Psychologen hebben ontdekt dat een goede nachtrust een cruciale rol speelt bij het ontwikkelen van een woordenschat, omdat het de hersens de gelegenheid geeft om woorden die tijdens de dag zijn geleerd, op te slaan en te herinneren, zo schrijft de
Sunday Telegraph vandaag. Wie vlak voor het slapen gaan de kinderen voorleest of een verhaal vertelt, helpt hen daarmee dus hun "vocabulaire" uit te breiden.
Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge lieten tijdens hun studie 57 volwassen vrijwilligers luisteren naar een aantal fictieve en dus voor hen onbekende woorden, vlak voor ze gingen slapen. Vervolgens werd nagegaan wat ze zich daarvan de volgende ochtend herinnerden, en werd dat vergeleken met woorden die ze al veel eerder hadden geleerd, en gebruikten.
Daaruit bleek, in de woorden van onderzoeksleider Matt Davis, dat "slaap heel belangrijk is om de hersens in staat te stellen nieuwe woorden op te slaan, naast oude, bekende woorden". "Na hun slaap kunnen mensen die nieuwe woorden probleemloos in hun 'vocabulaire' inpassen. Bij het onthouden van woorden spelen namelijk twee delen van de hersens een rol, en tijdens de slaap kan nieuwe informatie gemakkelijk worden 'doorgegeven' van de 'kortetermijn-' naar de 'langetermijnopslagplaats'. Voor studenten is het daarom een goed idee om te genieten van een goede nachtrust na het studeren, omdat ze dan beter zullen onthouden wat ze geleerd hebben."
De studie is niet alleen goed nieuws voor studenten, maar ook voor mensen die voor het slapen gaan graag nog even naar de radio luisteren. Of voor ouders die hun kind de nacht insturen met een verhaaltje. Daardoor groeit de woordenschat van een kind zonder dat daarvoor een bewuste inspanning moet worden gedaan.