Het overige nieuws

Straks luiden de kerkklokken

Donderdag 31 juli 2014
Tongeren - Straks luiden de kerkklokkenZoomStraks, om 21u, gaan in alle Limburgse parochies de kerkklokken luiden. Het is de bedoeling dat ze dat een kwartier lang gaan doen. Het is dan precies 100 jaar geleden dat koning Albert I besliste om de algemene mobilisatie af te kondigen. Dit gebeurde door het luiden van de kerkklokken in alle dorpen, destijds de enige vorm van massacommunicatie, in combinatie met het rondbrengen van oproepingsbrieven. Alle dienstplichtigen moesten zich vervolgens onmiddellijk bij de kazerne aanmelden. Vier dagen later, op 4 augustus 1914, viel Duitsland ons land binnen en was de oorlog begonnen.
 

Komend weekend: vlinders tellen

Donderdag 31 juli 2014
Tongeren - Komend weekend: vlinders tellenZoomZaterdag en zondag organiseert Natuurpunt voor de achtste keer Het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen op om gedurende een zonnig halfuur vlinders in z'n tuin te tellen en het resultaat door te geven via www.vlinderweekend.be. Op basis van die gegevens wil Natuurpunt de toestand van onze inheemse vlinders jaar na jaar opvolgen. “Als gevolg van het uitzonderlijk warme weer van dit voorjaar wordt het resultaat (…) Het hele nieuwsbericht
De 44 Limburgse gemeentebesturen hebben zich geëngageerd om in 2014 met Toerisme Limburg vzw de vrijetijdseconomie in Limburg verder uit te bouwen. Dat kadert in het strategisch toeristisch actieplan dat de vzw samen met haar partners opstelde. De gemeenten dragen dit jaar meer dan 713 950 euro bij aan de werking van Toerisme Limburg, dat dit jaar meer dan 8 miljoen euro inzet voor de ontwikkeling en versterking van het toeristische aanbod en de promotie van Limburg als toeristische bestemming.  

Herman Peters overleden

Dinsdag 29 juli 2014
Tongeren - Herman Peters overledenWoensdag is Herman Peeters overleden, de echtgenoot van Denise Humblet. Hij was 75 jaar. Het afscheid zal in alle intimiteit plaatsvinden. Woensdag om 19 uur is er een gebedswake in de parochiekerk van Sint-Jan.

Yvan Vanherf overleden

Donderdag 24 juli 2014
Tongeren - Yvan Vanherf overledenIn het AZ Vesalius is dinsdag Yvan Vanherf overleden. Hij was 61 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de OLV-basiliek.

Speuren naar hamsters

Donderdag 24 juli 2014
Sinds 2004 zoekt de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) elk jaar in augustus naar hamsters. Ook dit jaar gebeurt dat weer en zoekt men naar hamsterburchten in en rond Tongeren. Zien doe je de hamster zelden. Maar de typische burchten vind je in graanakkers die geoogst, maar nog niet geploegd zijn.
De Limburgse hamsterburchten worden al jaren nauwlettend gevolgd. De gegevens zijn belangrijk omdat ze bijdragen tot meer kennis en bescherming. Wil je mee zoeken? Schrijf je dan snel in. Je (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciebestuur van Limburg zegt te betreuren dat de nieuwe Vlaamse regering de bevoegdheden van de provincies ernstig wil inperken. In het regeerakkoord staat dat de provincies alleen nog voor de grondgebonden materies bevoegd zullen zijn, en niet langer voor de persoonsgebonden materies. Ook zou het aantal gedeputeerden en provincieraadsleden worden gehalveerd.
"We betreuren deze beslissing," zegt gedeputeerde Marc Vandeput namens de deputatie. "Een (…) Het hele nieuwsbericht

Gaza en de Vredesgemeenten

Maandag 21 juli 2014
Er zijn in Vlaanderen 121 gemeenten die de (Pax Christi-)titel "Vredesgemeente" dragen. Jef Lingier uit Houthalen richtte gisteren deze open brief aan de burgemeesters van die gemeenten:
"Waarde burgemeesters,
"Gelieve de daad bij het woord te voegen en morgen op onze nationale feestdag alle vlaggen halfstok te hangen uit solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Gaza. Het volstaat immers niet de titel van Vredesgemeente te dragen, nu moeten jullie minstens een kleine vredesdaad stellen, (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Marie-Louise Haling overledenDonderdag is Marie-Louise Haling overleden, de echtgenote van François Vandevelde. Ze was 73 jaar. De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden in intieme kring.

Waar komt honing vandaan?

Zaterdag 19 juli 2014
Tongeren - Waar komt honing vandaan?ZoomImker Anne-Marie Horten uit Zolder vertelde in het bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap het verhaal van Bea de bij en Wes de wesp. Op het einde van het verhaal mochten de kinderen allemaal snoepen uit de honingpot. Anne-Marie Horten: "Mijn man, mijn dochter en ik zijn alle drie natuurgids. Sinds vier jaar ben ik ook imker en geef ik mijn kennis door aan kinderen. Ik doe dit nog het liefst voor gehandicapte kinderen, want ik weet hoe ik ze moet aanpakken. Wat hen is bijgebleven vertellen ze aan (…) Het hele nieuwsbericht

Denk aan de vogels

Vrijdag 18 juli 2014
Tongeren - Denk aan de vogelsZoomVogels openen hun bek wanneer het erg droog is en ze dorst hebben. Kijk maar naar deze buizerd en houtduif, die aan de Lommelsakker in Neerpelt zaten te puffen. U kunt hen helpen door buiten wat water neer te zetten, in een ondiepe schaal of zo. Ze zullen u dankbaar zijn! (Foto MS)

Frida Libert overleden

Vrijdag 18 juli 2014
Tongeren - Frida Libert overledenWoensdag is Frida Libert overleden. Ze was 73 jaar. Zaterdag wordt ze begraven na een uitvaartdienst (om 10.30 uur) in de kerk van Vreren. Vrijdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Bevolkingsaantallen op 1 januari

Donderdag 17 juli 2014
Het Nationaal Instituut voor Statistiek heeft vandaag de bevolkingscijfersop 1 januari 2014 gepubliceerd.  Daaruit blijkt dat Hamont-Achel 14.265 inwoners telt, Hechtel-Eksel 12.166, Lommel 33.744, Meeuwen-Gruitrode 13.008, Neerpelt 16.844, Overpelt 14.686, Peer 16.185, Houthalen-Helchteren 30.623 en Tongeren 30.655.

Pater Valentin Nelissen overleden

Donderdag 17 juli 2014
Woensdag is pater Valentin Nelissen, erepastoor van Koninksem (Tongeren), overleden. De pater, die in Hasselt woonde, was 89 jaar. De uitvaartliturgie is dinsdag 22 juli om 10.30 uur in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Banneux aan de Hazelarenlaan in Hasselt.
Op initiatief van de provincie Limburg zullen op donderdag 31 juli om 21 uur de klokken van alle Limburgse kerken luiden ter herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, zoals destijds bij de algemene mobilisatie. Het bisdom Hasselt heeft de parochies gevraagd dit initiatief kenbaar te maken tijdens de weekendvieringen van 26 en 27 juli. De gelovigen worden dan ook opgeroepen om te bidden voor vrede.
Honderd jaar geleden, de avond van 31 juli, werden alle Limburgers verwittigd dat (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet met gras maaien

Woensdag 16 juli 2014
Tongeren - Opgelet met gras maaienZoomIedereen die hoog gras gaat afmaaien moet zeker goed opletten. In deze periode beginnen de jonge egels rond te lopen en hun afweermechanisme (zich oprollen) is natuurlijk niet afdoende tegen een grasmachine, meldt het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek op zijn website.
Afgelopen weekend werden twee jonge egels binnengebracht.Toen men klaar was met een perceel hoog gras te maaien en de machine werd zuivergemaakt, zag men dat er een volwassen egel onder de machine was gekomen. Aangezien de eigenaars de avond (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Nieuw verkeersbord langs Limburgse wegenZoomFotograaf Josh Vandijck heeft een nieuw verkeersbord ontdekt in Waterschei. Alleszins een leukere naam dan kiss and ride zone.

 
Onder de noemer SLim-acties houden de Limburgse korpsen van lokale politie en de Wegpolitie Limburg elk weekend, het hele jaar door, gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. Het doel is dat er elk weekend in Limburg controles plaatsvinden in minstens 4 politiezones. Met de SLim-acties wil men vooral het aantal weekendongevallen in onze provincie verminderen ... en zo bewijzen dat Limburgers SLim-meriken zijn.
SLim is een initiatief van gouverneur Herman Reynders, de 16 korpsen van lokale (…) Het hele nieuwsbericht
Weken, zelfs maanden, wachten op de inschrijving van een ingevoerd voertuig. Het is niet enkel in de vakantieperiode, maar het ganse jaar door een realiteit. Zo lang wachten op de inschrijving van een voertuig, het lijkt een (slechte) herinnering uit een ver verleden. Zeker als elke vraag door de bevoegde ambtenaar met een spreekwoordelijke diepe zucht beantwoord wordt. Toch gebeurt dit nog om de haverklap bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Met een resem klachten van ondernemers tot gevolg.
Voka (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Moens overleden

Zaterdag 5 juli 2014
Tongeren - Theo Moens overledenDonderdag is Theo Moens overleden, de echtgenoot van Monique Romsée. Hij was 89 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de OLV-basiliek. Dinsdag om 19u is er daar een gebedswake.

Lucien Nelesen overleden

Woensdag 2 juli 2014
Tongeren - Lucien Nelesen overledenZondag is Lucien Nelesen overleden, de echtgenoot van Odette Thys. Hij was 86 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Sint-Maternus.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen