Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

Micheline Maris overleden

Vrijdag 30 juni 2017
Tongeren - Micheline Maris overledenIn WZC De Motten in Tongeren is vandaag Micheline Maris overleden, de weduwe van Lodewijk Pipeleers. Zij was 91 jaar en medestichtster van de Tegelcentrale in Vreren. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Munsterbilzen.

Nieuwe bvba: Immo Frajo

Vrijdag 30 juni 2017
Marie Fransen uit Tongeren heeft de bvba Frajo opgericht met zetel aan de Albertwal. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel en verhuur van onroerend goed én het verlenen van adviezen van financiële, technische, commerciële of administratieve aard.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Tongeren - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Tongeren - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht

Renée Timmermans overleden

Donderdag 29 juni 2017
Tongeren - Renée Timmermans overledenOp 22 juni overleed Renée Timmermans, de weduwe van Robert Fripons. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag in intieme kring plaats in de kapel van 'De Kleine Kasteeltjes' aan de Koninksemsteenweg.
Grensgevallen
Tongeren - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Politie waarschuwt bestelwagenbezittersDe afgelopen week werden er in Lommel tijdens verschillende nachten en op verschillende plaatsen drie bestelbussen van het merk Mercedes gestolen. Blijkt dat de daders de gestolen voertuigen starten met valse sleutels, meldt de lokale politie Lommel. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de gestolen voertuigen naar Nederland verdwijnen. Eigenaars van bestelbussen Mercedes Viano of Vito wordt aangeraden bijkomende maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.”

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)

Tongeren telt 30.865 inwoners

Woensdag 28 juni 2017
De stad Tongeren telde op 1 januari 2017 30.865 inwoners: 15.200 mannen en 15.665 vrouwen. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.
Van de 1.197 werkzoekenden in Tongeren in 2016 waren er 617 of 51,5 procent laaggeschoold. In de Ambiorixstad waren vorig jaar 678 werkloze mannen en 519 -vrouwen op zoek naar werk.
Woensdag 28 juni tussen 12.30 uur en 13 uur worden er onderhoudswerken uitgevoerd aan de telefooncentrale. De stadsdiensten zijn op dat ogenblik telefonisch niet bereikbaar. De politie is gedurende die periode enkel bereikbaar via het nummer 112, alsook de brandweer (dringende interventies). Voor overige interventies van de brandweer contacteer je het nummer 012- 26 00 10.

Jean Matthijssens overleden

Maandag 26 juni 2017
Tongeren - Jean Matthijssens overledenGisteren is Jean Matthijssens overleden, de weduwnaar van Elsy Gijsen. Hij was 75 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de OLV-basiliek. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentum Debay (de Schiervelstraat) in aanwezigheid van de familie.
Tongeren - Tien maanden cel voor bedreigingenOmdat hij dreigde het zoontje van de onderzoeksrechter in Tongeren van kant te maken is een gedetineerde uit Meeuwen-Gruitrode vandaag tot tien maanden celstraf veroordeeld. De man kreeg ook een boete van 800 euro. De feiten dateren van 17 maart. (PG)

Jeanne Voets overleden

Maandag 26 juni 2017
Tongeren - Jeanne Voets overledenVrijdag is Jeanne Voets overleden, de weduwe van René Renaers. Zij was 84 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk Sint-Lutgart. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Driesen.
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Guillaume Peeters overleden

Zaterdag 24 juni 2017
Tongeren - Guillaume Peeters overledenGisteren is Guillaume Peeters overleden, de weduwnaar van Alice Putzeys. Hij was 83 jaar en wordt donderdag in Berg begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kapel van Ketsingen. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk Sint-Maternus in Tongeren waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat) in aanwezigheid van de familie.

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Tongeren - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Nieuwe bvba: Spiritscan

Vrijdag 23 juni 2017
Spiritscan: dat is de naam van de bvba die door Luc en Philippe Liebens, beiden uit Tongeren, werd opgericht. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer ontwerp en onderhoud van websites, consultancy en marktonderzoek. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Voenhofstraat.

Louis Vandeweyer overleden

Vrijdag 23 juni 2017
Woensdag is Louis Vandeweyer overleden, de echtgenoot van Lily Velaers. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in aanwezigheid van de familie.

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Tongeren - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag Tongerse Molendag

Woensdag 21 juni 2017
Tijdens de Tongerse Molendag op zondag 25 juni van 10 tot 17 uur neemt een gids je mee in de molen en kan je zien hoe een graankorrel bloem wordt, de grondstof voor ons dagelijks brood. De opengestelde molens zijn de Blaarmolen (Kevieweg 3), de Motmolen( Dijk 116) en de Hoogmolen (Klerebroek 43).
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)

Albert Boets overleden

Woensdag 21 juni 2017
Tongeren - Albert Boets overledenGisteren is Albert Boets overleden, de weduwnaar van Philomène Nicolaes. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats bij uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in aanwezigheid van de familie.

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Tongeren - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Tongeren - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Jenny Vanhaeren overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Tongeren - Jenny Vanhaeren overledenZaterdag is Jenny Vanhaeren overleden, de echtgenote van Gerard Vanheusden. Zij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Piringen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat).

Arthur Steegmans overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Tongeren - Arthur Steegmans overledenOp 15 juni overleed Arthur Steegmans, de echtgenoot van Carine Cuipers. Hij was 60 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat).

'Anders dan elders' opgericht

Dinsdag 20 juni 2017
De vzw Nederheem, Marc Michiels en Liliane Happart, allen uit Tongeren, hebben de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en met een sociaal oogmerk Anders dan elders opgericht met zetel aan de Heurkensberg. De vennootschap heeft als doel het oprichten en beheren van voorzieningen inzake gehandicaptenzorg.

Mathieu Erkens overleden

Maandag 19 juni 2017
Tongeren - Mathieu Erkens overledenVrijdag is Mathieu Erkens overleden, de weduwnaar van Catherine Nicolaes. Hij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.

Nico Daniëls overleden

Maandag 19 juni 2017
Tongeren - Nico Daniëls overledenIn  WZC Aurora is gisteren Nico Daniëls overleden, de weduwnaar van Anny Denis. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de OLV- basiliek waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat) in aanwezigheid van de familie.

Maria Schils overleden

Maandag 19 juni 2017
Tongeren - Maria Schils overledenZaterdag is Maria Schils overleden, de echtgenote van Jozef Roeffart. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Piringen waarna mogelijkheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat).
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...
Kinderopvang Kinderparadijs is verhuisd naar het Pliniuspark. Vanaf maandag 3 juli wordt de speelpleinwerking van de jeugddienst daar ook georganiseerd.

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Tongeren - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.
Vandaag werd Geert Baar in de Sint-Lutgartkerk gehuldigd omdat hij al 30 jaar het Sint-Lutgart Jeugd- en Kinderkoor dirigeert. Baar dirigeert het koor al van in 1987.
012- 26 00 10: dat is het nieuwe telefoonnummer van de brandweerpost Tongeren. Het nieuwe nummer geldt vanaf woensdag 21 juni.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Tongeren - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe wielertoeristenclub

Donderdag 15 juni 2017
WTC Piringen: dat is de naam van de recent opgerichte wielerclub. De club kon al zeventien leden aantrekken. Elke zondag ondernemen de wielertoeristen  een tocht van zo'n 80 km.

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Tongeren - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht

Renée Vranken overleden

Donderdag 15 juni 2017
Tongeren - Renée Vranken overledenZondag is Renée Vranken overleden, de echtgenote van Chris Vandewal. Zij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Riksingen.
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info

Sacrale dans in OLV basiliek

Dinsdag 13 juni 2017
Tongeren - Sacrale dans in OLV basiliekZoomDe zustergemeenschap Zaden van het Woord voerden een sacrale dans uit in de OLV-basiliek.

Onbetong en UKM fuseren

Dinsdag 13 juni 2017
In het zaalvoetbal fuseren Onbetong Tongeren en UKM Tongeren tot ZVC Onbetong UKM Tongeren. De clubs die uitkomen in derde klasse A gaan samen onder het stamnummer van Onbetong.

NV Sinbad-Hometec opgericht

Dinsdag 13 juni 2017
NV Dinh-Home International met zetel in Luxemburg en Sabah Abatouy uit Genk hebben de NV Sinbad-Hometec opgericht met zetel aan de Maastrichtersteenweg in Tongeren. De NV heeft een maatschappelijk kapitaal van 62.000 euro. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het aanbieden van ingenieurs- en adviesdiensten voor de import en export van apparatuur in hernieuwbare energie en energiebesparing, intelligente verwarming, LED-verlichting en media-apparatuur.

Yves Frère overleden

Dinsdag 13 juni 2017
Tongeren - Yves Frère overledenGisteren is Yves Frère overleden, de echtgenoot van Maggy Gilissen. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Debay en wordt gevolgd door de bijzetting van de urne op de begraafplaats van Tongeren-Centrum.

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Tongeren - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht

Rina Portugaels overleden

Dinsdag 13 juni 2017
Tongeren - Rina Portugaels overledenIn het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is gisteren de uit Tongeren afkomstige Rina Portugaels overleden, de weduwe van Marinus Kerkhoff. Ze was 66 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Laatste groet: donderdag tussen 19.15u en 19.45u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Tongeren - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: DWF Fashion

Dinsdag 13 juni 2017
Marleen Dewallef uit Tongeren heeft de bvba DWF Fashion opgericht met zetel aan de Maastrichterstraat. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 12.400 euro. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het geven van workshops en van kleur- en stijladvies en de aan- en verkoop van decoratiematerialen.

Netje Daenen overleden

Dinsdag 13 juni 2017
Tongeren - Netje Daenen overledenZondag is Netje Daenen overleden, de weduwe van Lambert Billen. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Henis waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat).
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf 23 juni is het zwembad Pliniuspark alle dagen open van 10 tot 20 uur. De kassa sluit om 19 uur. Het zwembad is open tot en met zondag 10 september. Bij aangekondigd slecht weer is het gesloten.

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Tongeren - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Tongeren - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.
Voor de dorpsrestaurants in Rutten, Henis en 's-Herenelderen worden vrijwilligers gezocht. Ben jij vrij op dinsdag, woensdag of donderdag van 11 tot 14 uur? Ben je sociaal ingesteld en kan je goed in team werken?  Neem dan contact op met Hilde Tomsin van het dienstencentrum De Piepel voor een kennismakingsgesprek op het nummer 012 24 24 32 of via info[!]depiepel.be. Als vrijwilliger zorg je voor de bediening van maaltijden en drank, ruim je af, doe je de afwas en ruim je de zaal weer op.

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.
Zondag 2 juli (9.30 uur) viert deken Rik Palmans (73) zijn gouden priesterjubileum in de OLV-basiliek. Op 2 juli 1967 werd hij in Genk door Mgr. Jozef-Maria Heusschen, de eerste bisschop van Hasselt, tot priester gewijd.

1.012 Nederlanders

Zaterdag 10 juni 2017
In Tongeren woonden vorig jaar 4.503 personen van niet Belgische herkomst waarvan 1.012 Nederlanders. Onze noorderburen vormen met 22,5 procent de grootste groep buitenlanders, zo blijkt uit gegevens van het Rijksregister.

Nieuwe bvba: Jomian

Vrijdag 9 juni 2017
Michaël Dusar en Joeri Thijs, beiden uit Tongeren, hebben de bvba Jomian opgericht met zetel aan de Veemarkt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer catering, traiteurdiensten en het inrichten van kookdemonstraties.

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.

Veerle Nijs overleden

Woensdag 7 juni 2017
Tongeren - Veerle Nijs overledenIn Leuven is gisteren de uit Tongeren afkomstige Veerle Nijs overleden, de echtgenote van Laurent Folmer. Zij was 47 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (12 uur) plaats in aula Eikenveld in Winksele-Delle (Herent).
In Tongeren maken de alleenwonenden 30,8 procent van de bevoking uit. 46,4 procent is gehuwd en 11,7 procent is samenwonend. Verder zijn er 9,3 procent eenoudergezinnen en 1,8 procent van  een ander gezinstype.
In Tongeren is 19,2 procent van de inwoners jonger dan 20 jaar. 52,1 procent van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 20-59 jaar. De 60-plussers maken 28,7 procent van bevolking uit.

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Tongeren - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Tongeren - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Marina Honnay overleden

Maandag 5 juni 2017
Tongeren - Marina Honnay overledenGisteren is Maria Honnay overleden, de echtgenote van Marcel Vercammen. Zij was 64 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Debay (de Schiervelstraat) in aanwezigheid van de familie.
Morgennamiddag worden in brasserie De Casque een woning, gelegen Sint-Truidersteenweg 400, een perceel hooiland, twee percelen bouwgrond en een perceel landbouwgrond openbaar verkocht. De gronden liggen aan Hoogveld. Het huis staat op een perceel van 21a10ca en heeft een K.I. van 775 euro. Het perceel hooiland is 38a53ca groot, de bouwgronden resp. 80a13ca en 12a35ca, en het perceel landbouwgrond 9a26ca.
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
In Tongeren worden 13,76 procent van de kinderen geboren in kansarme gezinnen. Dat is meer dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.
Handballer Arber Querimi (Tongeren) is uitgeroepen tot Speler van het jaar. Hij verkast naar Cesson-Rennes (Fr). Rudi Schenk werd tweede in de verkiezing van Doelman van het jaar. Maurice Canton werd tweede in de verkiezing van Trainer van het jaar. Pieter Strauven eindigde tweede als Liga-speler van het jaar.

Nieuwe bvba: Vini E Sapori

Zaterdag 3 juni 2017
Vini E Sapori: dat is de naam van de bvba die werd opgericht door  Sigrid Simons en Gunther Meers, beiden uit Tongeren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het produceren, verkopen en bedelen van delicatessen en aanverwante producten, het verzorgen van feesten en evenementen én het huren, verhuren, kopen en verkopen van onroerende goederen. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Via Julianus.
14,7 procent van de inwoners van Tongeren is van niet Belgische herkomst. Het Limburgse gemiddelde bedraagt 25,4 procent. In 2008 telde Tongeren 2.969 inwoners van niet-Belgische herkomst. In 2016 waren er dat 4.503.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Dieudonné Jaspers overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Tongeren - Dieudonné Jaspers overledenOp 30 mei overleed Dieudonné Jaspers, de echtgenoot van Lucienne Renwas. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Nerem. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake.

Gody Wagemans overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Tongeren - Gody Wagemans overledenOp 26 mei overleed in Beverst de uit Riksingen afkomstige Gody Wagemans, de weduwe van André Barbaix. Zij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vond plaats in intieme kring.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Tongeren - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Hilda Boiten overleden

Vrijdag 2 juni 2017
Tongeren - Hilda Boiten overledenGisteren is Hilda Boiten overleden, de echtgenote van Willem Devivier. Zij was 80 jaar. De afscheidsviering vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur).
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen
Aangeboden
Boeken Stapelbed
Te koop
Te koop