Het Spectrumcollege blikt tevreden terug op de gedane investeringen in het voorbije schooljaar en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Met name in de technische richtingen werden nieuwe investeringen gedaan die hun nut al bewezen hebben. De school kan nu bijvoorbeeld een goed uitgewerkte leerlijn aanbieden voor zijn PLC-opleidingen: van introductie voor beginners naar programmeren “in the cloud” voor specialisten in spe. PLC’s zijn industriële computers voor de aansturing van geautomatiseerde installaties.
Het Spectrumcollege van Beringen kocht nieuwe infrastructuur aan voor de PLC-opleidingen bij Beckhoff. Bijna 20% van het jaarlijkse investeringsbudget voor de sector elektriciteit van de school ging hieraan op.
Jurgen Tombal, technisch adviseur elektriciteit: “Deze investering was het waard! Informatica wordt steeds belangrijker. In de industrie worden de productielijnen in toenemende mate geautomatiseerd via ‘the Cloud’. De leerlingen van Technologische Wetenschappen, Elektromechanische Technieken en Elektrotechnieken moeten deze sturingen kunnen begrijpen, aanpassen en waar nodig ook vanaf het begin programmeren, zowel ter plaatse als vanop afstand.
Dat moeten we doen in stappen. In de tweede graad leren de leerlingen programmeren met microcontrollers. Onze vijfdejaars zetten dan hun eerste stappen in de wereld van de PLC-technologie. Het voorbije schooljaar hebben we geïnvesteerd in nieuwe instapmodules voor PLC’s waarmee ze de basisbeginselen onder de knie krijgen.
We kozen voor materiaal van Beckhoff. Hun sturingen worden in veel bedrijven gebruikt, zodat onze leerlingen een gangbare technologie aanleren. We lopen hiermee voorop, want we zijn de eerste Vlaamse secundaire school die hun Scholenpakket aankocht".
Beckhoff heeft een nieuw scholenpakket ontwikkeld met een instapmodel PLC, zodat programmeren laagdrempelig wordt. Het pakket bevat een kant-en-klare cursus met gebruiksklare oefeningen in verschillende testopstellingen.
"Daarmee kunnen leerlingen na enige tijd kleine projecten aansturen.
De samenwerking met Beckhoff verloopt prima. We krijgen zeer goede ondersteuning als we vragen hebben rond hun hard- en software. Ze zijn ook een partner voor de nascholing van onze eigen leerkrachten. Acht leerkrachten van de afdeling Elektriciteit kregen vier halve dagen training bij Beckhoff om alle kneepjes van het vak te leren".
Ook voor Beckhoff is deze samenwerking nieuw en positief. Het bedrijf zette de samenwerking met het Spectrumcollege in de kijker met
een video.
In het zesde jaar leren onze leerlingen complete geautomatiseerde opstellingen op te bouwen.
"Ze maakten bijvoorbeeld een mini assemblagesysteem: onderdelen worden uit een magazijn gehaald, op transportbandjes getransporteerd, door sensoren gedetecteerd en in de juiste volgorde in elkaar gezet. Dit zijn al semi-industriële automatiseringsprojecten waarin ze meerdere PLC's combineren.
Aan het einde van het zesde jaar leren ze aansturen via ‘the cloud’. Dat betekent dat ze de installatie kunnen aansturen vanop afstand, dus vanuit een ander lokaal of vanuit thuis. Net zoals dat ook in het bedrijfsleven gebeurt: daar kan een PLC-programmeur als het ware vanuit zijn zetel bepaalde problemen oplossen of machine-instellingen veranderen, zonder zich naar het bedrijf te moeten verplaatsen.
Met deze leerlijn stomen we onze jongeren klaar voor de arbeidsmarkt in de industrie van vandaag, voor zover ze niet verder studeren. In het hoger onderwijs kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor een professionele bachelor elektromechanica, waar ze nog meer diepgaand leren omgaan met PLC’s. Uiteraard is dat ook het geval in de masteropleidingen zoals die voor industrieel ingenieur", zegt Tombal tot slot.