Pelt:
- Veroordeelt elke aanval op burgers en betuigt zijn solidariteit met de bevolking van Gaza.
- Vraagt de federale regering om:
een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te eisen
- zich aan te sluiten bij de zaak voor het Internationaal Gerechtshof over het Genocideverdrag
- economische sancties tegen Israël te overwegen.
Roept het college op om:
- te onderzoeken of er lokale samenwerkingen zijn met bedrijven actief in mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied
- te bekijken of humanitaire steun aan Gaza mogelijk is via erkende organisaties
- een plek te voorzien voor Palestijnse inwoners of organisaties die nood hebben aan steun of gesprek.
Deze motie onderstreept dat het gemeentebestuur van Pelt niet onverschillig staat tegenover het menselijk lijden in Gaza. (aldus het voorstel van Sofie)
Benny Bax (N-VA) reageert: "Elke stem telt, ongeacht hoe luid of hoe stil. De stem van het gemeentebestuur mag en moet gebruikt worden om de-escalatie kracht bij zetten." Maar van de andere kant kon hij zich wel niet vinden in de eenzijdige benadering van het conflict door Sofie, er zijn nuanceringen nodig. Essentieel is dat als de gemeente zich uitspreekt, zij dit doet over alle burgers die getroffen werden, ook die van Israëlische kant. Daarenboven mogen onze zorginstellingen ook geen gevolgen ondervinden, want er komen ook medicamenten uit Israël.
Branco Wilms (Vlaams Belang) sluit aan: "Elke dode is er een te veel, elk mensenleven telt, we moeten naar een duurzame en rechtvaardige oplossing. Alleen: dit is geen taak voor de gemeenteraad om een standpunt in te nemen rond internationale conflicten. Wij moeten instaan voor de lokale bekommernissen."
Schepen Els Kuppens verwijst naar de actie die samen met de Mondiale Raad werd gehouden op de zaterdagmarkt. Zij is het er over eens dat we solidair moeten zijn, en wil het voorstel van Sofie Monsieurs aanpassen. Samengevat veroordeelt de Gemeenteraad het geweld van alle kanten, net zoals alle willekeurige aanvallen op burgers. De oproep naar de federale regering dient wel geschrapt, volgens de grondwet is de gemeente alleen bevoegd voor aangelegenheden van lokaal belang. "Anders creëren we een bevoegdheidsoverschrijding." Voor de rest wordt er al noodsteun verleent via het Rode Kruis, via Vriend en Taal wordt er reeds steun geboden aan de Palestijnse gemeenschap, met psychologische hulp voor vluchtingen die waar nodig kunnen doorverwezen worden. In scholen worden groepssessies voorzien, aldus schepen Kuppens. Het amendement zou dan met deze woorden besloten worden: "Met deze motie geeft de gemeenteraad van Pelt een krachtig signaal dat het lijden in Gaza ons niet onverschillig laat."
Nadat Benny Bax nog een aanvulling laat doen (dat ook solidariteit met de burgerslachtoffers van Israëlische kant wordt uitgedrukt) aan dit amendement wordt het uiteindelijk door de gemeenteraad goedgekeurd met 22 stemmen voor en 5 tegen (van raadsleden Sofie Monsieurs en de vier aanwezige leden van Vlaams Belang). Sofie Monsieurs verklaarde niet akkoord te gaan met het amendement omdat die signaalfunctie naar de federale regering toe niet werd weerhouden.
Marc Faes