Donderdag 13 september 2007
Overpelt
Nathalie Swinnen is nog altijd in China. Vandaag vertelt ze iets meer over de Chinese eetgewoonten, waar ook zij moeite mee heeft...
"’s Morgens word ik gewekt met een prachtig wekkergeluid: rochelmuziek! Die klinkt al bijna als 'ne echte Beethoven met diverse toonhoogten, van een zware bas tot een sopraan, soms kort en krachtig, soms zo lekker lang aangehouden en dan... de ‘gong’! Het is wel een goede manier om je uit je bed te krijgen want je maag draait redelijk in het rond als de eerste exemplaren te horen zijn.
Na een frisse douche begeef ik me naar de refter. Daar staan dan ‘Chinese cornflakes’ voor me klaar. Ik noem het zo omdat het rijst is waarvan ze het water nog vergeten zijn af te gieten. Tja, 't is dan nog vroeg in de morgen en misschien plakken hun oogjes nog wat toe, zodat ze niet zien dat er iets mis is.
Op dat voedsel teren we dan tot 12 uur. Tijdens de ‘lunchtime’ wordt me vaak kippenbout geserveerd waar ik dan rijst en diverse groenten bij eet. Maar... Chinezen geven er niets om wanneer je zo de gezellig blauwe pezen van 'ne goeie sappige kippenbout ziet lopen, maar geef mij dan toch maar een schoon filetke. Als ik kippenbout zie, is het eigenlijk nog feest! Andere opties zijn ‘beef’ waar meer vet aan zit dan iets anders of de erg gevreesde ‘seefruits’, zo taai als een hekkel, uren kunde daar op kauwen!
Het meest verrukkelijke tussendoortje van de Chinezen blijft toch wel de al eerder genoemde en veel te pikante eendennek en –poot waarop ze oh zo gezapig kunnen ‘zabberen’. Wanneer elk stukje vlees, peesje, nageltje enz. losgeweekt is, dan presenteren ze het oh zo kleine botje, waar dit alles aan vast hing, net zoals een babytje dat haar melk een beetje teruggeeft. Heel erg smakelijk om naar te kijken... Voor een zoetebek als ik zijn het gebrek aan chocolade en andere lekkernijen toch een enorm gemis. Je kan het hier wel allemaal krijgen maar het is peperduur. Af en toe is de verleiding toch te groot...
Op zich valt het dus allemaal wel mee maar in het begin vragen je maag en vooral je darmen toch een beetje tijd om zich aan te passen.
Misschien moeten ze dat binnenkort ook weer als ze nen goeie kalfsworst met wortelstoemp zien!"