Het overige nieuws

De visie van Fobie

Woensdag 31 oktober 2012
Hamont-Achel - De visie van FobieZoomDe orkaan Sandy heeft veel schade aangericht aan de oostkust van de V.S....

Keltische muziek in 'Celtic Night'

Woensdag 31 oktober 2012
Hamont-Achel - Keltische muziek in 'Celtic Night'ZoomOp zaterdag 17 november om 19u presenteert CC De Adelberg in Lommel de 14de editie van Celtic Night. Het wordt een boeiende rondreis door verschillende Keltische regionen. De muzikale trip start met een verkenning van drie Ierse counties door de jonge getalenteerde band Caladh Nua. Daarna gaat de reis richting Schotland met gevestigde waarde Dàimh om ergens tussen Galicië en Ierland te eindigen met de wervelende doedelzakmuziek van de Anxo Lorenzo Band (foto). 
Tickets:
€ 22 / € 18,70 (-26/+55) / € 17,80 (KKA) / € 16,50 (GKA)
Info & reservaties:
T 011 55 35 11
Bij een inval in een woning in Waalre heeft de politie vandaag 262 kilo apaan aangetroffen, een grondstof voor synthetische drugs zoals amfetamines en speed. In juni vond de politie in het woonwagenkamp van Waalre al 600 kg apaan. Bij een inval in dat woonwagenkamp pakte de politie vorige week twee mannen op, van wie men vermoedt dat ze om de twee weken apaan vanuit China lieten overkomen. Een en ander kadert in een onderzoek naar een grootschalig opgezette drugsbende.
Apaan wordt overigens niet alleen naar Nederland gebracht. Dit jaar alleen al werd op de luchthaven van Zaventem 8,5 ton apaan in beslag genomen.

Mis dit jaar GLOW niet!

Dinsdag 30 oktober 2012
Van 10 t/m 17 november vormt de openbare ruimte van Eindhoven-centrum elke avond vanaf 19u het decor en podium van GLOW. Kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten lichtkunst- en designtoepassingen zien, die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën zoals computers, sensoren, animaties, maar ook door meer bekende projectietechnieken. Er worden daar erg veel bezoekers verwacht. Daarom worden delen van de Eindhovense binnenstad tijdens GLOW vanaf 18.30u afgesloten voor verkeer.
De openingstijden van GLOW zijn aangepast aan het afsluiten van de wegen. Op vrijdag en zaterdag kunt u er terecht van 19.00 tot 01.00 uur, zondag tot en met donderdag van 19.00 tot 00.00 uur.

76ste Boekenbeurs geopend

Dinsdag 30 oktober 2012
In Antwerpen is vanavond onder massale belangstelling de 76ste Boekenbeurs officieel geopend. Nog tot 11 november kan men in Antwerp Expo terecht bij 98 standhouders waar 60.000 werken in allerlei genres terug te vinden zijn. 

Gratis naar... Customs en Sherman?

Dinsdag 30 oktober 2012
Hamont-Achel - Gratis naar... Customs en Sherman?ZoomVrijdagavond om 20.30u kunt u in De Posthoorn naar Customs en Sherman gaan luisteren. Customs (foto) betekent heerlijke opdrums en synths in een dansbaar Eighties jasje .Qua sound verschilt het laatste album, Harlequins of Love, stevig van zijn succesvolle voorganger Enter The Characters met hits als Rex, Justine en The Matador. Naast de strakke gitaren en typische stem van zanger Kristof Uittebroek klinkt de plaat veel (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur van de particuliere school Agnus Dei in Valkenswaard zit in de gevangenis. Hij wordt verdacht van ontucht. Vorige week werd de 48-jarige man opgepakt in verband met een onderzoek naar mogelijk onzedelijk gedrag met leerlingen. In de  school zitten leerlingen met o.a. hoogfunctionerend autisme en hoogbegaafdheid.

An-Sophie Meeuwissen wint

Zaterdag 27 oktober 2012
Hamont-Achel - An-Sophie Meeuwissen wintZoomJudoka An-Sophie Meeuwissen (foto) won vandaag op de 7de internationale editie van de Flanders Judocup in de Lommelse Soeverein goud in de categorie -78kg. Gefeliciteerd! An-Sophie woont in Hamont-Achel maar is aangesloten bij de judoclub van Neerpelt. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's van de judocup.

Vannacht een uurtje langer slapen...

Zaterdag 27 oktober 2012
Hamont-Achel - Vannacht een uurtje langer slapen...Vannacht schakelen we over op het winteruur: om 3 uur wordt de klok een uur terug gezet, naar 2 uur. Dat betekent dus een uurtje langer slapen, een uurtje langer op stap gaan of - voor de pechvogels - een uurtje langer werken. Zondagavond zal het helaas ook een uur vroeger donker zijn...
Hamont-Achel - Mike Mulkens wint rit in Crocodile TrophyZoomMike Mulkens (links op de foto) heeft vanmorgen in Australië de 7de rit van de Crocodile Trophy gewonnen. Het was een rit van 120km van Maitland Down naar Maytown, in Noordoost Australië. Mike (32) is afkomstig van Hamont-Achel maar woont met zijn vriendin in Lommel. Hij doet voor de vierde keer mee aan de Crocodile Trophy, waarbij de deelnemers in 9 ritten op een mountainbike een afstand van 945 km moeten rijden. 
Het zat Mike aanvankelijk niet mee: in de ritten 2 (…) Het hele nieuwsbericht
Hoewel de actie van Nederlandse en Duitse politieagenten was aangekondigd werden woensdag ongeveer 30.000 automobilisten in de Nederlands-Duitse grensstreek betrapt op overdreven snelheid. Dat meldt Der Spiegel op gezag van de Duitse politie. In totaal werden door zowat 4000 politieagenten uit beide landen meer dan 820.000 auto's op hun snelheid gecontroleerd.
Uitwisselingsorganisatie WEP (World Exchange Program)  is op zoek naar 11 Vlaamse gezinnen "die vanaf eind december/begin januari hun hart willen openen voor het ontvangen van een Waalse of Brusselse jongere (van 12 tot 19 jaar) voor één schoolsemester. De jongeren gaan naar een school in de buurt en maken een volwaardig deel uit van het gezin. Ze zullen gedurende hun uitwisseling niet naar huis terugkeren." Meer informatie via info[!]wep.org.
Hamont-Achel - Actief in het GRM tijdens de herfstvakantieZoomNaar traditie organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren tijdens de herfstvakantie (week van 27 oktober tot en met 4 november) activiteiten voor kinderen en jongeren. Volgende activiteiten staan op stapel om de herfstvakantie nog mooier te maken:
- ‘Archeoloog voor één dag’: hierbij nemen kinderen van 6 tot 12 jaar deel aan een workshop rond archeologie. Gewapend met meetlint, schopje en truweel graven ze naar schatten uit het verre verleden. Zodra ze (…) Het hele nieuwsbericht

Lène Van Hertum overleden

Vrijdag 26 oktober 2012
Hamont-Achel - Lène Van Hertum overledenIn Hamont is gisteren Lène Van Hertum overleden, de weduwe van Giel Schildermans. Ze was 76 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis in de parochiekerk van Achel-centrum. Dinsdagavond om 19u is er daar een avondwake.

Winteruurregeling in recyclagepark

Vrijdag 26 oktober 2012
Vanaf dinsdag 30 oktober gaat de winteruurregeling in op het recyclagepark. Vanaf dan - en tot en met zaterdag 30 maart 2013 - kunt u uw afval naar het park brengen elke voormiddag van 9 tot 12.30u en van 13 tot 16u; op donderdag kunt u 's namiddags nog terecht tot 17u.
Vandaag zijn in Valkenswaard de handtekeningen gezet voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Maastrichterweg in Valkenswaard. Door de overeenkomst koopt de gemeente het perceel waarop de nieuwe kazerne wordt gebouwd. Op dat perceel staat nu het Engelse Dropgebouw. De bouw start naar verwachting net voor de zomer van 2013 en het gebouw zou ongeveer een jaar later worden opgeleverd. Voor de nieuwe kazerne is 3,1 miljoen euro beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.

Weer een leeuw in het NHC

Donderdag 25 oktober 2012
Hamont-Achel - Weer een leeuw in het NHCZoomSinds vanavond zit er weer een leeuw in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek. Het NHC is het dier in het Franse Auxerre gaan halen, nadat een dierentemmer er daar afstand van had gedaan. Een nieuw Simba-verhaal, dus, want het is de bedoeling dat deze volwassen mannetjesleeuw, eens opgeknapt en klaar voor een zonnige toekomst, net als zijn bekende voorganger naar een park in Zuid-Afrika wordt overgebracht. (Foto NHC)
Hamont-Achel - Mooie kamermuziek in BurgemeestershuisZoomNu vrijdag is er in de salons van het Burgemeestershuis in Lommel topwerk uit de Belgische klassieke muziekgeschiedenis te horen. Dit seizoen focust CC De Adelberg in de klassieke concertreeks op héél wat Belgische componisten. Het gerenommeerde duo Jan Van Weyenberg & Noriko Murai (foto) speelt aanstaande vrijdag 26 oktober één van de meest spraakmakende kamermuziekwerken uit de Belgische muziekgeschiedenis.
De Sonate voor viool en piano van Guillaume Lekeu (…) Het hele nieuwsbericht

Bladafval gratis in recyclagepark

Woensdag 24 oktober 2012
Hamont-Achel - Bladafval gratis in recyclageparkZoomOmdat de bladeren plots massaal van de bomen vallen, kunt u al vanaf nu - een week vroeger dan voorzien - met het bladafval gratis terecht op het recyclagepark. Het moet wel gaan om zuiver bladafval en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit wel aangerekend op zijn quotum. De parkwachters zullen hierop toezien.
Hoe de aanlevering van het bladafval registreren?
·     verzamel zuiver bladafval in een zak of bak
·     registreer u bij het oprijden van het recyclagepark met uw gemeentekaart of eID
·     druk op de knop BLADAFVAL (is niet het hele jaar door zichtbaar)
Het bladafval kan aangeleverd worden tot 19 januari 2013.

Ford Genk: de visie van Fobie

Woensdag 24 oktober 2012
Hamont-Achel - Ford Genk: de visie van FobieZoom.

Ook roofvogels trekken...

Dinsdag 23 oktober 2012
Hamont-Achel - Ook roofvogels trekken...ZoomJan Geenen in Weert wist gisteren even niet hoe hij het had toen hij boven de stad een 30 tot 35 roofvogels zag cirkelen - terwijl hij gelezen had dat roofvogels toch hun eigen "gebied" hebben. "Ze cirkelden zeer hoog", mailt Jan, "en ze lieten zich drijven op de thermiek, zonder hun vleugels te bewegen". Dat waren buizerds, zegt Pieter Cox desgevraagd. Want ook roofvogels trekken tegen de winter naar warmere streken. "Vandaag zijn er 148 over Maatheide in Lommel gekomen (met een grootste groep van 41 samen).  Zowat midden/eind oktober (afhankelijk van wind, temperatuur... en de aanvoer vanuit het noordoosten) is het altijd de beste periode voor de roofvogeltrek." Buizerds trekken overigens wel meer samen naar het zuiden. Al zullen wij het wellicht nooit zo geweldig meemaken als in het Zweedse Falsterbo, twee jaar geleden.
Aanstaande vrijdag van 18 tot 21u zijn alle kinderen met autisme en hun broers en zussen welkom in binnenspeeltuin Pretland in Hasselt. Het gaat om een initiatief van de Autiouderclub, een vereniging in Limburg die activiteiten organiseert op maat van kinderen met autisme. Inkom is 3 euro en consumpties 1 euro. Voor vragen kan men contact opnemen met Cindy[!]autiouderclub.be, of kijk eens op www.autiouderclub.be.

TeuteMèLeut was in Hasselt

Maandag 22 oktober 2012
Hamont-Achel - TeuteMèLeut was in HasseltZoomHet Noord-Limburgse Dweilorkest TeuteMèLeut liet Hasselt gisteren swingen, tijdens de Jeneverfeesten. Ambiance à volonté!
Hebt u onlangs een zoekertje op de Internetgazetsite toegevoegd? Dan moet u dat even opnieuw doen. Het zoekertjessysteem op de site is immers gewijzigd. Bij het toevoegen van zo'n zoekertje wordt voortaan eerst een bevestigingsmail gestuurd. In die mail moet u klikken op een link om het zoekertje te publiceren; pas dan verschijnt het op de site. Dat hebben we gedaan om er zeker van te zijn dat de mails aankomen. Dat was blijkbaar niet altijd het geval: soms stond er een foutje in het adres of werden de berichten afgevangen door een spamfilter. Door de opsteller van het zoekertje eerst een bevestigingsmail te sturen, zijn we zeker dat alle zoekertjes op de site werkende mailadressen hebben. Sorry voor de overlast, maar voortaan werkt alles (nog) beter!

Koplopers in borstkankerscreening

Vrijdag 19 oktober 2012
Neerpelt, Lommel, Hamont-Achel, Bocholt en Overpelt naderen de gewenste participatiegraad rond borstkankerscreening. Ze behalen een deelnamegraad boven 70 %. Neerpelt scoort het hoogst met 73,1%, op de voet gevolgd door Lommel met 72,3% en Hamont-Achel met 72%. Samen met Bocholt, Overpelt en Hechtel-Eksel behalen zij het beste rapport in Vlaanderen. De Vlaamse gezondheidsdoelstelling borstkankeropsporing stelt dat tegen 2012 75% van de vrouwen tussen 50 tot en met 69 jaar hun (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciebestuur informeert de (Lim)burger vanaf nu via een volledig vernieuwde website, met heel wat meer mogelijkheden. Doel is om de burger optimaal te informeren over wat de provincie allemaal doet, enerzijds, maar ook om de burger beter te betrekken bij het provinciaal beleid door een aantal interactieve elementen in te bouwen en in te zetten op het gebruik van sociale media.
Gedeputeerde voor communicatie Jean-Paul Peuskens. “De nieuwe website is heel intuïtief en thematisch (…) Het hele nieuwsbericht

Elisa Meurkens overleden

Vrijdag 19 oktober 2012
Hamont-Achel - Elisa Meurkens overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Elisa Meurkens overleden, de weduwe van Joseph Zentjens. Ze was 80 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale Sint-Laurentiuskerk. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake; Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Zornik komt naar de Adelberg

Woensdag 17 oktober 2012
Hamont-Achel - Zornik komt naar de AdelbergZoomOp 2 november komt Zornik naar CC De Adelberg in Lommel. Al meer dan tien jaar staat de groep garant voor stomende en knallende concerten op de belangrijkste podia van Vlaanderen. Ze domineren de hitlijsten en zijn mede recordhouder van een aantal nummer 1 noteringen in De Afrekening van Studio Brussel. Als u aan Zornik denkt, denkt u niet meteen aan de knusse gezelligheid van een theater. Nochtans bewees de band eerder al zich volledig thuis te voelen in deze setting. De All Strings Attached-tour (…) Het hele nieuwsbericht
Bij een inbraak in de Kunsthal in Rotterdam zijn afgelopen nacht zeven beroemde schilderijen gestolen. Dat meldt de politie in die stad. De afbeeldingen van de gestolen schilderijen zijn inmiddels gepubliceerd. U kunt ze op deze NRC-pagina bekijken.
Kleur in e-mineur’ is de noemer voor de nummers die, onder impuls van Radio 1, door verschillende Vlaamse artiesten geschreven werden  bij het zien van hun favoriete schilderijen. Tijdens deze voorstelling brengt De Kleurband (met Hannelore Bedert, Senne Guns en Wigbert) deze nummers, gegidst door Radio 1-presentator Koen Fillet en in aanwezigheid van Herr Seele die live op de scène, geïnspireerd door het publiek, een nieuw doek schildert. Special guest is (…) Het hele nieuwsbericht

Provincieraad: winst voor CD&V

Zondag 14 oktober 2012
De verkiezingen voor de provincieraad in het kieskanton Neerpelt zijn uitgedraaid in het voordeel van CD&V. Lijsttrekker Frank Smeets haalde daar 7.157 voorkeurstemmen, nagenoeg het dubbele van zijn collega Walter Cremers (sp.a). Bij CD&V gaan Smeets en Bob Nijs naar de provincieraad, bij sp.a-Groen Peter Vanvelthoven en Walter Cremers, bij N-VA Bianca Maas en bij Open VLD Gilbert Van Baelen.

Uit een mail

Zondag 14 oktober 2012
"En willen die politieke partijen nu als de bliksem al die verkiezingsborden opruimen?"
Hamont-Achel - Kajak: 4 NWC-ers winnen in BK riviermarathonZoomVandaag werd - deels op het Maas-en-Scheldekanaal en deels op de Dommel in Neerpelt - het Belgisch kampioenschap riviermarathon kajak gevaren. Deze 22 km lange kajakmarathon kende een gezamenlijke start van alle categorieën. Een aantal NWC-ers werd Belgisch kampioen: Hermien Peters (Hechtel-Eksel) bij de dames junioren, Lize Broekx (Neerpelt) bij de dames senioren, Artuur Peters (Hechtel-Eksel) bij de heren junioren en Bruno Jannis (Neerpelt) bij de heren veteranen 45-54-jarigen. Met deze marathon werd het Belgisch kajakseizoen afgesloten en konden de Bekers van België kajakmarathon uitgedeeld worden per categorie. Twee leden van de Neerpeltse Watersportclub konden die Beker in de wacht slepen: Jan Plas (Hamont-Achel) bij de heren junioren en Bruno Jannis (Neerpelt) bij de heren veteranen 45-54-jarigen.

Zo stem je elektronisch

Vrijdag 12 oktober 2012
Zondag zijn het gemeente- en provincieraadsverkiezingen en gaat u stemmen met het aangepaste elektronische stemsysteem. Vergeet uw oproepingsbrief en identiteitskaart niet als u gaat stemmen!
We hebben eerder al gemeld dat het nieuwe systeem nodeloos ingewikkeld is geworden. Daarom kunt u best even dit filmpje bekijken. De film toont stap voor stap het verloop van de kiesverrichtingen in een digitaal stembureau:

Magda Loos overleden

Vrijdag 12 oktober 2012
Hamont-Achel - Magda Loos overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Magda Loos overleden, de echtgenote van Jef Duysters. Ze was 66 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Om te vermijden dat mensen die deeltijds in de zorgsector werken bij gebrek aan voltijdse werkaanbiedingen uit de zorg stappen, wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM) onderzoeken of ze meerdere deeltijdse functies in de zorg kunnen combineren tot één fulltime job.
Volgens de POM zijn er in de provincie 6.732 mensen deeltijds aan de slag in de zorgsector, maar gebeurt dat in vele gevallen onvrijwillig. Deze mensen zouden met andere woorden best voltijds aan de slag (…) Het hele nieuwsbericht

Politie controleerde zwaar vervoer

Woensdag 10 oktober 2012
Hamont-Achel - Politie controleerde zwaar vervoerGisteren hield de lokale politie HANO een verkeersactie met bijzondere aandacht voor het “zwaar vervoer”. Dat gebeurde op 3 controlepunten. Er werden in totaal 40 vrachtwagens gecontroleerd. Daarbij werden diverse overtredingen vastgesteld, gaande van inbreuken CMR (vrachtbrief), rij- en rusttijden, sluikwerk, lading en overlading, schouwing... tot de verplichte uitrusting van de vrachtwagen.
Tijdens de verkeersactie werd er via het systeem van de onmiddellijke inning een totaalbedrag van 1830 euro geïnd. De overige overtredingen werden vastgelegd in een proces-verbaal en verzonden aan de bevoegde gerechtelijke diensten.

Vragen over je pensioen? Bel 1765

Woensdag 10 oktober 2012
Iedereen die vragen heeft over zijn pensioen kan voortaan terecht op één nummer, 1765, of het nu gaat om een werknemers-, ambtenaren- of zelfstandigenpensioen.

LezeBezeBoekendag op 21 oktober

Woensdag 10 oktober 2012
Hamont-Achel - LezeBezeBoekendag op 21 oktoberZoomNa eerdere edities in Lommel, Overpelt, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Hamont-Achel vindt dit jaar op zondag 21 oktober in Dommelhof Neerpelt de Lezebezeboekendag plaats, het plezierigste  boekenfestijn van het najaar voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Op deze dag worden de kinderen vanaf 13 uur ondergedompeld in een gezellig boekenbad. Er staan tal van activiteiten en workshops op het programma die verband houden met boeken, lezen en verhalen. Auteurs lezen er voor uit eigen werk, je (…) Het hele nieuwsbericht

Merels bedreigd door virus

Woensdag 10 oktober 2012
Merels worden bedreigd door het Usutu-virus, meldt Vogelbescherming Vlaanderen. Dit jaar stierven in Duitsland al zo'n driehonderdduizend merels aan dat virus, dat onschadelijk is voor mensen. In sommige Duitse steden maakte het virus zodanig veel slachtoffers dat er in hele wijken bijna geen merel meer in de tuinen te vinden was. Het lijkt wellicht een kwestie van tijd voordat het Usutu-virus in ons land opduikt.
Het Usutu-virus vindt zijn oorsprong in Afrika en het wordt overgebracht door muggen. (…) Het hele nieuwsbericht

Mathieu Nijs overleden

Woensdag 10 oktober 2012
Hamont-Achel - Mathieu Nijs overledenin Genk is maandag Mathieu Nijs overleden, van de orde van de Witte Paters. Hij was 85 jaar. Zaterdag wordt hij begraven op de begraafplaats van de Witte Paters in Varsenare, na een uitvaartliturgie in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont-centrum. Vrijdag om 19u is er in die kerk een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Jong Lommels talent in CC De AdelbergCC De Adelberg in Lommel krijgt in de komende dagen Lommels talent over de vloer. Zo is er het optreden van Jeroen Driessens tijdens Nocturne, het officiële toonmoment van de Kunstaanmoedigingsprijs 2012. Bariton Jeroen Driessens neemt u mee op een nachtelijk avontuur. Samen met topmuzikanten, waaronder de Lommelse pianist Jean-Marie Van Broeckhoven, en ondersteund door een vocaal kwartet brengt hij op een toegankelijke manier bekende en onbekende klassieke werken van onder meer Franz (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zaalvoetbal: politie verslaat scheidsrechtersZoomGisteravond speelde de Noord-Limburgse Scheidsrechtersvereniging een zaalvoetbalwedstrijd tegen een afvaardiging van de politiezone HANO. Deze laatste won met 6-3. De twee gezaghebbende teams maakten er een sportief treffen van, om na afloop met een hapje en drankje nog gezellig na te kaarten. (Foto Jochen Heijligen)

Josine Vaesen overleden

Dinsdag 9 oktober 2012
Hamont-Achel - Josine Vaesen overledenVrijdag is Josine Vaesen overleden, de weduwe van Toine Scheepers. Ze was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. 

Opleiding gemachtigd opzichter

Maandag 8 oktober 2012
Hamont-Achel - Opleiding gemachtigd opzichterSinds enkele jaren organiseert de verkeersdienst van de lokale politie HANO een opleiding gemachtigd opzichter. Zo'n gemachtigd opzichter helpt meestal schoolkinderen met oversteken op gevaarlijke plaatsen op de schoolroutes maar hij/zij kan ook groepen fietsers (bvb. scholieren, gepensioneerden, minder-validen, ...) begeleiden en helpen oversteken op cruciale plaatsen.
Op donderdag 18 en donderdag 25 oktober van 19.00 tot 21.30 uur wordt de volgende cursus georganiseerd in de vergaderzaal van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tentoonstelling Kunstkring HeikrachtZoomVanmiddag opende onder massale belangstelling een groepstentoonstelling van Kunstkring Heikracht in 'Expo de Wal' in Hamont. Er zijn werken te zien van Olga Van Nerum, Leo Achterbergh, Suzanne Loots, Camelia Davidescu, Adriaan Janssen, Jacky Loenders, Paula Aerts, Liliane Vandenberk, Jaak Dijkmans, Maggi van Gastel, Agy Claessen, Friedy Evers, Cyriel Bogaerts en Betty Rabijns (foto). De opening werd feestelijk opgeluisterd door harpisten Lotte en Britt. De tentoonstelling is nog te bezoeken op zaterdag 13 en 20 oktober en zondag 14 en 21 oktober, telkens van 14 tot 17 uur. Zeker de moeite! Meer foto's
Tentoonstelling Kunstkring Heikracht
Zoom

Gratis naar Comedy in 't Hènt?

Zaterdag 6 oktober 2012
Vanavond is er in OC De Vranken op het Hènt in Neerpelt weer "Comedy in 't Hènt", een organisatie van de Landelijke Gilde. Comedians zijn Guga Baùl (bekend van Tegen de sterren op, Klas van Frieda, Villa Vanthilt…), Michael Van Peel (Comedy Casino, Het Besluit … ) en MC Benedetto Schillaci (finalist Comedymania 2011). Het is de vierde editie van deze succesrijke avonden. Vanavond begint het allemaal om 19.30u. Tickets kosten aan de kassa 9 euro, via comedyhent[!]hotmail.com 7 euro. Mààr! Als u snel bent, en u mailt naar dat mailadres met vermelding van naam, adres en Internetgazet, dan kunt u een vrijkaart winnen. Doen!
In het kader van de opening van het nieuwe Mountainbikenetwerk Noord-Limburg organiseren Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt, Overpelt, Peer, Provincie Limburg en Bloso op zondag 7 oktober  aan de Soeverein in Lommel 2 mountainbiketochten. De afstanden zijn 24 km en 35 km, inschrijven kan van 8.00 tot 10.30u.

Van Hamont naar Lommel

Donderdag 4 oktober 2012
Hamont-Achel - Van Hamont naar LommelZoomGisteren maakten de leerlingen van het tweede jaar van Wico Campus Salvator kennis met het natuurgebied "De Watering" in Lommel. De excursie inclusief biotoopstudie kreeg de bijstand van de gidsen van Natuurpunt Noord-Limburg. De leerlingen werden in drie groepen verdeeld en bezochten de belangrijkste biotopen van dit reservaat: de sloten en de vijvers, het grasland en het populierenbos. Vooral het onderzoek van de levende wezentjes in het water (foto) mocht op veel (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... Gabriel Rios?

Donderdag 4 oktober 2012
Morgen/vrijdagavond komt Gabriel Rios weer naar Hamont-Achel, dit keer in Cinema Walburg. In 2011 zette Gabriel Rios de Posthoorn in vuur en vlam samen met pianist Jef Neve en percussionist Kobe Proesmans. Nu komt hij graag terug, maar dan wel in een heel andere setting en in het intieme decor van de Walburg.
“Ik wilde graag mijn liedjes eens spelen zoals ik dat thuis doe, in mijn eentje”, vertelde Gabriel Rios tijdens het eerste soloconcert in de Brusselse Ancienne Belgique eerder (…) Het hele nieuwsbericht

Stemmen met de nieuwe stemcomputer

Woensdag 3 oktober 2012
Hebt u al eens geoefend met die nieuwe stemcomputers? Misschien toch maar eens doen, want het nieuwe stemmen is niet zo evident als het lijkt, meldt Diskidee. Een medewerker van die site ging zelf eens de nieuwe generatie stemcomputers proberen. Lees zelf en voel uw haren te berge rijzen: "Materiaal en procedure stemcomputers kritisch bekeken".

Europese wilde kat in Bocholt

Woensdag 3 oktober 2012
Voor het eerst in 150 jaar is er een "Europese wilde kat" gefilmd in Vlaanderen. Dat meldt Natuurpunt. Het dier werd op 24 september gefilmd in het moerasgebied Smeetshof in Bocholt, waar eerder dit jaar al een otter werd gefilmd, ook zo'n spectaculaire waarneming.
Alhoewel ze op elkaar lijken, behoren de wilde kat (Felis sylvestris) en de huiskat (Felis catus) niet tot dezelfde soort -  zowel hun genetische achtergrond als hun gedrag verschillen sterk. Qua uitzicht heeft een (…) Het hele nieuwsbericht

Wereldmuziek: Silk String Quartet

Woensdag 3 oktober 2012
Hamont-Achel - Wereldmuziek: Silk String QuartetZoomOp zaterdag 13 oktober om 20.15u treedt het Chinese Silk String Quartet (foto) op in CC De Adelberg. Het gaat om een professioneel Chinees strijkkwartet van topniveau dat verfijnde klanken uit het Verre Oosten brengt en op creatieve wijze traditionele en hedendaagse Chinese muziek met westerse elementen combineert.
In Europa was tot voor kort slechts sporadisch Chinese muziek (…) Het hele nieuwsbericht
Nu zaterdag is het weer zo ver, de ondertussen 4e editie van AbsiNt UNPLUGGED. AbsiNt heeft ditmaal z'n oor laten vallen op 2 solo-muzikanten en een band om U tegen te zeggen. Als eerste "Nevada Fellow" of Ruben Focketyn (20): begonnen met gitaarspelen op 14-jarige leeftijd. Direct songs beginnen schrijven in open stemmingen en bottleneck. In 2008 won hij Kunstbende Nationaal solo. In 2009 won hij met Scarlett Kamp Noord en momenteel studeert hij singer-songwriting te Codarts, Rotterdam.
Gevolgd (…) Het hele nieuwsbericht

Christina Bierau overleden

Dinsdag 2 oktober 2012
Hamont-Achel - Christina Bierau overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Christina Bierau overleden. Ze was 82 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartplechtigheid (om 14u) in de aula van het Boskerkhof in de Nobelstraat. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Manifesta 9 sloot de deuren

Maandag 1 oktober 2012
Hamont-Achel - Manifesta 9 sloot de deurenZoomManifesta is voorbij. Wie in de mijngebouwen van Waterschei was, zal dit beeld nooit vergeten: de Chinese kunstenaar Ni Haifeng maakte het object Para-Production, volkomen nutteloos maar o zo indrukwekkend in die enorme lege hal van het ooit zo fiere mijngebouw. Een gids vertelde dat veel mensen de associatie maakten met de mijnwerkers die fleurig naar beneden gingen maar daar alle kleur kwijt raakten.
De catalogus zegt: "In Para-Production zijn tonnen flarden en overblijfsels van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Prof. Braeckman over Kritisch DenkenProf. Johan Braeckman komt overmorgen/woensdag om 19.30 uur in Cultuurcentrum De Adelberg in Lommel spreken over zijn laatste boek De ongelovige Thomas heeft een punt. Daarin wil hij komaf maken met heel wat pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. Naast klassieke pseudowetenschappen, zoals parapsychologie, homeopathie, creationisme en psychoanalyse, passeren andere omstreden opvattingen de revue, zoals het geloof in het monster van Loch Ness, complottheorieën, telepathie, de lijkwade van Turijn, klopgeesten en mirakels. Meer info op www.ccdeadelberg.be.
Gratis naar deze lezing van Prof. Braeckman? Wij mogen per deelsite twee enkeltickets gratis weggeven aan de eerste twee geïnteresseerden van die gemeente. Mailen met naam en adres VOOR dinsdag 2 oktober 12 uur naar: jan.buyens[!]ccdeadelberg.be!

Paul Damen overleden

Maandag 1 oktober 2012
Hamont-Achel - Paul Damen overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Paul Damen overleden, de echtgenoot van Madeline Van Och. Hij was 76 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerpelt. Woensdag om 18.30u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Politie zoekt autobestuurder

Maandag 1 oktober 2012
Hamont-Achel - Politie zoekt autobestuurderNaar aanleiding van een ongeval met een zwaargewonde is de lokale politie HANO op zoek naar de bestuurder van een auto die zaterdagnamiddag rond 16.30 uur op het kruispunt van de Haagdoorndijk en de Bergeykseweg in Neerpelt een fietser aanreed en vervolgens de vlucht nam. De fietser werd daarbij zwaargewond.
De betrokken bestuurder kwam uit de richting van Overpelt-Fabriek en sloeg rechtsaf vanop de Haagdoorndijk richting Bergeykseweg. De politie vraagt aan eventuele getuigen en de betrokken bestuurder om zich te melden bij de lokale politie HANO op het telefoonnummer 011/440820 tijdens de kantooruren (buiten de kantooruren op 101) of per mail bij stephan.van.liempt[!]hano.be.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel