De lokale politie van de politiezone HANO gaat nog meer aandacht besteden aan
problemen van intrafamiliaal geweld. Dat heeft zonechef Paul Claes vandaag aangekondigd bij het bespreken van het jaarverslag van de politiezone. Binnen het politiekorps zijn twee fulltimers constant bezig met wat Claes
het sociale beleid noemt. De zonechef zegt dat er een verharding in intrafamiliaal geweld geconstateerd wordt. Vorig jaar werden in dat verband 285 aanvankelijke processen-verbaal opgesteld.
Binnen de politiezone werden er vorig jaar ook 9822 pv’s voor
snelheidsovertredingen uitgeschreven. Volgens de zonechef is het opmerkelijk dat
veel mensen in hun eigen straat veel te hard rijden... En het betert er niet op: tot vandaag werden er
dit jaar in de politiezone alweer 1700 pv's voor overdreven snelheid opgesteld. Om die toevloed aan processen-verbaal te kunnen verwerken werden er twee jaar geleden twee burgers aangeworven die zich daar fulltime mee bezig houden.
Het aantal verkeers- en snelheidscontroles werd vorig jaar overigens aanzienlijk opgevoerd. En tijdens de eindejaarsactie - de BOB-campagne - werd er gedurende 6 weken 24 uur per dag gecontroleerd op eventuele dronkenschap, niet alleen 's avonds maar ook overdag, en dat bij alle chauffeurs die de controle moesten passeren. Daar werden toen 1362 ademtesten opgelegd; 2,1 procent daarvan waren positief. Het resultaat is significant lager dan het landelijke gemiddelde, zegt Claes.
Nog een interessant nieuwtje uit het jaarverslag is dat
het aantal woningdiefstallen daalt. Met dat doel waren er vorig jaar ook extra inspanningen qua politietoezicht e.d. geleverd. De zone beschikt bovendien over twee technopreventieve adviseurs die advies op maat verlenen maar ook voordrachten over woningbeveiliging verzorgen voor verenigingen.
Verder slaagde de politie erin
24 sluikstorters te identificeren. Op dat vlak zal dit jaar streng repressief worden opgetreden.
Het aantal gevallen van
stalking steeg van 33 in 2006 naar 58. Paul Claes wijt dat aan het internet en de gsm-toestellen, die op dat vlak meer gebruikt worden.
Tenslotte nog dit:
het is niet zo dat de politie zich bij het vaststellen van inbraken tevreden stelt met het noteren van de gegevens. "Wanneer het mogelijk is wordt er ook
sporenonderzoek uitgevoerd", zegt Claes. "Vingerafdrukken, andere sporen, sporen van alles wat nuttig voor het onderzoek kan zijn. Onze specialisten worden op dat vlak voortdurend bijgeschoold en kennen dus de nieuwste technieken om daders op te sporen. Een voorbeeld: vorig weekend werd de rechercheur van dienst
zeven keer opgeroepen voor sporenonderzoek..."