Wij volgden afgelopen zondag op de Openwervendag van Noorderhart de rondleiding samen met de
bouwheren, directeur Hans Ramaekers en Dirk van Gorp, facilitair directeur van Noorderhart, en de
aannemers Vanderstraeten en
Houben. Karel Luyckx, CEO van Vanderstraeten, bevestigde dat voor de gelegenheid van deze bouw zijn bedrijf de krachten gebundeld had met bouwbedrijf Houben. Niet toevallig twee van de grootste familiebedrijven van het Limburgs bouwlandschap. Elke dag waren er tussen de 80 en de 120 mensen aan de slag om het bouwwerk te realiseren, maar zij zijn zo goed als klaar.
Meer foto'sBeide partijen bevestigen dat de bouw van een soortgelijk complex speciale uitdagingen met zich mee brengt. Enerzijds moet de 'deadline' gerespecteerd worden, anderzijds was er hier ook de grote uitdaging dat tijdens de werken 'het ziekenhuis' ook moest open blijven. Er moest dus 'trillingsvrij' gebouwd worden. De bouwheren bevestigen alvast dat alles volgens plan is verlopen.
Op de werf verrijzen dus twee gloednieuwe zorggebouwen: een
revalidatie- en MS-centrum én een
chirurgisch dagcentrum. De rondleiding bood niet alleen inzicht in het architecturale en technische vernuft, maar ook in de toekomstvisie van het zorgaanbod in de regio.
Modern revalidatiecentrum voor neurologische zorg
Het revalidatie- en MS-centrum wordt een Vlaams ziekenhuis met plaats voor 120 patiënten. Het richt zich vooral op neurologische revalidatie, comazorg en locomotorische revalidatie. De structuur van het gebouw is ontworpen rond drie grote binnentuinen en twee cirkelvormige bouwvolumes. Veel aandacht gaat naar daglicht, een vlotte circulatie van patiënten én het welzijn van zowel bewoners als bezoekers.
Het gebouw krijgt een warme, huiselijke uitstraling en biedt tegelijk alle moderne zorgvoorzieningen. Elke kamer kijkt uit op de tuin of binnentuin. Ook voor familie en bezoekers zijn ontspanningsruimtes voorzien.
Duurzaam bouwen centraal
Duurzaamheid vormt de rode draad in dit bouwproject. Regenwater van de daken wordt opgevangen en hergebruikt voor onder andere het spoelen van toiletten. De gebouwen worden volledig verwarmd en gekoeld via een systeem van geothermie en warmtepompen, zonder CO₂-uitstoot. Op de daken komen zonnepanelen die goed zijn voor een jaarlijkse energieproductie van ongeveer 860.000 kWh, goed voor 20% van het huidige ziekenhuisverbruik.
De slimme bouwtechnieken – zoals het gebruik van cobiax-vloeren, freecooling-ventilatie en aluminium raamprofielen met zonwering – maken van het complex een toonbeeld van energie-efficiëntie. Wat inderdaad in het grootste deel van het project opvalt is de afwezigheid van balken. Omtrent die cobiax-vloeren: die hebben holle ruimtes. Gelet op het feit dat de evolutie in de gezondheidszorg met rasse schreden vooruitgaat, is het dus quasi zeker dat er tijdens de 'levensduur' van het gebouw veelvuldig nieuwe leidingen moeten worden gestoken, met dit soort vloeren is dat geen enkel probleem.
Chirurgisch dagcentrum als uitbreiding van Mariaziekenhuis
Via een verbindingsgang komen bezoekers in het nieuwe chirurgisch dagcentrum, een uitbreiding van het bestaande Mariaziekenhuis. Hier komen onder andere vier operatiezalen, een nieuwe steriele opslagruimte en een bistro op het gelijkvloers. Het centrum zal onderdak bieden aan meerdere disciplines zoals kaak- en aangezichtschirurgie, pijntherapie en psychiatrische dagzorg.
De kelderverdieping wordt ingericht met technische lokalen en een apotheek voor zowel het Mariaziekenhuis als het revalidatiecentrum.
Grote investering met steun van de overheid
Het hele project – inclusief gebouwen, technieken, inrichting en infrastructuur zoals parkeerplaatsen – vertegenwoordigt een investering van ongeveer 111 miljoen euro, mede gefinancierd via een strategisch forfait van de Vlaamse overheid. De ruwbouw is zo goed als afgerond, met bijna 39.000 m² gerealiseerd en indrukwekkende hoeveelheden beton, staal en kabels verwerkt.
Samenwerking en betrokkenheid
Tijdens de rondleiding was ook vzw Boemerang aanwezig, een organisatie die zich inzet voor patiënten met MS. Ze zamelen via allerlei acties fondsen in om extra materiaal of therapieën te voorzien die anders niet mogelijk zouden zijn.
De rondleiding werd afgesloten met een blik op de verbindingsgangen en de logistieke zones tussen beide gebouwen, waar nu al zichtbaar is hoe efficiënt transport van personeel, maaltijden en medicatie zal verlopen.
Vooruitblik
Met de ingebruikname van deze nieuwe infrastructuur wil Noorderhart de zorgcapaciteit uitbreiden, de patiëntbeleving verbeteren en tegelijk inzetten op duurzaamheid en technologische vooruitgang. De werf loopt op schema en bezoekers verlieten de site met een duidelijk beeld van de zorg van morgen.
Voor meer informatie over het project: www.noorderhart.be