Het overige nieuws

Thuiswerk is een blijver

Vrijdag 31 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De coronacrisis heeft het thuiswerken in verschillende sectoren mogelijk gemaakt. 33,9% van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis, tegenover 18% in 2019; de gevolgen van de COVID-crisis op lange termijn zijn duidelijk zichtbaar.
Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolde werknemers en 4,7% van de laaggeschoolden. (Statbel)

Bocholt B - Grote Heide 4-1

Vrijdag 31 maart 2023
Bocholt - Bocholt B - Grote Heide 4-1In derde provinciale B heeft Bocholt VV B Sporting Grote Heide verslagen met 4-1. De overwinning van Bocholt tegen een gehavend Grote Heide was verdiend. De doelpunten werden gescoord door Jasper Vandersanden (1-0), Gianni Lavreysen (1-1), Jasper Vandersanden (2-1), Joren Truyen (3-1) en Joeri Truyen (4-1).
Bocholt - Nieuw provinciaal klimaatbomenprojectZoomIn het Provinciaal Natuurcentrum in Genk hebben 41 Limburgse gemeenten - alle gemeenten behalve Herstappe - gisteren het charter ondertekend dat het startschot geeft van het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Tegen september 2024 zullen de deelnemende gemeenten stappen rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid gezet moeten hebben. Het doel is de bomen in de provincie op een goede manier te onderhouden en te behouden. Daarbij krijgen ze advies en steun van de provincie Limburg. 
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn 6,4% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Het gaat om het percentage personen van 18 tot 24 jaar dat geen diploma secundair onderwijs heeft behaald en geen enkele vorm van onderwijs of opleiding meer volgt.
In 2022 werd de daling van de afgelopen jaren verdergezet. Het percentage bedraagt 8% bij mannen en 4,8% bij vrouwen. In Wallonië zijn 8,6% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Daarna volgt Brussel met 7,4% en Vlaanderen met 4,9%. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Uitstekend jaar voor toerisme in LimburgZoom2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

Vooral jongeren veranderen van job

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De job-naar-job transities bleven nog steeds toenemen tussen 2017 en 2022. Terwijl er tussen 2017 en 2018 maar 5,3% van de werkenden een jaar later van job veranderd was, is dat nu 8,2%. We zien dat vooral jongeren van job veranderen. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor of iemand van job verandert.
Vooral de horeca en cultuursector zijn twee sectoren met veel job-naar-job transities, met dat verschil dat mensen in de cultuursector vaak in een andere sector gaan werken, terwijl mensen in de horeca vaker in de horeca blijven. Mensen die in openbare besturen en in het onderwijs werken, veranderen minder vaak van job, en als ze dat toch doen, blijven ze heel vaak in dezelfde sector werken. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
41 procent van de zestigplussers kijkt negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan. 38 procent denkt dat hij of zij goed voorbereid is op een lang leven maar 26 procent vreest niet voldoende financiële middelen te hebben om tot op een gezegende leeftijd rond te komen. (KBS)
Bocholt - Noord-Limburg zoekt zijn schrijfhelden
Ben of ken jij een auteur uit Noord-Limburg? Binnen het kader van het evenement 'Lokale Schrijfhelden: Noord-Limburg' is men op zoek naar auteurs uit Bocholt, Hamont-Achel, Lommel, Peer en Pelt. Op zaterdag 29 april gaat men deze lokale schrijfhelden samenbrengen in de bibliotheek van Bocholt op een mini-boekenbeurs. Inschrijven om deel te nemen kan tot 31/03. Ben je toch later met je inschrijving? Neem dan contact op met de bibliotheek van Bocholt door te mailen naar hanne.geysmans[!]bocholt.be. Wie weet is er toch nog een plekje vrij.

9,7 % minder bouwvergunningen

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het jaar 2022 wordt gekenmerkt door een daling met 9.7% van het aantal bouwvergunningen, een tendens die in de drie gewesten merkbaar is. De maand december is gunstiger voor Vlaanderen, dat een stijging van de residentiële gebouwen (13,5%) registreert, terwijl er in Wallonië (15,7%) een daling wordt waargenomen. Ten slotte bevestigt 2022 dat de renovatie van residentiële gebouwen groter is dan de nieuwbouw. (Statbel)

Het deeltijds werken daalt licht

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werkte 26,1% van de werknemers deeltijds. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 25,6% in 2021 en de 26,8% in 2020. Vooral vrouwen werken deeltijds: 40,7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds, tegenover 11,9% van de mannen. Zoals de vorige jaren is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen. (Statbel)

5,2% heeft een tweede job

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel werkende Belgen die een tweede job hebben, stijgt verder aanzienlijk. 5.2% had in 2022 een tweede job tegenover 4,5% in 2021. Het percentage is vrijwel identiek tussen de 135.000 mannen (5,1%) en de 124.000 vrouwen (5,3%).
Het zijn de 25-49-jarigen die het vaakst een tweede job hebben met 5,9% van de werkende bevolking. Dat is 3,7% van de jongeren van 15-24 jaar, tegenover 4,2% bij de 50-plussers.
Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage van personen met een tweede job. Zo is dit voor 6,5% van de werknemers met een hoog opleidingsniveau het geval, voor 4,4% van de middengeschoolden en 2,2% voor degenen met een laag opleidingsniveau. (Statbel)

Zestigplussers negatief over WZC

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bijna vier op tien zestigplussers zijn (zeer) negatief over woonzorgcentra (WZC). Positiever (of minder negatief) zijn tachtigplussers die iemand kennen in een woonzorgcentrum, en wie er dagelijks komt. 71 procent hoopt nooit naar een woonzorgcentrum te (moeten) verhuizen. (KBS)

Zacht maar nat weer

Woensdag 29 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Zacht maar nat weerNa de inval van de koude verandert het weerbeeld voor de volgende dagen volledig. Het wordt gevoelig zachter bij maxima rond 15 of 16 graden. De regen, buien en strakke wind moeten we er wel bijnemen. In het weekend wordt het terug wat kouder en na het weekend lijkt het ook droger te worden.
Vandaag domineren wolken. Aanvankelijk is het, op een lokaal drupje regen na, meestal droog. Na de middag trekt echter een verzwakt warmtefront over onze streken en valt er tijdelijk wat lichte regen of (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Van den Broek overleden

Woensdag 29 maart 2023
Bocholt - Jef  Van den Broek overledenOp 24 maart is Jef Van den Broek overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Lieske Pepels. Hij was 95 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Kort nieuws van bij de buren
Vanaf maandag worden er in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) 18 bomen gerooid op de Gruitroderkiezel en Breekiezel in Bree. Het gaat om grote zomereiken, die volgens het AWV gevaarlijk dicht op de weg staan. De bomen worden gekapt door gecertificeerde boomverzorgers om de veiligheid van weggebruikers te bevorderen.
De werken duren een week met plaatselijke hinder voor doorgaand verkeer: gemotoriseerd verkeer kan aan verlaagde snelheid de mobiele werfzone van zo’n 200 meter beurtelings passeren met tijdelijke verkeerslichten. De bushaltes blijven bereikbaar.

Lean Vanhees overleden

Dinsdag 28 maart 2023
Bocholt - Lean Vanhees overledenGisteren is Lena Vanhees overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Michel Timmers. Zij was 84 jaar, woonde in Wijshagen en was afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Marleen Vanchaze overleden

Maandag 27 maart 2023
Bocholt - Marleen Vanchaze overledenVandaag is Marleen Vanchaze overleden, de levenspartner van Sus Beckers. Ze was geboren in Kaulille en werd 77 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Fietsgids 2023 voorgesteld

Maandag 27 maart 2023
Bocholt - Fietsgids 2023 voorgesteldZoomVanmiddag werd in Center Parcs De Vossemeren in Lommel de nieuwe fietsgids 2023 voorgesteld. Opnieuw slaagden Dirk van Bun en Leo Swinnen erin om een gratis gids samen te stellen én te verdelen in heel wat gemeentes. Voor het eerst wordt met deze editie ook de kaap van de 100.000 gratis fietsgidsen overschreden, toch een mijlpaal! En net zoals de voorbije jaren slagen de heren er ook in om toch telkens iets nieuws toe te voegen. Niet alleen zijn er dit jaar weer meerdere extra gemeenten, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Fietsgids 2023 voorgesteldFietsgids 2023 voorgesteld
Zoom
De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de (…) Het hele nieuwsbericht
De buurtsportdiensten Noord-Oost Limburg slaan de handen weer in mekaar voor een nieuwe editie van de Senior Games, die dit jaar op 5 juni zal plaatsvinden bij Steengoed Arena in Maaseik.
Tijdens deze unieke sportdag maak je kennis met maar liefst 18 verschillende sporten, waaronder 9 rolstoelvriendelijke sportactiviteiten. Doe mee aan sportieve initiaties zoals aquagym, fitness, interactieve speelwand Lü, dynamic tennis, padel, steppen, wandelvoetbal en tai chi of kies voor een iets (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Damesvoetbal: STVV B - Bocholt 1-1In eerste provinciale van het damesvoetbal hebben STVV B en Bocholt 1-1 gelijkgespeeld. Aan de rust was de stand 1-0. Voor Bocholt scooorde Pouls.
Bocholt - Handbal: Dames 2 van Habo weer kampioenZoomBij Sezoens Achilles Bocholt wonnen de Dames 2 HaBo regio (foto) gisteren met 20-18 tegen Kortessem en werden zo - voor het tweede jaar op rij - kampioen in hun reeks. Daarna stond er nog een wedstrijd voor dames 1 liga op het programma. Ook deze werd vlot gewonnen met 43-14 tegen Heist-op-den-Berg.(Foto Sezoens Achilles Bohcolt)

En toen werd het zwart...

Zondag 26 maart 2023
Bocholt - En toen werd het zwart...Zoom
De Lijn start met een campagne tegen agressie. De aanleiding is het zoveelste geval van agressie, afgelopen week in Genk. "De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", is de boodschap. 
Bocholt - Bocholt B wint bij E. HouthalenBocholter VV B is bij Eendracht Houthalen gaan winnen met 3-5.
Bocholt - Bocholt wint van Pepingen-HalleIn Tweede Afdeling heeft Bocholt vanmiddag Pepingen-Halle verslagen met 2-1. Bij de rust was het 1-1. Voor Bocholt scoorden Doms en Paesen. Spits Mathei miste enkele kansen.
Bocholt - Grote-Brogel wint derby tegen KaulilleIn Derde Provinciale heeft Grote-Brogel de derby tegen Kaulille gewonnen. Uitslag: 3-1. Aan de rust was de stand 2-0. Voor Grote-Brogel scoorden D. Hendrix, Neyens en Asbai. Tielens scoorde voor Kaulille.

Frans Somers overleden

Zondag 26 maart 2023
Bocholt - Frans Somers overledenVrijdag is Frans Somers overleden, de weduwnaar van Hilde Souren. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt zaterdag (10 uur) plaats in aula Eikenveld in Winksele-Delle, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Herent.
Bocholt - Handbal: Bocholt - Sprimont 31-27In tweede nationale van het handbal (play-off) heeft Bocholt met 31-27 gewonnen van Sprimont.
Grensgevallen
Op Eindhoven Airport hebben politie en marechaussee deze namiddag 104 klimaatactivisten opgepakt omdat ze doorgedrongen waren tot het terrein waar privéjets geparkeerd staan. Op die manier wilden ze protesteren tegen de volgens hen door het vliegveld veroorzaakte luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade.
In de loop van de avond werden ze allemaal weer vrijgelaten, op één activist na, van wie de identiteit nog niet bekend was.
Bocholt - Gelijkspel in Noord-Limburgse handbalderbyIn de play-offs van het handbal hebben Sporting Pelt en Sezoens Achilles Bocholt vanavond in Bocholt 27-27 gelijk gespeeld. Ook bij de rust stond het al gelijk: 14-14. Beide clubs spelen zaterdag opnieuw tegen elkaar, maar dan in de finale van de Beker van België.
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt B - Kadijk 3-1De dames van Kadijk (tweede provinciale B) hebben deze namiddag hun eerste nederlaag opgelopen - niet dat dat erg is, want ze zijn toch al kampioen. Tegen en bij Bocholt B werd het 3-1. Voor Kadijk scoorde Valentina Aerts.Voor Bocholt B werden de doelpunten gemaakt door Cluyssen, Palmaers en Demirel.

Vannacht begint de zomertijd

Zaterdag 25 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Vannacht begint de zomertijd
Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uur minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven en morgenavond een uur langer licht.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit wisselsysteem nog altijd voorstanders vindt. Volgens veel experten heeft het alleen maar nadelen. Ook Frank Deboosere is geen voorstander. Op zijn website stelt hij voor. de wintertijd te behouden als standaardtijd, en de verschillende economische sectoren 's zomers zelf laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. "Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn."

Het blijft erg wisselvallig

Zaterdag 25 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Het blijft erg wisselvalligHet weekend verloopt erg wisselvallig met maartse buien op zaterdag en regen op zondag. Bovendien staat hierbij een erg strakke wind met soms zware windstoten. Het wordt ook wat kouder en vooral na het weekend is er ook kans op nachtvorst. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer flink omhoog.
Vandaag wordt erg onstabiele lucht aangevoerd. Daarbij worden zonnige perioden afgewisseld door buien, lokaal vergezeld van hagel en mogelijk onweer. Ook komen er bij momenten zware (…) Het hele nieuwsbericht

Dit weekend telling huismussen

Zaterdag 25 maart 2023
Bocholt - Dit weekend telling huismussenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Spoeddienst voor tandpijn

Zaterdag 25 maart 2023
Wellicht nog vóór de zomer start in Hamont-Achel een spoeddienst voor tandproblemen. Dat is een initiatief van prof. Geert Hommez van de UGent, meldt Het Belang van Limburg. Er wordt in de gemeente een ruimte in een bestaande praktijk gehuurd. De tandartsen die de spoeddienst gaan runnen zullen beter betaald worden dan in een gewone praktijk en ook de patiënt zal wat meer moeten betalen.

Rode Duivels kloppen Zweden

Vrijdag 24 maart 2023
Bocholt - Rode Duivels kloppen ZwedenIn de kwalificaties voor het EK hebben de Rode Duivels vanavond Zweden verslagen met 0-3, na drie doelpunten van Romelu Lukaku. Dinsdag spelen de Duivels tegen Duitsland. Nederland verloor vanavond met 4-0 van Frankrijk.

Andrea Simons overleden

Vrijdag 24 maart 2023
Bocholt - Andrea Simons overledenIn het rusthuis in SHLille is gisteren Andrea Simons overleden, de weduwe van Antoine Koeken. Ze was geboren in Kaulille en werd 93 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring.

Toch nog hinder bij De Lijn

Vrijdag 24 maart 2023
Bocholt - Toch nog hinder bij De LijnUPDATE Er is bij De Lijn nog steeds hinder op de dienstverlening in de provincie Limburg door een spontane staking naar aanleiding van een geval van agressie, eerder deze week in Genk. Kijk of je bus rijdt in de routeplanner of raadpleeg de realtime informatie via de haltepagina.

Liefde voor natuur

Donderdag 23 maart 2023
Vandaag gelezen
"Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld worden, hoe beter."
                                                          (Filmregisseur Stijn Coninx)
Bocholt - Vermust: heb jij de huismus gezien?ZoomHet gaat niet goed met onze tsjilpende huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen brengt hun populatie in kaart om op de achteruitgang van de soort te anticiperen. Help je mee huismussen spotten op 25 of 26 maart? Zoek en tel mee op www.mussenwerkgroep.be.
Bocholt - Recyclagepark: zomerse openingsurenZaterdagnacht is het zomeruur weer daar, en vanaf volgende week dinsdag worden de openingsuren van de recyclageparken dan enigszins gewijzigd. Ze zijn dan elke dag in de voormiddag open van 9u tot 12.30u, en 's namiddags van 13 tot 17u, behalve op dinsdag (tot 18u) en op zaterdag (tot 16u)

Aanmelden.school start maandag

Donderdag 23 maart 2023
Bocholt - Aanmelden.school start maandagZoom105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.
Bocholt - Hinder bij De Lijn door spontane stakingZoomCheck even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen: een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteravond in Genk een chauffeur het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en Kinrooi, maar de hinder zou zich ondertussen uitgebreid hebben.

Laat je kat steriliseren

Woensdag 22 maart 2023
Bocholt - Laat je kat steriliserenZoomTot 15 september kan men een huiskat laten steriliseren met de financiële hulp van de gemeente. Die hulp bestaat uit een kortingsbon van 15 euro voor een kater en van 25 euro voor een kattin. DIe kortingsbonnen gelden dan bij een dierenarts in Limburg.
Maar driewerf helaas: niet alle gemeenten doen mee aan die actie.  Waarom niet - het is een raadsel. Want een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. De natuur haar gang laten gaan, betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de katten - en voor de omgeving.
Achter deze link kan je zien welke gemeenten meedoen.
Bocholt - Minister wil gastleraren in het onderwijs...Zoom...en Fobie zag al hoe dat zal gaan als landbouwers in de klas komen lesgeven.

Fietsen tegen kinderarmoede

Woensdag 22 maart 2023
Op zondag 23 april organiseren de 7 clubs van de Soroptimisten Limburg een fietstocht tegen kinderarmoede. Iedere club organiseert in haar regio enkele fietstochten van verschillende afstanden die zullen reiken tot aan de Limburgse grens. De fietstocht van de Soroptimisten Hamont-Achel wordt georganiseerd ten voordele van de vzw 't Kietelt, een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat kinderen die opgroeien in kansarmoede ook een verjaardagsfeestje kunnen geven en zo de kans op sociale uitsluiting verminderen. Meer info

Een Heardrop rond baby's

Woensdag 22 maart 2023
Bocholt - Een Heardrop rond baby'sZoomMusica in Pelt heeft gisteren weer een heardrop online geplaatst. Die gaat over contact maken met baby's.  Contact maken met pasgeboren baby's draait om muzikaliteit. Spelend met onze stem, gebaren en mimiek communiceren de baby en de verzorger de belangrijkste aspecten van het leven - namelijk saamhorigheid en relaties. De melodie van onze stem, de polsslag en het ritme, de dynamiek van het menselijk lichaam zullen de kleine baby zin geven lang voordat hij verbale communicatie begrijpt. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Jongen (17) en man (22) gewond

Woensdag 22 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Opitterpoort in Bree raakten gisterenavond rond 17 uur een voetganger en een fietser in een aanrijding betrokken, Een 17-jarige jongen uit Bree en een 22-jarige man uit Oudsbergen werden gewond.

Blauwborst kondigt lente aan

Woensdag 22 maart 2023
Puur natuur
Bocholt - Blauwborst kondigt lente aanZoomMaandag begon weer een nieuwe lente. Maar geen nieuwe lente zonder de opvallend gekleurde blauwborst. Sinds vorige week is hij weer terug in het land na een overwintering in het warme zuiden. Je vindt de blauwborst vooral dicht bij het riet en in dichte struiken kort aan het water. Rond deze tijd hoor en zie je hem vaak op een goed zichtbaar plekje, om indruk te maken op een vrouwtje. Met zijn prachtige zang is hij één van de mooiste en opvallendste zangvogels in Vlaanderen. (Johan Put)

Morgenavond begint de ramadan

Dinsdag 21 maart 2023
Morgenavond bij zonsondergang begint de islamitische vastenmaand ramadan. Vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang - “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden” - mag er dan overdag niet meer gegeten of gedronken worden en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar. De ramadan duurt 30 dagen en loopt dus tot 20 april.
Belgen ervaren steeds meer moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar 35,7% van de Belgen in het 3e kwartaal van 2021 aangaven moeite te hebben om rond te komen, is dit opgelopen tot 46,7% in het 4e kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête over het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden die Statbel, het Belgische statistiekbureau, in het vierde kwartaal van 2022 heeft uitgevoerd.  
Duidelijke verschillen tekenen zich op naar gelang de (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Dinsdag 21 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Regen, buien en windWind, regen en buien zijn de ingrediënten van het weerbeeld op korte en lange termijn. In een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen worden storingen in vlug tempo over ons land gestuurd. Tussenin zijn er drogere intermezzo's, maar vrijwel iedere dag krijgen we een portie hemelwater te verwerken. Na het weekend wordt het droger, maar dan gaan ook de temperaturen omlaag.
Morgen trekt een storing vanuit het westen over de regio. In de ochtend is het bewolkt, maar meestal droog. (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Omwille van een dassenburcht onder het spoor tussen Den Bosch en Boxtel in Nederland rijden daar in ieder geval tot en met maandag - en waarschijnlijk langer - geen treinen. Het spoor kan namelijk verzakken. De spoorbaan en de ondergrond moeten worden hersteld. Daardoor kunnen reizigers niet de trein nemen tussen Eindhoven en Den Bosch. Wie vanaf Eindhoven richting Utrecht of de Randstad wil, zal via Tilburg moeten reizen.

Wandelen bij de Warmbeek

Dinsdag 21 maart 2023
Bocholt - Wandelen bij de WarmbeekZoomVoortaan kan je zes audiofragmenten beluisteren die langs de Warmbeek liggen. De fragmenten zijn geplaatst op bestaande wandellussen van de stad Hamont-Achel, met De Achelse Kluis, Domein de Bever en ’t Mulke als startlocaties. Je kan volgens eigen interesse een wandellus kiezen of lussen combineren. De meeste fragmenten zijn ook met de fiets te ontdekken. Bekijk hier de tour. (Foto©VMM)
Bocholt - Gedichten als teken van vriendschapZoomGO! Scholengroep Xpert in Noord-Limburg organiseerde voor het tweede jaar op rij een gedichtenwedstrijd voor al haar scholen. Die ging van start op 26 januari, gedichtendag. Het thema van dit jaar was vriendschap. Tijdens de gedichtenweek konden alle scholen in de lessen met gedichten aan de slag. Na een preselectie op de school, kwamen de gedichten op de Centrale Administratie van de scholengroep terecht. Vandaag op Wereldpoëziedag zijn de winnaars bekendgemaakt. Met een (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Steeds meer fietsers op fietssnelwegenZoomSteeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. 
In Hasselt werden op de drie telplaatsen in absolute cijfers in de eerste twee maanden van het jaar de meeste fietsers geteld, tot ruim 36.000. Enkel Pelt scoorde nog hoger met 40.982 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
“Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”
(Prof. Jan Tytgat op gezondheid.be)
"Medioren, senioren, oudere mensen willen vooral lekker rusten en gerust gelaten worden." Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet. In werkelijkheid ergeren onder andere de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg!’, zeggen de rebellen op leeftijd in de film "Rebels". ‘We pikken dit niet langer’. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Noorderhart: 'Erkende satelliet borstkliniek'Het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt heeft gereageerd op de plannen van minister Frank Vandenbroucke om een behandeling tegen borstkanker enkel nog terug te betalen als die in een erkende borstkliniek gebeurt. "Noorderhart is sedert 2014 een erkende satelliet borstkliniek," aldus de mededeling. "Sinds onze erkenning ervaren wij een progressieve stijging van het aantal heelkundig behandelde patiënten van 69 in 2014 naar 134 in 2022. Dit betekende dat we in 2022 de kaap van de 125 ingrepen overschreden. Die zijn nodig om als coördinerende borstkliniek erkend te worden." Lees verder

De terugweg naar het noorden

Maandag 20 maart 2023
Puur natuur
Bocholt - De terugweg naar het noordenZoomOp de foto een keep (achteraan), een groenling (vooraan rechts) en een vink (links). Vinkachtigen trekken meestal in gemengde groepen en maken dan dankbaar gebruik van de voederplaatsen op hun terugweg. (Pierre Rutten)
Het is maar dat je 't weet
“Eigenlijk moeten we koppen (in het voetbal - red.) zien als het bewust uitlokken van een impact op de hersenen die mogelijk tot hersenschade leidt. We moeten ons dan ook afvragen of we het koppen niet kunnen beperken via nieuwe regels in het voetbal, of het zelfs afschaffen. Voetbalfans zullen steigeren, maar het is een open vraag.”
(Professor neurologie Paul Boon in De Morgen)

Bromfietser (17) aangereden

Zondag 19 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op 't Hasseltkiezel in Bree is gisteren een 17-jarige bromfietser aangereden. Hij raakte daarbij gewond.

Bocholt speelt gelijk

Zondag 19 maart 2023
Bocholt - Bocholt speelt gelijkBocholter VV is bij Londerzeel niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0.
Bocholt - Damesvoetbal: Genk C - Bocholt 2-2In eerste provinciale dames hebben KR Genk C en Bocholt 2-2 gelijkgespeeld. KRC Genk C staat tweede in de stand, Bocholt derde.

Erg zacht, maar niet droog

Zaterdag 18 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Erg zacht, maar niet droogZachte luchtstromingen in de onderste lagen van de atmosfeer laten het kwik erg hoog uitkomen. Een storing schuift echter over onze streken en is onstabiel van opbouw. Daarbij komen buien tot stand en is een donderslag mogelijk. Pas later op zondag verlaat deze storing onze streken. Daarna bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuidwesten en wordt de atmosfeer stabieler. Het blijft dan ook droog. Het droge weer is echter van korte duur.
Morgen is het vaak bewolkt met periodiek regen of buien. (…) Het hele nieuwsbericht

Thuisverlies voor KFC Kaulille

Zaterdag 18 maart 2023
Bocholt - Thuisverlies voor KFC KaulilleIn Derde Provinciale heeft Kaulille vanavond met 1-2 verloren van Ham United.

Bocholt B verliest van Maasland

Zaterdag 18 maart 2023
Bocholt - Bocholt B verliest van MaaslandIn Derde Provinciale is Bocholter B bij Maasland Noordoost gaan verliezen met 5-3.
Bocholt - Damesvoetbal: Zonhoven - Bocholt B 2-3In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Bocholt B met 2-3 gewonnen van Zonhoven Utd, de vierde in de stand. Bocholt B staat zevende.

Drina Hillen overleden

Zaterdag 18 maart 2023
Bocholt - Drina Hillen overledenWoensdag is Drina Hillen overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Louis Broekx. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.
Vandaag gelezen
“Het brouwen (van trappistenbier - red.) duurt ongeveer zes uur. Dan gaat het naar de gistingskuip. De hoofdgisting duurt zeven dagen. Om verder te rijpen gaat het bier nog drie tot vijf weken op tank in de lagerkamer, afhankelijk van de soort. Vlak voor de filtering proeven wij. Daarna volgt nog de hergisting op fles. Vlak voor we het trappistenbier vrijgeven, volgt nog een proeverij.”
Jan Adriaensens, hoofdbrouwer in Westmalle, die eind maart met pensioen gaat, in Gazet van Antwerpen.
Bocholt - Steun voor strijd tegen Aziatische hoornaarZoomDe provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 € aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar, en om die onder hun leden te verdelen. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
De subsidie komt voor de helft van de dienst Landbouw en voor de helft van het Provinciaal Natuurcentrum PNC. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Reuzen in Limburg, waar zijn jullie?ZoomEen bericht aan alle reuzenbeheerders in Limburg: "Bezorg ons uw vernieuwde coördinaten zodat we U kunnen uitnodigen op de lenteontmoeting in Herk-de-Stad op zaterdag 15 04 2023. Dan kunnen wij u het programma bezorgen. Onze contactgegevens zijn bij een harde schijf crash verdwenen. Deel dit bericht met uw bevriende reuzenbeheerders. Ook nieuwe reuzenbeheerders mogen zich aansluiten. Wij kijken ernaar uit om de kennismaking te vernieuwen", zegt secretaris Julien Maebe. Zijn mailadres: julienmaebe[!]gmail.com.

Verdubbeling trajectcontroles

Woensdag 15 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. Vier daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

Eind deze week gevoelig zachter

Dinsdag 14 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Eind deze week gevoelig zachterMaart is kenmerkend voor wisselvallig weer met vaak flink wat hemelwater. Ook kan het nog eens even flink koud uitpakken met winterse neerslag. Wel, dat komt er allemaal aan. Eerst is het wat kouder met kans op winterse neerslag, daarna wordt het een flink stuk zachter met regen en buien. 
Morgen verlaat een storing met winterse neerslag (natte sneeuw en mogelijk tijdelijk wat sneeuw) in de loop van de ochtend onze regio. Daarna is het enige tijd mistig, maar wel droog. De rest van de dag (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Simons overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Bocholt - Mia Simons overledenOp 11 maart is Mia Simons overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Tuur De Witz. Zij was 90 jaar, woonde in Achel en was afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 'de Sprink' in Bocholt gevolgd door de begraving op het Boskerkhof in Hamont. Begroeting: woensdag (19-20 uur bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Drie spelers weg bij Bocholt VV

Maandag 13 maart 2023
Bocholt - Drie spelers weg bij Bocholt VVJasper Vandersanden verlaat Bocholt VV. Hij trekt naar eersteprovincialer Achel VV. Xanthi Gielen en Jorran Thonon verkassen naar KSK Meeuwen.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Omselweg in Bree raakten vanmorgen rond 7 uur een 29-jarige fietser uit Bree en een auto in een aanrijding betrokken. De fietser liep daarbij verwondingen op.

Baltsende futen

Zondag 12 maart 2023
Puur natuur
Bocholt - Baltsende futenZoomMario Vanoppen fotografeerde dezer dagen deze baltsende futen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken, zegt Nature Today. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben; hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien. Maar kijk alleszins eens naar dat filmpje...
Bocholt - Kaulille klopt Verbroedering LommelIn Derde Provinciale is Kaulille FC bij Verbroedering Lommel gaan winnen met 1-4. Aan de rust was de stand 0-2. Nullens was de beste speler op het veld. Hij maakte twee doelpunten.

Thuisverlies voor Bocholter VV

Zondag 12 maart 2023
Bocholt - Thuisverlies voor Bocholter  VVBocholter VV heeft thuis met 0-1 verloren van Belisia Bilzen. Aan de rust was de stand 0-0. Het doelpunt viel in de 64ste minuut op strafschop.  Wertelaers pakte geel. Voor de wedstrijd daagden  zo'n 400 tioeschouwers op.

Zaalvoetbal: Lommel - Bocholt 0-5

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Zaalvoetbal: Lommel - Bocholt 0-5In tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft LFC Lommel met 0-5 verloren van Borussia Bocholt A. Bocholt A staat tweede in de stand, Lommel elfde.

Exc. Hamont wint bij Bocholt B

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Exc. Hamont wint bij Bocholt BExc. Hamont B is bij Bocholt B gaan winnen met 2-3.

Botsing op Hamonterweg

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Botsing op HamonterwegOp de Hamonterweg kwam het deze namiddag rond 15 uur tot een aanrijding tussen een auto en een bestelwagen. Daarbij raakte een 19-jarige vrouw uit de gemeente gewond.

Handbalfinales ook op tv te zien

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Handbalfinales ook op tv te zienOp zaterdag 1 april organiseert de KBHB de handbalfinales van de Beker van België dames en heren in sporthal Alverberg in Hasselt.
De damesfinale tussen KTSV Eupen en Handbal Sint-Truiden wordt gespeeld om 13.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be. De herenfinale tussen Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt wordt gespeeld om 16.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be en op één.

Kinderen en smartphones

Zaterdag 11 maart 2023
Vandaag gelezen
"Smartphones en sociale media vernietigen de geestelijke gezondheid van kinderen. Het bewijs van de rampzalige gevolgen van meer schermtijd is nu overweldigend. Studies tonen aan dat hoe meer tijd tieners besteden aan sociale media, hoe slechter hun geestelijke gezondheid is. De gradiënt is het steilst voor meisjes, die ook veel meer tijd aan sociale media besteden dan jongens." (FT.com)
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt B klopt StokkemIn tweede provinciale B van het damesvoetbal is Bocholt B met 1-2 gaan winnen bij Stokkem. Bocholt B staat zevende in de stand.
Bocholt - Damesvoetbal:  Bocholt - Bilzen 0-2In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt gisterenavond met 0-2 verloren van leider DV Bilzen Utd. Bocholt staat derde in de stand.

Benny Van Erum overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Benny Van Erum overledenOp 7 maart is Benny Van Erum overleden, de echtgenoot van Jetty Plessers. Hij was 67 jaar en akomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove uitvaartzorg in Bocholt.

Jan Swennen overleden

Zaterdag 11 maart 2023
Bocholt - Jan Swennen overledenDonderdag is in Bocholt Jan Swennen overleden, de weduwnaar van de in 2006 gestorven Helena Moors. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Straf met uitstel voor kopstoot

Vrijdag 10 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bocholt - Straf met uitstel voor kopstootEen melkveehouder uit Kinrooi heeft zes maanden cel met uitstel onder voorwaarden gekregen omdat hij een kopstoot uitdeelde aan een inspecteur van het Federaal Voedselagentschap. De inspecteur was twee dagen werkonbekwaam. De feiten dateren van 2 juni 2020. (PG)
De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt over het stikstofdossier. Vanaf 2025 krijgen landbouwers zicht op soepeler vergunningsregels. Meer bij HLN.be

Zuster Anna Paesen overleden

Vrijdag 10 maart 2023
Bocholt - Zuster Anna Paesen overledenGisteren is zuster Anna Paesen overleden. Zij was 85 jaar, afkomstig uit Kaulille, en lid van de congregatie van de Zusters van Maria. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef aan de Bogaardenstraat in Leuven, Begroeting in funerarium Pues aan de Geldenaakebaan in Heverlee na telefonische afspraak (016 60 15 06) en dit tot en met maandag om 18 uur.

Aanwinst voor KFC Kaulille

Vrijdag 10 maart 2023
Bocholt - Aanwinst voor KFC KaulilleGert Gorssen zal vanaf volgend seizoen de kleuren van KFC Kauillle verdedigen. Hij komt over van Kadijk SK.

Nieuwe vennootschap: Kel-Tech

Donderdag 9 maart 2023
Rob Kelchtermans (38) uit Bocholt heeft de besloten vennootschap Kel-Tech opgericht met zetel aan de Balkenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de reparatie en het onderhoud van verwarmingsinstallaties, loodgieterswerk en isolatiewerkzaamheden.

Nieuwe trainer voor Bocholt VV

Donderdag 9 maart 2023
Bocholt - Nieuwe trainer voor Bocholt VVBocholter VV heeft vandaag een overeenkomst bereikt met Yves Beckers als T1 voor volgend seizoen. De 40-jarige Beckers was als speler actief bij o.a. MVV, Sporting Hasselt en Spouwen-Mopertingen, en maakte als trainer naam bij Schoonbeek-Beverst. Bij die laatste club stond (en staat) hij zeven seizoenen (en tot op heden) aan het roer en promoveerde hij van Tweede Provinciale naar Derde Nationale. Gedurende een zestal seizoenen was hij tevens talentscout bij KRC Genk.
Vandaag gehoord
Minister van werk en economie Pierre-Yves Derwagne heeft zich ontzet getoond over de plannen van de warenhuisgroep Delhaize om alle winkels over te laten aan franchisenemers.
"Ik roep het management van Delhaize op met de vakbonden echt andere opties te bekijken. Maar als de plannen worden bevestigd na die gesprekken, dan heb ik de directie gevraagd een echte belofte te doen over werkzekerheid en over de cao, waarin de loon- en arbeidsvoorwaarden staan," aldus de minister. "En dat niet alleen na de transfer, maar ook nadien."  De minister zei bereid te zijn een sociaal bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen.

Fiets en werkmateriaal gestolen

Donderdag 9 maart 2023
Dieven sloegen toe in een loods aan de Raakstraat in Kauillle. Zij gingen er met een elektrische fiets en werkmateriaal aan de haal.

Lies Hesius overleden

Donderdag 9 maart 2023
Bocholt - Lies Hesius overledenOp 5 maart is in WZC De Voorzienigheid in Bocholt Lies Hesius overleden, de weduwe van de in 1988 gestorven Christ Ceyssens. Zij was 99 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Grote-Brogel. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag rond 14 uur botsten twee auto's op de Bocholterkiezel in Bree. Een 41-jarige vrouw uit Peer raakte daarbij gewond.

Catilina, die schurk

Woensdag 8 maart 2023
Bocholt - Catilina, die schurkZoomAls de naam Catilina valt, moeten we spontaan aan onze schooltijd denken en aan het begin van Cicero's eerste redevoering tegen de schurk Catilina: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" - (Hoelang nog, Catilina, zal je misbruik maken van ons geduld?"
We weten niet of dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) die uitspraak op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zal herhalen, maar hij geeft dan daar een lezing over de beruchte figuur (…) Het hele nieuwsbericht

Optochtvolgorde O.L.S. geloot

Woensdag 8 maart 2023
Bocholt - Optochtvolgorde O.L.S. gelootZoomGisteren is geloot voor de optochtvolgorde tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest dat op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Born zal doorgaan.
De Koninklijke Gilde SInt-Ambrosius Lommel moet als 10de aantreden, Sint-Martinus Niel-bij-As als 11de, Sint-Amandus Opglabbeek als 46ste, Sint-Laurentius Bocholt als 52ste, Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille als 53ste, Sint-Anna Achel - dat in zijn 20-jarig bestaan voor de eerste keer deelneemt - als 72ste, Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan Lommel als 82ste, Sint-Jozef Lommel als 91ste, Sint-Joris Kaulille als 99ste, Sint-Sebastiaan Grote-Brogel als 100ste en Sint Harlindis & Relindis Ellikom als 107de. UPDATE De foto onderaan werd genomen tijdens de loting. Uiterst links zit Maarten Dirikx als vertegenwoordiger van de Lommelse Schuttersgilden (Sint-Ambrosius - Sint-Sebastiaan - Sint-Jozef en Sint-Anna Achel). (Foto RW)
Optochtvolgorde O.L.S. geloot
Zoom
Onder leiding van een Hasseltse onderzoeksrechter hebben gisteravond 450 politieagenten met behulp van een twintigtal speur- en explosievenhonden de gevangenis van Hasselt doorzocht. Daarbij werden verschillende voorwerpen in beslag genomen, waaronder gsm’s, drugs en voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen.
De grootschalige actie gebeurde op basis van jarenlange informatie over onregelmatigheden inzake het doorsluizen van verboden producten (gsm-toestellen, drugs, keramische (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom zoekt engelen van mensen

Woensdag 8 maart 2023
Bocholt - Bisdom zoekt engelen van mensenHet bisdom Hasselt zoekt "engelen van mensen" die kwetsbare mensen en mensen in nood willen helpen. In de zeven Limburgse dekenaten wordt met het oog daarop een netwerk van vrijwilligers uitgebouwd die klaarstaan wanneer een hulpvraag binnenkomt. Aanleiding voor het project is de vaststelling binnen het crisisfonds Caritas Limburg, een initiatief van het bisdom, en Caritas Hulpbetoon dat nog steeds te veel mensen de weg niet vinden naar de juiste hulpverlening  of veel te laat hulp aanvragen. De engelen willen tijdig een brug vormen tussen de mensen in nood en de diverse instellingen en voorzieningen.

Lies Creemers overleden

Woensdag 8 maart 2023
Bocholt - Lies Creemers overledenOp 4 maart is Lies Creemers overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Paul Tholen. Zij was 97 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Celi Gaethofs overleden

Woensdag 8 maart 2023
Bocholt - Celi Gaethofs overledenMaandag is Celi Gaethofs overleden, de echtgenote van Fons Evens. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Begroeting: vrijdag (17-18 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

De zwartkop

Woensdag 8 maart 2023
Puur natuur
Bocholt - De zwartkopZoomVanaf deze week starten we onder de rubriek 'Puur natuur' met een reeks van natuurfoto's gemaakt door natuurfotograaf Johan Put uit Koersel. Hij doorkruist onze streek op zoek naar vogels of andere dieren. De spits wordt afgebeten door deze zwartkop. "Begin maart is de periode van het jaar waarin vele inheemse vogels terugkeren vanuit het warmere zuiden. Deze zwartkop zul je dus vanaf nu niet alleen kunnen zien in of aan de rand van het bos maar ook horen met zijn prachtige zang". (Johan Put)

Vlaanderen anno 2023

Dinsdag 7 maart 2023
Bocholt - Vlaanderen anno 2023Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor morgenvroeg

Dinsdag 7 maart 2023
Het Nederlandse KNMI heeft voor morgenvroeg code oranje voor Noord-Brabant en Limburg geactiveerd vanwege de verwachte neerslag van plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw.
Opletten geblazen, ook al geeft ons eigen KMI zoveel sneeuw niet: hooguit minder dan 5 cm.
Weerbericht
Bocholt - Winterse neerslag, daarna regenKoude en warme lucht ontmoeten elkaar over ons land en leveren strijd over wie zal gaan winnen. Op dit scheidingsvlak valt flink wat neerslag. In de koude lucht is de neerslag winters, in de warme lucht is dat regen. De volgende dagen overheerst de warmere lucht en gaan de temperaturen de hoogte in. Met gestoorde oceaanlucht krijgen we echter wel vrijwel iedere dag een portie hemelwater.
Morgen wordt er flink strijd geleverd tussen koude en warme lucht. Dat resulteert in veel neerslag, (…) Het hele nieuwsbericht

Blij met de wolf

Dinsdag 7 maart 2023
Vandaag gelezen
"We moeten blij zijn met de wolf. Zijn terugkeer is het bewijs dat we weer gezonde bossen vol wild hebben. Toch goed nieuws op een moment dat de Verenigde Naties er voor waarschuwen dat een miljoen soorten dieren dreigen uit te sterven."
Cees van Kempen, cineast van de film "Wolf", nu in de bioscoop.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Bocholterkiezel in Bree is vanmorgen rond 7 uur een 25-jarige fietser aangereden. Hij raakte daarbij gewond.

Gladheid: code geel

Dinsdag 7 maart 2023
Bocholt - Gladheid: code geelDe combinatie van negatieve wegdektemperaturen en sneeuwval kan morgen mogelijks zorgen voor een gladde ochtendspits. Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers om morgenvroeg voorzichtig te zijn, afstand te houden en snelheid te matigen. Het KMI waarschuwt met code geel voor Limburg. 
Procentueel heeft een steeds groter wordende groep inwoners in onze provincie een andere dan de Belgische herkomst. Intussen gaat het om drie op de tien Limburgers: 30 procent, 5,2 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit een interessante studie van limburg.incijfers.be.
De groep Limburgers van niet-Belgische origine neemt niet alleen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bij 59% van de zestigplussers is de kijk op de toekomst (zeer) positief, bij 41% (zeer) negatief.
De aanhoudende stijging, sinds 2017, van dat laatste cijfer stemt tot nadenken, zegt de Koning Boudewijn Stichting. "Het loont om eenzaamheid tegen te gaan bij 60-plussers. Het valt immers op hoe de bevraagde thema’s nauw samenhangen. Steun van de eigen omgeving, financieel rondkomen, goede gezondheidsvooruitzichten, mensen om je heen als gesprekspartners: het zijn stuk voor stuk belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

Lieve Tielen overleden

Maandag 6 maart 2023
Bocholt - Lieve Tielen overledenZaterdag is Lieve Tielen overleden, de echtgenote van Rudi Capals. Ze was geboren in Bree en werd 54 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18.30-20u) in uitvaartcentrum Creemers in de Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Bocholt - Nooit meer vergeten je afval buiten te zettenZoomOmdat er steeds meer vraag komt naar digitale dienstverlening zette Limburg.net al enige tijd de koers richting meer digitalisering in. In 2018 werd mijn.limburg.net gelanceerd. Via deze persoonlijke klantenzone kunnen inwoners van Limburg al hun persoonlijke afvaldata online terugvinden. Ze kunnen er ook hun persoonlijke afvalkalender raadplegen en downloaden om hem te integreren in hun eigen online kalender. 
Om verder te bouwen richting digitalisering ging Limburg.net ook het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf digitale meters aanvraagt, blijft toenemen. In januari ’23 gaat het zelfs om 5.415 aanvragen, 5 keer meer dan een jaar geleden. Het aantal aanvragen was al sinds september 2022 gevoelig toegenomen, maar blijft dus uitbreiden. In het voorbije jaar gaat het in totaal om 29.000 aanvragen. De groeiende interesse bevestigt opnieuw dat almaar meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en -injectie.  In 2022 wezen enkele parameters al in de (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland zijn afgelopen weekend twee jonge wolven doodgereden. Het gaat telkens om een jong wijfje. In het tweede geval zou het mogelijk een nakomelinge van de "Belgische roedel" kunnen zijn. Die jonge wolf werd vanmorgen dood aangetroffen op de snelweg A2, tussen Grathem en Kelpen-Oler in Nederlands-Limburg, ten noordoosten van Kinrooi. Vrijdagochtend gebeurde hetzelfde in Vught, bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden.
Bocholt - Handbal: Bocholt - Sint-Truiden 30-28In play-off tweede nationale van het handbal heeft Bocholt Sint-Truiden verslagen. Uitslag: 30-28.
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt - THES 5-0In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Bocholt THES geklopt met 5-0. Aan de rust leidde Bocholt met 2-0.

Toenemende neerslagkansen

Zondag 5 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Toenemende neerslagkansenIn een noordwestelijke luchtstroming wordt koude en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Hierbij nemen de neerslagkansen toe en is de zon vaak afwezig. De volgende dagen verlopen wisselvallig met regenzones of buien, die over het land trekken. Met de lage temperaturen op dinsdag en woensdag is er zelfs kans op winterse neerslag. Op het einde van de week wordt het zachter.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en af en toe valt er een bui of een spat regen. Ook nu wordt er niet veel (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Lutlommel geklopt door Bocholt BIn Derde Provinciale is Bocholter VV B bij Lutlommel gaan winnen met 0-4.

Wijchmaal wint bij Kaulille

Zaterdag 4 maart 2023
Bocholt - Wijchmaal wint bij KaulilleIn Derde Provinciale is Sporting Wijchmaal met 0-1 gaan winnen bij Kaulille FC. Voor Wijchmaal scoorde Niels Vanpol.
Bocholt - Sezoens Bocholt naar finale BENE-LeagueIn de halve finale van de BENE-League heeft Sezoens Bocholt vanavond Sporting Pelt verslagen met 27-21, vier punten meer dan nodig was. De ruststand was 13-10. Op zaterdag 18 maart speelt bocholt de finale thuis tegen de Nederlanders van  Kembit Lions.
Bocholt - Bocholt VV verliest van City PiratesBocholt VV is vanavond bij City Pirates gaan verliezen met 3-2. 
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt - Louwel 2-4In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt thuis met 2-4 verloren van Louwel. Bocholt staat tweede in de stand, Louwel zesde.
Bocholt - De Lijn gaat stoppen met snelbussenOp 1 juli stopt De Lijn met de snelbussen vanuit Limburg. Dat meldt Radio 2. Op weekdagen zijn er nu drie vaste ritten die pendelaars snel naar de grootsteden brengen: Bocholt-Antwerpen, Maaseik-Brussel en Hamont-Achel-Brussel. De Lijn zegt dat de reizigers een alternatief aangeboden zullen krijgen. Wat dat is, zal maandag moeten blijken. Dan gaat de vervoersmaatschappij een nieuw, uitgebreid mobiliteitsplan voor Limburg voorstellen.

Jean Schuurmans overleden

Vrijdag 3 maart 2023
Bocholt - Jean Schuurmans overledenIn Bree is woensdag Jean Schuurmans overleden, de echtgenoot van Mia Hendrikx. Hij was geboren in Achel en werd 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Pierre Horn overleden

Vrijdag 3 maart 2023
Bocholt - Pierre Horn overledenIn Bree is gisteren Pierre Horn overleden, de weduwnaar van Maria Gelissen. Hij was 80 jaar. Begroeting: zondag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch, Brugstraat 5.

Boeren gaan betogen

Donderdag 2 maart 2023
Bocholt - Boeren gaan betogenZoomMorgen gaan de boeren betogen in Brussel. Vanuit Noord-Limburg zal er alvast tussen 7 en 8u morgenvroeg een colonne van tractoren vanuit Pelt richting Geel rijden over de N71. Op bijgaand kaartje staan (in het rood) de routes die met de politie zijn afgesproken. De boeren mogen met hun tractoren niet de autosnelweg op.

'Verhoging btw is absurd'

Donderdag 2 maart 2023
Bocholt - 'Verhoging btw is absurd'ZoomBouwunie Limburg is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De impact op de bouwsector is groot, meer nog: "De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”.
De bouworganisatie wijst ook op de volgens haar (…) Het hele nieuwsbericht

Oer-Hollander was zwart

Donderdag 2 maart 2023
Vandaag gelezen
"De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen."
(De Volkskrant)

Weer vogels gestolen

Donderdag 2 maart 2023
Bocholt - Weer vogels gestolenUit een volière aan de Vlierstraat zijn gisterenavond 13 kanaries, 20 zebravinken en 15 kilo kanarievoer gestolen. Enkele dagen geleden werden er al vogels gestolen uit een volière aan de Neerstraat in Wijshagen.
Vandaag kan men tussen 17 en 20u in Dommelhof in Pelt kennismaken met het ontwerp-Ruimtepact 2040. Daarin wordt een ruimtelijk toekomstbeeld van Limburg in 2040 geschetst. Het is een initiatief van het provinciebestuur. Het ontwerp richt zich op drie grote thema's: wonen in stads- en dorpskernen, openruimteschakels en economische ruimte. Iedereen is straks welkom voor uitleg en vragen; inschrijven is niet nodig.
Vandaag gelezen
Bocholt - 'Distelvink moet nationale vogel worden'Zoom"Met zijn vuurrode kop, inktzwarte vleugels en gele vleugelstrepen is de distelvink of putter de ideale vogel om te worden uitgeroepen tot nationale vogel."
(Biochemicus Roland de Vicq in Gazet van Antwerpen)
(Archieffoto Pierre Rutten)

Groot order voor Veldeman

Woensdag 1 maart 2023
Kort nieuws van bij de buren
Binnen enkele weken start het tentenbedrijf Veldeman uit Bree met de bouw van zijn grootste structuur ooit, een project in opdracht van het Chileense mijnbedrijf SQM. De op maat ontwikkelde structuur is maar liefst 60m breed, 236m lang, heeft een zijkanthoogte van 6m en wordt meteen ook de grootste semi-permanente structuur van Latijns-Amerika. Het mega order heeft een waarde van 9 miljoen euro, zo meldt het bedrijf.
Veldeman haalde het contract binnen voor de bouw van een gigantische loods (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - 'Visit Haspengouw' bundelt alle bloesemtipsZoomSinds enkele jaren bundelen de Haspengouwse gemeenten hun krachten om de regio te promoten als toeristische trekpleister. Haspengouw staat bekend om zijn golvende en bloeiende landschappen, zijn prachtige vergezichten, de bourgondische cafés en restaurants, de fruitproducenten... Tijdens de bloesemperiode heerst er een gezellige drukte en ontvangt Haspengouw veel wandel- en fietstoeristen die willen genieten van de ongedwongen sfeer én van de bloesempracht. Het volledige aanbod is nu handig gebundeld in een digitaal magazine boordevol tips en bloesemactiviteiten. Je kan het vanaf vandaag ontdekken op www.visithaspengouw.be.  

Onze gelukwensen!

Woensdag 1 maart 2023
Bocholt - Onze gelukwensen!ZoomVandaag bestaat de Internetgazet-editie van Heusden-Zolder 15 jaar. Onze gelukwensen aan collega Dirk en zijn medewerkers! Lees hier hoe de 15de verjaardag op de redactie in die mijngemeente beleefd wordt.

Nog even veel zon, maar koud

Woensdag 1 maart 2023
Weerbericht
Bocholt - Nog even veel zon, maar koudHet hogedrukgebied over Schotland blijft daar nog even bivakkeren en brengt bij ons zonnig en droog weer. Op het einde van de week trekt het hoog richting IJsland en kan vochtige zeelucht onze streken bereiken. In het weekend nemen ook de neerslagkansen toe. De temperaturen zijn even wat hoger, maar na het weekend verliezen we opnieuw enkele graden en is wat winterse neerslag mogelijk.
Vandaag krijgen we onvervalst hogedrukweer en overheerst de zon het weerbeeld van de ochtend tot de avond. Af en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De omzet van de Belgische ondernemingen steeg met 12,7% in het vierde kwartaal van 2022. Die omzet – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 456 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” en in de horeca; de stijging van de omzet bedraagt er respectievelijk 29% en 24%. Deze stijgingen zijn uiteraard het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Limburgse wijnbouwers doen het goedZoomDe meeste van de 259 wijnbouwers die in ons land actief zijn, werken in Limburg. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Die zegt ook dat de Belgische wijnproductie nooit eerder zo groot was als vorig jaar: liefst 3 miljoen liter. Het gaat daarbij vooral om al dan niet mousserende witte wijn (2,4 miljoen liter), maar de stijging (+200%) was het grootst bij de rode wijn: bijna 371.000 liter.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen