Het overige nieuws

Irene Logtman overleden

Dinsdag 31 juli 2012
Tongeren - Irene Logtman overledenVrijdag is Irene Logtman overleden, de weduwe van Joseph Vanelst. Ze was 89 jaar. Morgen wordt ze begraven, na een uitvaartdienst (om 10.30u) in de basiliek. Vanavond om 19u is er daar een gebedswake. 
De zoekertjes die u op de Internetgazet plaatst, kunt u voortaan na een week telkens weer vernieuwen; daartoe ontvangt u automatisch een e-mailbericht. Door het zoekertje te vernieuwen verschijnt het opnieuw bovenaan in de categorielijst en valt het beter op. Nog in die mail: een link om het zoekertje te verwijderen als het niet meer nodig is. Kortom, het aanbod is voortaan actueler en eventuele door de adverteerder “vergeten” zoekertjes behoren tot het verleden.

31,7° in Kleine Brogel

Woensdag 25 juli 2012
Op de vliegbasis van Kleine Brogel was het vandaag liefst 31,7 graden warm, meteen de warmste dag van het jaar op die plek.
Tongeren - Gisteren ook vliegende mieren gezien?ZoomGisteren werden overal vliegende mieren gemeld. Het waren de bruidsvluchten van de Zwartbruine wegmier. Bij mieren zijn alleen de mannetjes en koninginnen gevleugeld. Gisteren, bijna een maand later dan vorig jaar, zwermden die allemaal tegelijk uit.
De Zwartbruine wegmier (Lasius niger - foto) is een van de meest algemene mierensoorten van ons land. Het zijn die kleine zwarte miertjes die een nest maken in de grond of onder je terrastegels. In vrijwel elke tuin kan je ze vinden. (…) Het hele nieuwsbericht

Martin Christiaens overleden

Maandag 23 juli 2012
Tongeren - Martin Christiaens overledenIn het AZ Vesalius is woensdag Martin Christiaens overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Bellefontaine. Hij was 85 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 0.30u) in de parochiekerk van Sluizen. Morgenavond om 19u is er daar een gebedswake.
Tongeren - Ondertussen in Lanzac, Dordogne...ZoomDaar kwam vandaag de Tour voorbij, met o.m. Jelle Vanendert (boven) en Johan Vansummeren (tweede van links op de eerste foto hieronder).(Foto's Marc Faes)
Ondertussen in Lanzac, Dordogne...Ondertussen in Lanzac, Dordogne...
Ondertussen in Lanzac, Dordogne...Ondertussen in Lanzac, Dordogne...
Zoom

Racen met een Tchukudu!

Vrijdag 20 juli 2012
Tongeren - Racen met een Tchukudu!ZoomIn september kunt u in Neerpelt meedoen met een heuse Tchukudurace, georganiseerd door de lokale Noord-Zuidgroep. Dat zal wel op de ramp van de brug in de Broesveldstraat gebeuren. Wie intussen al wil kennismaken met die euh... trottinette, kan elke zondagnamiddag in juli en augustus terecht aan het Lighthouse op het Wereldplein in Bokrijk.
Een Tchukudu ziet er uit als een houten step uit het stenen tijdperk. Maar eerste indrukken kunnen je misleiden. Een Tchukudu is een (…) Het hele nieuwsbericht
Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!
Zoom

En dit zegt de weerman

Vrijdag 20 juli 2012
"Voorlopig laatste wisselvallige dag vandaag! OK, morgen misschien hier en daar nog een enkele bui, maar vanaf zondag blijft het droog tot zeker woensdag met veel zonneschijn. Temperaturen oplopend van 23 op zondag naar 28 op dinsdag." (Ruben Weytjens)

Het oog van Mars

Woensdag 18 juli 2012
Tongeren - Het oog van MarsZoomDe Mars Orbiter stuurde laatst bijgaande foto door naar de NASA. De foto toonde een soort oog. Maar bij nader onderzoek bleek het te gaan om een gat in de oppervlakte van de rode planeet, een opening naar een soort ondergrondse kelder, waarin een beetje licht valt. Onderzoek wees uit dat het gat zowat 35 meter breed is en de "kelder" ongeveer 20 m diep. Het is onduidelijk hoe het komt dat er een ronde krater rond die opening ligt. Volgens de NASA zijn dergelijke "kelders" interessant omdat ze, eerder dan aan de oppervlakte, mogelijk leven zouden kunnen bevatten. (Foto NASA, JPL, Univ. Arizona)

Oud ijzer naar het NHC!

Woensdag 18 juli 2012
"Omdat er duchtig bespaard wordt door de overheid en minister Schauvliege het bovendien nodig acht om de subsidies voor de opvangcentra met meer dan 25% te doen dalen, zijn we genoodzaakt om op andere manieren wat extra geld bij elkaar te krijgen," meldt het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, waar elke dag gewonde of hulpbehoevende dieren worden opgevangen. Men gaat daar dus ook oud ijzer inzamelen om met de verkoop de kas te spekken. Lees Oud ijzer.

André Denis overleden

Woensdag 18 juli 2012
Tongeren - André Denis overledenZaterdag is André Denis overleden, de echtgenoot van Maria Malcorps. Hij was 78 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de basiliek. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Julien Bollaers overleden

Maandag 16 juli 2012
Tongeren - Julien Bollaers overledenDonderdag is Julien Bollaers overleden, de echtgenoot van Elisabeth Breban. Hij was 71 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Diets-Heur. Dinsdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Vandaag gelezen...

Zondag 15 juli 2012
"Het is vreemd maar ook vreemd mooi te bedenken, dat ooit niemand meer zal weten, dat we hebben geleefd."
(De Nederlandse dichter Rutger Kopland, woensdag overleden.)
Een 39-jarige vrouw uit Tongeren werd vrijdagavond op de parkeerplaats van de Sphinx tussen de Boschstraat en de Frontensingel in Maastricht door een onbekende man van haar geld beroofd. Omstreeks 23.20 uur wilde ze bij de automaat haar parkeerkaart betalen toen ze van achteren door een man bij haar keel werd vastgegrepen. De man trachtte de tas van haar schouder te rukken, maar de vrouw weerde zich stevig en er ontstond een worsteling waarbij haar beurs op de grond viel. Toen de vrouw haar belager in zijn hand beet liet hij haar uiteindelijk los, griste de beurs van de grond en rende weg in de richting van de Boschstraat. Het slachtoffer raakte door de beroving licht gewond aan haar keel. Van de overvaller ontbreekt tot nu toe elk spoor.

Kundabuffi’s schatkamer

Zondag 15 juli 2012
Tongeren - Kundabuffi’s schatkamerZoomHet gezelschap Culturen in Beweging uit Hechtel-Eksel is zoals alle jaren ook deze zomer te gast op het Wereldplein in Bokrijk. Dit jaar zelfs elke zondag. Ze brengen er het gratis programma Kundabuffi’s schatkamer. Zowat drie bestelwagens vol schatten uit de wereld staan er tentoongesteld. Midden deze tentoonstelling, met o.a. een Filippijnse paalwoning als decor, trekt verhalenverteller Patrick Thijs met zijn publiek rond. De geschiedenis van de aarde, het ontstaan (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Zaterdag 14 juli 2012
" Het blijft dus wisselvallig vandaag, maar we bekijken het van de positieve kant: het had ook de hele dag kunnen regenen..."
(Weerman Ruben Weytjens op zijn Facebookpagina)

Kunst maken met wortelhout

Vrijdag 13 juli 2012
Tongeren - Kunst maken met wortelhoutZoomJozef en Maria trekken rond met hout. Het is niet de wereldwijd bekende timmermansfamilie maar wel het koppel wereldburgers: Jozef Tielen en zijn echtgenote Maria Jeunen uit Kaulille.
Wereldburgers? Inderdaad. Met een hart voor de wereld trekken ze vijf zondagen in juli en augustus naar het Wereldplein in Bokrijk met een gratis workshop “wortelhout bewerken”.
Jozef krijgt een kleine vergoeding voor deze workshop. Die geeft hij weg aan de missiekring van Kaulille. Hij is gepassioneerd door wortelhout en de kunst die je ervan kan maken.
Iedereen kan meedoen in zijn doorlopende workshop. Je leert er kijken en luisteren naar het verhaal van de wortel en je ervaart hoe het is om de wortels te bewerken - zodat hun verhaal nog sterker wordt...

'Muurtje kijken' in Bokrijk!

Donderdag 12 juli 2012
Tongeren - 'Muurtje kijken' in Bokrijk!ZoomWie heeft er deze vakantie plannen om de resten van de Berlijnse muur te gaan bezoeken? Of de muur in Cyprus of de muur die Israël en Palestina van elkaar scheidt? Met een reis naar Griekenland kan je getuige zijn van de muur in opbouw aan de grens met Turkije. Europa kijkt daar goedkeurend mee over je schouders.
Muurtje kijken kan nog dichter bij huis.
Op het Wereldplein in Bokrijk bouwde het kunstenaarscollectief Art Zapedzki een boekenmuur: 10 kubieke meter boeken opeengestapeld en met mortel bij elkaar gehouden. De muur staat symbool voor de een andere muursoort die mensen vandaag optrekken tussen groepen: de muur van wel en niet mogen weten en kennen.
Elke zondag kan je je tussen de boekenmuren laten fotograferen; best een beklijvende ervaring. De sfeer tussen de muren houdt het midden tussen beklemmend en knus, rustgevend en opjagend. Dat je even in de war zal zijn is niet abnormaal.
Laat aan de begeleiders weten uit welke gemeente je komt en ze maken een foto van je voor de Internetgazet!

Jean Neven overleden

Donderdag 12 juli 2012
Tongeren - Jean Neven overledenDinsdag is Jean Neven overleden, de echtgenoot van José Neven. Hij was 85 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de Basiliek. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Theo Valkeners overleden

Donderdag 12 juli 2012
Tongeren - Theo Valkeners overledenMaandag is Theo Valkeners overleden. Hij was 75 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de parochiekerk van Sint-Lutgart. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Voorverkoop TodM begonnen

Woensdag 11 juli 2012
Tongeren - Voorverkoop TodM begonnenZoomSinds maandag is de ticketverkoop van Theater op de Markt 2012 gestart. Dat vindt van 9 tot 12 augustus plaats in het centrum van Hasselt. U kunt het volledige programma van dit internationaal festival voor straat-, circus- en locatietheater downloaden via www.theateropdemarkt.be. Tickets kunnen besteld worden via een telefoontje naar Dommelhof, tel. 011/805002. Wees er tijdig bij want sommige voorstellingen zullen snel uitverkocht zijn!

Louis Roef overleden

Dinsdag 10 juli 2012
Tongeren - Louis Roef overledenDonderdag is Louis Roef overleden, de echtgenoot van Hildegard Splettstösser. Hij was 83 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een woordendienst (om 10.30 uur) in de kerk van Paspoel.

Zoek het Marsmannetje

Maandag 9 juli 2012
Tongeren - Zoek het MarsmannetjeZoomHet Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft vandaag een spectaculaire foto verspreid van Mars, gezien vanuit een Marsrobot (foto). De foto is door de NASA ineengeknutseld uit 817 opnamen die in de voorbije vier maanden door een camera op de Marsjeep Opportunity zijn gemaakt. Die jeep stond toen in winterslaap op een kraterhelling. Op de foto hierboven is niet alleen het oppervlak van de Rode Planeet te zien, maar ook het traject dat de zeswielige jeep heeft afgelegd én, op de voorgrond, de zonnepanelen van de robot. (Foto NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State U.)

Vandaag gezien...

Maandag 9 juli 2012
Tongeren - Vandaag gezien...ZoomVandaag waren er "prachtige 'coronal loops' te zien aan de westrand van de Zon", meldde Ruben Weytjens. "Dat zijn gesloten magnetische veldlijnen, uitgaande van zonnevlekken waarbinnen plasma gevangen zit." Duidelijk? (Foto sdo.gsfc.nasa.gov)

Paula Cox overleden

Woensdag 4 juli 2012
Tongeren - Paula Cox overledenMaandag is Paula Cox overleden, de weduwe van Joseph Moons. Ze was 82 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Diets-Heur. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Marie-Josée Gommers overleden

Woensdag 4 juli 2012
Tongeren - Marie-Josée Gommers overledenZaterdag is Marie-Josée Gommers overleden. Ze was 78 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk Sint-Lutgart. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Een héél klein draakje

Dinsdag 3 juli 2012
Tongeren - Een héél klein draakjeZoomVoortaan zullen we een rups met andere ogen bekijken. Dat komt door bijgaande foto die Frido van Hertum maakte van de rups van een nachtvlinder, het kroonvogeltje. Toen de rups gestoord werd ging ze in een 'stoorhouding' zitten; het kopje werd volledig rondgeplooid tegen de rug, en dan zie je dat kopje ondersteboven. Het lijkt dan nogal wat op een draakje, en je kan zelfs de tandjes zien. De rode uitsteeksels zijn geen horentjes maar de koppoten van de rups.
Een héél klein draakje
Zoom
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen