Neerpelt
Vorig jaar wou de gemeente 135.000 euro uittrekken om, zoals bijvoorbeeld in Hamont-Achel, op elke invalsweg een elektronisch informatiebord te plaatsen, waarop gemeentelijk en verenigingsnieuws te lezen zou zijn. Maar toen men zich daarover aan het documenteren was, bleek dat er al een meer vooruitstrevende technologie op de markt is: een digitaal informatiebord waarop men niet alleen teksten maar ook logo's, kleuren e.d. kan tonen. Aan de gemeenteraad werd daarom vanavond voorgesteld om op zes - commercieel erg sterke - plaatsen zo'n digitaal informatiebord te plaatsen. De gemeente moet alleen zorgen voor bouwvergunning en de nodige aansluitingen; in ruil krijgt ze 30 procent van de zendtijd om gemeentelijke boodschappen te tonen. De rest van de content wordt geleverd door Led's Move, een onderneming uit Baarle-Nassau. Die gaat op de borden publicitaire boodschappen plaatsen waarvan de opbrengst de exploitatiekosten van het systeem moet helpen betalen.
De borden zelf komen van Q-Lite uit Baarle-Hertog. Ze staan op een V-vorige pijler en zijn 1,55m hoog en 2,75m breed. In totaal beslaan ze een hoogte van 4,6m.
Fractieleider Stijn Philippe van Open VLD had moeite met het geheel. Hij vond dat de gemeente zo'n informatieproject niet uit handen mocht geven, zeker niet voor een periode van 10 jaar (5 jaar op contract en vervolgens een optie voor de volgende 5 jaar). Ook vond hij de borden veel te groot en had hij vragen bij de plaatsing (er komt bijvoorbeeld zowel een bord op de rotonde bij de overweg op Boseind als in de Heerstraat vlak tegenover het Boseind). Hij stelde voor dat de gemeente zelf informatieborden zou aankopen en de informatievoorziening niet uit handen zou geven.
Raadslid Leon Alders (CD&V) kondigde aan dat hij zich zou onthouden omdat de borden volgens hem de verkeersveiligheid in het gedrang brengen, en omdat de gemeente volgens hem te weinig digitaal communiceert naar de raadsleden toe.
Volgens burgemeester Drieskens werd voor deze oplossing gekozen omdat het de gemeentekas niks kost. Als de gemeente de borden zelf zou kopen, zou ze per bord ca. 35.000 euro moeten ophoesten en moeten investeren in een dienst die advertenties zou werven om het project draaiend te houden.
Het agendapunt werd goedgekeurd. VLD en Vlaams Belang stemden tegen. Leon Alders onthield zich.